山西省运城市2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省运城市2020-2021学年高二上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 山西省 运城市 2020 2021 学年 高二上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、运城市2021年高二期末调研测试英语试题注意事项:1.答题前,考生必先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,认真核对条形码上的姓 名、准考证号,并将条形码粘贴在答题卡的指定位置上。2.答题时使用。0.5毫米的黑色中性(签字)笔或碳素笔书写,字体工整、笔迹清楚3.请按照题号在各题的答题区域(黑色线框)内作答,超出答题区域书写的答案无效。4 .保持卡面清洁,不折叠,不破损。5.听力30分,不计入总分。第一部分 听力(共两节;满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转 涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每
2、段对话后有一个小题,从题中所给的a、B、C三个选项中选出最佳 选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例如:How much is the shirt?A. 19. 15. B. 9.15. C. 9.18.答案是B.1. Where is the man?A. In a bookstore. B. In a library. C. In a waiting room.2. What will the woman probably do this coming Sunday?A. Study for a test. B.
3、Call on her friend. C. Go on a picnic.3. How many invitations in total does the woman have to send?A. Five. B. Ten. C. Fifteen.4. What did Oliver do last weekend?A. He was at a meeting. B. He went to New York. C. He watched a football match.5. What is the relationship between the two speakers?A. Wai
4、ter and customer. B. Host and guest. C. Salesman and customer.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选 项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小 题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和7题。6. Whats wrong with the man?A. He has headaches. B. He has a runny nose. C.
5、He has a temperature.7. When did the problem begin?A. Two weeks ago. B. Two months ago. C. Three months ago.听第7段材料,回答第8和9题。8. Where has Barbara been?A. Milan. B. Florence. C. Rome.9. What has Barbara got in her suitcase?A. Shoes. B. Stones. C. Books.听第8段材料,回答第10至12题。10 What is the problem with the w
6、omans watch?A. It needs cleaning. B. It is ruined by water. C. It needs a new battery.11. What does the shop offer if the woman changes a battery there?A. A free battery. B. One - year guarantee. C. Free cleaning service.12. Why cant the woman have her watch repaired right away?A. The man cant fix i
7、t at the moment.B. The woman doesnt have enough money on her.C. There is no right battery in the shop now.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does the conversation most probably take place?A. In a supermarket. B. In a department store. C. In a restaurant.14. Why is the man nervous?A. Because this is his firs
8、t time to China.B. Because he knows nothing about Chinese table manners.C. Because he doesnt know whether he likes Chinese food or not.15 Whats the rule of table manners the woman tells the man to obey?A. To make himself at home.B. To learn to use chopsticks.C. To choose less strong wines.16. What d
9、oes the man have dinner with?A. Chopsticks. B. A knife and fork. C. A spoon.听第10段材料,回答第17至20题。17. What animals can be seen in the aquarium?A. Sharks. B. Whales. C. Polar bears.18. What food can the visitors give the monkeys to eat?A. Specially prepared food. B. Sweet biscuits. C. Fruits.19. Where do
10、 more than 300 species of birds come from?A. South Africa. B. South America. C. Southeast Asia.20. Who can help the visitors if they have any questions?A. The speaker.B. The friendly feeders.C. The people at the information desk.第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最
11、佳选项。AWhat are the best careers for the future? Of course, nobody can say for sure what the future holds. The best we can do is make educated guesses based on past and current trends. The occupations below are probably some of the most promising future careers.1. Organizational disruptorThe expansion
12、 of companies often leads to some loss of their innovative ability, which weakens their competitiveness against those more creative start-ups. A disruptor would be responsible for promoting creativity, risk-taking, cooperation, and innovation, by bringing about some changes that might be wild in an
