河北省保定市2021届高三上学期期末考试英语试题(含听力) WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 河北省保定市2021届高三上学期期末考试英语试题含听力 WORD版含解析 河北省 保定市 2021 届高三上 学期 期末考试 英语试题 听力 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2020-2021学年度第一学期高三期末调研考试英语试题注意事项:1答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号,回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题,每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,
2、并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 此处可播放相关音频,请去附件查看】What do we know about Jack?A. He had a pleasant trip to Wuhan.B. He hoped everything went well in Wuhan.C. He spent an unforgettable winter this year in Wuhan.【答案】A【解析】【原文】W: Hi, Jack. How was your trip to Wuhan?M: Well, everyt
3、hing was wonderful. I enjoyed it except that the weather was chilly in this early winter.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman think of the movie?A. Its amusing .B. Its exciting.C. Its disappointing.【答案】C【解析】【原文】W: Have you seen the movie Rush Hour3? I saw it last night.M: How was it?W: My brothe
4、r thought it extremely amusing. But I was a little disappointed.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What did the woman do yesterday?A. She went cycling.B. She did some running.C. She photographed a sunrise.【答案】A【解析】【原文】W: We also went cycling in the Sunshine Street yesterday.M: Really? But I didnt see you. W: I sa
5、w you and Susan riding leisurely. Look, I took a photo of your riding.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where does this conversation take place?A. In a classroom.B. In a museum.C. In a hospital.【答案】C【解析】【原文】W: I am afraid visiting hours are over, sir.M: Can you make an exception? I dont want to leave my son alon
6、e in the ward. M: Sorry, thats the policy. Your son should be on bedrest as the doctor requests.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the man do?A. Hes a popular accountant .B. Hes a new media player.C. Hes a computer gamer.【答案】B【解析】【原文】W: Fantastic! Mike. Youre running one of the most popular accounts on
7、Tiktok, with over 1. 5m followers.M: Yeah, without TikTok, without the social media, I wouldnt be able to do all those new astonishing tricks, and show them to the world.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读
8、两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Whats the relationship between the speakers?A. Tour guide and tourist.B. Waiter and customer .C. Mother and son.7. What can we learn from the conversation?A. The woman was satisfied with the dinner.B. The man lent his phone to the woman.C. They spent a pleasa
9、nt evening party together.【答案】6. B 7. A【解析】【原文】M: Maam! You forgot your phone.W: Oh, thanks. I couldnt live without this little thing. I cant believe I lost it. M: I know what you mean. Most people use their phones for everything these days. So did you enjoy your dinner?W: Oh, yes. We had a lovely e
10、vening. Everything was just perfect. M: Im glad to hear that. Looking forward to your next visit.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What is the man doing?A. He is designing a fitness app.B. He is downloading an exercise app.C. He is searching for an exercise app .9. What kind of app does the man
11、suggest to the woman?A. An app for making money.B. An app for saving money.C. An app for spending money.【答案】8. C 9. B【解析】【原文】W: Hey Blues, whats up?M: Hi, Jane. Not much. Im trying to get in shape, so Im looking for an exercise app. W: Oh yeah? Found anything?M: Well, theres an app called Gudong. It
12、 can help you make a fitness plan. I imagine this app would help me get fit faster. W: I wish there were an app for getting rich. M: Ha-ha, well, there are apps for saving money. W: Really?M: Yes, sure. Look at this one. It helps you find discounts and the best price for whatever youre looking. I gu
13、ess you could save a little with this app. W: Cool. Great idea! Im good at spending.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What are the speakers mainly talking about?A. Cooking.B. Cleaning.C. Gardening.11. What does the man need to do today?A. Offer cooking recipe.B. Cover some plants.C. Decorate hi
14、s kitchen.12. Where are the womans plants?A. In her kitchen.B. On her balcony.C. In her garden.【答案】10. C 11. B 12. A【解析】【原文】M: Its raining again. Time to fix up my backyard garden. I need to pull the weeds out. And tonight, the temperature will be close to freezing. Ill have to cover the plants so t
