广东省深圳外国语学校2021届高三第一学期第四次调研考试英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省深圳外国语学校2021届高三第一学期第四次调研考试英语试题 WORD版含解析 广东省 深圳 外国语学校 2021 届高三 第一 学期 第四 调研 考试 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、广东省深圳外国语学校2020-2021学年高三第一学期第四次调研考试英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考试号座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节, 满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题; 每小题1.5分, 满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所
2、给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19.15 B.9.18 C.9.15答案是C。1. What does the woman think of Marks sister?A. Unfriendly. B. Quiet. C. Nice.2. What does the woman regret?A. Not to give her mother a good life.B. Not to stay with her mother w
3、hen she died.C. Not to take good care of her mother when she was ill.3. What does the woman fail to do?A. Do her work. B. Take funny activities. C. Take care of her family.4. Why did the man make the fence?A. To protect his grassland. B. To decorate his house.C. To protect his house.5. What are the
4、speakers mainly talking about?A. The mans library. B. The womans CD collection. C. The womans music store.第二节 (共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What exercise doe
5、s the woman recommend?A. Jogging. B. Swimming. C. Playing tennis.7. What burns the least fat according to the womans coach?A. Running. B. Walking. C. Swimming.听第7段材料,回答第8、9题。8. What is the relationship between the speakers?A. Police and witness. B. Boss and employee. C. Police and suspect.9. What do
6、 we know about the woman?A. She told a lie. B. She is a sports fan. C. She was watching TV.听第8段材料,回答第10至12题。10. What does the woman want to do in the bank?A. Cash a check. B. Open an account. C. Get some cash from her account.11. What is the man going to do?A. Pick up some clothes. B. Pay a traffic
7、ticket. C. Pay his phone bill.12. What did the woman get a traffic ticket for?A. Over speeding. B. Parking in a wrong place. C. Passing the crossing at a wrong time.听第9段材料,回答第13至16题。13. How many children are injured every year in Britain?A. About 10,000. B. Less than 100,000. C. More than 1,000,000.
8、14. How can parents prevent children from falling down the stairs?A. By using mats.B. By fitting safety gates.C. By accompanying the children all the time.15. What is the most dangerous room according to the woman?A. The kitchen. B. The bathroom. C. The living room.16. What probably is the man?A. A
9、writer. B. A TV host. C. A radio host.听第10段材料,回答第17至20题。17. Where will Carole Berg give a talk?A. In the Oak Room. B. In the Green Room. C. In the Union Theatre.18. What can people do in the Campus Corner Cabaret?A. Attend a dance party. B. Watch a great film. C. Enjoy a live show.19. How much does
10、a film ticket cost?A. $3.00. B. $5.00. C. $7.00.20. What should people do to hear the recording again?A. Press one. B. Press the pound key. C. Dial again.第二部分 阅读 (共两节,满分50分) 第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIn business,theres a speed difference:Its the difference between h
11、ow important a firms leaders say speed is to their competitive strategy and how fast the company actually moves.The difference is important regardless of industry and company size.Companies fearful of losing their competitive advantage spend much time and money looking for ways to pick up the speed.
