山西省太原市第五中学2020届高三英语11月月考试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 太原市 第五 中学 2020 届高三 英语 11 月月 考试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省太原市第五中学2020届高三英语11月月考试题(含解析)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15.答案是C。1. What will the speakers see tonight?A. An Italian opera. B. An Indian opera. C. A C
2、hinese opera.2. Where does the conversation probably take place?A. On a bus. B. In a museum. C. At a bus stop.3. What is the probable relationship between the speakers?A. Reporter and volunteer.B. Salesman and customer.C. Interviewer and interviewee.4. What would the woman like to do now?A. Have a r
3、est. B. Check the numbers. C. Add up the numbers again.5. Where does the woman need to go next?A. To a park. B. To a store. C. To a gas station.第二节(共15小题; 每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟; 听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Wha
4、t is the date today?A. September 10th. B. September 11th. C. September 12th.7. Where will the man celebrate his birthday?A. In a restaurant. B. In a club. C. At home.听第7段材料,回答第8、9题。8. Why did the touring party hold a football game on Friday?A. To have fun. B. To have a competition. C. To know each o
5、ther.9. What did the man do on Sunday?A. He had a race. B. He learned to play basketball. C. He played volleyball.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the mans problem about learning French?A. Learning grammar rules.B. Remembering new words.C. Understanding native speakers.11. How does the man learn French?
6、A. By listening to tapes. B. By attending classes. C. By talking with his classmates.12. What does the woman advise the man to do?A. Use French often. B. Try different books. C. Watch some TV programs.听第9段材料,回答第13至16题。13. What were the speakers doing?A. Working. B. Packing. C. Shopping.14. What will
7、 the woman do at 5 p.m.?A. Go to Newtown. B. Visit her brother. C. Attend a meeting.15. When will the woman probably get back home?A. At 7 p.m. B. At 8 p.m. C. At 10 p.m.16. What is the mans opinion about his new working place?A. It is far. B. His office is small. C. The traffic is heavy.听第10段材料,回答第
8、17至20题。17. What is the speech mainly about?A. What to do to protect animals.B. Whether to keep animals in zoos.C. How to improve zoos environment.18. What do experts of Group A suggest?A. Stopping people from killing animals.B. Protecting animals in a well-made area.C. Teaching people more about wil
9、d animals.19. What do experts of Group B say about modern zoos?A. They are poorly made.B. They can give animals protection.C. They are far from the natural environment.20. What is the speaker?A. A teacher. B. A scientist. C. A host.第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节 (共15小题;每小题3分,共45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选
10、出最佳选项。AHipster Greenport: 4 places to eat, shop and visitGreenport may date back to the 1630s, but its feeling pretty of-the-moment right now. Here are four places that embody the old-meets-new energy of the village:ClaudiosIf youve been to Greenport, you cant miss Claudios its where generations of
11、Long Islanders have made a tradition of eating, whether inside the main restaurant or at the floating dock-bar. The new owners have added fresh elements: Baccano Pizza by Nino, which offers a variety of slices and pies until as late as 2 a.m. on Fridays and Saturdays is right by the dock entrance.Li
12、ttle Creek Oyster Farm MarketIts little spots like this that tell the current Greenport story. Theres no sign or advertising for this tiny house changed from the cabin of an old ship thats practically hidden down Bootleggers Alley near Mitchell Park. But there they are streams of people who come to
13、enjoy the fresh oysters while drinking local craft beer, with a waterside view.The Times VintageNostalgia (怀旧) for bygone times runs high in this 1909 building, which once served as the base for the Suffolk Times newspaper. These days, this well-designed shop sells vinyl records (黑胶唱片) and loads of
14、old-fashioned clothing and home decoration items including mid-century highball sets.Greenport FireHeat comes in many forms and several are sold here hot sauces, cigars and candles. Consult the chalkboard for the current sauce offerings or browse cigars such as a hand-rolled Honduran Leaf by Oscar o
15、r the Gurkha Cellar Reserve made with 18-year-aged tobacco.1. Whats special about Greenport?A. It is a place full of energyB. It is a famous port in the worldC. It is a combination of new and old.D. It is a popular place of interest.2. What can you do in The Times Vintage?A. You can enjoy delicious
