专题3.推理判断解题技巧-2024届中考英语题型过关(原卷版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题 推理 判断 解题 技巧 2024 中考 英语 题型 过关 原卷版
- 资源描述:
-
1、推理判断解题技巧 推理判断题要求考生根据文章提供的线索和事实进行逻辑推理,推测作者未提到的事实或某事发生的可能性,将间接论据连贯起来,得出一个合理的结论。合理,就是论推理有事实根据,而不是读者主观臆断的。推理判断题常以infer,imply,suggest,conclude, learn,intend,mean,describe,purpose 等词提问。提问中往往含有表示推测的情态动词,如 can,could,might, would 等和其他表示可能性的副词,如probably,most likely 等。 所谓推断就是从已知的事情中推测未知的事情。这里所说的未知是指文章或作者没有直接说明
2、但已暗示出来,或者根据作者提供的信息,可能引出的必然性结论。所以推断类题目尽管不能在文章中直接找到答案,但我们可以在文章中找到可供推论的依据。还有一个重要的技巧就是排除法的适当运用。很多错误选项的排除要靠我们对于文章事实和细节的准确把握。因此我们也要相应加强对于文章事实细节的训练。常见的技巧方法一般有如下几类:方法:在理解原文表面信息的基础上,做出判断和推理。得出其隐含意义和深层意思。考查对阅读材料全篇的逻辑关系的理解,对文章各段,各句之间的逻辑关系的理解能力。依据文章事实,得出得出符合逻辑的结论。陷阱:文章直接言明的内容,这不是推断出来的(凡是推断题一定不选原文信息的同义表述) 注意干扰项与
3、文章内容有细微区别。(推理判断一定要合情合理,有理有据,依据事实,切不可主观臆断)察言观色,依据作者所陈述的细节、事实以及作者的措词、态度和语气,找出能够表露作者思想倾向和感情色彩的词句,然后利用自己已获得的相关知识进行推理判断,从而得出符合逻辑的结论。方法1 逻辑推理法逻辑推理法,即根据上下文及其相互间的关系,对文章片段或全文进行深层理解来解答题目。常以时间关系、条件关系、因果关系、比较关系、转折关系等作为推理根据,有时甚至还得联系作者的意图、态度等弦外之音。主要考查学生对文章细节的理解和逻辑思维的推断能力。The best way to learn English is to have a
4、 good environment. Take notes in English, put English books around your room, listen to English radios, watch English news, movies and TV programs. Speak English with your friends whenever you can. The more English materials that you have around you, the faster you will learn it. Many people think t
5、hat exercises and tests arent much fun. However, by doing exercises and taking tests you can really improve your English. If you never test yourself, you will never know how much you are making progress.According to the passage, English exercises and tests are _.A. very necessaryB. not helpful at al
6、lC. very boringD. not important方法2 观点态度判定法观点态度判定法,就是从作者的措词、语气或对某个细节的把握来推断作者在整篇文章中所表现出来的态度,以及对事物的评价。主要考查学生对于作者陈述事件时所表达出的个人观点态度的推断能力。 What the primary school in Fuzhou is doing is worth praising. Doing chores can put a sense of responsibility into students minds and teach them the spirit of rules as w
7、ell as teamwork. Also, it can make students in-school experiences more meaningful.What does the writer think of doing chores?A. He thinks its a waste of time. B. He thinks its the parents job.C. He cant understand. D. He thinks its good for students.方法3 目的意图判定法目的意图判定法,就是根据文章内容推断出作者的写作意图。主要考查学生对作者阐述的
8、目的进行归纳总结和分析的能力。There are 5 billion tons of plastic waste in the world. By 2050, they could have 13 billion tons.Much of plastic rubbish finds its way into the ocean. Scientists say 165 million tons of plastic pieces are floating (漂浮) around out there. It harms ocean life. Plastic rubbish even ends u
9、p in the food we eat.Though it is hard work, it can be solved. In Britain, people are not allowed to use plastic bags except in hospitals. Scotland and several coastal cities in the US stop people from using plastic straws as well.The purpose of the passage is mainly to _.A. introduce some ways to r
10、ecycle wasteB. tell readers about the problem with plasticsC. compare air pollution and plastic pollutionD. describe how the US is reducing plastic waste方法4 文章出处判定法 文章出处判定法,就是根据文章的语言、用词、格式、内容等推断出文章的出处,如杂志、报纸、网络等。主要考查学生对各种文章出处的特点和常识的掌握能力,以及对文章的体裁和题材的准确把握能力。Have you ever wanted to achieve a goal and e
11、nded up doing lots of research on how to achieve it? As you learned more and more, it seemed you knew less and less. That is because when you learned a new concept (概念), you found that there was a lot more to know about it. Usually, people think they need to get more and more information before tryi