12、In our study of 343 businesses,the companies that chose to go,go,go to try to gain an edge ended up with lower sales and operating incomes than those that paused at key moments to make sure they were on the right track.Whats more,the firms that “slowed down to speed up” improved their top and bottom
13、 lines,averaging 40% higher sales and 52% higher operating incomes over a threeyear period.How did they disobey the laws of business physics,taking more time than competitors yet performing better?They thought differently about what “slower” and “faster” mean.Firms sometimes fail to understand the d
14、ifference between operational speed (moving quickly) and strategic speed (reducing the time it takes to deliver value).Simply increasing the speed of production,for example,may be one way to try to reduce the speed difference.But that often leads to reduced value over time,in the form of lowerqualit
15、y products and services.In our study,higherperforming companies with strategic speed always made changes when necessary.They became more open to ideas and discussion.They encouraged new ways of thinking.And they allowed time to look back and learn.By contrast,performance suffered at firms that moved
16、 fast all the time,paid too much attention to improving efficiency,stuck to tested methods,didnt develop team spirit among their employees,and had little time thinking about changes.Strategic speed serves as a kind of leadership.Teams that regularly take time to get things right,rather than plough a
17、head full bore,are more successful in meeting their business goals.That kind of strategy must come from the top.1. What does the underlined part “gain an edge” in Paragraph 2 mean?A. Increase the speed.B. Get an advantage.C. Reach the limit.D. Set a goal.2. The underlined part “the laws of business
18、physics” in Paragraph 3 means _.A. spending more time and performing worseB. spending more time and performing betterC. spending less time and performing worseD. spending less time and performing better3. What can we learn from the text?A. How fast a firm moves depends on how big it is.B. How compet
19、itive a firm is depends on what it produces.C. Firms guided by strategic speed take time to make necessary changes.D. Firms guided by operational speed take time to develop necessary team spirit.【答案】1. B 2. D 3. C【解析】这是一篇说明文。在商业竞争中,并不是一味地加速前进就可以获胜,而拥有战略性速度公司才会取得高绩效,稳步向前。【1题详解】词义猜测题。根据第二段中“In our stu
20、dy of 343 businesses,the companies that chose to go,go,go to try to gain an edge ended up with lower sales and operating incomes than those that paused at key moments to make sure they were on the right track.(在我们调查的343家企业里,那些选择不停地前进以此来 gain an edge的公司,最终的结果是销售额和营业收入都低于那些在关键时刻暂停以确保他们在正确的轨道上的公司。)”可知,
21、那些一直加速前进的公司,就是希望在速度上超过其他公司,以此获得优势,但是往往适得其反。所以此处的gain an edge是“获得优势”的意思。故选B。【2题详解】词义猜测题。根据第三段中“How did they disobey the laws of business physics,taking more time than competitors yet performing better?(他们是如何违背商业物理定律,比竞争对手花更多时间却也能表现地更好呢?)”可知,商业物理定律应该是与take more time正好相反,所以可以推断出商业物理定律就是花费更少的时间且可以表现地更好。
22、故选D。【3题详解】推理判断题。根据最后一段中“In our study,higherperforming companies with strategic speed always made changes when necessary.(在我们的研究中,具有战略速度的高绩效公司总是在必要时做出改变。)可知, 那些在战略速度引领下的公司,会花时间在必要时做出改变。故选C。BChristmas was near a season that we took seriously in our house. But a week or so before the 25th, my father wo
23、uld give each of his children $ 20. This was the 1970s, and $ 20 was quite a bit of money.But I saw it differently. My father trusted me to have the smart to spend money wisely. Even better, he gave me the means to get it. On a very basic level, my father was giving me a shopping spree (狂欢) every ye
24、ar. But he was also giving me charge over my own fun, trusting my ability to manage money and making me feel like a grown-up. He didnt buy me Sherlock Holmes, but he gave me the means to walk into the bookstore and choose it for myself, so it felt like a gift from him.My mother had a gift for giving
25、 me what I needed, usually right at the moment I needed it most. This was when I was 25, I failed at being an adult on my very first try. I had quitted my previous job but had no new one. But when my mother paid me a visit, I put on a good show, telling her I had started my own company.My mother kne
26、w that I was trying hard and failing at that time. It wasnt until after she left that I noticed at the foot of my bed an envelope thick with cash. She knew how desperately I needed it. She knew that had she just shown up with groceries, or offered to pay my rent, she would have made me feel much wor
27、se. The cold, hard cash meant she was helping me. And, funnily enough, the distance with which she gave the gift felt like she was giving me space to fix my life and preserve my dignity. My mother and father both did the same thing. One was giving me the means to take my own decisions, and the other
28、 was giving me a second chance when those decisions had cost me dearly.4. What can we learn about the author from the first two paragraphs?A. His family once celebrated Christmas happily.B. His father gave the author chances to make decisions.C. His best memories about Christmas were in the 1970s.D.
