2021届高考英语二轮复习专项解密14阅读理解之推理判断题含解析202102031200.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021 高考 英语 二轮 复习 专项 解密 14 阅读 理解 推理 判断 解析 202102031200
- 资源描述:
-
1、解密14阅读理解之推理判断题序号题型真题Part 1解密高考考点综述 备考建议Part 2对点解密考点精准说1. 真题对点析1. 对点模拟练1.Part 3强化集训真题模测、典题模测Part 1解密高考【考点综述】推理判断题属于主观题,是层次较高的设题。它包括判断和推理题。这两类题常常相互依存,推理是为了得出正确的判断,正确的判断又依赖于合乎逻辑的推理。推理题要求在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定判断和推论,从而得到文章的隐含意义和深层意义。推理题所涉及的内容可能是文中某一句话,也可是某几句话,但做题的指导思想都是以文字信息为依据,既不能做出在原文中找不到文字根据的推理,也不能根据表面文
2、字信息做多步推理。所以,推理题的答案只能是根据原文表面文字信息一步推出的答案:即对原文某一句话或某几句话所作的同义改写(paraphrase)或综合。常见的题干有:1. It can be inferred from the text that2. We can conclude that3. When the writer talks about., what he really means is that4. Which of the following can be inferred from the passage?【备考建议】从历年的高考阅读理解题分析来看,推理判断题所占的比例大概在
3、7-10,根据高考对阅读理解之推理判断题的考察,在复习备考中,考生应该从以下五大题型注意复习:细节推断题、因果推断题、人物性格、预测想象推理题和写作意图推测题。Part 2对点解密【考点精准说】1-细节推断题常见的设问方式:It can be inferred from the passage/text that_.The author mainly suggests that _.It can be concluded from the passage that_.The writer implies but not directly states _.What does the autho
4、r imply about newspapers?细节判断题属于深层理解题,要求根据语篇内容,推断具体细节。做此类题目关键是要正确把握文章的内在关系,理解文章的真正含义,要忠实于原文,千万不能主观臆断,随意揣测,更不能以自己的观点代替作者的观点。干扰项特点:1. 文章中直接用于表达细节的信息2. 文章中无关紧要或片面推出的结论3. 与文章内容完全相反的结论4. 不合常理或不合逻辑的结论等。 解题技巧1. 要全面分析所有相关信息,切忌片面思考,得出片面结论。2. 要忠实原文,切忌脱离原文,凭空臆断。3. 注意不要选择表层信息答案,应该立足由已知推断未知。 【真题对点析】1(2020全国卷1,B)
5、Returning to a book youve read many times can feel like drinks with an old friend. Theres a welcome familiarity - but also sometimes a slight suspicion that time has changed you both, and thus the relationship. But books dont change, people do. And thats what makes the act of rereading so rich and t
6、ransformative.The beauty of rereading lies in the idea that our bond with the work is based on our present mental register. Its true, the older I get, the more I feel time has wings. But with reading, its all about the present. Its about the now and what one contributes to the now, because reading i
7、s a give and take between author and reader. Each has to pull their own weight.There are three books I reread annually The first, which I take to reading every spring is Emest Hemningways A Moveable Feast. Published in 1964, its his classic memoir of 1920s Paris. The language is almost intoxicating
8、(令人陶醉的),an aging writer looking back on an ambitious yet simpler time. Another is Annie Dillards Holy the Firm, her poetic 1975 ramble (随笔) about everything and nothing. The third book is Julio Cortazars Save Twilight: Selected Poems, because poetry. And because Cortazar.While I tend to buy a lot of
9、 books, these three were given to me as gifs, which might add to the meaning I attach to them. But I imagine that, while money is indeed wonderful and necessary, rereading an authors work is the highest currency a reader can pay them. The best books are the ones that open further as time passes. But
10、 remember, its you that has to grow and read and reread in order to better understand your friends.24Why does the author like rereading?AIt evaluates the writer-reader relationship.BIts a window to a whole new world.CIts a substitute for drinking with a friend.DIt extends the understanding of onesel
