山东省滨州市博兴县、阳信县2020-2021学年高二下学期期中联考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省滨州市博兴县、阳信县2020-2021学年高二下学期期中联考英语试题 WORD版含解析 山东省 滨州市 博兴县
- 资源描述:
-
1、高二英语试题(试卷满分150分,考试时间120分钟)考生须知 1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,每小题1.5分,满分30分)第一节 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标注在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What did the woman fo
2、rget to bring to school?A. Her watch. B. Her glasses. C. Her umbrella.2. How much will the woman have to pay?A. 2. B. 5. C. 7.3. What does the girl want her dad to do?A. Take her to a match. B. Get her a dictionary. C. Buy her a magazine.4. What does the man think of the romantic film?A. Boring. B.
3、Exciting. C. Impressive.5. What are the speakers talking about?A. A TV program. B. A host. C. A game.第二节 听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段材料,回答第 6、7 题。6. Why is the man making the call?A. To make an appointment. B
4、. To change the medicine. C. To know about the meeting.7. What will the woman most likely do next?A. Put the man through to another doctor.B. Get in touch with Dr. Johnson.C. Go to Dr. Lees office.听第 7 段材料,回答第 8 至 10 题。8. Why did Marsha request the meeting be put off?A. She got the sales report late
5、.B. She will go on a business trip.C. She will be visited by a customer.9. When does the woman suggest the meeting be held?A. On Tuesday morning. B. On Tuesday afternoon. C. On Wednesday morning.10. What will the man probably do next?A. Make a travel plan. B. Analyze some data. C. Try to reach Marsh
6、a.听第 8 段材料,回答第 11 至 13 题。11. What is the relationship between the speakers?A. Strangers. B. Husband and wife. C. Roommates.12. What equipment will the woman probably leave behind?A. The gas cooker. B. The fridge. C. The dishwasher.13. What does the man like about the bedroom?A. The color of the wall
7、. B. The material of the floor. C. The view from the window.听第 9 段材料,回答第 14 至 16 题。14. How did Toms mother find out about the concert?A. By reading a poster. B. By listening to the radio. C. By looking at a website.15. When will Tom go to the concert?A. On 19 June. B. On 23 June. C. On 25 June.16. W
8、here will the girl go first after school tomorrow?A. To the playground. B. To the sports club. C. To the library.听第 10 段材料,回答第 17 至 20 题。17. Where are the tourists from?A. New York. B. London. C. Paris.18. What kind of hotel will the tourists stay in?A. Three-star ones. B. Four-star ones. C. Five-st
9、ar ones.19. What will the tourists do at the airport?A. Have breakfast. B. Meet the travel agent. C. Do some shopping.20. What does the speaker remind the tourists to do in the end?A. Be always on time. B. Take care of their baggage. C. Make a plan in their spare time.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节 (共15小题;
10、每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AWith 60 miles of canals and nearly 7,000 buildings dating from the 18th century or earlier, Amsterdam is one of Europes best preserved cities. Here are some of our favorites.The ConcertgebouwA free classical concert in one of the worlds greatest conce
11、rt halls? Sounds too good to be true, but every Wednesday at lunchtime thats exactly whats on offer at the Concertgebouw. The latest series just started up again this month and will run through June. You can pick up a free ticket (one per person) on the day of the show starting at 11:30 a.m.; the co
12、ncert takes place from 12:30 p.m. to 1 p.m.Rijksmuseum GardensTake a walk in the beautiful formal gardens of the Rijksmuseum, which are dotted with fascinating artworks. Theres a life-size chessboard, a fountain by contemporary Danish artist Jeppe Hein, and post-war climbing frames by architect Aldo
13、 van Eyck. The gardens also host sculpture exhibitions currently there are 21 sculptures on show by the Spanish artist Joan Mir until October 11.The MuziektheaterThis important opera, dance and music venue has free weekly lunchtime concerts by top performers on Tuesdays from 12:30 p.m. to 1 p.m. in
14、the entrance hall, from September to May. Once or twice a month, the concert is followed by a free tour of the theatre check the website for details.Central LibraryAt the Netherlands biggest library, the Centrale Bibliotheek, you can read the international papers for free, and while Wi-Fi isnt compl
15、etely free, you can purchase 30 minutes for little more than a dollar by using one of the ticket machines. Upstairs on the 7th floor there is a caf with a balcony that boasts wonderful city views.1. Which one would you prefer if you have a taste for artworks?A. The Concertgebouw.B. The Muziektheater
