分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 36

类型2013届高三英语二轮复习课件:阅读理解科社会生活类.ppt

  • 上传人:a****
  • 文档编号:975948
  • 上传时间:2025-12-21
  • 格式:PPT
  • 页数:36
  • 大小:383KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2013 届高三 英语 二轮 复习 课件 阅读 理解 社会生活
    资源描述:

    1、社会生活类专题导读专题 七 专题导读社会生活类阅读文章在高考中出现的频率较高。它涉及人们衣、食、住、行等方面的社会万象,生活经历、饮食与健康、休闲与娱乐、生态旅游等内容。这类文章同学们读起来感觉轻松,试题做起来也比较得心应手。在高考阅读理解题中,这类文章属搭配类材料,所以,它的命题多数属于中低等难度的送分题,如事实细节题、计算题、识图题等。此类文章的命题多以事实细节题为主。做题时,要先从题干中找到关键性词语,然后快速在文章中寻找相关细节,细心比较所给选项与文中细节的区别,在准确理解了细节的前提下,最终确定最佳答案。真题再现专题 七 真题再现2010辽宁改编 I hated dinner par

    2、ties.But I decided to give them another shot because Im in London.And my friend Mallery invited me.And because dinner parties in London are very different from those back in New York.There,“Im having a dinner party”means“Im booking a table for 12 at a restaurant you cant afford and well be sharing t

    3、he cheque evenly,no matter what you eat.”专题 七 真题再现 Worse,in Manhattan there is always someone who leaves before the bill arrives.Theyll throw down cash,half of what they owe,and then people like me,who dont drink,end up paying even more.But if I try to use the same trick,the hostess will shout“Where

    4、 are you going?”And its not like I can say I have somewhere to go:everyone knows I have nowhere to go.专题 七 真题再现 But in London,dinner parties are in peoples homes.Not only that,the guests are an interesting mix.The last time I went to one,the guests were from France,India,Denmark and Nigeria;it was l

    5、ike a gathering at the United Nations.In New York,the mix is less striking.Its like a gathering at Bloomingdales,a wellknown department store.专题 七 真题再现 For New Yorkers,talking about other parts of the world means Brooklyn and Queens in New York.But at Mallerys,when I said that I had been to Myanmar

    6、recently,people knew where it was.In New York people would think it was a usual new club.()1.What does the word“shot”in Paragraph 1 probably mean?A.Choice.B.Try.C.Style.D.Goal.专题 七 真题再现()2.What does the writer dislike most about dinner parties in New York?A.There is a strange mix of people.B.The res

    7、taurants are expensive.C.The bill is not fairly shared.D.People have to pay cash.()3.What does the author think of the parties in London?A.A bit unusual.B.Full of tricks.C.Less costly.D.More interesting.专题 七 真题再现()4.What is the authors opinion of some New Yorkers from her experience?A.Easygoing.B.Se

    8、lfcentred.C.Generous.D.Conservative.()5.What is the main idea of this article?AI hated dinner parties.BI prefer dinner parties in London to those in New York.CThe difference between London and New York.DMallery invited me to a party.专题 七 真题再现【文章大意】文章主要通过作者的经历来介绍伦敦和纽约的不同的社会生活方式。1.B 词义猜测题。从第一句的hated,到

    9、But意义上的转折,说明尽管不喜欢,还是要“尝试一下”,所以try的意思更接近shot。2.C 细节理解题。根据第一段中“Theyll throw down cash,half of what they owe,and then people like me,who dont drink,end up paying even more.”可知类似作者这样的人在纽约吃饭吃亏,因为付钱多。故C项意思正确。专题 七 真题再现3.D 推理判断题。根据第二段和其中的句子Not only that,the guests are an interesting mix.可以推断伦敦的party要比纽约有趣。4

    10、.B 推理判断题。从最后一段的talking about other parts of the world means Brooklyn and Queens in New York.和In New York people would think it was a usual new club 可以推断,作者对一些纽约人的看法是“以自我为中心的”。专题 七 真题再现5B 主旨大意题。A、D都不全面,C 范围扩大。由伦敦和纽约的dinner parties间的不同扩大到两座城市所有的不同。整篇文章都是在比较两个城市间的“dinner parties”的不同之处,同时也表达了作者对纽约聚会的诸多不

    11、满,和对伦敦parties的喜欢。专题预测专题 七 专题预测 (一)A 30second TV commercial,“Made in China”,is still a hot topic of discussion even almost two weeks after four Chinese industry associations launched an advertisement campaign on CNN.专题 七 专题预测 The ad,currently being aired on the International,US and Headline News sect

    12、ions of CNN,highlights the global involvement in the production of highquality Chinese goods.Among other things,it features an MP3“Made in China with software from the Silicon Valley”and clothes“Made in China with French designers”.专题 七 专题预测 The TV ad has been designed to tell overseas consumers tha

    13、t Chinese firms work with overseas firms to produce quality products,said the China Chamber of Commerce for Imports and Exports of Light Industrial Products and ArtsCrafts,one of the ad makers.Despite benefiting from Chinas quality and affordable products,some foreign people and media often point fi

