山东省日照市五莲县2021-2022学年高一10月月考英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省日照市五莲县2021-2022学年高一10月月考英语试题 WORD版含解析 山东省 日照市 五莲县 2021 2022 学年 10 月月 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2021-2022学年山东省日照市五莲县高一10月月考英语试题(满分150分,时间120分钟)第一部分 听力 (共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What happened to the man?A. He couldnt play the game.B. He failed the exam.C. He felt sad for the woman.2. Where is the wom
2、an probably?A. In a restaurant. B. In a bookstore. C. In a post office.3. What are the two speakers talking about?A. Weather. B. Food. C. Work.4. Whats the possible relationship between the two speakers?A. Teacher and student.B. Manager and secretary.C. Doctor and patient.5. When will the speakers l
3、eave for the subway station?A. At 8:00. B. At 8:30. C. At 8:40.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. Why does the man plan to go to Australia?A. Because he wants to study there.B. Because
4、 he wants to do business.C. Because he wants to have a holiday.7. What should the man do?A. Answer some questions. B. Fill in a form. C. Have a test.听第7段材料,回答第8至10题。8. Where are the speakers?A. At a party. B. At home. C. At a restaurant.9. What does the man suggest the woman wear?A. The purple shirt
5、.B. The long white dress.C. The black evening dress.10. What advice does the man give to the woman?A. Taking a handbag. B. Taking nothing. C. Taking a child.听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the woman probably?A. A student. B. A teacher. C. A headmaster.12. What are those students like?A. Active. B. Shy.
6、 C. Hardworking.13. Why does the woman have to go?A. Because of her friends. B. Because of her health. C. Because of her parents.听第9段材料,回答第14至16题。14. What does the man think of the dinner party?A. Bad. B. Very well. C. Just soso.15. What do we know about the boss?A. Hes impolite. B. Hes funny. C. He
7、s kindhearted.16. What does the woman mean by her last words?A. The man shouldnt have invited such a man to his dinner party.B. The boss should say sorry to the couple.C. The man should have let the boss leave earlier.听第10段材料,回答第17至20题。17. What does the speaker mainly talk about?A. A famous hotel.B.
8、 The speakers wedding party.C. An unforgettable night.18. Where did the speaker escape from?A. The window. B. The entrance. C. The back door.19. What do we know about the guests?A. One of them was killed. B. They kept calm all along. C. Some of them were injured.20. What caused the fire?A. Cigarette
9、s. B. Lightning. C. Line failure.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AMany students love competing in contests. If youre one of such students, here are some contests that might catch your attention.Team America Rocketry ChallengeThis is the worlds largest stu
10、dent rocket contest. The contest was created in the fall of 2002 as a onetime celebration of the Centennial of Flight, but by popular demand became a yearly program. It is meant to build a stronger US workforce (劳动力) in science, technology, engineering and mathematics.Creative Communication Poetry C
11、ontestMany students love writing poems, which can benefit them in various ways. Now this contest is a good choice for them. In addition to the winning poems, other poems of high quality are accepted to be published and will be read by more people. There is no entry fee and no required purchase (购买)
12、in order to become published. But entries must be students in 9th grade or lower living in the United States.Math ContestsHomeschool DivisionThe goal of the competition is to encourage students interest in math and to inspire students to do well in math. The contest is for students in grades 2, 3, 4
13、 and 5. Any teacher from a public school or a private school is welcome to ask their students to compete. Open to homeschool students in grades 28.National Constitution BeeThe National Constitution Bee will be held at the Phoenix Park Hotel in Washington, DC. To reach the standard of joining in the
14、contest, students must finish in the top 3 in their State Constitution Bee. The firstplace winner will receive a $25,000 college scholarship (奖学金). The secondplace winner will receive one fifth of what the firstplace winner will receive. And the thirdplace winner will receive half that much of the s
15、econdplace winner.1. Who would be interested in taking part in Team America Rocketry Challenge?A. Students enjoying outdoor challenges.B. Students loving joining in celebrations.C. Students wishing to have a scientific career.D. Students hoping to find a highlypaid job in the future.2. Students who