29、 He used to choose books as his fathers gift on Christmas.5. When he was 25 years old, the author .A. planned to open his companyB. became interested in showsC. gave his mother a giftD. was out of work6. Which word can best describe the authors mother?A. Sensitive.B. Optimistic.C. Considerate.D. Det
30、ermined.7. In which way does the author believe his parents did the same thing?A. Support his decisions wholeheartedly.B. Offer to pay for his bills.C. Trust his ability to spend money.D. Fix his life by paying the groceries.【答案】4. B 5. D 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。讲述了作者的爸爸和妈妈以各自的方式关爱着他的生活,但就满足他的生活必需品这点上,
31、两人的方式是一样的。【4题详解】推理判断题。根据第一段中“But a week or so before the 25th, my father would give each of his children $ 20.(但是在25号前一周左右,爸爸会给他的每个孩子20美元)”以及第二段中“He didnt buy me Sherlock Holmes, but he gave me the means to walk into the bookstore and choose it for myself, so it felt like a gift from him.(他不会给我买福尔摩斯
32、这本书,但是他会告诉我去书店的路线,然后让我自己去选择,所以这就感觉像他给我的一份礼物)”可知,作者的爸爸会在圣诞节前给他钱,但是并不会给他把东西买回来,而是让他自己去买,去选择,也就是给他自己做决定的机会。故选B。【5题详解】细节理解题。根据第三段中“This was when I was 25, I failed at being an adult on my very first try. I had quitted my previous job but had no new one.(在我25岁的时候,在我第一次成长为一个成年人的阶段我失败了。我放弃了之前的工作同时也没有找到新的工作
33、)”可知,作者在25岁的时候,失去了工作,处于失业状态。故选D。【6题详解】推理判断题。根据第四段中“It wasnt until after she left that I noticed at the foot of my bed an envelope thick with cash. She knew how desperately I needed it. She knew that had she just shown up with groceries, or offered to pay my rent, she would have made me feel much wor
34、se.(直到她离开,我才注意到放在我床脚处的一张装满现金的信封。她知道我是多么急需这笔钱。她也知道如果只是给我买好东西或者是帮我把房租付了,我会感到更难过的)”可知,作者的妈妈早已知道作者的困境,但是并没有戳穿他,而是小心翼翼地维护着他的自尊,把装满现金的信封放在他的床脚处,由此可见,作者的妈妈是考虑周到的,体贴的。A项:敏感的;B项:乐观的;C项:体贴的;D项:坚决的。故选C。【7题详解】推理判断题。根据第四段中“One was giving me the means to take my own decisions, and the other was giving me a second
35、 chance when those decisions had cost me dearly.(一个是给我方法和途径去自己做决定,另一个是当这些决定让我损失惨重,会给我第二次机会)”可知,作者爸爸是给钱让他自己买礼物,作者的妈妈是直接给现金给他,让他去支付生活开支,但俩人都是通过为他需要的生活必需品付费来填充他的生活。故选D。CKodaks decision to file for bankruptcy (破产) protection is a sad, though not unexpected, turning point for a leading American corporati
36、on that pioneered consumer photography and dominated the film market for decades, but ultimately failed to adapt to the digital revolution.Although many attribute Kodaks downfall to “complacency (自满),” that explanation doesnt acknowledge the lengths to which the company went to reinvent itself. Deca
37、des ago, Kodak anticipated that digital photography would overtake film and in fact, Kodak invented the first digital camera in 1975 but in a fateful decision, the company chose to shelf its new discovery to focus on its traditional film business.It wasnt that Kodak was blind to the future, said Reb
38、ecca Henderson, a professor at Harvard Business School, but rather that it failed to execute on a strategy to confront it. By the time the company realized its mistake, it was too late.Kodak is an example of a firm that was very much aware that they had to adapt, and spent a lot of money trying to d
39、o so, but ultimately failed. Large companies have a difficult time switching into new markets because there is a temptation to put existing assets into the new businesses.Although Kodak anticipated the inevitable rise of digital photography, its corporate (企业的) culture was too rooted in the successe
40、s of the past for it to make the clean break necessary to fully embrace the future. They were a company stuck in time. Their history was so important to them. Now their history has become a liability.Kodaks downfall over the last several decades was dramatic. In 1976, the company commanded 90% of th
