广东省茂名市2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 茂名市 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省茂名市2020-2021学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)本试题全卷满分120分,考试用时120分钟。注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、考号等填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在 答题卡上的指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写 在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸 和答题卡上的非答题区域均无效。4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5
2、分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AFour Best Cities to Visit in WinterCold rains, icy sidewalks and gray skies can make winter travel a trial. But here are four cities around the world that make for a great cold-weather destination:Prague, Czech RepublicWith its snow-capped spires and winding street
3、s, Prague is a fairytale city that remains relatively tourist-free in winter.The amazing architecture looks even prettier under a sheet of snow, with one of the most beautiful areas being the old town, with its Romanesque vaults. Gas street lamps have been placed throughout the city center, adding a
4、 romantic color to evenings. Cafes here are ideal for escaping the bitter cold.Salzburg, AustriaWith its Christmas songs and traditional markets, this is a perfect city for a winter break. “Silent Night” was performed for the first time in the church of Oberndorf on the border of Salzburg on Christm
5、as Eve in 1818.The citys main market is held in the shadow of Salzburgs Hohensalzburg Castle, but the one held in Mirabell Square is especially popular with food lovers who come to taste local food such as haluskypieces of dumpling mixed with fried bacon.Tromso, NorwayTromso is widely regarded as No
6、rways most beautiful city and is a base for spoiling the northern lights. There are several attractive museums, including the Polar Museum, which offers an insight into the history of Arctic expeditions, and the Tromso Museum, which is famous for its Sami exhibitions.Amsterdam, NetherlandsIn winter,
7、 Amsterdam s museums are much less crowded, making it the time to visit attractions such as Rijksmuseum or the Anne Frank House. Built originally to house a circus, the Royal Carre Theater is more than 130 years old. Children will love the spectacular performances.1. What can you do in Prague?A. Enj
8、oy the fascinating architecture.B. Taste local food halusky.C. Appreciate Sami exhibitions.D. Watch a circus performance.2. Where was “Silent Night” first performed?A. In the church of Oberndorf.B. In Hohensalzburg Castle.C. In Mirabell Square.D. In the Polar Museum.3. Which city will you choose if
9、you want to see the northern lights?A. Prague.B. Salzburg.C. Tromso.D. Amsterdam.【答案】1. A 2. A 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章介绍了四个冬天适宜游玩的城市。【1题详解】细节理解题。根据Prague, Czech Republic部分中“The amazing architecture looks even prettier under a sheet of snow, with one of the most beautiful areas being the old town, wi
10、th its Romanesque vaults. (这座令人惊叹的建筑在皑皑白雪下看起来更加美丽,其中最美丽的地区之一是有着罗马式拱顶的老城区)”可知,在布拉格你能欣赏迷人的建筑。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Salzburg, Austria部分中“Silent Night” was performed for the first time in the church of Oberndorf on the border of Salzburg on Christmas Eve in 1818.(平安夜于1818年平安夜在萨尔茨堡边境的奥本多夫教堂首次演出)”可知,平安夜第一次在奥本
11、多夫的教堂演出。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Tromso, Norway部分中“Tromso is widely regarded as Norways most beautiful city and is a base for spoiling the northern lights.( Tromso被公认为挪威最美丽的城市,也是北极光的所在地)”可知,如果你想看北极光,你会选择Tromso。故选C。BFirefighters in Florida this week helped rescue a bald eagle with a fishing hook stuck in it
