山东省枣庄滕州市第二中学2021-2022学年高三上学期第一次质量检测英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省枣庄滕州市第二中学2021-2022学年高三上学期第一次质量检测英语试题 WORD版含解析 山东省 枣庄 滕州
- 资源描述:
-
1、2022届高三第一次质量检测英语学科试题第I卷(选择题 共95分)第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题,每段对话仅读一遍。1. What will the man do tonight?A. Stay at home. B. Go to a movie. C. Attend a meeting.2. Where does the conversation most probably take place?A. In a
2、restaurant. B. In a shop. C. In a supermarket.3. What does the woman mean?A. She liked the film. B. She didnt see the film. C. She isnt sure if she has time.4. What similarity do the woman and her sister share?A. They wear glasses. B. They have straight hair. C. They get the same color hair.5. What
3、will the man do for his project?A. Elephants. B. Monkeys. C. Sharks.第二节(共15小题;每小题1分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话仅读两遍。听第6段材料,回答6、7题。6. What did the man do at the weekend?A. He looked after his baby brother. B.
4、 He visited his grandma. C. He went shopping.7. Why is the mans mother going to town this weekend?A. To get a sweater. B. To change a sweater. C. To buy a pair of shoes.听第7段材料,回答第8、9题。8. What are the speakers talking about?A. A film. B. A TV program. C. An animal.9. What does the woman think of the
5、job as a cameraman?A. Tiresome. B. Frightening. C. Admirable.听第8段材料,回答第10至12题10. When is the man leaving tomorrow?A. At 5:30. B. At 7:00. C. At 7:30.11. How will the man go on a trip?A. By train. B. By minibus. C. By car.12. What else has the man packed?A. Clothes. B. CDs. C. Water.听第9段材料,回答第13至16题。
6、13. When did Amy have lessons with her piano teacher?A. At the age of 12. B. Before she started secondary school. C. After getting advice from her school music teacher.14. What does Amy say about playing jazz with the school band?A. She was the best one. B. She enjoyed it as soon as she started.C. S
7、he puts lots of efforts into learning about it.15.What does Amy write on her blog?A. She shares her experience as a journalist. B. She tells people about their daily life.C. She recommends events for people to go to.16. Why does Amy love music?A. It brings together people of different ages. B. She m
8、eets people she likes through music.C. People can understand it whatever their language is.听第10段材料,回答第17至20题。17. What do most of the members in the speakers team want to major in?A. Medicine. B. Zoology. C. Geography.18. How much rubbish did the speakers team collect?A. 176 kilos. B. 179 kilos. C. 1
9、87 kilos.19. What did the speaker think of the job?A. Fun. B. Amazing. C. Unpleasant.20. What did the speaker and his team do at the end of the day?A. They had a discussion. B. They listened to a talk. C. They watched sea birds.第二部分阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选
10、出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。AHeres a selection of festivals for tourists to the United States in summer. San Francisco Silent Film FestivalFilms at this odd cinematic event have a variety of musical accompaniments, including piano and violin. It includes some classic silent movies. If you want to see them all
11、, you can buy a festival pass. May 28 to June 1; www. silent film.orgUnion Street FestivalThis popular street fair stretches out over six blocks of the city, in the fashionable shopping area of Union Street. This year, theres beer, wine tasting and more separate themes - fashion, cuisine, tech, loca
12、l, craft, and health and fitness. June 7 to 10; North Beach FestivalThis is San Franciscos oldest street party, with live entertainment, delicious food and arts and crafts. Situated in the Little Italy district, known for its associations with the “Beat Generation”, festival goers are provided with
13、plenty of good Italian food. There is also as the “blessing of the animals”, a San Francisco tradition which takes place at the National Shrine of Saint Francis of Assisi (610 Vallejo Street) at 2 pm on both days of the festival. June 14 to 16; www.sfnorthbeach.orgStern Grove FestivalThis is the old
14、est free summer arts festival of its kind in the United States. It includes a wide variety of acts, from the local orchestra to well known artists such as Smokey Robinson. Sundays from June 22 to Aug 24; www.sterngrove.org1. Which of the following festivals contains the most themes?A. San Francisco
