山西省运城市2020届高三英语上学期期末调研测试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山西省 运城市 2020 届高三 英语 学期 期末 调研 测试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山西省运城市2020届高三英语上学期期末调研测试试题(含解析)本试题满分150分,考试时间120分钟。听力不计入总分,答案一律写在答题卡上。注意事项:1. 答题前,考生务必先将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上,认真核对条形码上的姓名、准考证号,并将条形码粘贴在答题卡的指定位置上。2. 答题时使用0.5毫米的黑色中性(签字)笔或碳素笔书写,字体工整、笔迹清楚。3. 请按照题号在各题的答题区域(黑色线框)内作答,超出答题区域书写的答案无效。4. 保持卡面清洁,不折叠,不破损。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题
2、卡上。第一节(共5小题;每小题1. 5分,满分7. 5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where is the man?A. In a bookstore. B. In a library. C. In a waiting room.2. What will the woman probably do this coming Sunday?A. Study for a test. B. Call on her friend. C
3、. Go on a picnic.3. How many invitations in total does the woman have to send?A. Five. B. Ten. C. Fifteen.4. What did Oliver do last weekend?A. He was at a meeting.B. He went to New York.C. He watched a football match.5. What is the relationship between the two speakers?A. Waiter and customer. B. Ho
4、st and guest. C. Salesman and customer.第二节(共15小题;每小题1. 5分,满分22. 5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6和7题。6. Whats wrong with the man?A. He has headaches. B. He has a runny nose. C. He has a temperature.7.
5、When did the problem begin?A. Two weeks ago. B. Two months ago. C. Three months ago.听第7段材料,回答第8和9题。8. Where has Barbara been?A. Milan. B. Florence. C. Rome.9. What has Barbara got in her suitcase?A. Shoes. B. Stones. C. Books.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the problem with the womans watch?A. It needs
6、 cleaning. B. It is ruined by water. C. It needs a new battery.11. What does the shop offer if the woman changes a battery there?A. A free battery. B. One-year guarantee. C. Free cleaning service.12. Why cant the woman have her watch repaired right away?A. The man cant fix it at the moment.B. The wo
7、man doesnt have enough money on her.C. There is no right battery in the shop now.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where does the conversation most probably take place?A. In a supermarket. B. In a department store. C. In a restaurant.14. Why is the man nervous?A. Because this is his first time to China.B. Becaus
8、e he knows nothing about Chinese table manners.C. Because he doesnt know whether he likes Chinese food or not.15. Whats the rule of table manners the woman tells the man to obey?A. To make himself at home.B. To learn to use chopsticks.C. To choose less strong wines.16. What does the man have dinner
9、with?A. Chopsticks. B. A knife and fork. C. A spoon.听第10段材料,回答第17至20题。17. What animals can be seen in the aquarium?A. Sharks. B. Whales. C. Polar bears.18. What food can the visitors give the monkeys to eat?A. Specially prepared food. B. Sweet biscuits. C. Fruits.19. Where do more than 300 species o
10、f birds come from?A. South Africa. B. South America. C. Southeast Asia.20. Who can help the visitors if they have any questions?A. The speaker.B. The friendly feeders.C. The people at the information desk.第二部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AWhy go to Madrid?Th
11、ere may be a slight chill(寒冷) in the air, with temperatures staying around 15 in March, but Spains handsome capital is slowly starting to warm up. Even more attractive are the cultural events.A new exhibition on the living and working spaces of Spains greatest artist, Picasso, has just opened in the
12、 studio at the Fundacin Mapfre at Paseo de Recoletos 23. It runs until 11 May with rarely seen pieces borrowed from his family.Later this summer, the 400th anniversary of the death of the Renaissance(文艺复兴) painter El Greco will be marked with an exciting exhibition at the Museo del Prado at Paseo de
13、l Prado from 24June to 5 October.How to go?The widest range of flights is offered by EasyJetfrom Bristol, Edinburgh, Gatwick, Liverpool and Luton. British Airways and its sister airline Iberia combine forces from Heathrow and London City. Ryanair flies from Manchester and Stansted; Air Europa flies
14、from Gatwick.Barajas airport is 13km north-east of the city centre and is served by frequent trains on Metro line 8, but the shortest underground journey is a bit complex with at least one change at Nuevos Ministerios station and takes about 30 minutes. The fare to any station in the city centre is
15、4.50. The airport express bus runs every 15 to 35 minutes around the clock; 5 one way. It takes 40 minutes to reach the city centre. A taxi takes half the time. A flat rate of 30 covers most of central Madrid.1. When will the exhibition about Picasso close?A. On 23 March.B. On 11 May.C. On 24June.D.
