九年级英语上学期末培优检测(尖子生专用C)-2023-2024学年九年级上学期期末考点大串讲(牛津译林版)(解析版).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 九年级 英语 上学 期末 检测 尖子 专用 2023 2024 学年 学期 考点 串讲 牛津 译林版 解析
- 资源描述:
-
1、九年级英语上学期末培优检测(尖子生专用C)测试时间:90分钟 满分:150分学校:_姓名:_班级:_考号:_选题说明:本试卷难度系数约0.4,只适合尖子生考前查漏补缺使用。一、听力选择(共20分)1How much should the woman pay if she buys two glasses? A8 yuan.B16 yuan.C14 yuan.【答案】C【原文】W: How much are these glasses, please?M: Eight yuan each or fourteen yuan for two.2What does the man mean? AThe
2、 match was bad.BHe dislikes football.CHe didnt see the match.【答案】A【原文】W: What do you think of the football match last night?M: Ive never seen a match worse than that one.3What did the boy look like in this picture? AThinner.BFatter.CTaller.【答案】B【原文】W: Is this your picture?M: Yes. It was taken 3 year
3、s ago when I was in a primary school. The boy in the middle is me. W: Wow! Thats amazing! You looked fatter in this picture.M: But Ive grown taller, so I look thinner now.4What are the speakers talking about? AA house.BA fire.CA neighbour.【答案】B【原文】W: I can see smoke coming out of the house next door
4、 and Im sure some things are burning there. But my neighbour is away on holiday now.M: Well be there as soon as possible to put it out.5Who gave the girl a dog for her birthday?AHer parents.BHer aunt.CHer uncle.【答案】C【原文】M: What a lovely dog! Is it a gift from your parents?W: No. My uncle gave it to
5、me for my birthday.6What is the relationship between the speakers?AClassmates.BTeacher and student.CDoctor and patient.【答案】A【原文】W: Hi, Andy. I didnt see you in Professor Smiths class yesterday. What happened?M: Well. I had a headache so I called him and asked for sick leave.7What does the man mean?A
6、Someone else will take the seat.BThe woman can take the seat.CThe man will take the seat himself.【答案】B【原文】W: Excuse me. Do you mind if I sit here?M: Of course not.W: Thank you.8What is Miss Green like?ACreative.BActive.COrganized.【答案】C【原文】W: What do you think of Miss Green?M: Shes a good manager. Sh
7、e plans all her work very well.听对话,回答以下各小题。9Why didnt Sally hand in her homework that day?AHer mother was ill.BHer teacher was ill.CShe was ill.10Whats the most probable relationship between the two speakers?AFather and daughter.BTeacher and student.CMother and son.【答案】9A 10B【原文】M: Whats this, Sally
8、?W: Its my homework, sir.M: You havent handed in your homework yet?W: No, I havent. Im sorry.M: Well, whats your excuse then? What has happened, Sally?W: My mother was ill and I had to stay at home.M: Oh, I see.W: Its true, sir. Ive brought a note. Here it is.M: Thats all right. But do your homework
9、 on time this week.W: Yes, sir.听对话,回答以下各小题。11What is the date today?ASeptember 12.BSeptember 11.CSeptember 10.12Where will the man celebrate his birthday?AIn a club.BAt home.CIn a restaurant.【答案】11C 12C【原文】W: Im going to a club on Saturday. Have you got anything to do this weekend?M: Well, I have to
10、 celebrate my birthday.W: Wow! Great! When is your birthday, exactly?M: Its September 12ththe day after tomorrow.W: Are you going to celebrate it at home?M: In fact, my friend Katharine will take me to a restaurant.W: Nice! Is she going to order a cake?M: Yeah, and waiters are probably going to sing
11、 Happy Birthday to me. Its fantastic.听一篇短文,回答以下小题。请根据短文内容,选择正确答案,完成信息记录表。Escaping from a fireAvailable way(有效途径)We can escape from stairs and fire .Emergency measure(应急措施)We can escape from the window of the floor which are not very high from the ground.Forbidden wayWe cant escape through if we are
12、in a burning house.13AexitsBentrancesCescapes14AsecondBthirdCfourth15AstairsBliftsCwindows【答案】13C 14A 15B【原文】What are you going to do if you are in a burning house? How will you escape from it? Do you know how to save yourself? Please listen carefully. Escaping from a fire is a serious matter. Knowi
13、ng what to do during a fire can save a life. It is important to know the way you can use, such as stairs and fire escapes, but not lifts. From the lower floors of the building, escape through the windows if possible. The windows of the second floor are usually not very high from the ground. Maybe it
14、 is safer to jump a short way than to stay in a burning building.听短文,回答问题。16Why did the mouse look inside the bottle?ABecause she was thirsty.BBecause she was hungry.CBecause she was homeless.17What happened to the mouse after drinking?AShe wanted something to eat as well.BShe had a good rest in the
