四川省成都市2022-2023学年高三下学期二模英语试题 Word版含解析.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省成都市2022-2023学年高三下学期二模英语试题 Word版含解析 四川省 成都市 2022 2023 学年 下学 期二模 英语试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、成都市2020级高中毕业班第二次诊断性检测英语本试卷分选择题和非选择题两部分。第I卷(选择题)1至8页,第II卷(非选择题)9至10页,共10页,满分150分,考试时间120分钟。注意事项:1.答题前,务必将自己的姓名、考籍号填写在答题卡规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦擦干净后,再选涂其它答案标号。3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色笔迹的签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。5.考试结束后,只将答题卡交回。第I卷(100分)第一部分听力(共两节,满分30分)做题时,先将
2、答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the man do tonight?A. Go to a party. B. Meet his parents. C. Have dinner outside.2. What is the man doing recently?A. Learning p
3、aintings. B. Taking photos. C. Planting trees.3. How does the man find the dress?A. Expensive. B. Special. C. Fashionable.4. When does the train leave?A. At8:03. B. At 8:08. C. At 8:18.5. What does the man want the woman to do?A. To buy a new closet.B. To get rid of stuff now.C. To learn from TV.第二节
4、(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. What does the woman prefer for dinner?A. Meat. B. Vegetables. C. Dessert.7. Where does the conversation most probably take place?A. At home.
5、B. In a supermarket. C. In a restaurant.听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the probable relationship between the speakers?A. Teacher and student.B. Fellow schoolmates.C. Doctor and patient.9. What is the womans problem?A. Not sleeping well.B. Feeling exhausted.C. Lacking interest in study.10. What advice do
6、es the man give?A. Taking some pills.B. Going to bed earlier.C. Following the body clock.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the woman going to do this weekend?A. Do some housework. B. Go to a party. C. See a movie.12. Why does the man stop going to parties with college friends?A. He has new friends. B. He
7、s busy with work. C. He changes his lifestyle.13. Who is Maggie?A. The mans boss. B. The mans wife. C. The mans best friend.听第9段材料,回答第14至16题。14. What is the man?A. A runner. B. A swimmer. C. A cyclist.15. How does the man train himself?A. Trying longer distances.B. Combining different sports.C. Trai
8、ning for one hour per day.16. What keeps the man going?A. His love for the sport. B. His ambition to win. C. His desire to get fitter.听第10段材料,回答第17至20题。17. How did Stephen Hawking become famous?A. He got good grades in university.B. He pointed out Hoyles mistake.C. He worked on the big bang theory.1
9、8. Who proved Hawkings work on the big bang theory?A. Hawking himself. B. Fred Hoyle. C. Astronomers.19. How many reasons are mentioned for Stephen Hawkings being a genius?A. One. B. Two. C. Three.20. What is the talk mainly about?A. The story of Stephen Hawking.B. The contribution of Fred Hoyle.C.
10、The birth of the big bang theory.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AHow do you decide which charities to support? If a charity receives a high ranking, it must be effective at meeting its mission. Therefore, we pick some international charities that rank A+ in
11、 terms of financial health, accountability, and transparency.International Childrens FundThe mission of the International Childrens Fund (ICF) is to come to the aid of needy children worldwide since 1987. This charity distributes life-saving food, clothing, and medicine and it supports the construct
12、ion of orphanages, schools, churches and vocational training centers across the African continent. ICF uses an impressive 99.7 percent of its funding for projects.Direct ReliefWith a history of over 7 decades, Direct Relief (DR) is a humanitarian organization with a mission to improve the health and
13、 lives of people affected by poverty and emergencies. DRs assistance programs focus on emergency preparedness and disaster relief, disease prevention and treatment of the most vulnerable populations. DR uses a 99.4 percent of its funding for programs.MAP InternationalSince its foundation in 1954, MA
14、P has served millions of people. Its mission is to provide medicines and health supplies to those in need around the world so they might experience life to the fullest. At present, MAP is responding to recent emergencies that include areas hit by earthquakes or hurricanes, as well as helping refugee
