广东省潮州市2019届高三英语第二次模拟考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 潮州市 2019 届高三 英语 第二次 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省潮州市2019届高三英语第二次模拟考试试题(含解析)本试卷共10页,试卷由三部分组成。卷面满分120分1.125=135分。考试时间120分钟。注意事项:1. 答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号等信息填写在非选择题答题卷的密封线内。但选择题答题卡必须用2B铅笔填涂。2. 选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目选项的答案信息点涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试上。3. 非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卷各题目指定区域内相应位置上:如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使用铅笔和涂改液。
2、不按以上要求作答的答案无效。4. 考生必须保持答题卡和答题卷的整洁。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AVolunteering abroad is a great way to help others, improve your skills and become a more confident, independent person. If you are interested in volunteering abroad, here are some places to
3、go.AustraliaIf you seek a life on the beach, in a great climate with friendly people, Australia might be your best bet. With thousands of volunteers already signing up to leave for Australia during the holidays, it will be a very popular option.BrazilThis vast country has some great opportunities on
4、 offer and is especially popular this year. A lot of volunteer work is available in Brazil centers on conservation and ecological projects. With the worlds largest rainforest in Brazil, of which huge part is in danger, there are lots of different jobs you can do.KenyaKenya is the destination for tho
5、se seeking an African experience. Generally volunteers in Kenya work in orphanages (孤儿院) or with local children living in slums (贫民窟). There is a great demand for volunteers in Africa because many people live in poverty, so if you truly feel like making a difference to a community, Kenya should be a
6、t the top of your list.Costa RicaGolden sandy beaches, clear coastlines and beautiful cities are what Costa Rica is all about. Because of its small size, you can see a lot of the country in just a short time. You can really make the most of your time as a volunteer. A lot of work is needed with wild
7、life and ecological work, so if you want to look after turtles (海龟) on the beach, Costa Rica could be just the place for you.1. Where will you probably go if you are interested in protecting the environment?A. Australia.B. Brazil.C. Kenya.D. Costa Rica.2. What can be inferred from the passage that v
8、olunteers in Kenya mainly work with?A. Children.B. The elderly.C. Animals.D. Plants.3. What should you do if you choose to go to Costa Rica?A. You should surf with children in the waterB. You should take care of trees in the forestsC. You should work with animals on the beachD. You should look after
9、 children who have lost their parents【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】本文说明文。文章介绍的是到海外去做志愿者的四个不同的国家的志愿者所从事的不同的事情的具体信息。【1题详解】推理判断题。根据文章第三段中的“With the worlds largest rainforest in Brazil, of which huge part is in danger, there are lots of different jobs you can do”,可知巴西的热带雨林正受到威胁,所以你如果对环境保护有兴趣就去巴西吧!故B正确。【2题详解
10、】细节理解题。根据第四段中的“Generally volunteers in Kenya work in orphanages(孤儿院)or with local children living in slums”。可知在肯尼亚,志愿者主要是照顾孩子,故A正确。3题详解】细节理解题。根据文章最后3行“A lot of work is needed with wildlife and ecological work, so if you want to look after turtles on the beach, Costa Rica could be just the place for
11、you”可知在哥斯达黎加你可以照顾海龟。故C正确。【点睛】本文介绍的是到海外去做志愿者的四个不同的国家的志愿者所从事的不同的事情的具体信息。文本所给信息非常丰富,要求考生从中选出适合题目要求的信息。解此类题目时,考生可以先阅读题目和选项,了解具体要求,然后再仔细阅读文章,认真筛选甄别,这样的阅读就有的放矢,可以大大提高阅读的速度和效率。如第3题,“What should you do if you choose to go to Costa Rica?”根据题目中的“Costa Rica”定位于最后一段,最终定位于最后3行“A lot of work is needed with wildli
12、fe and ecological work, so if you want to look after turtles on the beach, Costa Rica could be just the place for you” 可知在哥斯达黎加你可以照顾海龟。故C正确。BMid-afternoon on a particularly busy Tuesday, I took leave of my desk at work and walked into a local Starbucks, only to find a space where neither my clients
