分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 7

类型备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Bridging Cultures 新人教版选择性必修第二册.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:960693
  • 上传时间:2025-12-19
  • 格式:DOCX
  • 页数:7
  • 大小:51.75KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit Bridging Cultures 新人教版选择性必修第二册 备考 2024 高考 英语 一轮 复习 课时 第一 部分 教材 新人
    资源描述:

    1、Unit 2 Bridging Cultures一、阅读理解AWhen Argentinean thinker Juan Jos Sebrellivisited Shanghai in the 1960s as part of a delegation(代表团) invited by the Chinese government, he wrote that the city seemed strangely familiar. I was reading his writing before boarding a plane on my first trip to Shanghai in 2

    2、016. By that time, I was doing research at home on how South American writers, diplomats(外交官) and politicians had developed a new world outlook. The opportunity of my life appeared when I was told I was recommended as the first scholar at a research center co-built by a research council of Argentina

    3、 and Shanghai University for an exchange program.My first year living in Shanghai was full of discoveries and adventures. I was in a constant state of curiosity. Every day, I discovered, tried and learned something new. In other words, the city impressed me: Its modern architecture and the opportuni

    4、ties that Shanghai gave to everyone made me feel that this place was one of the most dynamic places Id ever been to. I recognized that this city allowed both locals and foreigners to rediscover and reinvent themselves. The experience of being in touch with a different culture has enriched my way of

    5、looking at and thinking about the world.After three years, my program at the joint center came to an end. But Shanghai had another new surprise for me: I got an offer to work as a professor in Fudan University, which was an opportunity that I couldnt refuse. Gradually, I regarded Shanghai as my seco

    6、nd home and I fully understood the meaning of Sebrellis writing one day walking through my favorite spots of the city on Wuyuan Road and Wulumuqi Road. Several places made me have a strange feeling: The combination of Art Deco buildings and local stands on the street created an image of my homeland.

    7、 At that moment, I understood that this city, as Sebrelli wrote, is now a part of myself.作者自2016年来到上海后在上海生活了好几年,对这座城市产生了不一样的情愫,将它当作自己的第二故乡。【词语积累】strangely adv.异常地,奇怪地,不可思议地dynamic adj.充满活力的reinvent v.以新形象示人joint adj.联合的,共同的【熟词生义】stand常用义:v.站,站立;容忍,忍受文中义:n.售货台(亭),货摊1. Why does the author mention Juan

    8、 Jos Sebrelli?A. To explain Sebrellis influence on him.B. To stress the close Argentina-China bond.C. To introduce his own experience in Shanghai.D. To show respect and admiration for Sebrelli.解析C推理判断题。由第一段内容可知,阿根廷思想家Juan Jos Sebrelli在访问上海时曾写道,这座城市似乎让人异常熟悉。紧接着,第二段首句I was reading his writing before b

    9、oarding a plane on my first trip to Shanghai in 2016提到在2016年作者开启了自己的上海之旅。由此可推知,作者提及Juan Jos Sebrelli是为了引出自己在上海的经历,故选C。2. What did the author come to Shanghai to do?A. Teach in a university.B. Join in a program.C. Develop a new outlook.D. Lead joint research.解析B细节理解题。由第二段的The opportunity of my life a

    10、ppeared . for an exchange program可知,本题选B。3. How did the author find Shanghai?A. It was both familiar and strange.B. It was dynamic and fast-paced.C. It was inclusive and instructive.D. It was modern and highly developed.解析C推理判断题。由第三段的the opportunities that Shanghai gave to everyone和I recognized that

    11、 this city.rediscover and reinvent themselves可知,上海给予每个人机会,它允许当地人和外国人重新发现自己、重塑自己,这说明上海是具有包容性的。由第三段的The experience of being in touch with.thinking about the world可知,接触不同文化的经历丰富了作者看待和思考世界的方式,由此可知,上海对人有一定的启发性。综上可知,本题选C。4. What does a strange feeling in the last paragraph refer to?A. The sense of identit

    12、y.B. The sense of belonging.C. The sense of purpose.D. The sense of satisfaction.解析B推理判断题。由a strange feeling后的The combination of.this city, as Sebrelli wrote,is now a part of myself可推知,奇怪的感觉指的是归属感,故选B。B2024河南省实验中学开学考I was once a Chinese TV star. Actually, Im neither Chinese nor a star, but for two s

    13、easons, I was the French voice of one of the major characters in a famous Chinese soap opera. China has put a lot of effort into sharing its culture with the world. Chinese movies and TV shows have been translated into various languages. As a result, dubbing(配音) jobs in China have increased greatly

    14、over the years.I landed my first dubbing job without having any previous experience, something that would be impossible in France. As I entered the tiny recording studio, I pretended to know how to dub, feeling more than ever like a fraud. I didnt speak Chinese, so how could I know when a sentence e

    15、nded? I managed to control my shaking hands, and tried my best to match the French text with the Chinese lips. Finally, they asked me to try again, with more emotion this time. And so I did. To my surprise, I secured my first role.Once I was in the database, I got offered roles every now and then. I

