山东省实验中学2022届高三上学期第一次诊断考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省实验中学2022届高三上学期第一次诊断考试英语试题 WORD版含解析 山东省 实验 中学 2022 届高三 上学 第一次 诊断 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、2022届山东省实验中学高三上学期第一次诊断考试英语试题注意事项:1. 答卷前, 先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题纸上。2. 选择题的作答:每小题选出答案后, 用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动, 用橡皮擦干净后, 再选涂其他答案标号。3. 非选择题的作答:用0.5mm黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内, 写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。第一部分 听力(共两节, 满分30分)做题时, 先将答案标在试卷上。录音内容结束后, 你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有
2、一个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Why did the woman go to Mallorca?A. To teach Spanish. B. To look for a job. C. To see a friend. 2. What does the man ask the woman to do?A. Take him to hospital. B. Go to a class with him. C. Submit a report for him. 3. Who w
3、ill look after the children?A. Jennifer. B. Suzy. C. Marie. 4. What are the speakers going to do?A. Drive home B. Go shopping. C. Eat out5. What are the speakers talking about?A. How to fry fish. B. How to make coffee. C. How to remove a bad smell. 第二节(共15小题;每小题1.5分, 满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题
4、, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟;听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料, 回答第6、7题。6. When does Gomez watch a football game on TV?A. When he fails to get a ticket. B. When the stadium is crowded. C. When his friends are too busy. 7. How much did Gomez pay for the football game la
5、st time?A. $20 B. $25 C. $50听第7段材料, 回答第8至10题。8. What did Alex do in the afternoon?A. He had a walk. B. He went hunting C. He planted trees. 9. What did Alex bring back?A. Flowers. B. Leaves. C. Books. 10. What was Bob doing when Alex saw him?A. Fishing. B. Taking pictures. C. Swimming. 听第8段材料, 回答第11
6、至13题。11. What did David do on his most recent holiday?A. He had a boat trip. B. He took a balloon flight. C. He climbed a mountain. 12. What is on Davids list?A. Gilts he needed to buy. B. Things he wished to do. C. Dates he had to remember. 13. Where does the woman suggest David go for his next hol
7、iday?A. Australia. B. California. C. The Amazon. 听第9段村料, 回答第14至17题。14. Why did Sarah make the phone call?A. To ask a favor. B. To pass on a message. C. To make an appointment. 15. Where is Sarah now?A. In Brighton. B. At her home. C. At the Shelton Hotel. 16. What time is Michael leaving his place t
8、omorrow morning?A. At 7:40. B. At 8:00. C. At 8:20. 17. What is the probable relationship between John and Sarah?A. Neighbors. B. Fellow workers. C. Husband and wife. 听第10段材料。回答第18至20题。18. What do most people think is very important in spoken communication?A. Pronunciation. B. Vocabulary. C. Grammar
9、. 19. Why should you listen to experts according to the speaker?A. To develop your reading fluency. B. To improve your note-taking skills. C. To find out your mispronunciations. 20. What is the speakers last suggestion?A. Spell out the difficult words. B. Check the words in a dictionary. C. Practice
10、 reading the words aloud. 第二部分 阅读理解(共两节, 满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分, 满分37.5分)阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AAQUILA Childrens Magazine is the most intelligent read for curious kids. Full of enthusiastic articles and challenging puzzles, every issue covers science, history and general knowledge. AQUIL
11、A is a quality production, beautifully illustrated with contemporary artwork throughout. Intelligent reading for 8-12 year-olds Cool science and challenging projects Inspires self-motivated learning Exciting new topic every issueAQUILA is created and owned by an independent UK company. It has 28 pag
