2021届高考英语通用版一轮复习考点专讲:考点41 阅读理解主旨大意题 学案 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 2021届高考英语通用版一轮复习考点专讲:考点41 阅读理解主旨大意题 学案 WORD版含解析 2021 高考 英语 通用版 一轮 复习 考点 41 阅读 理解 主旨 大意 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、考点41 阅读理解主旨大意题高考频度:高考阅读理解对文章的主旨大意进行命题,旨在考查考生通过对原文快速浏览正确获取语篇的大意,并对文章的主题、标题、段落、中心思想加以归纳理解以及辨别主要信息和次要信息的能力。要求考生在阅读短文时,能够提炼文章的中心情节,体会作者的主要意图,充分运用逻辑概括能力,透过字里行间获取文章最具代表性的观点、中心论点及作者的情感倾向。在高考阅读理解中,针对短文主旨常见的命题形式如下:(1) What would be the best title for the text? /What is the topic of the text?(2) The main topi
2、c / subject of the passage is _.(3) The main idea/ The general idea is/ The main theme of this passage is(4) The last paragraph ends the passage with an emphasis on _.(5) What is mainly discussed in the text?(6) What is the main idea of the passage?(7) Whats the main point the writer is trying to ma
3、ke in the last paragraph?(8) The purpose of this passage is.(9) Which of the following statements is best supported by the text?(10) Which of the following best summarized the passage?(11) The passage mainly focuses on.从上述命题形式可以看出,此类阅读测试题主要可概括为两大类,即怎样理解段落及文章整体的中心思想和怎样拟定或选择恰当的标题。下面结合高考题实例来具体分析此类题目的解题
4、技巧。怎样理解段落及文章整体的主旨大意主题句定位法文章是由段落组成的。段落是发展一个主题的一群句子,段落围绕着中心思想展开,而段落的中心思想又是为文章整体的中心思想服务的。寻找具体段落的中心思想的方法是:通过分析篇章结构,找出每小段的主题句,通过主题句找出文章的主题。找准文章的主题句是确定文章主旨大意的关键。主题是文章要表达的中心思想,文章的主题句通常都有一个话题,它是文章的核心。“主题句定位法”是一种行之有效的方法。但是由于文章的不同,表现的手法也各有不同,主题句出现的位置也不是一成不变的。在许多情况下,尤其在阅读说明文和议论文时,根据其篇章特点我们可以通过寻找短文的主题句来归纳出文章的主题
5、。主题句在文章中的位置通常有三种情况:开头、中间、结尾(含在开头结尾同时出现、首尾呼应的主题句)。因此,仔细阅读这类文章或段落的首尾句是关键。做主旨大意类试题多采用浏览法(skimming),浏览时,一般不需逐句细读,只选读文章的首段、尾段,或每段的首句和尾句,重点搜索主题线索和主题信息。文章主题常常可以通过文章的写作方法来体现,有以下五种情况:1. 中心主题句出现在文首开门见山,提出主题,随之用细节来解释、支撑或发展主题句所表达的主题思想。这是英语中最常见的演绎法写作方式,即由一般到特殊,先提出观点,后举例论证,主题句则出现在段首的写作方法。新闻报道通常就采用这种写法。新闻报道的首句通常称为
6、“新闻导语”,“导语”实际上就是主题句,是对全文内容的高度概括。大意题、标题一般可在第一句话找到答题依据。(2018新课标卷I)Languages have been coming and going for thousands of years, but in recent times there has been less coming and a lot more going. When the the world was still populated by hunter-gatherers,small, tightly knit (联系)groups developed their
7、own patterns of speech independent of each other.Some language experts believe that 10,000 years ago, when the world had just five to ten million people, they spoke perhaps 12,000 languages between them.Soon afterwards, many of those people started settling down to become farmers, and their language
8、s too became more settled and fewer in number. In recent centres, trade,industrialisation. the development of the nation-state and the spread of universal compulsory education. Especially glbalisation and better communications in the past few decades,all have caused many Languages to disappear,and d
9、ominant languages such as EnglishSpanish and Chinese are increasingly taking over.At present, the world has about 6 800 languages. The distribution of these languages is hugely uneven. The general rule is that mild zones have relatively few languages. Often spoken by many people while hot. wet zones
10、 have lots, often spoken by small numbers.Europe has only around 200 Languages: the Americas about 1,000. Africa 2 400; and Asia and the Pacific perhaps 3,200, of which Papua New Guinea alone accounts for well over 800. The median number (中位数)of speakers is a mere 6.000, which means that half the wo
11、rlds languages are spoken by fewer people than that.Already well over 400 of the total of, 6,800 languages are close to extinction(消亡), with only a few elderly speakers left. Pick, at random, Busuu in Cameroon (eight remaining speakers),Chiapaneco in Mexico(150). Lipan Apache in the United States(tw
12、o or three)or Wadjigu in Australia (one, with a question-mark): none of these seems to have much chance of survival.31. What is the min idea of the text?A. New languages will be created.B. Peoples lifestyles are reflected in languagesC. Human development results in fewer languagesD. Geography determ
13、ines language evolution.【文章大意】本文是一篇议论文。文章讲述了随着社会的发展人类语言越来越少及其原因。【答案】C【解析】主旨要义题。根据文章第一段中的主题句Languages have been coming and going for thousands of years, but in recent times there has been less coming and a lot more going.可知,语言的产生和消失进行了几千年,但最近时代语言产生的少,消失的太多。故选C。2. 主题句出现在文尾在细节后,归纳要点、印象、结论、建议或结果,以概括主题。这
14、是英语中最常见的归纳法写作方式,即细节表述的句子在前,概括性的句子居后,主题句则常位于末段。The famous American gorilla(大猩猩) expert Diane Fossey had a completely new way to study gorillas she pretended to be one of them. She copied their actions and way of life eating plants and getting down on her hands and knees to walk the way a gorilla does