16、take part in Creative Communication Poetry Contest will _.A. win a tour around the USB. get some cheap reading materialsC. be offered free training in poetry writingD. have a chance to get their good poems published3. Which contest is most suitable for competitors good at dealing with numbers?A. Nat
17、ional Constitution Bee.B. Team America Rocketry Challenge.C. Math ContestsHomeschool Division.D. Creative Communication Poetry Contest.【答案】1. C 2. D 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一些适合学生去参加的比赛。【1题详解】推理判断题。根据“Team America Rocketry Challenge”部分关键句“It is meant to build a stronger US workforce (劳动力) in scie
18、nce, technology, engineering and mathematics.”(这是为了在科学、技术、工程和数学领域建设一支更强大的美国劳动力队伍。)可知,这个比赛的目的是为美国在科学、技术、工程和数学领域提供更多的人才,由此可推断出,希望从事科学事业的学生会有兴趣参加“Team America Rocketry Challenge”。故选C项。【2题详解】细节理解题。根据“Creative Communication Poetry Contest”部分关键句“In addition to the winning poems, other poems of high qualit
19、y are accepted to be published and will be read by more people.”(除了获奖的诗歌,其他高质量的诗歌也被出版,并将被更多的人阅读。)可知,参加“Creative Communication Poetry Contest”的学生们,如果写的诗很优秀,将有机会被出版,并将被更多的人阅读,由此可知,参加“Creative Communication Poetry Contest”的学生有机会出版他们的好诗。故选D项。【3题详解】推理判断题。根据“Math ContestsHomeschool Division”部分关键句“The goal
20、 of the competition is to encourage students interest in math and to inspire students to do well in math.”(比赛的目的是鼓励学生对数学的兴趣,激励学生在数学上取得好成绩。)可知,“Math ContestsHomeschool Division”这个比赛和数学有关,而数学是有关处理数字问题的学科,由此可推断出,“Math ContestsHomeschool Division”最适合擅长处理数字的选手。故选C项。BMy school appeared on the news last we
21、ek because we had made an important change in our local area. Our class had planted a large garden where there was once only a vacant lot. It was a lot of work but it was all worth it. I got blisters(水疱)from digging, and we all got insect bites, too.I learned a lot about gardening and teamwork, and
22、then I learned about the media. Our teacher telephoned the TV station and informed them of what we had done. She spoke with the producer. The producer checked with the directors, but they said there were plenty of stories similar to ours. They wanted to know what was special about our garden, becaus
23、e many schools planted gardens.The teacher explained that, after going on the Internet to learn about the prairie( 北 美草原),we had made a prairie garden. We had been to a prairie and gotten seeds from the plants, and then we planted them. We did not water the garden, but we did weed it. We decided to
24、let nature water it with rain, because that was how prairies grew in the past. We sent a picture of the garden to the news station. In the picture, the grass was so high that it stood taller than the fourth grade students.As a result, the producer sent a reporter to our school. The reporter intervie
25、wed the headmaster and asked him many questions about the garden. After that, the headmaster interviewed us, and explained to him what we had learned through this project.That night, we watched the news, and there we were. The news reporter told our story. It was only two minutes long, but it was us
26、. We were famous. All that work, all those blisters, it was worth it. We knew that when we saw the garden every day, but now we knew that the whole city thought so, too.4. What seemed to be the TV directors first reaction to the garden?A. They were excited.B. They were surprised.C. They were uninter
27、ested.D. They were worried.5. What is special about the garden?A. The seeds came from the plants of a prairie.B. The grass grew faster than common grass.C. We sent a picture of it on the Internet.D. Underground water was used for the plants6. What does the underlined word that work refer to in the l
28、ast paragraph?A. Our blisters on our hands.B. Our hard work planting the garden.C. The garden we planted.D. The news we watched.7. What can you learn from the passage?A. All roads lead to Rome.B. Never too late to learn.C. Practice makes perfect.D. Hard work pays off.【答案】4. C 5. A 6. B 7. D【解析】【分析】这
29、是一篇记叙文。作者讲述 了自己所在的班级在学校种植了一个草原花园。同学们从中学到了很多的知识,还受到了电视台的采访报道。【4题详解】推理判断题。根据文章第二段中“The producer checked with the directors, but they said there were plenty of stories similar to ours.”(制片人和导演核实了一下,但他们说有很多和我们相似的故事)可推知,一开始的时候,电视导演对作者班级的花园并不感兴趣。故选C。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段中“They wanted to know what was specia
30、l about our particular garden, since many schools plant them.”(他们想知道我们的花园有什么特别之处,因为许多学校都在种)以及第三段中的“The teacher explained that, after going on the Internet to learn about the prairie (大草原), we had made a prairie garden. We had been to a prairie and gotten seeds from the plants, and then we planted th
