分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 24

类型专题42 选择性必修四综合检测-2023年高考英语一轮复习基础知识 基本能力双清(译林版2020).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:835324
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:24
  • 大小:158.09KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    选择性必修四综合检测-2023年高考英语一轮复习基础知识 选择性必修四综合检测-2023 年高考英语一轮复习 基础知识 英语选择性必修 英语选择性必修4 2023高考英语一轮复习 选择性必修四
    资源描述:

    1、专题42 选择性必修四综合检测-2023年高考英语一轮复习基础知识+基本能力双清(译林版2020) 第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。ABelieve it or not, there are many strange things banned around the world.Black carsTurkmenistanTrying to buy a new car in the central Asian country of Turkmenistan can be

    2、 a tricky business due to numerous restrictions issued by President Gurbanguly Berdimuhamedov. Batir Turken, who is from Turkmenistan but lives in Dubal, explained, “For the country with 60 in summer, it is really strange and stupidcars with black colors are banned, and dirty cars are not allowed to

    3、 drive in the city.”He added, “Cars which are older than five years are banned, cars with a right-hand drive are banned, sports cars and two-door cars are banned, and cars with tinted(有色的) windows are banned.”Vacuum cleaners(真空吸尘器)VictoriaAustraliaNo one likes a noisy neighbor, but the state of Vict

    4、oria in Australia has introduced a set of rules about at what point during the day you can make noise including when you can vacuum.Sumit Gupta, Mumbai, India, said,“In Melbourne, Australia, vacuuming your house between 10 pm and 7am during weekdays and 10 pm and 9 am during the weekends is against

    5、the law.”Chewing gumSingapore Singapore prohibits the sale and import of chewing gum,which makes it impossible for locals to get their hands on gum. However, exceptions are made for people who have medical conditions and need to chew gum. The ban began in 1992 and is still in effect.Running out of f

    6、uelGermanyPeople are not allowed to let their cars run out of fuel if they are driving on the autobahn(高速公路) in Germany. What complicates matters is that a person cant walk along the highway to get some gas, as walking on the autobahn is also prohibited by law.Changing bulbVictoria, AustraliaIn Vict

    7、oria, one of the most populous states in Australia, changing a light bulb is illegal unless you are a licensed electrician. People who disobey this law could receive a fine of up to AU$10(5.5).21. Which kinds of cars are Not banned in Turkmenistan?A. cars used for six yearsB. cars with a left-hand d

    8、riveC. cars with colored windowsD. sports cars22. What makes things complicated in Germany?A. Running out of fuel is forbidden in this country.B. Whoever walks on the autobahn is against the law.C. Dirty cars are not allowed to drive in the city.D. The ban of running out of fuel is out of effect now

    9、.23. Which of the following is true?A. Batir Turken considers it an absurd idea to ban black cars in Turkmenistan.B. A person who is ill and needs to chew gum will be fined for chewing gum.C. You can change a light bulb as long as you handle with care.D. People vacuuming houses at midnight in Melbou

    10、rne will be fined AU$10.【答案】21. B 22. B 23. A【解析】这是一篇说明文。文章主要列举了受到一些国家禁止的事物,被禁止的事物从土库曼斯坦禁止黑色车上路到澳大利亚禁止私自换灯泡等等千奇百怪。【21题详解】细节理解题。根据第三段中“Cars which are older than five years are banned, cars with a right-hand drive are banned, sports cars and two-door cars are banned, and cars with tinted windows are b

    11、anned. (使用年限超过5年的汽车禁止上路,右侧驾驶车禁止上路,跑车和双门车禁止上路,带有色车窗的汽车禁止上路)”可知,B选项“左侧驾驶的汽车”在土库曼斯坦不受禁止。故选B。【22题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“What complicates matters is that a person can t walk along the highway to get some gas, as walking on the autobahn is also prohibited by law. (让事情变得复杂的是,人们不能沿着高速公路去加油,因为在高速公路上走路也是被法律禁止的)”可知

    12、,行人在高速公路上违法行走,让德国的事情变得复杂。故选B。【23题详解】细节理解题。根据第二段中“Batir Turken, who is from Turkmenistan but lives in Dubal, explained, For the country with 60 in summer, it is really strange and stupidcars with black colors are banned, and dirty cars are not allowed to drive in the city.(来自土库曼斯坦但住在杜巴尔的Batir Turken解

    13、释说:“对于这个夏天气温高达60摄氏度的国家来说,这真的很奇怪、很愚蠢黑色汽车被禁止上路,脏车也不允许上路。”)”可知,Batir Turken认为在土库曼斯坦禁止黑色汽车是一个荒谬的想法。故选A。BIn America, when the eighth-graders leave the middle school, they are often worried about moving to the high school. It is a hard time for them, but it can be an exciting one as well. To make it easie

