广西南宁市第二中学2022-2023学年高一英语上学期期中试卷(Word版有答案).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
5 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广西 南宁市 第二 中学 2022 2023 学年 英语 学期 期中 试卷 Word 答案
- 资源描述:
-
1、南宁二中2022-2023学年度上学期高一期中考试英语(时间120分钟,共150分)第卷第一部分听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例: How. much is the shirt? A. 19.15 B. 9.15 C. 9.18答案是B1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When does the rainy season start?A. In Novem
2、ber.B. In February.C. In January.【答案】A【解析】【原文】W: Its January, and its been raining the whole month. How long does the rainy season last here?M: About four months. It begins in early November and lasts until February.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Whats wrong with the mans food?A. Its tasteless.B. Its salty.C.
3、 Its hot.【答案】A【解析】【原文】M: Can you pass me the salt and pepper, please? My food doesnt taste very good. It has no taste. Hows yours?W: Its okay. Its just a little hot.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is Jennifer learning in school now?A. To take pictures.B. To make sculptures.C. To draw.【答案】B【解析】原文】M: What a
4、re you learning in school right now, Jennifer?W: Were learning to make sculptures, Dad! Its amazing. I can now make a beautiful sculpture out of nothing. Next, we will learn how to take good pictures. Then we will learn how to draw.4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Which room has the man finished decorating?A. T
5、he living room.B. The kitchen.C. The bathroom.【答案】C【解析】【原文】W: Have you finished decorating your house yet?M: No, Ive only just finished the bathroom. Its taken such a long time. Ive still got the kitchen and the living room to do.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Where are the speakers?A. At a ball field.B. In a
6、 classroom.C. At a hospital.【答案】C【解析】【原文】W: What happened to you, young man? Why are you in the hospital?M: I broke my leg while playing football at school. My friend kicked me instead of the ball. It hurts a lot! I hope you can fix it.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个
7、选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. Where does Sam suggest going?A. To a restaurant.B. To a cinema.C. To a coffee shop.7. How does Rita feel about the plan?A. Concerned.B. Excited.C. Disappointed.【答案】6. B 7. B【解析】【原文】M
8、: Will you go out with me this weekend, Rita? We can do anything you like.W: I would love to, Sam! Can we go to dinner? Ive always wanted to eat at the new restaurant in town.M: Sure! Then we should go to a movie after dinner. I love going to the movies.W: Okay. Then we could get coffee after the mo
9、vie and talk about it if were not ready to go home. That sounds like an amazing night!听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. What will Clark help Annie do?A. Water her plants.B. Clean her apartment.C. Feed her dog.9. What day will Clark go to Annies house?A. On Thursday.B. On Monday.C. On Friday.【答案】
10、8. A 9. A【解析】【原文】W: Hi, Clark. I need your help. I am traveling to Amsterdam for work next week, and I need someone to watch my apartment. Could you go there and water my plants and feed my cat? I would really appreciate it!M: No problem, Annie. Ill do it. When do you leave London and when will you
11、return?W: I am flying out of London Heathrow Airport on Monday and will arrive home on Friday. So I need you to visit the apartment from Tues day through Thursday. I will pay you fifty dollars.M: That sounds great! I will be there.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】10. What was the program mainly ab
12、out?A. Horses and wars.B. Horses from different countries.C. Different uses of horses.11. What seems to surprise the man?A. Horses are still used for hard labor.B. Horse races take place everywhere.C. People use horses for fun.12. What will the woman do this weekend?A. Work on a farm.B. Attend a wed
13、ding.C. Go horse riding.【答案】10. C 11. A 12. B【解析】【原文】M: What were you doing when I called you last night?W: I was watching a TV program. It was about how people use horses for various purposes. M: Oh, I love horses. I think they are very useful.W: Yeah. People use them for sports and entertainment,
14、and horse races take place in many countries.M: What else can horses help people do? Did the program tell you about that?W: Yes. The program also pointed out that horses are still used in some countries to do farm work.M: Really? What a hard job! By the way, can you ride a horse?W: Yes, I can. But I
15、 dont ride regularly. How about you?M: I can ride, too. Perhaps we can go horse riding together this weekend. W: Id love to, but John has invited me to his wedding. How about next weekend?听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】13. Where is the island?A. It is in Asia.B. It is off the coast of Europe.C.