11、f.25What do we know about the book A Moveable Feas!?AIts a brief account of a trip.BIts about Hemingways life as a young man.CIts a record of a historic event.DIts about Hemingways friends in Paris.26What does the underlined word currency in paragraph 4 refer to?ADebtBReward.CAllowance.DFace value.2
12、7What can we infer about the author from the text?AHe loves poetry.BHes an editor.CHes very ambitious.DHe teaches reading.【答案】24D25B26B27A【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了重新阅读的意义和益处并向读者介绍了作者每年重读的三本书。作者鼓励读者去重新阅读书籍。24推理判断题。根据第一段最后两句“But books dont change, people do. And thats what makes the act of rereading so rich
13、and transformative.(但是书没变,人变了。那就是使重新阅读行为如此丰富和富于变化之处)”和第二段“The beauty of rereading lies in that our bond with the work is based on our present register. It is true, the older I get, the more I feel time has wings.(重新阅读的美妙之处在于我们与作品的联系是基于我们现在的心理状态。真的,我年纪越大,就越觉得时光飞逝。)”可推知,作者喜欢重新阅读是因为重新阅读可以扩展对自己的理解。故选D项。
14、25推理判断题。根据倒数第二段“Published in 1964, its his classic memoir of 1920s Paris.”及“an aging writer looking back on an ambitious yet simpler time”可知,这本书出版于1964年,这是他关于20世纪20年代在巴黎的经典回忆录,是他老年时对那些野心勃勃却更简单的日子的回顾。由此可判断出A Movable Feast是关于海明威年轻时的生活。故选B项。26词义猜测题。根据最后一段中“while money is indeed wonderful and necessary,
15、(虽然金钱确实是美妙而必要的)”可知,前后句为转折关系,根据上下文的语境可推知,“rereading an authors work is the highest currency a reader can pay them.”意为“但是但重新阅读作品是读者能支付给他们的最高回报”,由此判断出划线词的意思是“回报”。故选B项。27推理判断题。根据倒数第二段“The third book is Julio Cortzars Save Twilight: selected poems, because poetry.(第三本书是胡里奥科塔扎的拯救暮光之城: 诗歌精选,因为诗歌)”可知,作者是由于喜
16、欢诗歌而喜欢这本书。故选A项。【对点模拟练】1The bus screamed to a stop in Nazareth, Israel. Five Australian backpackers boarded and struck up a conversation with me. They asked typical travelers questionswhere was I going and why was I traveling alone? My plan was to travel with a friend of a friend, I explained, but wh
17、en I called her that morning, she didnt pick up and I had no other way to reach her. My stomach was in knots, but I decided to head out anyway, thinking I might run into her if I traveled to Tiberius, where we had planned to go together.“Why dont you travel with us?” one of the backpackers offered.
18、They were experienced adventurers who would work for a few months, save, then travel for as long as they could. Their current plan was to explore the Middle East and Europe in three months while working in London.It seemed risky to travel with strangers, but my instinct said yes. For the next two we
19、eks, I explored Israel with the backpackers and learned to trust my instincts in all types of new and interesting situations. When they hook a ride, I took the bus, but when they wanted to steal into the King David Hotels swimming pool, I led the way. The world opened up to me because I chose to tra
20、vel alone. I joined complete strangers, who become close friends. Years later, one couple from the backpacking group even flew from Sydney to Phoenix to be in my wedding. The trip was such a special experience that it gave me confidence in all areas of my life. Since then, Ive backpacked alone acros
21、s South Africa, sky-dived from 12,000 feet in New Zealand and even moved across the U.S. with no job lined up.On my third day wandering in Israel with my new friends, I bumped into the woman I was supposed to meet. Though I was happy she was all right, I was grateful she hadnt picked up the phone.1.
