2021新高考英语(山东专用)二轮复习学案:第1板块 专题1 阅读理解 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021新高考英语山东专用二轮复习学案:第1板块 专题1阅读理解 WORD版含解析 2021 新高 英语 山东 专用 二轮 复习 板块 专题 阅读 理解 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、表一20182020年题型统计一览表表二20182020年题材分布一览表卷别年份题材分布ABCD全国卷2020广告旅游类社会文化类科普知识类科普知识类2019广告旅游类人物故事类科普知识类社会文化类2018广告旅游类社会文化类社会文化类生态环保类全国卷2020广告旅游类科普知识类生态环保类人物故事类2019广告旅游类人物故事类社会文化类科普知识类2018广告旅游类社会文化类社会文化类社会文化类全国卷2020广告旅游类生态环保类社会文化类科普知识类2019广告旅游类社会文化类社会文化类科普知识类2018广告旅游类社会文化类社会文化类社会文化类新高考全国卷2020征稿启事(应用文)人物故事类社会文
2、化类社会文化类命题规律1以考查细节理解和推理判断为主,主旨大意和词义猜测为辅。细节理解题较容易,其他题较难,但总体难易度较为适中,四篇文章中仅有一篇难度较大。2题材以广告旅游、社会文化、人物故事、科普知识、生态环保为主,内容贴近生活、贴近时代,充分体现了高考命题的思想性和育人功能。3文章信息量大,语篇含有多处结构复杂的长句,对考生的阅读速度和快速处理信息的能力要求很高。命题趋势1预计2021年高考阅读理解的难易度仍会保持稳定,选材会更新颖,语言更地道,词汇更丰富。2题型仍会以细节理解题和推理判断题为主,兼顾主旨大意题和词义猜测题。A篇 (2020全国卷,A)The Lake District
3、Attractions GuideDalemain Mansion & Historic GardensHistory,Culture & Landscape(景观)Discover and enjoy 4 centuries of history,5 acres of celebrated and awardwinning gardens with parkland walk.Owned by the Hasell family since 1679,home to the International Marmalade Festival.Gifts and antiques,plant s
4、ales,museums & Mediaeval Hall Tearoom.Open:29 Mar29 Oct,Sun to Thurs.Tearoom,Gardens & Gift Shop:10.3017.00(16.00 in Oct)House:11.1516.00(15.00 in Oct)Town:Pooley Bridge & PenrithAbbot Hall Art Gallery & MuseumThose viewing the quality of Abbot Halls temporary exhibitions may be forgiven for thinkin
5、g they are in a city gallery.The impressive permanent collection includes Turners and Romneys and the temporary exhibition programme has Canaletto and the artists from St Ives.Open:Mon to Sat and Summer Sundays.10.3017.00 Summer.10.3016.00 Winter.Town:KendalTullie House Museum & Art GalleryDiscover,
6、explore and enjoy awardwinning Tullie House,where historic collections,contemporary art and family fun are brought together in one impressive museum and art gallery.There are four fantastic galleries to visit from fine art to interactive fun,so theres something for everyone!Open:High Season 1 Apr31
7、Oct:Mon to Sat 10.0017.00,Sun 11.0017.00.Low Season 1 Nov31 Mar:Mon to Sat 10.0016.30,Sun 12.0016.30.Town:CarlisleDove Cottage & The Wordsworth MuseumDiscover William Wordsworths inspirational home.Take a tour of his Lakeland cottage,walk through his hillside garden and explore the riches of the col
8、lection in the Museum.Visit the shop and relax in the caf.Exhibitions,events and family activities throughout the year.Open:Daily,09.3017.30(last admission 17.00)Town:Grasmere【语篇解读】本文是一篇应用文,主要介绍了几个湖区景点,包括其营业时间及地点等。1When is the House at Dalemain Mansion & Historic Gardens open on Sundays in July?A09.
9、3017.30. B10.3016.00.C11.1516.00. D12.0016.30.C考查细节理解。根据Dalemain Mansion & Historic Gardens部分的信息“House:11.1516.00(15.00 in Oct)”可知答案。故选C。2What can visitors do at Abbot Hall Art Gallery & Museum?AEnjoy Romneys works.BHave some interactive fun.CAttend a famous festival.DLearn the history of a family.A
10、考查细节理解。根据Abbot Hall Art Gallery & Museum部分的信息“The impressive permanent collection includes Turners and Romneys and the temporary exhibition programme has Canaletto and the artists from St Ives.”可知,游客可以在此处欣赏Romney的作品。故选A。3Where should visitors go if they want to explore Wordsworths life?APenrith. BKe
11、ndal.CCarlisle. DGrasmere.D考查细节理解。根据Dove Cottage & The Wordsworth Museum部分的信息“Town:Grasmere”可知,如果游客想了解Wordsworth的生活可以去Grasmere。故选D。B篇 (2020全国卷,B)Returning to a book youve read many times can feel like drinks with an old friend.Theres a welcome familiaritybut also sometimes a slight suspicion that ti
12、me has changed you both,and thus the relationship.But books dont change,people do.And thats what makes the act of rereading so rich and transformative.The beauty of rereading lies in the idea that our bond with the work is based on our present mental register.Its true,the older I get,the more I feel
13、 time has wings.But with reading,its all about the present.Its about the now and what one contributes to the now,because reading is a give and take between author and reader.Each has to pull their own weight.There are three books I reread annually.The first,which I take to reading every spring,is Er
14、nest Hemingways A Moveable Feast. Published in 1964,its his classic memoir of 1920s Paris.The language is almost intoxicating(令人陶醉的),an aging writer looking back on an ambitious yet simpler time.Another is Annie Dillards Holy the Firm,her poetic 1975 ramble(随笔) about everything and nothing.The third
15、 book is Julio Cortzars Save Twilight:Selected Poems,because poetry.And because Cortzar.While I tend to buy a lot of books,these three were given to me as gifts,which might add to the meaning I attach to them.But I imagine that,while money is indeed wonderful and necessary,rereading an authors work
