上海市长宁区2021届高三英语上学期质量调研试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 上海市 长宁区 2021 届高三 英语 上学 质量 调研 试题 解析
- 资源描述:
-
1、上海市长宁区2021届高三英语上学期质量调研试题 (含解析)(满分140分,考试时间120分). Listening ComprehensionSection ADirections: In Section A, you will hear ten short conversations between two speakers At end of each conversation, a question will be asked about what was said. The conversations and the questions will be spoken only onc
2、e. After you hear a conversation and the question about it, read the four possible answers on your paper, and decide which one is the best answer to the question you have heard.1. A. $10. B. $17.C. $100. D. $70.2. A. At a department store. B. At an airport.C. At a hospital. D. At a hotel.3. A. Patie
3、nt and doctor. B. Coach and athlete.C. Student and teacher. D. Boss and secretary.4. A. Looking at a map. B. Going on a diet.C. Attending a party. D. Talking to Mary.5. A. Go for an outing. B. Buy some clothes.C. Go swimming. D. Forecast the weather.6. A. She fully agrees with the man. B. She is unc
4、ertain about the weather.C. She disagrees with the man. D. She thinks the man is always late.7. A. Dr Brian is always busy on Mondays.B. A waiter visited Dr Brian last Monday.C. Patients can usually see Dr. Brian as scheduled.D. Dr. Brian forgot to put the man on the schedule.8. A. She speaks highly
5、 of the mans decision.B. She is crazy about skydiving in the countryside.C. She advises the man to go on holiday with Marc.D. She suggests that the man reconsider his plan.9. A. Tom survived the accident unbelievably.B. The police helped him come out of the car.C. The wall was knocked down completel
6、y.D. Toms car was still in good condition.10. A. Its convenient to shop in supermarkets.B. Convenience stores are not really convenient.C. Certain items sell well in convenience stores.D. Customers pay more in convenience stores.Section BDirections: In Section B, you will hear two short passages and
7、 one longer conversation, and you will be asked several questions on each of the passages and the conversation. The passages and the conversation will be read nice, but the questions will be spoken only once. When you hear a question, read the four possible answers on your paper and decide which one
8、 would be the best answer to the question you have heard.Questions 11 through 13 are based on the following passage.11. A. The balance between school work and exercise.B. The link between a healthy body and a healthy mind.C. The change of the timetable in public schools.D. The strong scientific evid
9、ence of staying healthy.12. A. By allowing students to do physical exercise.B. By asking students to do problem-solving tasks.C. By doing experiments on American students.D. By persuading teachers to improve students grades.13. A. Students had more chances to do exercise.B. Physical education course
10、s became popular.C. Students did better in their school work.D. Running for 40 minutes a day was required.Questions 14 through 16 are based on the following passage.14. A. Sisters. B. Classmates.C. Relatives. D. Pen friends.15 A. The club encouraged its members to make friends.B. Making a long-dista
11、nce call at that time was costly.C. Writing to each other helped to improve school work.D. Instant communication wasnt available for average people.16. A. Maggie and Tessa had met before.B. Tessas long blond hair was eye-catching.C. Tessa called Maggie with a cellphone.D. Maggies grandchildren spott
12、ed Tessa.Questions 17 through 20 are based on the following conversation.17. A. The great demand for tourists. B. The endangered food supplies.C. The difficulty to keep warm. D. The extreme and changeable weather.18. A. Its going to rain. B. A clear sky will appear soon.C. Its going to snow. D. It w
