分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型中考阅读理解热点话题考前冲刺集训21-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:841503
  • 上传时间:2025-12-16
  • 格式:DOCX
  • 页数:20
  • 大小:694.72KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    中考阅读理解热点话题考前冲刺集训21-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练中考真题 各地模拟题 中考 阅读 理解 热点话题 考前 冲刺 集训 21 备战 2022 英语 体裁 分类 训练
    资源描述:

    1、备战2022中考英语阅读理解热点话题+体裁分类训练(中考真题+各地模拟题)中考阅读理解热点话题考前冲刺集训21(2022湖北随州一模)课后服务All primary and middle schools have started after-school programs, the Ministry of Education(教育部)said recently. For students who have special needs, the programs can last even longer to solve the difficulties working parents have

    2、 in picking up their children. The programs should help students finish their homework, tutor(指导)students who have difficulties in learning and organizing activities including reading, sports, interest groups and clubs. The programs should mainly be run by schoolteachers, who should be compensated(补

    3、偿)for the extra work, and allow outside professionals and volunteers to join. The ministry said Nanjing, the capital of Jiangsu Province, has been offering free after-school programs in all primary schools since 2017. All 84 primary and middle schools in Beijings Dongcheng District also offer such p

    4、rograms, which are attended by almost 80 percent of students, the ministry said. More than 92 percent of parents expect schools to organize safe and colorful after-school programs for their children, according to a survey by China Youth Daily. The survey of 1,605 parents found that 73 percent wanted

    5、 the programs to cover tutoring and on-site(现场的)question-and-answer activities, while about 70 percent hoped teachers could guide their children with homework. Xiong Bingqi, director of the 21st Century Education Research Institute in Beijing, said more choices should be given to schools. The activi

    6、ties they want to choose should be based on the needs of students and parents, so the programs do not become day care centers.1What service can after-school programs offer?AHelping students to study hard and get good grades.BProviding students with good food and living conditions.CHelping parents no

    7、t worry about their childrens education.DOrganizing safe and colorful after-school activities for their children.2What does the phrase “picking up” mean in Chinese according to the passage?A捡起B接电话C接人D采摘3Schoolteachers, who join the after-school program can get _for their extra work.ApayBvacationCpri

    8、zeDchance4Which of the following statement is WRONG according to the passage?AThe programs help working parents solve the difficulties in picking up their children.BAnyone in China can run the after-school programs according to the passage.CThe city of Nanjing has been offering free after-school pro

    9、grams in all primary schools for about five years.DMost of parents hope that school teachers can help their children finish home work, tutor their children and offer question-and-answer activities.(2022湖北随州一模)天宫课堂Students attended a live class given by the Shenzhou-13 members, Zhai Zhigang, Wang Yap

    10、ing and Ye Guangfu, at the China Science and Technology Museum in Beijing yesterday. It was a special course. It came from 400 km above the earth in Chinas space station. Wang first talked about their life and work on the space station. Wang said the water they drink is recycled. There is no differe

    11、nce in taste between everyday and recycled water. Zhai introduced the special clothes they were wearing in the space station. According to Zhai, it has many elastic bands(松紧带)inside to help them keep their bodies healthy. Wang asked both the students on the ground and Ye to do the turn-around moveme

    12、nt. The students were surprised to see that Ye could not do it. He finally made it with specific motions(动作), like moving a single arm in a circle. At the end of the class, the three astronauts tried to answer students questions. Like “Do stars still shine in space?”, “Do they have dreams while slee

    13、ping in space?”Then the three astronauts ended up the class with their best wishes. The class encouraged many students to study hard in order to get into the space one day.5What made the course unusual?AIts time.BIts place.CIts ideas.DIts topic.6Which topic is NOT mentioned in the passage?AThe drink

    14、ing waterBThe special clothesCThe space movementDThe food in space station7What can we infer(推断)from the passage?AStudents are good at thinking.BAstronauts like being teachers.CStudents know nothing about space.DStudents are busy with their studies.(2022湖北随州一模)如何正确使用手机Nowadays, mobile phones are par