15、s. Contributions go a long way here; a $25 donation provides $1,500 of medicine. A notable 99 percent of its funding is used for aid programs.Books for Africa Books for Africa organization collects, sorts, ships and distributes books that are donated by publishers, schools, libraries, organizations,
16、 and individuals. Volunteers choose books that are age and subject appropriate. Enough books for entire classes are sent. To date, 41 million books have been distributed to once-empty libraries and rural schools in every African country. This organization, founded 35 years ago, also uses 99 percent
17、of its funding for its missions.1. What does MAP focus on?A. Building schools.B. Improving peoples fitness.C. Preventing natural disasters.D. Supplying studying materials.2. Which charity has the longest history?A. Direct Relief.B. Books for Africa.C. MAP International.D. International Childrens Fun
18、d.3. What do the listed charities have in common?A. The people who founded them.B. The region they offer help to.C. The organization that sponsors them.D. The reputation they enjoy worldwide.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【导语】本文是一篇应用文。文章主要介绍了一些在财务健康、责任和透明度方面排名A+的国际慈善机构。【1题详解】细节理解题。根据MAP International中的“Its m
19、ission is to provide medicines and health supplies to those in need around the world so they might experience life to the fullest.(它的使命是为世界各地有需要的人提供药品和卫生用品,使他们能够充分体验生活。)”可知,MAP的重点是改善人们的健康。故选B。【2题详解】细节理解题。根据International Childrens Fund中的“The mission of the International Childrens Fund (ICF) is to com
20、e to the aid of needy children worldwide since 1987. (自1987年以来,国际儿童基金会(ICF)的使命是帮助世界各地的贫困儿童。自1987年以来,国际儿童基金会(ICF)的使命是帮助世界各地的贫困儿童。)”、Direct Relief中的“With a history of over 7 decades, Direct Relief (DR) is a humanitarian organization with a mission to improve the health and lives of people affected by
21、poverty and emergencies.(直接救济(DR)是一个具有70多年历史的人道主义组织,其使命是改善受贫困和紧急情况影响的人们的健康和生活。)”、MAP International中的“Since its foundation in 1954, MAP has served millions of people. (自1954年成立以来,MAP已经服务了数百万人。)”和Books for Africa 中的“This organization, founded 35 years ago, also uses 99 percent of its funding for its m
22、issions. (这个成立于35年前的组织还将99%的资金用于其使命。)”可知,慈善机构Direct Relief历史最悠久。故选A。【3题详解】细节理解题。根据第一段“Therefore, we pick some international charities that rank A+ in terms of financial health, accountability, and transparency.(因此,我们挑选了一些在财务健康、责任和透明度方面排名A+的国际慈善机构。)”可推断,列出的慈善机构共同之处在于它们在世界范围内享有的声誉。故选D。BChinese ink pai
23、ntings once were on the edge of being forgotten-at least according to a paper of Li Xiaoshan, a postgraduate art student.At the time, many Chinese painting professionals passed away without finding younger artists to fill their shoes. Young artists were left on their own to find breakthroughs and de
24、fine themselves as artists. While extremely exaggerated (夸张), Lis comment sent shock waves through the Chinese painting community. Since then, many experimental painters have taken to their studios in China, creating many astonishing and inspirational ink paintings using new methods and concepts, ma
25、rking an important step for the development of contemporary Chinese paintings.Shao Ge is a representative of this new form. Born to an ordinary family in Beijing in 1962, Shao was keen on traditional Chinese paintings. As a child, he spent much of his time staring at the ink masterpieces in the Pala
26、ce Museum. There was an elder neighbor, who was good at Chinese painting and calligraphy. In his spare time, the kind elder talked about traditional Chinese culture to young Shao. Some years later, Shao decided to study painting after graduating from high school. After graduating in the Beijing Arts
27、 and Crafts School in 1978, Shao was sent to work at a small crafts factory. Before long, the factory went bankrupt. Shao later passed an exam and became a painter for RongBao Zhai, a famous Chinese art gallery established in 1672.This career jump allowed Shao to springboard into a lifetime of ink p
28、aintings.“At first, I just drew everything-landscapes, figures, flowers, birds, and fish,” Shao said. “But I soon found sticking to traditional thoughts and skills of Chinese paintings would be a brake on my development as a professional painter. For this reason, I decided to innovate my own style.”