22、 By “My stomach was in knots” (in paragraph 1), the author most likely means that she was _.A. sick of riding on a bumpy busB. nervous of meeting strangersC. upset about the sudden changeD. sorry about the impractical plan2. Which of the following best describes the backpackers the author met?A. Cou
23、rageous but disrespectful.B. Jobless and poorly educated.C. Warmhearted and trustworthy.D. Homeless but lighthearted.3. The authors sixth sense told her that _.A. she would get along with the backpackersB. it might cause trouble to have a swimC. she ought to stay away from the backpackersD. it could
24、 add excitement to get a free ride4. What can be inferred from the passage?A. Most of the backpackers became the authors lifelong friends.B. The author gathered the courage to be a fulltime backpack traveler.C. The woman missed the phone call with the purpose of traveling alone.D. The author conside
25、red it the best decision of her life to travel on her own.【语篇解读】这是一篇记叙文。作者原本与朋友约好去旅游,却被放了鸽子,她决定一个人去。途中她遇见了五个背包客,这些背包客邀请她一起去旅游,她和这些人一起经历了美好的几天,并和他们成了好朋友。1.C 【解析】推理判断题。根据前文“My plan was to travel with a friend of a friend, I explained, but when I called her that morning, she didnt pick up and I had no
26、other way to reach her.”可知作者被朋友放鸽子了,被放鸽子肯定是失望的,C项(因为突然的变化而感到沮丧的)最符合作者此时的心情,所以选C。2.C 【解析】推理判断题。根据“Why dont you travel with us?” one of the backpackers offered”可知这些背包客邀请作者一起旅游,说明他们很热心;根据“ They were experienced adventurers who would work for a few months, save, then travel for as long as they could”可知这
27、些背包客旅游经验很丰富,所以是值得信任的,综合选C。3.A 【解析】推理判断题。根据“It seemed risky to travel with strangers, but my instinct said yes.”可知这些背包客邀请作者一起旅游时,她的本能(instinct)也就是第六感说了“好”,也就是说她的第六感让她相信她能和这些背包客相处的很好,才会答应他们的邀请,故选A。4.D 【解析】推理判断题。根据“The world opened up to me because I chose to travel alone.”可知作者觉得自己选择一个人旅游让自己看到了更大的世界,再结
28、合最后一句“Though I was happy she was all right, I was grateful she hadnt picked up the phone.”可知作者庆幸她的朋友没有接她的电话。由此可以判断作者认为自己选择一个人去旅行是一个很好的决定,故选D。【考点精准说】2-预测推断题常见的设问方式:What do you think will happen when/if?At the end of this passage, the writer might continue to write _.The paragraph following the passag
29、e will most probably be about_.Which of the following statements is most likely to be talked about in the following paragraph?有些内容文章中没有明确说明,这就要求考生根据语篇内容,对事件可能的结局或下一段可能涉及的内容等进行预测、推断。作这类题时考生应准确把握作者的写作思路,从而作出比较准确的、合情合理的猜测。 解题技巧做这类题时应把握作者的写作思路(如文章可能按事件发展的经过描写,也可能按因果关系、对比关系来叙述),从而做出比较科学的、合情合理的预测。【真题对点析】2
30、(2018新课标全国卷,B)Many of us love July because its the month when natures berries and stone fruits are in abundance. These colourful and sweet jewels form British Columbias fields are little powerhouses of nutritional protection.Of the common berries, strawberries are highest in vitamin C, although, bec
31、ause of their seeds, raspberries contain a little more protein (蛋白质), iron and zinc (not that fruits have much protein). Blueberries are particularly high in antioxidants (抗氧化物质). The yellow and orange stone fruits such as peaches are high in the carotenoids we turn into vitamin A and which are anti
32、oxidants. As for cherries (樱桃), they are so delicious who cares? However, they are rich in vitamin C.When combined with berries of slices of other fruits, frozen bananas make an excellent base for thick, cooling fruit shakes and low fat “ice cream”. For this purpose, select ripe bananas for freezing
33、 as they are much sweeter. Remove the skin and place them in plastic bags or containers and freeze. If you like, a squeeze of fresh lemon juice on the bananas will prevent them turning brown. Frozen bananas will last several weeks, depending on their ripeness and the temperature of the freezer.zx.x.