15、 bottle.CShe couldnt come out of the bottle.18Who is cleverer, the cat or the mouse?AThe cat.BThe mouseCBoth of them.19Why did the cat roll the bottle?ABecause the cat wanted to let the mouse come out quickly.BBecause the cat wanted to make the mouse get dizzy(眩晕的).CBecause the cat wanted to play wi
16、th the mouse.20What happened to the mouse at last?AThe cat ate the mouse happily.BThe mouse died in the bottle.CThe mouse ran away as fast as she could.【答案】16A 17C 18B 19B 20C【原文】One day, a little mouse was thirsty. She looked around for water to drink. She climbed on a table and she saw a bottle th
17、ere. The mouth of the bottle was small. The little mouse looked inside the bottle, “Aha, there is a little milk in it. Thats great.” She went into it and drank. She drank and drank. After a moment, she had drunk enough. Her stomach was too big and she couldnt come out of the bottle. She cried for he
18、lp. Just then, a cat came up to the table. When he heard the cry, the cat jumped onto the table so happily, “Youll be my nice lunch.” The little mouse was very clever. She thought for a moment and said, “Brother Cat, you mustnt roll the bottle.” “Why?” asked the cat. “I would get dizzy,” said the mo
19、use. The cat said that he would let her die quickly. So he began to roll the bottle. Suddenly the bottle fell down onto the floor and broke into pieces. The little mouse ran away as fast as she could. When the cat jumped off the table and ran after her, the mouse had already gone into her home.二、阅读理
20、解(共40分)A Apps can teach you things or let you have fun. The following are some apps that you may use in your daily life. KindleDo you love to read? Do you wish that you could bring all of your books with you everywhere you go? Kindle allows you to do so. This app has over a million free e-books to d
21、ownload. With Kindle, you can read anything from comic books and novels to magazines and newspapers. RunKeeperSometimes the hardest part of exercising is getting started. If you want to get started, youd better try RunKeeper. Its a good app that can help you exercise. Are you ready to start? If so,
22、RunKeeper will always be with you. PocketIf you dont have enough time to read news, stories or watch videos, Pocket can help you save all of them online. Then you can read them when you are free. You can view them offline, too. Besides, it can also help you organize the things you have saved. 21How
23、many apps can help you read?AOne.BTwo.CThree.DNone.22Which of the following app may help you exercise?AKindle.BPocket.CRunKeeper.DE-book.23Where is the text most probably from?AA science research.BA fashion poster.CA health website.DA technology magazine.【答案】21B 22C 23D【详解】本文介绍了三款应用程序。21细节理解题。根据“Wit
24、h Kindle, you can read anything from comic books and novels to magazines and newspapers.”及“Then you can read them when you are free.”可知,Kindle和Pocket可以帮助阅读。故选B。22细节理解题。根据“RunKeeper: Its a good app that can help you exercise.”可知,RunKeeper可以帮助人们锻炼。故选C。23推理判断题。根据“Apps can teach you things or let you ha
25、ve fun. The following are some apps that you may use in your daily life.”可推知,本文介绍了三款应用程序,可能来自一本科技杂志。故选D。B The next day I looked for a pen and some paper among my things. I made two lists: one of all the bad things about my situation and another of all the good things. BADI am alone. There is nobody
26、here to talk to or to help me. I dont have much protection against wild animals. Nobody is going to come and save me.GOODI am alive. My friends are dead.Its hot here, so I dont need warm clothes. There arent any wild animals here.I can live well because 1 was able to save a lot of useful things from
27、 the ship.I looked at my lists and I thought, “These lists show something important. We can always find something good in a bad situation If we look for it. I must stop feeling sad and sorry for myself. My new life is here, on this island. I must make it as comfortable as I can.”I started by making
28、my house stronger. I built thick walls and put branches on the roof to keep out the rain. I put up some shelves and put my things on them. I made some furnituretwo tables and a chair. They werent very beautiful but they were very useful. I made a small cave at the back of my house. It was cool and a
