江苏省江阴二中、要塞中学等四校2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江苏省 江阴 要塞 中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、江苏省江阴二中、要塞中学等四校2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)本试卷满分150分 考试时间120分钟第一部分听力(共两节,每小题1.5分,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1Who is the man possibly talking to?AA doctor. BA teacher. CHis mother.2What do we know about Sam?AHis s
2、ister will leave for New York.BHis sister will leave for Los Angeles.CHe will leave New York.3What is the woman going to do?ARewrite the paper. BThrow the paper away. C. Read the paper again.4Why does the woman thank the man?A. He lent her some money. B. He gave her a fivepound bill. C. He returned
3、her money found.5Where does this conversation probably take place?AAt an airport. BAt a railway station. CAt a department store.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至8题。6Whom do you think the w
4、oman was angry with?AThe man. BThe repairman. CThe shopkeeper.7Why couldnt the woman find the repair shop?AShe missed the right turn.BThe man gave her the wrong directions. CShe was a bad driver.8Why did the man tell her to turn to these television repairmen?AThe shop was easy to findBOne of the rep
5、airmen was his friend.CThey did good work and the price was reasonable.听第7段材料,回答第9至11题。9Whats the relationship between the man and the woman?AThey are teacher and student. B They are friends. C. They are mother and son.10What does the woman ask the man to do?ALook for a new apartment.BFind a job to
6、earn 200 a month.CShare an apartment with one or two roommates.11How much does the woman want to spend on rent?A. Less than 200 a month. B. Somewhere about 200 a month. C. A little more than 200 a month.听第8段材料,回答第12至14题。12What is the woman good at?ASwimming. BRunning. CPlaying.13How old was she when
7、 she became famous?AShe was twenty. BShe was thirteen. CShe was fifteen.14What can we learn about the woman from the dialogue?AShe took part in one of the Olympic Games.BShe still swims for international competitions.CShe used to swim thirty five miles every week.听第9段材料,回答第15至17题。15What had gone wro
8、ng in their house?ATheir washing machine. BThe electricity. CThe lights.16Who was Mr Smith?AA repairman. BThe womans husband. CThe womans new neighbor.17Why did the man think it would cost him dearly?ABecause he wanted to buy a car.BBecause he didnt have a good job.CBecause their car needed repairin
9、g.听第10段材料,回答第18至20题。18What were the students going to do?AThey were going to read their articles before a video camera.BThey were going to read news on TVCThey were going to celebrate the writers sisters birthday.19Why was the writer so nervous?AHe had never stood before a video camera.BHe had never
10、 read his own article before a video camera.CThis camera was different from the one he had once faced.20What was the writers feelings to his class teacher?ANervous. BAfraid. CThankful.第二部分 阅读理解(共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、和 D 四个选项中,选出最佳选项。AA breatht
11、aking trick potentially left over from our ancestors might be found in us - the ability to sense oxygen through our skin.Amphibians, animals such as frogs that can live both on land and in water, have long been known to be capable of breathing through their skin. In fact, the first known lungless fr
12、og that breathes only through its skin was discovered recently in the rivers of Borneo.Now the same oxygen sensors found in frog skins and in the lungs of mammals (哺乳动物) have unexpectedly been discovered in the skin of mice.“No one had ever looked,” explained Randall Johnson, a biologist researcher.
13、Mice and frogs are quite distant relatives, so the fact they have these molecules(分子) in common in their skin suggests they might well be found in the skin of other mammals, such as humans.“We have no reason to think that they are not in the skin of people too,” Johnson said.These molecules not only
14、 detect oxygen, but help increase levels of vital red blood cells, which carry oxygen around the body. Normal mice breathing in air that is 10 percent oxygen-a dangerously low level similar to conditions at the top of Mount Everest, and about half that of air at sea level. However, mice that had the
15、 oxygen sensor HIF-1a genetically removed from their skin failed to produce this hormone (荷尔蒙) even after hours of such low oxygen.These findings, if they hold true in humans, suggest one could raise the level of oxygen circulating inside the body. This could help treat lung diseases and disorders s
16、uch as anemia (贫血症) without injecting drugs, which make up a multibillion-dollar market, Johnson said.Athletes also often try to get more oxygen delivered to their muscles in order to improve their performance. They often do this by training at high altitudes or in low-oxygen tents. The new study su
17、ggests they might want to expose their skin as well as breathing in low-oxygen air to improve their performance. “Its hard to say what exactly might be done, however-theres a lot we dont know yet,” Johnson explained. The scientists detailed their findings in the April 18 issue of the journal Cell.1.