12、ng a new idea. One of the best ways to learn is to take action and learn from the results. Learning more is great but if all youre doing is learning and not taking action, its time to change that. Just take the first step.We can usually read the passage in _.A. a storybookB. a newspaperC. an adverti
13、sementD. a guidebook方法5 读者对象判定法 读者对象判定法,就是根据文章内容推断出文章是针对哪个群体阅读的。主要考查学生的概括和推断能力。 What can you do with cyberbullying (网络欺凌)? If someone is not kind to you, tell an adult that you know or like. For example, talk to a parent or a teacher. If you get bad messages, dont reply. You should save them and giv
14、e them to your teacher, your family, or the police. Ask an adult for help. Dont share anything before you make sure it is true. Say sorry if you are not kind to someone. You can write a message or talk to the person. And always remember: think about how to be kind in the future.This passage is mainl
15、y written for _.A. teachersB. parentsC. childD. the police方法6 写作目的判定法 目的意图判定法,就是根据文章内容推断出作者的写作意图。主要考查学生对作者阐述的目的进行归纳总结和分析的能力。There are 5 billion tons of plastic waste in the world. By 2050, they could have 13 billion tons.Much of plastic rubbish finds its way into the ocean. Scientists say 165 millio
16、n tons of plastic pieces are floating (漂浮) around out there. It harms ocean life. Plastic rubbish even ends up in the food we eat.Though it is hard work, it can be solved. In Britain, people are not allowed to use plastic bags except in hospitals. Scotland and several coastal cities in the US stop p
17、eople from using plastic straws as well.The purpose of the passage is mainly to _.A. introduce some ways to recycle wasteB. tell readers about the problem with plasticsC. compare air pollution and plastic pollutionD. describe how the US is reducing plastic waste方法7 论证方式判定法论证方式判定法,就是对文章提出的观点举例子,列数字,作
18、比较等方式去支撑文章中提出的观点,证明观点的合理性。主要考查学生对题干的理解,及线索句的定位和理解能力。 The Internet of things may be coming sooner than you think. It is reported that during his speech earlier this year, Samsung (三星) CEO BK Yoon spent a lot of time talking about the Internet of things. He said that five years from now, every Samsung
19、 product will be part of the Internet of things, whether its a washing machine or a vacuum cleaner(吸尘器).The Samsung CEOs speech is mentioned to prove(证明) that _A. Samsung produced the Internet of things in the past.B. The Internet of things will come into our daily life sooner.C. He spent a lot of t
20、ime talking about the Internet of thingsD. Samsung products are part of the Internet of things.方法8 篇章结构判定法篇章结构判定法,就是对文章整体的结构,或者段落中某事件的结构进行分析总结,常以排序或结构图示等来考查。主要考查学生对整体文章内容的理解和概括能力。Around the world, people have different ideas about what good manners are. When you go to restaurants in different parts
21、of the world, its important to know the right and wrong things to do. For example, in China, its OK to make a lot of noise in a restaurant. In fact, if a restaurant isnt noisy or lively, you may think theres something wrong with it. However, in many western countries, restaurants are quiet places. I
22、f a table is too loud, other people in the restaurant might even complain to the owner of the restaurant. Paying the bill is also different from country to country. In China, one person usually pays for everybody. In western countries, one person pays when he or she is entertaining clients, but when
23、 friends eat together, they usually share the cost. This is called “Going Dutch”. Also, when Westerners pay the bill, they usually leave some money for the waiter. This is called “leaving a tip”. Leaving a tip is thought to be polite. In the US, people are expected to tip between 15%and 20%of the bi