34、kIf you have a juicer, you can simply feed in frozen bananas and some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve” creamy dessert, to be eaten right away. This makes a fun activity for a childrens party; they love feeding the fruit and frozen bananas into the top of the machine and watching the
35、 ice cream come out below.24. What does the author seem to like about cherries? A. They contain protein. B. They are high in vitamin A. C. They have a pleasant taste. D. They are rich in antioxidants.25. Why is fresh lemon juice used in freezing bananas? A. To make them smell better. B. To keep thei
36、r colour. C. To speed up their ripening. D. To improve their nutrition.26. What is “a juicer” in the last paragraph? A. A dessert. B. A drink. C. A container. D. A machine.27. From which is the text probably taken? A. A biology textbook. B. A health magazine. C. A research paper. D. A travel brochur
37、e.【语篇解读】本文是一篇日常生活类说明文。文中讲述了人们热爱水果丰盛的7月,这时候各种水果营养丰富且含有对人体有益的微量元素,尤其是香蕉。我们可以利用它做一些孩子喜欢的甜点或冰淇淋。24. C 【解析】细节理解题。题干问的是,作者喜欢樱桃什么。根据第二段中As for cherries (樱桃), they are so delicious who cares?(至于樱桃,因为它们很好吃谁在乎呢?)可知,作者在乎的是它的美味。故选C。26. D 【解析】词义猜测题。根据最后一段中they love feeding the fruit and frozen bananas into the t
38、op of the machine and watching the ice cream come out below可知,孩子们喜欢把一些水果和冷冻的香蕉放入到这台机器的上部,然后看到冰激凌从下面出来。故可以推出a juicer就是一台机器。故选D。27. B 【解析】文章出处题。文章首先指出七月是水果盛产的季节,并指出各种水果富含的营养,最后一段指出我们可以用a juicer为孩子们做一些甜点和冰激凌,故最可能是从健康杂志上摘取的文章。A项意为:生物教科书;B项意为:一本健康杂志;C项意为:一篇研究论文;D项意为:一本旅游手册。故选B。【对点模拟练】2In 1971 we were liv
39、ing in Wichita, Kansas Lincoln was about seven, Brendan was three and Kristen was a baby. Mom was staying with us during the holidays. On Christmas Eve I stayed up very late. I was totally alone with my thoughts, alternating between joy and sorrow, and I got to think about my paper route(送报), that t
40、ree, what my mother had said to me and how dad had tried to make things better.I heard a noise in the kitchen and discovered that it was Mom. She couldnt sleep either and had gotten up to make herself a cup of hot tea which made her feel better. As she waited for the water to boil, she walked into t
41、he living room and discovered me there. She saw my open Bible and asked me what I was reading. When I told her, she asked if I would read it to her and I did.When the kettle began to whistle, she went and made her tea. She came back. I told her how happy I was that she was with us for Christmas and
42、how I wished that Dad could have lived to see his grandchildren and to enjoy this time because he always loved Christmas so much. She went very quiet for a moment and then she said,Do you remember that time on Twelve Mile Road when you bought that tree with your paper route money?Yes,I said,Ive just
43、 been thinking about it you know.She hesitated for a long moment, as though something was bottled up so deeply inside her soul that it might take courage to get it out. Finally, great tears rolled down her face and she cried,Oh, son, please forgive me. That time and that Christmas have been a burden
44、 on my heart for twenty-five years. I wish your dad were here so I could tell him how sorry I am for what I said.What is likely to be described in the next paragraph?A. How they would celebrate the Christmas.B. How the authors father supported the family.C. What happened to the authors parents in th
45、e past.D. The reason for the authors parents divorce.【语篇解读】本文是一篇记叙文。我和三个孩子以及我的母亲居住在一起。圣诞前夜,我熬夜未睡,意外发现母亲也未入睡,当我们回忆往事时,她失声痛哭。【答案】C 【解析】推理判断题。根据最后一段母亲所说的话 That time and that Christmas have been a burden on my heart for twenty-five years. I wish your dad were here so I could tell him how sorry I am for
46、what I said可推知,母亲想起了以前圣诞节的事,对自己所做的事感到难过;据此可以判断,下文将叙述发生在作者父母身上的故事,故C项正确。【考点精准说】3-文章来源或读者对象题常见的设问方式:This passage would most likely be found in _.The passage is probably taken out of _.Where is the passage most likely from?文章来源或读者对象推断题要求考生具备一定的常识。因此考生本身要对报纸、杂志、网络、科普知识、小说、童话、广告、教材、说明书、旅游指南、操作指南等有基本的了解,这