    14、ngers at“made in China”goods,especially when their countries face problems of unemployment and shrinking market share.The global financial crisis has strengthened this problem.专题 七 专题预测 After watching the ad,Nicolas Topjian,an American doing business in Beijing,said,“I think it will be great for the

    15、 West to learn more about what goes into China products.”“The ad campaign is an effective attempt to remake China as a trusted manufacturer to the world,”said Martin Mulligan,an observer from London.“As part of a process to shake off an outdated image of China as a giant manufacturer with safety and

    16、 quality deficits,the ad is quite valuable.”专题 七 专题预测 But opposing opinions,too,have been voiced,with some saying the ad may be counterproductive and reinforce Chinas image as“the worlds factory”.“We do need this kind of campaign,but what matters more is to improve the quality of our products and cr

    17、eate Chinas own worldfamous brands,”a netizen said on Chinas popular online forum,.Another remarked“We would like to see more Designed in China rather than Made in Chinaproducts”.专题 七 专题预测()1.Why some foreign people and media often point fingers at“made in China”goods?AChina is very kind to provide

    18、them with quality and affordable products.BChina is shrinking their market and causing unemployment to them.CChina helps them a lot with quality and affordable products when the crisis comes.DChinas quality and affordable products caused the global financial crisis.专题 七 专题预测()2.What is the purpose o

    19、f the ad?ATo tell the world that China can produce highquality products with their own technology.BTo tell the consumers that China can provide the affordable products.CTo show the world China is still a big factory for the highquality products.DTo show consumers quality products with working with o

    20、verseas firms.专题 七 专题预测()3.From this passage,we can conclude that Chinas impression in the past was that _.AChina was a big world factory with high quality products BChina was a huge world factory with less satisfying qualified products CChina was a large world factory with quantities of products DC

    21、hina was a big world manufacturer with much safe products 专题 七 专题预测()4.What does netizens words mean?AThe design of Chinas product is more popular in the world.BChina needs to design the products to improve the products quality.CChina needs to improve its products quality and improve the design.DChi

    22、na should focus on its own power to improve the products rather than just to make.专题 七 专题预测()5.What is the attitude of the author?AIndifferent.BNeutral.CPositive.DNegative.【文章大意】本文主要谈及了中国制造业的厂商们在美国CNN电视台为中国的制造产品打广告而引起的各种评论:有支持者认为此举能使西方了解中国产品摆脱品质低劣的旧形象,也有反对意见认为此举导致了西方的失业和经济的劣势,同时也有意见认为广告中一味强调他国设计,中国制

    23、造的倾向应该转向提高中国的产品质量,打造世界品牌。专题 七 专题预测1B 细节理解题。根据第四段“Despite benefiting from Chinas quality and affordable products”可以知道西方某些媒体和人士是对中国不满的,怪罪中国挤占他们的市场和造成失业。2D 细节理解题。从文章第三段的第一句中“The TV ad has been designed to tell overseas consumers that Chinese firms work with overseas firms to produce quality products”可知

    24、。专题 七 专题预测3B 推理判断题。从文中第六段“The ad campaign is an effective attempt to remake China as a trusted manufacturer to the world,”“As part of a process to shake off an outdated image of China as a giant manufacturer”中可以推出答案。4D 推理判断题。从文中网民讲出的话可以推断出来。5B 作者态度题。纵观全文,作者对赞成和反对的意见都提出来了,所以应该是持有中立的态度。专题 七 专题预测 (二)Fr

    25、om the health point of view we are living in a marvelous age.We are immunized from birth against many of the most dangerous diseases.A large number of once fatal illnesses can now be cured by modern drugs and surgery.It is almost certain that one day remedies will be found for the most stubborn rema

    26、ining diseases.专题 七 专题预测 The expectation of life has increased enormously.But though the possibility of living a long and happy life is greater than ever before,every day we witness the incredible slaughter of men,women and children on the roads.Man versus the motorcar!It is a neverending battle whi

    27、ch man is losing.Thousands of people the world over are killed or horribly killed each year and we are quietly sitting back and letting it happen.专题 七 专题预测 It has been rightly said that when a man is sitting behind a steering wheel,his car becomes the extension of his personality.There is no doubt t

    28、hat the motorcar often brings out a mans very worst qualities.People who are normally quiet and pleasant may become unrecognizable when they are behind a steeringwheel.They swear they are illmannered and aggressive,willful as twoyearolds and utterly selfish.All their hidden frustrations,disappointme

    29、nts and jealousies seem to be brought to the surface by the act of driving.专题 七 专题预测 The surprising thing is that society smiles so benignly on the motorist and seems to condone his behaviour.Everything is done for his convenience.Cities are allowed to become almost uninhabitable because of heavy tr

    30、agic;towns are made ugly by huge car parks;the countryside is desecrated by road networks;and the mass annual slaughter becomes nothing more than a statistic,to be conveniently forgotten.专题 七 专题预测 It is high time a world code were created to reduce this senseless waste of human life.With regard to d