16、oysters.B. You can buy some old things.C. You can find hand-rolled cigars.D. You can have Baccano Pizza.3. If you are a smoker, you may be interested in _.A. ClaudiosB. Little Creek OysterC. Greenport FireD. The Times Vintage【答案】1. C 2. B 3. C【解析】这是一篇说明文。文章介绍了绿港(Greenport)这个村庄里能体现新旧融合的四个地方。【1题详解】细节理
17、解题。根据第一段中but its feeling pretty of-the-moment right now. Here are four places that embody the old-meets-new energy of the village但现在感觉很时髦。这里有四个地方体现了这个村庄新旧活力的融合。可知,绿港融合了新旧事物。故选C选。【2题详解】细节理解题。根据第四段中These days, this well-designed shop sells vinyl records (黑胶唱片) and loads of old-fashioned clothing and h
18、ome decoration items including mid-century highball sets. 如今,这家精心设计的商店出售黑胶唱片、大量的老式服装和家居装饰用品,包括20世纪中期的highball电视机。可知,在The Times Vintage能买到一些老式的东西。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中and several are sold here hot sauces, cigars and candles. 其中有几种在这里出售辣酱、雪茄和蜡烛。可知,喜欢抽烟的人应该对Greenport Fire感兴趣。故选C项。BRecently, as the B
19、ritish doctor Robert Winston took a train from London to Manchester, he found himself becoming steadily angry. A woman had picked up her phone and begun a loud conversation, which would last an unbelievable hour. Furious, Winston began to tweet about the woman. He took her picture and sent it to his
20、 more than 40,000 followers.When the train arrived at its destination, Winston rushed out. Hed had enough of the womans rudeness. But the press were now waiting for her on the platform. And when they showed her Winstons messages, she used just one word to describe Winstons actions: rude.Winstons tal
21、e is something of a microcosm(缩影) of our age of increasing rudeness, fueled by social media. What can we do to fix this?Studies have shown that rudeness spreads quickly, almost like the common cold. Just witnessing rudeness makes it far more likely that we, in turn, will be rude later on. The only w
22、ay to avoid it is to deal with it face to face. We must say, “Just stop.” For Winston, that would have meant approaching the woman, telling her that her conversation was frustrating other passengers and politely asking her to speak more quietly or make the call at another time.The rage and injustice
23、 we feel at the rude behavior of a stranger can drive us to do odd things. In my own research, surveying 2,000 adults, I discovered that the acts of revenge people had taken ranged from the ridiculous to the disturbing. Winston did shine a spotlight on the womans behavior but from afar, in a way tha
24、t shamed her.We must instead combat rudeness head on. When we see it occur in a store, we must step up and say something. If it happens to a colleague, we must point it out. We must defend strangers in the same way wed defend our best friends. But we can do it with grace, by handling it without a tr
25、ace of aggression and without being rude ourselves. Because once rude people can see their actions through the eyes of others, they are far more likely to end that strain themselves. As this tide of rudeness rises, civilization needs civility.4. What can you learn about Robert Winston from the passa
26、ge?A. He knows how to speak to rude people.B. He behaved improperly and spoke loudly on the train.C. He lost his temper due to other peoples rudeness.D. He reacted to a womans rude behavior wrongly.5. What does “fueled by social media” mean in Paragraph 3?A. Rude behavior is common on social media.B
27、. Rudeness can be avoided through social media.C. People can easily get away through social media.D. Social media may spread and cause rudeness.6. According to the writer, how should you respond when you meet rude people?A. Record them and post it on the Internet.B. Point it out in a polite and skil
28、lful way.C. Do nothing but wait for other people to fix it.D. Pay them back by doing equally disturbing things.7. Which of the following statement is true about the last paragraph?A. We can only point out rudeness from familiar people.B. Rudeness and manners can hardly coexist in civilized society.C
29、. Both strangers and acquaintances deserve our friendly warning.D. Rude people cant see their rudeness through others eyes.【答案】4. D 5. D 6. B 7. C【解析】这是一篇夹叙夹议文。作者通过温斯特对打电话这位粗鲁的女士曝光在媒体上的不当行为,提出了我们要用礼貌而巧妙的方式指出来生活中粗鲁的行为。【4题详解】推理判断题。根据第五段中Winston did shine a spotlight on the womans behavior but from afa
30、r, in a way that shamed her. 温斯顿确实把聚光灯对准了那个女人的行为但从长远看,这是方式一种让她蒙羞。可推出,作者认为温斯顿的做法不正确。故选D项。【5题详解】词句猜测题。根据上半句Winstons tale is something of a microcosm(缩影) of our age of increasing rudeness可知作者描述这个时代越来越粗鲁;再根据第四段第一句Studies have shown that rudeness spreads quickly, almost like the common cold. 研究表明,粗鲁行为传播迅