15、. It was a new relationship.Diane Fossey was murdered in Rwanda in 1985 and her story was made into the popular film Gorillas in the Mist. It was a long way from King Kong, which is about a gorilla as a monster (a frightening animal), and helped to show a new idea: the real monster is man, while the
16、 gorilla is to be admired.Today there are thought to be around 48,000 lowland gorillas and maybe 400450 mountain gorillas in the wild. From the Congo in West Africa, to Rwanda and Uganda further east, they are endangered by hunting and by the cutting down of their forest homes.Some time ago, I found
17、 in my letterbox a little magazine from the World Wide Fund for Nature. It had two photos side by side. One was of a young gorilla. “This is a species of mammal(哺乳类动物),” said the words below it. “It is being destroyed by man. We must save it for our own good.” The other photo showed a human baby. Th
18、e words also read, “This is a species of mammal,” but then went on: “It is the most destructive(破坏性的) on earth. We must retrain it for its own good.”56.The text mainly talks about _.A. Diane Fossey B. the gorillas in RwandaC. the protection of the gorillas D. the film Gorillas in the Mist【答案】C【解析】文章
19、第一段谈到Diane Fossey对大猩猩的研究;第二段谈到根据她的事迹所拍摄的影片;第三段谈到了大猩猩数量减少的原因;最后一段谈到保护大猩猩的宣传的措施。前面三段都是为最后一段做铺垫的,从最后一段的“It is being destroyed by man. We must save it for our own good.”可知,最主要的目的还是要人们保护大猩猩。3. 首尾呼应的写作方法为突出主题,作者先提出主题,结尾时再次点出主题,这种首尾呼应的写作方式也较为多见。通常,前后表述主题的句子不是简单的重复,后面的往往有进一步的引申或发展的意味。Lacrosse (曲棍球) is a pop
20、ular sport in Canada. The Indians in Canada invented it. They used it to train for war. They invented this game before Columbus arrived in the New World. People play lacrosse outdoors. The lacrosse field is seven meters long. At each end of the field there is a goal. The goal is a net. There are ten
21、 players on each team. Each player has a stick called “ cross”. The player hit a ball into the net as many times as possible. Lacrosse is a very fast game because the players can catch and pass the ball at a high speed with their sticks. Players often get great fun it playing lacrosse. There are man
22、y lacrosse clubs and lacrosse teams all over Canada. Every night Canadians can watch the lacrosse games on TV or listen to the lacrosse games over the radio. At one time lacrosse was the national summer sport in Canada. Today it is still popular with Canadians.1.The passage is mainly about _.A. How
23、to Play Lacrosse B. Lacrosse in Canada C. The History of Lacrosse D. LacrosseA Popular Game in Canada 【答案】D【解析】作者先后两次提到“长曲棍球在加拿大很受欢迎”,显然选项D最符合短文的主题。4. 中心主题隐含在全文之中,没有明确的主题句阅读这样的文章,就要求考生根据文章的细节来分析,概括出段落的主题,从而推导出文章的主旨。分析的方法是,先弄清该段落主要讲了哪几个方面的内容,这些内容在逻辑上有什么联系,然后加以归纳形成主题。该类型的试题则迎刃而解。【2019全国卷II,C】Marian Be
24、chtel sits at West Palm Beachs Bar Louie counter by herself, quietly reading her e-book as she waits for her salad. What is she reading? None of your business! Lunch is Bechtels “me” time. And like more Americans, shes not alone.A new report found 46 percent of meals are eaten alone in America. More
25、 than half(53 percent)have breakfast alone and nearly half(46 percent)have lunch by themselves. Only at dinnertime are we eating together anymore,74 percent,according to statistics from the report.“I prefer to go out and be out. Alone,but together,you know?”Bechtel said,looking up from her book. Bec
26、htel,who works in downtown West Palm Beach,has lunch with coworkers sometimes,but like many of us,too often works through lunch at her desk. A lunchtime escape allows her to keep a boss from tapping her on the shoulder. She returns to work feeling energized. “Today,I just wanted some time to myself,
27、”she said.Just two seats over,Andrew Mazoleny,a local videographer,is finishing his lunch at the bar. He likes that he can sit and check his phone in peace or chat up the barkeeper with whom hes on a first-name basis if he wants to have a little interaction(交流). “I reflect on how my days gone and th
28、ink about the rest of the week,” he said. “Its a chance for self-reflection, You return to work recharged and with a plan.”That freedom to choose is one reason more people like to eat alone. There was a time when people may have felt awkward about asking for a table for one,but those days are over.