16、is the highest currency a reader can pay them.The best books are the ones that open further as time passes.But remember,its you that has to grow and read and reread in order to better understand your friends.【语篇解读】本文是一篇夹叙夹议文。重读一本你读过很多次的书,感觉就像和老朋友一起参加酒宴一样。重读的美妙之处在于,我们与作品的联系是建立在我们当前的精神状态之上的,随着年龄的增长,你对
17、书中内容的理解也逐步加深。4Why does the author like rereading?AIt evaluates the writerreader relationship.BIts a window to a whole new world.CIts a substitute for drinking with a friend.DIt extends the understanding of oneself.D考查推理判断。根据第二段前两句可知,作者认为重读的美妙之处在于我们与作品的联系基于我们目前的精神状态,作者年龄越大,就越觉得时光如梭。由此可推知,重读以前读过的书能让你加
18、深对阅读内容的理解。随着年龄的增长,你可能阅历更丰富,你对书中内容的理解也逐步加深。因此答案为D。5What do we know about the book A Moveable Feast?AIts a brief account of a trip.BIts about Hemingways life as a young man.CIts a record of a historic event.DIts about Hemingways friends in Paris.B考查细节理解。根据第三段中的“Published in 1964,its his classic memoir
19、 of 1920s Paris.an aging writer looking back on an ambitious yet simpler time.” 可知,A Moveable Feast讲述年迈的海明威回忆青年时代在巴黎度过的日子,因此本题答案为B。6What does the underlined word “currency” in Paragraph 4 refer to?ADebt. BReward.CAllowance. DFace value.B考查词义猜测。根据最后一段的第二句可知,作者认为,虽然金钱确实是美妙而必要的,但重读作家的著作是读者对该作家的最高奖励,因此画
20、线词在此处指奖励。7What can we infer about the author from the text?AHe loves poetry. BHes an editor.CHes very ambitious.DHe teaches reading.A 考查推理判断。根据第三段中的“Another is Annie Dillards Holy the Firm,her poetic 1975 ramble (随笔) about everything and nothing.The third book is Julio Cortzars Save Twilight:Selecte
21、d Poems,because poetry.”可以推断作者喜爱诗歌。C篇 (2020新高考全国卷,C)In the mid1990s,Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan.He left after seven months,physically broken and having lost his mind.A few years later,still attracted to the country,he returned to Uzbekistan to write an article about the d
22、isappearance of the Aral Sea.His visit,however,ended up involving a lot more than thatHence this book,Chasing the Sea: Lost Among the Ghosts of Empire in Central Asia,which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan,where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of th
23、e sea.It is the story of an American travelling to a strange land,and of the people he meets on his way:Rustam,his translator,a lovely 24yearold who picked up his colorful English in California,Oleg and Natasha,his hosts in Tashkent,and a string of foreign aid workers.This is a quick look at life in
24、 Uzbekistan,made of friendliness and warmth,but also its darker side of society.In Samarkand,Mr Bissell admires the architectural wonders,while on his way to Bukhara he gets a taste of police methods when suspected of drug dealing.In Ferghana,he attends a mountain funeral (葬礼) followed by a strange
25、drinking party. And in Karakalpakstan,he is saddened by the dust storms,diseases and fishing boats stuck miles from the sea.Mr Bissell skillfully organizes historical insights and cultural references,making his tale a wellrounded picture of Uzbekistan,seen from Western eyes.His judgment and referenc
26、es are decidedly American,as well as his delicate stomach.As the author explains,this is neither a travel nor a history book,or even a piece of reportage.Whatever it is,the result is a fine and vivid description of the purest of Central Asian traditions.【语篇解读】本文是一篇说明文,主要讲曾在乌兹别克斯坦当过志愿者的Tom Bissell出于对
27、这个国家的兴趣几年后再次回到这里,并写了一本书叙述其在该国旅行中的见闻。本文对这本书进行了简要介绍。8What made Mr Bissell return to Uzbekistan?AHis friends invitation.BHis interest in the country.CHis love for teaching.DHis desire to regain health.B细节理解题。根据第一段第三句中的“still attracted to the country,he returned to Uzbekistan”可知,出于对乌兹别克斯坦这个国家的兴趣,他回到了这里,
28、故B项符合题意。9What does the underlined word “that” in paragraph 2 refer to?ADeveloping a serious mental disease.BTaking a guided tour in Central Asia.CWorking as a volunteer in Uzbekistan.DWriting an article about the Aral Sea.D代词指代题。根据第一段第三句中的“still attracted to the country,he returned to Uzbekistan to
29、write an article about the disappearance of the Aral Sea.”可知,Tom回到乌兹别克斯坦的目的本来是写一篇关于咸海是如何消失的文章。画线词“that”指代上文中提到的“写文章”这件事。10Which of the following best describes Mr Bissells road trip in Uzbekistan?ARomantic. BEventful.CPleasant. DDangerous.B推理判断题。根据文章第三段尤其是第一句中的“made of friendliness and warmth,but al
30、so its darker side of society.”可知,Bissell在乌兹别克斯坦的旅行充满了变故。eventful意为“充满大事的,多变故的”,符合文意。A项在文中没有体现,C项与D项表述片面,故选B。11What is the purpose of this text?ATo introduce a book.BTo explain a cultural phenomenon.CTo remember a writer.DTo recommend a travel destination.A写作意图题。文章开头引出Tom Bissell写书的背景,从第二段到最后一段分别介绍了
31、这本书的概要、主要内容和对这本书的评价,即全文围绕着这本书展开,目的就是向读者推荐这本书,所以选A项。D篇 (2019全国卷,D)Bacteria are an annoying problem for astronauts. The microorganisms(微生物)from our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station,so astronauts spend hours cleaning them up each week.How is NASA overcoming this