12、es, printed on high-quality paper and there are no advertisements or posters. Instead it is full of well-written articles, thought-provoking ideas and great contemporary artwork. Each monthly issue is centred around a new topic.AQUILA works as a superb learning extension to current primary (or KS2 a
13、nd KS3) curriculum (课程), but it is much more than that! Entertaining and always surprising, AQUILA is recommended because it widens childrens interest and understanding, rather than encouraging them to concentrate only on their favourite subjects. It gives children a well-rounded understanding of th
14、e world, in all its complexity.The concepts in AQUILA can be challenging, requiring good comprehension and reading skills. 8 years is usually a good age to start. Some gentle interest from an adult is often helpful at the start.In 2020 AQUILA will have been in publication for 28 years, but it has ne
15、ver appeared in newsstands or shops. We are subscription only.AQUILA SubscriptionUK: 12 Months 55 - 4 Months 30Europe: 12 Months 60 -4 Months 35World: 12 Months 70 - 4 Months 35BirthdaysSelect the Birthday option, write a gift message and choose the birthday month. We will dispatch to arrive at the
16、start of the month you have entered. The package posts in a blue envelope marked Open on your birthday.1. What is special about AQUILA?A. It is available in shops.B. It is for kids of all ages.C. It has no advertisements.D. It prints readers artworks.2. What does AQUILA offer its readers?A. Articles
17、 on modern art.B. Family reading materials.C. Ideas on improving reading skills.D. Knowledge beyond school subjects.3. AQUILA is intended for _.A. foreign language learnersB. children with learning difficultiesC. parent-child reading loversD. curious kids with good comprehension【答案】1. C 2. D 3. D【解析
18、】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了名为AQUILA的儿童杂志,介绍了AQUILA杂志的一些优势以及订阅价格等信息。【1题详解】细节理解题。根据第二段中It has 28 pages, printed on high-quality paper and there are no advertisements or posters.可知它有28页,印刷在高质量的纸张上,没有广告或海报。由此可知,AQUILA特别之处在于它没有广告。故选C。【2题详解】细节理解题。根据第三段中AQUILA works as a superb learning extension to current prima
19、ry (or KS2 and KS3) curriculum, but it is much more than that!可知AQUILA是目前小学(或KS2和KS3)课程的极好的学习扩展,但它远远不止于此!由此可知,AQUILA为读者提供学校科目以外的知识。故选D。【3题详解】推理判断题。根据第四段中The concepts in AQUILA can be challenging, requiring good comprehension and reading skills. 8 years is usually a good age to start.可知AQUILA中的概念可能具有
20、挑战性,需要良好的理解和阅读技能。8岁通常是一个好的开始。由此可知,AQUILA是为好奇心强,理解力强的孩子设计的。故选D。BZaki was small for his twelve years, and he was angry being treated as a child. Farid, his older brother, had been looked upon as a man long before he was Zakis age. Every day Farid and the other young Bahraini men went out in their wood
21、en boats to dive for oysters (牡蛎). Many times Zaki begged to go along, but Farid always refused to let him.So every day Zaki would go to the shallow water to practice. His grandfather, a former diver, would watch him and advise him. All morning, Zaki would practice diving beneath the waves. Every af
22、ternoon, again and again he would go underwater and hold his breath. With each days practice, his diving improved and he could hold his breath a little while longer. Soon Zaki felt as much at home in the water as he did out of it.Zaki rose early one day. He wanted to compete with his brother. They d