31、速,就像普通感冒一样。可知作者认为粗鲁行为传播很快。因此此处fuel意为“加速”之意,故D项“社交媒体可能会传播并导致无礼行为。”符合题意。故选D项。【6题详解】细节理解题。根据最后一段But we can do it with grace, by handling it without a trace of aggression and without being rude ourselves. 但我们可以优雅地做到这一点,处理它时不带一丝侵略性,自己也不粗鲁。可知,作者认为我们可以礼貌而巧妙的方式指出来粗鲁的行为和人。故选B项。【7题详解】细节理解题。根据最后一段We must defen
32、d strangers in the same way wed defend our best friends. 我们必须保护陌生人,就像保护我们最好的朋友一样。可知,C选项“陌生人和熟人都值得我们友好地警告。”正确。故选C项。CIt was the beginning of 2011. I had just finished filming the first season of Game of Thrones(权利的游戏). With almost no professional experience, I had been given the role of Daenerys Targa
33、ryen. The show was so successful that young girls would dress themselves up as Daenerys for Halloween.And yet, terrified of the attention, terrified of trying to make good on the faith that the creators had put in me, I worked much harder.On the morning of February 11, 2011, I was getting dressed in
34、 a gym when I started to feel a bad headache. I was so exhausted that I could barely put on my sneakers. I tried to ignore the pain, but I couldnt. I reached the toilet and sank to my knees. A woman came to help me. Then everything became unclear. I only remember the sound of an ambulance.That opera
35、tion lasted three hours. When I woke, the pain was unbearable. After four days, they moved me out of the I.C.U. (重症监护室). But one day when a nurse asked me, as part of a series of cognitive (认知的) exercises, “ Whats your name?”, I couldnt remember my name and I felt terrified: I am an actor; I need to
36、 remember my lines. Now, I couldnt recall my name.The phenomenon is called aphasia. Then I was sent back to the I.C.U. and, after about a week, I was able to speak and know my name. And I was also aware that there were people in the beds around me who didnt make it out of the I.C.U. I was continuall
37、y reminded of just how fortunate I was.I rarely gave a thought to my health. Nearly all I thought about was acting. I thought of myself as healthy. Once in a while, I would get dizzy. When I was fourteen, I had a migraine (偏头痛) that kept me in bed for a couple of days. But it all seemed manageable p
38、art of the stress of being an actor. Now I think I might have been experiencing warning signs of what was to come.Anyway, there is something pleasant about coming to the end of Thrones. And Im so happy to be here to see the beginning of whatever comes next.8. The author felt terrified after acting i
39、n the first season of Game of Thrones because _.she felt nervous about the public attention.she had been criticized for her lack of experience.she was experiencing some warning signs of a serious illness.she wasnt sure if she had performed well in Season 1.A. B. C. D. 9. When did the author lose con
40、sciousness?A. After she took an operation.B. After a woman came to her rescue in a gym.C. When trying to ignore a headache while working out.D. When knowing many patients wouldnt survive the illness.10. A patient who is suffering from aphasia _.A. cannot move his or her bodyB. will fall into serious
41、 depressionC must undergo brain surgery at onceD. is not able to remember things from the past11. What can you infer from the end of the passage?A. The author feels very lucky to be an actress.B. The author is quite confident about her role.C. The author cant go on acting due to the illness.D. The a
42、uthor will pay more attention to her health.【答案】8. A 9. B 10. D 11. D【解析】这是一篇记叙文。作者讲述了自己在作为一名演员对待工作非常认真努力却忽视了自己的身体健康,直到有一天她晕倒并进了重症病房接受治疗,她才意识到要重视身体健康。【8题详解】细节理解题。根据第一段中With almost no professional experience, I had been given the role of Daenerys Targaryen. 由于几乎没有任何专业经验,我得到了丹妮莉丝坦格利安这个角色。可知作者觉得她认为自己没经
43、验害怕不能很好完成;And yet, terrified of the attention, terrified of trying to make good on the faith that the creators had put in me, I worked much harder. 然而,由于害怕受到关注,害怕兑现创作者对我的信任,我更加努力地工作。可知作者害怕公众的关注。结合选项,故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第三段中A woman came to help me. Then everything became unclear.可知,一个女人来帮助我。然后一切都变得模糊不
44、清。作者是一个女人在健身房里救了她之后失去意识的。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据第四段中But one day when a nurse asked me, as part of a series of cognitive (认知的) exercises, “ Whats your name?”, I couldnt remember my name and I felt terrified: I am an actor; I need to remember my lines. Now, I couldnt recall my name.这个过程的描述可知,患有失语症者会记不得事情
