广东省湛江市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省湛江市2020-2021学年高一上学期期末考试英语试题 WORD版含解析 广东省 湛江市 2020 2021 学年 高一上 学期 期末考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、湛江市2020-2021学年度第一学期期末调研考试高一英语试卷本试题卷共8页。全卷满分120分,考试用时120分钟注意事项:1. 本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号和座位号填写在答题卡上。2. 回答第I卷时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其它答案标号。写在本试卷上无效。3. 回答第II卷时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。4. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第I卷第一部分 阅读理解 (共两节,满分50分)第一节 (共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)
2、阅读下列短文,从每题所给的四个选项 (A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AIt can be hard to keep kids busy sometimes, especially when school is out. Thats why you usually reach for tablets, phones, or other electronic devices for your kids to play with when theyre bored. Whether your kid is in pre-school or high school, the
3、re are fun, educational, and even some free apps on this list for them.ABCABC is available both as an app and a website. It uses fun storyline-based videos, quizzes, and activities theres even a virtual map outlining your childs learning path to keep kids engaged.Ages: 4-8Cost: One-month free trial,
4、 then $10/month subscription (订阅)EPIC!Epic! is an app for kids with an e-book library that contains over 35,000 childrens books. This app is a perfect way to take reading wherever your device goes, and its great for families with kids of various ages.Ages: 2-12Cost: one-month free trial, then $8/mon
5、th.QUICK MATHKids know that math can be boring, but this app transforms numbers into something more creative and interactive. Quick Math Jr. is an app for kids with 12 different math games that feature fundamental math skills and concepts. It has unique pictures and buildable characters to keep kids
6、 engaged, and all answers are handwritten or drawn on the screen so kids can also practice handwriting.Ages: 4-8Cost: freeBrainpop Jr. Movie of the WeekFor 20 years, Brainpop has been providing kids all over the world with in-depth, yet easy to understand educational videos on everything ranging fro
7、m Mozart to food allergies. Brainpop Jr. Movie of the Week is an app that helps younger kids get these videos, plus short quizzes on them.Youll need a subscription to get the full library of videos, but the free version still gets you the movie of the week, plus more free videos on internet safety,
8、and other subjects.Ages: 6-9Cost: free, optional subscription (订阅) is $6.99/month1. How much is it if you want to use ABC for the first year?A. $120B. $96C. $110D. 882. Which app will be suitable if you have a 3-year-old kid?A. ABCB. EPIC!C. QUICK MATHD. Brainpop Jr. Movie of the Week3. With Brainpo
9、p Jr. Movie of the Week, one can _.A. read e-booksB. get all the videos for freeC. learn from educational videosD. practice his or her handwriting【答案】1. C 2. B 3. C【解析】这是一篇应用文。文章介绍了几款应用程序。【1题详解】细节理解题。根据ABC中“Cost: One-month free trial, then $10/month subscription (订阅) (费用:免费试用一个月,然后每月订阅费10美元)”可知,11*$
10、10=$110,所以第一年使用ABC要110美元。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据EPIC!中“Ages: 2-12 (年龄:2-12岁)”可知,如果你有一个3岁的孩子,EPIC!这个应用程序比较适合你。故选B项。【3题详解】细节理解题。根据Brainpop Jr. Movie of the Week中“For 20 years, Brainpop has been providing kids all over the world with in-depth, yet easy to understand educational videos on everything ranging
11、 from Mozart to food allergies. (20年来,Brainpop一直为世界各地的孩子们提供深入易懂的教育视频,从莫扎特到食物过敏,无所不有)”可知,通过Brainpop Jr. Movie of the Week,人们可以从教育视频中学习。故选C项。BThere have been fires in every Australian state, but New South Wales has been hardest hit. Fires have torn through bushland (丛林地), wooded areas, and national pa
12、rks. Some start and are controlled in a few days, but the biggest fires have been burning for months.Each year there is a fire season during the Australian summer, with hot, dry weather making it easy for fires to start and spread. Natural causes are responsible for fires most of the time, like ligh
13、tning hits in drought-affected forests. Dry lightning was to blame for starting a number of fires in late December, which then traveled more than 20 kilometers in just five hours. Humans can also be responsible. Police have charged at least 24 people with starting bushfires on purpose, and have take
14、n action against 183 people for setting fire since November.Fire season in Australia is always dangerous - the 2009 Black Saturday fires killed 173 people in Victoria, making it the deadliest bushfire disaster on record. But conditions have been unusually bad this year, making fires burn more strong
