四川省成都市石室中学2022-2023学年高一英语上学期10月月考试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 成都市 石室 中学 2022 2023 学年 英语 上学 10 月月 考试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、成都石室中学 2022-2023学年度上期高 2025届 10月月考英语试卷试卷说明:英语考试时间共 120分钟,满分 150分。英语试题卷分第 I 卷(选择题)和第 I I 卷(非选择题)。考试做答时,须将答案答在答题卡上,在本试卷、草稿纸上答题无效。第一部分听力(共两节,满分 30分)第一节 听下面 5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Which place is the woman heading for right away?A.
2、 Her office. B. A hospital. C. A flower shop.2. How does the woman feel about the election result?A Frightened. B. Surprised. C. Relaxed.3. What does the woman mean?A. She has understood all.B. She needs more explanation.C. She will understand all later4. What is the man probably?A. A singer. B. An
3、actor. C. A student.5. What does the man wish the woman to do?A. Return to her hometown regularly.B. Stay with her parents a little longer.C. Attend the important meeting on time.第二节 听下面 5段对话或独白,回答 6、7小题。每段对话或独白读两遍。6. How had the man intended to pay for his rent?A. By using his salary.B. By turning
4、to his parents.C. By working for the owner.7. What does the man need to do first in his mothers opinion?A. Talk with his dad.B. Obtain a college degree.C. Find a cheap apartment.听下面一段对话,回答 8至 10小题。8. Why was the man excited?A. His team reached the final.B. His class beat Class Three.C. He watched a
5、great soccer game.9 What suggestion does the woman make?A. Knowing well about each other.B. Cheering his teammates up.C. Communicating well with each other.10. When will the final begin?A. Next Tuesday. B. Next Thursday. C. Next Saturday.听下面一段对话,回答 11至 13小题。11. Where does the conversation most proba
6、bly take place?A. In a school. B. At home. C. At a bus station.12. What happens to the man?A. He feels painful. B. He feels regretful. C. He feels shameful.13. How do the speakers go to Mr. Johnsons?A. By car. B. By bus. C. On foot.听下面一段对话,回答 14至 16小题。14. What does the woman tell the man?A. She will
7、 order later.B. Shes never travelled to China before.C. She learns to cook Chinese food.15. What special dish does the man suggest?A. Fried rice. B. Roast duck. C. Roast potatoes.16. What service can the woman enjoy while waiting for her food?A. Free milk.B. The dancing performance.C. The piano perf
8、ormance.听下面一段独白,回答 17至 20小题。17. How old was Ang Lee when he graduated from college?A. 21. B. 23. C. 29.18. When was The Wedding Banquet created?A. In1991. B. In1993. C. In1997.19. Which film made Ang Lee win the Oscar Award?A. Crouching Tiger, Hidden Dragon.B. Brokeback Mountain.C. Life of Pi.20. Wh
9、at is the speaker talking about?A. Ang Lees whole life.B. An introduction to Ang Lee.C. Anecdotes about Ang Lee.第二部分 阅读理解 (共两节,满分 40分)第一节 (共 15小题; 每小题 2分,满分 30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项 (A、B、C和 D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AMust-Visit Attractions in Puerto RicoAs an enchanted Caribbean island, Puerto Rico is hom
10、e to many attractions. The island is rich with historic buildings, natural wonders and opportunities for adventurous activities. Take your pick of the following must-see attractions when planning your travels.El Morro CastleCastillo San Felipe del Morro is found at the end of an expansive green lawn
11、 by the ocean in historic Old San Juan. Originally built by the Spaniards for military and security purposes, it was later modified by the US government after Puerto Rico became a U.S. territory (领土). The centuries-old fort is now an entertainment venue, probably the most famous in the country.Fort
12、San CristobalSimilar to El Morro Castle, Fort San Cristobal was built under Spanish rule to provide security and is one of the biggest fortresses (要塞) on the American continent. The three-level structure was built over 150 years. Visitors of all ages can walk through the fort, which includes a moat,
13、 a plaza and a system of tunnels, and take in the spectacular views.Arecibo Radio TelescopeAlso known as the Arecibo Observatory, this is the biggest single-dish radio telescope in the world. It shares information internationally with scientists. The brainchild of Cornell University Professor Willia
14、m Gordon, the observatory has been an important scientific structure since its opening in 1963. Visitors can explore this one-of-a-kind attraction through the science and visitor center, and can also take a guided tour and have a look from an observation deck.Serralles CastleThe Serralles Castle is
