宁夏银川市第二中学2021-2022学年高二英语下学期期中考试试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏 银川市 第二 中学 2021 2022 学年 英语 下学 期中考试 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、银川二中2021-2022学年第二学期高二年级期中考试英语试题注意事项:1. 本试卷由四部分组成,满分150分。考试时间为120分钟。2. 答案写在答题卡上的指定位置。考试结束后,交回答题卡。第一部分:听力理解(共两节,满分20分)第一节 (共5小题,每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How will the woman get more information about the exhibition?A. By making a
2、phone call. B. By sending a text message.C. By sending a WeChat message.2. Where does the conversation probably take place?A. At a bus stop. B. At an airport. C. At a train station.3. What does the man mean?A. The woman is a good soccer player.B. He isnt interested in soccer.C. He must watch the gam
3、e.4. How much should the man pay for the show?A. $6. B. $8 C. $165. What will the man do on Monday?.A. Go for an interview. B. Go to work. C. Call the woman.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the man want the woman to do?A. Make a schedule. B. Organize a dinner. C. Book a hotel.7. Wha
4、t is the probable relationship between the speakers?A. Colleagues. B. Father and daughter. C. Manager and customer.听第7段材料,回答第8至10题。8. Why does the man make the phone call?A. To apply to join the football team. B. To book a ticket for a football match.C. To get information about a football practice.9
5、. When is the first match?A. On September 13. B. On September 14. C. On September 18.10. What does the woman remind the man to do?A. Give Mr. Taylor his name. B. Take something to drink.C. Pay for the football match.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the mans problem?A. He cant sleep well. B. He sits for
6、10 hours a day. C. He has gained much weight.12. What is the worst about the womans job?A. Long hours sitting. B. The pressure of work. C. Report writing.13. Where will the speakers go this weekend?A. To a mountain. B. To a park. C. To a gym.听第9段材料,回答第14至17题。14. What are the speakers mainly talking
7、about?A. A dressing competition. B. A fancy dress party. C. A fashion show.15. What is Les wearing?A. A yellow hat. B. A red shirt. C. Blue trousers.16. What does the woman think of Debbies shoes?A. Too high. B. Quite amazing. C. Very funny.17. Who is wearing a big coat?A. Amy. B. David C. Tony.听第10
8、段材料,回答第18至20题。18. What is Ms. Tyler probably?A. A waiter. B. A manager. C. A cook.19. What does the speaker mention?A. He cant arrange a time for his family. B. He doesnt get along well with his children.C. His working hours are long.20. What does the speaker want Ms. Tyler to do?A. Be grateful to o
9、thers. B. Fix the working hours. C. Give monthly working plans.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分 )第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AAge is just a number. Is 80 the new 40?Manfred SteinerHe didnt really need another Ph. D. degree as he already had two. He was trained as a doctor
10、, and had been a professor of medicine. But after he retired, he realized he finally had time to do something hed always wanted to do-study physics. In September, 2021, at 89, he earned his physics Ph. D. He encourages young people who have a dream to “follow that dream” enthusiastically.M. J. Eberh
11、artIn early November, 2021, at 83, he became the oldest person to hike the full Appalachian Trail (AT). The 3, 530 kilometer hiking trail isnt easy, even for younger people. For the last few miles of this hike, he was joined by Dale Sanders, who set the same record when he hiked the AT at 82.Julia H
12、awkinsIn 2021, at 105, she ran the 100-meter dash in just over 62 seconds. Before that year, there wasnt even a category for female runners over the age of 104. But running isnt her main sport shes been biking for most of her life. But she took up running a few years ago and set her first world reco
13、rd in 2017. Encouraging others to be active is a big part of what keeps her running.Harriette ThompsonShe ran her first marathon at 76. Shes completed her 15 marathon. At 91, shes the oldest woman ever to compete in the Suja Rock n Roll San Diego Marathon and the second-oldest marathon runner in U.