31、em.”(老师解释说我们在网上了解了草原之后,种了一个草原花园。我们去了一个大草原,从植物中获取种子,然后我们种植它们)可知,这个花园的特别之处在于花园里的植物种子都来源于草原上的植物。故选A。【6题详解】词句猜测题。根据第一段的“Our class had planted a large garden where there was once only a vacant lot. It was a lot of work but it was all worth it.”(我们班在曾经是一片空地的地方种植了一个大花园)和第二段的“we had been to a prairie and go
32、tten seeds from the plants, and then we planted them.”(我们去了一个大草原,从植物中获取种子,然后种植他们)以及画线词所在句子“All that work, all those blisters, it was worth it.”(所有这些工作,所有这些水疱,都是值得的)可知,他们用磨出水疱的手把一块空地开垦出来,并到草原上获取植物种子,才有了现在的花园。由此推知,画线词“that work”是指他们为种植草原花园所付出的努力。故选B。【7题详解】推理判断题。根据文章的主要内容,尤其第一段的“It was a lot of work bu
33、t it was all worth it”(那很费劲,但一切都是值得的。)和最后一段中的“All that work, all those blisters, it was worth it.”( 所有这些工作,所有这些水疱,都是值得的。)可推知,我们从这篇文章可以学到:努力终会有回报。故选D。CGrown-ups are often surprised by how well they remember something they learned as children but have never practiced ever since. A man who has not had
34、a chance to go swimming for years can still swim as well as ever when he gets back in the water. He can get on a bicycle after many years and still ride away. He can play catch and hit a ball as well as his son. A mother who has not thought about the words for years can teach her daughter the poem t
35、hat begins “Twinkle, twinkle, little star” or remember the story of Cinderella or Goldilocks and the Three Bears.One explanation is the law of overlearning, which can be stated as follows: Once we have learned something, additional learning experiences increase the length of time we will remember it
36、.In childhood we usually continue to practice such skills as swimming bicycle riding, and playing baseball long after we have learned them. We continue to listen to and remind ourselves of words such as “Twinkle, twinkle, little star” and childhood tales such as Cinderella and Goldilocks. We not onl
37、y learn but overlearn.The multiplication tables(乘法口诀表) are an exception to the general rule that we forget rather quickly the things that we learn in school, because they are another of the things we overlearn in childhood.The law of overlearning explains why cramming(突击学习) for an examination, thoug
38、h it may result in a passing grade, is not a satisfactory way to learn a college course. By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned. A little overlearning, on the other hand, is really necessary
39、for ones future development.8. Whats the main idea of Paragraph 1?A. Stories for children are easy to remember.B. Children have a better memory than grown-ups.C. Poem reading is a good way to learn words.D People remember well what they learned in childhood.9. The author explains the law of overlear
40、ning by _.A. presenting research findingsB. setting down general rulesC. using examplesD. making a comparison10. According to the author, being able to use multiplication tables is _.A. a result of overlearningB. a special case of crammingC. a skill to deal with math problemsD. a basic step towards
41、advanced studies11. What is the authors opinion on cramming?A. It leads to failure in college exams.B. Its helpful only in a limited way.C. Its possible to result in poor memory.D. It increases students learning interest.【答案】8. D 9. C 10. A 11. B【解析】【分析】本文是一篇议论文。成年人常常惊叹他们能很好地记着儿时学过的东西。作者认为这是儿时过度学习的结
42、果,是因为当我们儿时学会一样东西的时候,我们不是就此停止,而是持续练习,才使我们记忆深刻。文章用例证法说明了“过度学习”的概念,最后作者谈到了“过度学习”的好处和“突击学习”的弊端。【8题详解】段落大意题。第一段主要讲述大人们在儿时学会的东西,即使多年不复习还是可以记得很清楚。故D项“人们在儿时学习的知识记得很好。”正确。【9题详解】推理判断题。作者在解释超量学习法则的时候,运用了乘法口诀和考试前突击学习的例子。故选C。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段中because they are another of the things we overlearn in childhood.(因
43、为这是我们儿时超量学习的另一个结果。)故选A。【11题详解】细节理解题。最后一段解释考试之前的突击学习。根据最后一段By cramming, a student may learn the subject well enough to get by on the examination, but he is likely soon to forget almost everything he learned.(通过突击学习,学生可以通过考试,但是很快就会忘记所学。)可知,这种方式仅适用于考前,故选B。DA children-raising game called “Chinese Parent
44、s” has gained popularity among Chinese players recently with its real-life setting and realistic plots. Released on September 29, this online game has received over 13,000 comments on Tencent WeGame and Steam, two popular gaming platforms in China, in less than a month, according to data from the tw
45、o platforms.“Why not re-experience the joy of changing your life through the game?” said Sun Shoubin, a 28-year-old in the city of Zibo in east Chinas Shandong Province. He spent almost all his spare time on the game as soon as he downloaded it.Players are responsible for cultivating their fictitiou