24、ll, which is decided by how good the service is. Good waiters can make a lot of money! Different countries have different customs. When you travel to another country, please follow its customs, just as the saying goes “When in Rome, do as the Romans do.”If we put the passage into three parts, which
25、of the following is the best? (=Para.1=Para.2=Para.3=Para.4 )A.; B.; C.; D.;(2023广东广州统考中考真题)Come on, Amy. You must TRY HARDER. Amy told herself silently. She was in her class Second-Day-of-School Game with her teammates, whom she only met yesterday. This was her first chance to make new friends, and
26、 she was nervous.So far Amy hadnt given any useful suggestionsafter all, she was totally new to this town. Luckily, no one seemed to care about it. This relaxed her a lot.Since the Blue Team left the park, they had worked out the first two clues (线索) and had been to the post office. Now they were in
27、 front of the cinema.Henry was reading aloud the third clue: Go to our town founders last resting place.I know THIS ONE! Amy thought, excited.“To the cemetery (墓地)” Cindy said.“No, wait!” Amy said. “Ive read about it. The founder was buried near the library.”“Wow. Ive walked by every day,” Tyler sai
28、d. “Never knew that!”“Good job! That will save valuable time, ” Cindy smiled at Amy.“We still need to hurry,” Tyler reminded, pointing to the Yellow Team coming near.“I know a shortcut!” Henry suggested. “Follow me!” No one moved.“No, seriously,” Henry said. “You know Im always running late. I know
29、every shortcut in town.” The others finally agreed.A few sharp turns, and they were there! This time Amy read the clue aloud: Now go to the place where the football is running around!“The football stadium!” They called out together and started to runNow theyd got the final clue: Look where youve bee
30、n, see where you are. Use your map wisely and youll be a star!Looking closely at the map, everyone thought hard.“Aha! A star!” Cindy suddenly broke the silence. She quickly took out a pencil.As they watched her drawing lines on the map, everyone understood.They began running back to where they start
31、ed. They were closer and closer, and finally crossed the finish line-just one step behind the Red Team!“Soclose” Tyler made a face, and they all laughed together.“Nice job, new girl,” Cindy gave Amy a high-five.“That was really fun,” said Henry. “I hope well be on the same team soon.”“Me, too,” Amy
32、agreed, smiling.1What does the beginning of the story tell us about Amy?AShe didnt want to play the game.BShe was a new student in her class.CShe was a member of the Red Team.DShe didnt understand the game rules.2Why did the team let Henry lead the way at last?AHe ran fastest in the team.BThey didnt
33、 know the way.CThey trusted his rich experience.DHe was best at playing the game.3Where was the finish line of the game?AIn the park.BNext to the post office.CIn front of the cinema.DOutside the library.4Why did Amy smile at the end of the story?AHer team came in first.BShe was accepted as a friend.
34、CShe no longer felt nervous.DThere would be a game soon.(2023河南统考中考真题)Plunk! I dropped another pecan (山核桃) into my basket. Then a gentle autumn wind blew some more off the tree. I ran to pick them up. Whew! Pecan picking was hard. My basket was only half full.I was visiting my grandpas farm in Kansa
35、s, and Grandpa sent me into the woods to pick up pecans for us to enjoy later. I wasnt about to let him down.Then something caught my eye: a squirrel picked up a pecan, climbed up a tree and disappeared into a large hole. A moment later, the squirrel climbed down to the ground to pick another pecan.
