山东省邹城市2020-2021学年高二上学期期中(含听力)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省邹城市2020-2021学年高二上学期期中含听力英语试题 WORD版含解析 山东省 邹城市 2020 2021 学年 高二上 学期 期中 听力 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、20202021 学年度第一学期期中教学质量检测高二英语试题本试卷分为第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分,共150分,考试用时120分钟。第I卷(共95分)注意事项:1.答第I卷前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上。2.将答案用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;不能答在本试卷上,否则无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. 【
2、此处可播放相关音频,请去附件查看】Why does the man need a map?A. To tour Manchester.B. To find a restaurant.C. To learn about China.【答案】B【解析】【原文】M: Jane, do you have a map of Manchester? I want to find a good place to eat.W: Why not try Chinatown? There are plenty of good Chinese restaurants there, and its near here
3、.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman want to do for vacation?A. Go to the beach.B. Travel to Colorado.C. Learn to snowboard.【答案】A【解析】【原文】M: Lets do something different for vacation this year. Oh, lets go to Colorado. I want to learn to snowboard.W: Oh, Paul, you know I dont like cold weather. C
4、ant we go some place warm, like the beach?3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man probably do?A. Take the job.B. Refuse the offer.C. Change the working hours.【答案】A【解析】【原文】W: This job is for three days a week: Monday, Friday, and Saturday. Are you Okay with that?M: Mmm. I was hoping to have Saturday f
5、ree. But I need the job, so. can you tell me what exactly I will do?4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman say about John?A. He wont wait for her.B. He wont come home today.C. He wont be on time for dinner.【答案】C【解析】【原文】M: Do you know if Johns coming home for dinner?W: Hell be late. He said not to
6、wait for him.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the speakers probably do next?A. Order some boxes.B. Go home and rest.C. Continue working.【答案】B【解析】【原文】W: Im really tired from packing all these boxes for three hours. Its about time to call it a day.M: I know. Maybe we could do it first thing tomorrow mor
7、ning.W: Why not? These orders are not urgent.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出 5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How does the woman usually go to work?A. By car.B. By bus.C. By train.7.
8、 What do the speakers agree about taking the train?A. It is safer.B. It is faster.C. It is cheaper【答案】6. A 7. B【解析】【原文】M: Lisa? Hi!W: Hi, Ned.M: Dont you usually drive to work?W: Usually, but not in bad weather.M: Why is that?W: The traffic gets a lot worse when it rains or snows.M: I always take th
9、e train. Its a lot faster for me than driving.W: Its faster for me, too, but the time isnt always convenient.M: Yeah, but think of all the things you can do on the trainread a book or the newspaper.W: Or answer my email. No thanks! My workday is long enough already.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看
10、】8 What does the man suggest the woman doing?A. Saving up for the car.B. Going to another car dealer.C. Asking someone to check the car.9 What is the salesman going to do?A. Give a discount.B. Stick to a high price.C. Ask for cash payment.10. How will the man help the woman?A. Lend money to her.B. D
11、rive her car home.C. Take care of her car.【答案】8. C 9. A 10. B【解析】【原文】W: I think the car we saw yesterday would be a good deal. What do you think?M: Yes, but I think you should ask someone to take a look at it just to be sure.W: My friend Jack knows cars, and he helped me do the check this morning.M:
12、 It was smart of you to think ahead. Have you and the salesman agreed on a price?W: Yes, he finally agreed to accept the discounted price I asked.M: Then have you thought about how to pay?W: Well, Ive saved up enough money to pay cash for this car.M: Good. Let me go with you to make the payment and
13、drive the car home for you.W: Thank you. That would make it much easier for me.M: Youre welcome. Lets go take care of that right now.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】11. What does the woman think of the living expenses in the city?A. Fairly low.B. Just Okay.C. Very high.12. What does the woman spe
14、nd most on?A. Meals.B. Trains.C. Clothes.13. What does the woman do in her free time?A. See films.B. Travel around.C. Go for a drink.【答案】11. C 12. B 13. A【解析】【原文】M: Being away from home for college can be stressful. Besides all the pressures of study, theres the pressure on your pocket. Today, lets
15、go to a university to find out.M: Excuse me. Can I ask you a few questions?W: Well, Okay.M: How do you find the cost of living in the city?W: Everything is expensive, including clothing, housing, and traveling.M: So, what do you spend most on?W: Transport, I think. For food, if I cook myself, its no
16、t expensive at all. For clothing, I bring my clothes here from my home country, where theyre nice and cheap. But every week, I have to spend more than 100 pounds on the trains.M: Then whats the social life like?W: Im a very social person. I love hanging out with my friends and meeting new people. Th