47、样才能在做题时根据文章的特点选出答案。【真题对点析】3(2019全国卷I ,C)As data and identity theft becomes more and more common, the market is growing for biometric(生物测量)technologieslike fingerprint scansto keep others out of private e-spaces. At present, these technologies are still expensive, though.Researchers from Georgia Tech
48、 say that they have come up with a low-cost device(装置)that gets around this problem: a smart keyboard. This smart keyboard precisely measures the cadence(节奏)with which one types and the pressure fingers apply to each key. The keyboard could offer a strong layer of security by analyzing things like t
49、he force of a users typing and the time between key presses. These patterns are unique to each person. Thus, the keyboard can determine peoples identities, and by extension, whether they should be given access to the computer its connected toregardless of whether someone gets the password right.It a
50、lso doesnt require a new type of technology that people arent already familiar with. Everybody uses a keyboard and everybody types differently.In a study describing the technology, the researchers had 100 volunteers type the word “touch”four times using the smart keyboard. Data collected from the de
51、vice could be used to recognize different participants based on how they typed, with very low error rates. The researchers say that the keyboard should be pretty straightforward to commercialize and is mostly made of inexpensive, plastic-like parts. The team hopes to make it to market in the near fu
52、ture.31. Where is this text most likely from? A. A diary.B. A guidebookC. A novel.D. A magazine.【语篇解读】这是一篇说明文。数据和身份盗窃变得越来越普遍,目前,向指纹扫描等这些技术仍然是昂贵的。本文介绍了一种新的科技智能键盘,它能给e-space用户带来安全,而且这项技术也不贵。31.D 【解析】推理判断题。本文介绍了一种新的科技智能键盘,它能给e-space用户带来安全,由此可知,本文是关于科技,结合所给选项可知,本文可能来自于一本杂志。故选D。【对点模拟练】3When 6-year-old Ta
53、rryn Henkelman walked through a giant blue box filled with toys, she knew exactly what she wanted. When she and her parents walked out of the Goodwill on Pavilion Lane, she held a fold-up blue minibike tightly to her chest. Her old minibike recently broke, and she wanted to move around her neighborh
54、ood on two wheels once again. She hadnt walked into the store expecting a present, but as she and her family walked past the counter they got a holiday surprise when Todd Wakefield, Goodwills Senior Director of Retail, delivered some good news. All kids today, all day long, you can get one free toy,
55、 or free kids book, he said, announcing a special treat made possible by an anonymous(匿名的) donor. Nearly a decade ago, one Fort Collins man cut a check covering the cost of every toy in the store and repeated it every year, so that any child who walks through the front door can pick out something to
56、 take home for free. He said he did not need recognition for his act of kindness, but said that this day had become an important part of his familys Christmas tradition. As kids crowded around plastic boxes overflowing with toys, he and his wife quietly took in the scene before slipping out the fron
57、t door, unnoticed. Store staff members set aside extra toys in the day leading up to the surprise giveaway to make sure that no child left empty-handed on Saturday. Wakefield was the store manager at the Fort Collins Goodwill the first year the anonymous donor walked through the front door and asked
58、 to buy up the toy section. Even though Wakefield has since taken a job at Goodwills corporate office, he made a point of coming to this yearly event. Weve got some amazing people throughout our community, he said. This is what our business runs on, people willing to give and help their community. 1
