江西省新余市2022-2023学年高三英语上学期期末质量检测试题(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 江西省 新余市 2022 2023 学年 英语 学期 期末 质量 检测 试题 Word 解析
- 资源描述:
-
1、新余市20222023学年度上学期期末质量检测高三英语试题(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1.答题前,务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡规定的位置上。2.答选择题时,必须使用2B铅笔将答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。3.答非选择题时,必须使用0.5毫米黑色笔迹的签字笔,将答案书写在答题卡规定的位置上。4.所有题目必须在答题卡上作答,在试题卷上答题无效。5.考试结束后,只将答题卡交回。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C
2、三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the weather like?A Rainy. B. Sunny. C. Snowy.2. What will the woman do?A. Wash the dishes. B. Clean the toilet. C. Tidy up the books.3. Why did people vote for the woman?A. She is popular. B. She is clever. C. She is reliable.4. What d
3、oes the man think about engineering?A. Its difficult. B. Its interesting. C. Its boring.5. What does the man like best about the box of chocolates?A. The size. B. The amount. C. The variety.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题
4、将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What happened to Lucys sister?A. She was ill. B. She found a new job.C. She couldnt sleep at night.7. What is the probable relationship between the speakers?A. Doctor and patient.B. Brother and sister.C. Friends.听第7段材料,回答第8至10题。8. What are the speakers doing?
5、A. Cleaning a house.B. Looking around a house.C. Decorating a house.9. What is the woman?A. A cleaner. B. A renter. C. A gardener.10. How much is the house worth now?A. One million dollars.B. Four million dollars.C. Eight million dollars.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the mans favorite video game prob
6、ably?A. Minecraft. B. Genshin Impact. C. Honor of Kings.12. What game mode does the woman like to use when playing Minecraft?A. Adventure Mode.B. Survival Mode.C. Creative Mode.13. What does the woman suggest the man search for first when playing Minecraft?A. Wool. B. Wood. C. Iron.听第9段材料,回答第14至17题。
7、14. Where are the speakers?A. In the library. B. In a train station. C. In a hotel.15. How many days will the bike ride last?A. Six. B. Seven. C. Eight.16. How will the speakers reach the hotel from the village?A. By train. B. By car. C. By bike. 17. Whats the mans attitude towards the womans idea?A
8、. Doubtful. B. Worried. C. Supportive.听第10段材料,回答第18至20题。18. Where is Mont-Saint-Michel located?A. In England. B. In France. C. In Ireland.19. When was the church built on the island?A. In the 8th century.B. In the 6th century.C. In the 3rd century.20. Why were the great walls built?A. For shelter. B
9、. For pleasure. C. For defense.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列材料,全科免费下载公众号高中僧课堂从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该选项涂黑。AAre you interested in robot-science? What do you think robots are capable of? Lets have a review of world-leading technology gathered at the World Robot Conference
10、(WRC) 2022.Technology in agricultureA fruit-picking robot attracted visitors attention. With the help of various sensors and an AI system, the robot can collect fruit according to its ripeness, quality and size. The robot first locates the fruit and then uses sensors to decide whether it is ripe, wi
11、th a robotic arm picking the fruit gently. The fruit is then categorized, ending up in a basket according to its size. It is said that more robotic technology will be used in agriculture in the future, including robots for daily inspection and weeding.Robots fighting Covid-19Medical staff conducting
12、 nucleic acid tests often find their work toilsome, especially under the summer heat. A nucleic acid test robot developed by Tsinghua University and a Chinese biotech company was presented at the WRC. It looks like a vending machine, but the robot can collect throat swabs (拭子), process samples, as w
13、ell as produce and upload the results within 45 minutes. The whole process will not require the involvement of humans or laboratories.Inventions of the youthThose visiting the exhibit also witnessed the intelligence of a new generation. Wang Zirun, a junior student at the school, designed a three-di
14、mensional parking facility model. Since there are usually too few parking spaces in older residential areas, Wangs work aims to fit more cars into current parking spots. The facility works like a sky wheel with six parking spots. When cars need to be picked up, the facility rotates steadily, placing