41、e market for photographic film and 85% of the market for cameras. But the 1980s brought new competition from Japanese film company Fuji Photo, which undermined Kodak by offering lower prices for film and photo supplies. Kodaks decision not to pursue the role of official film for the 1984 Los Angeles
42、 Olympics was a major miscalculation. The bid went instead to Fuji, which exploited its sponsorship to win a permanent foothold in the marketplace.8. What do we learn about Kodak?A. It went bankrupt all of a sudden.B. It is approaching its downfall.C. It initiated the digital revolution in the film
43、industry.D. It is playing a dominant role in the film market.9. Why does the author mention Kodaks invention of the first digital camera?A. To show its early attempt to reinvent itself.B. To show its effort to overcome complacency.C. To show its quick adaptation to the digital revolution.D. To show
44、its will to compete with Japans Fuji photo.10. Why do large companies have difficulty switching to new markets?A. They find it costly to give up their existing assets.B. They tend to be slow in confronting new challenges.C. They are unwilling to invest in new technology.D. They are deeply stuck in t
45、heir glorious past.11. What does the author say Kodaks history has become?A. A burden.B. A mirror.C. A joke.D. A challenge.12. What was Kodaks fatal mistake?A. Its blind faith in traditional photography.B. Its failure to see Fuji photos emergence.C. Its refusal to sponsor the 1984 Olympics.D. Its ov
46、erconfidence in its corporate culture.【答案】8. B 9. A 10. D 11. A 12. C【解析】本文是一篇说明文。作者通过这篇文章主要向我们介绍了柯达公司的破产,曾经生产过第一个数码相机的柯达公司为什么辉煌不再了呢,究其原因还是太保守了,由此告诉我们谁不与时俱进,就会被历史前进的脚步无情的淘汰。【8题详解】细节理解题。根据第一段中的Kodaks decision to file for bankruptcy (破产) protection is a sad(柯达申请破产保护的决定令人伤心的)及第二段中的Although many attribu
47、te Kodaks downfall to “complacency (自满),” that explanation doesnt acknowledge the lengths to which the company went to reinvent itself.(尽管许多人将柯达的衰落归咎于“自满”,但这种解释并没有承认公司为重塑自身所做的努力)可知,柯达正公司在走向没落。故选B。【9题详解】推理判断题。根据第二段中的Although many attribute Kodaks downfall to “complacency (自满),” that explanation doesn
48、t acknowledge the lengths to which the company went to reinvent itself.可知,尽管许多人将柯达的衰落归咎于“自满”,但这种解释并没有承认公司为重塑自身所做的努力。由此推知,作者提到柯达的第一个数码相机的发明是为了显示它早期还是努力重塑自己的。故选A。【10题详解】推理判断题。由题干中的large companies和switching to new markets定位到第四段最后一句Large companies have a difficult time switching into new markets because
49、 there is a temptation to put existing assets into the new businesses.(大公司很难进入新市场因为存在将现有资产投入新业务的诱惑)和第五段第一句Although Kodak anticipated the inevitable rise of digital photography, its corporate (企业的) culture was too rooted in the successes of the past for it to make the clean break necessary to fully e
50、mbrace the future. (尽管柯达预见到了数码摄影的必然崛起,但它的企业文化太过植根于过去的成功,以至于无法彻底决裂,完全拥抱未来)可推知,大公司很难转向新的市场,因为他们深陷过去的辉煌。故选D。【11题详解】推理判断题。根据第五段Their history was so important to them. Now their history has become a liability.可知,他们的历史对他们很重要。现在,他们的历史成了累赘。由此可知,作者认为柯达的历史已经成为一种负担。故选A。【12题详解】细节理解题。根据最后一段中的Kodaks decision not
51、to pursue the role of official film for the 1984 Los Angeles Olympics was a major miscalculation.可知,柯达决定不为1984年洛杉矶奥运会拍摄官方胶卷,这是一个重大的误判。由此可知,柯达最大的错误是拒绝赞助1984年洛杉矶奥运会。故选C。DPunks,Ravers,Mods and Teddy Boys. No,these arent some hot new bands,but the names of a number of British youth subcultures from the
52、last 70 years. Youth Club,a UK not-for-profit organization,released a book earlier this year celebrating many different subcultures from throughout Britains recent history.“A catalyst(催化剂)for creativity on the worldwide stage,British youth culture movements from the Teddy Boys of the 1950s to the Gr
53、ime Scene of the 2000s continue to play a pioneering role in music,fashion and creativity across the globe,” it wrote on its website.These subcultures were traditionally a way for young people to show their personalities to others. Walking around London in the 1970s would have meant seeing dozens of