29、4. What do the underlined words “fill their shoes” mean in Paragraph 2?A. Calm them down.B. Ask them for help.C. Focus on themselves.D. Take over their roles.5. What does Paragraph 3 mainly introduce about Shao Ge?A. His journey to art.B. His family background.C. His neighbors influence.D. His passi
30、on for learning.6. What will be probably talked about in the next paragraph?A. Peoples view of Shaos painting.B. Shaos impact on Chinese painting.C. The development of traditional painting.D. Shaos successful experiment in painting.7. In which column of a newspaper can this text probably be found?A.
31、 Fashion.B. Feature.C. Education.D. Literature.【答案】4. D 5. A 6. D 7. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了中国当代实验水墨家代表人物邵戈,介绍了其成名过程以及艺术特色。【4题详解】词句猜测题。根据划线短语上一句“At the time, many Chinese painting professionals passed away (当时,许多中国画专业人士去世了)”可知,老一辈的国画家去世了;而根据划线短语下一句“Young artists were left on their own to find brea
32、kthroughs (年轻的艺术家们只能靠自己去寻找突破)”可知,年轻的艺术家们只有靠自己去突破,由此判断,老一辈国画家去世后,年轻的艺术家们还未具有取代他们的地位的能力。所以fill their shoes为“接管他们的角色;取代他们的地位”之意。故选D。【5题详解】主旨大意题。根据文章第三段“Shao Ge is a representative of this new form. Born to an ordinary family in Beijing in 1962, Shao was keen on traditional Chinese paintings. As a child
33、, he spent much of his time staring at the ink masterpieces in the Palace Museum. There was an elder neighbor, who was good at Chinese painting and calligraphy. In his spare time, the kind elder talked about traditional Chinese culture to young Shao. Some years later, Shao decided to study painting
34、after graduating from high school. After graduating in the Beijing Arts and Crafts School in 1978, Shao was sent to work at a small crafts factory. Before long, the factory went bankrupt. Shao later passed an exam and became a painter for RongBao Zhai, a famous Chinese art gallery established in 167
35、2. This career jump allowed Shao to springboard into a lifetime of ink paintings. (邵戈就是这种新形式代表。邵戈1962年出生于北京的一个普通家庭,他热衷于中国画。作为一个孩子,他花了很多时间盯着故宫博物院的水墨杰作。有一个年长的邻居,他擅长中国画和书法。闲暇时,这位慈祥的老人给小邵讲起了中国传统文化。若干年后,邵戈高中毕业后决定学习绘画。1978年,邵戈从北京工艺美术学校毕业后,被送到一家小工艺品厂工作。不久,这家工厂就破产了。邵戈后来通过考试,成为了1672年成立的中国著名美术馆荣宝斋的画家。这一事业上的飞跃
36、让邵戈走上了水墨画的道路。)”可知,本段主要介绍了邵戈追求艺术的道路。故选A。【6题详解】推理判断题。根据文章最后一段“At first, I just drew everything-landscapes, figures, flowers, birds, and fish,” Shao said. “But I soon found sticking to traditional thoughts and skills of Chinese paintings would be a brake on my development as a professional painter. For
37、 this reason, I decided to innovate my own style.” (“一开始,我什么都画风景、人物、花鸟和鱼,”邵说。“但我很快发现,坚持中国画的传统思想和技巧会阻碍我成为一名职业画家。因此,我决定创新自己的风格。”)”可知,下文将讲述邵戈如何开始走上实验水墨画的道路并取得成功。故选D。【7题详解】推理判断题。根据文章第三段“Shao Ge is a representative of this new form. Born to an ordinary family in Beijing in 1962, Shao was keen on traditio
38、nal Chinese paintings. As a child, he spent much of his time staring at the ink masterpieces in the Palace Museum. There was an elder neighbor, who was good at Chinese painting and calligraphy. In his spare time, the kind elder talked about traditional Chinese culture to young Shao. Some years later
39、, Shao decided to study painting after graduating from high school. After graduating in the Beijing Arts and Crafts School in 1978, Shao was sent to work at a small crafts factory. Before long, the factory went bankrupt. Shao later passed an exam and became a painter for RongBao Zhai, a famous Chine
40、se art gallery established in 1672. This career jump allowed Shao to springboard into a lifetime of ink paintings. (邵戈就是这种新形式的代表。邵戈1962年出生于北京的一个普通家庭,他热衷于中国画。作为一个孩子,他花了很多时间盯着故宫博物院的水墨杰作。有一个年长的邻居,他擅长中国画和书法。闲暇时,这位慈祥的老人给小邵讲起了中国传统文化。若干年后,邵戈高中毕业后决定学习绘画。1978年,邵戈从北京工艺美术学校毕业后,被送到一家小工艺品厂工作。不久,这家工厂就破产了。邵戈后来通过考试
41、,成为了1672年成立的中国著名美术馆荣宝斋的画家。这一事业上的飞跃让邵戈走上了水墨画的道路。)”可知,本文主要介绍了中国实验水墨家代表人邵戈,所以这篇文章会出现在人物介绍专栏。故选B。CSome Italian architects have completed the first 3D-printed home made from clay recently. It is called TECLA, which comes from “technology” and “clay”.Its founder, Mario Cucinella, points out that building
