山东省日照市2021届高三下学期5月校际联合考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省日照市2021届高三下学期5月校际联合考试英语试题 WORD版含解析 山东省 日照市 2021 届高三 下学 校际 联合 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2018级高三校际联合考试英语试题注意事项: 1.答卷前, 考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2.回答选择题时, 选出每小题答案后, 用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其它答案标号。回答非选择题时, 将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3.考试结束后, 将答题卡上交。第一部分 阅读(共两节, 满分50分)第一节(共15小题; 每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AThe Guide to Riding a San Francisco Cable CarCable
2、 Car HistoryThe cable car was introduced to San Francisco on August 2, 1873. Throughout the 1890s, eight companies operated 600 cars which covered 21 cable car routes. The 1906 earthquake destroyed most of the cable car system. Now, only 37 cable cars remain with three lines in operation. All cars a
3、re artistic works as they are made and handled by hand!Cable cars arent just for tourists! They are an essential part of the citys public transport system. They are the citys only moving historic landmarks.The Cable Car LinesPowell-mason Line (Yellow signs on car): Begins at Market Street turnaround
4、, and ends at Fishermans Wharf East End (Bay Street turnaround).Stops: Downtown(Market Street), Union Square, Nob Hill, Chinatown, Cable Car Museum, North Beach and Fishermans Wharf(Bay Street).Powell-hyde Line(Red signs on car): Begins at Market Street turnaround and ends at Fishermans Wharf West E
5、nd(Hyde Street turnaround).Stops: Downtown(Market Street), Union Square, Nob Hill, Chinatown, Cable Car Museum, Russian Hill, Fishermans Wharf(west end), and Hyde Street.California Street Line: Runs East-west from Van Ness Avenue to the Financial District.Stops: Van Ness Avenue, Polk Street, Nob Hil
6、l, Chinatown.FaresTickets(single ride): can be purchased at turnarounds or from the conductor with cash as you board.Adult &Youth: $7 each way.Senior(ages 65+)Disabled: $3 each wayPasses: are perfect for visitors to the city, and allow unlimited riding for one, three, or seven days on MUNI cable car
7、s, streetcars and buses.One Day: $23; Three Days: $34; Seven Days: $45Fastpasses(One Month): allow unlimited riding for one month on MUNI cable cars, streetcars and buses.Adult(ages 1864): $78; Youth(ages 517), Senior(ages 65+)and Disabled: $391. What do we know about San Francisco cable cars?A. The
8、y operate automatically.B. They are just available for tourists.C. They have become a unique sight.D. They have a history of over 200 years.2. What do the three cable car lines have in common?A. They end at the same stop.B. They run through Chinatown.C. Their cars are of the same color.D. Their rout
9、es are equal in length.3. How much will a couple of 70 pay for their fastpasses?A. $23.B. $39.C. $45.D. $78.【答案】1. C 2. B 3. D【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章是一篇旧金山缆车乘坐指南,介绍了缆车历史、缆车线路及票价等。【1题详解】推理判断题。根据文章第二段“Cable cars arent just for tourists! They are an essential part of the citys public transport system. They
10、 are the citys only moving historic landmarks.(缆车不只是供游客使用!它们是城市公共交通系统的重要组成部分。它们是这座城市唯一的移动历史地标。)”可推断,缆车已经成为当地一种独特的景观。故答案为 C。【2题详解】细节理解题。比较三条线路的停靠点可以看出,它们都途径 Chinatown。故答案为 B。【3题详解】细节理解题。根据文章最后一句“Senior(ages 65+)and Disabled: $3. 老年人(65岁以上)和残疾人:$39)”可知,超过 65 岁的老人每人票价为$39, 那么一对70岁的夫妇应该支付2*$39=$78。故答案为
11、D。BToni Morrison, an American writer who received the Nobel Prize in Literature, was admired as the countrys greatest living writer and died at age 88. Her novels, Beloved, Song of Solomon, and others explored the way African-Americans search for freedom and identity in a country obsessed with skin
12、color.She published her first novel The Bluest Eye in 1970.Eighteen years later, she won the Pulitzer Prize for her novel Beloved, the story of a mother who kills her baby daughter rather than permit her to be born into slavery. It became a best-seller and was later made into a film. The Nobel Prize