15、Silent Film Festival.B. Union Street Festival.C. North Beach Festival.D. Stern Grove Festival.2. How is North Beach Festival different from the other festivals?A. It lasts the shortest time.B. Festival goers can enjoy food in it.C. It has the longest history of food.D. Some foreign culture is presen
16、ted in it.3. When can you enjoy the oldest arts festival in the United States?A. Saturdays in May.B. Saturdays in July.C. Sundays in May.D. Sundays in July.【答案】1. B 2. A 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了夏季来美国旅游的一些节日。【1题详解】细节理解题。根据Union Street Festival中“This year, theres beer, wine tasting and more separate
17、 themes - fashion, cuisine, tech, local, craft, and health and fitness.(今年,有啤酒、葡萄酒品尝和更多独立的主题时尚、美食、科技、本地、工艺和健康和健身)” 可知,包含主题最多的节日是Union Street Festival。故选B。【2题详解】细节理解题。分别由四个节日下的May 28 to June 1,June 7 to 10,June 14 to 16,Sundays from June 22 to Aug 24,可以看出North Beach Festival持续的时间最短(为三天),这是与其他三个节日的不同之
18、处。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Stern Grove Festival 中“This is the oldest free summer arts festival of its kind in the United States. It includes a wide variety of acts, from the local orchestra to well known artists such as Smokey Robinson. Sundays from June 22 to Aug 24(这是美国最古老的免费夏季艺术节。它包括各种各样的表演,从当地管弦乐队到著名的艺
19、术家如斯莫基罗宾逊。从6月22日到8月24日的星期天)”可知,在美国七月的星期日,你可以享受最古老的艺术节。故选D。BA first-year undergraduate student in Chengdu, recently complained online that her mother refused to raise her monthly allowance to 4,500 yuan ( $ 633) even when she said her current allowance 2, 000 yuan was not enough to cover her expenses
20、, sparking a debate on how much money a college student needs per month. One expert shares his views on the issue with China Daily: Students should pursue education, not comfort.Even for a college student studying in a first-tier city in China, 2,000 yuan is enough to cover all his or her monthly ex
21、penses. In fact, for a college student in Chengdu a monthly allowance of 2,000 yuan is more than enough. According to a survey conducted by a bookkeeping platform, the average monthly expense for an undergraduate in cities other than Beijing, Shanghai and Hangzhou was less than 2,000 yuan in 2019; f
22、or Chengdu, it was 1,900 yuan.Claiming that she can hardly afford new clothing and cosmetics with her 2,000 yuan monthly allowance, the undergraduate student in Chengdu criticized her mother for refusing to raise her pocket money. Her meager allowance, she said, prevented her from buying branded goo
23、ds that her hostel-mates enjoyed.By the time a person enters a college, she or he should have developed a healthy consumption habit. And a youth should adjust her or his consumption according to her or his family income. On a deeper level, the money they spend in college should depend on how much th
24、ey value their parents hard work. Besides, some college students could take UP part-time jobs to meet their monetary needs if they feel their parents dont or cant send them enough money. In this way they can also learn to meet the requirements of life in the future and develop healthy consumption ha
25、bits. More importantly, they should always bear in mind that education is their top priority in college4. Whats the experts attitude to the issue about the undergraduate student?A. He was critical.B. He was neutral.C. He was supportive.D. He was unconcerned.5. In 2019, the undergraduates average mon
26、thly expense in Hangzhou wasA. more than 2,000B. 633 dollarsC. less than 2,000 yuanD. 1,900 yuan6. Which of the following best explains “meager” in paragraph 3?A. Empty.B. Pitiful.C. Mean.D. Fruitful.7. What does the last paragraph mainly talk about?A. College students should keep their expenses in
27、line with their family conditions.B. College students consumption level is determined by their parents.C. College students should take up a part-time job to cover their expenses .D. College students should deal with their living expenses problems reasonably.【答案】4. A 5. C 6. B 7. D【解析】【分析】这是一篇议论文。文章主
28、要讲述了大学生在校每月的生活费开销以及人们对此的看法。【4题详解】推理判断题。根据文章第一段中One expert shares his views on the issue with China Daily: Students should pursue education, not comfort.(一位专家与中国日报分享了他对这个问题的看法:学生应该追求教育,而不是安逸)由此判断出,专家对这位大学生的做法是持批评态度的。故选A。【5题详解】细节理解题。根据文章第二段中According to a survey conducted by a bookkeeping platform, th
29、e average monthly expense for an undergraduate in cities other than Beijing, Shanghai and Hangzhou was less than 2,000 yuan in 2019.( 据某记账平台开展的一项调查显示,2019年,北京、上海和杭州以外的城市大学生月平均消费不足2000元)。由此可知,2019年杭州大学生每月的消费低于2000元。故选C。【6题详解】词义猜测题。根据文章第三段中prevented her from buying branded goods that her hostel-mates