29、Now,we have our smartphones to keep us company at the table. “It doesnt feel as alone as it may have before al the advances in technology,” said Laurie Demerit, whose company provided the statistics for the report.31. What is the text mainly about?A. The trend of having meals alone.B. The importance
30、 of self-reflection.C. The stress from working overtime.D. The advantage of wireless technology.【语篇解读】本文通过一份调查结果显示,很大比例的人选择独自用餐,原因很多,比如逃离工作氛围,或者反思自己,但是独自用餐正慢慢成为一种趋势。31.A 【解析】主旨大意题。本文通过一份调查结果显示,很大比例的人选择独自用餐,原因很多,比如逃离工作氛围,或者反思自己,但是独自用餐正慢慢成为一种趋势,故选A。4. 主题句出现在文章的中间通常前面只提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后
31、又作进一步的解释、支撑或发展。The Sahara Festival is a celebration of the very recent past. The three-day event is not fixed to the same dates each year, but generally takes place in November or December. It is well attended by tourists, but even better attended by locals.During the opening ceremonies, after the o
32、fficial greetings from the government leaders, people who attend the festival begin to march smartly before the viewing stands, and white camels transport their riders across the sands. Horsemen from different nations display their beautiful clothes and their fine horsemanship. One following another
33、, groups of musicians and dancers from all over the Sahara take their turn to show off their wonderful traditional culture. Groups of men in blue and yellow play horns and beat drums as they dance in different designs. On their knees in the sand, a group of women in long dark dresses dance with thei
34、r hair: their long, dark, shiny hair is thrown back and forth in the wind to the rhythm of their dance.67. This passage mainly tells readers_.A. what happens on the opening day of the Sahara FestivalB. how people celebrate during the three-day Sahara FestivalC. what takes place at the closing ceremo
35、nies of the Sahara FestivalD. how animals race on the first and the last days of the Sahara Festival【答案】A【解析】从文中第二段第一句话“During the opening ceremonies,”可以看出,本文主要是介绍“撒哈拉节”开幕式上的活动。答案选A。怎样给阅读文章整体加注标题高度概括法对文章主旨大意的考察,不仅可以直接以理解段落及文章的主旨大意的形式出现,而且也可以用选择或拟定文章标题的形式出现。因此,选择文章标题,首先可以按照主旨大意的确定方式,先弄清文章的主旨大意,再定标题。标
36、题位于文章之首,用来高度概括文章内容,点明文章主题。它是段落中心思想最精练的表达形式。标题可帮助读者迅速推测出整篇文章的主要内容,抓住文章的中心,把握作者的观点和意图。那么如何选择文章的标题呢?首先,要考虑标题对文章的概括性或覆盖面如何。一般要求能覆盖全文内容,体现文章主旨。要避免下列三种情况:概括不够(多表现为部分代整体,从而导致范围太小);过度概括(多表现为脱离本文章内容的发挥);以事实、细节替代抽象具体的大意。其次,要考虑标题的针对性,即标题范围要恰当,针对性强。要在阅读原文的基础上,仔细考虑所选标题与文章主题是否有密切的关系。既不能太大,也不能太小,太大则中心就不突出,太小也发挥不了应
37、起的作用;精确度高,不能随意改变语言的表意程度及色彩。它可以是单词、短语,也可以是句子。再次要注意标题的醒目性,标题的选择要简洁、突出、新颖,标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。标题的好坏往往影响了文章的可读性,读者常常从标题上决定文章的阅读取舍。故标题一般比较醒目,甚至比较离奇,以此来吸引读者对文章的兴趣。最后要注意,要恰当地选好标题,还需要了解标题的基本拟定方法。一般说来,拟定标题是以话题为核心,与控制性概念的词按一定的语法浓缩为概括主题句或中心思想的词组。比如某一文章的中心句为:CHINA issued the first set of stamps depicting the t
38、op 128 Chinese family names on Thursday Nov. 18th 2004 in Beijing.话题:Stamps控制性概念:CHINA issued the first set of stamps depicting the top 128 Chinese family names标题:China issued 1st set of stamps on family names(中原名校豫南九校20162017学年高三第三次联考) August 8, was Earth Overshoot Day. Calculated annually by the e
39、nvironmental advocacy(支持,拥护) group, Global Footprint Network (GFN), it is the day when human has consumed all the natural resources produce, meat, fish, water, and wood that our planet can regenerate(再生) in a single year. This means that for the rest of 2016, we will be using natural resources that
40、are impossible to replace.For those that are a little confused, it is similar to spending your entire years allowance by August and then borrowing money from friends, knowing fully well that you cannot repay the loan. GFN says that the same thing happens in the case of the Earth. The date of Earth O
41、vershoot Day varies each year. In an ideal, fully sustainable world, we should only spend what we have. This means that Earth Overshoot Day would fall on December 31, or perhaps even spill into the following year, indicating that we are saving some resources for a rainy day. That did happen in 1961,
42、 when we only consumed three-quarters of what the planet produced. Unfortunately, the day has been going up rapidly since 2014 when it fell on August 19. In 2015, it was August 13, and this year, the earliest so far August 8! The only way to sustain this demand would be to have 1.6 earths, which as