13、 committee described her writing as “language itself, a language she wants to liberate from race.” Her novels discussed Americas past, focusing on black history and the effects of racism on individuals.She was born Chloe Ardelia Wofford in Lorain, Ohio, in 1931.Her father worked in a steel factory,
14、and her mother was a maid. She attended Howard University, an all-black university in Washington, D.C. At Howard, she read African, British and American literature, including writers William Faulkner and Virginia Woolf. “The writers who affect me the most were novelists who were writing in Africa: C
15、hinua Achebe, Things Fall Apart was a major education for me, ”she told the Associated Press in 1998.After a short marriage, she became a single mother of two sons and worked as a book editor in New York. Several publishers rejected her first book, The Bluest Eye, but it impressed The New York Times
16、 book critic John Leonard who believed Morrison was an important new voice. He said her writing was “so charged with pain and wonder that the novel becomes poetry.”Morrison enjoyed her literary fame and was proud of her Nobel Prize. “Nobody was going to take that and make it into something else. I f
17、elt representational. I felt American. I felt Ohioan. I felt blacker than ever. I felt more woman than ever. I felt all of that and put all of that together and went out and had a good time, ”she said.4. Which of the following is covered in Morrisons novels?A. The history of Blacks.B. Africas past.C
18、. The effects of American freedom.D. English literature.5. What can we learn from John Leonards words?A. He rejected Morrisons first book.B. He appreciated Morrisons poems.C. He thought highly of The Bluest eye.D. He saw Morrisons language as a wonder.6. What can be inferred about Morrison from the
19、last paragraph?A. She longed to be an American.B. She felt proud of her color.C. She changed her attitude to life.D. She was crazy about her works.7. What is the purpose of the text?A. To remember a writer.B. To promote some books.C. To introduce American life.D. To fight against racial discriminati
20、on.【答案】4. A 5. C 6. B 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。本文介绍了诺贝尔文学奖获得者美国黑人女作家 Toni Morrison,她的小说以美国黑人生活为主要内容,探讨了美国的过去,聚焦黑人历史以及奴隶制和种族主义对个人的影响。【4题详解】细节理解题。根据第二段中“Her novels discussed Americas past, focusing on black history and the effects of racism on individuals.(她的小说讨论了美国的过去,重点是黑人历史和种族主义对个人的影响)”可知,Morrison的小说涉及黑
21、人的历史。故选A。【5题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“Several publishers rejected her first book, The Bluest Eye, but it impressed The New York Times book critic John Leonard who believed Morrison was an important new voice. He said her writing was “so charged with pain and wonder that the novel becomes poetry.”(几家出版商拒绝了她的
22、第一本书最蓝的眼睛,但它打动了纽约时报的书评人John Leonard,他认为Morrison是一个重要的新声音。他说,她的写作“充满了痛苦和惊奇,小说变成了诗歌。”)”可推知,John Leona高度评价最蓝的眼睛。故选C。【6题详解】推理判断题。根据最后一段“Morrison enjoyed her literary fame and was proud of her Nobel Prize. “Nobody was going to take that and make it into something else. I felt representational. I felt Ame
23、rican. I felt Ohioan. I felt blacker than ever. I felt more woman than ever. I felt all of that and put all of that together and went out and had a good time, ”she said.( Morrison享受她的文学名声,并为她的诺贝尔奖感到自豪。她说:“没有人打算把它变成别的东西。我觉得有代表性。我觉得是美国人。我觉得是俄亥俄州人。我觉得自己比以前更像黑人。我觉得比以往任何时候都更像女人。我感受到了这一切,把这一切结合了起来,然后再表达出去
24、,我很开心”)”可推知,Toni Morrison 为自己的肤色感到骄傲。 故选B。【7题详解】推理判断题。根据第一段中“Toni Morrison, an American writer who received the Nobel Prize in Literature, was admired as the countrys greatest living writer and died at age 88.(曾获诺贝尔文学奖的美国作家Toni Morrison被誉为美国最伟大的在世作家,享年88岁)”结合本文介绍了诺贝尔文学奖获得者美国黑人女作家 Toni Morrison,她的小说以
