广东省揭阳市第三中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 揭阳市 第三中学 2020 2021 学年 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省揭阳市第三中学2020-2021学年高一英语上学期期中试题(含解析)第一部分 听力理解(共15题,每小题1分,满分15分)每段播放两遍。各段后有几个小题,各段播放前每小题有5秒钟的阅题时间。请根据各段播放内容及其相关小题,在5秒钟内从题中所给的A、B、C项中,选出最佳选项。听第一段材料,回答第1、2题。1. Where are the two speakers?A. In the restaurant. B. In their office. C. At the womans house.2. How will the man go home?A. By taxi. B. By bus.
2、 C. On foot.听第二段材料,回答第3、4题。3. Why did the woman call the police?A. Her money was stolen.B. Someone was in her garden.C. She lost her key.4. What did the man advise the woman to do?A. Ask her neighbors for help.B. Put the chain on the door.C. Wait next to the phone.听第三段材料,回答第5至7题。5. How will they go
3、to Sogo Department Store?A. By Jiefang West Road.B. By Zhongshan Road.C. By Xinsheng Bridge.6. How much will the man pay for his ride?A. Only 10 yuan. B. About 14 yuan. C. About 20 yuan.7. When is it hard for people to call a cab in Beijing?A. On rainy days.B. During the rush hours.C. In the evening
4、.听第四段材料, 回答第8至11题。8. How long was the football game?A. For an hour. B. For one hour and a half. C. For two hours.9. When does the man go swimming?A. On Saturday. B. On Friday. C. On Thursday.10. What did the man do last Sunday afternoon?A. He went for a walk. B. He went dancing. C. He stayed at home
5、.11. Where is the man on Tuesday evening?A. In a pub. B. At his office. C. In his friends home.听第五段材料,回答第12至15题。12. How many teachers are mentioned?A. Four. B. Five. C. Six.13. What do we know about Mrs. Lafferty?A. She is energetic. B. She is encouraging. C. She is hard-working.14. Who are serious
6、teachers?A. Mr. Ryan and Mr. Peters.B. Mr. Peters and Ms. Jones.C. Mrs. Lafferty and Ms. Jones.15. What are the audience going to do?A. Take a vote. B. Have a discussion. C. Have a break.第二部分 阅读理解(共两节, 满分35分)第一节 (共10小题;每小题2.5分,满分25分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。ACity: HangzhouLaunched: 2008Siz
7、e: 2,965 stations/ 69,750 bikesPrice: 32.61 deposit(押金)+ time chargeWhile taking a look at this city, you may see the best bike sharing in the world As the second on the planet by size, the Hangzhou Public Bicycle System is one of the most common and useful shares, largely because its combined with
8、public transportation: a single card can be used in subway, bus, taxi and bike sharing Residents and tourists can put down a deposit of 200 Chinese Yuan (about 33)and ride for an hour for free in this scenic city Each additional hour costs only 0.15 It was also the first newgeneration bikesharing sy
9、stem in China By 2020 its projected to have 175,000 bikesCity: BarcelonaLaunched: 2007Size: 420 stations/ 6,000 bikesPrice: 61.93 per yearBarcelonas Bicycling Program developed Spains bikesharing business in a big way This program took off like wildfire on wheels, and because four times bigger in on
10、e year It inspired different copycat programs all over the country Today, Spain has 132 bikesharing systems The program is one of the worlds most respected and popular shares But it is only open to residents and tourists are not allowed to use itCity: ParisLaunched: 2007Size: 1,751 stations/ 23,900
11、bikesPrice: 38.52 per year/ 2.26 per dayPariss bikesharing is the star of the world Launched in 2007, it is the worlds largest outside of China Cheap by American standards, you can ride around Paris on a 1.7 day pass the first half hour of each trip is free Because this system covers the city with a
12、n average of 50 stations per square mile, its a favourite with both locals and tourists1. What do we know about Barcelonas Bicycling Program?A. It has driven the development of Spains bikesharingB. It has once been ruined by fire accidentsC. It is popular among travellersD. It consists of 175,000 bi
13、kes2. How much should you pay to ride a shared bike in Paris?A. Nothing for an hourB. 61.93 per yearC. 2.26 per dayD. 1.7 per day3. What do the Hangzhou Public Bicycle System and Pariss bike sharing have in common?A. They are open to both locals and touristsB. The have the same amount of stationsC.
