专题2.细节理解解题技巧(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 细节 理解 解题 技巧 解析
- 资源描述:
-
1、细节理解解题技巧细节理解题主要考查对文章(或某一段落)中某特定事实信息的捕捉和理解能力,通常包括直接细节理解题和间接细节理解题。直接细节理解题在原文中可直接找到答案,常用who, what,when,where,why和how等提问。说明文和叙述文的阅读题有相当一部分是此类题。间接细节理解题需要通过有关词语和句子的转换,依靠主要事实、图表、图形来获取信息,然后利用因果、类比、时间、空间等关系进行加工或整理后方能得出结论,此类试题在中考试题中占大多数。抓住文章或段落中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其他类型题的基础。常见的技巧方法一般有如下几类:方法1:线索句定位法所谓线索句,就是为我们
2、提供正确答案的线索,对线索句的精准定位,是阅读高分的秘诀。首先,英语阅读的试题顺序往往对应着段落顺序,按照出题顺序,依次往下找,就能迅速定位到段落;其次,定位到段后,粗略对比,迅速找到与试题所给句子中单词/短语重复较多的目标句;最后,将目标句与试题选项的句子仔细比对,找出区别,逐个排除错误项,定位答案。典例题分析 To hold a pajama party, the host will usually plan some fun activities such as watching movies and playing board games and video games. He or
3、she should also prepare some delicious snacks and fun food like pizza. Guests at a pajama party should bring their own pajamas, toothbrushes, pillows and blankets. But if they forget something, they dont need to worry because the host will give them what they need. If a pajama party is mainly for fu
4、n, a prom is no doubt a very important thing in most American schools. A prom is a formal dance party that is held at a high school. The party is usually held near the end of the senior year, the last year of high school, so it is often called graduation (毕业) dance. Students should wear formal cloth
5、es at the prom.2. The students _ at a prom.A. wear formal clothes B. wear pajama C. play fun games D. are all surprisedStep1:定位到段:第一题的答案出现在第一段中,第二题可以顺着段落顺序,定位到第二段;Step2:定位到句:根据题干中出现的students/at a prom,迅速定位到目标句 “Students should wear formal clothes at the prom.”;Step3:定位答案:根据目标句中的should wear formal cl
6、othes确定答案为A方法2:语意转换法Fifty-seven years ago Barbie Millicent Roberts first came out in the world of toys. Since then, Barbie doll, as everyone called her, has become the most famous toy doll in history. Her parent, the Mattel Company, said that 90% of all American girls between 3 and 10 have at least
7、one Barbie at home.However, Barbie is facing some trouble at present. There are many dolls on the market in competition with her. Another doll named Bratz, for example, came to life seventeen years ago. She looks more like todays pop stars with heavy makeup (浓妆) and miniskirts.Barbies trouble is tha
8、t _.A. it wears heavy makeup and miniskirtsB. other dolls are more popular with girlsC. other dolls are trying to beat her in the marketD. it is more expensive than the other dollsStep1:定位到段:题干中的核心词是Barbies trouble,故可定位至第二段。Step2:定位到句:根据trouble,可定位至目标句“However, Barbie is facing some trouble at prese
9、nt. There are many dolls on the market in competition with her.”Step3:定位答案:根据第二段Barbie is facing some trouble at present. There are many dolls on the market in competition with her.可知,芭比娃娃面临的问题是:市场上有许多洋娃娃和她竞争(in competition with),也就是这些洋娃娃正试图在市场上打败(beat)她,确定答案为A。方法3:选项vs原文比对法比对法常用于正误判断类试题,就是以文章为依据,对选
10、项中所涉及的内容做出正误判断,可能是针对某一细节,也可能是针对文章大意等。主要考查学生对多处细节或段落大意,文章大意的理解能力。 Everybody needs water. Everything needs water. We use water to wash bowls, clothes and ourselves. Where does all water come from? It comes from the clouds. Some of the rain sinks(渗入) into the ground. Many people get water from the grou
11、nd. Some rain water comes down the mountains into streams(小溪). The streams come together to make lakes. Many people get water from these lakes. Water can change itself. When water gets very cold, it becomes ice. When water gets very hot, it becomes steam.Which is True?A. Animals need water, too.B. A
12、ll rain water becomes streams.C. When it is hot, stream becomes steam.D. When it is hot, water becomes ice.Step1:逐条分析四个选项,在文中定位对应的线索局:A. Animals need water, too. 动物也需要水 根据第一段“ Everybody needs water. Everything needs water. ”可知每个人都需要水,每样东西都需要水,包括动物。故A正确。B. All rain water becomes streams. 所有的雨水都变成了溪流。