13、organization.2. Personal education guideCompared with online programs today, education could be better able to meet individual needs, even with improved convenience. Like an adviser, a personal education guide may assist people with on-demand course selection or the planning of personalized training
14、.3. Custom body part manufacturerDoctors may expect custom organs grown or 3D printed using their patients own cells. After all, scientists creation of hearts, kidneys, and livers has already had some success in the labs. Even external body parts inclining skin and ears have been grown.4. Pharmaceut
15、ical artisanThe increasing popularity of 3D printing may enable the quick production of customized medications based on individual needs. Its possible that artisanal drugs would be created according to ones unique genes, habits, and medical history.5. Brain implant specialistWe are making greater pr
16、ogress in understanding how the complex human brain works so its highly possible that we would create something amazing by combining the rapid advances in neuroscience with the advantages of computer technology. In the future, one can have a specialized computer chip put into his brain to treat cert
17、ain health issues, such as diseases, mood disorders, and paralysis.1. Whom should you contact if you want to train to be more competitive?A. A brain implant specialist.B. An organizational disruptor.C. A custom body part manufacturer.D. A personal education guide.2. What is the main duty of pharmace
18、utical artisans?A. To promote 3D printing.B. To develop personalized medications.C. To speed up medicine production.D. To apply technology to tests for diseases.3. Which of the following words can best describe the future jobs?A. Informative.B. Entertaining.C. Customer-based.D. Labor-saving.【答案】1. D
19、 2. B 3. C【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了未来的五种最有前途的职业,以及它们各自的特点。【1题详解】细节理解题。根据2. Personal education guide部分中“Compared with online programs today, education could be better able to meet individual needs, even with improved convenience. Like an adviser, a personal education guide may assist people with on-demand
20、course selection or the planning of personalized training.(与如今的在线课程相比,未来教育可以更好地满足个人需求,甚至提高便利性。像顾问一样,个人教育指导师可以帮助人们按需选择课程或规划个性化培训)”可知,如果你想通过培训变得更有竞争力,你应该联系一位个人教育指导师。故选D。【2题详解】细节理解题。根据4. Pharmaceutical artisan (制药师)部分中“The increasing popularity of 3D printing may enable the quick production of customiz
21、ed medications based on individual needs. Its possible that artisanal drugs would be created according to ones unique genes, habits, and medical history.(随着3D打印技术的日益普及,人们可以根据个人需求快速生产定制化药物。根据一个人独特的基因、习惯和病史,手工制作药物是有可能的)”可知,制药师的主要职责是开发个性化药物。故选B。【3题详解】推理判断题。根据2. Personal education guide部分中“Compared with
22、 online programs today, education could be better able to meet individual needs, even with improved convenience. Like an adviser, a personal education guide may assist people with on-demand course selection or the planning of personalized training.(与如今的在线课程相比,未来教育可以更好地满足个人需求,甚至提高便利性)”;3. Custom body
23、 part manufacturer部分中“Doctors may expect custom organs grown or 3D printed using their patients own cells.(医生可能会期待使用患者自身的细胞种植或3D打印定制器官)”;4. Pharmaceutical artisan (制药师)部分中“The increasing popularity of 3D printing may enable the quick production of customized medications based on individual needs.(随着
24、3D打印技术的日益普及,人们可以根据个人需求快速生产定制化药物)”以及最后一段中“In the future, one can have a specialized computer chip put into his brain to treat certain health issues, such as diseases, mood disorders, and paralysis.(在未来,人们可以将一个专门的电脑芯片植入大脑来治疗某些健康问题,如疾病、情绪障碍和瘫痪)”可推知,未来的工作主要以顾客为中心。故选C。BMohanan, a tractor driver from Amba
25、lavayal, a town in Indias Kerala state, has been carrying a stick and an umbrella to work every day, for over a year. Its not that he fears getting attacked by dogs or that he hates rain, but that he needs to defend himself against the crows that always attack him whenever he approaches a bus statio