17、ankfully, I dont drink nor smoke, so the only expense is maybe tickets to the cinemas, club, and so on.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】14. What will Rebecca do on June 12?A. Go on a business trip.B. Organize a trade exhibition.C. Meet the people from Head Office.15. What is John preparing for the
18、 meeting?A. A report.B. A timetable.C. A speech.16. When do the speakers decide to have the meeting?A. On June 3.B. On June 10.C. On June 17.【答案】14. C 15. A 16. C【解析】【原文】W: Can you fix a time for the next meeting, Alex? How about June 12th? Thats after the trade exhibition.M: I thought something was
19、 happening on that day, Rebecca.W: Oh, yes. Youre right. The people from Head Office are coming.M: What time does their plane arrive? Can we have the meeting in the morning?W: No, its all arranged. Im meeting them at half past ten, so I wontbe available at all that day.M: Well, lets have the meeting
20、 earlier in June, then. The trade exhibition finishes on the third, doesnt it?W: Yes, but we need Johns sales report for the meeting. Hows it going?M: Im afraid John hasnt started yet. The figures wont be in place till next week.W: Will it be ready early in June?M: Well, not really. He told me that
21、he will finish them by June 10th.W: So, were looking at the week starting the 17th. How about two oclock on that day?M: I think thats Okay. Lets meet here again then.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. What did the speaker decide to do after lunch that day?A. Stay to help her friend.B. Drive home i
22、n the rain.C. Wait for the rain to stop.18. What can we learn about the speaker then?A. She worked at a hotel.B. She had bought a new car.C. She was having a baby soon.19. Where did the speaker meet the taxi passenger?A. At a crossroads.B. In front of a hotel.C. Beside a car park.20. What does the s
23、peaker talk about?A. An exciting lunch party.B. A well-known short story.C. An unforgettable experience.【答案】17. B 18. C 19. A 20. C【解析】【原文】Hello, everyone. In todays program, Id like to share a true story of mine. One day, my friends and I had just finished lunch at a hotel when it started to rain h
24、eavily. When it became lighter, I decided to brave the rain to get car and go home. It was parked three blocks away. My friends argued I shouldnt go because at that time, I was due to give birth in three months. I promised Id be very careful. One of them wanted to come with me, but I insisted she st
25、ay with another friend who needed help with her baby. When I walked to the first crossroads, a taxi stopped and a passenger came out with an umbrella. Before I knew what was happening, he walked right beside me and told me he would walk with me to where I would go. I refused, but he insisted. During
26、 our walk, he kept telling me to walk slowly. When we got to the car park, I thanked him, and we parted ways. I did not get his name and may not even recognize him now. Did he purposely stop for me? Ill never know.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共11小题;每小题2.5分,满分27.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项,请将答案按题号涂到对应
27、的答题卡的题号上。AUnderstanding cultural body language in other countries is very helpful in communication, especially when we cant speak a foreign language.Here are some gestures and their meanings in different cultures.I hope these will help you when you try to interact with foreigners.Head movementsIn so
28、me parts of India, people shake their heads to show they are actively listening or agree with you.In western countries,people nod to confirm. However,in Bulgaria and Greece, nodding actually means the contrary.Eye contactsSome countries,such as Japan and Finland, consider constant eye contact awkwar
29、d.In Caribbean cultures,children and teenagers are taught not to look at adults in the eyes when they are being corrected. Strong eye contact is common among people of the same sex in Spain andArabic countries.HandsThe thumbs up sign is used in many cultures to mean “OK”。 In France,it can mean No.1,
30、 but it has a very rude sexual meaning in Islamic countries,Cerdena and Greece. Interestingly,theOKsign means “zero”or nothing in France,while some other European countries such as Greece,Italy,Brazil,and Russia consider it as impolite.Greetings and goodbyesShaking hands is a normal and formal way t
31、o greet or say goodbye in western countries. But in Romania, only men usually shake hands.And they do it every time they meet, not just the first! In England, however,its unusual to shake hands with someone you are introduced to in an informal setting.LegsSitting with crossed legs is common in North
32、 America and European countries, but it is considered disrespectful in Asia and the Middle East where a straight and balanced posture is the norm(规范)。Body language varies from country to country. When you communicate with foreigners, one safe way is to understand, respect and follow the culture.21.