16、.C. Rijksmuseum Gardens.D. Central Library.2. What can you do prior to your visit to the Muziektheater?A. Enjoy classical music at Concertgebouw.B. Attend the free weekly lunchtime concert.C. Visit sculpture exhibitions of Joan Mir.D. Take a walk in the Rijksmuseum Gardens.3. What is special about C
17、entral Library?A. Wi-Fi in it is free to use.B. You can get a fantastic view of the city.C. It is the biggest library in the world.D. Newspapers at home and abroad are free to read.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。阿姆斯特丹是欧洲保存最完好的城市之一,拥有60英里长的运河和近7000座18世纪或更早的建筑。文章介绍了几个作者最喜欢的建筑。【1题详解】细节理解题。根据Rijksmus
18、eum Gardens部分第一句“Take a walk in the beautiful formal gardens of the Rijksmuseum, which are dotted with fascinating artworks. ”(在瑞典国立博物馆美丽而正式的花园中散步,那里点缀着迷人的艺术品。)可知,如果你对艺术品有品味,你会偏爱Rijksmuseum Gardens。故选C。【2题详解】推理判断题。根据The Muziektheater部分第一句和第二句“This important opera, dance and music venue has free week
19、ly lunchtime concerts by top performers on Tuesdays from 12:30 p.m. to 1 p.m. in the entrance hall, from September to May. Once or twice a month, the concert is followed by a free tour of the theatre check the website for details.”(从9月到5月,这个重要的歌剧、舞蹈和音乐场馆每周二中午12:30到下午1点在门厅举行由顶级表演者主持的免费午餐音乐会。每个月一到两次,音
20、乐会之后会有免费参观剧院的机会详情可在网站上查询。)可知,在你参观Muziektheater之前,你可以参加每周一次的免费午餐音乐会。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Central Library部分第一句中的“At the Netherlands biggest library, the Centrale Bibliotheek, you can read the international papers for free”(在荷兰最大的图书馆中央图书馆,你可以免费阅读国际报纸)可知,在中央图书馆国内外报纸都可以免费阅读。故选D。BThat youngsters were glued t
21、o online games on their smart phones was a great concern for Ngurang Meena, a school teacher in Nirjuli. The 30-year-old social science teacher, who ran the Ngurang Learning Institute, an adult literacy centre, said that she felt disheartened when she read student papers. “The graph of student perfo
22、rmance is falling every year. It breaks my heart whenever I see answer sheets basic grammar skills are missing and theres an absence of any cohesive (连贯性的) expression. They lack guidance and reading culture is almost zero,” Meena said. When her school and the centre she ran had to close due to infec
23、tious diseases, she planned to do something to address the problem.Inspired by a similar proposal in Mizoram, Meena set up a bookshelf with around 80 books as well as some benches on the side of the road in Nirjuli on August 30th, 2020, where passers-by could spend time reading. The selections inclu
24、ded motivational books, biographies and novels as well as comics for young children. “I have to please the minors with sweets to sit and read, but that is okay,” she laughed.Meenas bookshelf became a hit among youngsters who spent hours in the reading corner. Within two months, her effort became the
25、 talk of the town.Now, generous contributions of books come in from the public and she is even receiving requests to set up such libraries in other parts of the state, including one in the capital, Itana-gar. Since the tiny libraries are far from the main town, she also lends books out to those who
26、want to read at home.“I never thought that this would become such a big inspiration,” Meena said. “Since childhood, we have been told that books are our best friends. The next generation of kids is focused on games and other things. I dont want them to head on the wrong track,” she added.4. Whats th
27、e aim of Meenas reading program?A. To highlight the importance of reading for adults.B. To help adults learn some cohesive expression.C. To keep Ngurang Learning Institute running well.D. To care for youngsters lacking in reading.5. What did Meena do to encourage young kids to read more?A. She provi
28、ded them with transportation.B. She offered some rewards to them.C. She chose novels with beautiful covers.D. She selected books covering every category.6. What does the underlined “this” refer to in the last paragraph?A. Peoples generous contributions of books.B. Her setting up the reading corner.C
29、. Peoples request to set up libraries.D. Young peoples passion for reading7. What is the best title for the text?A. The Roadside Reading CornerB. Books: Sources of KnowledgeC. The Library: a Paradise for the YoungD. New Ideas about Setting a Reading Plan【答案】4. D 5. B 6. B 7. A【解析】【分析】本文是一篇记叙文。一位名叫Me
30、ena 的女教师发现孩子们缺乏阅读后,决定开设一个路边的读书角,以激励他们多读书。【4题详解】细节理解题。根据第一段中“They lack guidance and reading culture is almost zero,” Meena said. When her school and the centre she ran had to close due to infectious diseases, she planned to do something to address the problem.(Meena说:“他们缺乏指导,阅读文化几乎为零。”当她的学校和所经营的中心由于传