15、 the car on the ground.1. Why is the parking facility designed like a sky wheel?A. To make the most of limited space.B. To prevent cars from being stolen.C. To increase ground parking spaces.D. To save building materials.2. What can we infer from the text?A. Human can be replaced by the robot in the
16、 future.B. The WRC is intended to inspire the intelligence of a young generation.C. All the inventions mentioned have been put into practical use.D. Both the fruit-picking robot and the nucleic acid test robot can save manpower.3. Where is the text probably taken from?A. A travel brochure.B. A scien
17、ce magazine.C. A technology textbook.D. A product advertisement.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章简要介绍了世界机器人大会上的几款新研发的机器人。【1题详解】细节理解题。根据文章Inventions of the youth中的“Since there are usually too few parking spaces in older residential areas, Wangs work aims to fit more cars into current parking spots
18、.The facility works like a sky wheel with six parking spots. When cars need to be picked up, the facility rotates steadily, placing the car on the ground.(由于老旧住宅区的停车位通常太少,王子润的作品旨在将更多的汽车安置在现有的停车位上。该设施就像一个空中摩天轮,有六个停车位。当需要取车时,该设备会稳定旋转,将汽车放置在地面上。)”可知,由于老旧住宅区的停车位太少,所以王子润设计了这样一款机器人,旨在将更多的汽车安置在现有的停车位上。由此可推
19、之,王子润的设计目的在于最大程度地利用停车空间。故选A项。【2题详解】推理判断题。根据文章Technology in agriculture中的“With the help of various sensors and an AI system, the robot can collect fruit according to its ripeness, quality and size. The robot first locates the fruit and then uses sensors to decide whether it is ripe, with a robotic ar
20、m picking the fruit gently.(在各种传感器和人工智能系统的帮助下,机器人可以根据水果的成熟度、质量和大小来收水果。机器人首先定位水果,然后用传感器判断它是否成熟,机械臂轻轻采摘水果。)”可知,在各种传感器和人工智能系统的帮助下,机器人可以根据水果的成熟度、质量和大小来收水果。由此可推知,这种机器人的应用可以节省人力。根据文章Robots fighting Covid-19中的“The whole process will not require the involvement of humans or laboratories.(整个过程不需要人类或实验室的参与。)”
21、可知,用来采集核酸的机器人不需要人类或实验室的参与,这也节省了人力。由此可推知,这两种机器人都能节省人力。故选D项。【3题详解】推理判断题。阅读文章内容可知,文章简要介绍了三款2022年世界机器人大会上出现的新研发的机器人,包括其功能和优点。由此可推知,本文最有可能出现在科学科技方面的期刊杂志上。故选B项。BLike most foreigners from English-speaking countries, Holts first job in China was teaching English in training centers and middle schools. Since
22、 November, 2021, he has been a teacher at New Channel, a Beijing-based language training institute. “I teach them theater,” he said.Holt was very shy as a kid. In the first grade, he was invited to “star” in Romeo and Juliet. He declined. But his teacher insisted on giving him the biggest part. “He
23、gave me the power to empower(给予力量) myself,” Holt explained. He intended to pass on that same feeling. So he studied theater and education at the Evergreen State College in the US, and then went to Asia, first the Republic of Korea, then China.“Teaching theater and public speaking in China is wonderf
24、ul,” he said. Training aside, he and his colleagues also adapt Chinese stories, like The Monkey King, into English screenplays for students. “Children literally want to be as dramatic as possible instead of just reciting words,” he said.But teaching is not all its cracked up to be. “The biggest chal
25、lenge is to get the introverted (内向的) kidsor adultsto speak up,” Holt added. Making the shyest kid the director is one of his methods to build them up. And the change with them is noticeable: students whod barely utter a word before end up being the loudest person in the room. “I love to see that tu
26、rnaround,” Holt said.His future plan is to get as many children as possible to feel more empowered, and “make theater a little bridge” between China and other countries.Art makes for a universal conversation start. Despite disagreements among different countries, people from different countries can
27、get along well through art. “I think its a really powerful thing that we can all share,” he said.4. How did Holt react when invited to “star” in Romeo and Juliet?A. He didnt show interest in the least.B. He joined in without any hesitation.C. He wondered if he could play the role.D. He turned it dow
28、n owing to shyness.5. Which of the following does Holt want to convey about theatre?A. It can remove all barriers between cultures.B. It can give shy children power to speak up.C. It can help children overcome any challenge.D. It can change conventional teaching methods.6. What does the underlined p
29、hrase in the last paragraph mean?A. Makes up.B. Takes over.C. Results in.D. Breaks down.7. What can be a suitable title for the passage?A. Art builds a cultural bridge.B. Theater is to be a trend in teaching.C. Art appeals to kids in China.D. Theater will make all kids love art.【答案】4. D 5. B 6. C 7.