14、S. history. She finished the race in 7 hours,7 minutes, and 42 seconds, breaking the U. S. record for the fastest time in her age group.1. What was special about Steiner before his retirement?A. He was occupied with work.B. He didnt like medicine at all.C. He taught himself physics.D. He received 3
15、doctors degrees.2. Who set the world record twice?A. Harriette Thompson.B. Manfred Steiner.C. M. J. Eberhart.D. Julia Hawkins.3. What do the listed people have in common?A. They are all sports lovers.B. They have been staying active.C. They missed dreams when young.D. They hope to inspire the young.
16、【答案】1. A 2. D 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了四位仍然保持活跃的老人。在高龄阶段,他们创造了一个个奇迹。【1题详解】细节理解题。根据Manfred Steiner部分中“He didnt really need another Ph.D. degree as he already had two. He was trained as a doctor, and had been a professor of medicine. But after he retired, he realized he finally had time to do someth
17、ing hed always wanted to do-study physics.(他其实并不需要另一个博士学位,因为他已经有两个了。他受过医生的训练,曾是一名医学教授。但退休后,他意识到自己终于有时间做自己一直想做的事情研究物理)”可知,Steiner在退休前非常忙碌。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Julia Hawkins部分中“Before that year, there wasnt even a category for female runners over the age of 104.(在那一年之前,甚至没有一个针对104岁以上女性跑步者的类别)”以及“But she
18、took up running a few years ago and set her first world record in 2017.(但她几年前开始跑步,并在2017年创下了她的第一项世界纪录)”可知,Julia Hawkins两次创造了世界纪录。故选D。【3题详解】细节理解题。根据第一段“Age is just a number. Is 80 the new 40?(年龄只是一个数字。80岁难道不是新的40岁吗?)”结合四位老人的故事,可以看出他们始终不服老,充满了活力。在高龄阶段,他们创造了一个个奇迹。可知,这些人的共同之处是他们一直保持活跃。故选B。B“Somebody wil
19、l be beaten up, ” announced May Jordan. Frozen by fear, the students surrounding May silently hoped that her latest victim wasnt among them. Since May had transferred in, Elliott Elementary became an uncomfortable place. She routinely bullied(欺凌)innocent third graders who were too afraid to defend t
20、hemselves.I had managed to go without Mays noticing, but one morning when I showed up for school with a new hairstyle and my friend Jaime said it looked nice, I noticed Mays glare. As she passed me in the cafeteria she said, “Nice braid(发辫). Somebody might cut it off.” And she moved her fingers to i
21、mitate a pair of scissors in motion.The next morning, hearing my story, my mother said, “Dont be afraid of her, Courtney. Ill bet she just wants to fit in but just doesnt know how.”I rolled her words around in my head. May wasnt so great at making friends. Maybe underneath all that toughness was a r
22、egular fifth grader who simply wanted to be liked. Did I have what it would take to make friends with May? For the first time, my curiosity outweighed my fear.After lunch, I approached May and invited her to come to my house alter school. “We could walk home together, if youd like. Maybe watch the N
23、ickelodeon Channel?” I offered. Still, I was proud that I had extended the invitation. Then, something unexpected happened. May smiled and said yes.I dont remember what we watched on television, or what my mother prepared for our after-school snack. But I know that it would accelerate a new friendsh
24、ip. May Jordan never bullied me again, and we became good friends. After countless afternoons at my house, I realized that the tall girl was an insecure fifth grader who wanted to be accepted.4. What was the authors reaction to Jaimes comment?A. She knew her hairstyle was in fashion.B. She felt her
25、hairstyle was improper.C. She realized she would be in trouble.D. She guessed she would go unnoticed.5. How did the authors mother view Mays action?A. What she was doing shouldnt be tolerated.B. She wanted to show her strength in this way.C. She was doing so just out of a childs curiosity.D. She was
26、 trying to make friends with others.6. Which of the following can replace the underlined word “accelerate” in the last paragraph?A. Destroy.B. Boost.C. Identify.D. Connect.7. What can we lean about May from the last paragraph?A. She felt unsafe and wanted to be accepted.B. She has never bullied any
