四川省南充高级中学2023-2024学年高三英语上学期9月月考试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 南充 高级中学 2023 2024 学年 英语 上学 月月 考试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、南充高中高2021级高三第一次月考英 语 试 题(考试时间:120分钟;总分150 )第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What will the woman probab
2、ly do next?A. Take a nap. B. Prepare dinner. C. Go to the bathroom.2. What is the woman dissatisfied with about Linda?A. Her learning attitude. B. Her exam results. C. Her communication skills.3. Who is Scott?A. A waiter. B. A salesman. C. A student.4. Where does the conversation probably take place
3、?A. At a furniture store. B. At the womans home. C. In a restaurant.5. What are the speakers mainly talking about?A. A trip. B. A university. C. A TV show.第二小节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6
4、、7题。6. What bothers the woman?A. She types too slowly.B. She forgot to save her report.C. Her computer is broken again.7. When is the womans report due?A. This Thursday. B. Next Monday. C. Next Tuesday.听第7段材料,回答第8 至9题。8. What is the man reading at first?A. A poem. B. A novel. C. A magazine.9. How do
5、es the woman feel about Mary Vanderbilts story?A. Angry. B. Curious. C. Indifferent.听第8段材料,回答第10至12题。10. How will Helen get to Chicago?A. By rail. B. By plane. C. By car.11. Where did Helen and Lisa first meet?A. At a swimming pool. B. At Lisas house. C. At a camp.12. What do Helen and Lisa both lik
6、e doing?A. Going skiing. B. Collecting stamps. C. Listening to music.听第9段材料,回答第13至16题。13. Why can the woman speak English fluently?A. She has a gift for languages.B. She has learned it for long.C. She signed up for an English course.14. What does the man want to do next year?A. Study abroad. B. Join
7、 a club. C. Tour Britain.15. Which of the womans suggestions does the man take?A. The first one. B. The second one. C. The third one.16. What are the speakers going to do together this evening?A. Do their homework. B. Clean the house. C. See a film.听第10段材料,回答第17至20题。17. How much does it cost to buy
8、an adult ticket and a child ticket?A. About $36. B. About $38. C. About $40.18. What does the speaker think of whale-themed spaces?A. Theyre confusing. B. Theyre special. C. Theyre interesting.19. What is the attraction on the 120th floor?A. A small cafe. B. An outdoor balcony. C. A glass floor.20.
9、What does the speaker say about the restaurant?A. Its on the 122nd floor. B. Its food is inexpensive C. It has good natural light.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AMoney Smart Youth AmbassadorsAboutYouth from across Michigan can become financial leaders by a
10、pplying to be a 4-H Money Smart Youth Ambassador. This program sponsored by Michigan State University Extension 4-H Youth Development started in 2020 and provides an opportunity for young people to spread financial knowledge with their peers by means of media. Money Smart Youth Ambassadors gain lead
11、ership and public speaking experience by serving as guest speakers during presentations and podcasts (播客), developing games, creating social media campaigns, writing articles and providing valuable input into future financial education programs. Check out their amazing work below!How to JoinThis pro
12、gram is open to all Michigan youth aging 12-19. Applications are accepted until August 1 annually for the upcoming year. Interviews take place in August or September. Ambassador ExpectationsServe as a Michigan 4-H Money Smart Youth Ambassador member from September to June. Create and promote money e
13、ducation and programs locally. Be present at all virtual meetings as scheduled with at least 75% attendance at monthly meetings. Contact the group advisors if unable to participate in conference calls, meetings, events or trainings as they are scheduled. Resources Created by Money Smart Youth Ambass
14、adorsArticlesRead about interesting money topics to help you become smart consumers and get a head start on growing your wealth. These articles were written by youth for youth. Minimalism and Money Saving by Alexis V. Multiplying your Money Early by Leah L. GamesHave fun learning what it takes to gr
15、ow your money with these games created by our Money Smart Youth Ambassadors. Kahoot Game on Credit by Brooke R. Money Word Search by Harper Jane A. For more information, contact a group advisor:Kathy Jamieson, jamies13 msu. edu1. What is a must to apply for the program?A. Having Michigan identity.B.