16、It is in the Pacific Ocean.14. Why did the man choose to go to the island?A. Its not far awayB. Its free of pollution.C. Its small.15. What does the woman think of the island?A. Beautiful.B. Wild.C. Unusual.16. How many people live on the island now?A. Six.B. Seven.C. Eight.【答案】13. C 14. B 15. B 16.
17、 A【解析】【原文】W: When you said you got a job working abroad, I thought you were going to Europe or Asia. Where exactly are you going to work?M: Im going to a small island in the middle of the Pacific Ocean. Here, Ill show you on a map.W: Wow, I had no idea youd be working in a place like that. Its a bit
18、 far away, isnt it?M: It is. But its not polluted, and its beautiful there. Ive seen its photos, and it looks like heaven on earth. After I get settled, you should come visit me.W: It looks a little wild. Is it hard to get there?M: You would need to take a 19-hour flight from here to the mainland an
19、d then a two-hour boat to reach there.W: What is the population of the island?M: Its small, which isnt unusual for an island of its size.W: How small?M: When I move there, itll increase to seven. And if you visit, youll make eight.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】17. Who are the announcements for?A.
20、 The manager.B. The employees.C. The customers.18. What time does the store usually close?A. At five oclock.B. At eight oclock.C. At ten oclock.19. What item is free for another one if you buy one?A. Womens dresses.B. Mens suits.C. Shoes.20. What does the speaker suggest people do in the end?A. Buy
21、some music CDs.B. Leave the shop early.C. Go to a caf.【答案】17. C 18. B 19. C 20. C【解析】【原文】 Hello, shoppers! This is the store manager. I have some special announcements for the holidays. The store will close early every day this week, at five oclock instead of eight oclock. We will also be closed all
22、 day on Friday and Saturday. We want our employees to be able to enjoy the holidays with their families. The good news is that we are having a huge sale all week! The regular price of all womens and childrens clothes is decreased by ten dollars. The regular price of all mens suits is decreased by fi
23、fty dollars. If you buy one pair of shoes, you will get another one for free. You should buy something today to use these sale prices. The sale wont last long! It only happens this week. While youre here, enjoy the music and stop by the store caf for some coffee. Have fun shopping! And thank you for
24、 being our customers. Happy holidays!第II卷第二部分阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题:每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AEach year Canada Chocolate Town, St. Stephen, New Brunswick, celebrates our communitys rich and delicious heritage with our annual Chocolate Fest. Now in its 30th year,
25、 this week-long, family-oriented festival is “choc-full” of activities, fun events, and all things chocolate-related. Our beloved mascot, the Great Chocolate Mousse, and his lovely wife Tiffany, invite you to join us this August for the sweetest festival of the year Chocolate Fest!Carma Charlotte Co
26、unty Coffee Morning9:30 a.m. to 12 noonLocation: St. Stephen Town SquareCome out and join us for a Starbucks coffee, cup of tea or juice and scrumptious home-baked goods, many featuring chocolate. Sponsored (赞助) by Carma Charlotte County and adoption programs caring for homeless and feral cats.Dots
27、Delecto Birthday Party11 a.m. to 2 p.m.Location: Boys and Girls Club of Charlotte CountyWho does St. Stephen love? Dot Larsen! Please join us for chocolate cake and chocolate milk and help celebrate Dots birthday. Come and play in our indoor/outdoor playground, have your face painted and enjoy a bar