30、enjoyed.(阻止她购买她的室友喜欢的名牌商品。)由此可知,她认为父母给的零花钱很少,很“可怜的”,不够花。故“meager”应意为“可怜的”。故选B。【7题详解】主旨大意题。根据最后一段中By the time a person enters a college, she or he should have developed a healthy consumption habit. And a youth should adjust her or his consumption according to her or his family income. On a deeper lev
31、el, the money they spend in college should depend on how much they value their parents hard work. Besides, some college students could take UP part-time jobs to meet their monetary needs if they feel their parents dont or cant send them enough money. In this way they can also learn to meet the requi
32、rements of life in the future and develop healthy consumption habits. More importantly, they should always bear in mind that education is their top priority in college(当一个人进入大学时,他或她应该养成健康的消费习惯。青年应当根据家庭收入调整消费。在更深的层次上,他们在大学里花的钱应该取决于他们对父母努力工作的重视程度。此外,一些大学生可以采取兼职工作来满足他们的货币需求,如果他们觉得父母不给他们或不能给他们足够的钱。这样他们也
33、可以学会满足未来生活的需求,养成健康的消费习惯。更重要的是,他们应该始终记住,教育是他们在大学的首要任务)由此可知,最后一段主要讲述了大学生应该合理地处理他们的生活费用问题。故选D。CBritish childrens writer Roald Dahl ate chocolates and sweets “pretty much every mealtime”, remembers daughter Ophelia Dahl.After dinner, whether dining alone or entertaining guests, Dahl would pass around a
34、little red plastic box full of Mars Bars, Milky Ways, Maltesers, Kit Kats and much more.He knew the history of all the sweets and could tell you exactly when they were invented. 1937 was a big year when Kit Kats (his favorite), Rolos and Smarties (his dog, choppers favorite) were invented. He wrote
35、a history of chocolate, lecturing schoolchildren to commit such dates to memory(熟记), such as 1928 when “Cadburys Fruit and Nut Bar popped up on the scene”, saying. “Dont bother with the Kings and Queens of England. All of you should learn these dates instead. Perhaps the Headmistress(女校长)will see fr
36、om now on that it becomes part of the major teaching in this school.”According to Dahl, the Golden Years of Chocolate were 1930-1937. In 1930, Roald Dahl was 14 years old. He was a student at Repton, a famous boys boarding school in England. It was a tough environment: those in authority were more i
37、nterested in controlling than educating the students.Ironically(讽刺地), it was at this difficult period that chocolate became Dahls passion. Near Repton was a Cadbury chocolate factory. Every so often, Cadbury would send each schoolboy a sampler(样品)box of new chocolates to taste and grade. They were u
38、sing the students-“the greatest chocolate bar experts in the world to test out their new inventions.This was when Dahls imagination took flight. He pictured factories with inventing rooms with pots of chocolate and fudge(软糖)and “all sorts of other delicious fillings bubbling away on the stoves”.“It
39、was lovely dreaming those dreamswhen I was looking for a plot for my second book for children. I remembered those little cardboard boxes(纸盒)and the newly invented chocolates inside them, and I began to write a book called Charlie and the Chocolate Factory.”For the record, Roald Dahl did not like cho
40、colate cake or chocolate ice cream. He said, “I prefer my chocolate straight.”8. Whats the purpose of the first paragraph?A. To introduce the main topic-Roald Dahl.B. To introduce Dahls love for chocolate.C. To introduce main characters daily life.D. To introduce some important characters.9. What ca
41、n we infer from the passage about Roald Dahl?A. He treated himself with various chocolate after dinner secretly.B. He has a good knowledge of chocolate, especially its history.C. He used to lecture schoolchildren of a boys boarding school.D. He only wrote some books related to the history of chocola
42、te.10. What happened during the Golden Years of Chocolate?A. It was a great time for children to get educated.B. Those years stopped Dahls interest in chocolate.C. Students could become chocolate experts then.D. Roald Dahls passion for chocolate was lit up then.11. _ gave Roald Dahl inspiration to w
43、rite Charlie and Chocolate Factory.A. the dream about chocolates.B. Factories with chocolate and fudge.C. Those boxes with chocolate.D. Chocolate cakes and ice cream【答案】8. B 9. B 10. D 11. C【解析】【分析】本文是一篇记叙文,英国的儿童作家Roald Dahl回忆了儿时品尝各种巧克力的故事,他非常喜爱巧克力并对英国的巧克力发展的历史非常了解,而且巧克力等甜食也给了他写作的灵感。【8题详解】推理判断题。本文主要