26、n where he once picked up two crow hatchlings (刚出壳的雏鸟) from under his tractor and placed them on the side of the road.The tractor driver recently said that crows nesting in the trees around the bus station always attack him when he drives by. He said he even tried staying away from that place for ov
27、er a week, but it didnt matter. The crows were waiting for him when he came back. Now he just uses his umbrella and stick for protection, and throws the crows some food to distract them. I give a share from my lunch to the crows. Once they finish eating it, they will start attacking me again, Mohana
28、n laughingly said, adding that changing his clothes and trying to disguise (伪装) himself didnt work either.The crows animosity toward Mohanan had become well known among the local people, and while most find it funny, the tractor driver says the birds can be pretty unkind, so much so in fact that a f
29、ew months ago they caused severe damage to his new umbrella during an attack.Interestingly, we featured a similar story just last month. One day, Shiva Kewat, a worker from Madhya Pradesh, claims that he has been attacked by a group of crows for the last three years, ever since he picked up a crow c
30、hick on the street.4. Why does Mohanan always cany an umbrella with him?A. Because he fears to get attacked by dogs.B. Because he doesnt want to get caught in the rain.C. Because he would like to protect himself from the sun.D. Because he wants to defend himself against crows.5. What can we infer fr
31、om Paragraph 2?A. Crows have great memory.B. The tractor driver is an unkind man.C. The crows finally forgive the tractor driver.D. The tractor driver has to give up his job.6. What does the underlined word “animosity” probably mean?A. Fear.B. Unkindness.C. Curiosity.D. Understanding,7. What is the
32、authors purpose in telling Shiva Kewats story?A. To warn people to be careful next time they see crows.B. To show Mohanan is not alone in being remembered by crows.C. To remind people to live in harmony with animals.D. To suggest Mohanan draw a lesson from Shiva Kewats experience.【答案】4. D 5. A 6. B
33、7. B【解析】这是一篇新闻报道。文章讲述了,乌鸦是一种记仇的生物,一位司机被乌鸦误解,已经遭受了乌鸦一年多的攻击。【4题详解】细节理解题。由第一段中的“Its not that he fears getting attacked by dogs or that he hates rain, but that he needs to defend himself against the crows that always attack him whenever he approaches a bus station where he once picked up two crow hatchl
34、ings (刚出壳的雏鸟) from under his tractor and placed them on the side of the road.”(这并不是因为他害怕被狗袭击,也不是因为他讨厌下雨,而是他需要保护自己不受乌鸦的攻击,因为每当他走近一个汽车站时,即他曾经从拖拉机下捡起两个乌鸦幼仔并把它们放在路边的地方,乌鸦总是攻击他。),可知Mohanan总是随身带着雨伞是为了保护自己免遭乌鸦的袭击。故选D项。【5题详解】推理判断题。由第二段中的“He said he even tried staying away from that place for over a week, bu
35、t it didnt matter. The crows were waiting for him when he came back.”(他说他甚至试着离开那个地方一个多星期,但没关系。他回来时,乌鸦正在等他。)和“Mohanan laughingly said, adding that changing his clothes and trying to disguise (伪装)himself didnt work either.”(Mohanan笑着说,并补充说,换衣服和试图伪装自己也没用。),可知无论是Mohanan离开一星期还是伪装,乌鸦还是能认出他,可得出乌鸦记忆力很好。故选A项
36、。【6题详解】词义猜测题。由第三段“The crows animosity toward Mohanan had become well known among the local people, and while most find it funny, the tractor driver says the birds can be pretty unkind, so much so in fact that a few months ago they caused severe damage to his new umbrella during an attack.”(乌鸦对Mohana
37、n的animosity在当地人中已经广为人知,虽然大多数人觉得很有趣,但拖拉机司机说,这些鸟可能非常不友善,以至于几个月前,它们在一次袭击中严重损坏了他的新伞。),可知拖拉机司机Mohanan说,乌鸦非常不友善,以至于在一次袭击中严重损坏了他的新伞,说明乌鸦对Mohanan有敌意/不和善,animosity在此处意为“Unkindness(不和善)”。故选B项。【7题详解】推理判断题。由最后一段“Interestingly, we featured a similar story just last month. One day, Shiva Kewat, a worker from Madh
38、ya Pradesh, claims that he has been attacked by a group of crows for the last three years, ever since he picked up a crow chick on the street.”(有趣的是,就在上个月,我们还报道了一个类似的故事。一天,来自中央邦的工人Shiva Kewat声称,自从他在街上捡到一只乌鸦雏鸟后,他在过去三年里一直遭到一群乌鸦的袭击。),可知另一位叫Shiva Kewat的人也被乌鸦记住了,受到了乌鸦的袭击,说明Mohanan并不是唯一一个被乌鸦记住的人并袭击的人。故选B项