59、Why did Tarryn Henkelman want a minibike?A.To learn to ride it.B.To surprise her neighbors.C.To show it off before her family.D.To bike around her community.2What was a holiday surprise for Tarryn Henkelman?A.A donor gave money to her.B.A stranger treated her to a present.C.The store donated a toy t
60、o her.D.Her parents bought a minibike for her.3Which words can describe the Fort Collins man?A.Considerate and smart.B.Helpful and optimistic.C.Generous and kind-hearted.D.Sympathetic and easy-going.【语篇解读】本文是一篇记叙文,讲述了一位匿名的捐赠者把Goodwill商店玩具区里的所有物品购买下来,然后作为礼物赠送给孩子们的故事,展现了捐赠者慷慨善良的高尚品质,弘扬了社会正能量。 1D 【解析】考
61、查细节理解。根据第一段中的最后一句Her old minibike recently broke, and she wanted to move around her neighborhood on two wheels once again可知,她原来的车坏了,所以她想得到一辆新车,然后再绕着她居住的社区骑行。故选D。2B 【解析】考查细节理解。根据第二段中的最后一句All kids today, all day long, you can get one free toy, or free kids book, he said, announcing a special treat mad
62、e possible by an anonymous(匿名的) donor及最后一段中的asked to buy up the toy section可知,一位匿名的捐赠者买下了Goodwill商店玩具区里的所有物品,并将其中的玩具和儿童读物免费赠送给来到店里的孩子们,故Tarryn Henkelman的节日惊喜是得到了捐赠者送的礼物,故选B。3C 【解析】考查推理判断。根据第三段中的one Fort Collins man cut a check covering the cost of every toy in the store. for free可知,这个匿名的捐赠者开出了支票来购买G
63、oodwill商店玩具区里的所有物品,以让每一个来到商店的孩子都能够免费得到一个礼物,故可推知这个匿名的捐赠者是慷慨的、善良的。【考点精准说】4-写作意图推测题常见的设问方式:What is the main purpose of the author writing the text?The purpose of the text is to get more people to _.The writer of the story wants to tell us that_.The factis mentioned by the author to show_.The author wri
64、ters the last paragraph in order to _.写作意图推断题要求考生根据文章的论述,揣测作者的写作意图及作者运用某种写作手法的目的。作者一般不直接表明自己的意图,而是通过文章所提供的事实,客观地使读者信服某种想法或观点。这种题型要求考生不但能理解文章的大意,同时还要具备对作者阐述问题的方法进行分析和归纳总结的能力。一般来说,我们可以通过分析文章的文体特点,理解作者的词句选择和识别文章的语气来推断出作者的写作意图。【真题对点析】4 (2019北京卷D)By the end of the century,if not sooner,the worlds oceans
65、will be bluer and greener thanks to a warming climate,according to a new study.At the heart of the phenomenon lie tiny marine microorganisms(海洋微生物)called phytoplankton. Because of the way light reflects off the organisms,these phytoplankton create colourful patterns at the ocean surface. Ocean colou
66、r varies from green to blue,depending on the type and concentration of phytoplankton. Climate change will fuel the growth of phytoplankton in some areas,while reducing it in other spots,leading to changes in the oceans appearance.Phytoplankton live at the ocean surface,where they pull carbon dioxide
67、(二氧化碳)into the ocean while giving off oxygen. When these organisms die,they bury carbon in the deep ocean,an important process that helps to regulate the global climate. But phytoplankton are vulnerable to the oceans warming trend. Warming changes key characteristics of the ocean and can affect phyt
68、oplankton growth,since they need not only sunlight and carbon dioxide to grow,but also nutrients.Stephanie Dutkiewicz,a scientist in MITs Center for Global Change Science,built a climate model that projects changes to the oceans throughout the century. In a world that warms up by 3,it found that mul
69、tiple changes to the colour of the oceans would occur. The model projects that currently blue areas with little phytoplankton could become even bluer. But in some waters,such as those of the Arctic,a warming will make conditions riper for phytoplankton,and these areas will turn greener. “Not only ar
70、e the quantities of phytoplankton in the ocean changing. ”she said,“but the type of phytoplankton is changing. ”42. What are the first two paragraphs mainly about?A. The various patterns at the ocean surface.B. The cause of the changes in ocean colour.C. The way light reflects off marine organisms.D
71、. The efforts to fuel the growth of phytoplankton.43. What does the underlined word“vulnerable”in Paragraph 3 probably mean?A. Sensitive.B. BeneficialC. SignificantD. Unnoticeable44. What can we learn from the passage?A. Phytoplankton play a declining role in the marine ecosystem.B. Dutkiewiczs mode