16、 On 5 October.2. Which airline operates flights from Manchester to Madrid?A. EasyJet.B. Ryanair.C. Air Europa.D. British Airways.3. What is the fastest way to reach central Madrid from Barajas airport?A. Take a taxi.B. Take a city bus.C. Take Metro line 8.D. Take the airport express bus.【答案】1. B 2.
17、B 3. A【解析】本文是一篇应用文。一场关于西班牙最伟大的艺术家毕加索的生活和工作空间的新展览在西班牙美丽的首都马德里开幕了,今年夏末,为了纪念文艺复兴时期画家埃尔格列柯逝世400周年的展览,也将于6月24日至10月5日在普拉多大道的普拉多博物馆举办。文章介绍了如何去马德里去观看这些展览。【1题详解】细节理解题。根据Why go to Madrid?部分第二段中的It runs until 11 May with rarely seen pieces borrowed from his family.可知,展览将持续到5月11日,展出的作品都是从他家人那里借来的。所以关于毕加索的展览将于5月
18、11日闭幕。故选B。【2题详解】细节理解题。根据How to go?部分第一段中的Ryanair flies from Manchester and Stansted可知,瑞安航空从曼彻斯特和斯坦斯特德起飞。故选B。3题详解】细节理解题。根据How to go?部分第二段中的Barajas airport is 13km north-east of the city centre and is served by frequent trains on Metro line 8, but the shortest underground journey is a bit complex with
19、 at least one change at Nuevos Ministerios station and takes about 30 minutesThe airport express bus runs every 15 to 35 minutes around the clock; 5 one way. It takes 40 minutes to reach the city centre. A taxi takes half the time.(巴拉哈斯机场位于市中心东北方向13公里处,经常有地铁8号线的列车为其提供服务,但最短的地铁旅程有点复杂,至少要在纽埃沃斯迷你火车站换乘一
20、次,大约需要30分钟。机场快线每15至35分钟一班,昼夜不停;车费是5。到市中心需要40分钟。打车只需要一半的时间)可知,从巴拉哈斯机场到马德里市中心,乘最短的地铁需要30分钟,机场快线需要40分钟,而打车则需要一半的时间20分钟。由此可知,从巴拉哈斯机场到马德里市中心最快的方式是坐出租车。故选A。BMy divorce was now final and I needed to find a new home for me and my six-year-old son, Dash. A few days earlier Id seen an sd. I was willing to try
21、 anything, so I contacted the owner, a woman named Camille. When she e-mailed me back I discovered she wasnt renting s house at all She was renting the attic(阁楼)apartment. I left her a message calling off our meeting.I though hat would be the end of it, Instcad, Camille called me back and insisted I
22、 come over. So here I was. I pulled the car to a stop and looked up at the tiny collage. The house was small as it was. The attic window looked too tiny to led much light in. We couldnt live in a dark, depressing place. I could make do with almost anything But Dash needs a good home, a place be real
23、ly feels safe.I pushed open the car door and got out. I had to sell Camille it was a mistake for me to come. I knocked. The woman who opened the door was small and bright-eyed. She was much older than Id guessed, but I could see she had the energy of someone half her age. She looked so sympathetic t
24、hat I found myself wanting to keep talking to her. We have to leave our home, I explained. My marriage ended. I only have a few days to find something else, but I want it to be right.Camille nodded. Youre a good mother. You never know the miracles that await you around the comer, Camille walked me t
25、o the door and wished me well. I got back in the car and snapped out of it, I drove off slowly, hoping to make the feeling last. I turned down a side street I didnt recognize. I glanced out of the side window. Just up ahead was a cottage with a sign out in front:for rent.I pulled over. I found the o
26、wners had just bought the house themselves and were decorating it, hoping to find the perfect renters. They took me on a tour of the house that was like a copy of my list:;a big bedroom for Dash and a backyard with trees, s great school nearby. The house was meant for us.Camille was right. Micacles
27、await us, just around the comer.4. How did the author feel after she received Camilles e-mail?A. Anxious.B. Excited.C. Disappointed.D. Content.5. Why did the author decide to see Camilles house at last?A. Because the rent of it was teally low.B. Because her son begged her ta do that.C. Because Camil