    16、 really started enjoying the Chinese soap operas. As the shows helped me to better understand the Chinese family and the relationships between young people in China, I realized I was able to have deeper conversations with my Chinese friends.And so I discovered that dubbing is not a job that stays in

    17、 the office; it becomes part of you. Not only because of what other people think, but because of what you share with the character. When my character once believed her mother had killed herself, I couldnt help crying. I left the studio and immediately called my mom, and I believe that was the nicest

    18、 call I ever made to her. This might sound silly, I know, but I will miss her. Our one-way relationship was as fictional as she was, but the emotions were real.本文主要讲述了作者作为一个法国人在中国的配音经历。1. Why have dubbing jobs in China increased quickly?A. China has various cultures to record.B. China has set up man

    19、y cultural companies.C. China has developed very fast in recent years.D. China encourages TV shows to spread its culture.解析D细节理解题。通过文章第二段China has put a lot of effort into sharing its culture with the world. Chinese movies and TV shows have been translated into various languages. As a result, dubbin

    20、g(配音) jobs in China have increased greatly over the years可知,配音工作在中国迅速增加是因为中国鼓励电视节目传播其文化,故选D项。2. What does the underlined word fraud in paragraph 3 probably mean?A. Actress.B.Cheater.C. Foreigner.D. Director.解析B词义猜测题。由I pretended to know how to dub 和I didnt speak Chinese, so how could I know when a s

    21、entence ended?可推知,fraud和cheater意义一致,故选B项。3. What is the fourth paragraph mainly about?A. The authors Chinese friends helped her a lot.B. Soap operas spread Chinese culture widely.C. Dubbing in soap operas helped the author a lot.D. The author liked Chinese soap operas very much.解析C段落大意题。通读文章第四段可知,本段

    22、主要讲了在肥皂剧中配音对作者帮助很大,故选C项。4. What can be a suitable title for the text?A. My dubbing experience in ChinaB. Dubbing, an interesting jobC. Dubbing in ChinaD. My first success解析A标题归纳题。通读全文可知,本文主要讲述了作者作为一个法国人在中国的配音经历,故选A项。二、完形填空中华文化/2023山东泰安一模Wu Ming, a young German born after 1995, is a big fan of Chines

    23、e culture. As he thought some diseases cant be treated 1 with Western medicine, he decided to 2 traditional Chinese medicine (TCM). In 2015, Wu came to Henan Province, where a strong TCM culture can be 3. After a year of learning, he 4 the language barrier and started to learn TCM. Wu always 5 some

    24、Chinese herbal medicines himself to know their flavours and effects, just like Shen Nong, a character in Chinese legend. In Wus opinion, TCM is one of the best-preserved 6 of Chinese culture.Studying TCM also 7 Wus mind and lifestyle. He used to be 8 to electronic devices, playing video games every

    25、night. Instead of being trapped in the fast-paced but unhealthy daily 9, he now lives a(n)10 and peaceful life, practicing good habits like drinking tea and reading.Wu11 what he has learned to help his family. He always provides his family members with some advice about staying fit after 12 their sk

    26、in or tongues online. Over time, his family gradually began to understand his 13 for TCM.Wu thinks theres no big difference between China and Western countries. 14 comes from being out of touch, said Wu. He plans to run a traditional Chinese clinic in Germany, which could serve as a 15 between the t

    27、wo countries.本文主要讲述了德国人无名在中国学习中医并打算学成之后回国开设中医馆的故事。1. A. immediatelyB. graduallyC. thoroughlyD. consistently解析C由于他认为有些疾病不能用西医彻底治愈,他决定钻研中医,故选C。2. A. depend onB. dig intoC. look upD. work out解析B参见上题解析。dig into钻研。3. A. createdB. enjoyedC. advancedD. acknowledged解析B2015年,无名来到河南,在那里他可以尽情享受浓厚的中医文化,故选B。4.A.

    28、 overcameB. seizedC. dividedD. shifted解析A经过一年的学习,他克服了语言障碍,开始学习中医,故选A。5. A. raisedB. sortedC. cookedD.tasted解析D无名总是亲自品尝一些中草药,以了解它们的味道和功效,就像中国传说中的神农一样,故选D。6.A. aspectsB. standardsC. themesD. means解析A在无名看来,中医是中国文化保存最完好的方面之一,故选A。7. A. enrichedB. securedC. expandedD. changed解析D学习中医也改变了无名的思想和生活方式,故选D。8. A

    29、. exposedB. reducedC. restrictedD. addicted解析D他过去沉迷于电子设备,每天晚上都玩电子游戏,故选D。9. A. businessB. recreationC. routineD. task解析C他不再被困于快节奏但不健康的生活方式,现在过着平衡且平静的生活,养成了喝茶和阅读等好习惯,故选C。10.A. balancedB. wealthyC. humbleD. efficient解析A参见上题解析。balanced平衡的。11. A. employsB. promotesC. outlinesD. conveys解析A无名利用他所学到的中医知识帮助家