13、ill be unseasonably warm.19. A. Once a week. B. Three times a day.C. Every other day. D. Twice a week.20. A. To enjoy a birds-eye view of Alaska. B. To learn how to fly a bush plane there.C. To experience sending mails to St Lawrence. D. To help to take food supplies to Alaska. Grammar and vocabular
14、ySection ADirections: After reading the passage below, fill in the blanks to make the passage coherent and grammatically correct. For the blanks with a given word, fill in each blank with the proper form of the given word. for the other blanks, use one word that best fits each blank.For perhaps the
15、first time in the history of modern education, millions of primary and secondary students may begin the new school year from home. Pupils in England should return to schools in September, but Covid-19 cases _1_(rise), so this may not be possible. Scientists also warn that there will be many more cas
16、es when pupils return to schools. Some parents may choose not to send their children back_2_their familys safety.Teachers are worried about children who_3_(fall) behind in their school work. Parents and carers are feeling anxious about the need to balance work and home schooling, But an experiment b
17、y an 18th-century French schoolmaster, Jackboot, may help them to worry less about home schooling.Jackboot had to teach in Belgium. His pupils spoke only Flemish, and he spoke only French. He gave his students a novel_4_(write)in his mother tongue and a French dictionary. He encouraged them to teach
18、 themselves. It worked.Learning does not only happen when someone older put information into the learners mind. Think about how often children and even adults learn from trial and error, from learning to ride a bike to_5_(use) a new technology. Learning happens when you ask children difficult questi
19、ons at the dinner table, encourage them to build a tree-house or find things for themselves on Wikipedia.In the 18th century, when only the sons of rich men got a school education, Jackboot wanted to show_6_poor children could learn. Parents could teach them by encouraging and asking questions. Its
20、the same today._7_ students have the right resources_8_(explore) ideas for themselves, many people can “teach”-including carers and parents during a pandemic(流行病). However, some poorer students will do worse_9_they do not have access to the Internet.Jackboot showed that learning does not only happen
21、 in a classroom and that human beings are learning beings: they know hardly anything at birth_10_seek out and develop incredible capacities. That should make us less worried about children during this difficult time and more hopeful about ourselves.【答案】1. are rising/have been rising 2. for 3. have f
22、allen 4. written 5. using 6. how 7. If 8. to explore 9. because/as 10. but【解析】这是一篇说明文。文章以Jackboot的教学方法为例,介绍了在疫情期间,怎样解决孩子的学习问题。【1题详解】考查动词时态。句意:英格兰的学生应该在九月份返回学校,但是2019冠状病毒疾病的案例一直在上升,所以这可能是不可能的。根据上下文以及句意可知,此处表达冠状病毒疾病的病例一直在上升,还有继续上升的趋势,所以应用现在进行时或现在完成进行时来表达。因主语为名词复数,故填are rising/have been rising。【2题详解】考查
23、介词。有些父母为了家人的安全,可能选择不把孩子送回去。根据句意可知,有些父母之所以选择不把孩子送回学校是为了家人的安全,for“(表示目的)为了”为介词。故填for。【3题详解】考查动词时态。句意:老师们担心那些在学业上落后孩子们。根据句意可知,此处应用现在完成时,表达过去发生的动作对现在的影响,其结构为have+动词过去分词,定语从句中主语为who,指代先行词children,为复数。故填have fallen。【4题详解】考查非谓语动词过去分词。句意:他给学生们一本用他的母语写的小说和一本法语词典。分析句子可知,空格处为后置定语修饰前面名词,动词write和所修饰的名词novel之间是被动
24、关系,所以需要用过去分词。故填written。5题详解】考查非谓语动名词。句意:想想看,从学习骑自行车到使用新技术,儿童甚至成年人从反复试验中学习的频率有多高。fromto“从到”是介词固定搭配,因此处to为介词,后面应接动名词作宾语,故填using。【6题详解】考查宾语从句引导词。在18世纪,当只有富人的儿子才能接受学校教育时,Jackboot 想要展示穷人的孩子是如何学习的。分析句子可知,空格处引导宾语从句,应填宾语从句引导词,根据后文“Parents could teach them by encouraging and asking questions.”可知,是在谈论学习的方式,所以
25、应填表示方式的连接副词how。故填how。【7题详解】考查条件状语从句连词。如果一些学生有适当的资源为自己探索思想,许多人可以进行“教学”的工作包括在大流行病期间的护理人员和家长。根据句意可知,前文“_7_students have the right resources_8_(explore) ideas for themselves,”是后文“many people can “teach”-including carers and parents during a pandemic(流行病)”的条件,空格处应填if来引导条件状语从句。故填if。【8题详解】考查动词不定式。句意:如果学生们有