32、 very tiny big problem?Its turning to a bunch of high school kids.But not just any kids.It is depending on NASA HUNCH high school classrooms,like the one science teachers Gene Gordon and Donna Himmelberg lead at Fairport High School in Fairport,New York.HUNCH is designed to connect high school class
33、rooms with NASA engineers.For the past two years,Gordons students have been studying ways to kill bacteria in zero gravity,and they think theyre close to a solution(解决方案)“We dont give the students any breaks.They have to do it just like NASA engineers,”says Florence Gold,a project manager.“There are
34、 no tests,”Gordon says.“There is no graded homework.There almost are no grades,other thanAre you working towards your goal?Basically,its Ive got to produce this product and then,at the end of the year,present it to NASA.Engineers come and really do an inperson review,and .its not a very nice thing a
35、t times.Its a hard business review of your product.”Gordon says the HUNCH program has an impact(影响)on college admissions and practical life skills.“These kids are so absorbed in their studies that I just sit back.I dont teach.”And that annoying bacteria?Gordon says his students are emailing daily wi
36、th NASA engineers about the problem,readying a workable solution to test in space.【语篇解读】本文是一篇说明文,主要介绍了美国一所中学与NASA合作的联合科研项目,解决国际空间站中的细菌问题。这类语篇对于启发与培养学生良好的思维品质有积极的引导作用。12What do we know about the bacteria in the International Space Station?AThey are hard to get rid of.BThey lead to air pollution.CThey
37、 appear in different forms.DThey damage the instruments.A考查推理判断。根据第一段中的“The microorganisms from our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station,so astronauts spend hours cleaning them up each week.”可知,来自我们身体的微生物在太空站的表面增长得很快,宇航员每周得花很长时间清理它们,由此断定太空站里的细菌很难清除,故答案为A。13What i
38、s the purpose of the HUNCH program?ATo strengthen teacherstudent relationships.BTo sharpen students communication skills.CTo allow students to experience zero gravity.DTo link space technology with school education.D考查细节理解。根据第二段的第一句“HUNCH is designed to connect high school classrooms with NASA engin
39、eers.”可知,HUNCH项目的目的是把学校教育与航天技术联系在一起,故答案为D。14What do the NASA engineers do for the students in the program?ACheck their product.BGuide project designs.CAdjust work schedules.DGrade their homework.A考查细节理解。根据第三段的最后两句“Engineers come and really do an inperson review.Its a hard business review of your pro
40、duct.”可知,NASA工程师亲自检查那些高中学生的产品,故答案为A。15What is the best title for the text?ANASA:The Home of AstronautsBSpace:The Final Homework FrontierCNature:An Outdoor ClassroomDHUNCH:A College Admission ReformB考查标题归纳。本文主要介绍了一个项目:把高中的教室教学与太空的研究联系起来,使学生们得到NASA工程师们的指导。因此在选标题时既要有太空,还要有学生,选项B将其完美地结合了起来,故答案为B。题型一细节理解
41、题细节理解题在高考阅读理解中占了相当大的比重,同时,也是归纳和概括文章中心思想的基础。根据命题方式的不同,可分为事实认定题和数字计算题,而事实认定题考查多而广,可划分为直接信息题和间接信息题。1. 原词复现:选项中的某个词或短语与原文完全一致。2. 同义转换:采用改变句子结构或替换原文关键词的方法,表达与原文相同或相似的意义。3. 语言简化:把原文中的复杂语言进行简化,设置为答案。4. 正话反说:把原文中的意思反过来表达而成为正确选项。1. 张冠李戴:选项所述内容弄错了事实和对象,把此人的事情或观点错加到彼人身上,或将此事物的特性错加到彼事物上。2. 无中生有:所述内容或是凭空捏造,或是生活常
42、识,或是普遍真理,但在文中找不到支持的依据。3. 曲解文意:与原文的内容相似,只是在某个细节处有些变动。4. 颠倒是非:原文中本来有明确的依据,但是却设计成与之完全相反的选项。5. 正误参半:部分正确,部分错误。一、事实认定题之直接信息题直接信息题是对原文直接信息的考查,正确答案一般是原文或原文稍加改动而成,设问方式多以what, who, when, where, why, how等开头的特殊疑问句。解题技巧题干定位法1认真阅读题干,根据关键词明确答题方向。2运用略读或查读等阅读技巧迅速定位与问题相关的信息。3仔细比较所给选项,与原文信息对应,锁定正确选项。(2020全国卷,A)Train
43、InformationAll customers travelling on TransLink services must be in possession of a valid ticket before boarding.For ticket information,please ask at your local station or call 13 12 30.While Queensland Rail makes every effort to ensure trains run as scheduled,there can be no guarantee of connectio
44、ns between trains or between train services and bus services.Lost property(失物招领)Call Lost Property on 13 16 17 during business hours for items lost on Queensland Rail services.The lost property office is open Monday to Friday 7:30 am. to 5:00 pm. and is located(位于) at Roma Street station.Public holi
45、daysOn public holidays,generally a Sunday timetable operates.On certain major event days,i.e.Australia Day,Anzac Day,sporting and cultural days,special additional services may operate.Christmas Day services operate to a Christmas Day timetable.Before travel please visit .au or call TransLink on 13 1
46、2 30 anytime.Customers using mobility devicesMany stations have wheelchair access from the car park or entrance to the station platforms.For assistance,please call Queensland Rail on 13 16 17.Guardian trains(outbound)DepartOriginDestinationArrive6:42 pm.AltandiVarsity Lakes7:37 pm.7:29 pm.CentralVar
47、sity Lakes8:52 pm.8:57 pm.Fortitude ValleyVarsity Lakes9:52 pm.11:02 pm.Roma StreetVarsity Lakes12:22 am.21.What would you do to get ticket information?A.Call 13 16 17.张冠李戴B.Visit translink .com.au.张冠李戴C.Ask at the local station.原词复现D.Check the train schedule.曲解文意解题指导考查细节理解题之直接信息题。定位关键信息源:第一段的第二句“Fo