72、l aims to project phytoplankton changesC. Phytoplankton have been used to control global climateD. Oceans with more phytoplankton may appear greener.45. What is the main purpose of the passage?A. To assess the consequences of ocean colour changesB. To analyse the composition of the ocean food chainC
73、. To explain the effects of climate change on oceansD. To introduce a new method to study phytoplankton【语篇解读】本文为说明文。一项最新研究表明,由于气候变暖,世界海洋将会变得更蓝、更绿。这一现象是因为一种叫做浮游植物的微小海洋微生物,因为光线反射的作用,它们在海洋表面形成了五颜六色的图案。但是浮游植物很容易受到海洋变暖趋势的影响。气候变暖会改变海洋的主要特征,并影响浮游植物的生长。42. B 【解析】段落大意题。第一段“By the end of the century. If not s
74、ooner, the worlds oceans will be bluer and greener thanks to a warming climate, according to a new study.”可知,到本世纪末,一项新的研究表明,由于气候变暖,如果不尽快的话,世界上的海洋将会变得更蓝、更绿。结合第二段“At the heart phenomenon lie tiny marine microorganisms called phytoplankton. Because of the way light reflects off the organisms, these phy
75、toplankton create colourful patterns at the ocean surface. Ocean colour varies from green to blue, depending on the type and concentration”可知,这种现象的核心是一种叫做浮游植物的微小海洋微生物,在光线的作用下在海洋表面形成了五颜六色的图案。海洋的颜色从绿色到蓝色不等,这取决于海洋的类型和浮游植物浓度。由此可推断出这两段主要叙述了海洋生物是海洋颜色变化的原因。分析选项可知B符合题意,故选B。43. A 【解析】词义猜测题。根据划线词后的“Warming ch
76、anges key characteristics of the ocean and can affect phytoplankton growth, since they need not only sunshine and carbon dioxide to grow, but also nutrients.”可知,气候变暖会改变海洋的主要特征,并会影响浮游植物的生长。由此可判断“But phytoplankton are vulnerable to the oceans wamning trend”可知,浮游植物很容易受到海洋变暖趋势的影响。可知A项正确。44. D 【解析】推理判断题。
77、根据第四段“The model projects that currently blue areas with little phytoplankton could become even bluer. But in some waters ,such as those of the Arctic, a warming will make conditions riper for phytoplankton, and these areas will turn greener”,可知Dutkiewicz的模型预测,目前只有少量浮游植物的蓝色区域可能会变得更蓝。但是在一些水域,比如北极,气候变暖
78、会使浮游植物的生长条件更加成熟,而这些水域会变得更绿了”。由此可推断,浮游植物的生长条件更加成熟,浮游动植物就更多了,这些水域会变得更绿了。分析选项可知D项符合题意。45. C 【解析】目的意图题。第一段提出文章的主旨“By the end of the century. If not sooner, the worlds oceans will be bluer and greener thanks to a warming climate, according to a new study.”可知到本世纪末。一项新的研究表明,由于气候变暖,如果不尽快的话,世界上的海洋将会变得更蓝、更绿。再
79、结合第三段“But phytoplankton are vulnerable to the oceans warning trendWarming changes key characteristics of the ocean and can affect phytoplankton growth, ”可知,“浮游植物很容易受到海洋警告趋势的影响,变暖改变了海洋的关键特征,并能影响浮游植物的生长”。可知本文主要解释气候变化对海洋的影响。故选C。【对点模拟练】4Jamey Turner often performs to large crowds in Old Town Alexandria,
80、 Virginia. You can find him playing an unusual musical instrument, the glass harp(竖琴),near Alexandrias historic waterfront. A glass harp is made up of different-sized drinking glasses, each containing water. Turner makes music by running his fingers over the tops of the glasses. By doing so, each gl
81、ass makes a different musical sound. Turner is 78 years old now. He became interested in playing the glass harp at the age of six, when he heard his father playing with a glass of water at the dinner table. He has been playing it for 50 years. Today Turner puts together his instrument by placing 60
82、different glasses on a wooden soundboard. He holds the glasses in place with rubber bands, which keeps them from breaking. He then adds different amounts of water to each one to create different musical notes. Adding or taking away just a little water will change the sound. Adding water to a glass w
83、ill make a lower sound. The smaller bowls of water produce a higher sound, while the larger ones produce a lower, deeper sound. Turner always uses low-priced glass because it sounds better than costly crystal(水晶)and he has more control over the sound. Before buying new glasses, he will test them in
84、stores. The glass harp was popular 300 years ago when composers like Wolfgang Mozart wrote music for the instrument. There have been about 400 pieces of music written just for the glass harp. But Turner plays all kinds of music, even popular music from China. Few people play the glass harp these day