30、 A【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章通过霍尔特的故事,说明了艺术是世界文化的桥梁。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段中的“Holt was very shy as a kid. In the first grade, he was invited to “star” in Romeo and Juliet. He declined. So he studied theater and education at the Evergreen State College in the US, and then went to Asia, first the Republic of Korea
31、, then China.(霍尔特小时候很害羞。一年级时,他被邀请出演罗密欧与朱丽叶。他拒绝了。)”可知,霍尔特小时候很害羞,所以当他被邀请出演罗密欧与朱丽叶时,他拒绝了。故选D项。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段中的“He gave me the power to empower(给予力量) myself,” Holt explained. He intended to pass on that same feeling.(“他给了我赋予自己力量的力量,”霍尔特解释道。他打算把同样的感受传递下去。因此,他在美国常青州立学院学习戏剧和教育,然后去了亚洲,先是韩国,然后是中国。)”根据第三
32、段“The biggest challenge is to get the introverted (内向的) kidsor adultsto speak up,” Holt added”(最大的挑战是让内向的孩子或成年人畅所欲言)。可知,戏剧可以给害羞的孩子力量让他们可以大声地表达自己。故选B项。【6题详解】词义猜测题。根据文章最后一段“Art makes for a universal conversation start. Despite disagreements among different countries, people from different countries ca
33、n get along well through art.(艺术makes for世界沟通的开始。尽管不同国家之间存在分歧,但不同国家的人们通过艺术可以很好地相处。)”可知,后一句话提到了“尽管不同国家存在分歧,但不同国家的人们可以通过艺术很好地相处”,由此可推知,艺术可以促进世界沟通,是世界沟通的桥梁,进而推知,makes for的含义与“促进、造成”一意相近。A. Makes up弥补、化妆;B. Takes over接管;C. Results in导致、造成;D. Breaks down出故障。四个选项中只有C项result in与makes for(导致、有助于、走向)含义相近。故选C
34、项。【7题详解】主旨大意题。阅读文章内容并根据文章最后一段中的“Art makes for a universal conversation start. Despite disagreements among different countries, people from different countries can get along well through art.(艺术有助于世界沟通的开始。尽管不同国家之间存在分歧,但不同国家的人们通过艺术可以很好地相处。)”可知,本文通过霍尔特的故事说明了艺术可以促进世界文化沟通,是世界文化的桥梁。A项“Art builds a cultura
35、l bridge.(艺术架起了文化的桥梁)”最能概括本文内容。故选A项。CIt seems no one can really agree on the question of “Whats so funny?” So imagine trying to teach a robot how to laugh. But thats exactly what a team of researchers at Kyoto University in Japan are trying to design an AI that takes its cues through a shared laught
36、er system. The scientists describe their innovative approach to building a funny bone for the Japanese android Erica in the latest issue of the journal Frontiers in Robotics and AI.“We think that one of the important functions of conversational AI is empathy(移情,共鸣),” explained lead author Dr Koji In
37、oue, an assistant professor at Kyoto University in the Department of Intelligence Science and Technology within the Graduate School of Informatics. “One way a robot can empathize with users is to share their laughter.”In the shared-laughter model, a human initially laughs and the AI system responds
38、with laughter as an empathetic response. This approach required designing three subsystemsone to detect laughter, a second to decide whether to laugh, and a third to choose the type of appropriate laughter. The type of laughter is also important, because in some cases a polite chuckle may be more ap
39、propriate than a loud snort of laughter.The team tested Ericas new sense of humor by creating four different short dialogues between a person and Erica with her new shared-laughter system. Then they asked more than 130 people in total to listen to each dialogue within the three different conditionss
40、hared laughter system, no laughter, all laughterand evaluated the interactions based on human-likeness, naturalness and understanding. The shared-laughter system performed better than either baseline.“Robots should actually have a distinct character, and we think that they can show this through thei