12、s beak (嘴)and the attached line wrapped around its wing and beak. Firefighters at Pasco County Fire Rescue Station 21 on Thursday were greeted by two children holding the injured bald eagle and seeking help, according to the stations Facebook page.The firefighters called Owls Nest Sanctuary (保护区)for
13、 Wildlife in Odessa for assistance and a volunteer came out to help. It appears that the eagle was wrapped in the line for about two days, was underweight, and thirsty,” the post said. Florida has one of the densest concentrations of nesting bald eagles in the lower 48 states with an estimated 1 ,50
14、0 nesting pairs according to the Florida Fish and Wildlife Conservation Commission. Pasco County is located in the states west central coast north of Tampa.After the eagle was examined, it was placed in a container and taken to the sanctuary for treatment where Kris Potter, the sanctuarys director,
15、successfully removed the hook.The sanctuary posted on its Facebook page that the eagle is making up for lost time when it comes to food. Hes eating all his meals with great enthusiasm and doesnt leave a crumb (碎屑) behind,“ the post said. In the meantime, this big guy is resting and recovering hes al
16、ready looking so much better!”After the eagle is considered stable, it will be taken to Busch Gardens in Tampa for further treatment, according to the post.“ Thankfully the eagle appears in good health and veterinarians (兽医)believe that the eagle will fully recover, the post said.When the eagle is c
17、leared for return to the wild, it will be released in the area around Station 21 , the station said in its post.“A big thank-you to everyone who helped save this bald eagles life! We are thankful for this happy outcome!” the post concluded. The sanctuary used the story to remind those who enjoy fish
18、ing to properly dispose of their garbage.4. Who initially found the injured bald eagle?A. Firefighters.B. Two children.C. The sanctuarys founder.D. A volunteer.5. Where will the eagle be set free?A. At Pasco County Fire Rescue Station 21.B. In the neighborhood around Station 21.C. In the sanctuary i
19、n Odessa.D. In Busch Gardens in Tampa.6. Why did the sanctuary post the story?A. To win a good reputation.B. To praise those firefighters.C. To appeal to people to protect bald eagles.D. To remind fishing lovers to deal with rubbish properly.7. What can we know about the outcome of the event?A. Its
20、unexpected.B. Its beautiful.C. Its humorous.D. Its discouraging.【答案】4. B 5. B 6. D 7. B【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章主要讲述了一只受伤的白头鹰被鱼线缠住,被两名儿童和一些佛罗里达州的消防队员挽救的经过。【4题详解】细节理解题。根据第一段的“ Firefighters at Pasco County Fire Rescue Station 21 on Thursday were greeted by two children holding the injured bald eagle and se
21、eking help, according to the stations Facebook page.”(帕斯科县第21号消防队的脸书页面显示,周四,两个孩子抱着受伤的秃鹰向消防员求救。)由此可知,最初是两个孩子发现了受伤的秃鹰。故选B。【5题详解】细节理解题。根据倒数第二段的“When the eagle is cleared for return to the wild, it will be released in the area around Station 21 , the station said in its post.”(该车站在帖子中称,当这只鹰被被解除绳索缠绕和鱼钩准备
22、放归野外时,将在21号消防站周围的区域被放生。)可知,这只鹰会在21号站周围地区被放生。故选B。【6题详解】推理判断题。根据最后一段的“ The sanctuary used the story to remind those who enjoy fishing to properly dispose of their garbage.”(鸟兽保护区用这个故事来提醒那些喜欢钓鱼的人妥善处理他们的垃圾。)可知,鸟兽保护区要发布这个故事的原因是提醒钓鱼爱好者妥善处理垃圾。故选D。【7题详解】推理判断题。根据第2题的分析可知,白头鹰恢复很快,未来会被放归到大自然。根据最后一段的“A big than
23、k-you to everyone who helped save this bald eagles life! We are thankful for this happy outcome!” the post concluded. ”(帖子中最后说到非常感谢所有帮助拯救这只白头鹰生命的人!我们对这个愉快的结果表示感谢!)由此可知,事情的结果是美好的。故选B。CIt was once considered an important status symbol - but having a home phone is increasingly seen as a white elephant.
