2021届高考英语二轮复习 读后续写深度解读(十).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语二轮复习 读后续写深度解读十 2021 高考 英语 二轮 复习 后续 深度 解读
- 资源描述:
-
1、2021高考英语读后续写深度解读(十)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Washington is home to lots of treesit is the Evergreen State, after alland lots of fireplaces and wood-burning stoves too. With these, you can keep yourself from the freezing cold weather. But what if you lived there and couldnt chop (砍) wood or could
2、nt afford to pay someone to do it? Luckily, Shane McDaniel and his twin sons, Harrison and Henry McDaniel, 21, are happy to lend an ax. The three men chop truckloads of woodthen donate it to those people who need it. “I want people who are burning cardboard because theyve got nothing,” Shane explain
3、ed to the press. “Or someone with no money who has a broken shoulder and cant cut wood.”The idea started as a father-son bonding project, he told the press. “I had to cut wood with my dad. He just loved doing it,” says Shane, 48, a divorced father of six. He wanted to pass along that feeling, so he
4、and the twins spent the whole summer of 2018 chopping wood. The result was a great wall of wood piled up around their house in Lake Stevens, 35 miles outside of Seattle. Technically, it was 40 cordsa cord measures four feet high, four feet wide, and eight feet deep. To buy that much would cost about
5、 $10,000.It was too much for the McDaniels to use themselves. When the weather turned colder and colder that November, Shane started thinking of others. He wanted to keep as many people warm as possible. So he posted on the Internet: “IF YOU ARE IN NEED OF FIREWOOD AND CANNOT AFFORD IT, PLEASE PM pe
6、rsonal message ME!.If you know someone who BURNS WOOD, and theyre looking at a cold house this holiday season, please help us help them. Please help me and my boys make sure NO ONE GOES COLD IN OUR HOOD.”续写要求:1. 所续写短文词数应为150左右;2. 至少使用5个以上短文中标有下划线的关键词语;3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词
7、语。Paragraph 1:The response was immediate. _Paragraph 2:However, not every receiver was as grateful. _【思路点拨】1. 文本细解读,确定续写结局本文是一篇记叙文,讲述了Shane McDaniel和他的双胞胎儿子乐于砍柴无偿奉献给社区居民过冬御寒的故事。Shane McDaniel父子利用2018年夏天砍了价值一万美元的木柴,到了十一月,天气越来越冷,他们自己御寒用不了这么多木柴,Shane McDaniel就想到无偿捐赠给那些需要的人们,并在互联网上发起倡议,让爱心人士都能帮忙援助。续写部分是
8、倡议后的反响,根据常识以及续写部分的段首句可知,不同的人群看待这件事的观点也不相同。2. 段首句解读,确定续写方向续写第一段首句写道“很快有了反响”,第二段首句写道“然而,并不是所有受赠者心怀感激”。由此可知,第一段应该着重讲述那些感恩的受赠者和称赞这种行为的人们,可以适当发挥想象,进行举例阐述。第二段开头的However笔锋一转,讲述一些不懂感恩的受赠者,但是基于文章的故事情节可知,要体现Shane McDaniel乐于奉献的高尚品格,就要写明负面舆论没有影响到他的乐善好施。3. 划线词解读,规划续写细节1)分类划线词人物Shane McDaniel, others事物wood-burnin
9、g stoves, wood动作donate, help, need感觉cold时间holiday媒介Internet2)构思具体细节第一段情节:很快有了反响有人愿意捐献(donate)熔炉(a wood-burning stoves)(取暖用具,前文有画线)有人愿意捐献木柴(wood)有人节假日(holiday)前受赠得益(可以展开想象,举例说明)不少人对此赞叹褒奖(承接下文)。第二段情节:然而有些受赠者并不感恩不感恩的心理(他们憎恨世界不公平、受赠是无可奈何等)写明主人公(Shane McDaniel)对此的态度,进一步体现主人公乐善好施(help)、施恩不图报的高尚品格。【范文欣赏】Pa
10、ragraph 1:The response was immediate. One man offered to donate a wood-burning stove. Others raced over to contribute more wood for the pile. A single mom and her four-year-old daughter, who relied on a wood-burning stove as their only source of heat, couldnt be more thankful to receive a truckload
11、of firewood from the McDaniels before the holidays. They were moved to tears, saying that to get that much wood was a relief and so much stress and anxiety was off their shoulders. Even people who didnt need the wood appreciated the action.Paragraph 2:However, not every receiver was as grateful. Som
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