    15、t of our lives. Many people have mobile phones. They can help us easily find people anywhere at any time. However, using mobile phones too often may cause cancer(癌症). Its reported that people who use a mobile phone for 10 years or more may get brain cancer. The suggestions below may help you reduce

    16、the risk of cancer. SuggestionsWhen using your mobile phone, try to keep it away from your body as much as possible. Dont put it on the bedside table when you go to sleep. When youre on the mobile phone, use the speaker(扬声器). In this way, you have just 1/100th of the risk of radiation(辐射) you have w

    17、hen you hold it to your ear. An earphone is also a good idea. Try to keep your conversations short. If you need to talk longer, use an ordinary phone instead. Change ears when youre using your mobile phone. Before putting it to your ear, wait until the person you are calling picks up the phone. Your

    18、 phone gives out radiation when you talk or send messages, but not when youre listening or getting messages. Listening more and talking less can lower the risk of cancer. Do not use your mobile phone when the signal(信号) is weak or when moving at a high speed, for example in a car or on a train. At h

    19、igh speeds your phone is trying to pick up signals, and this increases the radiation it gives out. 8 According to the text, using mobile phones too much may cause _.AtoothacheBcancerCheart diseaseDheadache9Youd better _.Ause your mobile phone when the signal is weakBuse your mobile phone without spe

    20、akersCchange ears when youre using your mobile phoneDput your mobile phone on your bedside table when you go to sleep10In what way we use mobile phones can increase the radiation?AUse mobile phones when the signal is strong.BUse mobile phones when youre at high speeds.CUse earphones or speakers.DKee

    21、p your mobile phone away from your body as much as possible.11Which of the following is TRUE according to the passage?AUsing an earphone is a good way to reduce the radiation.BYou had better not change ears when youre on the phone.CListening less and talking more on the phone can lower the risk of c

    22、ancer.DTry to keep your mobile phone closed to your body when using it.(2022江苏江苏一模)The two mascots (吉祥物) for the Beijing 2022 Winter Olympic Games-Bing Dwen Dwen and Shuey Rhon Rhon have gained worldwide popularity for their outlook and special meanings.One mascot for Beijing 2022 is a giant panda w

    23、ith a suit of ice, a love of winter sports, and a heart of gold! It is designed in 3D and looks like an astronaut. It wears an ice shell (冰壳) and looks fat. “Bing” means ice in Chinese, representing purity and strength, while “Dwen Dwen” means health and vitality (活力), and symbolizes the strong body

    24、.The design for Bing Dwen Dwen was chosen from over 5, 800 submissions (提交) from China and 35 countries around the world as part of a global competition arranged by the Beijing 2022 Organising Committee.Another mascot “Shuey Rhon Rhon” is a Chinese lantern child. When the Chinese New Year comes, peo

    25、ple always make or buy red lanterns. Red is the colour of hope and good luck, so people think their dreams will come true in the new year. “Shuey Rhon Rhon” can give players hope and help them do well in the 2022 Beijing Winter Paralympic Games.12Bing Dwen Dwen has special meanings except _.AenergyB

    26、purityChealthDstrength13Why do people make or buy red lanterns when the Chinese New Year comes?ABecause it is easy to make red lanterns.BBecause “Shuey Rhou Rhon” is a mascot.CBecause people think red lanterns are very lovely.DBecause people think red lanterns can bring good luck.14From the passage,

    27、 we can learn _.AChina arranged the national competition for designing mascotsB“Bing Dwen Dwen” can skate very wellC“Shuey Rhon Rhon” likes ice sports and is good at themDthe two mascots are very popular around the world(2022广西贵港二模)On July 23, a small village in Leiyang, Hunan province, lighted fire

    28、works(点烟花) to celebrate Zhong Fangrong, an18-year-old girl who scored 676 in this years Gaokao. With such a good score, the girl was admitted(录取) to Peking University. And then, Zhong made a decision: She was going to study archaeology(考古学). The decision gave rise to a hot discussion online. “You ar