    14、r, students need to get familiar with their school. Even though theyve done this already in the middle school, its still important to find where their classrooms are. Most schools take students to the high school for a visit at the end of their eighth grade year. And, most schools also have a freshm

    15、an speech for parents and students before the first year begins. Sometimes the main office will give away a map of the school. This can help students and parents find different places in the school. One way to know your high school more and make new friends is to join a club or play a sport. Schools

    16、 often offer chances to join different clubs and sports. Fall activities begin in August before the first day of school. If you are not interested in sports, there are clubs for any interest, such as drama, dance, chess, photography, community service, etc. . Students from different grades are allow

    17、ed to join these clubs. By joining an activity, students can find new friendships, not to mention improving their chances in future college applications. The school office will have a list of activities offered at the school and information on how to join them. Whats more, to have a great start to a

    18、 high school year, students can write down some of their worries, and ask for help from teachers and school workers. 24. According to the text, most students feel _ when entering the high school. A. delightedB. nervousC. frightenedD. disappointed25. Which of the following is TRUE about the school cl

    19、ubs? A. . Summer activities begin before school starts. B. The school clubs in high school only welcome sports fans. C. There are fewer students from higher grades in the school clubsD. School office can help new students join school clubs. 26. When do many schools take students to visit their new h

    20、igh school? A. After the eighth grade year starts. B. Right after the high school year starts. C. At the beginning of the new term in the high school. D. At the end of their eighth grade year. 27. What is the purpose of this text? A. To tell the new students what to learn. B. To introduce new school

    21、s. C. To give the teachers some advice. D. To give advice to new high school students. 【答案】24B 25D 26D 27D【解析】本文是一篇说明文, 为即将步入高中生活的学生们提供相关信息。【24题详解】选B。推理判断题。由首段中的. . . they are often worried about moving to the high school. It is a hard time for them. . . 可推知B项正确。【25题详解】选D。细节理解题。由第三段中的The school offi

    22、ce will have a list of activities offered at the school and information on how to join them. 可知D项正确。【26题详解】选D。细节理解题。由第二段中的Most schools take students to the high school for a visit at the end of their eighth grade year. 可得出答案。【27题详解】选D。主旨大意题。全文就如何适应高中生活向高中新生提供了建议。CHistory of amusement parks takes us

    23、back to the barperiodic fairs,like the Bartholomew Fair which started in England.These can be considered a parent for the modern amusement park.Opening in the Elizabethan period,the fair had developed as a center of amusement with entertainment with fun,food,games,and many other attractions.The beer

    24、 festival held in Munich,Germany which started in 1810 and the county and state fairs in the US,also played a part in the brief history of amusement parks.Unlike the Bartholomew Fair,these annual events were usually held during an important time when crops were ripe,which deserved to be marked.Amuse

    25、ment parks are also known to have grown out of the pleasure gardens that became very popular at the start of the Industrial Revolution.These were the zones where one could shun the dull urban life for a short while.We can find the oldest and stillsurviving amusement park in the world:Bakken in Denma

    26、rk,which opened in 1583.These parks consisted of fireworks displays,rides and the modern railroad to accommodate the growing expectations from their customers.Another turning point in the history of amusement parks was the worlds fairs which began in 1851.The Crystal Palace in London,England was a l

    27、andmark and celebrated the industrial achievements of the world.These were seen as symbols of economic and industrial success.In the last decade of the 19th century,the electric trolley lines became extremely popular.Mechanical amusements,dance halls,sports fields,and restaurants were included as re

    28、gular entertainments,as the history of amusement parks reflects.The golden age in the brief history of amusement parks didnt appear until people especially Americans spent less time on work and got a steady rise in their personal income.A number of amusement parks including the kiddie park were set

    29、up outside major cities and in the countryside,to make full use of this new economic opportunity.The original Kiddie Park is located in San Antonio,Texas and is still in operation today.28. What was the purpose of the early Munich beer festival?A. To celebrate harvest together.B. To show local attra

    30、ctions.C. To create a stable agricultural market.D. To found a center of amusement.29. What does the underlined word “shun” in Paragraph 2 mean?A. Experience.B. Complain.C. Tolerate.D. Avoid.30. What made the amusement parks fully developed?A. The Industrial Revolution.B. Advances in technology.C. M

    31、ore time and money for fun.D. Economic and industrial success.31. How does the writer mainly develop the text?A. By comparing amusement parks.B. By providing examples.C. By describing historical events.D. By commenting on events.【答案】28. A 29. D 30. C 31. B【解析】本文是一篇说明文,主题语境是“人与社会”。文章主要介绍了游乐园的发展历史。【28