41、r conversational behaviors, such as laughing, eye gaze, gestures and speaking style,” Inoue added. “We do not think this is an easy problem at all, and it may well take more than 10 to 20 years before we can finally have a casual chat with a robot like we would with a friend.”8. Why does the text ra
42、ise the question “Whats so funny” at the beginning?A. To show opinions on funny things.B. To encourage readers to share their ideas.C. To emphasize the importance of being funny.D. To stress the difficulty of teaching a robot to laugh.9. Which of the following explains the underlined phrase “a funny
43、 bone” in paragraph 1?A. The distinct character.B. The type of laughter.C. The speaking style.D. The sense of humor.10. What is NOT needed in the research of the shared-laughter system?A. Assessing the interactions based on emotions.B. Producing a subsystem to decide whether to laugh.C. Creating bri
44、ef conversations between a human and Erica.D. Asking people to listen to the previously created dialogues.11. What is Inoues attitude towards conversational AI?A. IndifferentB. SuspiciousC. ObjectiveD. Optimistic【答案】8. D 9. D 10. A 11. C【解析】【导语】这是一篇说明文。文章介绍了日本正在研究的共享笑声系统。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段中的“It see
45、ms no one can really agree on the question of “Whats so funny?” So imagine trying to teach a robot how to laugh. But thats exactly what a team of researchers at Kyoto University in Japan are trying to design an AI that takes its cues through a shared laughter system.(似乎没有人能在“什么这么好笑?”这个问题上达成真正的共识。想象一
46、下教机器人如何笑。但这正是日本京都大学的一组研究人员正在尝试设计的一种人工智能,它可以通过共享笑声系统来获取线索。)”可知,人都没能在“Whats so funny”这一问题上达成共识,更不用说教机器人笑。由此可推知,文章首段提出这一问题,主要目的是强调教机器人笑的难度。故选D项。【9题详解】词义猜测题。根据文章第一段中的“The scientists describe their innovative approach to building a funny bone for the Japanese android Erica in the latest issue of the jour
47、nal Frontiers in Robotics and AI.(科学家们在最新一期的机器人与人工智能前沿杂志上描述了他们为日本机器人“艾丽卡”制造幽默感的创新方法。 )”可知,这些科学家的的研究目的是teach a robot how to laugh,由此可推知,此处的a funny bone应是指能使人笑的某种东西。A. The distinct character鲜明的性格;B. The type of laughter笑的类型;C. The speaking style说话风格;D. The sense of humor幽默感。四个选项中只有D项与a funny bone(幽默感)
48、含义最相近。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据文章第三段“In the shared-laughter model, a human initially laughs and the AI system responds with laughter as an empathetic response. This approach required designing three subsystemsone to detect laughter, a second to decide whether to laugh, and a third to choose the type of a
49、ppropriate laughter. The type of laughter is also important, because in some cases a polite chuckle may be more appropriate than a loud snort of laughter.(在共享笑声模型中,人类一开始会笑,人工智能系统会以笑声作为同理心的回应。这种方法需要设计三个子系统一个检测笑声,第二个决定是否要笑,第三个选择合适的笑声类型。笑的类型也很重要,因为在某些情况下,礼貌的轻笑可能比大声的大笑更合适。)”以及第四段“The team tested Ericas
50、new sense of humor by creating four different short dialogues between a person and Erica with her new shared-laughter system. Then they asked more than 130 people in total to listen to each dialogue within the three different conditionsshared laughter system, no laughter, all laughterand evaluated t
51、he interactions based on human-likeness, naturalness and understanding.(研究小组用新的共享笑声系统创建了四段人与人之间不同的简短对话,以此来测试爱丽卡的新幽默感。然后,他们让130多人在三种不同的情况下(分享笑声系统、没有笑声、全部笑声)听每一段对话,并根据与人类相似度、自然度和理解度来评估互动。)”可知,共享笑声系统实际上是根据与人类相似度。自然度和理解度来评估互动,而非根据情绪,A项错误。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Robots should actually have a distinct
52、character, and we think that they can show this through their conversational behaviors, such as laughing, eye gaze, gestures and speaking style,” Inoue added. “We do not think this is an easy problem at all, and it may well take more than 10 to 20 years before we can finally have a casual chat with