42、homes from earth is not new. Adobe-made from a mix of earth, water and organic material-is one of the worlds earliest construction materials, known for its firmness, and bio-degradability. He hopes that its design can become a practical option to house people who lack adequate housing due to financi
43、al issues.Over the past few years, many 3D-printed homes and communities have been conceptualized, promising low construction costs. But while previous structures were built using concrete or plastic, TECLA was mainly built from soil at the site mixed with water and fibers from rice husks. Cucinella
44、 believes this approach can be adopted in different parts of the world, using whatever local materials are available, and could be particularly helpful in remote areas, where industrial construction materials are harder to come by.Printing with clay has its drawbacks. Its a much slower process than
45、quick-drying concrete 3D-printed homes and all-clay skyscrapers are not likely in the future. However, the use of available soil and the programs ease of construction mean that TECLA could be well-suited to provide housing in many different countries. It is estimated that by 2030, 3 billion people w
46、ill require access to accessible and affordable residences. “You can build this kind of house in many more places when you are not dependent on some specific product,” Cucinella explained.TECLA has drawn wide attention. “Im not in the position to say this will be the future of all houses on the plan
47、et, “Russo, another 3D-printing architect said. However, he added, “I think this revolution of 3D printing is to give people a degree of freedom in how to do things, without being connected to a big, professional industry.”8. Whats the purpose of TECLA?A. To make 3D-printed homes firmer.B. To assist
48、 in solving housing issues.C. To provide alternatives for house buyers.D. To help the poor through financial difficulty.9. What can we learn about the construction of TECLA?A. Its quite expensive.B. It takes a shorter time.C. Its a demanding process.D. Its flexible in material selection.10. What is
49、Russos attitude to TECLA?A. Favorable.B. Critical.C. Doubtful.D. Tolerant.11. Whats the text mainly about?A. A design that can replace the previous patterns.B. A technology that takes the lead in architecture.C. A structure where tradition meets new technology.D. A trend where technology is coupled
50、with architecture.【答案】8. B 9. D 10. A 11. C【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了首个由黏土制成的3D打印房屋。【8题详解】推理判断题。根据文章第二段“He hopes that its design can become a practical option to house people who lack adequate housing due to financial issues.(他希望它的设计可以成为一个实际的选择,为那些由于经济问题而缺乏足够住房的人提供住房。)”可知,TECLA的设计意图是为了帮助那些有经济问题的人解决住房问
51、题。故选B。【9题详解】推理判断题。根据文章第三段“But while previous structures were built using concrete or plastic, TECLA was mainly built from soil at the site mixed with water and fibers from rice husks. Cucinella believes this approach can be adopted in different parts of the world, using whatever local materials are
52、available, and could be particularly helpful in remote areas, where industrial construction materials are harder to come by.(但是,虽然以前的结构是用混凝土或塑料建造的,TECLA主要是用现场的土壤与水和稻壳纤维混合建造的。Cucinella认为,这种方法可以在世界不同的地方采用,使用任何当地可用的材料,在工业建筑材料更难获得的偏远地区尤其有用。)”可知,TECLA的建造在选材上更为灵活。故选D。【10题详解】推理判断题。根据文章最后一段“However, he adde
53、d, “I think this revolution of 3D printing is to give people a degree of freedom in how to do things, without being connected to a big, professional industry.”(然而,他补充说:“我认为3D打印这场革命让人们在如何做事方面有了一定程度的自由,而无需与大型专业行业联系在一起。”)”可知,Russo对TECLA的态度是支持的。故选A。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Some Italian architects have compl