18、 Which of the following statements is TRUE according to the passage?A. Johnson believes that Oxygen sensors also exist in human skin.B. People have to surf the Internet to read detailed findings.C. It has been proved that these findings help treat lung diseases.D. It has long been expected oxygen se
19、nsors exist in mices skin.2. One of the functions of the molecules mentioned above is .A. carrying oxygen around the bodyB. improving athletes performanceC. detecting oxygenD. increasing level of oxygen3. What does the underlined word “circulating” in paragraph 8 most probably mean? A. balancingB. g
20、rowingC. movingD. gathering4. What is Johnsons attitude to the application of the findings to the athletes training?A. NegativeB. DoubtingC. PositiveD. Hesitating【答案】1. A 2. C 3. C 4. C【解析】本文是说明文。科学家们发现人体皮肤是氧气传感器,皮肤中的分子可以检测到氧气,还能帮助增加红细胞的水平,这样可以将氧气输送到全身各处。这一研究发现可以用于治疗肺部疾病和贫血症等疾病,也可以运用于运动员的训练中。【1题详解】细
21、节理解题。根据第六段“We have no reason to think that they are not in the skin of people too, Johnson said.(约翰逊说:“我们没有理由认为它们不在人们的皮肤里)”可知,A选项“约翰逊认为,氧气传感器也存在于人类皮肤中”正确。故选 A。【2题详解】细节理解题。根据第七段中“These molecules not only detect oxygen, but help increase levels of vital red blood cells, which carry oxygen around the b
22、ody.(这些分子不仅能检测到氧气,还能帮助增加非常重要的红细胞水平,而这可以将氧气输送到全身各处)”可知,这些分子的其中一个作用是检测到氧气。故选 C。【3题详解】词义猜测题。根据倒数第四段中“These molecules not only detect oxygen, but help increase levels of vital red blood cells, which carry oxygen around the body.(这些分子不仅能检测氧气,还能帮助提高至关重要的红细胞的水平,红细胞可以将氧气带到全身各处)”可知画线词所在句意思为:如果这些发现适用于人类,那么就意味
23、着可以提高氧气在体内移动的水平。由此可知,画线词意思为“移动”。A. balancing平衡;B. growing生长;C. moving移动;D. gathering聚集。故选C。【4题详解】.推理判断题。根据倒数第三段These findings, if they hold true in humans, suggest one could raise the level of oxygen circulating inside the body. This could help treat lung diseases and disorders such as anemia(贫血症) w
24、ithout injecting drugs, which make up a multibillion- dollar market, Johnson said.可知如果这些发现适用于人类,那么就意味着可以提高体内循环的氧气水平。Johnson说,这可以帮助治疗肺部疾病和贫血等疾病,而不需要注射药物,这将创造数十亿美元的市场。由此可推知,Johnson对这些发现持积极态度。故选C。BTo learn to think is to learn to question. Those who dont question never truly think for themselves. These
25、 are simple rules that have governed the advancement of science and human thought since the beginning of time. Advancements are made when thinkers question theories(理论) and introduce new ones. Unfortunately, it is often the great and respected thinkers who end up slowing the progress of human though
26、t. Aristotle was a brilliant philosopher whose theories explained much of the natural world, often incorrectly. He was so respected by the scientific community that even 1,200 years after his death, scientists were still trying to build upon his mistakes rather than correct them!Brilliant minds can
27、intimidate upandcoming thinkers who are not confident of their abilities. They often believe they are not as good as the minds of giants such as Aristotle, leading many to accept current ideas instead of questioning them.I, like many thinkers of the past, once believed in my mental weakness. I was c
28、ertain that my parents, my teachersadults in generalwere always right. They were like a textbook to me; I didnt question what was written on those pages. I respected them, and accepted whatever they told me. But that attitude soon changed. My minds independence was first developed in the classroom.A
29、 stern, 65yearold elementaryschool science teacher once told me that light is a type of wave. I confidently went through years of school believing that light is a wave. One day,however, I heard the German exchange student mention that light could be made up of particles(粒子). As the others laughed at