53、a robot like we would with a friend.”(井上补充说:“机器人应该有独特的性格,我们认为它们可以通过对话行为来展示这一点,比如笑、眼神、手势和说话风格。我们认为这根本不是一个简单的问题,我们可能还需要10到20年的时间才能最终与机器人像与朋友一样随意聊天。”)”可知,Inoue认为要想与机器人像朋友一样随意聊天和对话,并不是一个简单的问题,可能还需要10到20年的时间。由此可推知,Inoue认为对话式的人工智能是可以实现的,但需要时间,其态度是客观的。故选C项。DThe burning of coal may be falling out of favor a
54、s a means of generating heat and electricity, but that doesnt mean it no longer has valuable uses. The team of King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) is using coal for a new economy. The project is led by Associate Professor Andrea Fratalocchi. While reading about challenges of e
55、nding the use of coal in power generation, Fratalocchi was struck by a novel possible use for coal. “Why dont we use coal for seawater desalination (脱盐)?” Fratalocchi recalls, still excited. Capable of taking in sunlight, the black mineral adds to the list of substances in dark colors serving the pu
56、rpose, which the team is on a long-standing hunt for.Fralalocchi and his team began to explore the use of a material known as carbonized compressed powder (压缩粉末), also CCP, which is created by breaking coal into powder, and then pressing that powder back into a solid that has more tiny holesit can a
57、lso be made into a desired shape. The team mixed CCP with natural cotton fibers, producing a block which was then placed within a seawater-containing container, with its bottom touching water surface. While sunlight heated the black surface of the block, the inside fibers helped water flow in and th
58、rough the block from the bottom. When that liquid water reached the hot surface, it turned into steam which rose and condensed (冷凝) on the inside of a specially shaped cover. That condensation then flew down the cover and was collected as fresh, drinkable water. The seawaters salt content remained b
59、ehind within the CCP. A simple wash was enough to remove most of it, so the material could be reused multiple times.KAUST has partnered with the Dutch start-up PERA Complexity to promote the technology. The material will see its first use in a pilot plant in Brazil. “CCP is abundant in nature and re
60、asonable to use, besides being lightweight and highly changeable,” says team member Marcella Bonifazi. “The devices desalination rate per unit of raw material is two to three times higher than that of any other solar desalination system, but it produces fresh water at around one-third the expense of
61、 current state-of-the-art technologies.”12. What has Fratalocchis team been seeking for?A. Fibers functioning well with CCP.B. Green ways to desalinate seawater.C. New industrial applications of coal.D. Dark-colored materials for desalination.13. How did the seawater get into the CCP block?A. Throug
62、h the tiny holes.B. Through CCP.C. Through cotton fibers.D. Through a special cover.14. Which feature of CCP does Marcella Bonifazi stress?A. Being eco-friendly.B. Being low-cost.C. Being efficient.D. Being flexible.15. What does the text mainly talk about?A. Drinkable water will be got from the sea
63、.B. CCP is expected to be in real-life use soon.C. Coal finds new use in desalination technology.D. Scientists have made a breakthrough in desalination.【答案】12. D 13. C 14. B 15. C【解析】【导语】本文是一篇说明文,主要讲的是阿卜杜拉国王科技大学(KAUST)的团队正在探索将煤用来淡化海水这一新用途。【12题详解】细节理解题。根据第二段的“Capable of taking in sunlight, the black
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-344575.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
人教部编版七年级语文下第十课《老王》公开课教学课件共24张PPT.ppt