31、染病而不得不关闭时,她计划采取措施解决这一问题)”可知,Meena要解决孩子们缺乏阅读的问题,因此她的读书计划就是为了关爱那些缺乏阅读的孩子们。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“I have to please the minors with sweets to sit and read, but that is okay,” she laughed.(“我必须用糖果取悦未成年人,让他们坐着看书,但这没关系。”她笑着说道)”可知,Meena得奖励孩子们一些糖果,让他们坐下来阅读。故选B。【6题详解】词句猜测题。根据倒数第二段“Now, generous contributions
32、of books come in from the public and she is even receiving requests to set up such libraries in other parts of the state, including one in the capital, Itana-gar. Since the tiny libraries are far from the main town, she also lends books out to those who want to read at home.(现在,公众慷慨地捐赠书籍,甚至有人要求她在该州的
33、其他地方建立这样的图书馆,包括在首都伊塔那加。由于这些小图书馆远离主要城镇,她也把书借给那些想在家读书的人)”可知,设置阅读角的行为引起了公众的关注,大家开始捐赠书籍,甚至有人要求在其他地方建立这样的图书馆,所以Meena说她从未想过自己设置阅读角这件事会如此鼓舞人心。即划线词意思指的是“她设置阅读角”。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据第二段中“Inspired by a similar proposal in Mizoram, Meena set up a bookshelf with around 80 books as well as some benches on the side
34、 of the road in Nirjuli on August 30th, 2020, where passers-by could spend time reading.(受到Mizoram类似提议的启发,Meena于2020年8月30日在Nirjuli的路边建立了一个约80本书的书架以及一些长椅,路人可以在这里花时间阅读)”结合本文主要讲了一位女教师开设路边的读书角的故事。所以短文的最佳标题为“路边阅读角”。故选A。CEngineers in Upstate New York have invented a folded paper device that looks like a d
35、ecorated art project. But dont be fooled. This is actually a paper-based battery. No, it doesnt look like any of those metal batteries running flashlights or smartphones. In these systems, the battery can be printed on a page. The battery s power consists of living bacteria.Paper electronics are sim
36、ple to make and inexpensive, notes study leader Seokheun Choi, an engineer at Binghamton University. They need no electrical outlet to recharge. They just need more bacteria, which can be found everywhere including dirty water.“ Most batteries use chemicals to generate electricity. Substituting bact
37、eria can be an advantage,” Choi says.“They are cheap and self-repairing.” What paper-based batteries wont do is generate much power. They do, however create enough to run small devices in faraway or dangerous places such as a battlefield . They might also find use in medicine . For instance, they mi
38、ght power tiny sensors, such as the types used to measure blood sugar.This invention is based on an observation made more than a century ago that microbes (微生 物) produce electricity as they digest food. Scientists refer to the bio-batteries based on this principle as microbial fuel cells. A fuel cel
39、l generates electricity like a regular battery. But a regular battery stops producing electricity when its inner chemical reactions stop. A fuel cell uses fuel that can be refilled. In this case, bacteria serve as the fuel. By refilling more microbes, as needed, scientists can keep these fuel cells
40、running.Lab tests have shown that the new battery can produce a current. Now, Choi and his team are looking at ways to increase the power. Theyre studying different shapes and materials for the anode and cathode (正负 极). Theyre also looking for the best ways to combine batteries for more power. The b
41、eauty of the paper devices is that you can simply fold them to connect them. And they surely will be a trend in the near future.8. What makes the paper-based batteries different from other batteries?A. They are mainly used to run smartphones.B. They use bacteria to generate electricity.C. They are u
42、sed to decorate small devices.D. They take a much shorter time to recharge.9. What can the paper-based batteries do?A. Power tiny devices.B. Lower blood sugar levels.C. Produce much electricity.D. Change chemicals in the paper.10. What is the fourth paragraph mainly about?A. The application of the n
43、ew battery.B. The characteristics of the paper batteries.C. The intention to invent the device.D. The working principle of the invention.11. What is the authors attitude towards the development of the paper-based batteries?A. Defensive.B. Optimistic.C. Doubtful.D. Ambiguous.【答案】8. B 9. A 10. D 11. B
44、【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了纸基电池的原理,这种电池可以通过微生物进行充电,同时,该电池也可以运用在医学方面,如测试血糖等。研发团队则在寻找能使该电池储存更多电量的方法。该电池最大的优势是可以随时随地折叠起来带走。【8题详解】细节理解题。第二段最后两句提到“They need no electrical outlet to recharge. They just need more bacteria, which can be found everywhere including dirty water.”这种电池是不需要外接发电设备进行充电,只需要细菌就可以充电了,这是该电池与
45、传统电池的不同之处。故选B。【9题详解】细节理解题。第三段第三句提到“What paper-based batteries wont do is generate much power. They do, however create enough to run small devices in faraway or dangerous places”纸基电池不会储存很多的电量,但这些电量还是能远程支持一些小型设备或运用在一些危险的地方,A项符合题意,故选A。【10题详解】主旨大意题。第四段第一句提到“This invention is based on an observation made