27、student ever since.C. She often went to the authors home for safety.D. She grew to like the snack at the authors home.【答案】4. C 5. D 6. B 7. A【解析】【导语】本文是一篇记叙文。Elliott小学有个新来的转学生May,经常欺负小同学,作者因为换了一个新发型而被May盯上了,妈妈知道后告诉作者,这个同学也许是为了被他人接受才会这样做的;之后作者尝试和她说话并邀请她去家里玩,最后两人成了好朋友。【4题详解】推理判断题。第一段“Since May had tra
28、nsferred in, Elliott Elementary became an uncomfortable place. She routinely bullied (欺凌) innocent third graders who were too afraid to defend themselves.(自从May转学以来,Elliott小学就成了一个不舒服的地方。她经常欺凌无辜的三年级的不敢自卫的学生。)”,以及第二段“I had managed to go without Mays noticing, but one morning when I showed up for schoo
29、l with a new hairstyle and my friend Jaime said it looked nice, I noticed Mays glare. As she passed me in the cafeteria she said,Nice braid(发辫). Somebody might cut it off. And she moved her fingers to imitate a pair of scissors in motion.(我设法不被梅发现,但有一天早上,我换了个新发型去上学,我的朋友Jaime说它看起来不错,我注意到May的眼神。当她在自助餐
30、厅经过我身边时,她说,辫子很漂亮。有人会把它剪下来的。她用手指模仿剪刀的动作。)”可知,作者一直设法不被梅盯上,以免像别的同学那样被May欺凌,但是May关注到了换了新发型的作者,还威胁她说会有人把她的头发剪掉的,可推知,作者听到朋友的夸奖之后意识到自己可能会被May欺负。故选C项。【5题详解】推理判断题。第三段“The next morning, hearing my story, my mother said, Dont be afraid of her, Courtney. Ill bet she just wants to fit in but just doesnt know how
31、.(第二天早上,妈妈听了我的故事后说:考特尼,别怕她。我敢打赌她只是想融入,只是不知道该怎么做。)”可知,作者的母亲认为May这个转学生想在新的学校结交新朋友,融入新的圈子,只是方法不对。故选D项。【6题详解】词句猜测题。第六段“I dont remember what we watched on television, or what my mother prepared for our after-school snack.(我不记得我们在电视上看了什么,也不记得妈妈为我们准备了什么课后零食)”,以及“May Jordan never bullied me again, and we be
32、came good friends. (May Jordan再也不欺负我了,我们成了好朋友。)”,从语境看,通过邀请May去家里玩,作者与May的交谈和接触“促进”了一段新的友情的发展。A.Destroy破坏,毁灭;B.boost促进;C.Identify认出,识别;D.Connect连接。划线词accelerate与boost意思相近。故选B项。【7题详解】细节理解题。最后一段最后一句“May Jordan never bullied me again, and we became good friends.After countless afternoons at my house, I
33、realized that the tall girl was an insecure fifth grader who wanted to be accepted.(May Jordan再也不欺负我了,我们成了好朋友。在我家度过了无数个下午之后,我意识到这个高个女孩是一个没有安全感的五年级学生,她想要被接受。)”可知,作者主动与May交好的过程中,意识到:当初May欺负人是因为缺少安全感,她希望被他人接纳,故选A项。CIts raining microchips. One day, they could float gently through the air while gathering
34、 environmental data, land on the ground and then disappear when their work is done. Thats the future a team of engineers see for what theyre calling “microflier”, a tiny winged microchip with designs inspired by nature.The accomplishment belongs to a team of scientists at the Northwestern University
35、 in Illinois, who developed the microflier, a flying microchip that spins like a helicopter. It is the size of a grain of sand but with small wings and an aerodynamic design that allows it to fall in a controlled manner thanks to its barely visible propellers. The engineers used natures “manual” to
36、get their inspiration for the microflier, analyzing the behavior of various types of wind-spread seeds.How does that work? Instead of using a motor or engine, the tiny flying microchip uses the power of the wind to catch a flight, spinning through the ground at low speed. It is a stable flight, and
37、the microflier can stay in the air for a long time, which is why it could prove to be useful for a variety of applications.While nature has designed seeds with very sophisticated aerodynamics, the Northwestern team claims its microflier is better, as it is even smaller and its structure allows it to
38、 fall with more stable paths and at slower speeds than equivalent seeds from plants or trees.The engineers built the flying structure to be used for purposes such as population monitoring, pollution monitoring, disease tracking and so on. And while this might look like a simple, limited device right
39、 now, researchers see its potential for becoming a highly functional electronic device. The microflier can be equipped with really sophisticated technology, such as tiny sensors, antennas for wireless communication, or embedded memory for data storage.8. What gave scientists the inspiration for the
40、microflier?A. Helicopters.B. Flying birds.C. Falling seeds.D. Raindrops.9. The microflier operates by using _.A. electricityB. wind powerC. an engineD. solar energy10. Which is one advantage of the microflier over natures work?A. It produces less noise.B. It carries more weight.C. It can fly in any