54、 young “punks”people dressed in ripped denim,leather jackets,body piercings and with brightly-dyed hair on the streets. And in the 90s,“ravers” were young people who threw all-night parties in abandoned buildings or car parks.So,what was the reason behind these subcultures?“On both sides of the Atla
55、ntic,more and more young disappointed teenagers were looking for an escape from the boredom and restrictions of society,”wrote Ian Youngs,BBC entertainment reporter. “Unemployment,racial tensions and social changes added fuel to their fires. ”Youth subcultures have almost disappeared in the West. So
56、me experts believe the reason for this is the instant and low-priced availability of music and clothing in the Internet age. “Fashion and music,theyre much cheaper and theyre much faster today,” Ruth Adams,a culture lecturer at Kings College London told The Guardian.“When I was a teenager,you had to
57、 stick to one type of music or fashion,because it cost more money. Now,its all a bit vaguer,”she said,believing that its harder to figure out someones personality or music tastes nowadays just by looking at them.Despite this,Adams believes that todays young people are still finding their own way to
58、express themselves,but in a more modern way. “Its certainly happening online,”she said. “Its a lot easier to use personas(伪装)online just by showcasing certain types of mysterious knowledge. ”13. What do we know about British youth subcultures?A. They date back to the 1970s.B. They were started by Yo
59、uth Club.C. They are contemporary culture movements.D. They were a way for youths to express themselves.14. What contributed to the appearance of these youth subcultures?A. The easy access to music and clothing.B. Young peoples desire for freedom and fun.C. The political pressure young people suffer
60、ed.D. Young peoples longing for fame and wealth.15. What does the underlined word “this” in Paragraph 6 probably refer to?A. The faster and cheaper music.B. The instant and low-priced fashion.C. The disappearance of youth subcultures.D. The availability of music and clothing.16. Which of the followi
61、ng would Ruth Adams probably agree with?A. Young people are less willing to express themselves.B. Young people are less interested in music and fashion.C. Music and fashion develop too fast for young people to follow.D. The Internet makes it harder to tell the youngs real personalities.【答案】13. D 14.
62、 B 15. C 16. D【解析】【分析】本文讲述了英国年轻人用“亚文化”展现自我的文化现象。【13题详解】推理判断题。根据第三段第一句These subcultures were traditionally a way for young people to show their personalities to others.可知,英国青年亚文化是年轻人表达自我的一种方式。故选D。【14题详解】推理判断题。根据第五段“On both sides of the Atlantic,more and more young disappointed teenagers were looking
63、for an escape from the boredom and restrictions of society,”wrote Ian Youngs,BBC entertainment reporter. “Unemployment,racial tensions and social changes added fuel to their fires. ”可知,想要追求自由和社会压力大是英国年轻人群中亚文化流行的原因。故选B。【15题详解】词义指代题。根据根据第三段第一句These subcultures were traditionally a way for young people
64、 to show their personalities to others.(这些亚文化传统上是年轻人向他人展示自己个性的一种方式。)和最后一段第一句Despite this,Adams believes that todays young people are still finding their own way to express themselves,but in a more modern way.(尽管如此,Adams认为,现在的年轻人仍然发现他们自己的方式来表达自己,但在一个更现代的方式。)由此可知划线词this指的是“青年亚文化的消失”,故选C。【16题详解】推理判断题。根
65、据最后一段中“Its certainly happening online,”she said. “Its a lot easier to use personas(伪装)online just by showcasing certain types of mysterious knowledge. ”可知,Ruth Adams认为网络使人们可以通过展示某些类型的神秘知识来使用网络伪装。因此很难弄清楚年轻人的个性。故选D。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-370395.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