15、ly and making firefighting conditions particularly difficult. Australia is experiencing one of its worst droughts over the years. Meanwhile, a heatwave in December broke the record for highest nationwide average temperature, with some places under temperatures well above 40 degrees Celsius. Strong w
16、inds have also made the fires and smoke spread more rapidly, and have led to deaths.About half a billion animals have been affected by the fires across NSW, with millions likely dead - and thats lower than what is probably the real number. That number of total animals influenced could be as high as
17、one billion nationwide. Almost a third of koalas in NSW may have been killed in the fires, and a third of the places where they live have been destroyed.Some species, like koalas, arent in any immediate danger of extinction because they are spread out across the country. But others that live in more
18、 suitable environments with lower populations, including certain types of frogs and birds, could be destroyed entirely if their home is hit by the fires.4. Fires in Australia _.A. may last a long timeB. often happen in springC. mainly happened in some statesD. are easily controlled in a few hours5.
19、Fires in late December _.A. spread rapidlyB. caused by humansC. were put out by policeD. were due to wet weather6. What does the underlined word “heatwave” probably mean?A. big fireB. strong windC. serious droughtD. period of hot weather7. Why arent koalas in danger of extinction at once?A. Because
20、they can run fast.B. Because they live far and wide.C. Because their home is well protected.D. Because they have a lower population.【答案】4. A 5. A 6. D 7. B【解析】这是一篇新闻报道。文章讲述了澳大利亚由于夏季天气炎热干燥,经常有大火席卷丛林、林区和国家公园,带来了很多危害。【4题详解】推理判断题。根据第一段中“Some start and are controlled in a few days, but the biggest fires
21、have been burning for months. (一些火灾在几天内开始并得到控制,但最大的火灾已经燃烧了几个月。)”以及第二段中“Each year there is a fire season during the Australian summer, with hot, dry weather making it easy for fires to start and spread.(澳大利亚的夏季每年都有一个火灾季节,炎热干燥的天气使火灾很容易发生和蔓延。)”可知,澳大利亚的火灾可能会持续很长一段时间。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据第二段中“Dry lightning
22、 was to blame for starting a number of fires in late December, which then traveled more than 20 kilometers in just five hours. (干燥的闪电导致了12月底的多起火灾,火灾在短短5小时内蔓延了20多公里。)”可知,12月下旬的大火迅速蔓延。故选A项。【6题详解】词句猜测题。根据第三段中“Meanwhile, aheatwavein December broke the record for highest nationwide average temperature, w
23、ith some places under temperatures well above 40 degrees Celsius. (与此同时,12月的_打破了全国最高平均温度记录,一些地方的温度远高于40摄氏度。)”由全国最高平均温度和远高于40摄氏度,可知指的是炎热的天气,因此划线词heatwave意为“热浪,热天期”。故选D项。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“Some species, like koalas, arent in any immediate danger of extinction because they are spread out across the co
24、untry.(有些物种,比如考拉,并没有立即面临灭绝的危险,因为它们遍布全国。)”可知,考拉没有马上灭绝,因为它们住的距离又远、范围又广。故选B项。CYour child is unique, but what all children have in common is natural curiosity and an ability to learn they are born with. Our brains are active all the time, and a babys brain is the busiest of all. Research has shown that
25、babies begin to understand language about twice as fast as they actually speak it. By showing children other languages at an early age, you are giving them the opportunity to make use of their natural ability to hear and recognize between the sounds of other languages, and their ability to make sens
26、e of what they are hearing.Communication is something that children do to help them achieve something else, and they are unaware of the large amount of learning taking place. They take everything in through their senses, making connections between what they hear, see, smell, taste and touch. As long
27、 as we provide the right conditions, their learning and development will take place in a natural way.In your childs early years, the emotional environment is just as important as the physical environment. Children learn when they feel safe, happy, valued and listened to. This is central to any learn
28、ing experience in a childs early years, including learning an additional language. Your child has a trial-and-error approach to its development, and making mistakes is a valuable part of the learning process. When children learn an additional language at an early age, they get the benefits of experi
29、menting with that language as a natural part of their development. Their progress isnt prevented by a fear of getting it wrong, and very young children are simply working their way towards getting it right.The long-term benefits of learning another language go beyond being able to communicate with o