29、 good place to keep food. I called it my “kitchen”.Time passed quickly because I was always busy. In the mornings I went for a long walk in the woods and hills with my dog. I caught birds and small animals for food. When I came back, I worked until about eleven oclock. Then I prepared something to e
30、at. I rested between midday and two oclock because it was very hot. In the evenings I did some more work or I took out my pen and ink. I wrote about my life on the island. At seven oclock I went to bed because it got dark early on the island. Sometimes it rained all day and the wind was strong, so I
31、 had to stay inside.24Which sentence can go into the box _?AI have no warm clothes.BI have no healthy food.CI have no comfortable house.DI have no satisfied tool.25The underlined word save probably means _.Aavoid wastingBlook forCpick outDmake up26Robinson didnt work outside because of _.Awild anima
32、lsBbad weatherClonelinessDtiredness27How did Robinson make his new life as comfortable as possible?ABy resting in the afternoon.BBy raising a dog.CBy making the house a home.DBy walking a long walk.【答案】24A 25C 26B 27C【详解】本文选自鲁滨逊漂流记,主要介绍了主人公鲁滨逊独自在岛上的生活。24细节理解题。根据“Its hot here, so I dont need warm clo
33、thes. There arent any wild animals here.”可知这里很热,我不需要任何的衣服。这里没有任何野生动物,所以不好的一点是我没有保暖的衣服。故选A。25词句猜测题。根据“a lot of useful things from the ship.”可知,是从船上挑选出有用的东西,故选C。26细节题解题。根据“Sometimes it rained all day and the wind was strong, so I had to stay inside”可知,由于整天下雨和刮风,我不得不待在里面,是因为天气原因无法外出。故选B。27细节理解题。根据“My n
34、ew life is here, on this island. I must make it as comfortable as I can.”和下文“I started by making my house stronger.”可知,通过建造房子使生活尽可能舒适。故选C。C A few years ago, I saw an exhibition (展览) of Pablo Picassos sculptures. Maybe, because he thought of himself as a painter first, he was freer to play with the a
35、rt of sculpture. For example, what can you do with a pair of bicycle handlebars (把手) and a saddle (车座)? The Spanish artist turned them into a “bull” (公牛). The exhibition brought to mind Picassos famous quote (引语), “Every child is an artist.”. The problem is how to remain an artist once we grow up.Im
36、 a writer and illustrator (插画画家) of childrens books. Sometimes, I go into schools and read my stories to children. I also draw with them. I show them how to draw the characters in my books. These children draw after me. Their drawings, however, always make mine seem lifeless. Im always surprised by
37、them. Children just put their ideas out there. They do not overthink. Adults worry about how other people judge (评价) them. They often think a lot before putting pen to paper.Recently, Ive been working with a primary school. I see six-year-olds expressing themselves freely through their drawings. How
38、ever, when they leave at the age of eleven, many of them feel uncomfortable about the act of drawing. They have learned that there is a “right” way to draw, and a “wrong” way. There isnt. The most important thing is to draw and to express yourself through your work.Pieasso painted and sculpted like
39、a child. He expressed himself freely. He cared little about what other people thought of him. Perhaps this is why his paintings and sculptures are still popular today.28What was Pablo Picasso?AA painter.BA sculptorCA writerDBoth A and B29Which of the following opinions may the writer support?AEvery
40、child will be an artist when he grows up.BChildren should learn what is a “right” way to draw or a “wrong” way.CEvery child is born to be an artist and we should stay true to the artistic talent.DWhen children are at the age of eleven, they will never draw well.30Why is the writer surprised by the c
41、hildrens drawings?ABecause the children draw after himBBecause the childrens drawings seem lifelessCBecause the children worry about others judgementDBecause the children just put their ideas out there without overthinking31Which of the following is true according to the passageAPablo Picasso was no
42、t free to play with the art of sculptureBPablo Picassos works are not popular todayCThere is a “right” way and a “wrong” way to drawDIt is important to express ourselves freely through our drawings【答案】28D 29C 30D 31D【详解】本文主要论述了每个孩子生来就是艺术家,但是长大后如何保持艺术家的身份。28细节理解题。根据第一段“A few years ago, I saw an exhib