    32、题详解】细节理解题。根据第一段中的“The beer festival.Unlike the Bartholomew Fair,these annual events were usually held during an important time when crops were ripe,which deserved to be marked.”可知,像慕尼黑啤酒节这样的一年一度的盛事,过去通常在作物成熟的时候举行,这个时间是值得被庆祝的,故可知人们过去举办啤酒节的目的是庆祝丰收。故选A。【29题详解】词义猜测题。第二段第一句谈到在工业革命早期,休闲园很流行,再结合画线词后面的“the

    33、dull urban life for a short while”可推知,休闲园给那时的人们提供了短暂地躲避枯燥的城市生活的机会。故画线词与D项的含义最为接近。故选D。【30题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“The golden age in the brief history of amusement parks didnt appear until people especially Americans spent less time on work and got a steady rise in their personal income.”可知,直到人们花更少的时间在工作上,

    34、而且个人收入得到稳定的增加时,游乐园的黄金时代(golden age)才得以出现;结合下文的“A number of amusement parks.to make full use of this new economic opportunity.”可知,这时在城市外和乡村,人们建立起了很多游乐园。由此可推知,休闲时间的增多和收入的提高促进了游乐园的巨大发展,使其达到了鼎盛时期。故选C。 【31题详解】推理判断题。作者在第一段介绍了现代游乐园是由过去的集市演变而来的并举例:Bartholomew Fair,慕尼黑啤酒节以及美国的县和州集市。第二段谈到流行于工业革命早期的休闲园在游乐园的历史上

    35、占有一席之地,作者举例了丹麦的 Bakken。第三段谈到了世界博览会的出现在游乐园发展历史中的重要作用,并举了伦敦水晶宫的例子,第四段谈到了游乐园的黄金时代,提到了美国经济发展起到的助力作用。综合可知,本文作者是通过从促进游乐园发展的不同方面入手并给出相关例子来行文的,故选B。DAccording to the Chengdu Business Daily report on Saturday, a wild giant panda attacked and ate a goat on Wednesday in Leshan, Southwest Chinas Sichuan Province

    36、. Locals caught sight of a meter-long panda who climbed down from a mountain near Muping village and wandered for 20 minutes before it attacked a goat. Pictures taken by a local showed the bloody bones of a goat at the scene of the attack. The goat belonged to another local. After receiving a report

    37、 of the attack, employees of the Mabian County Forestry Bureau traveled to Muping and collected some of the pandas excrement. That same day, another wild giant panda was found in Leshans Ebian county. However this animal was more relaxed in some bushes. The local forestry bureau clarified that the t

    38、wo giant pandas have returned to nearby forests and are in a good physical condition. There were estimated to be over 1, 800 wild pandas in China, according to data released by Chinas Forestry Bureau in February, 2015. Chinanews. com reported in June, 2016. The title“Wild giant panda eating goat”has

    39、 attracted 1. 75 million views on microblogging platform Sina Weibo. Some people expressed surprise at learning that pandas can eat meat. “I thought pandas were naive and only ate bamboo. I didnt expect them to be so fierce, ”net user“Song”wrote on Sina Weibo. Although giant pandas are now mostly ve

    40、getarian, their ancestors also ate meat and this instinct still exists in the modern panda, deputy director of the Sichuan Provincial Forestry Department Gu Haijun told on Saturday. 32. According to the report, the wild giant panda _ . A. attacked a villageB. was caught by localsC. attacked and ate

    41、a goatD. fled from the village33. After receiving a report of the attack, _ . A. some travelers to the village were attractedB. employees took some picturesC. locals collected the excrementD. employees invested what happened34. According to the passage, _ . A. all the people thought the giant panda

    42、is vegetarianB. all the people believe the giant panda is fierceC. the ancestors of pandas also ate meatD. there are over 1, 800 pandas in China35. Which is the best title for the passage? A. Wild pandas in SichuanB. A panda eats a goat in SichuanC. The fierce giant pandaD. Protect giant panda【答案】32

    43、C 33D 34C 35B【解析】本文是一则报道, 主要介绍了四川野生大熊猫下山吃了一只山羊, 以及引起的关注。【32题详解】选C。细节理解题。根据文章第一段的第一句话和第二句话可知, 一只野生大熊猫袭击并吃了一只山羊。【33题详解】选D。细节理解题。根据文章第一段可知当地人拍了照片, 马边县林业局员工赶往了木坪村, 收集了一些熊猫的粪便, 了解了情况。【34题详解】选C。细节理解题。根据文章第二段可知, 在中国有1 800多只野生大熊猫, 故D项错误; A项和B项太过绝对, 根据最后一段最后一句可知C项正确。【35题详解】选B。主旨大意题。本文主要介绍了四川的一只野生大熊猫吃了一只羊, 并引