41、direction.D. It can stay longer in the air.11. The last paragraph focuses on the microfliers .A. working principleB. development processC. potential applicationsD. accomplished tasks【答案】8. C 9. B 10. D 11. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了科学家发明了微型飞行器,介绍了灵感来源以及这种设备的工作原理和特点。【8题详解】细节理解题。根据第二段中“The engineers use
42、d natures “manual” to get their inspiration for the microflier, analyzing the behavior of various types of wind-spread seeds.(工程师们利用自然杂志的“手册”获得了制作微型飞行芯片的灵感,分析了各种风媒传播的种子的行为)”可知,是落下的种子给了科学家们制作微型飞行器的灵感。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“Instead of using a motor or engine, the tiny flying microchip uses the power o
43、f the wind to catch a flight, spinning through the ground at low speed. (这种微型飞行器片不用马达或发动机,而是利用风力捕捉飞行,在地面以低速旋转)”可知,微型飞行器利用风力运行。故选B。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段“While nature has designed seeds with very sophisticated aerodynamics, the Northwestern team claims its microflier is better, as it is even smaller an
44、d its structure allows it to fall with more stable paths and at slower speeds than equivalent seeds from plants or trees.( 虽然大自然设计的种子具有非常复杂的空气动力学,但西北大学的研究小组声称,微型飞行器效果更好,因为它甚至更小,而且它的结构允许它以更稳定的路径和比植物或树木的同等种子更慢的速度下落)”可知,微型飞行器相对于自然作品的优势是它可以在空中停留更长时间。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据最后一段“The engineers built the flying
45、 structure to be used for purposes such as population monitoring, pollution monitoring, disease tracking and so on. And while this might look like a simple, limited device right now, researchers see its potential for becoming a highly functional electronic device. The microflier can be equipped with
46、 really sophisticated technology, such as tiny sensors, antennas for wireless communication, or embedded memory for data storage.(工程师们建造了飞行结构,用于人口监测、污染监测、疾病追踪等目的。虽然这看起来像是一个简单、有限的设备,但研究人员看到了它成为高功能电子设备的潜力。微影机可以配备非常复杂的技术,如微型传感器、无线通信天线或用于数据存储的嵌入式内存)”可知,最后一段重点介绍微型飞行器的潜在应用。故选C。DRainforests are home to a r
47、ich variety of medicinal plants food, birds and animals. Can you believe that a single bush(灌木丛)in the Amazon may have more species of ants than the whole of Britain! About 480 varieties of trees may be found in just one hectare of rainforest. Rainforests are the lungs of the planet-storing vast qua
48、ntities of carbon dioxide and producing a significant amount of the worlds oxygen. Rainforests have their own perfect system for ensuring their own survival; the tall trees make a canopy(树冠层)of branches and leaves which protect themselves, smaller plants, and the forest animals from heavy rain, inte
49、nse dry heat from the sun and strong winds. Amazingly, the trees grow in such a way that their leaves and branches, although close together, never actually touch those of another tree. Scientists think this is the plants way to prevent the spread of any tree diseases and make life more difficult for
50、 leaf-eating insects like caterpillars. To survive in the forest, animals must climb, jump or fly across the gaps. The ground floor of the forest is not all tangled leaves and bushes, like in films, but is actually fairly clear. It is where dead leaves turn into food for the trees and other forest l
51、ife. They are not called rainforests for nothing! Rainforests can generate 75%of their own rain. At least 80 inches of rain a year is normal-and in some areas there may be as much as 430 inches of rain annually. This is real rain-your umbrella may protect you in a shower, but it wont keep you dry if
52、 there is a full rainstorm. In just two hours, streams can rise ten to twenty feet. The humidity(湿气)of large rainforests contributes to the formation of rainclouds that may travel to other countries in need of rain.12. What can we learn about rainforests from the first paragraph?A. They produce oxyg
53、en.B. They cover a vast area.C. They are well managed.D. They are rich in wildlife.13. Which of the following contributes most to the survival of rainforests?A Heavy rainsB. Big trees.C. Small plants.D. Forest animals.14. Why do the leaves and branches of different trees avoid touching each other?A.