    29、e wasting your only chance to change your future,” some people thought. “Archaeology is so unpopular! Can you find a good job in the future? How can you make lots of money for your family?”Zhong comes from a poor family. Her parents had to work far away from home when she was young. As a “left-behin

    30、d child”, Zhong was sent to her grandparents, and has started boarding since Grade 6. Zhongs dream is to study archaeology. She wont easily give it up. Her decision received wide support. Fan Jinshi, a famous Chinese archaeologist wrote a letter to Zhong, in which she wrote, “Stay true to your heart

    31、 and aspirations(抱负), and stay focused.” Zhong quickly replied to her idol(偶像), “I hope to follow in your footsteps, devote myself to archaeology, and find rest for my soul.”We all have dreams. Chase your dreams, even though you may not get everyones support!15Why did the small village light firewor

    32、ks?ATo move to new houses.BTo visit Peking University.CTo celebrate Zhongs decision to study archaeology.DTo celebrate Zhongs good scores in this years Gaokao.16What can you know from the passage?AZhongs family is very rich.BAll the people supported Zhongs decision.CSome people thought Zhong could m

    33、ake lots of money.DSome people thought Zhong couldnt change her future.17Fan Jinshi wrote to Zhong Fangrong to _.Aencourage herBgive her some moneyCteach Zhong archaeologyDmake friends with her18What does the underlined word “Chase” mean in Chinese?A评价B追求C抛弃D捏造19Whats the best title of the passage?A

    34、The Girl without Parents LoveBThe Girl Who Loves ArchaeologyCThe Girl without DreamsDThe Girl Who Gives up Studying in Peking University(2022山东济宁一模)Mobile phones are one of the most useful inventions of the last 50 years, but not everything that is said about them is good. Mobiles are often believed

    35、 to be the cause of a number of things from poor eyesight and headaches to house fires. Theres even one theory that mobile phones should be responsible for the disappearance of bees!The theory is that the radiation (辐射) given off by mobile phones does great harm to bees navigation systems (导航系统). Be

    36、es have built-in system a bit like GPS and this helps them find their way back to their hives. But recently, thousands of bees have failed to find their way home. It is believed they are dying far from their hives.The problem was first noticed by beekeepers in America and is a lot more serious than

    37、it at first seems. The important thing about bees is that most of the crops in many countries of the world are pollinated by them. Without bees, the crops cant continue to grow. Many beekeepers in Europe have reported losing between 50 and 70 percent of their bees. Jim Piper, London beekeeper, said

    38、to the reporter, “My business is becoming worse. Twenty-nine of my forty hives are now empty.”Nobody knows for sure whether the theory is true or not, but its a fact that bees are disappearing in very large numbers. And we cant manage without them. Einstein said that if all our bees disappeared, man

    39、 would only live for four more years! If the mobile phone theory is correct, we need to do something about it right nowbefore its too late.20What might be caused by mobiles according to Para. 1?APoor listening.BThe forest fires.CTerrible toothache.DThe disappearance of bees.21What does the theory in

    40、 the passage say?ABees have GPS inside their bodies.BMobiles have an influence on bees hives.CThe radiation makes bees unable to fly.DThe radiation makes bees lose their way home.22The underlined word “pollinate” probably means “_” in Chinese.A啃食B污染C授粉D催熟23The author wrote this passage to _.Acall on

    41、 people to help beekeepersBwarn people of the possible harm mobiles do to beesCask people to stop using mobiles right awayDshow how a bees built-in system works(2022浙江湖州二模)Setting: the beachCharacters: Jenny, Jennys mom, Jennys cousin DerekDerek: Wow! The ocean really is huge! The waves are amazing!