    44、起热议。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Thinking about an overseas trip but concerning you might make a less worthy choice because you cant afford to visit all the places on your wish list before you make your final decision? _36_With a bit of ingenuity(独创性) and a d

    45、ash of wit, you can travel the world cheaply._37_Walk on the streets of a city, stop and chat with a local, or even climb to the top of a hill and watch the sun set over the ocean. The simple joy of being in a new place is just a matter of going someplace new. No tour package is required.Keep your n

    46、eeds to a minimum. People need fresh air, exercise, creative stimulation, companionship and self-esteem, etc. _38_For fresh air, go outside. For exercise, take a walk. For creative stimulation, go somewhere new. For companionship, make a friend. For self-esteem, turn off your TV, breathe deep and op

    47、en your spirit to the basic goodness of the world.Go slow. If you live in New York and want to take a two-week vacation to Africa, it will be very difficult to travel for free. Time is not money. Time is free. Instead of buying a plane ticket, take a train or bus, or just hop on your bike and ride a

    48、way from town. _39_ Try to get your accommodation for free or next-to-nothing. Find kind souls around the world who agree to offer an extra bedroom, couch, or corner of the floor to travelers in exchange for the same kindness when they visit your town. _40_It works best if your home is in a place so

    49、meone wants to visit and if your dates coincide.A. Embrace the simple joy of travel.B. The slower you travel the less money you will spend.C. A lack of money doesnt necessarily mean you have to stay at home.D. All of these things are simple to obtain and most of them are free.E. Things like air and

    50、water are much cheaper once you get outside.F. This scheme involves trading homes for an agreed-upon amount of time.G. If you can do what needs to be done around the house, then you stay for free.【答案】36. C 37. A 38. D 39. B 40. F【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些可以便宜地环游世界的方法。【36题详解】根据上文“Thinking about an oversea

    51、s trip but concerning you might make a less worthy choice because you cant afford to visit all the places on your wish list before you make your final decision?(考虑出国旅行,但顾虑到在你做出最后决定之前,你没有能力去参观你愿望清单上的所有地方,你可能会做出一个不太值得的选择?)”后文“With a bit of ingenuity(独创性) and a dash of wit, you can travel the world che

    52、aply.(用一点独创性,你可以便宜地环游世界)”可知,本句属于过渡句,结合上文提到负担不起游览所有的地方,后文则提到可以便宜地环游世界,可知缺钱不一定会影响你的旅行计划。故C选项“缺钱并不一定意味着你必须呆在家里”符合语境,故选C。【37题详解】根据后文“Walk on the streets of a city, stop and chat with a local, or even climb to the top of a hill and watch the sun set over the ocean. The simple joy of being in a new place

    53、is just a matter of going someplace new. No tour package is required.(走在城市的街道上,停下来和当地人聊天,甚至爬到山顶看太阳在海上落下。身在一个新地方的简单快乐,其实就是去一个新的地方。不需要旅行团)”可知,本段主要说明的是享受旅行中简单的快乐,后文中The simple joy 与A选项中the simple joy相对应。故A选项“拥抱旅行中简单的快乐”符合语境,故选A。【38题详解】根据上文“People need fresh air, exercise, creative stimulation, companio

    54、nship and self-esteem, etc. (人们需要新鲜的空气、锻炼、创造性的刺激、友谊和自尊等等)”可知,本句承接上文进一步对新鲜的空气、锻炼、创造性的刺激、友谊和自尊这些东西进行总结,指出这些东西都是很容易获得且免费的。故D选项“所有这些东西都很容易获得,而且大部分都是免费的”符合语境,故选D。【39题详解】根据上文“Go slow. If you live in New York and want to take a two-week vacation to Africa, it will be very difficult to travel for free. Time

    55、 is not money. Time is free. Instead of buying a plane ticket, take a train or bus, or just hop on your bike and ride away from town.(走得慢一些。如果你住在纽约,想用两周的假期去非洲旅行,要免费旅行是很难的。时间不是金钱。时间是免费的。与其买飞机票,不如坐火车或公共汽车,或者干脆骑自行车离开城镇)”可知,本句为本段最后一句,总结全段,结合本段主要说明得是慢一些旅行,上文中slow可与B选项中The slower相对应。故B选项“你走得越慢,你花的钱就越少”符合语