13、(客户) nor my children would ask me to do something.Inside, I ran into Kate, a co-worker of mine. The topic of parenthood came up. I complained about how packed my schedule was. From the minute I woke up to the minute I fell asleep, I was constantly in demand and always had someone knocking at the doo
14、r. But a bit of sadness seemed to come over Kates face.“Well, my daughters in San Francisco and she doesnt seem to need me at all these days.” Kate said. It was in that moment that I realized although I might often feel in high demand, there will come a day when Ill actually miss that same stress I
15、now complain about.And as our conversation continued, it turned to our childrens younger years, with Kate smiling proudly, thinking of the little boy and girl she raised who are now a man and a woman. But I noticed her smile was marked with regret. She explained that she often wondered about what sh
16、e could have done differently when her children were in their earlier years.This got me thinking Is regret an unfortunate footnote (注脚) to parenthood? With that in mind, I asked six older parents one question: What is your biggest regret from your early days as a parent?It turned out that all of the
17、m thought they could have done it better. But, each of them also has a strong, healthy relationship with their kids. Whatever regrets their parents might have had about their upbringing, one thing is clearit didnt affect them in a meaningful way.The bottom line is, we all feel like we could be doing
18、 this parenting thing better, And quite clearly, years later, were still going to look back and wish we tried things differently. But the past cant be changed, and neither should it.4. What can be inferred from the first three paragraphs?A. Kate had the same problem as the authors.B. The two people
19、had arranged to meet in the coffee shop.C. Kate went to the coffee shop so no one could find her there.D. The author went to the coffee shop to escape from the pressures around him.5. Why did Kate feel sad and regretful?A. Because she and her daughter had a fight.B. Because she hadnt paid enough att
20、ention to her kids.C. Because she was disappointed with her kids performance.D. Because she thought that she could have done better in raising her kids.6. What did the author find when he spoke to six older parents?A. Some of the parents have a bad relationship with their kids.B. He was moved by the
21、 love of these parents for their children.C. These parents improved their behavior after their kids grew up.D. None of the parents were completely satisfied with the way they raised their kids.7. What should parents do according to the last paragraph?A. Give more love to their kids.B. Let your child
22、ren grow up with freedom.C. Cherish the present time and do ones best to be a parent.D. Never stop learning how to be a good parent from others【答案】4. D 5. D 6. D 7. C【解析】本文为说明文。本文主要叙述了每一对父母对于早期抚养孩子都有遗憾,认为自己本来可以做的更好。但作者认为过去不能改变,重要的是珍惜当下,尽力做好父母。【4题详解】推理判断题。根据前三段的内容可知,作者在一个特别繁忙的周二下午,想在一个没有孩子也没有客户的地方休息一
23、下,在那儿遇到了同事,作者向同事抱怨忙碌的生活。由此可知,作者是为了逃避工作生活和工作中的压力,才到咖啡店的。分析选顶可知D项符合意,故选D。【5题详解】D细节理解题。根据第四段“But I noticed her smile was marked with regret. She explained that she often wondered about what she could have done differently when her children were in their earlier years.”结合第五和第六段“What is your biggest regr
24、et from your early days as a parent?It turned out that all of them thought they could have done it better.”可知,我看到凯特脸上的遗憾,是因为她认为她可以在抚养孩子方面做得更好。分析选项可知D项符合题意,故选D。【6题详解】细节理解题。根据第五段“With that in mind, I asked six older parents one question: What is your biggest regret from your early days as a parent?“以及
25、第六段It turned out that all of them thought they could have done it better.”我问了六位年长的父母一个问题:你早期作为父母的最大的遗憾是什么?结果他们都认为自己本可以做得更好。由此可知他们对于自己抚养孩子的方式并不是完全满意,还有欠缺的地方。分析选项可知D项符合题意,故选D。【7题详解】推理判断题。最后一段说我觉得我们抚养孩子方面能做的更好。多年后我们可能回首往事时希望尝试的方法有所不同。但是我们改变不了过去,就不要改变它,而是珍惜现在的生活。由此可知,过去是不能改变,要珍惜现在的时间,尽最大努力做父母。分析选项可知C符合题
26、意,故选C。CAlthough not as much as in the past, grandparents are the teachers of the Navajo (纳瓦霍人) youth. They make young people aware of life at an early age. The parents grant them the privilege of teaching the children, and the grandparents take great pride in raising the children or at least having