28、becue to help raise funds for the Barracuda Swim Team. For details call BGCCC, 466-4300.Lucy the Lady Bugs 1st Birthday Party12 noon to 3 p.m.Location: Kingsbrae Garden, St. AndrewsCome to celebrate with Lucy and her friends for a picnic on our front lawn (草坪) bring your own picnic or have lunch at
29、our Garden Cafe. At 2 p.m., join Lucy and her friends for an amazing race adventure through the big maze (迷宫), find treasure in the fantasy garden and much, much more!Cost: $38/Family Day Pass, $16/Adult, $12/Students and Seniors, Free/Children 6 and younger.21. What is special about Carma Charlotte
30、 County Coffee Morning?A. It offers programmes to look after cats.B. It requires additional payment for adults.C. It allows one to enjoy outdoor activity.D. It provides a Starbucks coffee as award.22. When is the Dots Delecto Birthday Party open?A. 9:30 a. m. 12:00 a. m.B. 11:00 a. m. 2:00 p. m.C. 1
31、2:00 a. m. 3:00 p. m.D. 2:00 p. m. 3:00 p. m.23. How much at least should a couple with a boy aged 5 pay to join Lucy the Lady Bugs 1st Birthday Party?A. $12.B. $32.C. $38.D. $44.【答案】21. A 22. B 23. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了第三十届巧克力节的各个项目。【21题详解】细节理解题。根据“Carma Charlotte County Coffee Morning”部分最后一句“Spon
32、sored (赞助) by Carma Charlotte County and adoption programs caring for homeless and feral cats.”(由卡玛夏洛特县和收养项目赞助照顾流浪猫和野猫。 )可知,Carma Charlotte County Coffee Morning的特别之处在于它提供照顾猫的项目。故选A。【22题详解】细节理解题。根据“Dots Delecto Birthday Party”部分“11 a.m. to 2 p.m.”(上午十一时至下午二时)可知,Dots Delecto Birthday Party的开放时间为上午十一时
33、至下午二时。故选B。【23题详解】细节理解题。根据“Lucy the Lady Bugs 1st Birthday Party”部分Cost中的“$16/Adult”(16美元/成人 )和“Free/Children 6 and younger”(免费/ 6岁及以下儿童)可知,一对携带一名五岁男孩的的夫妇要参加Lucy the Lady Bugs 1st Birthday Party至少要付32美元。故选B。BMy name is Destiny, working at a Psychological Counselling Center. In my teens, there was not
34、hing special about me. My older sister, Antia, is beautiful. My younger brother, Tye, is a talent at the age 13. He completely skipped the sixth grade. How do I compete with that?My mom and I were home alone one day. I went into the room where she was watching television and I blurted out (脱口而出), “M
35、om, is there anything special about me?”She thought about it for a moment and then turned down TV. She took a deep breath, took my hand and exhaled (呼气).“You have the ability to say just the right thing at just the right time.”“Really? Is that it, words?” I tried to keep my voice steady (稳定的) but I
36、could hear the anger even as I fought to control it.“Its more than words, Destiny,” my mom said. I know my mother meant well but I felt worse than ever. I burst into tears.The next day is when my whole life changed. I went to school earlier than before and noticed Darwin sitting across the room whic
37、h was strange because no one ever noticed Darwin. Suddenly, Darwin stood up and threw away all his books, shouting loudly. I could hear screaming and crying but the sounds seemed distant as I focused my full attention on Darwin six feet in front of me. I felt the words swell up in me. “Darwin,” I he
38、ard myself say with a calm, steady voice. “I have family and friends with so much talent and potential and I have none. There is nothing special about me.” From the corner of my eye, I could see others staring at me in silence. I continued talking. “You are so smart. You can answer questions that th
39、e teacher hasnt even asked yet. Do you know that everyone in this class is envious (嫉妒的) of you?” Hearing my words, he calmed down and gave me a big hug.Then the teacher came. Learning about what happened, the teacher smiled, “That was a great job you did, young lady. Superman could not have done a