30、thers. Studies suggest that children learning an additional language tend to score better on standardized tests because learning languages develops listening, observation, problem-solving and critical (批判性的) thinking skills. These are skills that are of life-long benefit, both personally and profess
31、ionally. Encouraging in children a love of language at an early age prepares them well for school and for life.8. What do we know about Children according to Paragraph 1?A. Children are busy playing.B. Children are born to speak.C. Children are good at speaking native language.D. Children have a bet
32、ter ability to learn other languages.9. While learning a language, children _.A. speak to themselvesB. need to have language classesC. make use of their different sensesD. notice how much they have learned10. Children learn when they _.A. are in bad emotionB. do not make mistakesC. learn from their
33、mistakesD. are taught by their teachers11. In fact learning another language helps children to _.A. take more testsB. have a good timeC. encourage themselvesD. develop life-long skills【答案】8. D 9. C 10. C 11. D【解析】这是一篇说明文。文章讲述了孩子具有很强的语言学习能力,在孩子小的时候就给他们学习其他语言的机会,有利于孩子培养他们的听力、观察、解决问题和批判性思维能力,这些技能是终身受益的
34、。【8题详解】推理判断题。根据第一段中“By showing children other languages at an early age, you are giving them the opportunity to make use of their natural ability to hear and recognize between the sounds of other languages, and their ability to make sense of what they are hearing. (在孩子很小的时候就向他们展示其他语言,你就给了他们机会去利用他们天生
35、倾听的能力和识别其他语言声音的能力,以及理解他们所听到的东西的能力。)”可知,孩子们学习其他语言的能力更强。故选D项。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“They take everything in through their senses, making connections between what they hear, see, smell, taste and touch. (他们通过感官吸收一切,将他们的听觉、视觉、嗅觉、味觉和触觉联系起来。)”可知,学习语言时,孩子们会利用他们不同的感官。故选C项。【10题详解】细节理解题。根据第三段中“Your child has a tr
36、ial-and-error approach to its development, and making mistakes is a valuable part of the learning process. (你的孩子在成长过程中有一种反复尝试的方法,犯错误是学习过程中很有价值的一部分。)”可知,孩子们能从错误中学习。故选C项。【11题详解】细节理解题。根据最后一段中“Studies suggest that children learning an additional language tend to score better on standardized tests becaus
37、e learning languages develops listening, observation, problem-solving and critical (批判性的) thinking skills. These are skills that are of life-long benefit, both personally and professionally. (研究表明,学习额外一门语言的孩子在标准化考试中更容易取得好成绩,因为学习语言可以培养他们的听力、观察、解决问题和批判性思维能力。这些技能对个人和职业都是终身受益的。)”可知,事实上,学习另一种语言可以帮助孩子发展终身
38、技能。故选D项。DYao Ming was born in Shanghai in 1980. At 229 centimeters, he was the third tallest player in NBA history. Yao made his first appearance in the NBA during the 2000 Sydney Olympics. He surprised many critics with his first games, and was fast becoming an international fan favorite, as he bro
39、ke Michael Jordans record for votes (投票) received. In July 2011 Yao announced his retirement from the NBA due to frequent problems in his left foot.He continuously works to raise awareness of endangered species and even went as far as to stop using shark fin soup at his wedding in 2007. Yao has been
40、 saying no to shark fin soup since 2006 when he was appointed Goodwill Ambassador (亲善大使) for wildlife protection. “Sharks are friends of human beings. They are not our food.” Since his retirement he has become a surprise international force in the field of wildlife protection, and he is using his fa
41、me to tell us the difficulties faced by sharks.Most recently he went to Houston Zoo, as part of his continuing effort to educate young people about the importance of wildlife protection. He is part of a large campaign (运动) by the wildlife protection charity WildAid, and has traveled through Africa t
42、o see and document the difficulties facing elephants and rhinos in the wild. With elephant and rhinoceros poaching (偷猎) on the rise, Yao also said, “When the buying stops, the killing can too. Get rid of the demand for rhino horn and ivory right at the source. Thats what I want to do.”Although Yao i
43、s not the first Chinese player in the NBA, it could be argued that he is the most important one, not just for his taking part in charity and wildlife protection work. He built a bridge between two completely different worlds and introduced millions to the Chinese way of life, and the American lifest
44、yle separately.12. The first paragraph mainly tells us _.A. the history of MBAB. how high Yao Ming isC. the life of Michael JordanD. Yao Mings basketball life13. Why did Yao Ming stop using shark fin soup at his wedding?A. Because shark fin soup is not food.B. Because he wants to set a good example.