    56、境,故选B。【40题详解】根据上文“Try to get your accommodation for free or next-to-nothing. Find kind souls around the world who agree to offer an extra bedroom, couch, or corner of the floor to travelers in exchange for the same kindness when they visit your town.(尽量免费或几乎不花钱就得到你的住宿。在世界各地寻找善良的人,他们愿意为旅行者提供卧室、沙发或地板角

    57、落,作为交换,当他们去参观你的城市时,你也会有同样的善举)”以及后文“It works best if your home is in a place someone wants to visit and if your dates coincide.(如果你的家在别人想去的地方,而且你们的约定时间正好吻合,那就最好了)”可知,本段主要说明的是旅行中的住宿问题,结合后文提到你的家在别人想去的地方,可推知本句是在提议交换住宿。故F选项“这个计划包括在商定的时间内交换住宿”符合语境,故选F。第三部分语言运用(共两节,满分30分)第一节 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从短文后各

    58、题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Nougat and Clarence became best friends almost as soon as Nougat moved into the retirement home. Nougat likes to rest his head on the back of Clarence as often as he gets the _41_. The dogs live at Vintage Pet Rescue, a non-profit organization that _42_ elder animals

    59、from local shelters (收容所) that are _43_ to find a new home. The organization aims to give dogs a comfortable, loving environment at the _44_ of their lives.Kristen Peralta, the founder of Vintage Pet Rescue, takes care of 27 mostly senior dogs. While she and her husband have unofficially been _45_ o

    60、lder dogs for some time, Peralta turned her passion into a full-time job in 2017.In some ways, elder dogs may be less _46_ to care for because they prefer sitting still than little ones. But their futures arent always so _47_. There are many organizations, like Peraltas, _48_ on rescuing elderly pet

    61、s and giving them protection outside of animal shelters, in part because senior dogs in shelters have a(n) _49_ rate of just 25 percent, while younger dogs have a 60 percent rate.A life spent _50_ two dozen older dogs can be very busy. Peralta _51_ vet appointments at least once a week, gives out in

    62、dividual medications and does a lot of bathing and petting. But the work is rewarding, and she thinks its helping to show more and more people are beginning to _52_ just how special senior dogs are. “You can just tell how much they _53_ it when theyre helped in trouble,” Peralta said. “Theyre _54_ t

    63、hat theyre with you and you love them. Its so special to know that you saved a dogs life and that youre going to make a _55_to the rest of its life.”41. A. ideaB. mercyC. chanceD. point42. A. takes inB. takes alongC. takes offD. takes over43. A. committedB. unlikelyC. luckyD. familiar44. A. beginnin

    64、gB. bottomC. edgeD. end45. A. surroundingB. rescuingC. invitingD. contributing46. A. efficientB. riskyC. difficultD. valuable47. A. reliableB. negativeC. differentD. bright48. A. succeedingB. insistingC. resultingD. specializing49. A. deathB. adaptationC. survivalD. crime50. A. looking afterB. bring

    65、ing inC. relying onD. toying with51. A. adjustsB. impressesC. schedulesD. indicates52. A. adoptB. agreeC. exploreD. realize53. A. appreciateB. consumeC. comfortD. support54. A. hopefulB. surprisedC. sorrowfulD. doubtful55. A. decisionB. livingC. fortuneD. difference【答案】41. C 42. A 43. B 44. D 45. B

    66、46. C 47. D 48. B 49. C 50. A 51. C 52. D 53. A 54. A 55. D【解析】这是一篇说明文。主要介绍了一个名为“Vintage Pet Rescue”的非盈利组织,从当地的收容所接收那些不太可能找到新家的老年动物,目的是在狗生命的最后一刻,给它们一个舒适、充满爱的环境。并介绍了创始人Kristen Peralta对于照顾老年狗这一行为的一些看法。【41题详解】考查名词词义辨析。句意:Nougat喜欢一有机会就把头靠在Clarence的背上。A. idea想法;B. mercy仁慈;C. chance机会;D. point关键点。上文提到Noug

    67、at和Clarence是好朋友,所以Nougat喜欢一有机会就把头靠在Clarence的背上。get the chance“得到机会”。故选C。【42题详解】考查动词短语辨析。句意:这些狗住在Vintage Pet Rescue,这是一个非盈利组织,从当地的收容所接收那些不太可能找到新家的老年动物。A. takes in接收,理解;B. takes along随身携带;C. takes off起飞;D. takes over接管。根据后文“elder animals from local shelters”可知Vintage Pet Rescue从当地的收容所接收老年动物。故选A。【43题详解