15、located atop a hill in Ponce and was constructed by the Serralles family, who had had much success in the alcohol business through their brands such as Don Q rum. Visitors can take a guided tour of the castle, see the spectacular views from the building and stop by its museum. There are also beautif
16、ul gardens to stroll in.1. What do El Morro Castle and Fort San Cristobal have in common?A. They were built by the Spaniards.B. They have a history of many centuries.C. They are well known for their natural beauty.D. They have been modified by the US government.2. Which tourist attraction is probabl
17、y related to wine making?A. El Morro Castle.B. Fort San Cristobal.C. The Arecibo Observatory.D. The Serralles Castle.3. Arecibo Radio Telescope can be best described as _.A. uniqueB. powerfulC. peacefulD. modern【答案】1. A 2. D 3. A【解析】【导语】这是一篇应用文。文章讲述了波多黎各的几个必到景点。【1题详解】细节理解题。根据第二段“Originally built by
18、the Spaniards for military and security purposes, it was later modified by the US government after Puerto Rico became a U.S. territory(最初由西班牙人建造用于军事和安全目的,后来在波多黎各成为美国领土后被美国政府修改)”以及第三段“Similar to El Morro Castle, Fort San Cristobal was built under Spanish rule to provide security and is one of the big
19、gest fortresses (要塞) on the American continent(与El Morro城堡类似,圣克里斯托瓦尔堡是在西班牙统治下建造的,用于提供安全保障,是美洲大陆上最大的堡垒之一)”可知,El Morro城堡和圣克里斯托瓦尔堡的共同之处是它们是西班牙人建造的,故选A项。【2题详解】推理判断题。根据最后一段“The Serralles Castle is located atop a hill in Ponce and was constructed by the Serralles family, who had had much success in the al
20、cohol business through their brands such as Don Q rum.( 塞拉莱斯城堡位于庞塞的一座小山上,由塞拉莱斯家族建造,他们通过唐Q朗姆酒等品牌在酒类行业取得了巨大成功)”可推理出,塞拉列斯城堡可能与酿酒有关,故选D项。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段“Visitors can explore this one-of-a-kind attraction through the science and visitor center, and can also take a guided tour and have a look from an
21、observation deck.( 游客可以通过科学和游客中心探索这个独一无二的景点,也可以在导游的带领下参观,并在观景台上观看)”可知,阿雷西博射电望远镜的特点是独一无二,故选A项。BFor most of his life, Chuah Kee Man, 34, has lived by the Arabic saying “Man jadda wa jada”. It was taught to him by a teacher in his schooling years, and means “Only those who work hard will get what they
22、want”.“I love this, not only because of the meaning, but the fact that the word man in the saying reminds me of myself since my name ends with Man. So, its like an inner voice that reminds me to give my best in everything, and therefore I live with that philosophy in my life. I am currently a lectur
23、er at University Malaysia Sarawak, majoring in English Language teaching and Cognitive Linguistics,” explains Chuah.Asked what the best part about being Malaysian is, he answers: “Being able to learn and embrace the diversity of cultures, languages and beliefs of the different races living together
24、in Malaysia, without the fear of losing ones own identity. I personally believe I have grown into a unique breed - of a Malaysian first“ - whereby I can speak multiple languages fluently and also appreciate various cultural practices openly.”Being in Malaysia, Chuah feels that everyone has the right
25、 to highlight their differences, even if they come from different backgrounds.“We can still come together in sharing some common humanitarian (人道主义) values that we hold in our respective communities. Living in a rural area of Sarawak, we still share many common national borders and values and a love
26、 for peace and harmony among my family and the people here.”Chuah concludes: “Even if we disagree on certain things, we still continue to respect each other with the knowledge that none of us wants to do any harm. Because at the end of the day, we get to know each other more and become better Malays
27、ians for it.”4 Why is Chuah fond of the Arabic saying?A. Because it was taught by his favorite teacher.B. Because it stresses the importance of setting goals.C. Because his name has the same meaning as the saying.D. Because it reminds him to spare no efforts to do things.5. Which saying can best exp
28、lain Chuahs life philosophy?A. Great minds think alike.B. Diligence is the mother of success.C. Good advice is beyond all price.D. A bird in hand is worth two in the bush.6. What is the biggest advantage of being Malaysian in Chuahs opinion?A. Speaking multiple languages fluently.B. Having the chanc