46、s children online. During the lifetime of these children, they must make vital choices for them just like Chinese parents do in real life, such as choosing extra-curricular classes, deciding their majors in universities, and even finding marriage partners for them. A “childs” physical condition, IQ
47、level, and imagination can be improved by attending courses arranged by the player “parents” in each round of the game.“From the game, I also learned that ongoing efforts can bring about great changes to our lives,” Sun said. “I can understand my parents more, and show my appreciation for the hardsh
48、ips they have overcome for raising and training me.”Chinese parents are more likely to plan almost everything for their children. Social issues about Chinese parents, families, and education of children tend to arouse heated discussions. “I integrated these ideas into the game, creating a sense of r
49、ebirth for players and driving them to experience a virtual child-rearing life through entertainment,” said Yang Geyilang, the game producer.Some negative comments were also made by the game players. “This game is somewhat controversial,” a player named Producer Kahn commented, highlighting that alt
50、hough exams are important, we cannot regard the scores as the only standard to judge a child, which has become a routine for many Chinese families.12. Why is the game so popular?A. Because the game can help players change life.B. Because the setting and plots are real to life.C. Because of the popul
51、ar gaming platforms Tencent WeGame and Steam.D. Because the game received many comments in a short time.13. How do players play the game?A. Organize classes for player “parents”.B. Make vital choices like selecting their “children” majors.C. Raising their own “children” in the virtual world.D. Exper
52、ience the joy of changing lives.14. Whats the authors attitude to this game?A. ObjectiveB. SubjectiveC. FavorableD. Negative15. What does the passage mainly tell us?A. Players are given an opportunity to re-experience life.B. Chinese games can also hit popular gaming platforms.C. A game leads to new
53、 parent-teen relationship in China.D. Chinese players test parental skills in the virtual world.【答案】12. B 13. C 14. A 15. D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。本文主要介绍了热门游戏“中国式家长”,在游戏中,玩家负责在网上培养他们虚构的孩子,并列举了玩家对游戏的评价,引发了玩家对中国式教育的思考。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段关键句“A children-raising game called “Chinese Parents” has gained popular
54、ity among Chinese players recently with its real-life setting and realistic plots.”(近日,一款名为“中国式家长”的育儿游戏以其真实的场景和逼真的情节在中国玩家中广受欢迎。)可知,“中国式家长”是凭借真实的场景和逼真的情节而广受欢迎的。由此可推断出,这个游戏如此受欢迎是因为它的场景和情节都是源于真实的生活。故选B项。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段关键句“Players are responsible for cultivating their fictitious children online.”(玩
55、家负责在网上培养他们虚构的孩子。)可知,玩家是通过在虚拟世界中抚养自己的“孩子”的方式来玩这个游戏的。故选C项。【14题详解】推理判断题。在文章中,作者分别引用了两位游戏玩家Sun Shoubin和Producer Kahn对游戏的看法,根据Sun Shoubin的话“I can understand my parents more, and show my appreciation for the hardships they have overcome for raising and training me.”(我可以更了解我的父母,并对他们为养育和训练我而克服的困难表示感谢。)可知,Su
56、n Shoubin对游戏的看法是支持的。再根据Producer Kahn的话“This game is somewhat controversial”(这个游戏有点争议)可知,Producer Kahn对这个游戏的看法是不支持的。作者只是客观的陈述了不同玩家对游戏的评论,由此可推断出,作者对这款游戏的态度是客观的,“Objective”意为“客观的”。故选A项。【15题详解】主旨大意题。本文主要介绍了热门游戏“中国式家长”,在游戏中,玩家负责在网上培养他们虚构的孩子,并列举了玩家对游戏的评价,引发了玩家对中国式教育的思考。“Chinese players test parental skill
57、s in the virtual world.”意为“中国玩家在虚拟世界中检测自己做父母的能力。”能够概括文章主题。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Studying longer does not necessarily mean studying better._16_ Below are some great ways of learning as much as you can without getting too stressed.Find the right place
58、to study.The first thing you need to do is avoid distractions (分散注意力的事物) while studying._17_ You should keep away from television sets and phone calls. Get all of your study materials together, so you will not be interrupted in the middle of your session.Break down the tasks into smaller parts.When
59、you have gotten everything ready, list the items you need to study, and arrange them across several hours or days, depending on how big your load is. As a general rule, assign (分配) at least one hour to each subject. _18_ By doing this, you will be able to know more easily how long you need for each
60、topic.Schedule study breaks.When you have listed all of your tasks and made a schedule, you should arrange study breaks. _19_ This will give your eyes some time to rest, and yourself a chance to go to the bathroom or have some coffee. Scheduled breaks will reduce the need for you to interrupt yourse
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-365877.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