43、we all know, is not possible.Fortunately, experts say that the situation is not as grim as it sounds. Many countries are already taking steps to reduce carbon emissions, which accounts for 60% of our ecological footprint, by switching to solar or wind-generated power.Individuals can also help by eat
44、ing less meat, walking, biking, or taking public transportation, as well as adopting the three Rs: Reduce, Reuse, and Recycle. If we all work together, we can help push back Earth Overshoot Day to December 31, or even beyond!27. What is the best title for the passage?A. A Warning: Earth Overshoot Da
45、y B. A Celebration: Earth Overshoot Day C. A Reminder: Reduce, Reuse, and RecycleD. An Advertisement: Global Footprint Network【文章大意】 本文是一篇环保类说明文。文章介绍了Earth Overshoot Day。今年在八月八号我们就已经消耗掉今年全年的可再生资源,接着又介绍了Earth Overshoot Day的计算方法。通过介绍Earth Overshoot Day,作者呼吁人们减少资源浪费。【答案】 A【解析】今年的Earth Overshoot Day是八月八
46、号,即我们今年在八月八号就已经消耗掉我们今年全年的可再生资源。本文通过介绍Earth Overshoot Day告诉人们要减少资源浪费,所以最佳标题应是A项。题组一(2019年高考真题)Passage1(2019天津卷,B)I must have always known reading was very important because the first memories I have as a child deal with books. There was not one night that I dont remember mom reading me a storybook by
47、 my bedside. I was extremely inspired by the elegant way the words sounded.I always wanted to know what my mom was reading. Hearing mom say, I cant believe whats printed in the newspaper this morning, made me want to grab it out of her hands and read it myself. I wanted to be like my mom and know al
48、l of the things she knew. So I carried around a book, and each night, just to be like her, I would pretend to be reading.This is how everyone learned to read. We would start off with sentences, then paragraphs, and then stories. It seemed an unending journey, but even as a six-year-old girl I realiz
49、ed that knowing how to read could open many doors. When mom said, The C-A-N-D-Y is hidden on the top shelf, I knew where the candy was. My progress in reading raised my curiosity, and I wanted to know everything. I often found myself telling my mom to drive more slowly, so that I could read all of t
50、he road signs we passed.Most of my reading through primary, middle and high school was factual reading. I read for knowledge, and to make As on my tests. Occasionally, I would read a novel that was assigned, but I didnt enjoy this type of reading. I liked facts, things that are concrete. I thought a
51、nything abstract left too much room for argument.Yet, now that Im growing and the world I once knew as being so simple is becoming more complex, I find myself needing a way to escape. By opening a novel, I can leave behind my burdens and enter into a wonderful and mysterious world where I am now a n
52、ew character. In these worlds I can become anyone. I dont have to write down what happened or what technique the author was using when he or she wrote this. I just read to relax.Were taught to read because its necessary for much of human understanding. Reading is a vital part of my life. Reading sat
53、isfies my desire to keep learning. And Ive found that the possibilities that lie within books are limitless.41. Why did the author want to grab the newspaper out of moms hands?A. She wanted mom to read the news to her.B. She was anxious to know what had happened.C. She couldnt wait to tear the newsp
54、aper apart.D. She couldnt help but stop mom from reading.42. According to Paragraph 3,the authors reading of road signs indicates_A. her unique way to locate herselfB. her eagerness to develop her reading abilityC. her effort to remind mom to obey traffic rulesD. her growing desire to know the world
55、 around her.43. What was the authors view on factual reading?A. It would help her update test-taking skills.B. It would allow much room for free thinking.C. It would provide true and objective information.D. It would help shape a realistic and serious attitude to life.44. The author takes novel read
56、ing as a way to_.A. explore a fantasy landB. develop a passion for leaningC. learn about the adult communityD. get away from a confusing world45. What could be the best title for the passage?A. The Magic of ReadingB. The Pleasure of ReadingC. Growing Up with ReadingD. Reading Makes a Full ManPassage