85、s, but Turner says he sees videos of people experimenting with the instrument on the Internet. He hopes the next generation will continue making their music.1What do we know about Turner? A.He began playing the glass harp at six. B.He often teaches glass harp lessons online. C.He is a great master o
86、f the Chinese language. D.He was inspired by his father to learn the glass harp.2What does the author say about the glass harp? A.Its inventor is Wolfgang Mozart. B.It is made up of glasses of the same size. C.It appears to be gaining in popularity today. D.Its sounds are affected by the amount of w
87、ater in the glasses.3Why does Turner prefer to use cheap glass? A.To save money.B.To produce better sounds. C.To help recycle drinking glasses.D.To increase difficulty in performing.4What would be the best title for the text? A.A Musician Pleases Crowds by Playing Glasses B.Playing the Glass Harp: a
88、 New Trend C.Jamey Turners Dream Coming True D.Wonderful Music Has No Borders【语篇解读】本文是记叙文,杰米特纳经常在弗吉尼亚州亚历山大人群密集的地方演奏玻璃竖琴音乐:敲击不同大小的盛水的玻璃杯,发出动听的乐声。他不仅能演奏玻璃竖琴专门乐曲,还能用它演奏中国流行音乐。1D 【解析】考查细节理解。根据第三段第二句He became interested in playing the glass harp at the age of six, when he heard his father playing with a
89、glass of water at the dinner table可知,在六岁时,杰米特纳听到父亲在餐桌上用一玻璃杯水演奏音乐,开始对玻璃竖琴产生兴趣;据此可知,D项正确。2D 【解析】考查细节理解。根据第四段第三、四句He then adds different amounts of water to each one to create different musical notes. Adding or taking away just a little water will change the sound. 可知,杯子中水的量不同,产生的音调也不同;添加或去掉少量水就会改变声音。据
90、此可知,玻璃竖琴的声音受杯子中水的量的影响,故D项正确。3B 【解析】考查细节理解。根据第五段第一句Turner always uses low-priced glass because it sounds better than costly crystal(水晶)and he has more control over the sound可知,特纳总是使用低价玻璃杯是因为其声音听起来比昂贵的水晶杯好听,故B项正确。4A 【解析】考查标题判断。根据第一段第一、二句Jamey Turner often performs to large crowds in Old Town Alexandri
91、a, Virginia. You can find him playing an unusual musical instrument, the glass harp(竖琴),near Alexandrias historic waterfront并结合全文内容可知,本文主要讲述了一位音乐家为人群演奏玻璃竖琴的故事。故A项最适合作本文标题。【考点精准说】5-人物性格、心情处境、态度及观点等推断题高考阅读测试中有些题目考查学生对文章作者的主导思想、被描写人物语气、言谈话语中流露的情绪、性格倾向和作用或文中人物的态度、观点等方面的理解。做这一类题时一定注意:(1)由表及里地准确把握字里行间的意思,
92、切勿用自己的主观想法或观点代替作者的思想观点。(2)特别注意那些描写环境气氛的语言,以及表达感情,态度观点的词语。要特别注意作者在文章中的措辞,尤其是感情色彩的形容词。(3)能结合自己平时积累的有关英语国家的文化传统、风俗习惯等背景知识来识别评价。干扰项特点:1. 是自己的某种看法或观点2. 是社会的一种普遍种倾向3. 是与本文无关或与作者相反的观点或看法等解题技巧:1. 问全文主体事物的(包括主题),可以根据阐述主题或有关主体事物的相关句中表达感情色彩的形容词、副词或动词确定作者的态度;2. 如果问的是对某一具体事物的态度,则可以定位到具体相关句,然后确定答案。【真题对点析】5(2019北京
93、卷C)The problem of robocalls has gotten so bad that many people now refuse to pick up calls from numbers they dont know. By next year,half of the calls we receive will be scams(欺诈).We are finally waking up to the severity of the problem by supporting and developing a group of tools,apps and approache
94、s intended to prevent scammers from getting through. Unfortunately,its too little,too late. By the time these “solutions(解决方案)become widely available,scammers will have moved onto cleverer means. In the near future,its not just going to be the number you see on your screen that will be in doubt. Soo
95、n you will also question whether the voice youre hearing is actually real.Thats because there are a number of powerful voice manipulation ( 处理 ) and automation technologies that are about to become widely available for anyone to use .At this years I/O Conference ,a company showed a new voice technol
96、ogy able to produce such a convincing human sounding voice that it was able to speak to a receptionist and book a reservation without detection.These developments are likely to make our current problems with robocalls much worse. The reason that robocalls are a headache has less to do with amount th
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-362391.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