15、hat they wont die.W: Thats a lot of work! My garden doesnt need so much care. M: Why? I didnt know you had one. Where is it?W: Ah, in my kitchen. I put all my plants by the kitchen window. They get plenty of sunshine, and I remember to water them often. If they were put on the balcony, I would proba
16、bly forget. M: What kinds of plants do you grow?W: Ive got hot pepper plants. I use these in my cooking. I also have some easily-planted ones with flowers, just for decoration. M: Our gardens are quite different. Ive got many vegetables and some small trees.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Wha
17、t was the woman planning to study originally?A. Business.B. Law.C. Medicine .14 What made the woman change her mind?A. The outbreak of COVID-19.B. The lockdown of schools.C. The reduction of income.15. Why does the woman apply for a medical school?A. She is interested in studying medicine.B. She wan
18、ts to meet her parents need.C. She looks forward to becoming a doctor.16. What will the man probably do?A. Apply for a law school.B. Apply for a medical school.C. Go to Harvard Business School.【答案】13. B 14. A 15. C 16. C【解析】【原文】M: Sara! Its nice to see you again.W: You know, Ben, I have been intendi
19、ng to call you for a long time. M: Me, too. How have you been?W: Pretty good. M: Last time I saw you, you were planning to go to law school, werent you?W: Yes, I was. But I changed my mind. Ive decided to become a doctor. M: Oh, really? What changed your mind? I think studying law is boring. W: No,
20、studying law can be very interesting. But as we know, this year COVID-19 has affected our life greatly. Many people lost their lives and jobs. Many schools are on lockdown. We are relying a lot on doctors. So Im applying for a medical school. M: Thats very good. W: What about you? Are you still inte
21、rested in studying business?M: Yes, I am applying for Harvard Business School. W: Thats great. Good luck to you.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. When will this autumns fashion show start?A. At 8 am on November 26.B. At 8 pm on November 26.C. At 8 am on October 26.18. What color will the clothes
22、on show be?A. Blue.B. Red.C. Orange.19. Why wont any shoes be for sale?A. The show space is limited.B. Sports clothes are more popular.C. People have no interest in shoes.20. What is the prize for the best designer this year?A. Money.B. A computer.C. Money and a computer.【答案】17. B 18. A 19. A 20. C【
23、解析】【原文】W: Hello, everyone! Im Geraldine Smith. Im going to tell you about this autumns fashion show. Many of you are wondering if it will be the same as usual. Yes. The same ten art colleges from the area are taking part. And this year the show will be in the sports stadium on the 26th of November.
24、Thats a bit later than usual- we usually do it in September or October- and it will start at 8 oclock sharp at night. Weve done something a bit different this year. Weve told the students they have to make clothes in a particular color- they must all be blue. So if your favorite color is red or oran
25、ge or something else, you wont find it here this year. In the room behind the main hall there will be some people selling clothes- looking at the list, youll be able to buy almost anything from sports clothes to winter coats, but there wont be any shoes for sale this year, as we havent really got ro
26、om for people to sit down and try them on. At the end of the evening, well announce who has the prize for the best design. The prize is money, but this year we have a computer to give away so Im sure that will be very useful to whoever wins. Entrance tickets are only RMB 10 each and they can be rese
27、rved by ringing 010-6992888.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题,每小题2. 5分,满分37. 5分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ASenior EpidemiologistEmployer: Animal and Plant Health Agency (APHA)Location: Weybridge, SurreySalary: 37,987-43,520 per yearMajor: Life Sciences, Animal Health, Epidemiology (流行病学)Hours: Ful
28、l timeAt the APHA we look after animal and plant health for the benefit of people, the environment and the economy. Our Department of Epidemiological Science is at the heart of some of our most important work. As a Senior Epidemiologist, youll provide epidemiological advice on animal health policy.