    68、】考查动词词义辨析。句意:这些狗住在Vintage Pet Rescue,这是一个非盈利组织,从当地的收容所接收那些不太可能找到新家的老年动物。A. committed坚定的;B. unlikely不太可能的;C. lucky幸运的;D. familiar熟悉的。根据后文“to find a new home”结合常识可知老年动物因为年龄大了,不太可能找到新家。故选B。【44题详解】考查名词词义辨析。句意:该组织的目的是在狗生命的最后一刻,给它们一个舒适、充满爱的环境。A. beginning开始;B. bottom底部;C. edge边缘;D. end结束。上文提到接收的都是老年动物,即在这

    69、些老年动物生命的最后一刻,给它们一个舒适、充满爱的环境。at the end of“在结束时”。故选D。【45题详解】考查动词词义辨析。句意:虽然佩拉尔塔和丈夫非正式地救助老年狗已有一段时间了,但在2017年,佩拉尔塔把这份热情变成了一份全职工作。A. surrounding围绕;B. rescuing救助;C. inviting邀请;D. contributing贡献。根据上文“takes care of 27 mostly senior dogs”可知佩拉尔塔和丈夫都在救助老年狗。后文“rescuing elderly pets”也是提示。故选B。【46题详解】考查形容词词义辨析。句意:在

    70、某些方面,比起年幼的狗,老年狗可能比较容易照顾,因为它们喜欢坐着不动。A. efficient有效率的;B. risky冒险的;C. difficult困难的;D. valuable有价值的。根据后文“because they prefer sitting still”可知照顾老年狗不会那么困难。故选C。【47题详解】考查形容词词义辨析。句意:但他们的未来并不总是那么光明。A. reliable可靠的;B. negative消极的;C. different不同的;D. bright明亮的。上文中their指的是老年狗,老年狗因为快要走到生命的尽头,所以他们的未来并不总是那么光明。故选D。【48

    71、题详解】考查动词词义辨析。句意:像佩拉尔塔这样的许多组织坚持救助老年宠物,并在动物收容所之外给予它们保护,部分原因是收容所中的老年狗存活率只有25%,而年轻的狗存活率为60%。A. succeeding成功;B. insisting坚持;C. resulting导致;D. specializing使专门化。根据后文“on rescuing elderly pets”可知此处为短语insist on表示“许多组织坚持救助老年狗”。故选B。【49题详解】考查名词词义辨析。句意:像佩拉尔塔这样的许多组织坚持救助老年宠物,并在动物收容所之外给予它们保护,部分原因是收容所中的老年狗存活率只有25%,而年

    72、轻的狗存活率为60%。A. death死亡;B. adaptation改编;C. survival存活,幸存;D. crime犯罪。根据后文“rate of just 25 percent, while younger dogs have a 60 percent rate”可知此处是在说明收容所中,老年狗存活率只有25%,而年轻的狗存活率为60%。故选C。【50题详解】考查动词短语辨析。句意:照顾20多只老年狗的生活可能会非常忙碌。A. looking after照顾;B. bringing in引进;C. relying on依赖;D. toying with玩弄。根据第二段中“Krist

    73、en Peralta, the founder of Vintage Pet Rescue, takes care of 27 mostly senior dogs.”可知此处指照顾老年狗。故选A。【51题详解】考查动词词义辨析。句意:佩拉尔塔每周至少安排一次兽医预约,给狗分发药物,并进行的沐浴和爱抚。A. adjusts调整;B. impresses使印象深刻;C. schedules安排;D. indicates表明。根据后文“vet appointments”可知此处指佩拉尔塔每周给老年狗们至少安排一次兽医预约。故选C。【52题详解】考查动词词义辨析。句意:但这项工作是有意义的,她认为这

    74、有助于表明,越来越多的人开始意识到老年狗是多么的特别。A. adopt采取;B. agree同意;C. explore探索;D. realize意识到。结合后文“just how special senior dogs are”可知越来越多的人开始意识到老年狗是多么的特别。故选D。【53题详解】考查动词词义辨析。句意:佩拉尔塔说:“你可以看得出,当他们遇到困难时得到帮助时,他们是多么感激。”A. appreciate感激;B. consume消耗;C. comfort安慰;D. support支持。上文they指的是老年狗,他们遇到困难时得到了帮助,会非常感激。故选A。【54题详解】考查形容词

    75、词义辨析。句意:他们希望和你在一起,你爱他们。A. hopeful有希望的;B. surprised惊讶的;C. sorrowful悲伤的;D. doubtful怀疑的。根据后文“theyre with you and you love them”可知老年狗希望能和帮助自己的人在一起,故选A。【55题详解】考查名词词义辨析。句意:知道你救了一只狗的命,而且你将对它的余生产生影响,这真是太特别了。A. decision决定;B. living生计;C. fortune财富;D. difference差异。结合前后文语境“youre going to make a to the rest of i