44、介绍了英国儿童作家Roald Dahl非常喜欢巧克力,在第一段“British childrens writer Roald Dahl ate chocolates and sweets “pretty much every mealtime”, remembers daughter Ophelia Dahl.”(据女儿奥菲莉亚回忆,英国儿童作家罗尔德达尔“几乎每顿饭都”吃巧克力和糖果。)通过他的女儿Ophelia Dahl回忆他吃巧克力情景“pretty much every mealtime”,以此说明他对巧克力的喜爱。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第三段第一句“He knew th
45、e history of all the sweets and could tell you exactly when they were invented.”(Roald Dahl对英国的巧克力甜食非常了解,甚至清楚地知道他们是何时发明的。)可知,他对巧克力很了解,尤其是它的历史。故选B。【10题详解】推理判断题。根据文章四段“According to Dahl, the Golden Years of Chocolate were 1930-1937.”(根据达尔的说法,巧克力的黄金时代是1930-1937年。)以及根据文章五段“Ironically(讽刺地), it was at thi
46、s difficult period that chocolate became Dahls passion.”(具有讽刺意味的是,在这个困难时期,巧克力成为达尔的激情)可知英国巧克力的黄金年代是20世纪30年代,这段时间Roald Dahl正在Repton上学,在这段时间里他喜欢上了巧克力。故选D。【11题详解】推理判断题。根据倒数第二段第一句“It was lovely dreaming those dreamswhen I was looking for a plot for my second book for children.”(当我在为我的第二本儿童读物寻找情节时,做那些梦是多么
47、美好啊。)可知当Roald Dahl在构思书本的情节时,这些装有巧克力的盒子以及巧克力给了Roald Dahl写作灵感。故选C。DInternet Explorer, the Microsoft browser that is almost 20 years old, is to be killed off and replaced by a new operating system.Microsoft has confirmed that its new browser, code-named Project Spartan, which is due to be unveiled late
48、r this year, will not use the familiar Internet Explorer name. Were now researching what the new brand, or the new name, for our browser should be in Windows 10, the companys marketing chief Chris Capossela told a conference.Internet Explorer once dominated the market and had more than one billion u
49、sers but it could not compete when Firefox and Googles Chrome launched with faster technology and slicker design. Microsoft is thought to be dropping the brand in a bid to get rid of “negative point of views gathered since its 1995 launch. The software is known to be slow and has had various securit
50、y problems. The company has often talked about changing the browsers name to recover its reputation. Nearly a decade ago, Dean Hachamovitch, then-head of the Internet Explorer business, is said to have told an industry conference: “We messed up.”Tom Bedecarre, chairman of Akqa, a digital advertising
51、 agency, said the Internet Explorer brand was past its sell-by date. “In the war of the future, which is mobile, theyre losing,” he told the Financial Times. “Nobodys going to download Internet Explorer as their mobile browser.”Jason Liggi, a developer at Ascot-based digital agency Rawnet, said: “Mi
52、crosofts change in direction is a smart, but bold, and a symbolic gesture. Internet Explorer has developed a fairly bad reputation over the years, by and large because of IE6-7, but also because of its practice of web standards. This change in name is going to bring with it a quantity of psychologic
53、al improvements for users. Internet Explorer, and referring to it as IE, generally causes complaints across the board, even with people outside of tech communities. Its just got negative indications nowadays, and it will be interesting to see the changes the new name will bring for the brand.”12 Wha
54、t is mainly discussed in the passage?A. The Microsoft browser has a history of almost 20 years.B. Microsoft is to replace the Internet Explorer with a new browser.C. The Internet Explorer has developed a fairly bad reputation.D. The new browser is sure to bring good name for the Microsoft.13. What p
55、roblems does Internet Explorer has?A. People held negative points of view at the very beginning.B. The software hasnt brought the company good reputation.C. It is slow and has had various security problems.D. It was messed up in the industry of explorer business.14. What can we infer from the passag
56、e?A. Microsoft is losing the competition of IT.B. Internet Explorer has destroyed the future of Microsoft.C. Microsoft still takes a lead in the development of mobile browsers.D. Microsoft is confident that the new browser will be popular.15. Where can you most probably read this passage?A. Science
57、fiction.B. Newspaper.C. Guidebook.D. Health magazine.【答案】12. B 13. C 14. D 15. B【解析】【分析】本文是新闻报道。文章主要介绍了新的操作系统将取代有近20年历史的微软浏览器。【12题详解】主旨大意题。根据第一段的“Internet Explorer, the Microsoft browser that is almost 20 years old, is to be killed off and replaced by a new operating system.(IE浏览器,一个有近20年历史的微软浏览器,将被
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-360013.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
三年级上册语文教案-爬天都峰7_人教新课标.ppt