29、Joining us at an important moment, you will enjoy a chance to have a real influence. Supporting requirements arising from the planned exit of UK from the European Union, you will provide epidemiological evidence of disease status to support international trade in UK livestock (家畜) and animal food pr
30、oducts. We will rely on you to lead and contribute to epidemiological research to support current business needs. Your responsibilities will range from conducting descriptive analyses on large and complex datasets to leading evaluation. Youll also help us make preparations for foreign animal disease
31、 outbreaks. To join our team, youll need a postgraduate qualification or a PhD in an epidemiology topic. You have to show an excellent understanding of the principles of livestock production systems in Britain. Experience of applying epidemiology to animal disease surveillance (监督) design, control a
32、nd evaluation is essential. You have designed and conducted epidemiological studies and used software such as Stata or SAS to carry out a multivariable analysis. Importantly, you are a team player with excellent communication and relationship-building skills. Apply now!21. What can you do if you joi
33、n the APHA?A. Earn over 4,000 per month.B. Work at any time as you like.C. Make animal health policy.D. Take on APHAS most important work.22. What are you required to do as a senior epidemiologist?A. Provide evidence of peoples health.B. Design ways to test animal food products.C. Help prevent anima
34、l disease outbreaks.D. Lead research on international trade.23. What is a must for the applicants?A. A doctors degree in epidemiology.B. Experience of applying epidemiology.C. An excellent understanding of British laws.D. The ability to work independently.【答案】21. D 22. C 23. B【解析】【分析】这是一篇应用文。APHA要招聘
35、一名高级流行病学家。文章就工作职责、薪酬、申请要求等方面做了介绍和说明。【21题详解】推理判断题。根据倒数第三段中的“Our Department of Epidemiological Science is at the heart of some of our most important work. As a Senior Epidemiologist, youll provide epidemiological advice on animal health policy.(我们的流行病学系是我们一些最重要工作的核心。作为一名高级流行病学家,你将提供有关动物卫生政策的流行病学建议。)”可
36、知,作为一名高级流行病学家,你在该系工作,当然承担地是APHA中一些最重要的工作。故选D。【22题详解】细节理解题。根据倒数第三段中的“Youll also help us make preparations for foreign animal disease outbreaks(你还会帮助我们应对外国动物疾病爆发做准备)”可知,作为高级流行病学家,你帮忙预防动物疾病的爆发。故选C。【23题详解】细节理解题。根据倒数第二段中的“Experience of applying epidemiology to animal disease surveillance (监督) design, con
37、trol and evaluation is essential(必须具备将流行病学应用于动物疾病监测设计、控制和评估的经验)”可知,对于申请者而言,你必须具备应用流行病学的经验。故选B。BGautam Shah had spent 20 years working in ITand his whole life caring about nature. He saw advances in conservation that got mentioned only in science journals, “but the story lines within that data are am
38、azing; theyre fascinating,” Shah says. Theyre absolutely things that can engage an audience. ”Eager to use his techie skills for wildlife conservation, Shaha National Geographic explorerfounded a game company called Internet of Elephants in 2016. The Kenya-based start-up designs digital experiences
39、to tell real conservation stories based on real data. One example: Wildeverse, an improved reality mobile app like Pokemon Go, launched in April 2020. In the game, players can “track” apes (类人猿) by collecting environmental samples such as fruit and animal waste. Rather than putting lots of high-tech
40、 tricks in a game, Shah says, the company prioritizes (优先) telling an interesting, true story through whatever technology is best suited to it. Shah believes that gaming has a unique ability to connect audiences with wildlife in a deep, personal way that will show much concern and advocacy. His goal
41、 is for Internet of Elephants to reach more than 50 million people by 2027. Hopefully, he says, “we can create an entire industry where creating games and these types of digital experiences about wildlife conservation becomes as common things as creating a wildlife documentary. ”24. We can learn fro
42、m paragraph 1 that Gautam Shah _.A. has got a creative idea of doing something interestingB. has found some amazing data in science journalsC. thought science journals should be amazingD. had devoted his life to IT industry25. Why did Gautam Shah found the game company?A. To improve reality mobile a