26、合适的资源来探索自己的想法,许多人可以进行“教学”的工作包括在大流行期间的护理人员和家长。根据句意可知,空格处应用动词不定式作后置定语修饰前面名词。故填to explore。【9题详解】考查原因状语引导词(从属连词)。句意:然而,一些较穷的学生会表现得更糟,因为他们无法上网。上文“However, some poorer students will do worse”和下文“they do not have access to the Internet”是因果关系,所以此处应填表示原因的连词because/as等。故填because/as。【10题详解】考查连词。句意:Jackboot表明,学
27、习不仅仅发生在教室里,人类也是学习型的人:他们在出生时几乎什么都不知道,但却在寻找和发展令人难以置信的能力。下文“seek out and develop incredible capacities”和上文“they know hardly anything at birth”是转折关系,所以应填表示转折的连词but。故填but。Section BDirections: Fill in each blank with a proper word chosen from the box. Each word can be used only once. Note that there is on
28、e word more than you need.A. curiosity B. inspired C. vision D. communication E. possibilitiesF. committed G. hooked H. investigate I. challenging J. recognize K. attentionIve always been an optimist and I suppose that is rooted in my belief that the power of creativity and intelligence can make the
29、 world a better place. For as long as I can remember, Ive loved learning new things and solving problems in seventh grade. So when I sat down at a computer for the first time, I was_11_. It was an old Teletype machine. But it changed my life. When my friend and I started Microsoft, we had a_12_of “a
30、 computer on every desk and in every home,” which probably sounded too optimistic, but we believed personal computers would change the world. And they have.After 30 years, Im still as_13_by computers as I was back in seventh grade. I believe computers are the most incredible tool we can use to feed
31、our_14_and inventiveness to help us solve problems. Computers have transformed how we learn, giving kids everywhere a window into all of the worlds knowledge. Theyre helping us build_15_around the things we care about and stay close to the people who are important to us, no matter where they are.Lik
32、e my friend Buffett, I feel particularly lucky to do something every day that I love to do. He calls it “tap-dancing to work.” My job at Microsoft is as_16_as ever, but what makes me “tap-dance to work” is when we show people something new, like a computer that can_17_your handwriting or your speech
33、, and they say, “I didnt know you could do that with a PC!”I believe that my own fortune brings with it a responsibility to give back to the world. My wife and I have_18_to improving health and education in a way that can help as many people as possible. Im still optimistic, and I believe that progr
34、ess on even the worlds toughest problems is possible. Were seeing new drugs for deadly diseases, and new_19_paid to the health problems in the world.Im excited by the_20_I see for medicine, for education and of course for technology, And I believe that through our natural inventiveness, creativity a
35、nd willingness to solve tough problems, were going to make some amazing achievements in all these areas in my lifetime.【答案】11. G 12. C 13. B 14. A 15. D 16. I 17. J 18. F 19. K 20. E【解析】这是一篇议论文。文章中作者讲述自己一直都是一个乐观主义者,他认为这植根于自己的信念,即创造力和智慧的力量可以让世界变得更美好。并且作者用自己的经历和见闻来说明自己的信念。【11题详解】考查形容词词义辨析。句意:所以当我第一次坐在
36、电脑旁边时,我就被它迷住了。根据空格前“was”为系动词,后应跟形容词作表语,以及前一句中“Ive loved learning new things”我喜欢学习新的事物,可知此处应填hooked“对入迷的;被迷住的”。故选G。【12题详解】考查名词词义辨析。句意:30年前,当我和朋友保罗创办微软时,我们有一个让每家每户,每张办公桌上都有电脑的幻想。根据空格前we had a 可知,空格处应填名词。vision“幻想,想象,画面”。故选C。【13题详解】考查动词词义辨析。句意:30年后,我仍然受到电脑的激励,跟我上七年级时一样。空格后的介词“by”为被动的标识。inspire“鼓舞,激励,启发
37、”,此处用被动形式inspired。故选B。【14题详解】考查名词词义辨析。句意:我认为电脑是最神奇的工具,我们可以使用它来满足我们的好奇心和发明创造能力,来帮助我们解决问题。根据上文we can use to feed our可知空格处应填名词作feed的宾语。curiosity“好奇心”。故选A。【15题详解】考查名词词义辨析。句意:电脑可以帮助我们围绕我们关注的事物建立通信,并且让我们和那些对自己重要的人保持密切联系,不管他们身处何方。根据空格前build可知此处应填名词“通信”;communication“通信系统,通话”。故选D。【16题详解】考查形容词词义辨析。句意:我在微软的工作