48、r ticket information, please ask at your local station or call 13 12 30.”。据此可知,你可以到当地车站询问(ask at your local station),故选C项。22At which station can you find the lost property office?A.Altandi.张冠李戴B.Roma Street.原词复现C.Varsity Lakes.张冠李戴D.Fortitude Valley.张冠李戴解题指导考查细节理解题之直接信息题。定位关键信息源:第三段的第二句“ The lost pr
49、operty office is open Monday to Friday 7:30 am. to 5:00 pm. and is located(位于) at Roma Street station.”。据此可知,失物招领处位于Roma Street station,故选B项。23Which train would you take if you go from Central to Varsity Lakes?A.6:42 pm.张冠李戴B.7:29 pm.原词复现C.8:57 pm.张冠李戴D.11:02 pm.张冠李戴解题指导考查细节理解题之直接信息题。定位关键信息源:表格中Cent
50、ral到Varsity Lakes的相关信息,从Central至Varsity Lakes需要乘坐晚上7:29的列车,故选B。二、事实认定题之间接信息题与直接信息题相比,间接信息题的隐蔽性更强,正确选项一般都会在原文的基础上进行改造。解题技巧断章取义法1阅读题干,有针对性地扫读原文,锁定相关词句等信息。2准确理解每个选项的意思,寻找与原文信息相关的同义词、近义词或反义词。3仔细比较选项和原文信息,选择正确或最佳答案。(2019全国卷,D节选)After running hundreds of tests, the researchers noted that the monkeys would
51、 go for the higher values more than half the time, indicating that they were performing a calculation, not just memorizing the value of each combination.34What did Livingstones team find about the monkeys?A.They could perform basic addition.同义替换B.They could understand simple words.无中生有C.They could m
52、emorize numbers easily.颠倒是非D.They could hold their attention for long.无中生有解题指导考查细节理解题之间接信息题。在原文中定位关键信息“indicating that they were performing a calculation”,然后对原文信息进行语义上的转换,即可得出正确答案。研究人员在进行了数百次测试后发现,猴子多半时候会选择更高的值,这表明它们是在进行计算,而不仅仅是记忆每个组合的值,故选A项。三、数字计算题细节理解题的题干中有时会涉及年代、年龄、数量、钱款等,但是这些数字计算必须要找出计算背后所隐含的信息。
53、解题技巧查读分析法1明确题干要求,锁定原文相关信息。2对相关信息和数字进行分析和理解。3利用加、减、乘、除等运算方法进行计算,进而确定答案。(2018全国卷,C节选)At present, the world has about 6,800 languages.The distribution of these languages is hugely uneven.The general rule is that mild zones have relatively few languages, often spoken by many people, while hot, wet zones
54、 have lots, often spoken by small numbers.Europe has only around 200 languages; the Americas about 1,000; Africa 2,400; and Asia and the Pacific perhaps 3,200, of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800.The median number (中位数) of speakers is a mere 6,000, which means that half the wo
55、rlds languages are spoken by fewer people than that.30How many languages are spoken by less than 6,000 people at present?A.About 6,800.张冠李戴B.About 3,400.语言简化C.About 2,400.张冠李戴D.About 1,200.无中生有解题指导考查细节理解题之数字计算题。锁定原文信息:“At present, the world has about 6,800 languages.”和“The median number(中位数) of spea
56、kers is a mere 6,000, which means that half the worlds languages are spoken by fewer people than that.”通过分析可知,目前世界上有大约6 800种语言,而且目前世界上一半语言的使用人数少于6 000,也就是说,大约6 800种语言的一半其使用人数少于6 000,即大约3 400。题型二推理判断题推理判断题是指在理解原文字面意义的基础上,通过对语篇逻辑关系的分析、挖掘、逻辑推理等,揭示出其深层含义。推理判断题可分为四个方面:隐含信息、言外之意;作者的观点、看法、情感态度;作者的写作意图/目的;文
57、章出处、读者对象。1. 有据推理:依据原文提供的已知信息,如事实、论点、例证等做出合乎逻辑或情理的判断,有效推导出未知的信息。2. 同义转换:采用改变句子结构或替换原文关键词的方法,表达与原文相同或相似的意义。1. 主观臆断:没有基于原文提供的信息进行推断,而是根据常识或经验进行推断。2. 过犹不及:选项所述内容或对原文内容进行过度推理、概括,或对事情发生的范围过分扩大或缩小,或对某现象绝对肯定或否定。3. 断章取义:孤立地提取原文中的一句或几句话的意思作为推理判断的依据而不是建立于对原文整体理解的基础上。4. 因果倒置:选项混淆了事物间的因果关系,或将某一结果产生的原因作为结果,或将结果作为
58、原因。5. 答非所问:选取原文中出现的原话设置成选项,但原话却不能回答题干所提出的问题。一、推理判断题之隐含信息、言外之意通过归纳、演绎、类比等方式从已知信息中推出未知信息,由已言之意,推未言之意。解题技巧逻辑分析得结论1抓住某一段中的关键信息进行逆向或正向推理。2整合全文(段)中与题目相关的信息进行推断。3以文中事实为依据,不能凭空想象。(2020新高考全国卷,D节选)The tests show that the social environment is extremely influential when were making decisions. If this fellow pa
59、rticipant is going to eat more, so will I. Call it the “Ill have what shes having” effect. However, well adjust the influence. If an overweight person is having a large portion, Ill hold back a bit because I see the results of his eating habits. But if a thin person eats a lot, Ill follow suit. If h
60、e can eat much and keep slim, why cant I?15On what basis do we “adjust the influence” according to the last paragraph?A.How hungry we are.主观臆断B.How slim we want to be.断章取义C.How we perceive others.有据推理D.How we feel about the food.主观臆断解题指导考查推理判断题之隐含信息、言外之意。根据节选中的内容可知,一般情况下,如果同伴吃得多,我也会吃得多,这叫作“Ill have
61、what shes having”效应。但是,我们会调整这种影响。如果一个超重的人吃得多,我会控制一些,因为我看到了他饮食习惯的结果;但是,如果一个瘦人吃得多,我也会那么做。如果他可以在吃得多的同时保持苗条,我为什么不可以呢?据此我们可以推知,我们对自己饮食的调整是靠观察别人的行为来调整的,故选C项。二、推理判断题之观点、看法、情感态度通过对事件、景物、话语的深入分析推出作者含蓄、隐晦地表达出的观点或看法,体会作者在字里行间中流露出的情感态度。解题技巧依据措辞定态度1抓住文中的褒贬性词汇或语句,尤其是形容词和副词,可推断作者的情感态度。2依据文章最后的“结论”可推断作者是赞成还是反对。(202
62、0全国卷,C)Race walking shares many fitness benefits with running, research shows,while most likely contributing to fewer injuries.It does,however,have its own problem.Race walkers are conditioned athletes.The longest track and field event at the Summer Olympics is the 50kilometer race walk,which is abo
63、ut five miles longer than the marathon.But the sports rules require that a race walkers knees stay straight through most of the leg swing and one foot remain in contact(接触) with the ground at all times.Its this strange form that makes race walking such an attractive activity,however,says Jaclyn Norb