29、e to get all he wants.C. Being a successful English lecturer easily.D. Experiencing various cultures without losing ones own identity.7. What does Chuah mainly stress in the last two paragraphs?A. People should hold the same beliefs.B. Its unacceptable to disagree on certain things.C. Its vital to r
30、espect and live in harmony with each other.D. Sharing common humanitarian values is definitely not easy.【答案】4. D 5. B 6. D 7. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述马来西亚人Chuah的信条为努力方可成就一番事业,以及他作为马来西亚人的价值观是什么,我们如何更好地求同存异。【4题详解】细节理解题。根据第二段Chuah说的话“I love this, not only because of the meaning, but the fact that the wo
31、rd man in the saying reminds me of myself since my name ends with Man. So, its like an inner voice that reminds me to give my best in everything, and therefore I live with that philosophy in my life. (我喜欢这句话,不仅是因为它的含义,而且因为谚语中的“man”一词让我想起了我自己,因为我的名字以“Man”结尾。所以,这就像是一种内心的声音,提醒我在每件事上都要全力以赴,因此我的生活中一直遵循着这
32、种哲学)”可推知,Chuah喜欢这句阿拉伯言语的原因是它提醒他做事要不遗余力。故选D。【5题详解】推理判断题。根据第一段的最后一句话“Only those who work hard will get what they want.(只有努力工作的人才会得到他们想要的)”可知,Chuah信奉的是只有努力工作的人才能得到他们想要的东西。由此可推知,Chuah的人生哲理是“勤奋是成功之母”。故选B【6题详解】推理判断题。根据第四段“Being in Malaysia, Chuah feels that everyone has the right to highlight their differ
33、ences, even if they come from different backgrounds.(身在马来西亚,蔡觉得每个人都有权强调自己的差异,即使他们来自不同的背景)”以及第五段“We can still come together in sharing some common humanitarian (人道主义) values that we hold in our respective communities. Living in a rural area of Sarawak, we still share many common national borders and
34、values and a love for peace and harmony among my family and the people here.(我们仍然可以走到一起,分享我们在各自社区中持有的一些共同的人道主义价值观。生活在砂拉越的农村地区,我们仍然有许多共同的国家边界和价值观,我的家人和这里的人民热爱和平与和谐)”可知,虽然每个人都不一样,但是我们共享着一样的人道主义价值观。我们有不同,但是可以求同存异。由此在Chuah看来,作为马来西亚人最大的优势是在不失去自我认同的情况下体验不同的文化。故选D。【7题详解】段落大意题。根据第五段第二句话“Living in a rural ar
35、ea of Sarawak, we still share many common national borders and values and a love for peace and harmony among my family and the people here.(生活在砂拉越的农村地区,我们仍然有许多共同的国家边界和价值观,我的家人和这里的人民热爱和平与和谐)”以及第六段“Even if we disagree on certain things, we still continue to respect each other with the knowledge that n
36、one of us wants to do any harm. Because at the end of the day, we get to know each other more and become better Malaysians for it.(即使我们在某些事情上存在分歧,我们仍然会继续尊重彼此,因为我们都不想做任何伤害。因为最终,我们会更多地了解彼此,并因此成为更好的马来西亚人)”可知,Chuah 在最后两段主要强调的是我们需要在彼此尊重的基础上和谐共处。故选C。CVideo calls are a common occurrence, but have you imagi
37、ned being able to touch the person on the other end of the line? Scientists are making this a reality. Researchers at the University of new South Wales, Australia have invented a soft skin stretch device(SSD). A haptic device that can recreate the sense of touch. Haptic technology mimics the experie
38、nce of touch by stimulating localized areas of the skin in ways that are similar to what is felt in the real world, through force, vibration or motion.Vibration is the most common haptic technology today and has been built into many electronic devices such as one attached to the back of the trackpad
39、(触摸板) in laptops, which simulates a button clicking. However, haptic feedback with vibration becomes less sensitive when used continuously. The existing technology also has great difficulty recreating the sense of touch with objects in virtual environments or located remotely. According to Mai Thanh
40、 Thai, lead author of the study.The new technology overcomes issues with existing haptic devices. The research team introduced a novel method to recreate the sense of touch through a soft artificial “muscles”.“Our three-way directional skin stretch device, built into the fingertips of the wearable g
41、love we also created is like wearing a second skin- its soft stretchable and mimics the sense of touch- and will enable new forms of haptic communication to enhance everyday activities”said Thanh Nho Do, senior author of the study.Imagine you are at home and you call your friend who is in Australia.
42、 You wear a haptic glove with the SSDs, and your friends also wears a glove with integrated 3D force sensors. If your friend picks up an object, it will physically press against your friends fingers. And their glove with 3D force sensors will measure with interactions. The force signals can be sent
43、to your glove so your device will generate the same 3D forces. Making you experience the same sense of touch as your friend. The haptic devices could be applied in various situations, allowing users to feel objects inside a virtual world or at a distance. It could also be used in medical practices.