57、2(2019新课标卷I,D)During the rosy years of elementary school(小学), I enjoyed sharing my dolls and jokes, which allowed me to keep my high social status. I was the queen of the playground. Then came my tweens and teens, and mean girls and cool kids. They rose in the ranks not by being friendly but by smok
58、ing cigarettes, breaking rules and playing jokes on others, among whom I soon found myself.Popularity is a well-explored subject in social psychology. Mitch Prinstein, a professor of clinical psychology sorts the popular into two categories: the likable and the status seekers. The likables plays-wel
59、l-with-others qualities strengthen schoolyard friendships, jump-start interpersonal skills and, when tapped early, are employed ever after in life and work. Then theres the kind of popularity that appears in adolescence: status born of power and even dishonorable behavior.Enviable as the cool kids m
60、ay have seemed, Dr. Prinsteins studies show unpleasant consequences. Those who were highest in status in high school, as well as those least liked in elementary school, are “most likely to engage(从事)in dangerous and risky behavior.”In one study, Dr. Prinstein examined the two types of popularity in
61、235 adolescents, scoring the least liked, the most liked and the highest in status based on student surveys(调查研究). “We found that the least well-liked teens had become more aggressive over time toward their classmates. But so had those who were high in status. It clearly showed that while likability
62、 can lead to healthy adjustment, high status has just the opposite effect on us.Dr. Prinstein has also found that the qualities that made the neighbors want you on a play date-sharing, kindness, openness carry over to later years and make you better able to relate and connect with others.In analyzin
63、g his and other research,Dr. Prinstein came to another conclusion: Not only is likability related to positive life outcomes, but it is also responsible for those outcomes, too. Being liked creates opportunities for learning and for new kinds of life experiences that help somebody gain an advantage,
64、” he said.32. What sort of girl was the author in her early years of elementary school?A. Unkind.B. Lonely.C. Generous.D. Cool.33. What is the second paragraph mainly about?A. The classification of the popular.B. The characteristics of adolescents.C. The importance of interpersonal skills.D. The cau
65、ses of dishonorable behavior34. What did Dr. Prinsteins study find about the most liked kids?A. They appeared to be aggressive.B. They tended to be more adaptable.C. They enjoyed the highest status.D. They performed well academically.35. What is the best title for the text?A. Be Nice-You Wont Finish
66、 LastB. The Higher the Status, the BeerC. Be the Best-You Can Make ItD. More Self-Control, Less AggressivenessPassage3(2019新课标卷II,D)Bacteria are an annoying problem for astronauts. The microorganisms(微生物) from our bodies grow uncontrollably on surfaces of the International Space Station, so astronau
67、ts spend hours cleaning them up each week. How is NASA overcoming this very tiny big problem? Its turning to a bunch of high school kids. But not just any kids. It depending on NASA HUNCH high school class, like the one science teachers Gene Gordon and Donna Himmelberg lead at Fairport High School i
68、n Fairport, New York.HUNCH is designed to connect high school classrooms with NASA engineers. For the past two years, Gordons students have been studying ways to kill bacteria in zero gravity, and they think theyre close to a solution(解决方案). “We dont give the students any breaks. They have to do it
69、just like NASA engineers,” says Florence Gold, a project manager.“There are no tests,” Gordon says. “There is no graded homework. There almost are no grades, other thanAre you working towards your goal? Basically, its Ive got to produce this product and then, at the end of year, present it to NASA.
70、Engineers come and really do an in-person review, andits not a very nice thing at time. Its a hard business review of your product.”Gordon says the HUNCH program has an impact(影响) on college admissions and practical life skills. “These kids are so absorbed in their studies that I just sit back. I do