30、 his statement, I started to question my beliefs.Maybe the teachers and textbooks hadnt given me the whole story. I went to the library, did some research and learned of the lightasawave versus lightasaparticle debate. I read about Einsteins discovery of the dual nature of light and learned the fact
31、s of a paradox(悖论) that puzzles the worlds greatest thinkers to this day. Light behaves as both a particle and a wave, it is both at once. I realized I had gone through life accepting only half of the story as the whole truth.Each new year brought more new facts, and I formulated even more questions
32、. I found myself in the library after school, trying to find my own answers to gain a more complete understanding of what I thought I already knew. I discovered that my parents and teachers are good tools in my quest for knowledge, but they are never the final word. Even textbooks can be challenged.
33、 I learned to question my sources, I learned to be a thinker. I once believed that everything I learned at home and at school was certain, but I have now discovered to reexamine when necessary.Questions are said to be the path to knowledge and truth, and I plan to continue questioning. How many thin
34、gs do we know for sure today that we will question in the future? At this moment, I know that our sun will burn for another five billion years, and I know nothing can escape the gravity of a black hole. This knowledge, however, may change in the next 20 yearsmaybe even in the next two. The one thing
35、 we can control now is our openness to discovery. Questions are the tools of open minds, and open minds are the key to intellectual advancement.5. In the first paragraph, Aristotle is taken as an example to show that _.A. he is the greatest and respected philosopher of all timeB. huge influence of g
36、reat thinkers may stop human thought from developingC. advancements are made when thinkers question theoriesD. great thinkers often make mistakes and then correct them6. What does the underlined word “intimidate” in Paragraph 2 mean?A. Frighten.B. Encourage.C. Strengthen.D. Persuade.7. The author be
37、gan to question his previous beliefs because _.A. what he learned from textbooks before turned out to be wrongB. he was inspired by the different ideas from an exchange studentC. he was laughed at by other students for his unacceptable statementD. he was not satisfied with his life and desperate to
38、achieve success8. According to the passage, the author _.A. looks down upon great thinkers all the timeB. never doubts what he has learned in the textbookC. always throws himself into the laboratoryD. is determined to be a thinker and questioner9. We can conclude from the last paragraph that _.A. th
39、e author is not quite sure about his futureB. we human beings dont dare to predict futureC. the theory of black holes will change in two yearsD. questioning is necessary to promote advancement【答案】5. B 6. A 7. B 8. D 9. D【解析】本文是一篇议论文。只有人们质疑以前的理论并提出新的理论时,我们的社会才可以取得进步。质疑是通往知识和真理的道路,质疑可以让我们的思维更加开放,而开放性思
40、维是思想进步的关键因素。本文讲述了质疑权威的重要性。【5题详解】推理判断题。根据第一段 “Unfortunately, it is often the great and respected thinkers who end up slowing the progress of human thought.(不幸的是,减慢人类思想进程的往往是那些伟大而受人尊敬的思想家。)”接着以亚里士多德为例,他提出了很多错误理论,但是碍于他的名望和巨大影响,后世并没有纠正,反而在他错误理论的基础上发展,因此作者认为正是这些伟大的思想家从某种程度上阻碍了人类思想的进步。故选B项。【6题详解】词义猜测题。根据下
41、文“They often believe they are not as good as the minds of giants such as Aristotle, leading many to accept current ideas instead of questioning them.(他们常常认为自己没有亚里士多德等伟人的头脑那么好,导致许多人接受了当前的观点,而不是质疑它们)”可知后人会忌惮于亚里士多德的权威而不敢反驳,因此伟大的头脑会“吓坏”那些后来的对自己没有信心的思想家,选项A. Frighten符合语境,故选A项。【7题详解】细节理解题。根据第四段“One day,ho
