分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 5

类型2021届高考英语二轮专题闯关导练 阅读理解技能保分练(三)推理判断题—隐含推断类(含解析).doc

  • 上传人:a****
  • 文档编号:361803
  • 上传时间:2025-11-28
  • 格式:DOC
  • 页数:5
  • 大小:49KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2021届高考英语二轮专题闯关导练 阅读理解技能保分练三推理判断题隐含推断类含解析 2021 高考 英语 二轮 专题 闯关 阅读 理解 技能 保分练 推理 判断 隐含 推断 解析
    资源描述:

    1、阅读理解技能保分练(三)推理判断题隐含推断类A2020成都市毕业班第二次诊断检测People often ask how I decide where to go, and I usually get hesitated with my response, as I dont actually have an answer to that. For more than three years, I have been making movements with the universe, traveling from one location to another at seemingly r

    2、andom intervals.A friend of mine posted a message online asking if anybody was interested in a job teaching English in China. So I jumped on a coming plane. Walking into my first class, I was bombed by 16 strange children who couldnt understand a single word out of my mouth. When I walked out of my

    3、last class, six months later, I had made a personal connection with them. Some of my students could barely speak Chinese or English. But somehow, through determination and force, we were connected.Every class was not only a lesson in English, but in good fellowship, being a role model, being a paren

    4、t, and being a friend. I became a father to some, an older brother to others. I was loved and adored, feared and hated. I had to learn discipline, and not only how to deal it out, but how to discipline and conduct myself as a role model. But in between the discipline, I had to make learning a fun ex

    5、perience. And they forgave me when I yelled or got upset. And when they lost their tempers or bruised their knees or missed their mommies, I forgave them, kissed their bruises better, and gave them a shoulder to cry on.Teaching English in China is, by far, the most emotionally rewarding and fulfilli

    6、ng thing Ive ever challenged myself to do. I have walked away from this job with a softened heart, knowing that I have made a difference in so many lives. I want that. I want my teaching to be reciprocal because they taught me how to unconditionally open my heart and how to be a more loving and pati

    7、ent person.1What can we learn about the writer before he came to China?AHe didnt have a fixed job.BHe was a professional writer.CHe worked in a travel agency.DHe taught in a language school.2What was the situation like when the author met his students for the first time?AHard.BExciting.CTouching. DI

    8、nspiring.3What can we infer about the author from Paragraph 3?AHe was casual and patient.BHe was responsible but sensitive.CHe was cautious but badtempered.DHe was selfreflective and considerate.4What does the underlined word “reciprocal” in Paragraph 4 most probably mean?ABeneficial. BInteracted.CE

    9、ncouraging. DAcceptable.B2020长沙市高三统一模拟Im interested in the Renaissance (文艺复兴), so I like visiting ancient Italian cities. Ferrara is called City of the Renaissance. When I learned about this city on the Internet, I decided to pay a visit to it.The city has a certain charm, but I find it isnt as grea

    10、t as other Italian cities like Verona, let alone Venice or Rome. The Michelin Green Guide gives it two stars, which is right.I first visited the city centre. The Cathedral and Castello Estense are at the heart of the city. Both have striking appearances. I visited the Cathedral first. Castello Esten

    11、se is also worth visiting, which owes its name to the powerful Este family. It was built with bricks and surrounded by a moat (护城河). At the lower levels, the history of the city and the Este family are told through displays, and in another part the ceilings are shown through mirrors on the ground.In

    12、 the north, we can appreciate the Renaissance extension of the town, with straight streets and monumental houses. The famous Palazzo dei Diamanti lies here. When I was visiting it, it started to rain, so after taking a few photos quickly, I cut my visit there short. It had been raining for a few day

    13、s. When the rain ceased, I went to visit the historical centre and the Renaissance buildings.After leaving there, I visited several other interesting places such as palaces and the narrow streets of the downtown. After four hours in Ferrara I left by train to Mantua. There I had a much better time.5