44、Doctors can feel a patients organ tissues. With surgical tools without touching them.8. What does the passage imply?A SSDs become less sensitive when used continuously.B. SSDs can recreate the sense of touch without vibration.C. SSDs have great advantages over existing haptic devices.D. SSDs can hel
45、p users touch the person through video calls.9. Paragraph 6 mainly tells us about._A. How the device works.B. Why the device is usedC What the device createsD. How the device is invented10. How does the author think of the prospect of SSDs?A. hopelessB. uncertain.C. worrying.D. cheerful.11. What doe
46、s the passage mainly talk about?A. A glove that can measure some interactions.B. A sensor that can imitate touch at a distance.C. A device that can recreate the sense of touch.D. A tool could be applied in medical practices.【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍一种可以重现触觉的设备。【8题详解】推理判断题。根据第二
47、段“Haptic technology mimics the experience of touch by stimulating localized areas of the skin in ways that are similar to what is felt in the real world ,through force ,vibration or motion.”(触觉技术通过刺激局部皮肤的方式来模拟触摸的体验,这种方式类似于在现实世界中通过力量、振动或运动所感受到的感觉。)和第四段的“The new technology overcomes issues with existi
48、ng haptic devices. The research team introduced a novel method to recreate the sense of touch through a soft artificial “muscles”.”(这种新的技术克服了现有触觉设备存在的问题。小酒小组引进了一个新的方法,通过柔软的人造“肌肉”来重建触觉)可推知,这篇文章暗示SSDs可以在不振动的情况下重现触觉。故选B。【9题详解】主旨大意题。根据第六段,尤其是“If your friend picks up an object, it will physically press a
49、gainst your friends fingers. And their glove with 3D force sensors will measure with interactions. The force signals can be sent to your glove so your device will generate the same 3D forces. Making you experience the same sense of touch as your friend. ”(如果你的朋友拿起一个物体,它就会挤压你朋友的手指。他们的手套带有3D力传感器,可以测量相
50、互作用。力信号可以发送到你的手套上,这样你的设备就会产生同样的3D力。让你体验到和你朋友一样的触觉。)可知,第六段主要告诉我们这个装置是如何工作的。故选A。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“The haptic devices could be applied in various situations. allowing users to feel objects inside a virtual world or at a distance. It could also be used in medical practices. Doctors can feel a patients
51、 organ tissues. With surgical tools without touching them.”(触觉装置可以应用于各种场合。允许用户在虚拟世界中或在远处感受物体。它也可以用于医疗实践。医生可以感觉到病人的器官组织。用手术工具而不接触它们。)由此可知,作者对SSDs的前景非常乐观。故选D。【11题详解】主旨大意题。纵观全文,尤其根据第二段中“Researchers at the University of new South Wales, Australia have invented a soft skin stretch device(SSD). A haptic d
52、evice that can recreate the sense of touch.”(澳大利亚新南威尔士大学的研究人员发明了一种柔软皮肤拉伸设备(SSD)。一种可以重现触觉的触觉设备。)由此可知,本文主要介绍一种可以重现触觉的设备。故选C。DDiscoveries in science and technology are thought by “untaught minds” to come in blinding flashes or as the result of dramatic accidents. Sir Alexander Fleming did not, as legen
53、d would have it, look at the mold (霉) on a piece of cheese and get the idea for penicillin there and then. He experimented with antibacterial substances for nine years before he made his discovery. Inventions and innovations almost always come out of tough trial and error. Innovation is like soccer;
54、 even the best players miss the goal and have their shots blocked much more frequently than they score.The point is that the players who score most are the ones who take most shots at the goaland so it goes with innovation in any field of activity. The prime difference between innovation and others
55、is one of approach. Everybody gets ideas, but innovators work consciously on theirs, and they follow them through until they prove practicable or otherwise. What ordinary people see as fanciful abstractions, professional innovators see as solid possibilities.“Creative thinking may mean simply the re
56、alization that theres no particular goodness in doing things the way they have always been done.” Wrote Rudolph Flesch, a language authority. This accounts for our reaction to seemingly simple innovations like plastic garbage bags and suitcases on wheels that make life more convenient: “How come nob
57、ody thought of that before?”The creative approach begins with the proposal that nothing be as it appears. Innovators will not accept that there is only one way to do anything. Faced with getting from A to B, the average person will automatically set out on the best-known and apparently simplest rout
58、e. The innovator will search for alternate courses, which may prove easier in the long run and are sure to be more interesting and challenging even if they lead to dead ends. Highly creative individuals really do march to a different drummer.12. What does the author probably mean by “untaught mind”
59、in the first paragraph?A. An individual who often comes up with new ideas by accident.B. A person who has had no education.C. A citizen of a society that restricts personal creativity.D. A person ignorant of the hard work involved in experimentation.13. According to the author, what differs innovato
60、rs from non-innovators?A. The way they present their findings.B. The way they deal with problems.C. The intelligence they possess.D. The variety of ideas they have.14. The phrase “march to a different drummer” (the last line of the passage) suggests that highly creative individuals are _.A. unwillin
61、g to follow common ways of doing thingsB. diligent in pursuing their goalsC. concerned about the advance of societyD. devoted to the progress of science15. The most suitable title for this passage might be _.A. The Relation Between Creation and DiligenceB. To Be a Creative Expert in the Study of Hum
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-947838.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