33、Why does the author write the first paragraph?A. To tell us the writing purpose.B. To show ways of communicating.C. To stress the importance of language.D. To compare the cultural differences.22. What can we learn about body language according to the text?A. Constant eye contact is advisable in Japa
34、nese.B. Sitting with crossed legs is popular in the Middle East.C. Shaking hands only happens between men in Romania.D. The thumbs up sign can be considered polite in Cerdena.23. Which can best describe the authors advice on communication with body language?A. Practice makes perfect.B. Actions speak
35、 louder than words.C. Seeing is believing.D. When in Rome, do as the Romans do.【答案】21. A 22. C 23. D【解析】这是一篇说明文。文章作者讲述了不同文化中的肢体语言及其含义。希望对尝试和外国人交流的人有所帮助。【21题详解】推理判断题。根据文章第一段“Understanding cultural body language in other countries is very helpful in communication, especially when we cant speak a forei
36、gn language. Here are some gestures and their meanings in different cultures. I hope these will help you when you try to interact with foreigners.”(理解其他国家的文化肢体语言对交流非常有帮助,尤其是当我们不会说外语的时候。以下是一些不同文化中的肢体语言及其含义。我希望这些能在你尝试与外国人交流时对你有所帮助。)可知,理解其他国家的文化肢体语言对交流非常有帮助,作者希望他所写的文章对那些尝试和外国人交流的人来说有所帮助。因此可以推断在第一段中作者表明
37、了他的写作目的。故选A项。【22题详解】细节理解题。根据文章倒数第二段“Shaking hands is a normal and formal way to greet or say goodbye in western countries. But in Romania, only men usually shake hands.”(在西方国家,握手是一种正常和正式的问候或道别方式。但是在罗马尼亚,通常只有男人才握手。)可知,在罗马尼亚,通常只有男人才握手。故选C项。【23题详解】推理判断题。根据文章最后一段“When you communicate with foreigners, on
38、e safe way is to understand, respect and follow the culture.”(当你与外国人交流时,一个安全的方法就是理解、尊重并遵循当地文化。)可知,作者给的建议是:入乡随俗。D项When in Rome, do as the Romans do译为“入乡随俗”符合题意。故选D项。BBritish chemist David Evans has become an overnight celebrity on Chinese social media. His chemistry experiments have attracted over 2
39、million followers in just a few months. Evans is a chemistry professor at the Beijing University of Chemical Technology. The 60-year-old always wears a white lab coat, a pair of safety goggles(护目镜),and smiles often.Some web users say he looks just like the grandpa of KFC.Evans has posted videos of v
40、arious experiments. His most popular experiments have attracted millions of hits on video-sharing apps. Excited childrens cheers and shouts can be heard in his videos. “I hope my experiments can arouse peoples interest in science,” he says.Evans has been interested in China since childhood.In the ea
41、rly 1970s, before the reform and opening-up,he viewed it as a “country full of mysteries. He first visited the Chinese mainland in 1987 to attend a chemistry conference in Nanjing,Jiangsu Province. He quit his job in the United Kingdom and moved to Beijing in 1996. Many of his friends thought he was
42、 crazy. But Evans says they just saw Chinas challenges but not its potential.Since 2011, Evans has turned to the Internet to popularize science. He learned short-video apps are also popular in small cities and rural areas. And he realized this enables him to reach more students, who lack opportuniti