16、 Reaching the age of 19.C. Owning 4-H membership.D. Having financial background.2. What is a Money Smart Youth Ambassadors duty?A. Making generous donations.B. Publishing financial articles.C. Attending virtual meetings.D. Promoting programs worldwide.3. Why are the games included in the text?A. To
17、add fun to courses.B. To provide financial knowledge.C. To introduce financial background.D. To collect fund for the program.【答案】1. A 2. C 3. B【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了由密歇根州立大学推广的4-H青年发展协调项目招聘“精明理财青年大使”的通知。【详解】1. 细节理解题。根据 About中“Youth from across Michigan can become financial leaders by applying to b
18、e a 4-H Money Smart Youth Ambassador.(密歇根各地的年轻人可以通过申请成为4-H精明理财青年大使来成为金融领袖。)”以及How to Join中“This program is open to all Michigan youth aging 12-19.(这个项目对所有12-19岁的密歇根青年开放。)”可知,这项活动是针对密歇根地区青少年的活动,必须拥有密歇根身份。故选A。2. 细节理解题。根据Ambassador Expectations中“Be present at all virtual meetings as scheduled with at l
19、east 75% attendance at monthly meetings.(按计划出席所有虚拟会议,每月会议的出席率至少为75%。)”可知,精明理财青年大使需要参加虚拟会议。故选C。3.推理判断题。根据Games中“Have fun learning what it takes to grow your money with these games created by our Money Smart Youth Ambassadors.(通过我们的精明理财青年大使创造的游戏,学习如何增长您的资金,让您玩得开心。)”可知,文中推荐游戏的目的是帮助申请项目的青少年在娱乐中需要了解什么才能积
20、累钱,即提供金融知识。故选B。B“Can we eat this one, Dad?” my four-year-old daughter, Alicia, asks. Were on one of our Thursday adventures, searching the nearby woods for eatable mushrooms. Shes pointing at a bright-red cap covered with white dots. I pull out my handy mushroom-identification app, which notes that
21、Amanita muscaria, while eatable if prepared properly, is also a known hallucinogen (致幻剂). I have a firm “tell them the truth and be as precise as possible” philosophy and explain what the app says, and that I dont think our Thursday adventures are ready to get quite that adventurous yet. Watching yo
22、ur kids learn new skills is extraordinarily rewarding, but Ive experienced more personal growth than I have at any other point in my life. Last year, after a winter of practicing skiing on the green tracks for beginners each week, Alicia was french-frying her way down blues and even attempted her fi
23、rst black. That month also witnessed me visiting the mountain more times than in the 15 years combined and Ive got myself a partner for life. Its not all easybut sometimes thats the point. Alicia practices the violin every day, and although she enjoys it, even 15 minutes of practice can upset her. T
24、he trick, Ive found, is to let her watch me try to get better at something, too. I start taking piano lessons at 41 years old with the idea that if she sees me struggling as I practice and then improve, shell understand that things dont come easy, even for grown-ups. I know theres going to be a time
25、 when Ill end up on the sideline cheering her on as she finds her own passions. Im okay with this, and Im hoping that by then shell carry the joy of practice and knowledge through life.4. What does the father imply by saying “Ive got myself a partner for life.”?A. It is rewarding to learn new skills
26、.B. Skiing has become his lifelong hobby.C. He will explore more with his daughter.D. His daughter will accompany him forever.5. Why does the father start learning to play the piano?A. To prove it is never too old to learn.B. To set a good example for his daughter.C. To experience the joy of piano p
27、ractice.D. To share with his daughter musical knowledge.6. Which of the following can best describe the father?A. Rigid and humorous.B. Cautious and inspiring.C. Creative and thoughtful.D. Ambitious and patient.7. Which can be a suitable title for the text?A. The Thrill of the SkillB. Practice Makes
28、 PerfectC. Like Father, Like DaughterD. The Power of Knowledge【答案】4. C 5. B 6. B 7. A【解析】【导语】本文是记叙文。文章通过作者女儿不断的尝试各种技能的同时,父亲也做出了表率,希望女儿能够明白事情来之不易,即使对成年人来说也是如此。父亲希望技能可以给孩子带来乐趣。【4题详解】句意猜测题。根据第二段“Watching your kids learn new skills is extraordinarily rewarding, but Ive experienced more personal growth t
29、han I have at any other point in my life.”(看着你的孩子学习新技能是非常值得的,但我经历的个人成长比我生命中其他任何时候都要多。)以及划线句前“Last year, after a winter of practicing skiing on the green tracks for beginners each week, Alicia was french-frying her way down blues and even attempted her first black. That month also witnessed me visiti
30、ng the mountain more times than in the 15 years combined ”(去年,艾丽西亚在为初学者准备的绿色雪道上练习了一个冬天的滑雪之后,她在蓝色中级雪道一路摸索,甚至尝试了她的第一个黑色钻石雪道。那个月我去山上的次数比过去15年的总和还多)可知,孩子在探索的同时,我也在探索。所以划线句的意思是他将和女儿一起探索更多。故选C。【5题详解】推理判断题。根据最后一段“I start taking piano lessons at 41 years old with the idea that if she sees me struggling as I