38、永远充满挑战,但是让我一直坚持“踢踏舞工作”的是。根据文中is as _ as 可知空格处应填形容词。challenging“有挑战性的”。故选I。【17题详解】考查动词词义辨析。句意:是当我们向人们展示某些新成果时,当他们看到计算机能辨认笔迹,语音,他们会说“我不知道你竟然可以用个人电脑做这么多事”。根据空格前can 可知此处应填动词,recognize “辨认出,辨别出”。故选J。【18题详解】考查动词词义辨析。句意:我和我的妻子致力于为尽可能多的人改善健康和教育。根据文中I have _to可知此处应填动词,时态为现在完成时,commit to “致力于,全心全意”,have commi
39、tted 现在完成时。故选F。【19题详解】考查名词词义辨析。句意:我们看到治疗致命疾病的新药,并且全世界的健康问题也得到的重视。pay attention to“关注”。故选K。【20题详解】考查名词词义辨析。句意:我为医药,教育,当然还有技术发展的诸多可能性而欢欣鼓舞。根据空格前the 可知此处应填名词。possibility“可能性”。故选E。. Reading ComprehensionSection ADirections: For each blank in the following passage there are four words or phrases marked A
40、, B, C and D. Fill in each blank with the word or phrase that best fits the context.Since Peter Singer published Animal Liberation in 1975, animal rights activists thought animals should be granted the same rights as humans. Referring to scientific studies showing animals_21_“human characteristics”,
41、 they argue animals should be protected with the same rights. So why dont animals have the same legal status (身份) as humans?The line of reasoning in favor of granting animals equal rights to humans_22_the fact that scientists have found characteristics in animals we normally_23_with humans. A group
42、of scientists showed monkeys demonstrate self-consciousness at the same level as humans. This has usually served as a justification for human rights, so why dont we grant equal rights to monkeys?The truth is,_24_convincing scientific evidence, the argument for granting at least some animals the same
43、 rights as humans cant be justified philosophically. An adequate argument for animal rights would require further philosophical inquiry and not just descriptive_25_. We can feel pity for animals being treated badly and strive to protect them from such treatment. This,_26_, doesnt mean animals should
44、 enjoy the same legal status as humans.There is a strong reason for_27_that rights only apply to humans. While fundamental rights surely are valuable in their nature, they would be worthless without a system to_28_them. That is why we expect other people to respect our rights.The system that defends
45、 our rights is the fact that other people are obliged by_29_in their behaviors towards us. In our daily life, we experience numerous situations in which bad guys could_30_from violating (侵犯) our rights. Nevertheless, we see, of course, with some exceptions, that individuals cooperate and respect oth
46、er peoples rights. Rights and duties are two sides of the same coin, and one cannot_31_to have certain rights without having to observe the duties.If it is my claim to live freely on my property without being bothered, my neighbors duty prevents him from violating my right to property and life. Supp
47、ose, however, he breaks in and damages my property. He will then be held responsible in a court of law, for he has_32_his duty to respect my rights. This is completely reasonable, but we will certainly face_33_if my property was violated by an elephant.If we assume that animals are granted the same
48、legal status as humans,_34_requires that we now drag he elephant into court. Remember, if an animal were to have such rights, it would logically also have social duties. Therefore, it is now_35_to the same legal procedures as humans. This raises practical questions: Who will defend the animal in cou
49、rt?And will the animal be able to comprehend what is going on?21. A. acquiringB. desiringC. displayingD. respecting22 A. exploresB. challengeC. overlooksD. emphasizes23. A. treatB. associateC. dealD. bear24. A. consideringB. despiteC. instead ofD. according to25. A. conclusionsB. performancesC. expe
50、rimentsD. messages26. A. in returnB. for instanceC. thereforeD. however27. A. denyingB. maintainingC. recognizingD. suggesting28. A. approveB. demandC. ensureD. reserve29. A. contractsB. possessionC. faithD. duties30. A. profitB. keepC. learnD. result31. A. affordB. claimC. pretendD. determine32. A.