    14、Why did the author pay a visit to Ferrara?ABecause it is related to the Renaissance.BBecause it is full of charm.CBecause it is a very famous city in Europe.DBecause it is strongly recommended by a website.6What did the author think of The Michelin Green Guides comment on Ferrara?ARidiculous. BReaso

    15、nable.CUnacceptable. DUnbelievable.7How could Castello Estense probably get its name according to the text?AIt came from the historical buildings.BIt originated from the straight streets.CIt was named after the powerful Este family.DIt was connected to the surrounding moat.8What can we infer from th

    16、e text?AThe writer thought Ferrara was as great as Venice.BThe writer visited Palazzo dei Diamanti for a long time.CThe writer was much more satisfied with the tour in Mantua than in Ferrara.DThe writer was disappointed with the visit to the Cathedral and Castello Estense.C2020 潍坊、淄博、东营市高三期末考试Coral

    17、reefs (珊瑚礁) are an integral part of sea life and sustain it by providing shelter and habitat to various organisms. They also supply and recycle nutrients as well as enable a growing fish population, along with other species, for a healthy and diverse ecosystem. However, the rise in average water tem

    18、peratures due to climate change has resulted in more frequent and longtime “coral bleaching” (白化现象) events that damage their health, causing fish and other sea species to abandon them.In order to restore this delicate ecosystem, scientists from the UK and Australia conducted a study that involved us

    19、ing loudspeakers underwater near damaged coral reefs to make them sound healthy and attract fish, potentially kickstarting the natural recovery process of coral reefs and their dependent life forms. The location for this experiment was the Great Barrier Reef in the Coral Sea, found alongside the eas

    20、t coast of Queensland, Australia. The site is noted to have the largest coral reef system in the world.“Healthy coral reefs are remarkably noisy placesthe crackle of snapping shrimp and the whoops and grunts of fish. Young fish concentrate on these sounds when theyre looking for a place to settle,”

    21、said Steve Simpson, study coauthor and a professor at the University of Exeter, UK.By using loudspeakers to copy such sounds, parts of dead coral reefs were found to attract twice as many fish, compared to places where no sounds were played. “These returning fish, are crucial for coral reefs to func

    22、tion as healthy ecosystems. Boosting fish populations in this way could help to kickstart natural recovery processes, preventing the damage were seeing on many coral reefs around the world,” said lead author, Tim Gordon.9What causes the phenomenon of coral bleaching?ADiverse species. BNoise pollutio

    23、n.CFishing industry. DClimbing temperatures.10What approach is introduced to recover the coral reefs?ARemoving damaged coral reefs.BUsing loudspeakers to keep fish away.CBuilding new homes for sea species.DPlaying certain sounds to appeal to fish.11Why are Steve Simpsons words quoted?ATo provide som

    24、e findings of the study.BTo show the progress of the experiment.CTo explain reasons for the new approach.DTo give another solution to the problem.12What can we infer from the last paragraph?AThe attempts are in vain.BNatural recovery is impossible.CInitial success has been achieved.DThe coral reefs

    25、have returned to normal.阅读理解技能保分练(三)A语篇类型:记叙文主题语境:人与自我个人经历作者在中国教英语的经历文章大意本文主要讲述了作者在中国教英语的经历及感悟。1答案与解析:A考查推理判断。根据第一段中的“For more than three years, I have been.seemingly random intervals.”可以推断,作者在来中国之前并没有稳定的工作,故A项正确。2答案与解析:A考查推理判断。根据第二段中的“Walking into my first class, I was bombed by 16 strange children

    26、 who couldnt understand a single word out of my mouth.”可推知,作者第一次见到学生时,情况是很艰难的,故选A。touching意为“动人的,令人同情的”;inspiring意为“鼓舞人心的”。3答案与解析:D考查推理判断。根据第三段中的“I had to learn discipline, and not only how to deal it out, but how to discipline and conduct myself as a role model.”可推知,作者善于自我反思,并结合“I forgave them, kis