31、 practice and then improve, shell understand that things dont come easy, even for grown-ups. ”(我从41岁开始上钢琴课,心想如果她看到我在练习和进步的过程中苦苦挣扎,她就会明白事情来之不易,即使对成年人来说也是如此。)可知,父亲开始学弹钢琴为了给女儿树立一个好榜样。故选B。【6题详解】细节理解题。根据第一段“Can we eat this one, Dad? my four-year-old daughter, Alicia, asks. Were on one of our Thursday adv
32、entures, searching the nearby woods for eatable mushrooms. Shes pointing at a bright-red cap covered with white dots. I pull out my handy mushroom-identification app, which notes that Amanita muscaria, while eatable if prepared properly, is also a known hallucinogen (致幻剂). I have a firm “tell them t
33、he truth and be as precise as possible” philosophy and explain what the app says, and that I dont think our Thursday adventures are ready to get quite that adventurous yet.”(“我们可以吃这个吗,爸爸?”我四岁的女儿艾丽西娅(Alicia)问道。我们正在进行周四的一次冒险,在附近的树林里寻找可食用的蘑菇。她指着一顶布满白点的鲜红色帽子。我拿出手边的蘑菇识别软件,上面显示,如果准备得当,毒蝇伞虽然可以食用,但也是一种已知的致幻
34、剂。我有一个坚定的“告诉他们真相,并尽可能精确”的理念,并解释了应用程序的内容,我认为我们的周四冒险还没有准备好进行那样的冒险。)可知,作者在女儿问他一种毒蝇伞蘑菇是否可食用,作者查找识别软件,并认为不能尝试食用这种蘑菇,说明作者是一个谨慎的人。最后一段“I start taking piano lessons at 41 years old with the idea that if she sees me struggling as I practice and then improve, shell understand that things dont come easy, even
35、for grown-ups. ”(我从41岁开始上钢琴课,心想如果她看到我在练习和进步的过程中苦苦挣扎,她就会明白事情来之不易,即使对成年人来说也是如此。)可知,父亲开始学弹钢琴为了给女儿树立一个好榜样,说明他是一个鼓舞人心的人。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段“ I know theres going to be a time when Ill end up on the sideline cheering her on as she finds her own passions. Im okay with this, and Im hoping that by then she
36、ll carry the joy of practice and knowledge through life.”(我知道总有一天我会在场边为她加油,因为她找到了自己的激情所在。我对此没有意见,我希望到那时她会把实践和知识的乐趣贯穿一生。)可知,本文通过作者女儿不断的尝试各种技能的同时,父亲也做出了表率,希望女儿能够明白事情来之不易,即使对成年人来说也是如此。父亲希望技能可以给孩子带来乐趣。所以“技能带来的快感”符合最佳标题,故选A。CHave you ever walked through a door and thought to yourself, “What was I going t
37、o do?” If you have, you are not alone. Psychologists believe that walking through a door and entering another room creates a “mental block” in the brain. This is generally referred to as the doorway effect. In the early years of brain research, scientists thought that human memory was like a closet,
38、 with many sections in which we could store little boxes of experiences from our lives. Boxes would remain there forever, and whenever we had to look into them, we could just go to that particular section and find that box of memory. Beautiful as this description of human memory formation sounds, it
39、 is not true. Our brain is much more complex than that. Psychological studies suggest that our memories are episodic(情节性的)in general. If you think back on anything, youll probably quickly realize our memories dont function as clear narratives. Instead, theyre more episodic and divided into parts. A
40、new research led by psychologist Oliver Baumann from Bond University in Australia suggests that its not so much the doorways that cause a memory wipe, as moving from one location to a significantly different oneits the abrupt change of scene that prepares our minds for something new. “A good example
41、 is moving around in a department store,” says Baumann, “Taking the elevator between floors may have no effect on our memory, but moving from the store to the parking lot might cause us to forget something that we need to buy.”Baumann also points out that a busy and perhaps overloaded brain does see
42、m to play some part in this phenomenon. In other words, walking through open doors is thought to reset memory to make room for a new episode. The good news is that experiencing such forgettable episodes after entering another room does not tell you anything about your memory and intelligence. So whe
43、n you enter a room and suddenly forget why you are there, you should not think that Alzheimers disease is creeping up on you!8. Which of the following would most probably be “doorway effect”?A. You missed a call and forgot to ring back.B. You read a book and forget what it is about.C. You entered th
44、e office and forgot what to get.D. You saw a man years ago and forget who he is now.9. What can we learn from the passage?A All memories are linked in the brain.B. Memories are clearly separated in the brain.C. Not all the memories can be found in the brain.D. Memories are stored in particular secti
45、ons of the brain.10. What can we infer from Baumanns research?A. Taking an elevator stimulates new memory.B. Walking through open doors results in memory loss.C. A sudden change of the scene boosts intelligence development.D. An overloaded brain increases the possibility of doorway effect.11. What d