36、 Once again, he took the pecan back to his secret hiding place inside the hollow (洞) of the tree.Not so secret anymore, I thought. I ran over to the tree and found the hollow was filled with sweet pecans. They were right there for the taking. This was my chance. Handful by handful, I took all the pe
37、cans from the hollow. Now the basket was full!I was so proud of myself. I couldnt wait to show Grandpa all of the pecans Id collected.“Look, Grandpa,” I shouted, “look at all of the pecans I found!”Grandpa took a look at my basket. “Well, well, how did you find so many, Jimmy?” I told him how Id fol
38、lowed the squirrel and taken the pecans from his hiding place. Grandpa congratulated me on finding out something about the squirrels habits. Then he did something that surprised me. He handed the basket back to me and put his arm gently around my shoulders.“That squirrel worked very hard to collect
39、his winter food,” he said. “Now that all of his pecans are gone, dont you think that little squirrel will be very hungry when it gets cold?”“I didnt think about that,” I said.“I know,” Grandpa said. “But a good man should never take advantage of someone elses hard work, even the squirrels.”Suddenly
40、I felt as hollow as that old tree. The image (形象) of that hungry squirrel wouldnt leave my mind. There was only one thing I could do.根据材料内容选择最佳答案。1Why did the writer go to the woods at the beginning of the story?ATo pick up pecans.BTo catch little animals.CTo feed the squirrels.DTo look for his gran
41、dpa.2The writer was proud of himself because _.Ahe was praised by his grandpaBhe found out his grandpas secretChe helped the squirrel in the hollowDhe filled his basket with so many pecans3Which of the following can best describe Grandpa?AKind and wise.BCaring and humorous.CShy and friendly.DPatient
42、 and hard-working.4What is the possible ending to the story?AThe writer sent the pecans to his neighbors.BThe writer put all the pecans back into the hole.CThe writer hid the pecans in his grandpas house.DThe writer enjoyed all the pecans with his family.5What is the best title for the text?AAn unus
43、ual treeBThe stolen pecansCA smart squirrelDThe magic basket(2023江苏连云港统考中考真题)Seiichi Sano, an 89-year-old Japanese man, rides a wave at Katase Nishihama Beach, Thursday, March 30, 2023. He has been recognized as the oldest male to surf(冲浪)by the Guinness World Records.But maybe he will just keep sur
44、fing. “I think it would be interesting to try to surf until Im 100,” Sano said. “I think I take better care of myself when I have dreams like this. Even now, I take better care of myself than I did before.”Sano said he got the idea to try surfing from a worker at his local bank. The mans skin was al
45、ways dark and he did not look like a usual worker. His secret to keep healthy and energetic, he said, was surfing. So, Sano found a teacher.Sano gets out most weekends on the black-sand beach. “I dont consider myself an old man,” he said in his wet suit, board standing next to him. “I have never tho
46、ught of myself as an old person. I always feel that I can still move forward. I can still do it. I can still enjoy it.”Several young students who also work with Sanos surf teacher talked about Sano.“I think age doesnt matter in surfing,” a 12-year-old surfer said.“He is so amazing,” added his younge
47、r brother.“To be honest, I was surprised by his age,” said Sanos surfing teacher. “I was worried that he would get hurt. I did not know how fit he was.”Sano still works 9-to-5 at his job. Surfing helps make him less stressed. “People often say that surfing is life itself,” he said. “I think it is tr
48、ue.”1What does the underlined word “recognized” in paragraph 1 probably mean?ALed.BGiven.CAccepted.DCollected.2Paragraph 3 mainly tells us _.Awhere Sano learnt to surfBwhy Sano tried surfingChow Sano planned to surfDwhen Sano went surfing3From the words of the young students and Sanos surf teacher,
49、we can infer _.Athey respect Sano very muchBSanos age influences his surfingCtheyre worried about Sanos workDSano is often hurt when practising4According to the passage, we know Sano _.Ais too old to start surfingBgets bored with surfingCfeels stressed after surfingDenjoys a lot from surfing(2023山东济
50、南统考中考真题)Warming temperatures and shorter winters might sound like the end of snow days. However, rising temperatures may actually cause snowstorms to dump more snow, says David Robinson. He is a professor at a university in New Jersey. He studies climate (气候) change.Temperature change is one of the
51、greatest in Earths climate change over a long period of time. It can happen naturally or because of human activities, such as burning gas and coal. Burning these fuels produces carbon dioxide (二氧化碳) and other pollutants into the atmosphere, which hold heat in the atmosphere, leading to warmer global
52、 temperatures over time.But how could warmer temperatures lead to more snow? To get snow, you need moisture (水汽) and freezing temperatures (0 or less), says Robinson. Without moisture in the air, there is no precipitation (rain or snow). Robinson says there are signs that snowstorms are becoming str
53、onger. This is because of this connection between moisture and precipitation.“The warmer the air becomes, the more moisture it holds. So, if its warming and still cold enough to snow, you can get more snow,” Robinson says.Of the 10 biggest snowfalls in DC region, five happened in the past 25 years,
54、according to the NWS. During that same time period, average winter temperatures in DC increased. In 1996, the average winter temperature was 1.8. In 2020, it was 6.Weather experts suggest that rising temperatures may make winter shorter and less cold. But for now, the snow is still falling. One day,
55、 winter might not have any days below the freezing temperature. Once temperatures stay above freezing, snowstorms become rain. Until then, we might continue to see strong storms.According to Robinson, that time could come sooner than we think. He says, “When we look back, years from now, we may see
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