    30、人保持健康,故选A。12. A. scanningB. checkingC. exploringD. comparing解析B他总是在网上检查家人的皮肤和舌苔后,给他们一些保持健康的建议,故选B。13. A. concernB. wishC. demandD.passion解析D随着时间的推移,他的家人逐渐开始理解他对中医的热爱,故选D。14.A. MisunderstandingB. DestructionC. StressD. Failure解析A无名说:误解源自不沟通。故选A。15. A. sourceB. basisC. bridgeD. tool解析C他计划在德国开一家中国传统诊所,

    31、该诊所可作为两国之间的桥梁,故选C。三、语法填空文化传播/2023广东深圳一调For Greek photographer George Doupas, Beijing is home now. During the past decade, he has been photographing the city, capturing its beauty 1 sharing the photos online and in exhibitions.This2(true) represents Beijing the old and the new, nicely mixing together

    32、, Doupas said while showing his photograph of the Zhihua Temple, a delicate Ming Dynasty building. It 3(locate) in front of a modern office building, Galaxy Soho, which features weaving bridges and interlocking passageways.With rich historical heritage, Beijing4(be)an important center of traditional

    33、 Chinese culture since the Ming Dynasty. Doupas often gets 5(lose) in the citys splendid ancient architecture. Meanwhile, he is also amazed by the modern city 6(combine) high-end businesses and various industries. It is fascinating to see a rapidly-developing city that invests so much effort in pres

    34、erving its past, which is 7 I decided to pursue my career here, he said.Doupas is determined to continue with his career in China, hoping to serve as8 bridge between China and the West. The 9(display) in Greece and the Czech Republic that showed his photos about Beijing attracted a large audience.I

    35、call Beijing my home now, he said. Ill keep sharing photos of China 10 the rest of the world.在北京生活多年的希腊摄影师George Doupas通过自己的照片向西方介绍中国,他也愿意继续充当中国与西方的桥梁。1.and考查连词。分析句子结构可知,空处所填词连接capturing its beauty和sharing the photos online and in exhibitions,意为和,所以空处填and。2.truly考查副词。空处所填词修饰动词represents,应用副词,所以空处填tr

    36、uly。3.is located考查时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,空处所填词作主句的谓语。此处表示客观事实,时态用一般现在时;be located in意为坐落于,位于;主语It为第三人称单数,所以空处填is located。4.has been考查动词的时态和主谓一致。空处所填词作谓语。结合时间状语since the Ming Dynasty可知,时态用现在完成时;主语Beijing为第三人称单数,所以空处填has been。5.lost考查形容词。固定表达get lost in.意为沉浸于。bining考查非谓语动词。空处所填词为非谓语动词,combine与the modern city之间是主谓关系,非谓语表示被限定事物长久的特征,所以空处填combining。7.why考查表语从句。分析句子结构可知,空处所填词引导表语从句,表示为什么,所以空处填why。8.a考查冠词。此处表泛指,且bridge的发音以辅音音素开头,所以空处填a。9.displays考查名词的数。所填词表示复数意义,所以空处填displays。10.with考查介词。share.with.意为与分享。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 2 Bridging Cultures 新人教版选择性必修第二册.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-960693.html
    相关资源 更多
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(最新).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(最新).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:2-1函数的概念、定义域和值域.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:2-1函数的概念、定义域和值域.ppt
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:2-11导数的应用(一).ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:2-11导数的应用(一).ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(新).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(新).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:2-10导数的概念及运算.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:2-10导数的概念及运算.ppt
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-8N次独立重复实验与二项分布.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-8N次独立重复实验与二项分布.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(巩固).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(巩固).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-5古典概型.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-5古典概型.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(实用).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(实用).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-4随机事件的概率.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-4随机事件的概率.ppt
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-3二项式定理.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:10-3二项式定理.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(完整版).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(完整版).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:1-3简单的逻辑联结词、全称量词与存在量词.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:1-3简单的逻辑联结词、全称量词与存在量词.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(夺分金卷).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(夺分金卷).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习配套课件:1-1集合的概念与运算.ppt2015高考数学(理)一轮复习配套课件:1-1集合的概念与运算.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(基础题).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(基础题).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第8节 曲线与方程.ppt2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第8节 曲线与方程.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(培优).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(培优).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第3节 圆的方程.ppt2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第3节 圆的方程.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(培优b卷).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(培优b卷).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第2节 直线的交点坐标与距离公式.ppt2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第2节 直线的交点坐标与距离公式.ppt
  • 2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第1节直线的倾斜角与斜率、直线的方程.ppt2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第8章 第1节直线的倾斜角与斜率、直线的方程.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(培优a卷).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(培优a卷).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第7章 第2节 空间几何体的表面积和体积.ppt2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第7章 第2节 空间几何体的表面积和体积.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(名师推荐).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(名师推荐).docx
  • 2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第6章 第2节 一元二次不等式及其解法.ppt2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第6章 第2节 一元二次不等式及其解法.ppt
  • 2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第6章 第1节不等关系与不等式.ppt2015高考数学(理)一轮复习精选课件:第6章 第1节不等关系与不等式.ppt
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(典型题).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(典型题).docx
  • 小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(b卷).docx小学一年级数学《认识钟表》必刷题含答案(b卷).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1