71、nt teach.” And that annoying bacteria? Gordon says his students are emailing daily with NASA engineers about the problem, readying a workable solution to test in space.32. What do we know about the bacteria in the International Space Station?A. They are hard to get rid of.B. They lead to air polluti
72、on.C. They appear different forms.D. They damage the instruments.33. What is the purpose of the HUNCH program?A. To strengthen teacher-student relationships.B. To sharpen students communication skills.C. To allow students to experience zero gravity.D. To link space technology with school education34
73、. What do the NASA engineers do for the students in the program?A. Check their product.B. Guide project designsC. Adjust work schedules.D. Grade their homework.35. What is the best title for the text?A. NASA: The Home of Astronauts.B. Space: The Final Homework Frontier.C. Nature: An Outdoor Classroo
74、m.D. HUNCH:A College Admission Reform.Passage4(2019北京卷,C)The problem of robocalls has gotten so bad that many people now refuse to pick up calls from numbers they dont know. By next year,half of the calls we receive will be scams(欺诈).We are finally waking up to the severity of the problem by support
75、ing and developing a group of tools,apps and approaches intended to prevent scammers from getting through. Unfortunately,its too little,too late. By the time these “solutions(解决方案)become widely available,scammers will have moved onto cleverer means. In the near future,its not just going to be the nu
76、mber you see on your screen that will be in doubt. Soon you will also question whether the voice youre hearing is actually real.Thats because there are a number of powerful voice manipulation ( 处理 ) and automation technologies that are about to become widely available for anyone to use .At this year
77、s I/O Conference ,a company showed a new voice technology able to produce such a convincing human sounding voice that it was able to speak to a receptionist and book a reservation without detection.These developments are likely to make our current problems with robocalls much worse. The reason that
78、robocalls are a headache has less to do with amount than precision A decade of data breaches(数据侵入)of personal information has led to a situation where scammers can easily learn your mother s name ,and far more. Armed with this knowledge. theyre able to carry out individually targeted campaigns to ch
79、eat people. This means. for example,that a scammer could call you from what looks to be a familiar number and talk to you using a voice that sounds exactly like your bank teller s,ricking you into confirming your address,mothers name,and card number. Scammers follow money,so companies will be the wo
80、rst hit. A lot of business is still done over the phone,and much of it is based on trust and existing relationships. Voice manipulation technologies may weaken that gradually.We need to deal with the insecure nature of our telecom networks. Phone carriers and consumers need to work together to find
81、ways of determining and communicating what is real. That might mean either developing a uniform way to mark videos and images, showing when and who they were made by. or abandoning phone calls altogether and moving towards data-based communicationsusing apps like Face Time or WhatsApp, which can be
82、tied to your identity.Credibility is hard to earn but easy to lose, and the problem is only going to harder from here on out.38. How does the author feel about the solutions to problem of robecalls?A. Panicked.B. Confused.C. Embarrassed.D. Disappointed.39. taking advantage of the new technologies,sc
83、ammer can_.A. aim at victims preciselyB. damage databases easilyC. start campaigns rapidlyD. spread information widely40. What does the passage imply?A. Honesty is the best policy.B. Technologies can be double-edited.C. There are more solutions than problems.D. Credibility holds the key to developme
84、nt.41. Which of the following would be the best title for the passage?A. Where the Problem of Robocalls Is RootedB. Who Is to Blame for the Problem of RoboeallsC. Why Robocalls Are About to Get More DangerousD. How Robocalls Are Affecting the World of Technology题组二(2018年高考真题)Passage1(2018新课标卷I,B)Goo
85、d Morning Britains Susanna Reid is used to grilling guests on the sofa every morning, but she is cooking up a storm in her latest role showing families how to prepare delicious and nutritious meals on a tight budget.In Save Money: Good Food, she visits a different home each week and with the help of