64、erg,an assistant professor of exercise science at Salem State University in Salem,Mass.Like running,race walking is physically demanding,she says. According to most calculations,race walkers moving at a pace of six miles per hour would burn about 800 calories(卡路里) per hour,which is approximately twi
65、ce as many as they would burn walking,although fewer than running,which would probably burn about 1,000 or more calories per hour.However,race walking does not pound the body as much as running does,Dr.Norberg says.According to her research,runners hit the ground with as much as four times their bod
66、y weight per step,while race walkers,who do not leave the ground,create only about 1.4 times their body weight with each step.As a result,she says,some of the injuries associated with running,such as runners knee,are uncommon among race walkers.But the sports strange form does place considerable str
67、ess on the ankles and hips,so people with a history of such injuries might want to be cautious in adopting the sport.In fact,anyone wishing to try race walking should probably first consult a coach or experienced racer to learn proper technique,she says.It takes some practice.31Which word best descr
68、ibes the authors attitude to race walking?A.Skeptical.主观臆断B.Objective.有据推理C.Tolerant.主观臆断D.Conservative.主观臆断解题指导考查推理判断题之观点、看法、情感态度。通读文章可知,作者提到了竞走这项运动的好处,也指出它的危害,态度是客观的,故选B项。三、推理判断题之写作意图/目的任何人写文章都有意图或目的,高考阅读理解时常会就这一问题进行命题,主要考查考生对英语文本的整体感知或理解的能力,做此类题的关键是要了解文章的体裁和题材,把握住文章的主题思想。解题技巧文体特点看意图写作意图/目的通常有以下三种
69、:1故事类:to entertain readers/to tell an experience。2广告类:to persuade readers/to sell a product or a service/to attract readers or visitors。3科普类、新闻报道类、文化类或社会生活类:to inform readers/to report/to tell/to describe。(2019天津卷,D节选)The things we learn in maturity seldom involve information and skills.We learn to
70、bear with the things we cant change. We learn to avoid selfpity. We learn that however much we try to please, some people are never going to love usan idea that troubles at first but is eventually relaxing.54What does the author intend to tell us in Paragraph 5?A.A tough man can tolerate suffering.断
71、章取义B.A wise man can live without selfpity.断章取义C.A man should try to satisfy people around him.断章取义D.A man should learn suitable ways to deal with life.有据推理解题指导考查推理判断题之写作意图/目的。作者在文中告诉我们要学会忍受我们不能改变的事物,要学会避免自怜,要知道不管我们怎么表现,总有人不喜欢我们等等,由此可知作者在本段中主要是告诉我们要用合适的方法去对待生活。故选D项。四、推理判断题之文章出处、读者对象通过对格式、结构、内容的分析,推出文
72、章的出处、题材范围和阅读此文章的主要读者群。解题技巧内容细节巧判断1看文章出处(1)文章前面有日期、地点或通讯社名称newspaper(2)推销介绍新产品advertisement(3)文章中有click here等网络用语website(4)旅游胜地方面的介绍travel guide(5)时尚、名人或娱乐方面的介绍magazine/journal/entertainment section(6)科普知识science section(7)文化教育性的文章education section2确定读者对象先确定文章主题,再根据具体细节和文中的措辞判断读者对象。(2019全国卷,C)As data
73、 and identity theft becomes more and more common,the market is growing for biometric(生物测量) technologieslike fingerprint scansto keep others out of private espaces.At present,these technologies are still expensive,though.Researchers from Georgia Tech say that they have come up with a lowcost device(装
74、置) that gets around this problem:a smart keyboard.This smart keyboard precisely measures the cadence(节奏) with which one types and the pressure fingers apply to each key.The keyboard could offer a strong layer of security by analyzing things like the force of a users typing and the time between key p
75、resses.These patterns are unique to each person.Thus,the keyboard can determine peoples indentities,and by extension,whether they should be given access to the computer its connected toregardless of whether someone gets the password right.It also doesnt require a new type of technology that people a
76、rent already familiar with.Everybody uses a keyboard and everybody types differently.In a study describing the technology,the researchers had 100 volunteers type the word“touch”four times using the smart keyboard. Data collected from the device could be used to recognize different participants based
77、 on how they typed,with very low error rates.The researchers say that the keyboard should be pretty straightforward to commercialize and is mostly made of inexpensive,plasticlike parts.The team hopes to make it to market in the near future.31Where is this text most likely from?A.A diary.主观臆断B.A guid
78、ebook.主观臆断C.A novel.主观臆断D.A magazine.有据推理解题指导考查推理判断题之文章出处。根据本文的话题“智能键盘”以及第二段中的“Researchers from Georgia Tech say that they have come up with a lowcost device.”,尤其是其中的关键词researchers,lowcost device等来推断,这篇文章是一篇科研报道,最有可能出现在杂志上,故选D项。题型三主旨大意题主旨大意题考查的是考生把握全文主题和理解中心思想的能力,是对文章内容的深层次理解。通常以确定文章标题、概括全文主题和段落大意等形
79、式出现。1.涵盖性强:覆盖全文或全段。2.范围恰当:既不太大,也不太小。3.精确性强:不会改变语言表意的程度及色彩。1. 以偏概全:选项内容原文中有提及,但只是细枝末节,不能代表全文的整体意思,犯了以局部代替整体,用片面的观点看待整体问题的错误。2. 断章取义:孤立地取原文中的一句或几句话的意思,而不顾全篇文章的主旨或中心思想,引用与原意不符或歪曲了原文所表达意思。3. 主题扩大:选项所述内容或对原文内容进行过度归纳、概括,或对事情发生的范围过分扩大,超出了文章实际所表述的内容。4. 张冠李戴:选项所述内容弄错了事实和对象,把此人的事情或观点错加到彼人身上,或把此事物的特性错加到彼事物上。5.