39、。CFrankensteins monster might be one of the most popular roles people play when celebrating Halloween. But do you know where this impressive image originally comes from?The creation of Frankenstein dates back to the summer of 1816, when some young people were spending their holiday in Switzerland. U
40、sually, the weather in summer was pleasant, but that summer it rained quite a lot, so for most of the time, the group were trapped in their cottage. They started thinking about entertaining activities to have fun. Finally, they decided to join in the writing competition suggested by Lord Byron: Ever
41、yone should write a scary ghost story and share it with others, and the writer of the scariest one would win. During the competition, 18-year-old Mary Shelley came up with the idea of an ugly monster created from human body parts. Two years later, she published her first novel, Frankenstein,Yet Fran
42、kenstein isnt similar to other honor books. In the book, the monster can explain the story from his perspective. Although he is scary, ugly, and violent, he has understandable human emotions, and the book indicates that his violent actions are reasonable. He explains that he becomes cruel and violen
43、t because he has been treated cruelly and violently by the scientist who creates him and also the people he meets. The book raises awareness of our responsibilities to other people and also inspires us to put ourselves in others shoes.It also talks about an imaginary scientific experiment and its ef
44、fects, and because of this, it is considered as the first science fiction novel, or the beginning of science fiction as a genre. This means that the novel has probably influenced a lot of science fiction created later. Perhaps without Frankenstein, we wouldnt have the chance to enjoy Edward Scissorh
45、ands, Captain America, or Star Wars.However, I enjoy Frankenstein mostly because it can be interpreted differently. The problems it covers are simple and universal. It can be interpreted as a metaphor (隐喻) for family relationships, human emotions, or individualism, or as a criticism of misuse of sci
46、ence.8. Where did the idea of creating a monster from human body parts come from?A. An evening family gathering.B. A Halloween party.C. An entertaining writing competition.D. A school science lab.9. What can we infer about Frankensteins monster?A. He desires tender loving care.B. He is a monster wit
47、h no human emotion.C. He was created cruel and violent.D. He had beautiful appearance at first.10. Why does the author mention Edward Scissorhands, Captain America, and Star Wars in Paragraph 4?A. To show Frankensteins influence.B. To help readers know science fiction better.C. To list some more sci
48、ence fiction novels.D. To recommend readers to pick up these books.11. What of Frankenstein appeals to the author most?A. The experiences its character has.B. The problems of scientific experiments.C. The way the novel came into being.D. The themes the novel explores and inspires.【答案】8. C 9. A 10. A
49、 11. D【解析】这是一篇夹叙夹议。文章讲述了怪物弗兰肯斯坦的诞生背景和弗兰肯斯坦的意义。【8题详解】细节理解题。由第二段中的“They started thinking about entertaining activities to have fun. Finally, they decided to join in the writing competition suggested by Lord Byron: Everyone should write a scary ghost story and share it with others, and the writer of th
50、e scariest one would win. During the competition, 18-year-old Mary Shelley came up with the idea of an ugly monster created from human body parts.”(他们开始考虑娱乐活动以获得乐趣。最后,他们决定参加拜伦勋爵建议的写作比赛:每个人都应该写一个可怕的鬼故事,并与其他人分享,而最可怕的作家将获胜。在比赛中,18岁的玛丽雪莱想出了一个用人体器官制造丑陋怪物的主意。),可知用人体器官制造丑陋怪物的主意是来自于一个有趣的写作比赛。故选C项。【9题详解】推理判断
51、题。由第三段中的“Although he is scary, ugly, and violent, he has understandable human emotions, and the book indicates that his violent actions are reasonable. He explains that he becomes cruel and violent because he has been treated cruelly and violently by the scientist who creates him and also the people