40、better job than you did here today.” I couldnt believe that she compared me to Super man. I work at Psychological Counselling Center now. There is a cork board over my desk filed with thank-you cards and letters from people who say they owe their lives, careers, or their families to my words. But to
41、me, they are more than words. They are my super power!24. Why does the author mention her sister and brother?A. She is envious of them.B. She feels really proud of them.C. She wants to show family love.D. She considers competing with them.25. What is the authors reaction to her mothers words in Para
42、graph 6?A. She said more words to her mother.B. She could hardly believe her mother.C. She understood her mothers white lie.D. She had doubt about her mothers love.26. What do we know about Darwin from the text?A. He quarreled with his classmates.B. He lacked great talent and potential.C. He failed
43、again in the examination.D. He suddenly lost control for some reason.27. Which is a suitable title for the text?A. A Brave SupermanB. The Power of WordsC. A Strange ClassmateD. The Future of a Career【答案】24. A 25. B 26. D 27. B【解析】【导语】这是一篇记叙文,文章主要讲述作者Destiny在超级有才华的姐姐和弟弟的陪伴下长大倍感压力,觉得自己毫无才华,一无是处,直到她妈妈和
44、老师告诉他,她的话语很有力量,而且她知道在合适的时候说合适的话,当她成为了一名成功的心理咨询师之后,才明白自己的天赋所在。【24题详解】推理判断题。根据第一段中“In my teens, there was nothing special about me.(十几岁的时候,我没什么特别的)”可知,作者先说自己没有什么特别的,接着下文“My older sister, Antia, is beautiful. My younger brother, Tye, is a talent at the age 13.(我的姐姐Antia很漂亮。我的弟弟Tye 13岁就成了天才)”提到姐姐很漂亮,弟弟是
45、天才,推知作者提到姐姐和弟弟是将一无是处的自己与他们对比,表达羡慕之情。故选A项。【25题详解】推理判断题。根据第六段中“I know my mother meant well but I felt worse than ever.(我知道我妈妈是好意,但我感觉比以前更糟了)”可知,作者知道妈妈是出于好意说了那些话,但自己知道不能真的相信妈妈说的话,所以感觉更糟糕。故选B项。【26题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“Suddenly, Darwin stood up and threw away all his books, shouting loudly.(突然,Darwin站了起来,扔掉
46、了所有的书,大声喊叫)”可知,Darwin突然莫名失控了。故选D项。【27题详解】主旨大意题。根据文章内容,结合文章最后两句“But to me, they are more than words. They are my super power!(但对我来说,它们不仅仅是文字。它们是我的超能力!)”可知, 本文主要讲述作者原来觉得自己毫无才能,但妈妈告诉她她的语言很有力量,在通过语言帮助了身边的人后,作者终于认可了自己的才能,因此本文的主题应是“语言的力量”,故选B项。CWhen people reunite with their loved ones, its usually all ex
47、tremely happy moment. But what is their most common response to seeing them again? It may seem strange, but most of the time they break down in tears.Now a group of psychologists (心理学家) from Yale University say they have found the reason why, and that crying tears of joy may well be the bodys way of
48、 keeping emotional(情感的)balance.“They seem to take place when people are overtaken by strong positive emotions, and people who do this seem to recover better from those strong emotions, ”Oriana Aragon, the lead researcher said.Aragon and her fellow psychologists looked at hundreds of participants emo
49、tional responses to different things, including happy reunions and cute babe. Many participants said they would react in a negative or aggressive way to the positive things to cry at happy moments and want to pinch(捏) a cute babys face or even, tell them“I want to eat you up!” But then researchers f
50、ound that these people were able to calm down from strong emotions more quickly.There are many other examples of times when people respond to a positive experience with a negative emotional reaction, At an exciting concert, fans scream at their idols(偶像).People who have just had a big lottery win ar
51、e often in floods of tears* “These findings advance our understanding of how people express and control their emotions, which is importantly related to mental and physical health, the quality of relationships with others, and even how well people work together/ said Aragon.28. What have the psycholo