43、es to perform fun experiments. But even a one-minute video requires a considerable amount of work. Still, he thinks its worth it to fulfill his responsibility to popularize science.His experiments always fill schools lecture halls with laughter. Some viewers call him a Harry Potter-like magician”, b
44、ut he disagrees. “A magician never tells the secrets behind his tricks, but a scientist always gives an explanation.” He sees himself as a teacher. He performs experiments to spread knowledge, inspire thinking, remove misunderstandings and show that science can create change. Evans says he looks for
45、ward to more chemical reactions with China.24. Who is David Evans according to the passage?A. A film celebrity.B. A chemistry teacher.C. A manager of KFC.D. A British magician.25. Why did Evans begin to post videos of experiments on the Internet?A. To popularize science.B. To rise to fame.C. To appl
46、y short-video apps.D. To make a fortune.26. Which of the following statements is true according to paragraph 3?A. Evans considered UK to be a country full of mysteries.B. Evans first visited Chinese mainland in his childhood.C. Evans went to China for a chemistry meeting in 1987.D. Evans moved to Be
47、ijing with the support of his friends.27 What can we infer from the passage?A. Evans knows exactly how a magic works.B. Evans was a serious scientist and barely smiled.C. Evans will continue to post videos of experiments in China.D. Evans students like to interrupt his experiments with laughter.【答案】
48、24. B 25. A 26. C 27. C【解析】这是一篇记叙文。文章主要介绍了一位移居中国,并且在网上发布化学实验短视频的英国化学家在中国的一些事迹。【24题详解】细节理解题。根据文章第一段“Evans is a chemistry professor at the Beijing University of Chemical Technology.”(Evans是北京化工大学的化学教授。)可知,David Evans是一位化学老师。故选B。【25题详解】细节理解题。根据文章第四段“Since 2011, Evans has turned to the Internet to popul
49、arize science. ”(自2011年以来,埃文斯开始通过互联网普及科学。)和“Still, he thinks its worth it to fulfill his responsibility to popularize science.”( 尽管如此,他认为履行普及科学的责任是值得的。)可知,开始在互联网上发布实验视频,以普及科学。故选A。【26题详解】细节理解题。根据文章第三段“He first visited the Chinese mainland in 1987 to attend a chemistry conference in Nanjing, Jiangsu P
50、rovince.”(他第一次访问中国大陆是在1987年,在江苏省南京市参加一个化学会议。)可知,1987年,埃文斯去中国参加了一个化学会议。故选C。【27题详解】推理判断题。根据文章第二段“Evans has posted videos of various experiments. His most popular experiments have attracted millions of hits on video-sharing apps.”(埃文斯上传了各种实验的视频。他最受欢迎的实验已经在视频分享应用程序上吸引了数百万点击量。)和最后一段“Evans says he looks f
51、orward to more chemical reactions with China.”(埃文斯说,他期待与中国发生更多的“化学反应”。)可推知,他将继续发布更多的实验视频。故选C。CAccording to a recent study,a new genetically modified(转基因的)rice can prevent infections of HIV,the virus responsible for the disease AIDS.The study reports the newly-developed rice produces proteins(蛋白质)tha
52、t attach directly to the HIV virus. This process keeps the virus from mixing with human cells. The scientists say it can remove the effect of the virus and block its spreading.The Joint United Nations Program on HIV/AIDS reports that worldwide, nearly 37 million people were living with HIV in 2017.