52、 he meets. The book raises awareness of our responsibilities to other people and also inspires us to put ourselves in others shoes.”(虽然他是可怕的,丑陋的,暴力的,他有可以理解的人类情感,这本书表明,他的暴力行为是合理的。他解释说,他变得残忍和暴力是因为他受到了创造他的科学家和他遇到的人的残忍和暴力对待。这本书提高了我们对他人责任的意识,也激励我们设身处地为他人着想。),可知怪物弗兰肯斯坦虽然可怕、丑陋的、暴力,但他可以理解的人类情感,他变得残忍和暴力是因为受到
53、了人们的残忍和暴力(未被人类温柔以待),而它的出现提醒人们要对他人负有责任、为他人着想(避免弗兰肯斯坦的悲剧发生),说明人们需要给予怪物弗兰肯斯坦温柔的关爱,如果给予他渴望的温柔的关爱,弗兰肯斯坦就不会去伤害别人。故选A项。【10题详解】推理判断题。由第四段中的“This means that the novel has probably influenced a lot of science fiction created later. Perhaps without Frankenstein, we wouldnt have the chance to enjoy Edward Sciss
54、orhands, Captain America, or Star Wars.”(这意味着这部小说可能已经影响了许多后来创作的科幻小说。也许没有弗兰肯斯坦,我们就没有机会欣赏剪刀手爱德华、美国队长或星球大战。),可知作者提及剪刀手爱德华、美国队长或星球大战是为了显示弗兰肯斯坦对此后科幻小说创作的影响力。故选A项。【11题详解】细节理解题。由最后一段“However, I enjoy Frankenstein mostly because it can be interpreted differently. The problems it covers are simple and univer
55、sal. It can be interpreted as a metaphor (隐喻) for family relationships, human emotions, or individualism, or as a criticism of misuse of science.”(然而,我喜欢弗兰肯斯坦,主要是因为它可以被不同的解释。它所涵盖的问题是简单和普遍的。它可以被解释为对家庭关系、人类情感或个人主义的隐喻,或者是对滥用科学的批评。),可知弗兰肯斯坦最吸引作者的是这部小说引发了多个主题的探索和解释,作者可以从许多方面来探索这部小说。故选D项。DYour colleague c
56、ritical comment keeps replaying in your mind. Two of your friends are trapped in a “he said/she said battle of wills. You cant shake the anxiety you feel after hearing the latest news. We hear that its important to acknowledge and work through our emotional reactions to negative events, yet when we
57、do, we sometimes get caught up in cycles of rumination (反刍)which can make us feel even worse. So, what is the best way to reflect on difficult circumstances without finding ourselves tossed around in an emotional spin cycle?The answer may lie in a skill called self-distancing, which features the abi
58、lity to take a step back and view yourself more objectively. According to research, when people adopt self-distancing while discussing a difficult event, they make better sense of their reactions, experience less emotional suffering, and display fewer signs of stress.But what might self-distancing l
59、ook like in action? These two fiendswell call them Tom and Jessicafeel wronged, and they replay their argument in their heads and out loud with you! Jessica is thinking, cant believe he did that to me. ” And Tom insists, She really hurt my feelings. They are each focusing on their own feelings. Howe
60、ver, if you ask them to take the third-person perspective of a distanced observer, they might step outside of themselves and ask broader questions. Tom might literally wonder about himself, thinking in the third person, “Why was he so hurt in this situation? Or Jessica might ask, “How did these two
61、people get to this point? How did her anger affect him?” Although this approach may sound too simple to be effective, numerous studies with children, adolescents, and adults (young and old) indicate that a shift in point of view can have a powerful effect on the way we think, feel, and behave. 12. W
62、hy are the difficult circumstances mentioned at the beginning of Paragraph 1?A. To show the seriousness of these problems.B. To arouse readers interest and introduce the topic.C. To remind readers of the unhappy events.D. To offer some ways to live in the present moment.13. What does the text sugges
63、t people do about reflecting on negative events?A. Focus on the emotions in a direct way.B. Acknowledge and work through the emotional reactions.C. Talk about them and display suffering and stress.D. Step back and view them as a distanced observer.14. Which of the following adopts the self-distancin
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-356501.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
辽宁省北票市高级中学人教版高中语文选修《中国古代诗歌散文鉴赏》课件:第二单元 旅夜书怀 .ppt