    42、Jennys Mom: Beautiful, isnt it?Jenny: Check out the dunes (沙丘). Theyre beautiful, too.Derek: How can all those plants grow in the sand?Jennys Mom: They have their ways. Some have leaves with a waxy coating (蜡质涂层) or little hairs to keep the water inside.Derek: Desert plants do that, too!Jenny: Hey,

    43、its low tide. We can look in the tide pools. There are lots of fun things living in the tide pools. Come on.Jennys Mom: Tide pools are fragile. Walk carefully so you dont harm anything.Derek: Whats that strange plant near the rock?Jenny: Thats not a plant. Its an anemone.Derek: An enemy?Jenny: An A-

    44、NE-MO-NE. Its an animal.Derek: Hey, whats that thing on the sand? Is that seaweed?Jenny: Yep. Its kelp. These round things are called gas bladders.Jennys Mom: Theres a big kelp forest out there.Derek: Are these roots?Jennys Mom: Not roots, rightlythats the kelps holdfast.Derek: Laughing and waving t

    45、he kelp around Not anymore! So what other fun things are out there?Jenny: Ummm.there are white shrimps (白对虾) that look like ghosts. There are shovelnoses, guitarfishDerek: Cool! What songs do they play?Jennys Mom: Laughing Well go to the aquarium on Saturday to see all these things. Now lets go back

    46、 and get some lunch.24What are tide pools?APools of water with plants around.BPools of deep water.CPools of water filled with living things.DWaves caused by high tides.25According to the passage and the picture of the kelp, what is the purpose of the “holdfast”?ATo keep the plant green.BTo help the

    47、plant breathe.CTo help the plant move easily.DTo make the plant stand.26Which of these statements BEST describes Dereks character?AHe is curious and excited about new things.BHe dislikes the beach and ocean.CHe does not like to ask questions.DHe is afraid of new places.27The passage is a/an _.Alette

    48、rBplayCpoemDinterview(2022广西贺州市平桂区教育科学研究所一模)Do you pay with paper money, credit cards, or your phone when you go shopping? People in China may pay with WeChat(微信) on the phones. We seldom use paper money.While WeChat Pay is now a part of life in our country. This way of payment also appears in other

    49、 countries. A lot of foreign companies and traders have to accept it. According to Xinhua News, about 13 foreign countries have WeChat Pay services for Chinese visitors.Is it good or bad to use WeChat Pay? Will people no longer use paper money in the future? Some discussions appear on the Internet.“

    50、I dont think so. Nearly half of Chinese people live in the countryside. People there cant enjoy it without good Internet service. And most old people like to use paper money,” said Winnie.“WeChat Pay is convenient and safe. We neednt tell if the money is real or fake. But paper money is just the opp

    51、osite. We should encourage people to use WeChat Pay more,” said a wise man“For a long time, people will use different payment ways”, said Sunshine. Traders should allow people to choose the ways they like to pay.Will paper money disappear in the future? Whats your idea about it?28What do we need to

    52、use when we pay with WeChat?AWallets.BPaper money.CCredit cards.DSmart phones.29Who thinks WeChat Pay is convenient and safe according the passage?AWinnie.BA wise man.CSunshine.DA trader.30What can we know from the passage?AOnly Chinese people use WeChat Pay.BPaper money will surely disappear in the

    53、 future.CPeople use WeChat Pay more than paper money in the world.DChinese visitors can use WeChat Pay in about 13 foreign countries.31Whats the main idea of the passage?AWhy do people use WeChat Pay?BWeChat Payment around the world.CWeChat Pay in China and payment ways in the future.DWill paper mon

    54、ey disappear?(2022贵州遵义一模)I was excited. I had been invited to my friend Toris birthday party. Tori was not my best friend, but I liked to go to parties. I asked my mum and she said I could go, so I told Tori that Id be there. And then, two days later, my best friend Lisa called. She and her family w

    55、ere going to Disneyland for the whole day. She invited me to go with them. I loved Disneyland so much. I really wanted to go! I ran to ask my mum if it was OK. My mum reminded me that Toris party was on the same day. She said I couldnt change my mind just because something better came along. I begge

    56、d (乞求) my mum. She said no. I cried. My mum still said no. My mum explained patiently that once I accepted an invitation to something, I couldnt change my mind for the reason that I preferred to do another thing. At last, I went to Toris birthday party. The party turned out to be great. We watched a