46、oes the author think of “doorway effect”?A. Insignificant.B. Beneficial.C. Influential.D. Damaging.【答案】8. C 9. C 10. D 11. A【解析】【导语】这是一篇说明文,文章介绍了门口效应(doorway effect)以及其产生的原因。【8题详解】细节理解题。根据第一段“Have you ever walked through a door and thought to yourself, What was I going to do? If you have, you are no
47、t alone. Psychologists believe that walking through a door and entering another room creates a mental block in the brain. This is generally referred to as the doorway effect.(你有没有穿过一扇门,心中在想:我是要去干什么?如果你有,你并不孤单。心理学家认为,穿过一扇门进入另一个房间会在大脑中造成精神障碍。这通常被称为门口效应)”可知,进入一个房间忘记自己要做的事情被称作门口效应。故选C。【9题详解】推理判断题。根据第二段“
48、In the early years of brain research, scientists thought that human memory was like a closet, with many sections in which we could store little boxes of experiences from our lives. Boxes would remain there forever, and whenever we had to look into them, we could just go to that particular section an
49、d find that box of memory.(在早期的大脑研究中,科学家们认为人类的记忆就像一个壁橱,有很多区域,我们可以在其中存储我们生活中的经历。盒子会永远留在那里,每当我们需要查看它们的时候,我们就可以去那个特定的区域,找到那个记忆盒子)”以及第三段中的“Beautiful as this description of human memory formation sounds, it is not true. Our brain is much more complex than that. Psychological studies suggest that our memo
50、ries are episodic(情节性的)in general. If you think back on anything, youll probably quickly realize our memories dont function as clear narratives. Instead, theyre more episodic and divided into parts.(这个关于人类记忆形成的描述听起来很美,但它是不真实的。我们的大脑比这复杂的多。心理学研究表明,我们的记忆通常是情节性的。如果你回想什么事情,你可能很快就会意识到我们的记忆并不是清晰的叙事。相反,它们更有
51、情节性,被分成了多个部分)”可知,并不是所有的记忆都是可以在大脑中找到的。故选C。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段第一句“Baumann also points out that a busy and perhaps overloaded brain does seem to play some part in this phenomenon.( Baumann还指出,一个忙碌且可能超负荷的大脑似乎确实在这种现象中发挥了一些作用)”可知,超负荷的大脑会增加门口效应的可能性。故选D。【11题详解】推理判断题,根据最后一段“The good news is that experiencin
52、g such forgettable episodes after entering another room does not tell you anything about your memory and intelligence. So when you enter a room and suddenly forget why you are there, you should not think that Alzheimers disease is creeping up on you!(好消息是,在进入另一个房间后经历这种遗忘的插曲不会告诉你任何关于你的记忆力和智力的事情。所以,当你
53、走进一个房间,突然忘记了自己为什么在那里时,你不应该认为阿尔茨海默病正在悄悄靠近你!)”可知出现门口效应并不表示记忆力或智力出现问题,没有什么影响。故选A。DThe monarch butterfly migration(迁徙)is at risk because of climate change and other envuronmental factors.Do you know that monarch butterflies can travel up to 50- 100 miles a day? If you know they need travel about two mon
54、ths, youll have an idea of the distance monarchs travel to get to Mexico.Monarch butterflies are the only hind of butterflies to make a two-way migration. They travel to Mexico to escape the winter season in the northern climates. Cold, wet weather is considered deadly for monarchs, while hotter, di
55、ner summer change their homes in the north.2020, however, saw a 26% drop from the year earlier in migration patterns reported in a report from the World Wildlife Fund and the Mexican government. With this drop, the butterflies population covered only 2.1 hectares in 2020, compared to 2.8 hectares a
56、year earlier. And the Monarch Butterfly Biosphere Reserve in Michoacan. Mexico, lost trees at a higher rate than it did in 2019.With climate change as the monarch butterflies biggest challenge, they are faced with many dangers, such as drought, deforestation(滥伐森林)and struggle to breed. These dangers
57、 affect the whole migration and hold back population growth. Female monarchs lay their eggs on milkweed flowers, which have been heavily affected by the wild weather from spring and summer of last year. Because of this, the development of butterfly eggs was also affected.Since 2013, Mexico has seen
58、a rapid drop in the number of migrants arriving to the area. The effects of climate change and deforestation have become an important sign that action needs to be taken to make sure of a healthy migration for monarchs going forward. If not, its their possible dying, out that wall fall unto our hands
59、.12. Haw far do monarch butterflies fly to escape the cold?A. 50-100 miles.B. 100-200 miles.C. 1,500 3,000 miles.D. 3,000 -6,000 miles.13. Whats the problem with the Monarch Butterfly Biosphere Reserve?A. It is becoming cold and wet.B. It is dangerous for monarchsC. Its environment is being destroye
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-946486.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