13、根据第二段“Some of the rain sinks(渗入)into the ground. Many people get water from the ground.”可知有些雨水渗入地下,许多人从地下取水。故B错误。C. When it is hot, stream becomes steam. 当天气热的时候,水流变成了蒸汽。D. When it is hot, water becomes ice. 当天气热的时候,水变成冰。根据第三段“When water gets very hot, it becomes steam.”可知当水变得很热的时候,就会变成蒸汽。故C和D错误。Ste
14、p2:定位答案:结合选项分析可知,确定答案为A。方法4:逻辑顺序厘清法逻辑顺序厘清法,就是根据动作发生的先后顺序、时间顺序或者句子之间的逻辑关系,找出事件发生、发展的正确顺序。主要考查学生对文章细节中事物发展顺序的理解能力。While at the beach this afternoon, I met a boy called Bob. We talked a lot. He said that it was fun playing on the cliffs(悬崖). I told him that I was not allowed to go near that place (Mum
15、and Dad had always told me it was dangerous to play there). He called me a coward. I wanted to prove to him that I was just as brave as him, so I agreed to go with him. We wanted to make our way down to explore(探索) the area. So Bob started to climb down and I followed him. Unluckily, some rocks came
16、 down after us. One of them nearly hit my head. We could not get back up. We shouted and shouted for help, but for a long time no help came. I was really scared. I wanted to cry. Then, we heard some sounds. Someone had heard us. A woman tied a rope around herself while a man at the cliff top held th
17、e rope. She made her way down to save us. My parents were relieved(宽慰的) that I wasnt hurt, but they were angry that I had done such a dangerous thing. I apologized and promised that I would not do anything like that again.In what order did the events happen?a. Some rocks came down.b. The writer foll
18、owed Bob.c. The writer wanted to cry.d. A man and a woman saved them.e. The writer and Bob heard some sounds.A. a-b-c-d-e B. b-a-c-e-d C. a-c-b-e d D. b-c-a-e-dStep1:理解a-e题干描述的事件:a. Some rocks came down. 一些石头掉了下来;b. The writer followed Bob. 作家跟着鲍勃;c. The writer wanted to cry.这位作家想哭;d. A man and a wo
19、man saved them. 一男一女救了他们;e. The writer and Bob heard some sounds. 作家和鲍勃听到了一些声音。Step2:通读文章理出事件发生的顺序:通读全文可知作者遇到了Bob,才跟随Bob去了悬崖上,所以选项b排在最前,一些岩石掉下来,遇到了危险,因为害怕想哭,所以a,c排在b的后面。接着作者跟Bob听到了声音,最后一个男人跟一个女人救了他们,所以e,d排在末尾;Step3:定位答案:结合选项和文章进行排序可知,确定正确答案为B。方法5 数字计算法 Shared chargers (共享充电宝) have already appeared a
20、t 37 sites in Xian. People in Xian can find them in places like restaurants and shopping malls. How to enjoy the special service? Thats easy! Users can scan a QR code (扫描二维码) on a machine to rent one of the chargers. Of course, before using, users need to pay a deposit (押金) of 100yuan. But if a user
21、s Alipay-based Zhima credit score is over 600, he or she doesnt have to pay a deposit. The chargers are free to use for the first hour, and will cost 1yuanper hour after that. You can spend at most 10yuana day. So dont worry about the cost!Jim used a shared charger for 3 hours for the first time and
22、 he should pay _ for it.A.1 yuanB.2 yuanC.3 yuanD.10 yuanStep1:定位到段:结合题干和选项可知,本题需要根据共享充电宝的使用价格进行解答,可定位至第二段。Step2:定位到句:根据pay.for和选项快速定位至关键句“The chargers are free to use for the first hour, and will cost 1 yuan per hour after that.”。Step3:定位答案:根据. free to use for the first hour, and will cost 1 yuan p
23、er hour after that.可知,共享充电宝第一小时免费使用,之后每小时1元。吉姆用了共享充电宝三小时,他最后应该付2元。确定答案为B。总结方法:认真审题,从题目中提取关键词,利用关键词定位到文章中找到并弄清细节,将选项与原文对比,选出与原文一致的正确选项。(同义词转换考查较多)陷阱:张冠李戴:把文中作者的观点和他人的观点混淆在一起偷梁换柱:干扰项使用了文章某句话句子相似的句子结构和陈述,但在关键地方换了某个单词,从而改变句意。无中生有:干扰项在文章没有提到,或与文章没有联系鱼目混珠:利用文中某个词句的字面含义作为干扰项,混淆其在文中的真正含义(2023山东济南统考中考真题)Blog
24、DianaGarciadgarciaIts a mini-project for my course at college. Thanks to all my friends (174 in total) who answered my questions about selfies (自拍). Heres the result.Selfies in NumbersWhos Taking Selfies?Top Situations for Selfies30% at a party / on a night out34% on vacation20% at school16% in fron