    57、n exciting movie that hadnt come out in cinemas yet. There was a make-your-own pizza competition. We each got a piece of dough (面团) and then there were all of these delicious toppings (配料) to choose from. Toris mum and dad even gave a lovely present to give to each of us! When my mum came to pick me

    58、 up, I told my mum all about the fun things we had done. She was so glad that Id had a good time and she told me that she was proud of me. Not only did I enjoy the party, but I learned an important lesson.32Why did the writer want to go to Toris party at first?ABecause she liked to go to parties.BBe

    59、cause Tori was her best friend.CBecause her mother told her to do so.DBecause her friends would be there.33Which of the following words best describe the writers mother?ABrave and helpful.BFriendly and outgoing.CDecided and patient.DKind and hard-working.34What does the underlined words in the last

    60、paragraph imply(暗示)?excitingdeliciouslovelyfunAThe writer really liked the movie.BThe writer was good at cooking.CThe writer had many hobbies.DThe writer really enjoy the party.35How did he writers feeling change in this story?ABoredMadExcitedBExcited-MadHappyCBoredMadMovedDMovedMadTired36Whats the

    61、best title for the text?AA party invitationBA hard decisionCA birthday giftDA happy trip参考答案:1D2C3A4B【解析】【导语】本文主要介绍了学校增加的“课后服务”实施的一些情况,以及家长们对这种服务的看法和期待。1细节理解题。根据“The programs should help students finish their homework, tutor(指导)students who have difficulties in learning and organizing activities inc

    62、luding reading, sports, interest groups and clubs”可知,课后服务为学生们提供了安全的,多姿多彩的课后活动,故选D。2词义猜测题。根据“the programs can last even longer to solve the difficulties working parents have in picking up their children”可知,这个项目是为了解决父母接送孩子的困难,所以picking up表示“接人”,故选C。3细节理解题。根据“The programs should mainly be run by school

    63、teachers, who should be compensated(补偿)for the extra work, and allow outside professionals and volunteers to join”可知,加入课后服务的老师可以获得额外的补偿,故选A。4推理判断题。根据“All primary and middle schools has started after-school programs”可知,是所有的中小学都开展了课外活动,并不是任何人都可以经营课外项目,故选B。5B6D7A【解析】【导语】本文主要介绍了来自中国空间站的特别课程。5细节理解题。根据“It

    64、 came from 400 km above the earth in Chinas space station.”可知授课的位置让这门课与众不同,故选B。6细节理解题。根据“Wang said the water they drink is recycled”“Zhai introduced the special clothes they were wearing in the space station”“Wang asked both the students on the ground and Ye to do the turn-around movement”可知,并没有提到在太

    65、空所吃的食物,故选D。7推理判断题。根据“At the end of the class, the three astronauts tried to answer the students questions. Like Do stars still shine in space?, Do they have dreams while sleeping in space? ”可知,学生们问了许多问题,由此可推断出学生们善于思考,故选A。8B9C10B11A【解析】【导语】本文介绍了如今手机是我们生活的一部分。很多人都有手机,它们可以帮助我们很容易地找到彼此。人们可以随时随地使用手机。然而,频

    66、繁地使用手机往往会引起癌症。据报道,人们使用手机在10年以上容易得脑癌。本文就给大家提几个建议来正确使用手机,尽量减少手机所带来的危害。8细节理解题。根据“However, using mobile phones too often may cause cancer”可知,过于频繁地使用手机可能会导致癌症。故选B。9细节理解题。根据“Change ears when youre using your mobile phone”可知,换着耳朵接电话,故选C。10细节理解题。根据“Do not use your mobile phone when the signal(信号) is weak or

    67、 when moving at a high speed, for example in a car or on a train. At high speeds your phone is trying to pick up signals, and this increases the radiation it gives out”可知,在高速移动时使用手机会增加辐射,故选B。11细节理解题。根据“In this way, you have just 1/100th of the risk of radiation(辐射) you have when you hold it to your