25、美国黑人生活为主要内容,探讨了美国的过去,聚焦黑人历史以及奴隶制和种族主义对个人的影响。可推知,这篇文章的目的是纪念一个作家。故选A。CFrance is getting tough with food waste with great determination.A new law has been passed in the country that will ban grocery stores over 4, 305 square feet from throwing away unsold food.If its still safe to eat, the food must be
26、 donated to charity; if not, it goes to farmers for use as animal feed or compost(肥料).Supermarkets will no longer be allowed to destroy unsold food intentionally in order to prevent people from eating it.There are many people who search for food in the garbage cans behind stores, wanting to take adv
27、antage of the perfectly edible(可食用)food that gets thrown away on a daily basis; and yet some stores try to stop this, either by locking the garbage cans or pouring bleach(漂白剂)into them, a practice that Guillaume Garot, the former French food minister who proposed the new bill, describes as“scandalou
28、s.”Food waste is a global problem, with an estimated 24 percent of calories produced for human consumption never getting eaten.Most of this waste happens at the final consumption stage.It is reported that“the average French person throws out 20 to 30 kilograms of food a year7kg of which is still in
29、its wrapping.”American shoppers throw away about one-fifth of everything they buy at the grocery store, according to a fascinating new documentary called“Just Eat It”.The supermarkets arent happy about the new law because their food waste represents only 5 to 11 percent of the 7.1 million tons of fo
30、od wasted annually in France.By contrast, restaurants waste 15 percent and consumers 67 percent.“The law is wrong in both target and intention, ”argues Jacques Creyssel, head of the distribution organization for big supermarkets.“Big stores are already important food donors.”Despite this, Frances ne
31、w law is a move in the right direction.Wasting food absolutely needs to become a socially immoral thing to domuch like throwing garbage on the ground.If law is whats needed to get people thinking about conservation and edibility, then its not a bad thing.8. How should supermarkets handle unsold food
32、 by the new law?A. They should leave it alone.B. They should give it away.C. They should sell it at lower prices.D. They should drop it into garbage cans.9. What does the underlined word“scandalous”in Paragraph 2 mean?A. Inconvenient.B. Challenging.C. Impractical.D. Unacceptable.10. What is Paragrap
33、h 3 mainly about?A. The seriousness of food waste.B. The reasons for food waste.C. The consequences of food waste.D. The solution to food waste.11. What do the supermarkets think of the new law?A. It is strict.B. It is ineffective.C. It is unfair.D. It is well-intentioned.【答案】8. B 9. D 10. A 11. C【解
34、析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了法国出台了一项针对剩余食物处理的新法案以及人们对剩余食物的传统处理方式和该法案的影响。【8题详解】细节理解题。由第一段最后一句中的“If its still safe to eat, the food must be donated to charity; if not, it goes to farmers for use as animal feed or compost.”(如果仍然可以安全食用,必须捐赠给慈善机构;如果没有,它就被农民用作动物饲料或堆肥)可知,卖不掉的食物应当捐给慈善机构。故选B项。【9题详解】词句猜测题。由第二段第二句“The
35、re are many people who search for food in the garbage cans behind stores, wanting to take advantage of the perfectly edible food that gets thrown away on a daily basis; and yet some stores try to stop this, either by locking the garbage cans or pouring bleach into them.”( 有许多人在商店后面的垃圾桶里寻找食物,想要利用每天被扔
36、掉的完全可以食用的食物;然而,一些商店试图阻止这种情况的发生,他们要么把垃圾桶锁起来,要么把漂白剂倒进去。)可知,针对这些现象,Guillaume Garot 提议制订了本文提到的那项新法案,而该项法律是禁止商店将卖不掉的食物扔掉。所以 Guillaume Garot 对上面商店的行为认为是“可耻的,不可接受的”。故选 D项。【10题详解】主旨大意题。根据第三段第一句“Food waste is a global problem, with an estimated 24 percent of calories produced for human consumption never gett
37、ing eaten.”(食物浪费是一个全球性问题,据估计,人类消耗的食物中有24%的热量从未被食用。)可知,第三段主要讲了剩余食物的浪费是非常严重的。故选 A项。【11题详解】推理判断题。根据第四段首句“The supermarkets arent happy about the new law because their food waste represents only 5 to 11 percent of the 7.1 million tons of food wasted annually in France.”(这些超市对这项新法律很不满意,因为它们的食物浪费只占法国每年710万