54、 For more sunlight.B. For more growing space.C. For self-protection.D. For the detection of insects.15. What can be a suitable title for the text?A. Life-Giving RainforestsB. The Law of the JungleC. Animals in the AmazonD. Weather in Rainforests【答案】12. D 13. B 14. C 15. A【解析】【分析】本文是说明文。热带雨林被称为“世界上最大
55、的药房”,因为超过25%的现代药物是由其植物提炼。热带雨林也享有“地球之肺”的美誉,因其植物的光合作用净化地球空气的能力尤为强大。仅亚马逊热带雨林产生的氧气就占全球氧气总量的1/3。【12题详解】细节理解题。根据第一段Rainforests are home to a rich variety of medicinal plants, food, birds and animals.得知,热带雨林蕴藏了丰富多彩的药用植物、食物以及鸟禽猛兽。可知,热带雨林有丰富的野生动物,故选D。【13题详解】细节理解题。根据第二段Rainforests have their own perfect syste
56、m for ensuring their own survival; the tall trees make a canopy(树冠层)of branches and leaves which protect themselves, smaller plants, and the forest animals from heavy rain, intense dry heat from the sun and strong winds.得知,热带雨林有自己完美的生存体系,高大的树木有枝干,树叶的树冠层保护树木本身、小植物、动物们免受大雨和太阳强风带来的干燥热浪的伤害。可知,大树有助于热带雨林生
57、存,故选B。【14题详解】推理判断题。根据第三段Scientists think this is the plants way to prevent the spread of any tree diseases and make life more difficult for leaf-eating insects like caterpillars.得知,科学家们认为这是植物阻止任何树木疾病扩散和让比如毛毛虫这种食用树叶的昆虫难以生存。可以判断出不同树木的树叶和树枝避免彼此触碰是为了自我保护,故选C。【15题详解】主旨大意题。本文首先讲述了热带雨林蕴藏了丰富多彩的药用植物、食物以及鸟禽猛兽
58、。其次,热带雨林就是地球的肺它吸纳了大量的二氧化碳,并制造了全球氧气的很大部分。然后,雨林可以自我形成所需降雨的75%,而庞大的热带雨林湿气则可以形成雨云,这些雨云则可以飘往那些缺雨水的国家。可以判断出本文最佳标题是“给予生命的热带雨林”,故选A。【点睛】第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Learn to Cite Sources (引用资料)During your university education, youll be exposed to ideas and scientific theorie
59、s of scholars and scientists. Unavoidably, your own ideas will be shaped by the ideas you come across. _16_ That means you should go beyond what you learn in your textbooks or in the library. Your original work is the basis for your professors evaluation of your performance. Thus, academic honesty i
60、s fundamental in your university education. It demands that you cite the source materials you base your own work on. _17_Correctly citing your sources helps you distinguish your own ideas from those of other scholars. On the readers side, it permits a reader to determine the depth of your research.
61、_18_ On the contrary, lack of citing will only raise your readers doubt.So you need to learn when to cite and how to provide an adequate or accurate reference list. If you fail to cite your sources, whether deliberately or carelessly, you will be found responsible for plagiarism (抄袭) . _19_ If you a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-975532.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