53、The organization says the largest number of those are in developing countries. Nearly two-thirds of HIV cases are in Africa. Now there is no cure for HIV/AIDS though there have been developments in oral drug treatments to slow the progression of the disease.The new study predicts the rice-based meth
54、od will lead to long-term use of the anti-HIV treatment across the developing world. Researchers said the groundbreaking discovery is “realistically the only way that anti-HIV combination treatments can be produced at a cost low enough for the developing world.They say the easiest and most cost-effe
55、ctive way to use the rice will be to make it into a cream to be put on the skin. The HIV-fighting proteins can then enter the body through the skin. People all over the world could grow the rice and make the cream themselves. This would prevent the cost and travel required for many patients to recei
56、ve treatments and medicine.The process of changing the genetic structure of food crops has been debated for some time. Critics of genetically engineered crops believe they can harm people. The scientific team says further testing is needed to ensure that the genetic engineering process does not prod
57、uce any additional chemicals that could be dangerous to people.28. What is the third paragraph mainly about?A. The terrible situations of HIV infections.B. The rapid development of Africa.C. The practical ways to cure AIDS.D. The efforts made by the United Nations.29. In which way will the rice be u
58、sed at the lowest cost?A. By transforming it into proteins.B. By processing it into a cream.C. By attaching it to the HIV virus.D. By adding it to an oral drug.30. What can we infer about the genetic engineering process?A. It can prevent infections of HIV.B. It has produced dangerous chemicals.C. It
59、 is intended for the developed world.D. It requires further testing to ensure the safety.31. From which is the text probably taken?A. A biology textbook.B. A first aid brochure.C. A social web page.D. A health magazine.【答案】28. A 29. B 30. D 31. D【解析】本文是说明文。文章介绍了最新的研究发现了一种转基因大米,可以防止HIV病毒的感染。【28题详解】主旨
60、大意题。文章第3段中提到“worldwide, nearly 37 million people were living with HIV in 2017. Now there is no cure for HIV/AIDS ”,全球HIV感染人数达到近3700万人,而且目前还没有治愈艾滋病毒的方法。由此可以推断,本段说明了在全球HIV病毒感染的严峻现状。 故选A。【29题详解】细节理解题。根据第5段中“They say the easiest and most cost-effective way to use the rice will be to make it into a cream
61、 to be put on the skin.”可知,科学家们认为最简单且最节约成本的方式就是把大米加工成膏状,涂在皮肤上。故选B。【30题详解】推理判断题。根据文章最后一段中“Critics of genetically engineered crops believe they can harm people. The scientific team says further testing is needed to ensure that the genetic engineering process does not produce any additional chemicals t
62、hat could be dangerous to people.(转基因农作物的批评者认为它们会对人体有害。科学团队表示,还需要进一步的测试,以确保基因工程过程不会产生任何可能对人体有害的额外化学物质。)由此可以推断,科学家们认为还需要作进一步测试,以确保基因工程过程的安全性。故选D。【31题详解】推理判断题。本文第一段提到“a new genetically modified rice can prevent infections of HIV”,该项科学研究是关于一种新的转基因大米可以防止感染HIV病毒,其话题与健康有关。由此可以推断,文章可能是选自健康杂志。故选D。第二节(共5小题,每
63、小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。We all experience momentary bursts of anger every now and then. For the most part, though, these relatively minor annoyances are easy to deal with, but walking back your anger when youre having a heated conversation with someone is a lot more d
64、ifficult. There are things you can do in the moment to calm yourself, though.1. Acknowledge that youre angry.When youre angry,you notice it in your body. _32_ If youre not physically feeling it, you might hear it in the sound of your voice.Once you notice this, try to adjust your voice. Just as incr
65、easing anger can correspond to an increasingly loud voice, so can the opposite._33_2. Give yourself a time out.How do you do the exercise above when youre in the middle of a face-to-face conversation? Call a personal timeout. Walking away gives you time to calm down and collect your thoughts before
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-358625.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