24、 New figures show that one in five households no longer bother with a landline (固定电话),and almost a third of those that do never actually use it.The vast majority of people who still have a home phone 72 percent say they only have it because it is part of their broadband package But thats not the onl
25、y reason to desert the home phone - 20 percent of those surveyed said that they were fed up with the number of cold calls and would-be scammers (诈骗者).Digital media expert Dr. Elinor Carmi said there was a generational and social divide in phone use. She explained: If you , re young and have the mobi
26、lity to go outside, you would rely on a mobile phone. But if you are older, disabled and perhaps poorer, our research shows youre more likely to use a landline. If you are richer, you will have access to more smart devices - a smart TV, smartphone or laptop. But the poorer you are - or if you are ol
27、der, your use of these devices is more limited.”Last year, research from regulator Ofcom found that the amount of time spent on landline calls annually in the UK had halved over just six years, to 54 billion minutes. The new study also showed that more than a quarter of households have decided to fi
28、nd a broadband provider that does not charge for their unused landline, but only six percent have done so.8. The underlined part “ a white elephant in Paragraph 1 probably refers to something that isA. costly but effectiveB. useful and beautifulC. expensive but uselessD. cheap and necessary9. Whats
29、the main reason why some people still have a home phone?A. Their broadband package contains it.B. Their family can only afford to use it.C. They are used to using a home phone.D. They consider it an important status symbol.10. Which of the following is more likely to use a landline?A. A young advent
30、urer.B. An old poor gardener.C. An outdoor photographer.D. A famous indoor designer.11. Whats the best title of the text?A. End of the landline?B. Fed up with cold calls?C. The history of phonesD. Different choices of phones【答案】8. C 9. A 10. B 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。固定电话不再时尚,在互联网逐渐普及的年代,我们当中很多人已经或者正在准
31、备放弃固定电话。8题详解】词句猜测题。根据第一段第二句“New figures show that one in five households no longer bother with a landline, and almost a third of those that do never actually use it.”(新的数据显示,五分之一的家庭不再使用固定电话,几乎三分之一的家庭从未真正使用过它。)可知,现在固定电话对很多家庭来说是无用的,所以a white elephant是指“昂贵但无用的东西”。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第二段第一句“The vast major
32、ity of people who still have a home phone 72 percent say they only have it because it is part of their broadband package.”(仍然拥有家庭电话的绝大多数人(72%)表示,他们拥有电话只是因为它是他们宽带套餐的一部分。)可知,有些人仍然拥有家庭电话的主要原因是他们的宽带套餐包含了它。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第三段第三句“But if you are older, disabled and perhaps poorer, our research shows you
33、re more likely to use a landline.”(但我们的研究显示,如果你年纪大了,有残疾,可能比较穷,你更有可能使用座机。)可知,一个贫穷的老园丁更有可能使用座机。故选B。【11题详解】主旨大意题。根据第一段第二句“New figures show that one in five households no longer bother with a landline,and almost a third of those that do never actually use it.”(新的数据显示,五分之一的家庭不再使用固定电话,几乎三分之一的家庭从未真正使用过它。)和
34、最后一段第一句 “Last year, research from regulator Ofcom found that the amount of time spent on landline calls annually in the UK had halved over just six years, to 54 billion minutes.”(去年,英国通信管理局的研究发现,英国每年的固定电话通话时间在短短6年时间里减少了一半,只有540亿分钟。)可知,文章主要是讲固定电话或许面临终结。故选A。DSmart speakers have proven to be handy devi
35、ces in hospitals, allowing patients to control independently . And now, researchers from the University of Washington have developed an artificial intelligence system that enables these devices to monitor heartbeats.Using technology to remotely monitor heart rates isnt new. These days most smartwatc
36、hes and fitness trackers are capable of it. The good thing here is that researchers have figured out a way to use the microphones in smart speakers to do it without requiring physical contact.In a study published in Communications Biology, the researchers had the smart speakers send out signals that
37、 couldnt be heard which were then reflected off a persons body. They then analyzed these signals to identify small chest wall motions related to heartbeats, as well as separate those signals from surrounding noise and breathing.For this particular proof of concept setup, the researchers tested this