    27、sed their bruises better, and gave them a shoulder to cry on.”可推知,作者是体贴的,故选D。4答案与解析:B考查词义猜测。本句是一个主从复合句,根据原因状语从句“because they taught me how to unconditionally open my heart and how to be a more loving and patient person.”可知,因为作者的学生教会了他如何无条件地敞开心扉,如何成为一个更有爱心、更有耐心的人,所以他希望自己从事的教学工作是互惠的(自己和学生都有所收获),B项的含义与

    28、画线词的含义最为接近,故选B。B语篇类型:记叙文主题语境:人与自我个人经历参观文艺复兴之城文章大意作者对文艺复兴感兴趣,所以作者喜欢参观意大利的古老城市。费拉拉被称为文艺复兴之城,作者在网上了解了这座城市之后决定去参观。本文介绍了这座城市的一些地方并讲述了作者的参观过程。5答案与解析:A考查细节理解。根据第一段前两句可知,作者对文艺复兴感兴趣,费拉拉被称为文艺复兴之城,即它与文艺复兴有关,所以作者去参观了费拉拉,故A项正确。6答案与解析:B考查细节理解。题干问的是作者如何看待米其林绿色指南对费拉拉的评价。根据第二段中的“but I find it isnt as great as other

    29、Italian cities like Verona, let alone Venice or Rome.The Michelin Green Guide gives it two stars, which is right.”可知,作者认为费拉拉不如像维罗那等的意大利城市好,更不用说威尼斯和罗马了,米其林绿色指南给这个城市评两颗星是合理的,故B项正确。7答案与解析:C考查细节理解。根据第三段第五句可知,埃斯坦塞城堡的名字起源于强大的埃斯特家族,即以这个家族的名字而命名,故C项正确。8答案与解析:C考查推理判断。根据尾段最后两句可知,作者在曼图亚度过了更加愉快的时光,并结合第二段尾句可推知,与

    30、费拉拉相比,作者对于曼图亚之旅更满意,故C项正确。C语篇类型:说明文主题语境:人与自然研究发现为了恢复脆弱的生态系统,在受损的珊瑚礁附近使用水下扩音器文章大意气候变暖、水温上升导致了珊瑚白化。为了恢复脆弱的生态系统,科学家们在受损的珊瑚礁附近使用水下扩音器,让珊瑚“听”起来更健康,从而吸引鱼类。9答案与解析:D考查细节理解。根据第一段最后一句“However, the rise in average water temperatures due to climate change has resulted in more frequent and longtime coral bleachin

    31、g(白化现象) events that damage their health, causing fish and other sea species to abandon them.”句意:然而,气候变化使平均水温上升,造成了更频繁和更长期的“珊瑚白化现象”,这损害了它们的健康,导致鱼类和其他海洋物种抛弃它们。根据关键句可知,上升的温度导致了珊瑚礁白化现象。故选D。10答案与解析:D考查细节理解。根据第二段第一句“In order to restore this delicate ecosystem, scientists from the UK and Australia conducte

    32、d a study that involved using loudspeakers underwater near damaged coral reefs to make them sound healthy and attract fish, potentially kickstarting the natural recovery process of coral reefs and their dependent life forms.”句意:为了恢复这一脆弱的生态系统,来自英国和澳大利亚的科学家们进行了一项研究,其中包括在受损珊瑚礁附近的水下使用扩音器,使珊瑚礁“听”起来健康,吸引鱼

    33、类,这可能会启动珊瑚礁及其依赖的生命形式的自然恢复过程。该题问的是为了恢复珊瑚礁采用了什么方法。根据关键句可知,为了恢复珊瑚礁,科学家在受损珊瑚礁附近的水下播放一些声音吸引鱼类。故选D。11答案与解析:C考查推理判断。根据第三段“Healthy coral reefs are remarkably noisy placesthe crackle of snapping shrimp and the whoops and grunts of fish. Young fish concentrate on these sounds when theyre looking for a place t