23、ived beneath the waves. Zaki opened his eyes and found himself looking into his brothers face. Farid was smiling with confidence. Slowly, the smile was disappearing from Farids face. As more seconds passed, a worried look appeared on Farids face. Farid was realizing that Zaki could possibly beat him
24、. Looking into Farids eyes, Zaki suddenly understood what losing could mean to his brother. Never would the villagers allow him to live it down. He would be laughed at by losing to a little child. Almost without thinking, Zaki kicked his feet and rose to the surface of the water a second before Fari
25、ds head appeared beside him.The men around them cheered and patted Farid on the back. Farid, however, put his arm around Zakis shoulders. “Today,” Farid announced, “we shall have a new diver among us.” Then quietly, for Zakis ears alone, he said “Thank you, my brother.” And Zaki knew that they both
26、had learned that it takes more than strength to make a man.4. What is the second paragraph mainly about?A. Zakis grandfather was a good diver.B. Zaki liked staying at home every day.C. Zaki practised hard in the water daily.D. Zakis grandfather encouraged him to dive.5. Which of the following best d
27、escribes Zaki according to paragraph 3?A. Considerate.B. Ambitious.C. Confident.D. Adventurous.6. What can we infer from the last sentence of the text?A. Farid beat his little brother easily.B. Zaki was as strong as his brother.C. Zaki regretted losing the competition.D. Both Farid and Zaki had grow
28、n up.7. What is the best title for the text?A. Farids PrideB. Zakis ChallengeC. Brothers CompetitionD. Grandfathers Advice【答案】4. C 5. A 6. D 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。Zaki在12岁的时候还被看做是小孩,不能出海捕鱼,成天在浅水区训练,而他的哥哥在12岁的时候早已经被看作一个成人,这使他很沮丧。有一天,他决定与哥哥比赛潜水,当他发现哥哥快要坚持不住的时候,他突然意识到失败对哥哥意味着什么,他在哥哥浮出水面前先浮出水面,成全了哥哥。他们俩都从
29、中学到了很多。【4题详解】主旨大意题。第二段主要讲述Zaki每天在祖父的陪伴下去浅水区训练,早上在波浪下潜水,下午在水下练习憋气,经过长期的训练,他在水下与水面上感觉都差不多了,也就是潜水能力超强了。所以这段话主要描述Zaki每天在水下的努力训练。故选C。【5题详解】推理判断题。第三段描述的是Zaki与哥哥在水下潜水的比赛。当他发现哥哥无法坚持,想要浮出水面的时候,他自己先浮出水面,让哥哥赢得比赛。因为他突然意识到了这次失败可能意味着哥哥以后都不能捕鱼了。所以可以看出Zaki是很贴心很善解人意的。A. Considerate体贴的,体谅的;B. Ambitious野心勃勃的;C. Confid
30、ent自信的;D. Adventurous喜欢冒险的。故选A。【6题详解】推理判断题。由最后一段中的Then quietly, for Zakis ears alone, he said “Thank you, my brother.”可知,Farid理解弟弟有意让他赢得比赛,对弟弟很是感激,还宣布他们今天又有了一名潜水员。由最后一段中的“Zaki knew that they both had learned that it takes more than strength to make a man.”可知,Zaki也从比赛中懂得了成为一个真正的男人需要的不仅仅是力量。所以两个人都从中懂得
31、了很多,都获得了成长。故选D。【7题详解】主旨大意题。本文开始描写的是Zaki 12岁了还被当做小孩的失落,最后通过比赛,不仅自己成为了潜水员,还明白了成为一个真正的男人需要的不仅仅是力量。Zaki面临的不仅是成为潜水员的挑战,更是为人设身处地考虑的挑战。所以是比赛中的这个挑战让Zaki懂得了这些道理,也是这个挑战体现着文章的中心。故选B。【点睛】主旨大意题是篇章阅读一个主要的考察方式,标题题(best title)是其一个典型的考点,也是高考阅读中每年的必考题。主旨大意题解题技巧是不要被文章细节所干扰。一般有两种方式解题:一是看首尾段,根据首尾段内容总结主题思想;二是看每段段首句,根据所有段
32、首句总结主题思想。例如本文中的第四题,这是一篇记叙文,记叙文主旨还有一个比较通用的找主旨的方法就是找故事的转折点,故事的转折点后是故事想要告诉我们的道理,这个转折点就是能够体现主旨的内容。例如本文中Zaki比赛中纠结的心理活动就是故事的转折点。故选B。CWhen an animal species is considered endangered, it means that the International Union for Conservation of Nature (IUCN) has evaluated it as nearly extinct, which means that
33、 a majority of its population has already died off and the rate of birth is lower than the speciesdeath rate. Today, more and more animal and plant species are on the way to extinction because of a variety of major factors that cause a species to become endangered, and as you might expect, humans pl
34、ay a role in quite a few of them in fact, the biggest threat to endangered animals is human encroachment (侵入) on their habitats. Every species needs a habitat, where an animal finds food, raises its young. Unfortunately, humans destroy animal habitats in a number of different ways: building houses,