43、pps.B. To win more than 500 million online players.C. To collect money for a wildlife conservation project.D. To use digital experiences to promote wildlife protection.26. What can the players do through the app Wildeverse?A. Play high-tech tricks in the game.B. Tell interesting, true stories about
44、animals.C. Find apes by following their movements.D. Have “conversations” with many animals like apes.27. Which of the following words can best describe Gautam Shah?A. Considerate and ambitious.B. Creative and responsible.C. Caring and tolerantD. Curious and generous.【答案】24. A 25. D 26. C 27. B【解析】这
45、是一篇记叙文。Gautam Shah通过创建公司让人们能够通过数字体验来体验动物保护,从而促进动物保护事业。【24题详解】细节理解题。根据第一段最后两句“but the story lines within that data are amazing; theyre fascinating”(但是数据中的故事情节是惊人的;他们是迷人的)和“Theyre absolutely things that can engage an audience.”(它们绝对是能够吸引观众的东西。)可知,Gautam Shah想到不仅仅在科学杂志上刊登关于环境保护的内容,因为这很有趣。所以Gautam Shah有
46、了做有趣事情的创意。故选A。【25题详解】细节理解题。根据第二段第一句“Eager to use his techie skills for wildlife conservation”(渴望用他的技术保护野生动物)和第二句“The Kenya-based start-up designs digital experiences to tell real conservation stories based on real data. ”(这家总部位于肯尼亚的初创公司设计数字体验,以真实数据为基础讲述真实的动物保护故事。)可知,Gautam Shah创立这家游戏公司是为了利用数字体验促进野生动
47、物保护。故选D。【26题详解】细节理解题。根据第二段倒第二句In the game, players can “track” apes (类人猿) by collecting environmental samples such as fruit and animal waste. (在游戏中,玩家可以通过收集水果和动物粪便等环境样本来“追踪”猿类。)可知,通过应用wilddeverse玩家可以通过追踪猿类的活动来找到它们。故选C。【27题详解】推理判断题。Gautam Shah通过创建公司让人们能够通过数字体验来体验动物保护,所以他很有创造力。Gautam Shah致力于动物保护,所以他很有
48、责任心。故选B。CFor many white-collar workers around the world, the recent pandemic has meant having to work from home. Their usual office location has been out of bounds . This means different working practices, which have advantages and disadvantages for employees. But the big question is, “Will they eve
49、r see their offices again?”Home working has made people realize what tasks they can perform at home, rather than enduring a commute to the office to do the same thing. It has given them more time with the family; theyve been sleeping better and have saved money by not travelling or buying lunches on
50、 the go . And recent research suggests the majority of people working from home are just as productive. For some people, this could be a permanent arrangement. In the UK, fifty of the biggest employers questioned by BBC, have said they have no plans to return all staff to the office full-time in the
51、 near future. Of course, one main reason is that firms couldnt see a way of accommodating large numbers of staff while social distancing regulations were still in place. But BBC also heard from some smaller businesses who are deciding to abandon their offices altogether. Other bigger companies are a
52、lso looking at shutting offices to save money as many jobs can be performed remotely. Peter Cheese, head of the Chartered Institute of Personnel and Development, told BBC: “Were at a moment of real change in the world of work, driven by big existential crises. ”But this isnt great news for everyone.
53、 Some employees can feel isolated at home, and theres less opportunity to network or learn from other people, especially if theyre a new recruit . Also, city centers may suffer most from a change in working habits. Shops and cafes rely on the footfall of office workers, and without them, they face c
54、losure. The future is still uncertain, which is why tt may be too early to say where our desks will be permanently located. But the office of the future may be your home.28. What does the underlined phrase “a commute to the office” in paragraph 2 mean?A. The journey to and back from the office.B. Th
55、e distance between the office partners.C. A communication from the office.D. A call at the office.29. According to the text, which is NOT the benefit of working from home?A. More time to accompany the family.B. Less money on lunches on the go .C. A better sleep.D. Higher efficiency.30. What can we i
56、nfer from paragraph 3?A. Half employers will tire their staff.B. Large numbers of staff will leave office.C. Some employees wont see their offices again.D. Firms couldnt deal with social distancing regulations.31. What could be the best title for this text?A. Does Working From Home Benefit a Lot?B.