38、smart speaker on 26 healthy participants and 24 hospitalized patients with various heart conditions, including atrial fibrillation (心 房颤动)and heart failure. In both cases, the smart speaker was within 28 - 30 milliseconds of an ECG (心电图),the gold standard used in hospitals to discover arrhythmia (心律
39、不齐).Like smartwatches with advanced heart features, using smart speakers in this way opens up the possibility for passive, remote heart monitoring. ECGs, while highly accurate, require a visit to the doctor and several electrodes (电极)to be placed on the body. They, re not capable of continuous monit
40、oring so youre limited to what it picks up at that exact moment in time one reason why heart arrhythmia can be so hard to discover.Smartwatches are capable of passive, remote, continuous monitoring, but they require you to wear the device at all times to be effective. Its not something thats comfort
41、able for everyone, especially when it comes to sleep and for those with highly sensitive skin. Another issue is that these advanced smartwatches are expensive, while smart speakers are much cheaper.“If you have a device like this, you can monitor a patient on an extended basis and then develop corre
42、sponding care plans that satisfy the patient s needs,“ said Dr. Arun Sridhar, co senior author on the study. And the beauty of using this kind of devices is that they are already in peoples homes.”12. What does the author focus on in Paragraph 3?A. How the smart speaker works.B. Why the smart speake
43、r is useful.C. The advantages of smart speakers.D. The importance of the study.13. Why is heart arrhythmia difficult to find?A. ECGs are not highly accurate.B. ECGs cant monitor continuously.C. Doctors know little about heart arrhythmia.D. An ECG test is hard to operate and expensive.14. Which state
44、ment best explains the characteristics of smartwatches?A. They are comfortable to wear.B. They are friendly to sensitive skin.C. They are effective and cheap.D. They are able to monitor remotely.15. What can we infer from the last paragraph?A. We need to invent more smart devices.B. Care plans are v
45、ital to patients with heart failure.C. Smart speakers could be contactless heart monitors.D. Different devices are needed to meet patients, demands.【答案】12. A 13. B 14. D 15. C【解析】【分析】这是一篇说明文。在医院里,智能扬声器已经被证明是一种方便的设备,可以让病人独立控制。现在,华盛顿大学的研究人员开发了一种人工智能系统,使这些设备能够监测心跳。文章对此进行了介绍。【12题详解】主旨大意题。根据第三段第一句“In a s
46、tudy published in Communications Biology, the researchers had the smart speakers send out signals that couldnt be heard which were then reflected off a persons body.”(在一项发表在通讯生物学上的研究中,研究人员让智能扬声器发出无法被听到的信号,然后由人的身体反射回来。)和第二句 “They then analyzed these signals to identify small chest wall motions relate
47、d to heartbeats, as well as separate those signals from surrounding noise and breathing.”(然后,他们分析这些信号,以识别与心跳相关的小胸壁运动,并将这些信号与周围的噪音和呼吸分开。)可知,第三段主要讲了智能扬声器发出信号,然后再分析由人的身体反射回来的信号来识别与心跳相关的小胸壁运动,并将这些信号与周围的噪音和呼吸分开,也就是主要讲了智能扬声器的工作原理。故选A。【13题详解】细节理解题。根据第五段最后一句“Theyre not capable of continuous monitoring so yo
48、ure limited to what it picks up at that exact moment in time one reason why heart arrhythmia can be so hard to discover.”(它们无法持续监测,所以你只能局限于它在某一特定时刻采集到的信息这也是心律不齐很难被发现的原因之一。)可知,心律不齐很难被发现是因为心电图不能连续监测。故选B。【14题详解】细节理解题。根据倒第二段“Smartwatches are capable of passive, remote, continuous monitoring, but they re
49、quire you to wear the device at all times to be effective. Its not something thats comfortable for everyone, especially when it comes to sleep and for those with highly sensitive skin. Another issue is that these advanced smartwatches are expensive, while smart speakers are much cheaper.”(智能手表可以进行被动
50、的、远程的、持续的监控,但它们要求你在任何时候都要佩戴该设备。这对每个人来说都不是一件舒服的事情,尤其是在睡眠和皮肤高度敏感的时候。另一个问题是,这些高级智能手表价格昂贵,而智能音箱则便宜得多。)可知,智能手表的特点是它们可以远程监控。故选D。【15题详解】推理判断题。根据最后一段第一句“If you have a device like this, you can monitor a patient on an extended basis and then develop corresponding care plans that satisfy the patient s needs”(
51、如果你有一个这样的设备,你可以在一个延伸的基础上监测病人,然后制定相应的护理计划,以满足病人的需求)和第二句 “And the beauty of using this kind of devices is that they are already in peoples homes.”(使用这种设备的美妙之处在于它们已经在人们的家中。)可知,智能扬声器可以是非接触式心脏监测仪。故选C。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。While most of us are familiar with the
52、 fun and excitement of taking a vacation with family or friends, far fewer people have set out on a holiday by themselves. There are plenty of benefits to plan a solo(单独的) travel as your next getaway. _16_ Weve got a whole list of reasons why you should consider travelling alone. You re in charge of
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