35、clearing forests to get lumber and to plant crops, draining rivers to bring water to those crops, and making streets and parking lots. In addition, human development pollutes the environment with all kinds of chemicals, which destroys food sources and shelters for the creatures and plants of that ar
36、ea. As a result, some species die out while others are pushed into areas where they cant find food and shelters to make matters worse, when one animal population suffers, it affects many other species in its food web, so more than one speciespopulation is likely to decrease. Habitat destruction is t
37、he number one reason for animal endangerment, which is why conservation groups work hard to repair the effects of human developments many non-profit groups like the Nature Conservancy are taking measures to clean up coastlines and establish nature preserves to prevent further harm to native environm
38、ents and species around the world.8. A species is considered endangered_.A. when the IUCN has noticed its population changeB. when most of its population has died offC. when the species birth rate is close to its death rateD. when the species is losing its habitat9. What does the underlined word “lu
39、mber” probably mean?A. Gas.B. Food.C. Chemicals.D. Wood.10. What is being done to protect the endangered species?A. Calling for human development.B. Raising money.C. Establishing nature preserves.D. Educating people.11. What is the main idea of the passage?A. Habitat destruction causes animal endang
40、erment.B. Animals die out due to environment pollution.C. Measures need to be taken to increase species.D. Non-profit groups are making great contributions.【答案】8. B 9. D 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章分析了人类活动导致动物栖息地遭到破坏,从而导致动物濒临灭绝的现象。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的“When an animal species is considered endangered,
41、 it means that the International Union for Conservation of Nature (IUCN) has evaluated it as nearly extinct, which means that a majority of its population has already died off and the rate of birth is lower than the species death rate(当一种动物被认为濒临灭绝时,就意味着国际自然保护联盟(IUCN)已经将其评估为濒临灭绝的动物,这意味着它的大部分种群已经灭绝,而且
42、出生率低于该物种的死亡率)”可知,当一个物种的大多数群体都已经灭绝的时候,这个物种就被认为是濒危物种了。故选B。【9题详解】词句猜测题。根据第二段中的“Unfortunately, humans destroy animal habitats in a number of different ways: building houses, clearing forests to get lumber and to plant crops, draining rivers to bring water to those crops, and making streets and parking l
43、ots. (不幸的是,人类通过许多不同的方式破坏动物的栖息地:建造房屋,砍伐森林以获得lumber和种植作物,排水为这些作物带来水,以及建造街道和停车场)”及常识可知,人们砍伐森林的目的是得到木头和获得空间来种庄稼。由此推知,划线词的意思为“木头”,即D选项。故选D。【10题详解】细节理解题。根据最后一段中的“many non-profit groups like the Nature Conservancy are taking measures to clean up coastlines and establish nature preserves to prevent further
44、harm to native environments and species around the world.(许多非营利组织,如自然保护协会,正在采取措施清理海岸线,建立自然保护区,以防止对世界各地的本土环境和物种的进一步伤害)”可知,清理海岸线,建立自然保护区都是正在采取的措施,这些措施的目的就是保护本土环境和物种。故选C。【11题详解】主旨大意题。第一段首先说明了濒危物种的概念,然后在段末“in fact, the biggest threat to endangered animals is human encroachment (侵入) on their habitats(事实上
45、,濒危动物的最大威胁是人类的入侵它们的栖息地)”点明目前导物种濒危的主要原因:栖息地遭到人类破坏。根据第二段中的“Unfortunately, humans destroy animal habitats in a number of different ways(不幸的是,人类破坏动物栖息地的方式多种多样)”,第三段中的“In addition, human development pollutes the environment with all kinds of chemicals, which destroys food sources and shelters for the cre