51、 assignedB. declaredC. failedD. fulfilled33. A. dangersB. questionsC. chargesD. obstacles34. A. agreementB. justiceC. criticismD. frustration35. A. openB. addictedC. subjectD. relevant【答案】21. C 22. D 23. B 24. B 25. A 26. D 27. B 28. C 29. D 30. A 31. B 32. C 33. D 34. B 35. C【解析】这是一篇议论文。文章在讨论动物是否应该
52、有和人类一样的权力和法律地位?文章指出,享有权力的同时要履行义务,如果动物享有和人类同样的权力,是否能履行同等的义务呢?能否为自己的行为负责呢?【21题详解】考查动词词义辨析。句意:他们提到科学研究表明动物表现出“人类特征”,认为动物应该受到同样权利的保护。A. acquiring获得;B. desiring渴望;C. displaying表现(特性或情感等);D. respecting尊敬。根据空格后“human characteristics”可知,应该是动物“表现出”人类特征,才应该受到同样权利的保护。故选C项。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:支持给予动物与人类平等权利的观点强调了
53、这样一个事实:科学家已经在动物身上发现了我们通常认为人类才有的特征。A. explores探索;B. challenge挑战;C. overlooks忽略;D. emphasizes强调。根据空格后“the fact that”可知,空格后面陈述的是一个客观事实,这是支持给予动物与人类平等权利的观点的事实依据,由此可知,这里应该是为了支持自己的观点,“强调”了这个事实。故选D项。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:支持给予动物与人类平等权利的观点强调了这样一个事实:科学家已经在动物身上发现了我们通常认为人类才有的特征。A. treat对待,治疗;B. associate联系;C. deal应
54、对,对付;D. bear忍受。根据空格前“characteristics”和空格后“with humans”可知,科学家在动物身上发现的特征,通常是与人类联系在一起的,也就是说,是人类常见的特征,associate with意为“与联系在一起”,符合句意。故选B项。【24题详解】考查介词/介词短语词义辨析。句意:事实是,尽管有令人信服的科学证据,但至少给予一些动物与人类同样的权利的论点在哲学上是不合理的。A. considering考虑;B. despite尽管;C. instead of代替;D. according to根据,按照。根据空格后“the argument for granti
55、ng at least some animals the same rights as humans cant be justified philosophically”可知,上文提到的论点在哲学上是不合理的,由此可知,空格处句子表示“尽管”有令人信服的科学证据,但在哲学上是不合理的。故选B项。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:动物权利的充分论证需要进一步的哲学调查,而不仅仅是描述性的结论。A. conclusions结论;B. performances表演;C. experiments实验;D. messages信息。根据空格前“require further philosophical
56、 inquiry”和“not”可知,空格前后为转折关系,需要的是进一步的哲学调查,由此可知,不能仅仅是给出“结论”。故选A项。【26题详解】考查短语/副词词义辨析。句意:然而,这并不意味着动物应该享有和人类一样的法律地位。A. in return作为回报;B. for instance例如;C. therefore因此;D. however然而。结合上下文,上文提到我们对动物受到的虐待感到同情并努力保护它们免受这种待遇,下文提到这并不意味着动物应该享有和人类一样的法律地位,上下文为转折关系,however意为“然而”,表示转折关系,符合语境。故选D项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:有一
57、个强有力的理由来坚持这种权利只适用于人类。A. denying否认;B. maintaining维持,坚持;C. recognizing承认;D. suggesting建议。结合下文内容可知,下文阐述的是虽然基本权利在本质上确实是有价值的,但如果没有一个制度来确保这些权利,这些权利将毫无价值。由此可知,下文阐述的内容是用来支持权利只适用于人类这一观点的,所以下文提到的理由应该是用来“坚持”这种权利只适用于人类的。故选B项。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:虽然基本权利在本质上确实是有价值的,但如果没有一个制度来确保这些权利,这些权利将毫无价值。A. approve赞成;B. demand要
58、求;C. ensure确保,保证;D. reserve预定。根据上文“they would be worthless”可知,应该是如果没有一个制度来“确保”这些权利,这些权利将毫无价值,没有制度保证的权力就相当于没有权利。故选C项。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:保护我们权利的制度是这样一个事实:其他人对我们的行为负有义务。A. contracts合同;B. possession拥有,财产;C. faith信任;D. duties责任,义务。根据后文“Rights and duties are two sides of the same coin, and one cannot _ to