14、They were founded in the same yearD. They require a deposit of over 30【答案】1. A 2. C 3. A【解析】本文是一篇说明文。介绍了Hangzhou,Barcelona, Paris三个城市的共享单车系统,其规模,收费情况和使用情况等等。【1题详解】细节理解题。根据City: Barcelona中的第一句Barcelonas Bicycling Program developed Spains bikesharing business in a big way可知Barcelonas Bicycling项目极大的开发了
15、西班牙共享单车生意。故选A。2题详解】细节理解题。根据 City: Paris中的价格Price: 38.52 per year/ 2.26 per day可知,巴黎的共享单车收费每天2.26元。故选C。【3题详解】细节理解题。根据City: Hangzhou中的第三句 Residents and tourists can put down a deposit of 200 Chinese Yuan (about 33)and ride for an hour for free in this scenic city;以及City: Paris部分中的最后一句 its a favourite
16、with both locals and tourists可知Hangzhou Public Bicycle System 和 Pariss bike sharing都对本地居民和外来游客开放。故选A。BWhen you are travelling, whether on business or for pleasure, you often need to stay in a hotel. The kind of hotel you choose probably is decided above all according to how much money you want to sp
17、end. There are small hotels with very few services, where the prices are low, or there are large hotels with all the very latest comforts, where you could spend all the money you have in the bank for one very comfortable night.There are several different kinds of people who go to hotels. Some want t
18、o live, rather than just stay, in a hotel; the hotels which are designed to meet their needs are called residential hotels. However, most people who stay in hotels are either business people or tourists on holiday.In most hotels, there are two kinds of rooms: single rooms, for the use of one person,
19、 and double rooms, for the use of two people. In addition, in large hotels, there are also suites(套房), which include two or more rooms connected togetherperhaps a bed-room and a living room. They are for people who are very rich or very important.4. Ones choice of a particular hotel is made mainly a
20、ccording to _.A. how much one is willing to pay for a nightB. whether one is travelling on business or for pleasureC. whether the hotel is in the central part of a cityD. how good the services of the hotel are5. If the president of a certain country comes, he will _.A. live in a new hotel with a sui
21、teB. stay in a single room of a hotelC. stay in a double room of a hotelD. stay in a suite of a modern hotel6. If a person stays in a modern hotel with latest comforts for a night, _.A. he will become poorB. he has to pay a lot of moneyC. he has to spend all the money he has in the bankD. he has to
22、pay some money7. The title of the article is probably _.A. Rooms of a HotelB. Cost of a HotelC. HotelsD. People staying in Hotels【答案】4. A 5. D 6. B 7. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了出行时少不了要住宾馆,在选择房间时,不仅仅只考虑经济实惠,还要考虑宾馆的服务态度和个人实情等信息。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“The kind of hotel you choose probably is decided above all acco
23、rding to how much money you want to spend. ”(你选择什么样的酒店可能首先取决于你想花多少钱。)可知,一个人对某一酒店的选择主要取决于他愿意为一晚付多少钱。故选A项。【5题详解】推理判断题。根据第三段中“In addition, in large hotels, there are also suites(套房), which include two or more rooms connected togetherperhaps a bed-room and a living room. They are for people who are very
24、 rich or very important.”(此外,在大酒店里,也有套房,其中包括两个或两个以上连在一起的房间可能是一间卧室和一间客厅。它们是为非常富有或非常重要的人准备的。)可知,如果某个国家的总统来了,他将住在一家现代化酒店的套房里。故选D项。【6题详解】推理判断题。根据第一段中“There are small hotels with very few services, where the prices are low, or there are large hotels with all the very latest comforts, where you could spen
25、d all the money you have in the bank for one very comfortable night.”(有一些服务很少、价格低廉的小旅馆,或者有一些拥有所有最新和舒适设施的大酒店,在那里你可以花光银行里所有的钱,享受一个舒适的夜晚。)可知,如果一个人住在拥有最新和舒适设施的现代化酒店里一晚,他就得花很多钱。故选B项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段介绍了选择什么样的酒店可能首先取决于想花多少钱,第二段介绍了有几种不同类型的人去酒店的目的,以及第三段介绍了大多数酒店里,有两种房间,可知,本文主要是介绍了出行时去住酒店的人,在选择房间时,不仅仅只考虑经济实惠,
26、还要考虑宾馆的服务态度和个人实情等,因此本文的最佳标题是选项D“住酒店的人”。故选D项。CMany facts suggest that children are overweight and the situation is getting worse, according to the doctors. I feel there are a number of reasons for this.Some people blame the fact that we are surrounded by shops selling unhealthy, fatty foods, such as
27、fried chicken and ice cream, at low prices. This has turned out a whole generation of grown-ups who seldom cook a meal for themselves. If there were fewer of these restaurants, then probably children would buy less take-away food.There is another argument that blames parents for allowing their child
28、ren to become overweight. I agree with this, because good eating habits begin early in life, long before children start to visit fast food shops. If children are given fried chicken and chocolate rather than healthy food, or are always allowed to choose what they eat, they will go for sweet and salt