28、le kept urging her to have a look.D. Because the price was within her range.6 What does the underlined part snapped out of it probably mean?A. Say something in an impatient voice.B. Stop feeling unhappy or depressed.C. Make a sharp noise suddenly.D. Lose control of ones feelings.7. What message does
29、 the passage mainly convey?A. Never lose hope.B. No pains, no gains.C. Every little bit helps.D. Well begun is half done.【答案】4. C 5. C 6. B 7. A【解析】本文为一篇记叙文。文章叙述了作者在决定离婚后选择去租房,在这个过程中发生了一些故事,以此作者告诉我们永远不要失去希望。【4题详解】推理判断题。根据第一段 “I left her a message calling off our meeting.”可知作者给她留了个口信取消了他们的见面,作者对这个房间很
30、不满意,因此情绪是失望的。故选C项。【5题详解】细节理解题。根据第二段 “Camille called me back and insisted I come over.”可知,卡米尔给我回了电话,坚持要我过去。所以作者最后去看房子是因为房主卡米尔坚持让作者来看。故选C项。【6题详解】词句猜测题。根据第四段 “Camille walked me to the door and wished me well. I got back in the car and snapped out of it, I drove off slowly, hoping to make the feeling la
31、st”可知我在收到卡米尔的祝福和安慰后心情变得好了起来并想要这种好心情持续下去,推测snapped out of it是“不再感受到不快乐或者沮丧”的意思。故选B项。【7题详解】主旨大意题。通读全文可知,章叙述了作者在决定离婚后选择去租房,在这个过程中发生了一些故事,作者主要是想表达自己在租房子中由失望再到充满希望的过程,从而告诉我们无论在什么时候都不要放弃希望。A选项“不要失去希望”符合主旨。故选A项。COn Dec 22, China became the third country in the world after Japan and the US to have a carbon
32、dioxide(CO2)monitoring satellite.Named Tansat, as tan is the Chinese word for carbon, the satellite moves around Earth at about 700 kilometers above the ground. There, it can “see” clearly how much CO2 there is in the air and how it is moving.How is TanSat able to do that?When sunlight travels throu
33、gh the air, the CO2 molecules(分子)take in different colors from the light. The satellite then looks at these colors to find out how much CO2 there is in the air.“The TanSat has very good vision(视力), and it can tell changes in CO2 as small as 1 percent, ” said Yin Zeng shan, one of the satellites desi
34、gners at the Chinese Academy of Sciences, according to Xinhua News Agency.But there is a question. When CO2 can already be measured from ground stations, why do we need a satellite that does the same thing?The truth is that they dont do exactly the same thing. According to Zhang Peng, vice director
35、of the National Satellite Meteorological Center, the data from ground stations is limited and it does not cover the ocean area, which takes up more than 70 petcent of Earths surface.But TanSat has solved the problem. It has a birds eye view of the Earth, covering both the land and the ocean. It can
36、also change its mode(模式)and position when looking at the ocean area because the water can reflect light. This light may change the data if its normal mode is used.More importantly, China is now working on its goal of producing less CO, , starting from 2030 or earlier. To meet that goal, it will need
37、 to keep track of every bit of progress that its making.And with TauSat, China will have first-hand, detailed data of CO2 emissions in different areas, provinces and parts of the ocean, no longer having to use data from Japan and the US.8. Which of the following about TanSat is TRUE?A. It collects t
38、he CO2 in different areas above the ground.B. It gets CO2 data by studying the colors of air.C. It has been developed with the help of Japan and the US.D. It has different modes to suit different weather conditions.9. By reporting that the TanSat has very good vision, the article shows that_.A. the
39、satellite uses many different kinds of cameras.B. the satellite is very sensitive.C. the satellite can capture every change in CO2.D. the satellite can reflect light at 700 kilometers above the ground.10. What can be concluded from the last paragraph?A. TanSat is specially designed to reduce Chinas
40、CO2 emissions.B. China did not have any detailed data of CO2 emissions before.C. TanSat will play a key role in helping to reduce Chinas CO2 emissions.D. China is going to share its data of CO2 emissions with other countries.11. What could be the best title for the passage?A. Making great achievemen