46、atures and plants of that area( 此外,人类的发展用各种化学物质污染了环境,破坏了该地区生物和植物的食物来源和住所)”和第四段中的“Habitat destruction is the number one reason for animal endangerment(栖息地的破坏是动物濒临灭绝的首要原因)”可知,第二段到第四段主要分析了动物栖息地遭到破坏从而导致动物濒临灭绝的现象。由此可知,文章的中心就是在阐述:栖息地遭到破坏导致动物濒临灭绝。故选A。DThere will be more plastic than fish in the worlds ocea
47、ns by 2050. That is what a new report from the World Economic Forum and Ellen MacArthur Foundation warns. If the current trend continues, the report said, oceans will contain one ton of plastic for every three tons of fish in 2025. By 2050, plastics will weigh more than fish. The problem is that eac
48、h year at least 8 million tons of plastics end up in oceans around the world. This is the same as dumping the contents of one garbage truck into the ocean every minute. Not all plastic ends up in the ocean because someone throws a plastic bottle into the water. Plastic containers and other trash thr
49、own onto streets and sidewalks often are swept into oceans. Unlike other types of trash in the ocean, the plastic never bio-degrades. There is a way to slow the amount of plastics going into the oceans people can recycle more. Currently only about 14 percent of plastics are recycled. Research in Eur
50、ope shows as much as 53 percent of plastic could be recycled using available technology. The report says that another solution is using less plastic for packaging products. But that is not likely to happen. “Given plastic packagings many benefits, both the possibility and desirability of an across-t
51、he-board dramatic reduction in the volume of plastic packaging used is clearly low, ”the report said. But the authors note reducing the use of plastics should be tried“where possible. ”For decades, scientists warned that plastics are killing fish. Research shows that fish are dying from choking afte
52、r eating plastics. Another cause of death is that plastics cause“intestinal blockage and starvation, ”the environmental group said.12. Why is the garbage truck mentioned in Paragraph 1 ?A. To explain how plastics end up in the ocean.B. To warn people against the ocean pollution.C. To clarify the ser
53、iousness of the problem.D. To point out some details of the report.13. Why is plastic more dangerous than other types of trash?A. There is too much of it.B. It poisons the ocean water.C. It is from different sources.D. It is hard to break down.14. What is the authors attitude to the suggested soluti
54、ons?A. Pessimistic.B. Curious.C. Unconcerned.D. Terrified.15. What can we infer from the text?A. People are not aware of the problem.B. Recycling is limited by lack of technology.C. Plastic packaging has become part of our life.D. Fish in the ocean will be replaced by plastics.【答案】12. C 13. D 14. A
55、15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了海洋塑料垃圾日益增加,对鱼类危害很大。但是目前回收塑料垃圾比例很低,而我们生活又离不开塑料袋。因此,如何能更好地解决这一问题迫在眉睫。【12题详解】推理判断题。根据最后一段“By 2050, plastics will weigh more than fish. The problem is that each year at least 8 million tons of plastics end up in oceans around the world. This is the same as dumping the content
56、s of one garbage truck into the ocean every minute.(到2050年,塑料废弃物总重量会比鱼重很多。问题是,每年至少8百万顿塑料废弃物会被扔进世界各地的海洋。这就和每分钟往海洋中倾倒一垃圾车的垃圾是一样的)”可知,作者用这种直观细化的方法阐述了海洋塑料垃问题的严重性,与选项C“To clarify the seriousness of the problem.(为了阐述问题的严重性)”符合,故选C。【13题详解】细节理解题。根据第二段“Unlike other types of trash in the ocean, the plastic ne
57、ver bio-degrades.(不像海洋中的其他种类的垃圾,塑料垃圾不会进行生物降解)”可知,塑料垃圾很难降解,与选项D“It is hard to break down.(它很难降解)”符合,故选D。【14题详解】推理判断题。根据第二段“There is a way to slow the amount of plastics going into the oceanspeople can recycle more. Currently only about 14 percent of plastics are recycled. Research in Europe shows as
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