54、eted the first 3D-printed home made from clay recently. It is called TECLA, which comes from “technology” and “clay”.(近日,一些意大利建筑师完成了首个由粘土制成的3D打印房屋。它被称为TECLA,由“技术”和“粘土”组成。)”以及第二段“Adobe-made from a mix of earth, water and organic material-is one of the worlds earliest construction materials, known for
55、 its firmness, and bio-degradability. (Adobe是由土、水和有机材料混合制成的,是世界上最早的建筑材料之一,以其坚固性和可生物降解性而闻名。)”可知,本文主要介绍了世界上首个由黏土制成的3D打印房屋,土、水和有机材料是世界上最古老的建筑材料之一,加上最新的技术,形成了新型建筑。故选C。DIn 2007 a team led by Stefan Rahmstorf compared actual observations with predictions made by theoretical models for three key climate in
56、dicators: carbon dioxide, global temperature and sea-level rise. While the predictions got CO2 levels right, they were low for real temperature and sea-level rise.Climate scientists have a surprising habit: They often underestimate the climate threat. The articles reporting the underestimates have b
57、een widely cited, so one might think that scientists have taken corrective steps. But recent studies of Arctic warming suggest that the problem may not have gone away. As polar ice melts because of global warming, the Arctic Ocean absorbs more heat, which causes the Arctic to warm even more. It shou
58、ld surprise no one that the area is warming fast. Yet scientists have been caught off-guard by just how fast the region is heating up.In 2013, a paper was published pointing out that these underestimates represent subconscious bias (偏向) caused by defensiveness. Scientists tended toward lower and mis
59、leading prediction because they did not want to be accused of making dramatic and overstressed claims. Even now scientists continue to be accused of overestimating climate risks by worrying figures which get much media attention, thus biasing their models to be unrealistically conservative.If scient
60、ists have underestimated Arctic warming, they have likely minimized amounts of permafrost (永久冻土) melting and methane (甲烷) release as well. And that could be truly dire because the permafrost holds about 1.5 billion tons of organic carbon, twice as much as now in the atmosphere. Were that carbon to b
61、e rapidly released, it could cause a picture: a runaway greenhouse effect. Whatever the cause, its time that scientists looked seriously at whether their measuring models continue to underestimate critical aspects of the climate problem. Low estimates can create the false impression that we have mor
62、e time to fix the problem than we actually do.12. Why is Rahmstorfs research in Paragraph 1 mentioned?A. To highlight the urgency in global warming.B. To show the inaccuracy of climate predictions.C. To state the importance of precise measurement.D. To express the difficulty in making right policies
63、.13. Why do climate scientists always underestimate climate threats?A. They are misled by the statistics.B. Their reports have been widely cited.C. They want to avoid blame for causing anxiety.D. They aim to defend themselves from fake information.14. What does the underlined word “dire” in Paragrap
64、h 4 probably mean?A. Disastrous.B. Confusing.C. Impressive.D. Discouraging.15. Whats the best title of this text?A. The Arctic Ocean Is Calling for HelpB. Climate Scientists Are Under FireC. The Warming Pace Is UnderestimatedD. Climate Predictions Prove Correct【答案】12. B 13. C 14. A 15. C【解析】【导语】本文是一
65、篇新闻报道。文章主要介绍了研究表明,全球变暖的速度被低估了,而这会给人类带来可怕的后果。【12题详解】推理判断题。根据文章第一段“In 2007 a team led by Stefan Rahmstorf compared actual observations with predictions made by theoretical models for three key climate indicators: carbon dioxide, global temperature and sea-level rise. While the predictions got CO2 leve
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-947625.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
湘赣皖十五校2020届高三下学期第一次联考模拟英语试题 PDF版含答案.pdf