25、t of the mirror30% with a friend /a group of friends52% aloneChanging SelfiesTop Reasons for SelfiesI have used an app(应用程序)to.change my hair 37%.add glasses or a silly mustache 32%.add a filter(滤镜)25%. change my eye color 6%1to remember a happy moment2because you feel good3because you look good4to
26、share information about your lifeFUN FACT! People take TWO selfies a day on average.1What is Diana?AA college student. BAn actress.CA news reporter.DA director.2How many people answered Dianas questions?A36.B52.C64.D174.3Whos taking the most selfies?A18-year-olds.B19-year-olds.C20-year-olds.D21-year
27、-olds.4Which app is the least popular for changing selfies?AAn app for adding a filter.BAn app for adding glasses.CAn app for changing eye color.DAn app for changing hair.5What are included in the result? problems of selfies why people take selfies famous peoples selfies where people take selfies ho
28、w often people take selfiesABCD【答案】1A 2D 3B 4.C 5D【导语】本文是一篇应用文,是戴安娜关于自拍问题的调研结果。1推理判断题。根据“Its a mini-project for my course at college.”可知,戴安娜是一名大学生,故选A。2细节理解题。根据“Thanks to all my friends (174 in total) who answered my questions about selfies (自拍).”可知,一共有174人回答了戴安娜关于自拍的问题,故选D。3细节理解题。根据“Age”下面的图片显示可知,1
29、9岁的人最爱自拍,故选B。4细节理解题。根据“I have used an app(应用程序)to.”下面的“change my eye color 6%”可知,“change my eye color”最不受欢迎,故选C。5细节理解题。根据“Top Reasons for Selfies”、“Top Situations for Selfies”和“People take TWO selfies a day on average.”可知,文章提到了自拍的原因、地点和频率,故选D。(2023辽宁丹东统考中考真题)A Part-time JobWe need your help. We offe
30、r an excellent chance to teach soccer after school. If youre good at playing soccer and like to be with children, please join us and work at Sunshine Center from 6:00 p.m. to 7:00 p.m. Call Mr. Brown at 629-7299.Art Workers WantedAre you good at drawing? Can you use computers to make 3D cartoons? Ar
31、e you going to work for an ad company (公司)? Are you going to get a full-time job? If your answer is YES, please come to Gold Ad Ltd or send an e-mail to smith. Our address is No. 67, Green Street.FoundA blue bag is in our clothes shop. A set of keys and a mobile phone are in it. And there is also a
32、table tennis bat in it.Is it yours? Please come to Mr. Cools Clothes Store or call Mr. Cool for it. His telephone number is 929-3155.House of NoodlesWe have different kinds of delicious noodles. Would you like a big bowl for 15 yuan or a small one for just 10 yuan?You can also order our delicious be
33、ef. Its only 16 yuan.Address: 15 College StreetTel: 398-28451Whats Sunshine Center?AAn ad company. BA sports center.CA clothes shop.DA noodle house.2When is the working time for the part-time job?AIn the morning.BBefore lunch.CAt noon.DAfter school.3Which of the following is in the blue bag?AA table
34、 tennis bat. BA pair of shoes.CA pair of glasses.DA tennis ball.4How much do a big bowl of noodles and a small one cost?A25 yuan.B26 yuan.C31 yuan.D41 yuan.5How can you contact (联系) Gold Ad Ltd if you want to work for it?AI can call Mr. Brown at 629-7299.BI can call Mr. Cool at 929-3155.CI can send
35、an e-mail to smith.DI can go to 15 College Street.【答案】1B 2D 3A 4A 5C【导语】本文介绍了四则广告。1推理判断题。根据第一个表格“We offer an excellent chance to teach soccer after school. If youre good at playing soccer and like to be with children, please join us and work at Sunshine Center”可知阳光中心是一个体育中心,故选B。2细节理解题。根据第一个表格“We nee
36、d your help. We offer an excellent chance to teach soccer after school.”可知兼职工作的时间是在放学后,故选D。3细节理解题。根据“A blue bag is in our clothes shop. A set of keys and a mobile phone are in it. And there is also a table tennis bat in it.”可知乒乓球拍在蓝色包里,故选A。4推理判断题。根据“Would you like a big bowl for 15 yuan or a small o
37、ne for just 10 yuan?”可知大碗15元,小碗10元,一共25元,故选A。5细节理解题。根据“If your answer is YES, please come to Gold Ad Ltd or send an e-mail to smith. Our address is No. 67, Green Street.”可知如果你想在Gold广告有限公司,可以发电子邮件到smith。故选C。(2023四川雅安统考中考真题)garden sensorThe special part of this machine is that it can help the environm