46、 more than a century ago that microbes(微生物)produce electricity as they digest food”,这项发明是基于百年前的一项观察,即微生物在消化食物的时候会产生电量。因此,科学家们“Scientists refer to the bio-batteries based on this principle as microbial fuel cells”根据这一原理将生物电池成为微生物燃料电池。由此可知,第四段介绍了生物电池的工作原理,D项符合文意。故选D。【11题详解】推理判断题。最后一段最后一句提到“The beauty
47、of the paper devices is that you can simply fold them to connect them”该电池的优点是,人们可以简单地通过折叠来连接它们。作者用到beauty“优点”一词来说明该设备,说明作者对于该设备持一种积极的态度。A. Defensive.保守的,B. Optimistic.乐观的,C. Doubtful.怀疑的,D. Ambiguous.不明确的。B项符合文意,故选B。DWhile we know that language first appeared among Homo sapiens (智人) somewhere thousa
48、nds of years ago, the secret to how language evolved is still unknown, and mainstream theories fall into two distinctly different camps.One widely held theory is that language came about as an evolutionary adaptation. That was where the idea of natural selection came into play, which was the belief
49、that the specific physical features of a population made that population more likely to survive its environment, like the turtle (海龟) and its shell. On one hand, humans needed to communicate with each other in order to hunt,farm and defend themselves successfully from the surrounding severe environm
50、ent. Being able to communicate by using language gave the human species a distinct survival advantage. On the other hand, language was needed for social interaction, according to those who subscribed to the adaptation theory.In their paper “Natural Language and Natural Selection,” researchers Steven
51、 Pinker and Paul Bloom theorized that a series of calls or gestures evolved over time into combinations, giving us complex communication, or language. As things became more complicated around them,humans needed a more complex system to convey information to one another. Early man saw a group of deer
52、 he wanted to hunt. He made a sound to his hunting partner that means “deer are nearby.” One day,a storm came in and the hunter noticed that thunder scared the deer away. As a result, the hunter went hungry until the storm passed. Over time, the same hunter also learned to recognize the warning sign
53、s for bad weather-dark skies and increased wind. Early man realized that when the sky darkened and the wind picked up, he needed to tell his hunting partner to speed up the pursuit of the deer. Therefore, he came up with a series of sounds that refer to both the deer and the bad weather. That series
54、 of sounds was the beginning of an evolutionary adaptation that eventually became language.As humans learned more about how to best survive, they developed a need to convey these survival methods to their population. To be brief, thats the adaptation theory.12. What is the text mainly about?A. The e
55、volution of language.B. The paper on natural selection.C. The differences between theories.D. The introduction to human reproduction.13. Why are the turtle and its shell mentioned in paragraph 2?A. To show the mystery of nature.B. To support the evolutionary adaptation.C. To stress the advantage of
56、the turtles shell.D. To encourage people to study natural selection.14 How does the author explain the adaptation theory in paragraph 3?A. By comparing.B. By listing data.C. By carrying out a survey.D. By giving an example.15. What will the author most probably tell us next?A. The exact place where
57、humans came from.B. The other theory of how language evolved.C. The reasons why animals cannot form language.D. The methods of humans shaping non- verbal thinking.【答案】12. A 13. B 14. D 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文,主要介绍了语言是如何进化的。【12题详解】主旨大意题。根据第一段“While we know that language first appeared among Homo sapiens
58、 (智人) somewhere thousands of years ago, the secret to how language evolved is still unknown, and mainstream theories fall into two distinctly different camps.”(虽然我们知道语言最早是在几千年前的智人中出现的,但语言如何发展的秘密仍然未知,主流理论分为两个截然不同的阵营)以及第二段“One widely held theory is that language came about as an evolutionary adaptatio
59、n.”(一种广泛接受的理论是语言是一种进化适应。)可知,本文主要介绍了语言是如何进化的。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第二段前两句That was where the idea of natural selection came into play, which was the belief that the specific physical features of a population made that population more likely to survive its environment, like the turtle (海龟) and its shell.
60、(那就是自然选择的想法开始起作用的地方,即人们相信种群的特定物理特征使该种群更有可能幸存于其环境中,例如海龟及其壳。)可知,作者提到海龟和龟壳是为了支持本段的中心论点:语言是作为一种进化适应而产生的。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第三段As things became more complicated around them,humans needed a more complex system to convey information to one anotherTherefore, he came up with a series of sounds that refer to
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-353102.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