59、 have certain rights without having to observe the duties.”可知,权利和义务是一枚硬币的两面,不履行义务就不能要求拥有某些权利。由此可知,空格处指的是其他人对我们的行为是负有“义务”的。故选D项。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:在我们的日常生活中,我们经历了许多坏人可以从侵犯我们的权利中获利的情况。A. profit获利;B. keep保持;C. learn学习;D. result导致,产生。根据后文“from violating (侵犯) our rights”可知,坏人应该是从侵犯我们的权利中“获利”,profit from意
60、为“得益于”。故选A项。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:权利和义务是一枚硬币的两面,不履行义务就不能要求拥有某些权利。A. afford买得起;B. claim索取;C. pretend假装;D. determine决定。根据句中“Rights and duties are two sides of the same coin”可知,权利和义务是一枚硬币的两面,由此可知,不履行义务就不能“要求”拥有某些权利,claim to意为“要求”,为固定搭配。故选B项。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:他将在法庭上被追究责任,因为他没有尽到尊重我权利的义务。A. assigned分配;B. d
61、eclared宣布;C. failed失败,未能(做到);D. fulfilled履行,执行。根据句中“He will then be held responsible in a court of law”可知,他是因为“没有”尽到尊重我权利的义务,才被追究责任,failed意为“未能(做到)”,符合句意。故选C项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:这是完全合理的,但如果我的财产被大象侵犯,我们肯定会面临障碍。A. dangers危险;B. questions问题;C. charges指控;D. obstacles障碍。根据句意可知,如果我的财产被大象侵犯,大象是无法承担责任的,由此可知,
62、我们肯定会面临维权的“障碍”。故选D项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:如果我们假设动物被赋予与人类同样的法律地位,那么法律制度就要求我们现在就把大象拖上法庭。A. agreement协议;B. justice法律制度;C. criticism批评;D. frustration沮丧,挫败。根据空格前“If we assume that animals are granted the same legal status as humans”可知,如果动物和人类法律地位一样,大象就应该为它的行为负责,由此可知,是“法律制度”要求把大象拖上法庭审判。故选B项。【35题详解】考查形容词词义辨析。
63、句意:因此,它现在受到与人类相同的法律程序的约束。A. open开放的;B. addicted上瘾的;C. subject服从于,受支配;D. relevant相关的。根据上文可知如果一个动物享有权利,它也要履行责任和义务,由此可知,它现在受到与人类相同的法律程序的“约束”,be subject to意为“服从于,受支配”,为固定短语,句中指受法律程序的支配。故选C项。Section BDirections: Read the following three passages. Each passage is followed by several questions or unfinishe
64、d statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. Choose the one that fits best according to the information given in the passage you have just read.AThe first thing we notice about new people are their faces. The next time we see these people, we remember them because we r
65、emember their faces. This seems like a simple process. However, scientists found that it is not such a simple process. The section of the brain that is responsible for face recognition seems to work differently for different people. Some people have great difficulty remembering and recognizing faces
66、, while others almost never forget a face.Normal babies are born with a natural ability to recognize faces. In fact, their face recognition abilities are much better than their parents. Babies are highly skilled at face recognition at six months. But by nine months, they lose this skill, By nine mon
67、ths, a babys face-recognition skills are about the same as an adults.Unfortunately, some people are not born with this ability to recognize faces. The part of the brain that is responsible for face recognition doesnt work for them. This condition is called face blindness. People with very severe fac