    68、ear. An earphone is also a good idea”可知,使用耳机是减少辐射的好方法,A表述正确,故选A。12A13D14D【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了2022年冬奥会的吉祥物冰墩墩和雪容融。12推理判断题。根据第二段“Bing means ice in Chinese, representing purity and strength, while Dwen Dwen means health and vitality (活力), and symbolizes the strong body.”可知,“Bing”在中国意味着冰,代表纯洁和力量,而“Dwe

    69、n Dwen”意味着健康和活力,象征着强壮的身体。文章并未提及“energy”。故选A。13细节理解题。根据最后一段“Red is the colour of hope and good luck, so people think their dreams will come true in the new year.”可知,红色是希望和好运的颜色,所以人们认为他们的梦想会在新的一年实现。可见,人们买红灯笼是希望它能带来好运。故选D。14推理判断题。根据第一段“The two mascots (吉祥物) for the Beijing 2022 Winter Olympic Games-Bin

    70、g Dwen Dwen and Shuey Rhon Rhon have gained worldwide popularity for their outlook and special meanings.”可知,两个吉祥物获得了全球流行由于它们的外观和特殊意义,可见它们在全世界都很受欢迎。故选D。15D16D17A18B19B【解析】【导语】本文主要介绍了热爱考古的女孩钟芳蓉追求梦想的事迹。15细节理解题。根据“On July 23, a small village in Leiyang, Hunan province, lighted fireworks(点烟花) to celebrat

    71、e Zhong Fangrong, an18-year-old girl who scored 676 in this years Gaokao.”可知,小村庄燃放烟花是为了庆祝钟芳蓉高考获得了676分的好成绩。故选D。16细节理解题。根据文章第二段“You are wasting your only chance to change your future, some people thought. Archaeology is so unpopular! Can you find a good job in the future? How can you make lots of mone

    72、y for your family?”可知,有些人认为考古专业是冷门专业,学习这个专业不能找到好的工作,不能改变钟芳蓉的未来。选D。17细节理解题。根据“Fan Jinshi, a famous Chinese archaeologist wrote a letter to Zhong, in which she wrote, Stay true to your heart and aspirations(抱负), and stay focused.”可知,樊锦诗给钟芳蓉写信是为了鼓励她专注于自己的理想。故选A。18词义猜测题。根据文章内容和“Chase your dreams, even t

    73、hough you may not get everyones support!”可知,文章讲述一些人并不支持钟芳蓉选择考古专业,但这并没有改变她追求梦想的态度,由此推出chase的词义为“追求”。故选B。19最佳标题题。根据全文内容和“Zhongs dream is to study archaeology. She wont easily give it up.”可知,文章讲述了热爱考古的女孩钟芳蓉追求梦想的事迹,B选项“热爱考古学的女孩”可作为标题。故选B。20D21D22C23B【解析】【导语】本文介绍了一个理论猜想:手机的辐射对蜜蜂的导航系统有害,导致很多蜜蜂找不到回家的路。20细节

    74、理解题。根据“Theres even one theory that mobile phones should be responsible for the disappearance of bees!”可知,手机的使用可能会导致蜜蜂消失,故选D。21推理判断题。根据“The theory is that the radiation (辐射) given off by mobile phones does great harm to bees navigation systems (导航系统).”和“thousands of bees have failed to find their way

    75、 home”可知,这个理论说手机的辐射让蜜蜂找不到回家的路,故选D。22词义猜测题。根据“Without bees, the crops cant continue to grow.”可知,没有蜜蜂,庄稼无法继续生长,因为蜜蜂帮助庄稼授粉,所以pollinate表示“授粉”,故选C。23推理判断题。根据“If the mobile phone theory is correct, we need to do something about it right nowbefore its too late.”可知,本文是为了警告人们手机对蜜蜂可能造成的伤害,故选B。24C25D26A27B【解析】

    76、【导语】本文主要描述了珍妮、珍妮的妈妈和珍妮的表弟德里克三人在海边的对话,他们谈到了大海、海浪、潮汐以及海边的动植物。24细节理解题。根据文中“There are lots of fun things living in the tide pools.”可知,潮汐池里生活着许多有趣的东西。故选C。25推理判断题。根据图片和文中“Derek: Are these roots? Jennys Mom: Not roots, rightlythats the kelps holdfast.”可知,“holdfast”不是根,但类似于根的作用,使植物站立。故选D。26归纳总结题。根据文中德里克的话“H