80、 无中生有:所述内容或是凭空捏造的信息,或是生活常识,或是普遍接受的真理,但都脱离了原文,在文中找不到支持的依据。6. 因果倒置:凡事有因才有果,有果必有因。选项混淆了事物间的因果关系,或将某一结果产生的原因作为结果,或将结果作为原因。一、确定文章标题标题是文章的题目,它不是主题,但限定主题的范围,可表达主题,是对主题的提炼和浓缩,表现形式多为短语,尤其是名词短语。特别注意:一个好的标题通常具有三大特点:概括性、针对性和醒目性。解题技巧“高度概括”定标题1所选文章标题须能概括全文的中心内容,既不太大又不太小。2一般文章的标题可根据主题句来判断,但在某些文章中,如记叙文,没有明确的主题句,需要根
81、据文中的事实细节,查找文章的“主线”,归纳出文章的主题,进而确定标题。(2020全国卷,D)I have a special place in my heart for libraries. I have for as long as I can remember. I was always an enthusiastic reader, sometimes reading up to three books a day as a child. Stories were like air to me and while other kids played ball or went to par
82、ties, I lived out adventures through the books I checked out from the library.My first job was working at the Ukiah Library when I was 16 years old.It was a dream job and I did everything from shelving books to reading to the children for story time.As I grew older and became a mother, the library t
83、ook on a new place and an added meaning in my life. I had several children and books were our main source(来源) of entertainment. It was a big deal for us to load up and go to the local library, where my kids could pick out books to read or books they wanted me to read to them.I always read,using diff
84、erent voices ,as though I were acting out the stories with my voice and they loved it !It was a special time to bond with my children and it filled them with the wonderment of books.Now, I see my children taking their children to the library and I love that the excitement of going to the library liv
85、es on from generation to generation.As a novelist, Ive found a new relationship with libraries. I encourage readers to go to their local library when they cant afford to purchase a book. I see libraries as a safe haven(避风港) for readers and writers, a bridge that helps put together a reader with a bo
86、ok. Libraries, in their own way, help fight book piracy(盗版行为) and I think all writers should support libraries in a significant way when they can. Encourage readers to use the library. Share library announcements on your social media. Frequent them and talk about them when you can.35Which can be a s
87、uitable title for the text?A.Reading: A Source of Knowledge主题扩大B.My Idea about Writing无中生有C.Library: A Haven for the Young主观臆断D.My Love of the Library覆盖性强解题指导考查主旨大意题之确定文章标题。通读全文可知,作者从一开始的点题到最后的深化主题都是围绕自己对图书馆的热爱展开的。一开始自己爱去图书馆借书,然后在图书馆工作,带孩子们去图书馆读书,最后号召大家支持图书馆,这一点一滴都体现了作者对图书馆的热爱,故选D项。二、概括全文主题主题是文章的中心思
88、想,是作者所要表达的中心意思,有的直接出现在文中,有的需要通过综合全文的内容概括归纳得出。解题技巧“主题句定位”寻主题1细读文章的首句、中间句和尾句,主题往往就在这些地方出现。2特别关注however, but等表示转折的信息词,主题很可能就在这类词的后面出现。3表示结论性的信息词如so, thus, therefore等后面通常会出现主题句。4对记叙文要会根据所述事件进行归纳概括,领会其寓意,总结出文章的主题。(2020全国卷,B)Some parents will buy any hightech toy if they think it will help their child,but
89、 researchers said puzzles help children with mathrelated skills.Psychologist Susan Levine,an expert on mathematics development in young children at the University of Chicago,found children who play with puzzles between ages 2 and 4 later develop better spatial skills.Puzzle play was found to be a si
90、gnificant predictor of cognition(认知) after controlling for differences in parents income,education and the amount of parent talk,Levine said.The researchers analyzed video recordings of 53 childparent pairs during everyday activities at home and found children who play with puzzles between 26 and 46
91、 months of age have better spatial skills when assessed at 54 months of age.“The children who played with puzzles performed better than those who did not,on tasks that assessed their ability to rotate(旋转) and translate shapes,”Levine said in a statement.The parents were asked to interact with their
92、children as they normally would,and about half of the children in the study played with puzzles at one time.Higherincome parents tended to have children play with puzzles more frequently,and both boys and girls who played with puzzles had better spatial skills.However,boys tended to play with more c
93、omplex puzzles than girls,and the parents of boys provided more spatial language and were more active during puzzle play than the parents of girls.The findings were published in the journal Developmental Science.27What is the text mainly about?A.A mathematical method.以偏概全B.A scientific study.覆盖性强C.A
94、 woman psychologist.断章取义D.A teaching program.断章取义解题指导考查主旨大意题之概括全文主题。通读全文内容尤其是最后一段“The findings were published in the journal Developmental Science.”可知,该篇文章主要介绍的是一项科学研究,故选B项。三、概括段落大意段落大意是指段落的中心意思。文章常由多个段落组成,共同支撑全文主题,但每段又分述不同的意思,可通过归纳、演绎等方法概括得出。解题技巧依据“结构”觅主旨1如果该段是按总分顺序组织,首句作总的说明,其他句子对其进行具体论述,这种结构的主题句在
95、段首。2如果按分总顺序组织,主题句在段尾。3如果按分总分的顺序组织,则主题句就在这段话的中间。4如果按总分总的顺序,段落结构相对难度较低,我们可以很明显地看到一段的首句和末句的内容几乎完全一致,正确答案就呼之欲出了。5如果按并列式行文,这种结构的段落一般会在一段中讨论两个平行的内容,整个段落可以从中间处分开,然后是平行关系,这样的段落结构对应的答案通常也会是很明确的并列关系。6如果对比各事物,那么它们的共同点或不同点就是该段大意。(2020全国卷,D节选)The connection between people and plants has long been the subject of
96、scientific research. Recent studies have found positive effects. A study conducted in Youngstown,Ohio,for example, discovered that greener areas of the city experienced less crime. In another,employees were shown to be 15% more productive when their workplaces were decorated with houseplants.32What
97、is the first paragraph mainly about?A.A new study of different plants.主题扩大B.A big fall in crime rates.以偏概全C.Employees from various workplaces.断章取义D.Benefits from green plants.覆盖性强解题指导考查主旨大意题之段落大意。本段中“greener areas of the city experienced less crime”和“employees were shown to be 15% more productive wh
98、en their workplaces were decorated with houseplants”证明了“Recent studies have found positive effects”,故选D项。题型四词义猜测题一、猜测单词、短语和句子的含义根据上下文猜测词义是阅读能力的一部分,在完整的语篇中,单词、短语和句子的含义总是受特定的语境和上下文限制的,因此考生可以根据上下文,并利用所学的语言知识和逻辑知识确定它们的意义。解题技巧1利用针对性的解释,如定义、同位语、定语从句、重述等。2利用标点符号,如破折号、冒号、分号、引号后面的内容、括号中的内容或省略号等。3利用文中列举的例子或给出
99、的同义词、反义词等。4根据内文逻辑关系,如并列、对比、因果、转折关系等。5根据构词法,如前缀、后缀、复合词等。(2020全国卷,C节选)The fur trade kept nutria in check for decades, but when the market for nutria collapsed in the late 1980s, the catsized animals multiplied like crazy.30What does the underlined word “collapsed” in Paragraph 5 probably mean?ABoomed.