45、C. Because sharks are not endangered speciesD. Because shark fin soup is too expensive for him.14. What do we know about what Yao Ming said in the Paragraph 3?A. The demand for wildlife leads to killing.B. He wants to appeal to others to stop illegal selling.C. WildAid plays an important role in wil
46、dlife protection.D. Young people make a difference in wildlife protection.15. What is the best title for this passage?A. The first Chinese player in the NBAB. A super basketball star - Yao MingC. Yao Ming and his wildlife protectionD. When the buying stops, the killing can too【答案】12. D 13. B 14. B 1
47、5. C【解析】这是一篇记叙文。文章介绍了姚明在保护野生动物方面的努力和贡献。【12题详解】主旨大意题。根据第一段中“At 229 centimeters, he was the third tallest player in NBA history. Yao made his first appearance in the NBA during the 2000 Sydney Olympics. He surprised many critics with his first games, and was fast becoming an international fan favorite
48、, as he broke Michael Jordans record for votes (投票) received. In July 2011 Yao announced his retirement from the NBA due to frequent problems in his left foot.( 他身高229厘米,是NBA历史上第三高的球员。姚明第一次在NBA亮相是在2000年悉尼奥运会。他的第一次比赛让许多评论家感到惊讶,并迅速成为国际球迷的最爱,因为他打破了迈克尔乔丹的投票记录。2011年7月,由于左脚频繁出现问题,姚明宣布从NBA退役。)”可知,本段讲述了姚明加入
49、和退出NBA以及取得的相关成就,因此本段主要讲述了姚明的篮球生涯。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第二段中“He continuously works to raise awareness of endangered species and even went as far as to stop using shark fin soup at his wedding in 2007. (他一直致力于提高人们对濒危物种的认识,甚至在2007年的婚礼上停止使用鱼翅汤。)”可知,因为姚明想树立一个好榜样,因此在他的婚礼上不使用鱼翅汤。故选B项。【14题详解】推理判断题。根据第三段中“With
50、 elephant and rhinoceros poaching (偷猎) on the rise, Yao also said, “When the buying stops, the killing can too. Get rid of the demand for rhino horn and ivory right at the source. Thats what I want to do.”(随着大象和犀牛偷猎的增加,姚还说,“当购买停止时,猎杀也会停止。从源头上消除对犀牛角和象牙的需求。这就是我想做的。”)”可知,姚明想呼吁其他人停止非法买卖。故选B项。15题详解】主旨大意题
51、。根据最后一段“Although Yao is not the first Chinese player in the NBA, it could be argued that he is the most important one, not just for his taking part in charity and wildlife protection work. He built a bridge between two completely different worlds and introduced millions to the Chinese way of life, a
52、nd the American lifestyle separately. (尽管姚明不是第一个进入NBA的中国球员,但可以说他是最重要的一个,不仅仅是因为他参与了慈善和野生动物保护工作。他在两个完全不同的世界之间架起了一座桥梁,让数百万人分别了解了中国人的生活方式和美国人的生活方式。)”可知,本文主要讲述了姚明在保护野生动物方面的努力和贡献,因此本文的最佳标题是选项C“姚明和他对野生动物的保护”。故选C项。第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Everyone wants tosucceedin
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-364884.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
《红对勾讲与练》2016届高三二轮新课标语文课件:专题一 成语 第一部分 语言文字运用1-1.ppt