38、ent and do yard work at the same time! It knows when your grass needs water. It waters your grass, and you dont have to do anything! Save time, save water, and save money! Only $ 124.99. the inflatable (可充气的) chairYou can take this with you to the beach or on a picnic. No more uncomfortable towels (
39、毛巾) or blankets (毯子). It fills with air in five minutes. Feel like you are sitting in your own living room in the great outdoors! Only $ 49.50. soundbookWhats a party without music? Indoors or outdoors, you can have a good time with this small item on a shelf or in a tree. Turn it down to set the mo
40、od (氛围), or turn it up to start the dancing! Only $ 299.99. monofinWhats it like to swim like a fish? Now is your chance to find out! Put both feet in, get in the water, and feel how it is to flap (摆动) instead of kick. If you love to be in the water and dive (潜水) deep, you need this! Only $ 36.If yo
41、u want to get information of more products, please turn to Page Four of the newspaper!1What is special about the garden sensor?AIt can know your need.BIt can help you clean the house.CIt can know when your grass in the field needs water.DIt can help the environment and do yard work at the same time.
42、2How long does it take to fill an inflatable chair with air?A5 minutes.B15 minutes.C20 minutes.D25 minutes.3How many monofins will you and your parents need to dive together?AOne.BTwo.CThree.DSix.4Which product is the most expensive?AGarden sensor.BSoundbook.CThe inflatable chair.DMonofin.5Where can
43、 you find the article probably?AIn a newspaper.BIn a poster.CIn a notice.DIn a report.【答案】1D 2A 3C 4B 5A【导语】本文介绍了花园传感器、充气椅子、有声书、单鳍四款产品的功能、使用方法以及产品的价格等相关信息。1细节理解题。根据“The special part of this machine is that it can help the environment and do yard work at the same time!”可知,这台机器的特殊之处在于它可以帮助环境,同时做院子里的工作
44、。故选D。2细节理解题。根据“It fills with air in five minutes.”可知,把充气椅充满空气需要5分钟,故选A。3细节理解题。根据“Now is your chance to find out! Put both feet in, get in the water, and feel how it is to flap (摆动) instead of kick.”和题干“you and your parents”可知,三个人需要三个单鳍。故选C。4细节理解题。比较四款产品的价格可知,soundbook的价格最高,故选B。5推理判断题。根据“If you want
45、to get information of more products, please turn to Page Four of the newspaper!”可知,可能会在报纸上看到这篇文章,故选A。(2023四川德阳统考中考真题)Welcome to have fun in Sanxingdui Museum. Before you come here, please know the following things. The ticket: Ordinary (普通) ticket: 60 yuan/piece Student ticket: 30 yuan/piece Free ti
46、cket: old people aged 60 or aboveOpening hours: Comprehensive Hall (The First Hall) : 8:30 18:00 Bronze Hall (The Second Hall) : 8:30 18:30Transportation; High Speed Rail: take Chengmianle intercity train to Guanghan North Station, take No. 1 bus, transfer (转) to No. 10 bus at Liuyangmingyuan Bus St
47、op, and get to Sanxingdui Museum Station. Self driving: National Highway 108 to Guanghan; Chengdu Mianyang Expressway to Guanghan.More things: Dont smoke in the museum. Dont bring pets to the museum. Dont take photos in the museum.1If Mr. Zhang goes to visit Sanxingdui Museum with his 71-year-old fa
48、ther, how much will he pay?A40 yuan.B60 yuan.C90 yuan.D120 yuan.2Which bus will you take from Liuyangmingyuan Bus Stop to Sanxingdui Museum Station?ANo. 1 bus.BNo. 4 bus.CNo. 7 bus.DNo. 10 bus.3What can we learn from the text?ATourists cant bring pets to the museum.BTourists can take photos in the m
49、useum.CTourists can enter the First Hall at 8:00.DTourists can enter the Second Hall at 19:00.【答案】1B 2D 3A【导语】本文介绍了参观三星堆博物馆的门票、开放时间、交通方式及注意事项等。1细节理解题。根据“Ordinary (普通) ticket: 60 yuan/piece”以及“Free ticket: old people aged 60 or above”可知,张先生和他71岁的父亲一起去参观三星堆博物馆,他要付60元,故选B。2细节理解题。根据“take Chengmianle int
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