42、wever, I heard the German exchange student mention that light could be made up of particles(粒子). As the others laughed at his statement, I started to question my beliefs.(然而有一天,我听到一位德国交换生提到光可以由粒子组成。当其他人嘲笑他的陈述时,我开始质疑我的信仰)”可知,作者开始质疑自己之前的信仰,因为他受到了一名交换生不同想法的启发,故选B项。【8题详解】细节理解题。根据最后一段“Questions are said
43、to be the path to knowledge and truth, and I plan to continue questioning.(质疑被认为是通往知识和真理的道途径,我计划继续做一个质疑者)”可知,作者决心成为一个思想家和质疑者,故选D项。【9题详解】推理判断题。通读最后一段,尤其是最后一段的“Questions are said to be the path to knowledge and truth,(质疑被认为是通往知识和真理的途径)”和“Questions are the tools of open minds, and open minds are the ke
44、y to intellectual advancement.(怀疑是开放思维的工具,而开放的思想是智力进步的关键)”可知,质疑是促进智力进步所必需的。故选D项。CIm one of seven children. My three sisters and I grew up in a small bedroom with two sets of beds. We shared a closet, a dresser, and just about everything else. Our bedroom always had stuff hanging about. How about the
45、 life of only children? I looked longingly at their perfect dolls and toys placed carefully on their perfect shelves in their perfect little girl bedrooms. They had bathrooms to themselves. These little girls would come home to everything just perfect.Looking back, I had to admit my “only children”
46、friends had nice things. They had designer beds and beautiful bedrooms, but I always had someone to play with and talk to. Even if everyone else hated me, one of my sisters would not and that was all I needed.Our house was the center of activity for the whole neighborhood. We had dance shows and bas
47、eball games in the street. We had everything we ever needed because we had each other. I have come to realize that there are so many reasons that sisters make a difference to your life and I can give you a few here:They get you. Your sisters have grown up with you so they know the entire back story
48、of your situation and everything leading to it. They may not agree with you all the time but they never wonder why you do what you do or say what you say.They have suffered with you through awful times. I know that when one of my sisters is unhappy, I am unhappy too. When some non-family member trie
49、s to hurt you, the claws of them will come out.They have cheered you on. Sisters do get jealous at times but, even so, they are happy that you are doing well. They rejoice at your new bonus as long as you take them out for drinks and foods!They are on the same diet as you. We are women in a world wh
50、ere thinness is equal to beauty. No matter how unjust this is, we are always on a diet. There is nothing like a sister calling and complaining about how she wants an ice cream and cant ever have one again.They are aging at the same rate as you. As we get older, we change, and however miserable this
51、can be, it is heartening to know that someone shares your misery. They know what you are going through because they are going through it too.The last and best thing about sisters is that they stick with us. We can have our upsets and misunderstandings but we always come back to each other.I know man
52、y people reading this may have had upsets with their sisters. All I can say is communication fixes everything. If you miss your sister, tell her so. If you have a BFF (Best Friend Forever)that has stuck with you through thick and thin, adopt her as your sister and keep her close to you.10. How does
53、the author develop the first paragraph?A. By making classification.B. By making comparison.C. By explaining the phenomenon.D. By providing evidence.11. The following sentence is taken from the passage. Where can it most probably be?“From a very young age, I really thought I was poor.”A. B. C. D. 12.