27、a big part in raising them.Young children often stay with their grandparents for years at a time developing a close and trusting relationship. The grandparents teach the children Navajo legends and the principle of life, emphasizing both new culture trends and the preservation of traditions.The gran
28、dparents are also often the leading figures in teaching the youth the arts of weaving, caring for the livestock, using herbal medicine, and other arts and crafts.The children are taught to respect their elders, to care for them, to help them whenever they are in need, and to learn from them. Young p
29、eople are urged to listen with care to the words of their elders and to keep as much wisdom as possible. Grandparents often go to social gatherings and traditional events, and the young have opportunities to learn more about their culture and traditions.I live with my grandmother for thirteen years,
30、 and she raised me in the old ways of our people. Although I was going to school, she taught me as much as she could about our traditions. She was a beautiful woman. If I had a chance, I would listen again to her wise teachings, expressed with kindness in a soft voice that touched my heart.We used t
31、o plant corn and pumpkin every summer. They never grew big enough to feed us, but we planted them anyway. I asked my grandmother why. She said, “Grandson, our plants will be far more beautiful than the flowers outside the fence.” I did not understand until one day I saw their beauty as I was coming
32、over the hill with her. She said, “Anything that is a part of you is always far more beautiful than the things which you pass by.” We had some beautiful years together. I am glad she is a part of me and I am a part of her.Children used to be well disciplined, possessing more respect for culture, tra
33、dition, and beliefs than they do now. The world of the Navajo has been influenced by the western world, and the grandparents have less control and influence than they used to. But the young people who have been touched by their teachings have glimpsed a way of life beyond what most people know today
34、.8. What can we learn from Paragraph 1?A. Parents hate to take the trouble to raise children.B. Schools are not very popular with the Navajo youth.C. Grandparents are usually unwilling to teach their grandchildren.D. Children learn about the meaning of life from their grandchildren.9. Why did the au
35、thors grandmother plant corn and pumpkin?A. Because she hated wild flowers.B. Because she needed to feed her family.C. Because she tried to make her fence more beautiful.D. Because she wanted her grandson to learn a life lesson.10. Whats the authors opinion according to the passage?A. Grandparents a
36、re the source of traditional culture.B. His grandmothers teaching could replace schooling.C. The western world is hardly influenced by the Navajos.D. It is impossible to get grandparents involved in teaching again.11. Whats the purpose of the article?A. To honor the authors grandmother.B. To share w
37、ith readers a Navajo culture.C. To emphasize the greatness of Navajo.D. To introduce the development of Navajo tribes.【答案】8. D 9. D 10. A 11. B【解析】文章是一篇说明文。作者介绍了纳瓦霍人的一种文化:由祖父母来教育孙子辈,让他们学到生活中的道理。【8题详解】细节理解题。根据第一段第二句“grandparents are the teachers of the Navajo (纳瓦霍人) youth. They make young people awar
38、e of life at an early age.”可知,祖父母们是年轻人的老师,使年轻人在很小的时候就认识生活。分析选项可知,答案是D。【9题详解】推理判断题。根据题干中的关键词 “plant corn and pumpkin” 定位到第六段, 根据第六段祖母的话“Grandson, our plants will be far more beautiful than the flowers outside the fence.” “Anything that is a part of you is always far more beautiful than the things whi
39、ch you pass by.”可知, 祖母种植玉米和南瓜是为了让作者明白一个生活的道理:任何属于你的东西,总是比你路过的东西更美。从而推断出祖母是想让她的孙子学到人生的一课。所以答案是D。【10题详解】推理判断题。文章首段提出“纳瓦霍人的孙子辈主要由祖父母来教育,他们在抚养孩子方面起了很大的作用”,接着对此进行了详细的介绍。最后一段“那些被他们的祖父母教导所感动的年轻人,已经发找到了一种大多数人今天所不知道的生活方式”。由此可推断出本文主要介绍了纳瓦霍人的一种文化: 由祖父母们教育孙子辈, 让他们认识生活, 学到其中的道理。分析选项可知A正确。【11题详解】主旨大意题。本文的主旨句在第一段“