    34、o settle, said Steve Simpson, study coauthor and a professor at the University of Exeter, UK.”句意:研究合著者、英国埃克塞特大学教授Steve Simpson说:“健康的珊瑚礁是非常嘈杂的地方,这里有鼓虾的噼啪声,鱼的咕噜声。幼鱼在寻找栖息地时会把注意力集中在这些声音上。”该题问的是为什么要引用Steve Simpson的话。根据关键句可推知,引用Steve Simpson的话是为了解释使用新方法的原因。故选C。12答案与解析:C考查推理判断。根据最后一段第一句“By using loudspeakers to copy such sounds, parts of dead coral reefs were found to attract twice as many fish, compared to places where no sounds were played.”句意:通过使用扩音器来模仿这些声音,人们发现,与没有播放声音的地方相比,部分死去的珊瑚礁吸引的鱼是前者的两倍。该题问的是我们从最后一段中可以推断出什么。根据关键句可推知,这个方法已经取得初步的成功。故选C。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2021届高考英语二轮专题闯关导练 阅读理解技能保分练(三)推理判断题—隐含推断类(含解析).doc
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-361803.html
    相关资源 更多
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 2 Every family will have a small plane练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 4 Life in the future Unit 2 Every family will have a small plane练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans模块测试 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans模块测试 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 2 We’re going to cheer the players练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 2 We’re going to cheer the players练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section B 2 (3a-Self check) 教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section B 2 (3a-Self check) 教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 1 What are you going to do at the weekend练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 3 Making plans Unit 1 What are you going to do at the weekend练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section A 3 (Grammar focus-4c)教案(新版)人教新目标版.docx2022春八年级英语下册 Unit 2 I'll help to clean up the city parks Section A 3 (Grammar focus-4c)教案(新版)人教新目标版.docx
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 7 Don’t be late for class(共21张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 7 Don’t be late for class(共21张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 3 Language in use练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Section B 2 (3a-Self-check)教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Section B 2 (3a-Self-check)教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 2 I can run really fast练习1 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 2 I can run really fast练习1 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Period 6 SectionB (3a-Self Check)教学设计(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 10 I've had this bike for three years Period 6 SectionB (3a-Self Check)教学设计(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 1 I can play the piano练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 2 What can you do Unit 1 I can play the piano练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found模块测试 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found模块测试 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 3 Language in use课时练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 3 Language in use课时练习 (新版)外研版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Unit 1 What's the matter Section A 3 (Grammar focus–4c) 教案(新版)人教新目标版.doc2022春八年级英语下册 Unit 1 What's the matter Section A 3 (Grammar focus–4c) 教案(新版)人教新目标版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 2 Are they yours练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 2 Are they yours练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this课时练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this课时练习 (新版)外研版.docx
  • 2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this练习 (新版)外研版.docx2020-2021学年七年级英语下册 Module 1 Lost and found Unit 1 Whose bag is this练习 (新版)外研版.docx
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共23张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共23张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship拓展阅读(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship拓展阅读(新版)外研版.doc
  • 冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共15张PPT).ppt冀教版八年级英语上册Unit 2 Lesson 10《Looking for Lisa》(共15张PPT).ppt
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 9 My favorite subject is science基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship Unit 3 Language in use教案(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 9 Friendship Unit 3 Language in use教案(新版)外研版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday基础知识练习 (新版)人教新目标版.docx
  • 2022春八年级英语下册 Module 8 Time off拓展阅读(新版)外研版.doc2022春八年级英语下册 Module 8 Time off拓展阅读(新版)外研版.doc
  • 2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday Section B课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx2020-2021学年七年级英语上册 Unit 8 When is your birthday Section B课时同步练习(含解析)(新版)人教新目标版.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1