43、ition of Pablo Picassos sculptures. Maybe, because he thought of himself as a painter first, he was freer to play with the art of sculpture.”可知,毕加索既是一个画家,又是一个雕塑家,故选D。29推理判断题。根据第一段“The exhibition brought to mind Picassos famous quote, Every child is an artist. The problem is how to remain an artist o
44、nce we grow up.”可知,作者认为每个孩子生来就是艺术家,我们应该忠于自己的艺术天赋,故选C。30细节理解题。根据第二段“Im always surprised by them. Children just put their ideas out there. They do not overthink.”可知,作家对孩子们的画感到惊讶是因为孩子们只是不假思索地把自己的想法表达出来,故选D。31细节理解题。根据第三段“The most important thing is to draw and to express yourself through your work.”可知,通
45、过绘画自由表达自己是很重要的,故选D。D Messi is a famous and successful football player around the world. Lionel Messi was born on June 24, 1987, in Rosario, Argentina. At four years old, he joined the Grandoli local club, where he was coached by his father. He practiced day in and day out. Football nearly became the
46、 air he breathed. Messi experienced many difficulties on the way to a famous football player. As a kid, Messi was smaller than most of the boys he played with because of a sickness that restricted his growth. The treatment cost a lot and his parents couldnt afford to pay for it. Luckily, at the age
47、of 13, Messi was offered a chance to play for Barcelona and had his medical bills paid by the team. In this case, the whole family moved across the Atlantic to Spain and Messi began his career in the European land. As the seasons went on, the talented football player kept improving and breaking his
48、own records. In 2003, he not only took part in his first match but also won the match. When he was about 20 in 2005, he became one of the best, the youngest and the most popular football players. By the age of 16, he had made his first appearance for Barcelona. He put himself in the record books on
49、May 1, 2005, as the youngest player to ever score a goal. That same year he led Argentina to get the title in the under-20 World Cup. The boy who was once too small to play with his cousins is now the winner of eight Golden Balls, six European Golden Shoes, and is one of the top goal scorers in the
50、world.Off the field, he is a husband and father of three. He also founded the Leo Messi Foundation in 2007. This organization supports programs bringing education, clean water, and health care to children around the world. “You have to fight to reach your dream. You have to sacrifice and work hard f
51、or it.” Messi said in an interview and so he did.32What can we learn from the underlined sentence in Para 1?AMessis father taught him to kick the football into the air.BFootball became as important as air for Messi from then on.CThe air pollution in Messis hometown was serious at that time.DMessi ha
52、d difficulty in breathing while playing football at that time.33According to the passage, which of the following is in the correct order? Messi moved to Spain.Messi joined the Grandoli local club.Messi founded the Leo Messi Foundation.Messi made his first appearance for Barcelona.ABCD34How does the
53、author end the passage?ABy describing Messis dream.BBy looking into the future.CBy highlighting Messis hard work.DBy looking back at the past.35What is the genre (体裁) of the article?AA novel.BA biography (传记).CA argumentation (议论文).DAn interview.【答案】32B 33D 34C 35B【详解】本文是一篇记叙文。文章介绍了著名足球运动员莱昂内尔梅西。32推
54、理判断题。根据“He practiced day in and day out. Football nearly became the air he breathed.”可知,我们人类离不开空气,没有空气,我们无法生活,可见空气对我们有多么重要;而足球对于小梅西也如此,他每天练习足球,足球已经融入了他的生活,是他生命的一部分。故选B。33细节理解题。根据第一段“At four years old, he joined the Grandoli local club, where he was coached by his father.”可知,四岁时,梅西加入了格兰多利当地俱乐部,因此“梅西加
55、入了格兰多利当地俱乐部。”排第一;根据第二段“Luckily, at the age of 13, Messi was offered a chance to play for Barcelona and had his medical bills paid by the team. In this case, the whole family moved across the Atlantic to Spain and Messi began his career in the European land.”可知,梅西在13岁时随全家搬到了西班牙,因此“梅西搬到了西班牙。”排第二;根据第三段
56、“By the age of 16, he had made his first appearance for Barcelona.”可知,16岁时,他第一次代表巴塞罗那出场,因此“梅西第一次代表巴塞罗那出场。”排第三;根据第四段“He also founded the Leo Messi Foundation in 2007.”可知,2007年,也就是梅西20岁时,他创办了梅西基金会,因此“梅西创立了里奥梅西基金会。”排第四。故选D。34细节理解题。根据“You have to fight to reach your dream. You have to sacrifice and work