45、,哪怕是自己的姓名。故一个患有失语症的病人会不记得过去的事情。故选D项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段Anyway, there is something pleasant about coming to the end of Thrones. And Im so happy to be here to see the beginning of whatever comes next。可知,不管怎样,能演完权力的游戏是一件令人愉快的事情。我很高兴还在这里,见证未来的开始。所以通过这次生病,作者意识到自己的健康出了问题,但作者很感激自己身体还是很健康,判断出作者将来会更加注意她的健康。更
46、好地演戏。故选D项。DEvery morning, Ben Mumford starts his school day with math. At the age of ten, he is already working at GCSE level, but he does not always bother to get out of his pajamas (睡衣裤) in time for the class. He reads more books than most of his friends, studies science on the beach, and recently
47、 built a go-kart (卡丁车) in a technology lesson. Ben is happy and fulfilled, all, his mother believes, thanks to homeschooling.Homeschooling is not what it used to be. What emerged in the 1970s as a way for Catholic (信天主教的) parents to infuse (灌输) religion into their kids education is now probably the
48、fastest-growing form of education in the U.K. The number of homeschooled children has risen by about 40 percent over three years. Here are a handful of reasons why homeschooling makes sense in the 21st century.Contrary to the name, homeschooling takes place in an actual home only a small part of tim
49、e. A great deal of instruction happens in libraries, museums and community colleges. These experiences have the effect of helping kids mature much more quickly and developing a trait of open-mindedness.The key idea of homeschooling is that kids need to learn at the speed, and in the style, most appr
50、opriate for them. Without formal curriculum to guide their education, homeschoolers get the chance to explore a range of topics that might not be normally offered until high school or college. They can study psychology in the fourth grade, or finance in the eighth grade.The most common misunderstand
51、ing about homeschoolers is that they lack social skills. However, social media makes it convenient for homeschoolers of today to have just as much opportunity to make friends as kids studying in traditional schools. Meanwhile, they do not need to deal with the potential problems of being around kids
52、 in a school environment, including bullying, which might result in anxiety and depression.For most people, school is really good, and it works for them because they learn in the way that school teaches. However, there are so many different ways of learning and processing (处理) information and knowle
53、dge. It does not necessarily work for everyone.12. What is the attitude of Bens mother towards homeschooling?A. Favorable.B. Critical.C. Indifferent.D. Doubtful.13. Which of the following is true according to the passage?A. Homeschoolers grow up more quickly.B. Homeschoolers have trouble making frie
54、nds.C. Homeschooled children learn in the way they like.D. Homeschooled children just stay at home and get knowledge.14. The underline word “trait” most probably means _.A. ability.B. disadvantage.C. thought.D. characteristic.15. What is the best title for the passage?A. Homeschooling is on the rise
55、.B. Homeschooling is not for everyone.C. Homeschoolers can learn freely.D. Homeschoolers can make more friends.【答案】12. A 13. A 14. D 15. A【解析】这是一篇夹叙夹议文。文章通过Ben Mumford(本芒福德)在家上学获得更大成长的故事引出并介绍了homeschooling(在家上学)这种学习方式,还介绍了在家上课的几点有意义的原因。【12题详解】推理判断题。根据第一段中Ben is happy and fulfilled, all, his mother b
56、elieves, thanks to homeschooling. 本的母亲认为,多亏了在家上学,他现在很快乐,也很充实。可知,本的母亲是支持homeschooling(在家上学)的。故选A项。【13题详解】细节理解题。根据第三段中A great deal of instruction happens in libraries, museums and community colleges. These experiences have the effect of helping kids mature much more quickly and developing a trait of o
57、pen-mindedness. 这些经历能帮助孩子们更快地成熟,并培养出开放的思想。可知,在家上学者可以更迅速地成长。故选A项。【14题详解】词义猜测题。根据open-mindedness意为“思想开放,心胸开阔”,可知这是发展一种品质,故此处trait应该意为“品质”,characteristic也有“品质,特点”之意。故选D项。【15题详解】主旨大意题。根据全文描述homeschooling的好处尤其是第二段中What emerged in the 1970s as a way for Catholic (信天主教的) parents to infuse (灌输) religion int
58、o their kids education is now probably the fastest-growing form of education in the U.K. The number of homeschooled children has risen by about 40 percent over three years. 上世纪70年代出现的一种方式,是信仰天主教父母将宗教灌输到孩子的教育中。如今,这种方式可能是英国增长最快的教育方式。可知,homeschooling(在家上学)这种学习方式正在蓬勃发展。所以短文的最佳标题为“家庭学校正在兴起”。故选A项。第二节 (共5小
59、题,每小题3分,共15分)根据短文内容,从短文中的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。This summer, when earthquakes rocked Southern California on back-to-back days, it was a close-to-home reminder that we may one day experience the “Big One,” a quake with the power to kill and destroy. A few people, however, saw something else: a
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