29、y foods every time, and this will carry on throughout their lives.There is a third reason for this situation. Children these days take very little exercise. They do not walk to school. When they get home they sit in front of the television or their computers and play computer games. Not only is this
30、 an unhealthy pastime, it also gives them time to eat more unhealthy food. What they need is to go outside and play active games or sports.The above are the main reasons for this problem, and therefore we have to encourage young people to be more active, as well as steer them away from fast food sho
31、ps and bad eating habits.8. The author thinks that children are becoming overweight because_ .A. their parents often cook meals for themB. they are too busy to go out and playC. they cant choose what to eatD. there are too many fast food shops around9. According to the text, what kind of children ma
32、y eat more unhealthy food?A. Those who often take exercise.B. Those who often walk to school.C. Those who often watch television.D. Those who often have meals at home.10. The word steer underlined in the last sentence most probably means _.A. forceB. guideC. divideD. cover【答案】8. D 9. C 10. B【解析】【分析】
33、这是一篇说明文,作者对目前日益糟糕的未成年人的过度肥胖问题进行了原因分析,最后鼓励孩子们多积极运动,并引导他们不去快餐站点外卖,改变不好的饮食快习惯。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段“Some people blame the fact that we are surrounded by shops selling unhealthy, fatty foods, such as fried chicken and ice cream, at low prices If there were fewer of these restaurants, then probably childre
34、n would buy less take-away food.”(有些人责备这个事实:我们身边有太多的售卖不健康的油腻的食物的商家;如果这样的饭店少些,孩子们就可能会少点些外卖食品。)可知,作者认为孩子们过度肥胖与身边有太多的外卖食品店有关系,故选D项。【9题详解】细节理解题。根据文章第四段“When they get home, they sit in front of the television or their computers and play computer games. Not only is this an unhealthy pastime, it also gives
35、 them time to eat more unhealthy food.”(当他们到家后,他们坐在电视机前或在电脑上玩电脑游戏。这不仅是一个不健康的时间消遣,而且使他们有时间吃更多的不健康食物。)可知,C项答案符合原文意思,经常看电视的孩子吃更多不健康的食物。故选C项。【10题详解】词义猜测题。根据最后一段“ to encourage young people to be more active, as well as steer them away from fast food shops and bad eating habits.”(鼓励孩子们多积极运动,并steer他们不去快餐店频
36、点外卖,改变不好饮食快习惯)可知,前半句是“encourage鼓励”,as well as 后的划线词steer的词义与感情色彩也因与“鼓励”的感情色彩保持一致,结合选项,只有guide“引导”符合感情色彩,故选B项。【点睛】第二节 七选五(共5小题;每小题2分,满分10分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Traveling can be a fun way to gain life experiences, especially during Spring Break-a week-long school vacation in the Un
37、ited States. But what if youre a student and dont have enough money for a trip? _11_. Save: This probably is the most important preparation for traveling. Cut expenses to fatten your wallet so youll have more choices about where to go and how to get there. _12_: Dont wait until the last minute to pl
38、an your trip. Tickets may cost more when bought on short notice. Giving yourself several months to get ready can mean security(安全) and saving. Plan sensibly: Write down how much you expect to spend for food and hotels. Stick to your plan or you may not have enough money to cover everything. Travel i
39、n groups: _13_. By traveling with others you can share costs and experiences. Pack necessary things: The most important things to take are not always clothes. _14_. Use the Internet: The net can help to save money. Some useful websites include www.Travelcity. com, www. and www. economic travelcity.
40、com.By planning sensibly, even students can enjoy the travel. _15_.A. Plan aheadB. Take clothes alongC. Dont worry. Here are some useful suggestionsD. Find someone who is interested in visiting the same placeE. Remember medicine in case you get sick and snacks in case you cannot find a cheap restaur
41、antF. Before the trip, the most important thing is to make the route(路线)G. Your travel experiences will be remembered for a lifetime.【答案】11. C 12. A 13. D 14. E 15. G【解析】本文是一篇说明文。旅游是大家都向往的事情,文章主要讲述了学生在没有什么钱的情况下,怎么计划自己的旅行。【11题详解】上文“But what if youre a student and dont have enough money for a trip?(但如
42、果你是学生,没有足够的钱去旅游,该怎么办呢?)提出疑问,下文每个段落的开头都是给出具体建议的做法,说明空格处的句子应该起到承上启下的作用,故C选项“Dont worry. Here are some useful suggestions.”切题。suggestions对应下文的每条建议。故选C。【12题详解】下文“Dont wait until the last minute to plan your trip.” (不要等到最后一分钟才开始计划你的旅行。)作者建议提前规划,不要等到最后时刻才开始。根据文章的结构可知,空格处应该为一个简短的给出建议的句子,故A选项“提前计划”能概括本段内容。故
43、选A。【13题详解】下文“By traveling with others you can share costs and experiences.”(你可以通过和他人旅行来共同承担成本以及分享经验。)作者建议和他人一起旅行,自然前提是要找到兴趣一致的人,去相同的地方,故D选项“找一个对同一个地方感兴趣的人”切题。故选D。【14题详解】上文“The most important things to take are not always clothes.”(衣服不总是最重要的东西。)可知空格处应该紧跟上文,写旅行时携带的最重要的东西,故E选项“记住吃药以防生病,吃零食以防找不到便宜的餐馆”切题
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《名师一号》2016届高考语文新课标版一轮总复习课件:专题24 乱花渐欲迷人眼.ppt