    77、ow can all those plants grow in the sand? Whats that strange plant near the rock? An enemy? Hey, whats that thing on the sand? Is that seaweed? Are these roots? Are these roots? Cool! What songs do they play?”可知,德里克对周围的一切都充满好奇,对一切都很兴奋。故选A。27推理判断题。根据文章说话的方式以及设置了场景、人物可知,本文是一个剧本。故选B。28D29B30D31C【解析】【导语

    78、】本文主要介绍了微信支付越来越受人们的欢迎,然而纸币是否会消失呢? 不同的人有不同的看法。28细节理解题。根据第一段中“People in China may pay with WeChat(微信) on the phones”可知中国人可以用手机微信支付,故选D。29细节理解题。根据a wise man说话的内容中“WeChat Pay is convenient and safe”可知智者认为微信支付方便安全,故选B。30细节理解题。根据第二段“According to Xinhua News, about 13 foreign countries have WeChat Pay serv

    79、ices for Chinese visitors”可知,大约有13个国家为中国游客提供微信支付服务,故选D。31主旨大意题。通读全文可知,本文通过微信支付引出纸币是否会消失,讨论了两种支付方式,以及未来的支付方式,故选C。32A33C34D35B36B【解析】【导语】本文讲述了作者从妈妈那里学到的一个启示。作者一开始答应了要去参加Tori的生日聚会,之后她最好的朋友又邀请她一起去迪士尼乐园,作者想改变主意,但妈妈告诉她不能因为喜欢做别的事情就反悔已经答应了别人的事情。32细节理解题。根据第一段“I was excited. I had been invited to my friend To

    80、ris birthday party. Tori was not my best friend, but I liked to go to parties.”可知,作者喜欢参加聚会,所以她答应了Tori的邀请。故选A。33推理判断题。根据第二段“My mum reminded me that Toris party was on the same day. She said I couldnt change my mind just because something better came along.”和第三段“I begged (乞求) my mum. She said no. I cr

    81、ied. My mum still said no. My mum explained patiently that once I accepted an invitation to something, I couldnt change my mind for the reason that I preferred to do another thing.”可知,作者的妈妈坚决不同意作者改变主意,并耐心跟她解释。C选项“坚决的、耐心的”符合语境。故选C。34推理判断题。exciting“兴奋的,激动的”;delicious“美味的”;lovely“可爱的,美好的”;fun“有趣的”,从这些词

    82、可以看出来,作者在聚会上玩得很开心。故选D。35细节理解题。根据短文开头“I was excited.”可知,收到Tori的邀请,作者很兴奋;根据第三段“I begged (乞求) my mum. She said no. I cried.”,作者想改变主意,但妈妈没有同意,她很伤心,很生气;根据最后一段“When my mum came to pick me up, I told my mum all about the fun things we had done.”可知,作者在聚会上玩得很开心。故选B。36标题归纳题。根据文意可知,这篇文章讲述了作者在Tori的生日聚会和好友Lisa邀请她去迪士尼乐园这两件事上做出了艰难的选择,B选项“一次困难的决定”点明了该文的主旨,作为题目最为合适。故选B。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:中考阅读理解热点话题考前冲刺集训21-备战2022中考英语阅读理解热点话题 体裁分类训练(中考真题 各地模拟题).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-841503.html
    相关资源 更多
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(综合卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(精练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(突破训练).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(研优卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(最新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(新).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(巩固).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(实用).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(完整版).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(夺分金卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(培优A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(名师推荐).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(典型题).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(B卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案(A卷).docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案解析.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【黄金题型】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【达标题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【轻巧夺冠】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【能力提升】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【考试直接用】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合题】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【综合卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【突破训练】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【研优卷】.docx
  • 人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx人教版小学数学五年级下册重点题型专项练习含答案【满分必刷】.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1