40、grandparents are the teachers of the Navajo (纳瓦霍人) youth. They make young people aware of life at an early age.”即纳瓦霍人的祖父母们成为年轻一代人的老师,在教育孙子辈起着重要的作用。接着下文较为详细地介绍了纳瓦霍人的这种文化。由此可推断出作者是与读者分享一种纳瓦霍人的文化。分析选项可知,由选B。DAre you afraid of sharks? What about snakes or spiders? Put those fears aside: because in the U
41、.S. youre far more likely to be killed or injured by a deer skipping across the road.Deer cause more than 200 humans deaths each year, plus some 29,000 injuries, all because of 1.2 million collisions between vehicles and deer. Most incidents occur in the eastern U.S., where deer prosper without natu
42、ral predators like wolves and mountain lions.“Thats the region in the U.S. where deer-vehicle collisions are such a problem, and where it seems like an effective large carnivore reintroduction could make a really big difference.” says wildlife biologist Laura Prugh from University of Washington. She
43、 thinks it would help to reintroduce predators like mountain lions, also known as cougars, pumas or panthers, to parts of their historic range from which theyve been driven out.The researchers say that bringing the predators back to the eastern U.S. would mean 22 percent fewer collisions between car
44、s and deer over three decades. Each year would see five fewer human deaths, 680 fewer injuries and a savings of some 550 million. Sophie L. Gilbert thinks there are great socioeconomic benefits of large predator restoration through reduced wildlife-vehicle collisions and she says, says, “Cougars hav
45、e shown that they can coexist in short distance with people, with very few conflicts, in a lot of areas out west.”Still, some folks might be understandably nervous about this kind of plan. After all, reintroducing predators doesnt come without risks to pets and to livestock, and very occasionally to
46、 people.“Our fear of large predators is so natural and intense that I dont think its possible to just completely clear it with statistics What I hope is that knowing that there actually can be some measurable benefits might make people a little more supportive and maybe balance that fear a little bi
47、t.” says Laura.Indeed, the statistics show that cougars would prevent five times as many human deaths from deer-related accidents as they would cause by attacks. But itll be a tough sell: the press will cover cougar attacks, but a statistically prevented death does not make the news. Nevertheless, “
48、If people in the west can put up with having mountain lions around, I would hope that New Yorkers would be up for the challenge as well.”12. What is closest in meaning to the underlined word “carnivore” in Paragraph 3?A. A cat-like animal.B. A dangerous animal.C. A meat-eating animal.D. A grass-eati
49、ng animal.13. Why do people want to bring back mountain lions?A. To minimize the accidents caused by deer.B. To maintain biodiversity and ecological balance.C. To take up the challenge from people in the west.D. To reduce peoples fear of this dangerous creature.14. Why is it hard to persuade people
50、to accept this measure?A. Because the risks outweigh the benefits.B. Because mountains lions like eating people.C. Because the benefits are not as eye-catching as its risks.D. Because mountain lions tend to get too close to people.15. What is the best title for the text?A. Puma: a Tough SellB. A New
51、 Study on PumaC. Deer Cause Huge Life LossesD. Deer or Pumas: a Hard Choice【答案】12. C 13. A 14. C 15. A【解析】【分析】本文为说明文。主要介绍了为了减少由鹿所造成的交通事故,科学家重新引进了美洲师动物,但这项决策更糟,给了们带来了恐惧,很难推广。【12题详解】猜测词义题。第三段中划线词的前一句“在那里,鹿与车碰撞是一个很大的问题”,以及下句“她认为这将有助于将美洲狮等食肉动物重新引入它们被驱逐出的历史区域会有所帮助。”根据“一个有效的重新引入大型食肉动物可能就会有所影响”。由此可推断出“carn
52、ivore”指的是“食肉动物”。分析选项可知C符合题意,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第四段中的“The researchers say that bringing the predators back to the eastern U.S. would mean 22 percent fewer collisions between cars and deer over three decades. Each year would see five fewer human deaths, 680 fewer injuries and a savings of some 550 mil
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