52、gists from Yale University found in their research?A. Crying tears of joy helps to balance emotions.B. The reason why people cry with tears.C. People recover slowly from strong emotionsD. Strong negative feelings are useful to people.29. What does the underlined “they” in Paragraph 2 probably refer
53、to?A. Times when people reunite with friends.B. Participantsemotional responses.C. Times when people cry tears of joy.D. Strong positive emotions.30. Which of the following agrees with the findings of the research?A. Kissing a cute baby.B. Crying at good news.C. Crying at a failure.D. Laughing at ha
54、ppy reunions,31. Where does the passage most likely come from?A. A popular biology book.B. A children literature book,C. A science fiction novel.D. A psychological science journal.【答案】28. A 29. C 30. B 31. D【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了“喜极而泣”这种现象,并指出发生这种行为的原因。【28题详解】细节理解题。根据第二段中crying tears of joy may well
55、be the bodys way of keeping emotional balance.可知,喜极而泣是身体保持情感平衡的方式。故选项A正确。【29题详解】词义猜测题。根据第二段中that crying tears of joy may well be the bodys way of keeping emotional(情感的)balance.(喜极而泣可能是身体保持情感平衡的方式。)“They seem to take place when people are overtaken by strong positive emotions,and people who do this s
56、eem to recover better from those strong emotions(当人们被强烈的积极情绪所压倒时,他们似乎就会发生,而这样做的人似乎从那些强烈的情感中恢复得更好)。由此可知they指的是“Times when people cry tears of joy”。故C项正确。【30题详解】理解推断题。根据第三段中to cry at happy moments可知,本文介绍了一个奇怪的现象:当我们快乐的时候,我们会高兴地哭起来。故B项“听到好消息哭了。”与该项研究的发现符合,故选B。【31题详解】理解推断题。通读全文可知本文是对于人心理现象的研究故应该是来自于心理学研
57、究杂志。故答案B正确。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it(指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代人、物、事件的复数名词),he/she等人称代词的指代意义,以及指示代词this,that,these,those等在文章中的指代意义,考查同学们对文章中叙述特定的人,物,事件的认知能力。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句和前后临近句的内容,分析人称转换和动作变换的详细过程,理清来龙去脉和前后的因果关系,从而准确推断其指代的对象。本题第2小题,根据第二段中that crying tears o
58、f joy may well be the bodys way of keeping emotional(情感的)balance.(哭泣的喜悦可能是身体保持情感平衡的方式。)“They seem to take place when people are overtaken by strong positive emotions,and people who do this seem to recover better from those strong emotions,(当人们被强烈的积极情绪所压倒时,他们似乎就会发生,而这样做的人似乎从那些强烈的情感中恢复得更好)。由此可知they指的是
59、“Times when people cry tears of joy”。故C项正确。DImagine a world where you move around in front of a personal computer in your own sound space. You listen to your, favorite songs, play loud computer games or watch a movie - all without other people hearing the sound. That is the possibility presented by
60、sound beaming, a new technology from Noveto Systems, an Israeli company.On Friday, the company debuted (首发) a desktop device that sends sound directly to a listener without the need for headphones or a special receiver. No veto Systems gave The Associated Press (AP) a chance to test its SoundBeamer
61、1.0 before its debut. The APs Louise Dixon writes that listening to the device is like something from a science fiction movie. The sound seems so close that it feels like it is inside your cars while also in front, above and behind them.Noveto expects the device will have many uses. Office workers c
62、ould listen to music or conference calls without others hearing. People could play a game, a movie or music without waking up others in the same room. Because the device does not use headphones, it is possible to hear other sounds in the room clearly.The device uses a 3-D technology that finds and f
63、ollows the ear position of the listener. It sends ultrasonic (超声的) waves to create sound pockets by the users cars. Sound can be heard in stereo or 3-D. The 3-D method creates sound on all sides of the listener, the company said.The demo (样本) version of the device included nature videos of birds on
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-372340.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