68、e blindness cannot even recognize their own faces. In fact, people with this condition can sometimes be frightened when they look in the mirror. They dont recognize their own face, so for a second they are startled when they see this unfamiliar face.Face blindness is not always severe. Scientists be
69、lieve up to 10 percent of the population may be affected by face blindness to some degree, yet many people with mild face blindness might not even know they have it. They have no reason to know they are different from anyone else until someone points it out. This is similar to people with color blin
70、dness.Colorblind people cant see the difference between certain colors such as red and green, until someone tells them that green and red are two different colors.There is no cure for face blindness. So for the time being. people with face blindness need to find simple techniques to compensate for t
71、heir problem. They can try to recognize people by their hairstyle, their voice, or their glasses. Hopefully, in the future as scientists learn more about this condition, they will find a cure.36. The first paragraph is mainly about _.A. the way to improve ones face-recognition skillsB. the fact that
72、 some people have face-recognition problemsC. the simple process of the brain to recognize others facesD. the importance of face recognition in human communication37. When do people have the keen skills of face-recognition?A. At birth.B. In adolescence.C. Half a year old.D. Nine months old.38. The b
73、old word “startled” in the 3rd paragraph is closes in meaning to _.A. confusedB. surprisedC. excitedD. depressed39. What does the author think of the problem of face blindness?A. People need to take it seriously.B. It affects a great number of people.C. It can be cured in the near future.D. Certain
74、techniques can make up for it.【答案】36. B 37. C 38. B 39. D【解析】这是一篇说明文。文章介绍了面部识别方面的有关知识以及有些人存在面部识别的问题。【36题详解】主旨大意题。根据第一段中“Some people have great difficulty remembering and recognizing faces, while others almost never forget a face.”(有些人很难记住和辨认面孔,而另一些人几乎永远不会忘记面孔。)可知,第一段主要想说明,事实上,有些人有面部识别问题。故选B项。【37题详解】
75、细节理解题。根据第二段中“Babies are highly skilled at face recognition at six months.”(六个月大的婴儿面部识别能力很强。)可知人们在半周岁时具备敏锐的面部识别技能。故选C项。【38题详解】词句猜测题。根据第三段中“People with very severe face blindness cannot even recognize their own faces. In fact, people with this condition can sometimes be frightened when they look in th
76、e mirror.”(严重的脸盲症患者甚至不能认出自己的脸。事实上,有这种情况的人有时候在照镜子的时候会感到惊恐)可知,一些脸盲症患者不认识自己的脸,照镜子都会害怕,再根据“They dont recognize their own face,”(他们不认识自己的脸)可知,他们因为不认识自己的脸,所以看到一张陌生的面孔时会感到惊恐,startled应和frightened“受惊的”接近,选项中surprised与之词义最为接近。故选B项。【39题详解】推理判断题。根据最后一段中“There is no cure for face blindness. So for the time being
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