    76、ts life”可知此处表示“有影响”短语为make a difference。故选D。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。China staged a grand military parade _56_ (mark) the 70th anniversary of the founding of the Peopled Republic of China.A total of 60,000 people _57_ (age) 6 to 66 years performed in the square that ev

    77、ening. Among them were people from all _58_ (walk) of life, including farmers, workers, teachers, doctors and deliverymen. The 90-minute gala (联欢)started at 8 pm, with 70 column of fireworks shooting into the night sky above Tian anmen Square, _59_(represent) the 70 years since New China was founded

    78、. Fireworks of _60_ (variety) shapes, colors and sizes added more charm to the singing and dancing, while LED screens were used to create special light effects.Different programs showcasing performances were brought by both artists and the public. _61_orchestra (交x响乐团)was also brought to the square,

    79、 offering the audience a _62_(vision)) and acoustic(听觉的)feast(盛宴).One of the performances mixed tradition with technology as dancers collectively created different shapes while moving to the melody of In the Field of Hope, which expresses _63_ greatly the life of Chinese farmers changed after the re

    80、form and opening-up policyThe event _64_ (intend) to highlight the new look of a new era through a free, lively and pleasant atmosphere,” said Zhang Yimou, a chief director of the evening gala._65_ the last round of the fireworks flowering in the night sky, the gala concluded at round 9:30 pm amid (

    81、在.气氛中)the classic song Ode to the Motherland” sung by all the participants.【答案】56. to mark 57. aged 58. walks 59. representing 60. various 61. An 62. visual 63. how 64. is intended 65. With【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了为庆祝中华人民共和国成立70周年而在天安门广场的联欢活动。【56题详解】考查非谓语动词。句意:为庆祝中华人民共和国成立70周年,中国举行了盛大的阅兵仪式。根据句意可知,设空处应填动词

    82、不定式形式作目的状语,故填to mark。【57题详解】考查形容词。句意:当晚共有6万名6至66岁的人在广场上表演。结合句意可知,此处表示“6至66岁的人”,aged作形容词,有“岁”的含义,故填aged。【58题详解】考查名词。句意:他们当中有来自各行各业的人,包括农民、工人、教师、医生和快递员。a walk of life表示“行业,地位,阶层”,其中walk作可数名词,根据空前的all可知,此处用walk的复数形式,故填walks。【59题详解】考查非谓语动词。句意:这场90分钟的联欢于晚上8点开始,70根烟花柱射向天安门广场上方的夜空,象征着新中国成立70周年。分析句子可知,repre

    83、sent在句中不作谓语,用于修饰“70 column of fireworks”,二者之间是主动关系,故填representing。【60题详解】考查形容词。句意:各种形状、颜色和大小的烟花为歌舞增添了魅力,LED屏幕创造出特殊的光效。分析句子可知,此处填形容词作定语,修饰后面的shapes, colors and sizes,故填various。【61题详解】考查冠词。句意:管弦乐队也被带到广场,为提供观众一场视觉和听觉的盛宴。空后的orchestra是以元音音素开头的可数名词,且此处表示泛指,故填An。【62题详解】考查形容词。句意:一支管弦乐队也被带到广场,为观众提供一场视听盛宴。分析句

    84、子可知,设空出应填形容词作定语,和acoustic构成并列关系,修饰feast,故填visual。【63题详解】考查宾语从句。句意:其中一场表演融合了传统与技术,舞者们在在希望的田野上的旋律中,集体创造出不同的造型,表达了改革开放后中国农民生活的巨大变化。分析句子可知,此空连接词引导宾语从句,后面的greatly是副词,故填how。【64题详解】考查动词时态、语态和主谓一致。句意:该活动旨在通过自由、活泼和愉快的氛围来突出新时代的新面貌。分析句子可知,设空处在句中作谓语,主语The event和intend之间是动宾关系,且本句是直接引语,陈述的是说话时的状况,故用一般现在时的被动语态,The

    85、 event是第三人称单数形式,谓语动词用单数形式,故填is intended。【65题详解】考查介词。句意:随着最后一波烟花在夜空中绽放,所有的参与人员一起高唱歌唱祖国,21时30分许联欢活动圆满结束。分析句子可知,此处应填with构成with的复合结构,做伴随状语,故填With。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文(满分15分)假定你是李华,你受外教Tony之邀,将于本周末去市郊森林公园骑行,但你还有一些情况不清楚。请你给他发一封邮件询问一下。具体内容如下:1出发和返回时间;2可否带同伴;3午餐安排。注意:1词数80左右;2可适当增加细节,以使行文连贯;3开头和结尾已为你写好