100、BBecame mature.CRemained stable. DCrashed.解题指导考查词义猜测题之猜测单词的含义。根据划线词前的“The fur trade kept nutria in check for decades”可知,几十年来,毛皮贸易使海狸鼠的数量得到有效的控制;再根据划线词后的“the catsized animals multiplied like crazy”可知,这种猫大的动物疯狂地繁殖。由此可推知,20世纪80年代末海狸鼠市场瘫痪了,此处collapsed的意思应是“崩溃的”,故选D项。(2020全国卷,B节选)Yet “Apes” is more excep
101、tion than the rule. In fact, Hollywood has been hot on live animals lately. One nonprofit organization, which monitors the treatment of animals in filmed entertainment, is keeping tabs on more than 2,000 productions this year. Already, a number of films, including “Water for Elephants,” “The Hangove
102、r Part ” and “Zookeeper,” have drawn the anger of activists who say the creatures acting in them havent been treated properly.26What does the underlined phrase “keeping tabs on” in Paragraph 3 probably mean?AListing completely.BDirecting professionally.CPromoting successfully.DWatching carefully.解题指
103、导考查词义猜测题之猜测短语的含义。根据本段中的“One nonprofit organization, which monitors the treatment or animals in filmed entertainment”可知,这个非盈利组织的工作就是监督在电影拍摄中动物是被如何对待的,再结合划线词后面的内容可知,这个非盈利组织正在密切关注今年2 000多部电影的制作,发现多部影片的动物没有得到很好的对待。故keeping tabs on的意思是“密切关注”,即D项Watching carefully。(2018全国卷,D节选)Adults understand what it fe
104、els like to be flooded with objects. Why do we often assume that more is more when it comes to kids and their belongings? The good news is that I can help my own kids learn earlier than I did how to live more with less.32What do the words “more is more” in Paragraph 1 probably mean?AThe more, the be
105、tter.BEnough is enough.CMore money, more worries.DEarn more and spend more.解题指导考查词义猜测题之猜测句子的含义。根据第一段第一句可知,成人能够理解物质过剩的感受,可是当涉及孩子时,我们却会认为(孩子)拥有的东西越多越好。再根据第三句“The good news is that I can help my own kids learn earlier than I did how to live more with less.”可知,作者不认同前面的more is more这种观点。故选A项。本句利用内文逻辑解题,画线
106、部分与how to live more with less形成对比关系。二、猜测代词的指代代词通常指代上文(有时下文)已提到的内容。做此类题时要注意在数、格、逻辑、意义和位置等方面与之接近的名词或句子,常考的指代词有it, they, that, these, those等。解题技巧1宏观把握:充分把握代词所在段落或前面(有时后面)段落的整体意义。2微观入手:抓住关键词或关键句,理清逻辑关系。(2020新高考全国卷,C节选)In the mid1990s, Tom Bissell taught English as a volunteer in Uzbekistan. He left afte
107、r seven months, physically broken and having lost his mind. A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.His visit, however, ended up involving a lot more than that. Hence this book, Chasing the Sea: Lost Amo
108、ng the Ghosts of Empire in Central Asia, which talks about a road trip from Tashkent to Karakalpakstan, where millions of lives have been destroyed by the slow drying up of the sea. It is the story of an American travelling to a strange land, and of the people he meets on his way: Rustam, his transl
109、ator, a lovely 24yearold who picked up his colorful English in California, Oleg and Natasha, his hosts in Tashkent, and a string of foreign aid workers.9What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to?ADeveloping a serious mental disease.BTaking a guided tour in Central Asia.CWorking as
110、 a volunteer in Uzbekistan.DWriting an article about the Aral Sea.解题指导考查词义猜测题之代词的指代。根据第一段的最后一句“A few years later, still attracted to the country, he returned to Uzbekistan to write an article about the disappearance of the Aral Sea.(几年后,她仍然被这个国家所吸引,回到乌兹别克斯坦来写一篇关于Aral Sea消失的文章)”以及第二段的第一句“His visit, h
111、owever, ended up involving a lot more than that. (然而,他的访问最终涉及的不止于此)”可知,此处that指的是“写一篇有关Aral Sea消失的文章”这件事,故选D项。题材一广告旅游类考查要点方法技巧1广告中提及的时间、地点、人物。2广告所宣传的活动、项目的内容及其作用。3旅游的具体安排、注意事项。4相似旅游地的不同之处。1浏览标题,了解大意。2找准关键词、关键句,把握住细节。3通过分析、对比,筛选出可用信息。4通过整体阅读推断出文章的主旨。A篇Educational App StoreBusuuBusuu helps you learn En
112、glish language and the lessons quality is guaranteed as it is based on CEFR language framework.Lessons range from beginners to advanced learners.Busuu is actually a great English app if you want to improve your spoken English by talking with native speakers.DuolingoDuolingo is one of the best Englis
113、h language apps today and highly recommended for English beginners.The system of the app helps you learn English quickly by spending twenty minutes a day.Duolingo structures your lessons that teach you about seven new words based on a topic and skill points being awarded for completing the lessons.M
114、emriseMemrise uses some creative and easy ways to remember English words.The focus of this app is to help the users expand their vocabulary by learning English words in an effective way.Memrise also offers an offline mode to continue learning without Internet connection.Rosetta StoneRosetta Stone is
115、 designed differently from average language apps on the marketplace today.Its trying to teach us English the way wed learn it if we were children starting to learn the language.It has exercises designed to help you learn basic words.A variety of lessons are offered that Rosetta Stone has been using
116、for years.【语篇解读】本文介绍了四款能够帮助学习英语的应用程序。1Which is most helpful for speaking?ABusuu.BDuolingo.CMemrise. DRosetta Stone.A考查细节理解。根据Busuu部分中的“Busuu is actually a great English app if you want to improve your spoken English by talking with native speakers.”可知,如果你想通过和以英语为母语的人说话来提高英语口语的话,Busuu是一个很好的英语应用程序。故选A