41、tsB. Cutting CO2 emissionsC. Monitoring the oceanD. Checking more carbon【答案】8. B 9. B 10. C 11. D【解析】本文为一篇说明文。文章描述了中国的二氧化碳检测卫星“TanSat”及其检测二氧化碳的原理,叙述了该卫星对我国气候观测的重要性。【8题详解】细节理解题。根据第三段“The satellite then looks at these colors to find out how much CO2 there is in the air.”可知卫星通过观察CO2从光中吸收的不同颜色,判断空气中有多少二
42、氧化碳。即通过研究空气的颜色来获取二氧化碳数据。故选B项。【9题详解】细节理解题。根据第四段 “it can tell changes in CO2 as small as 1 percent”可知卫星能分辨出二氧化碳的变化,哪怕是只有1%的二氧化碳,所以通过报道TanSat有很好的“视力”,文章表明了这颗卫星很敏感。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段“China will have first-hand, detailed data of CO2 emissions in different areas”可知中国将会在“TanSat”帮助下拥有不同地区、省份和部分海域二氧化碳排
43、放的第一手详细数据,推理可知TanSat将在帮助中国减少二氧化碳排放方面发挥关键作用。故选C项。【11题详解】主旨大意题。文章描述了中国的二氧化碳检测卫星“TanSat”及其检测二氧化碳的原理,叙述了该卫星对我国气候观测的重要性。所以D项“检查更多碳”为短文最佳标题。故选D项。DPeople have gown taller over the last century, with South Korean women shooting up by more than 20cm on average, and Iranian men gaining 16. 5cm. A global study
44、 looked at the average height of 18 year-olds in 200 countries between 1914and 2014.The results reveal that while Swedes were the tallest people in the world in 1914, Dutch men have risen from I2th place to claim top spot with an average height of 182. 5cm. Latvian women, meanwhile, rose from 28th p
45、lace in 1914 to become the tallest in the world a century later, with an average height of 169. 8cm.James Bentham, a co-author of the research from Imperial College, London, says the global trend is likely to be due primarily to improvements in nutrition and healthcare. “An individuals genetics has
46、a big influence on their height, but once you average over whole populations, genetics plays a less key role, he added.A little extra height brings a number of advantages, says Elio Riboli of Imperial College. Being taller is associated with longer life expectancy, he said. This is largely due to a
47、lower risk of dying of cardiovascular(心血管的)disease among taller people.”But while height has increased around the world, the trend in many countries of north and sub-Saharan Africa causes concern, says Riboli. While height increased in Ugands and Nigeria during the early 20th century, the trend has
48、reversed in recant yeas, with height decreasing among 18-year-olds.“One reason for these decreases in height is the economic situation in the 1980s, said Alexander Moradi df the University of Sussex. The nutritional and health crises that followed the policy of structural adjustment, he says, led to
49、 many children and teenagers failing to teach their full potential in terms of beight.Bentham believes the global trend of increasing height has important inaolications. “How tall we are now is strongly influenced by the environment we grew up in, he said. If we give children the best passible start
50、 in life now, they will be healthier and more productive for decades to come.12. What does the global study tell us about peoples height in the last hundred years?A. There is a remarkable difference across cantinents.B. There has been a marked increase in most countries.C. The increase in peoples he
51、ight has been quickening.D. The increase in womens height is bigger than in mens.13. What does James Bentham say about genetics in the increase of peoples height?A. It counts Jess than generally thought.B. It outweighs nutrition and healthcare.C. It impacts more on an individual than on a population
52、.D. It plays a more significant role in females than in males.14. What do we lean about 18-year-olds in Uganda and Nigeria?A. They grow up slower than their peers in other countriea.B. They are actually shorter than their earlier generations.C. They find it hard to bring their potential into full pl
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