    86、,不计入总词数。Dear Tony, Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Tony,Its my honor to be invited to go cycling with you in the forest park this weekend.But with something unclear,Im writing to ask you for some information.To begin with,Im eager to know when we will start and return so that I can make a proper arra

    87、ngement.Im also wondering whether I can invite a few friends to go with us.I think our trip will be more enjoyable if more cycling lovers join us.Besides,what about our lunch? My suggestion is that we bring our lunch in case there is no food available when we are hungry.Id appreciate it if you could

    88、 give me an early reply.Yours sincerely,Li Hua第二节(满分25分)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。When I was eleven years old,I had a big accident.I get scared even now when I think about that time.I went skating near my house.There were many people,and I saw them falling on the ice.It was my first time to go i

    89、ce skating,so I was nervous.I was wondering how to skate.I went with a friend who was very skillful.He spent some time teaching me how to skate,but I didnt learn much.He left me and skated all around.As soon as he left,I fell down.I envied other people because they could skate very well.I was bored

    90、because I kept falling so I took off my skates and just walked around on the ice in my shoes.It was cold and my hands were frozen.Suddenly,I stepped on something that was not hard.What was it? It was a weak place in the ice.When I stepped there,I sank under the ice.I thought that I was going to die,

    91、but I did my best to grab something to get out from under the ice.I tried to grab the edge of the ice.But it was very difficult for an eleven year old.It seemed like a very long time,like a year.Then,fortunately,someone helped me.He grabbed my arms and pulled me up.So,I lived and Im still alive toda

    92、y.I thanked him.At that time,my friend came back.I was annoyed at him because he was supposed to take care of me,but he didnt.He was embarrassed.When I took a taxi home,the taxi driver was surprised and asked what had happened.I didnt want to say anything because I was tired and scared.Even now,when

    93、ever I think about that time,I feel uncomfortable.I dont want to go skating again even now.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右;2. 至少使用5个短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;Paragraph 1:It was long before I went skating once again,Paragraph 2:However,ever since then I havent found any time to go skating,【答案】It wa

    94、s long before I went skating once again,and that was when I was about to graduate from college.Our monitor advised us all to go skating and I decided to follow his advice although I still felt a little scared.Luckily,one of my classmates was very skillful and she patiently explained to me how to sta

    95、rt.Step by step,I was able to stand up on the ice by myself and headed out a little,not so steadily and also I fell down many times.I was grateful to her for I managed to skate that day,though I couldnt be like others,who could skate very well.I had a nice time that day!However,ever since then I hav

    96、ent found any time to go skating,because immediately I focused on applying for the suitable jobs.And then,fortunately I met my honey and got married.As was expected,one baby came into the world and is now smiling to me every day.As for the skating,maybe I could be on the ice again when my baby grows up and begs me one hundred times!【解析】通过阅读所给文章可知,在作者11岁的时候,作者第一次和朋友去滑冰,结果发生了意外,掉到了冰层下面。幸运的是,有人帮助了作者。每当想起那次经历,作者都感到不舒服。作者也不想再去滑冰了。续写部分分为两段,第一段开头是:过了很久我才再次去滑冰,所以应该写作者再次去滑冰的原因以及作者此次滑冰的感受。要详细描述作者去滑冰的原因、本次滑冰作者的感受以及此次滑冰的收获等。第二段开头是:然而,从那时起,我没有找到任何时间去滑冰。本段应该写作者没有时间滑冰的原因以及作者内心对滑冰的期待等。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:专题42 选择性必修四综合检测-2023年高考英语一轮复习基础知识 基本能力双清(译林版2020).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-835324.html
    相关资源 更多
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(夺分金卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(夺分金卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(培优b卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(培优b卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(各地真题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(各地真题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(原创题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(原创题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(历年真题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(历年真题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(a卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题(a卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附解析答案.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附解析答案.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(黄金题型).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(黄金题型).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(达标题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(达标题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(轻巧夺冠).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(轻巧夺冠).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(综合题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(综合题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(满分必刷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(满分必刷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(巩固).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(巩固).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(完整版).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案(完整版).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【轻巧夺冠】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【模拟题】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【模拟题】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【完整版】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【完整版】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【基础题】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【基础题】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优a卷】.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案【培优a卷】.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案.docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附答案.docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(预热题).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(预热题).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(综合卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(综合卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(满分必刷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(满分必刷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(实用).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(实用).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(完整版).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(完整版).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优a卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(培优a卷).docx
  • 人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(b卷).docx人教版数学三年级上学期期末质量监测试题附参考答案(b卷).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1