    31、riving,the laws of some countries are notoriously lax and even the strictest are not strict enough.A code which was universally accepted could only have a dramatically beneficial effect on the accident rate.Here are a few examples of some the things that might be done.专题 七 专题预测 The driving test shou

    32、ld be standardized and made far more difficult than it is;all the drivers should be made to take a test every three years or so;the age at which young people are allowed to drive any vehicle should be raised to at least 21;all vehicles should be put through stringent annual tests for safety.Even the

    33、 smallest amount of alcohol in the blood can impair a persons driving ability.专题 七 专题预测 Present drinking and driving laws(where they exist)should be made much stricter.Maximum and minimum speed limits should be imposed on all roads.Governments should lay down safety specifications for manufacturers,

    34、as has been done in the USA.All advertising stressing power and performance should be banned.These measures may sound inordinately harsh.But surely nothing should be considered as to severe if the results in reducing the annual toll of human life.After all,the world is for human beings,not motorcars

    35、.专题 七 专题预测()1.The main idea of this passage is_.Atraffic accidents are mainly caused by motorists Bthousands of people the world over are killed each year Cthe laws of some countries about driving are too lax Donly stricter traffic laws can prevent accidents专题 七 专题预测()2.What does the author think of

    36、 society toward motorists?ASociety smiles on the motorists.BHuge car parks are built in the cities and towns.CVictims of accidents are nothing.DSociety condones their rude driving.专题 七 专题预测()3.Why does the author say“his car becomes the extension of his personality”?ADriving can show his real self.B

    37、Driving can show the other part of his personality.CDriving can bring out his character.DHis car embodies his temper.专题 七 专题预测()4.Which of the followings is NOT mentioned as a way against traffic accidents?ABuild more highways.BStricter driving tests.CTest drivers every three years.DRaise age limit

    38、and lay down safety specifications.()5.The attitude of the author is_.Aironical Bcritical Cappealing Dmilitant专题 七 专题预测【文章大意】本文先是介绍造成交通事故的原因,而后呼吁各国制定严格的交通法规,并批评现有的交通法规松弛不严格。1D 主旨大意题。只有更严格的交通法规才能制止交通事故。这在最后一段的结论中体现得最清楚。2D 细节理解题。社会宽容这种野蛮开车行径。答案在第三段。专题 七 专题预测3A 细节理解题。“他的车就是他个性的外延”这句话就体现了“开车表现他真正的自我,真实的个性”。第二段讲的很清楚:“这么说完全正确:当一个人坐在方向盘后,他的车就成为他个性的外延。4A“只有建更多的高速公路”这一点没有提到。5B 作者态度题。文章第一、二、三段指出了造成交通事故的原因,呼吁各国制定严格的交通法规,批评现有的交通法规松弛不严格,最后指出世界是人类的,不是摩托车的等,都说明作者对上述种种都持批评的态度。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2013届高三英语二轮复习课件:阅读理解科社会生活类.ppt
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-975948.html
    相关资源 更多
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题标准卷.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题标准卷.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修一习题:第七单元第27课跨世纪的世界格局 WORD版含答案.PPT2017-2018学年高中历史岳麓版必修一习题:第七单元第27课跨世纪的世界格局 WORD版含答案.PPT
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第四单元 第19课 电影与电视 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第四单元 第19课 电影与电视 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有解析答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有解析答案.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第四单元 第17课 诗歌、小说与戏剧 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第四单元 第17课 诗歌、小说与戏剧 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有精品答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有精品答案.docx
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有答案解析.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有答案解析.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第六单元 第26课 改变世界的高新科技 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第六单元 第26课 改变世界的高新科技 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有答案.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第六单元 第25课 现代科学革命 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第六单元 第25课 现代科学革命 .ppt
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第五单元 第21课新文化运动 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第五单元 第21课新文化运动 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有完整答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题有完整答案.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第五单元 单元小结与测评 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第五单元 单元小结与测评 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题最新.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题最新.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第二单元 第9课 诗歌与小说 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第二单元 第9课 诗歌与小说 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题新版.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题新版.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第三单元 第15课近代科学技术革命 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第三单元 第15课近代科学技术革命 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题推荐.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题推荐.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第一单元 第6课中国古代的科学技术 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第一单元 第6课中国古代的科学技术 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题必考题.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题必考题.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第一单元 第3课汉代的思想大一统 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第一单元 第3课汉代的思想大一统 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题往年题考.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题往年题考.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第6课 中国古代的科学技术 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第6课 中国古代的科学技术 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题带解析答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题带解析答案.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第3课 汉代的思想大一统 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第3课 汉代的思想大一统 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题带精品答案.docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题带精品答案.docx
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第2课 战国时期的百家争鸣 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第2课 战国时期的百家争鸣 .ppt
  • 2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第29课 百花齐放 百家争鸣 .ppt2017-2018学年高中历史岳麓版必修3课件:第29课 百花齐放 百家争鸣 .ppt
  • 小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题带答案(黄金题型).docx小学二年级数学《角的初步认识》同步练习题带答案(黄金题型).docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1