117、项。2What is unique about Memrise?AIt works online or offline.BIt serves English beginners.CIt promises quick progress.DIt helps develop vocabulary.A考查细节理解。根据Memrise部分中的“Memrise also offers an offline mode to continue learning without Internet connection.”可知,Memrise的特殊之处在于它不仅可以在线学习也可以提供离线模式以便于学习者在不联网时
118、也能继续学习,故选A项。3What does the Educational App Store intend to do here?AInspire language learners.BShow its high technology.CCompare ways of learning.DPromote its latest products.D考查推理判断。通读全文可知,本文介绍了四种能够帮助学习英语的应用程序,强调了它们对于学习英语的好处,因此这个教育方面的应用商店是想推销自己的这些产品,故选D项。B篇 (2020山东省高中名校预测卷)Things to do in Cabo Corr
119、ientes,Jalisco,Mexico!Rhythms of the NightSunset Cruise(乘船游览)Duration:5hKick off the evening with a scenic cruise across Banderas Bay to Las Caletas.Las Caletas,once home to Hollywood movie director John Huston,offers frontrow sunset seats,and dinner tables just steps away from the water.The buffets
120、tyle menu offers a wide variety of choices.Watch the lively performance of ancient ceremonies and be lost in historical stories about Jalisco.You must be able to climb and go down stairs.Sayulita EscapeDuration:3hHop on a powerful UTV(untility task vehicle) to explore Sayulita,a nice beach town not
121、far from Vallarta.Ride over muddy roads and a riverbed to reach the small community famous for its relaxed atmosphere.Soon after hitting the main road,your guide turns onto one of the dusty forest paths.When you are ready,a picnic lunch,an open bar,and a knowledgeable crew await your return to the s
122、hip.Wheelchair accessibility is available.Las Caletas Beach HideawayDuration:7hThe use of kayaks(独木舟) and standup paddleboards is all available,as well as a scenic nature walk and admission to Kids Adventure Park for the young ones.You can even swim out to an offshore platform to practice your divin
123、g skills.Wheelchair accessibility is not available.Street Food and Taco Tour in Pueto VallartaDuration:6h 30mEnjoy a feast of local flavors in our food and tacostasting tour.Discover Puerto Vallartas best flavours to the locals eye.Learn about the local culture and life,while you eat where the local
124、s do with their beloved ones.Wheelchair accessibility is not available.【语篇解读】文章主要介绍了墨西哥哈利斯科州的一些旅游项目。4What can tourists do on the tour Rhythms of the NightSunset Cruise?AEnjoy free dinners.BWatch the scenic sunrise.CLearn about the history of Jalisco.DCome across the movie director John Huston.C考查细节理
125、解。根据Rhythms of the NightSunset Cruise(乘船游览)部分中的“Watch the lively performance of ancient ceremonies and be lost in historical stories about Jalisco”(观看生动的古代庆典表演,沉浸在关于哈利斯科州的历史故事中)可知,游客在该旅游项目中能够了解一些哈利斯科州的历史,故答案为C。5How does the tour Sayulita Escape differ from the other ones?AIt has adventurous routes.B
126、It offers various water events.CIt includes a licensed guide.DIt is more friendly to the disabled.D考查细节理解。通读全文可知,其他旅游项目要么要求“You must be able to climb and go down stairs”,要么表明“Wheelchair accessibility is not available”,只有Sayulita Escape项目表明“Wheelchair accessibility is available”。故答案为D。6Which tour sui
127、ts families with kids?ASayulita Escape.BLas Caletas Beach Hideaway.CRhythms of the NightSunset Cruise.DStreet Food and Taco Tour in Puerto Vallarta.B考查细节理解。根据Las Caletas Beach Hideaway部分中的“as well as a scenic nature walk and admission to Kids Adventure Park for the young ones”可知,Las Caletas Beach Hi
128、deaway项目适合带着孩子的家庭。故答案为B。C篇From Antigua to Zanzibar,these spots promise an incredible trip for 2019.Antigua,Guatemala“Antigua is worth every penny,but that doesnt mean youll have to empty your wallet,”says Hudson.There are plenty of budgetconscious activities.It wont cost you a coin to visit Santo Do
129、mingo del Cerro,an outdoor sculpture park.Wanting something sweet?Head to ChocoMuseo.Admission is free and so are the samples!Odessa,UkraineOdessa is having a bit of a tourism boom nationwidenot that were surprised,given its sandy beaches and pastelcolored buildingsbut its still fairly under the ord
130、er for international audiences.You can also count on this port city for affordable fun.Tickets to the Odessa Opera House start at a mere $ 2!Bogot,Colombia“Travelers on budget will find Colombias vast capital far more of a bargain and every bit was fascinating,”says Hudson.“Its free to visit Museo d
131、e Oro and on Sundays many of the big roads are closed to accommodate food carts,street entertainers,and pedestrians.”ZanzibarZanzibar attracts vacationers with its white sand beaches,greenishblue tides,colorful coral reefs,and oceanfront seaside.Of course,wandering in historic Stone Town is pretty a
132、ppealing,too.Either way,you neednt spend a penny in this amazing place.Its also worth noting that Jozani Forest is the only place in the world you can see endangered red colobus monkeys.【语篇解读】本文是一篇应用文。主要介绍了2019年值得一游的四个地方。7Which of the following requires admission fee?AChocoMuseo. BStone Town.CMuseo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-352125.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