57、 hard for it. Messi said in an interview and so he did.”可知,最后一段,作者引用了一次采访时梅西的话语,强调了梅西的成功,源自于他的刻苦练习和努力拼搏。故选C。35推理判断题。综合全文可知,文章真实地记述了梅西从出生到成为世界著名足球运动员的经历,描述了这期间发生的主要事迹,为我们展现了一个著名足球运动员形象,符合人物传记写作风格,由此可以推断本文属于人物传记。故选B。E 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Lots of people find it hard to get up in t
58、he morning and put the blame on the alarm clock. In fact, the key to easy morning wake-up lies in resetting your body clock. 36 Here is how to make one. 37 In order to make a change, you need to decide why its important. Do you want to get up in time to have breakfast with your family, get in some e
59、xercise, or just be better prepared for your day? Once you are clear about your reasons, tell your family about the change you want to make. Rethink mornings. Now that you know why you want to wake up, consider re-arranging (重新安排)your morning activities. If you want time to have breakfast with your
60、family, save some time the night before by setting out clothes, shoes, and bags. 38 Thats a quarter-hour more you could be sleeping if you bought a coffee maker with a timer. Keep your sleep/wake schedule(日程安排)on weekends. If youre tired out by Friday night, sleeping in on Saturday could sound wonde
61、rful. But compensating on the weekends actually feeds into your sleepiness the following week, a recent study found. 39 Kp a record and evaluate it weekly. Keep track of your efforts and write down how you feel. After youve tried a new method for a week, take a look at your record. 40 If not, take a
62、nother look at other methods you could try.AGet a sleep specialist.BFind the right goal.CA better plan for sleep can help.DAnd consider setting a second alarm.EIf the steps you take are working, keep it up.FStick to your schedule, no matter the day.GReconsider the 15 minutes you spend in line at the
63、 caf to get coffee.【答案】36C 37B 38G 39F 40E【详解】本文主要介绍轻松早起的关键是养成良好的生物钟,及如何制定一个良好的睡眠计划。36根据上文“In fact, the key to easy morning wake-up lies in resting your body clock.”可知,接下来会讲如何让生物钟休息好,选项C“一个良好的睡眠计划会有所帮助。”符合语境。故选C。37根据下文“In order to make a change, you need to decide why its important.”可知,制定睡眠计划,首先要明确为
64、什么它很重要,你为什么要这么做,选项B“找到正确的动机。”符合语境。故选B。38根据下文“Thats a quarter-hour more you could be sleeping if you bought a coffee maker with a timer.”可推知,空处应讲买咖啡占了15分钟睡眠时间,选项G“重新考虑一下你在咖啡店排队买咖啡的15分钟时间。”符合语境。故选G。39根据第四段开头“Keep your sleep/wake schedule on weekends.”可知,周末也要保持作息时间表,选项F“无论哪一天,都要坚持你设定的就寝时间和起床时间。”符合语境。故选
65、F。40根据下文“If not, take another look at other methods you could try.”可知,此处“If not”是省略句,说明与上文的内容对应,结合选项可知,选项E“如果你采取的步骤有效,那就保持下去。”符合语境。故选E。三、单项选择(共15分)41When I carry _ umbrella in _ fine weather, theyll laugh at me and say Im stupid.Aan;suchBan;soCa;suchDa;so【答案】A【详解】句意:我在这么好的天气带伞,他们会嘲笑我,说我傻。考查不定冠词和限定词辨
66、析。umbrella(雨伞)以元音音素开头,需用an表泛指,可排除CD两项。fine weather(好天气)是名词性短语,so修饰形容词或副词,可排除。such如此的,修饰名词或名词性短语;根据句意语法,故选A。42In the shopping centers of most foreign countries, we can see many products made in China.What we need is “Made in China” “Created in China”. There is still a long way to go.Anot; untilBeithe
67、r; orCneither; norDnot only; but also【答案】D【详解】句意:在大多数国外的购物中心,我们可以看到许多中国制造的产品。我们不仅需要“中国制造”,而且需要“中国创造”。这还有很长的路要走。考查并列连词。A.直到才;B.要么要么;C.既不也不;D.不仅而且。根据“we can see many products made in China.”和“There is still a long way to go.”可知,“中国制造”已经存在了,“还有很长的路要走”说明“中国创造”也是我们需要的,两者都需要用not onlybut also,故选D。43Accordi
68、ng to researchers, Internet addicts spend at least 30 to 40 hours online a week. They lose control of time they spend online. What does the underlined word addicts mean?Asomething that is very popularBsomething that is very charmingCsomeone who is crazy about somethingDsomeone who is curious about s
69、omething【答案】C【详解】句意:据研究人员称,网瘾患者每周至少上网30到40个小时。他们无法控制上网的时间。划线单词addicts是什么意思?考查单词词义。something that is very popular“非常受欢迎的事物”;something that is very charming“非常迷人的东西”;someone who is crazy about something对某事着迷的人;someone who is curious about something对某事好奇的人。根据“spend at least 30 to 40 hours online a week
70、.They lose control of time they spend online.”可知,他们无法控制上网时间,而且每周上网时间很长,说明他们是痴迷于网络的人,划线部分单词“addicts”与“someone who is crazy about something”意思相同。故选C。44Hey, guys! Dont forget to take some masks with _._.Ayou; No, I wontByou; Yes, I willCyourself; OK, I wontDyourselves; Yes, I will【答案】A【详解】句意:嘿,伙计们!别忘了带
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-844221.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