86、 chef Matt Tebbutt offers top tips on how to reduce food waste, while preparing recipes for under 5 per family a day. And the Good Morning Britain presenter says shes been able to put a lot of what shes leant into practice in her own home, preparing meals for sons, Sam,14, Finn,13, and Jack, 11.We l
87、ove Mexican churros, so I buy them on my phone from my local Mexican takeaway restaurant, she explains. I pay 5 for a portion(一份), but Matt makes them for 26p a portion, because they are flour, water, sugar and oil. Everybody can buy takeaway food, but sometimes were not aware how cheaply we can mak
88、e this food ourselves. The eight-part series(系列节目), Save Money: Good Food, follows in the footsteps of ITVs Save Money: Good Health, which gave viewers advice on how to get value from the vast range of health products on the market.With food our biggest weekly household expense, Susanna and Matt spe
89、nd time with a different family each week. In tonights Easter special they come to the aid of a family in need of some delicious inspiration on a budget. The team transforms the familys long weekend of celebration with less expensive but still tasty recipes.24. What do we know about Susanna Reid? A.
90、 She enjoys embarrassing her guests.B. She has started a new programme.C. She dislikes working early in the morning. D. She has had a tight budget for her family.25. How does Matt Tebbutt help Susanna?A. He buys cooking materials for her.B. He prepares food for her kids.C. He assists her in cooking
91、matters.D. He invites guest families for her.26. What does the author intend to do in paragraph 4? A. Summarize the previous paragraphs.B. Provide some advice for the readers.C. Add some background information.D. Introduce a new topic for discussion.27. What can be a suitable title for the text? A.
92、Keeping Fit by Eating SmartB. Balancing Our Daily DietC. Making yourself a Perfect ChefD. Cooking Well for LessPassage2(2018新课标卷II,D)Weve all been there: in a lift, in line at the bank or on an airplane, surrounded by people who are, like us, deeply focused on their smartphones or, worse, struggling
93、 with the uncomfortable silence. Whats the problem? Its possible that we all have compromised conversational intelligence. Its more likely that none of us start a conversation because its awkward and challenging, or we think its annoying and unnecessary. But the next time you find yourself among str
94、angers, consider that small talk is worth the trouble. Experts say its an invaluable social practice that results in big benefits. Dismissing small talk as unimportant is easy, but we cant forget that deep relationships wouldnt even exist if it werent for casual conversation. Small talk is the greas
95、e(润滑剂) for social communication, says Bernardo Carducci, director of the Shyness Research Institute at Indiana University Southeast. Almost every great love story and each big business deal begins with small talk, he explains. The key to successful small talk is learning how to connect with others,
96、not just communicate with them.In a 2014 study, Elizabeth Dunn, associate professor of psychology at UBC, invited people on their way into a coffee shop. One group was asked to seek out an interaction(互动) with its waiter; the other, to speak only when necessary. The results showed that those who cha
97、tted with their server reported significantly higher positive feelings and a better coffee shop experience. Its not that talking to the waiter is better than talking to your husband, says Dunn. But interactions with peripheral(边缘的) members of our social network matter for our well-being also.Dunn be
98、lieves that people who reach out to strangers feel a significantly greater sense of belonging, a bond with others. Carducci believes developing such a sense of belonging starts with small talk. Small talk is the basis of good manners, he says.32. What phenomenon is described in the first paragraph?A
99、. Addiction to smartphones.B. Inappropriate behaviours in public places.C. Absence of communication between strangers.D. Impatience with slow service.33. What is important for successful small talk according to Carducci?A. Showing good manners. B. Relating to other people.C. Focusing on a topic. D.