54、 Which is NOT the reason that sisters make a difference to your life?A. They grow old with you.B. They can share the same diet with you.C. They can understand your strange behavior perfectly.D. They stand by you when other family members hurt you.13. The underlined word “rejoice” in Paragraph 6 prob
55、ably means _.A. feel gratefulB. show great joyC. appear surprisedD. get disappointed14. From the whole passage, we can learn that the author _.A. has adopted her BBF as her sisterB. has expressed great sympathy for only childrenC. had a better relationship with her sisters than brothersD. has given
56、some advice to those who had upsets with their sisters15. Which of the following might be the best title for the passage?A. Sisters Are My Fortune in LifeB. Family Love Is the Lasting TopicC. Communication Fixes EverythingD. Sharing Things Gives You a Better Life【答案】10. B 11. A 12. D 13. B 14. D 15.
57、 A【解析】本文是一篇夹叙夹议文。作者结合自己的切身经历告诉我们拥有姐妹的好处,她们是自己一生的财富。【10题详解】推理判断题。根据第一段“Im one of seven children. My three sisters and I grew up in a small bedroom with two sets of beds. We shared a closet, a dresser, and just about everything else. Our bedroom always had stuff hanging about. How about the life of on
58、ly children? I looked longingly at their perfect dolls and toys placed carefully on their perfect shelves in their perfect little girl bedrooms. They had bathrooms to themselves.”(我是七个孩子中的一个。我和三个姐姐在一间有两套床的小卧室里长大。我们共用一个衣橱,一个梳妆台,还有其他所有的东西。我们的卧室里总是挂着东西。独生女的生活怎么样?我渴望地看着她们完美的玩偶和玩具,小心翼翼地放在她们完美的小女孩卧室里完美的架子
59、上。她们不得不自己去洗手间)可知,作者是通过将“姐妹众多”和“独生女”进行比较来发展第一段的。故选B。【11题详解】推理判断题。根据第一段中“How about the life of only children? I looked longingly at their perfect dolls and toys placed carefully on their perfect shelves in their perfect little girl bedrooms.”可知,独生女的生活怎么样?我渴望地看着她们完美的玩偶和玩具,小心翼翼地放在她们完美的小女孩卧室里完美的架子上,这是在与自
60、己的生活进行比较,因此此处是对自己生活的看法,“longingly”一词突出了自己的心理落差,因此“From a very young age, I really thought I was poor.”(从很小的时候起,我就觉得自己很穷。)最有可能放在处,故选A。【12题详解】细节理解题。根据第五段中“When some non-family member tries to hurt you, the claws of them will come out.”(当一些非家庭成员试图伤害你时,她们会尽力保护你)可知,“当其他家庭成员伤害你时,他们会支持你”不是姐妹们对你的生活有影响的原因。故选
61、D。【13题详解】词义猜测题。根据画线词前的“Sisters do get jealous at times but, even so, they are happy that you are doing well.”可知,姐妹们有时确实会嫉妒你,但即使如此,她们也会为你做得好而高兴。因此此处是说只要你拿到奖金后带她们出去喝点东西,她们就会为你获得奖金而高兴,由此可知,画线词的意思是“展示极大的高兴”,故选B。【14题详解】推理判断题。根据最后一段“I know many people reading this may have had upsets with their sisters. A
62、ll I can say is communication fixes everything. If you miss your sister, tell her so. If you have a BFF (Best Friend Forever)that has stuck with you through thick and thin, adopt her as your sister and keep her close to you.”(我知道很多读到这篇文章的人可能和她的姐妹们相处得不是那么愉快,我能说的就是沟通能够解决一切。如果你想你姐妹,就告诉她。如果你有一个永远的好朋友,和你
63、患难与共,把她当作你的姐妹,让她和你亲近)可知,作者为那些和他们的姐妹们想出不愉快的人提供了一些建议。故选D。【15题详解】主旨大意题。通读全文可知,文章中作者结合自己的切身经历告诉我们拥有姐妹的好处,她们是自己一生的财富,A项“Sisters Are My Fortune in Life ” 为最佳标题。故选A。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Friendships can bring joy or sorrow._16_ , we talked to researchers, authors
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-341936.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