57、Will Offices Disappear in the Future?C. The Usual Office Location Has Been out of BoundsD. Different Working Practices Have Advantages and Disadvantages【答案】28. A 29. D 30. C 31. B【解析】这是一篇议论文。在各国经历新冠肺炎疫情期间,有许多人都居家办公。雇主和雇员们都意识到,也许未来人们不再需要办公室。本文讨论办公室的终结是否会来到,以及这为什么对于人们来说是几家欢喜几家愁。【28题详解】短语猜测题。根据下文“It ha
58、s given them more time with the family; theyve been sleeping better and have saved money by not travelling or buying lunches on the go .”(这让他们有更多的时间和家人在一起;他们睡得更好了,而且不用出门旅行或在路上买午餐来省钱。)可推断,在家工作使人们意识到他们可以在家里完成任务而不必忍受往返办公室的通勤就能做同样的事情。故a commute to the office是指“往返于办公室的旅程”。故选A。【29题详解】推理判断题。根据第二段倒第二句“It ha
59、s given them more time with the family; theyve been sleeping better and have saved money by not travelling or buying lunches on the go .”(这让他们有更多的时间和家人在一起;他们睡得更好了,而且不用出门旅行或在路上买午餐来省钱。)可知,选项A、B、C都是在家工作的好处。根据第二段最后一句“And recent research suggests the majority of people working from home are just as produ
60、ctive.”(最近的研究表明,大多数在家工作的人也同样高效。)可知,文章是指在家工作和在办公室工作一样高效,而不是更加高效。故选D。【30题详解】推理判断题。根据第三段第一句“For some people, this could be a permanent arrangement. ”(对一些人来说,这可能是一种永久的安排。)可知,this是指上文提到的“working from home”,结合下文“In the UK, fifty of the biggest employers questioned by BBC, have said they have no plans to r
61、eturn all staff to the office full-time in the near future. ”(在英国,英国广播公司调查的50家最大的雇主表示,他们近期没有计划让所有员工全职回到办公室工作。)以及“But BBC also heard from some smaller businesses who are deciding to abandon their offices altogether. Other bigger companies are also looking at shutting offices to save money as many job
62、s can be performed remotely.(但BBC也听到一些较小的企业决定完全放弃他们的办公室。其他更大的公司也在考虑关闭办公室,以节省资金,因为许多工作都可以远程完成。) ”可推断,有些员工再也见不到自己的办公室了。故选C。【31题详解】主旨大意题。第一段最后一句But the big question is, “Will they ever see their offices again?”(但最大的问题是,“他们还能再见到自己的办公室吗?”)提出了文章的论点“员工是否还会回办公室办公”,下文进行了讨论,在最后一段最后两句“The future is still uncer
63、tain, which is why it may be too early to say where our desks will be permanently located. But the office of the future may be your home.”(未来仍不确定,这就是为什么现在说我们的办公桌将永久放在哪里可能还为时过早。未来的办公室可能是你的家。),可推断,作者认为办公室是否会消失尚不能定论。所以选项B(办公室会在未来消失吗?)是最好的标题。故选B。DA US government study has found that facial recognition t
64、echnology is getting better at identifying people wearing masks. The study is part of an ongoing research by the US National Institute of Standards and Technology (NIST). The agency has examined the effectiveness of more than 150 facial recognition systems on people wearing face coverings . The syst
65、ems are powered by machine learning algorithms (算法). The first results of the study were announced in July, as health officials across the world urged people to wear masks to limit the spread of COVID-19. New findings were released this week . Police agencies have long used facial recognition techno
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-356497.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