100、Making business deals.34. What does the coffee-shop study suggest about small talk?A. It improves family relationships. B. It raises peoples confidence.C. It matters as much as a formal talk. D. It makes people feel good.35. What is the best title for the text?A. Conversation Counts B. Ways of Makin
101、g Small TalkC. Benefits of Small Talk D. Uncomfortable SilencePassage3(2018新课标卷III,B)Cities usually have a good reason for being where they are, like a nearby port or river. People settle in these places because they are easy to get to and naturally suited to communications and trade. New York City,
102、 for example, is near a large harbour at the mouth of the Hudson River. Over 300 years its population grew gradually from 800 people to 8 million. But not all cities develop slowly over a long period of time. Boom towns grow from nothing almost overnight. In 1896, Dawson, Canada, was unmapped wilder
103、ness(荒野). But gold was discovered there in 1897, and two years later, it was one of the largest cities in the West, with a population of 30,000.Dawson did not have any of the natural conveniences of cities like London or Paris. People went there for gold. They travelled over snow-covered mountains a
104、nd sailed hundreds of miles up icy rivers. The path to Dawson was covered with thirty feet of wet snow that could fall without warming. An avalanche(雪崩) once closed the path, killing 63 people. For many who made it to Dawson, however, the rewards were worth the difficult trip. Of the first 20,000 pe
105、ople who dug for gold, 4,000 got rich. About 100 of these stayed rich men for the rest of their lives.But no matter how rich they were, Dawson was never comfortable. Necessities like food and wood were very expensive. But soon, the gold that Dawson depended on had all been found. The city was crowde
106、d with disappointed people with no interest in settling down, and when they heard there were new gold discoveries in Alaska, they left Dawson City as quickly as they had come. Today, people still come and go to see where the Canadian gold rush happened. Tourism is now the chief industry of Dawson Ci
107、ty its present population is 762.24. What attracted the early settlers to New York City?A. Its business culture.B. Its small population.C. Its geographical position.D. Its favourable climate.25. What do we know about those who first dug for gold in Dawson?A. Two-thirds of them stayed there.B. One ou
108、t of five people got rich.C. Almost everyone gave up.D. Half of them died.26. What was the main reason for many people to leave Dawson?A. They found the city too crowded.B. They wanted to try their luck elsewhere.C. They were unable to stand the winter.D. They were short of food.27. What is the text
109、 mainly about?A. The rise and fall of a city.B. The gold rush in Canada.C. Journeys into the wilderness.D. Tourism in Dawson.Passage4(2018北京卷,A)My First Marathon(马拉松)A month before my first marathon, one of my ankles was injured and this meant not running for two weeks, leaving me only two weeks to
110、train. Yet, I was determined to go ahead.I remember back to my 7th year in school. In my first P.E. class, the teacher required us to run laps and then hit a softball. I didnt do either well. He later informed me that I was not athletic.The idea that I was not athletic stuck with me for years. When
111、I started running in my 30s, I realized running was a battle against myself, not about competition or whether or not I was athletic. It was all about the battle against my own body and mind. A test of wills!The night before my marathon, I dreamt that I couldnt even find the finish line. I woke up sw
112、eating and nervous, but ready to prove something to myself.Shortly after crossing the start line, my shoe laces(鞋带) became untied. So I stopped to readjust. Not the start I wanted!At mile 3, I passed a sign: GO FOR IT, RUNNERS!By mile 17, I became out of breath and the once injured ankle hurt badly.
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-372214.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