38、吨食物浪费的5%到11%。)可知,这些大型超市认为这项法案是不公平的。故选 C项。DAn interactive online map allows you to type in your home address and see where it falls during any given time period.The map tracks how the earth has changed over 750 million years.The love-labor of software engineer Ian Webster, the map tool is attached to
39、 the worlds largest digital dinosaur database, also created by Webster, who drew on geographical data from another resource called Ancient Earth.Ancient Earth was culmination (顶点) of work called the Paleomap project.The project allows users to enter most towns, cities and countries into the search b
40、ar.A 3D globe will show you approximately where they were on a 750-million-year timeline.Ancient Earth comes with a variety of tools that allow you to learn interesting information, or select a time period based on the emergence of specific features, such as the first flower to ever bloom on Earth.G
41、iven that Webster is an expert in dinosaurs, any location you enter in the search function will also provide you with a list of dinosaurs that would have been your neighbors all with inline links to that particular dinosaurs profile on Websters database.This represents an incredible educational reso
42、urce for children and adults interested in geography.Even with modern GPS technology and programs like Google Maps, globes and 2D paper maps continue to shape our understanding of Earth.Ancient Each is a very good educational tool especially for kids, as they get to see their very own homes move aro
43、und in the tectonic (构造的) dance thats been going on billions of years.“Im amazed that experts collected enough data to actually build my home 750 million years ago, so I thought you all would enjoy it too, ”Webster wrote in a comment.“I chose this particular model because it covers the greatest leng
44、th of time.”12. What is the function of the interactive online map?A. It makes up part of Ancient Earth.B. It shows what has happened to Earth.C. It helps Ian Webster locate ones home easily.D. It provides the biggest digital dinosaur database.13. What can users do through Ancient Earth?A. Do resear
45、ch on dinosaurs.B. Search most places on the earth.C. Discover what a place used to be.D. Gain some information about timeline.14. How can children benefit from Ancient Earth?A. They can learn more about geography.B. They can get easier access to the Net.C. They can buy rich educational resources.D.
46、 They can develop an interest in dinosaurs.15. What does the underlined word “it” in the last paragraph refer to?A. The data.B. The Paleomap Project.C. The Google Map.D. The interactive online map.【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文主要介绍了一种新型交互式地图的特点及其功能【12题详解】细节理解题。根据第一段的“The map tracks ho
47、w the earth has changed over 750 million years.(这幅地图记录了地球在七亿五千万年间的变化)”可知,交互式在线地图的功能是它显示了地球上发生了什么。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第二段的“A 3D globe will show you approximately where they were on a 750-million-year timeline.(3D地球仪将向你展示它们在7.5亿年时间轴上的大致位置)”可知,3D 地球仪将向你展示它们在过去时间轴上的大致位置。因此选项C“发现一个曾经的地方”是我们可以通过古地球做的事情。故选
48、C。【14题详解】推理判断题。由第四段的“This represents an incredible educational resource for children and adults interested in geography.(这为对地理感兴趣的儿童和成人提供了不可思议的教育资源)”和第五段的“Ancient Each is a very good educational tool especially for kids, as they get to see their very own homes move around in the tectonic (构造的) dance
49、 thats been going on billions of years.(每一个都是一个非常好的教育工具,尤其是对孩子来说,因为他们可以看到自己的家在数十亿年的构造舞蹈中移动)”可知,Ancient Earth 可以让孩子们学到更多的地理方面的知识。故选 A。【15题详解】词句猜测题。本文主要介绍的是交互式地图的特点及其功能。根据本段第一句“Im amazed that experts collected enough data to actually build my home 750 million years ago, so I thought you all would enjo
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
福建省长泰县第二中学2015届高三语文一轮复习配套课件 第四部分 语言文字运用 专题九 识记现代汉语普通话常用字的字音.ppt
