山东省济宁市兖州区2020届高三英语下学期第一次网络模拟考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 济宁市 兖州 2020 届高三 英语 下学 第一次 网络 模拟考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省济宁市兖州区2020届高三英语下学期第一次网络模拟考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号等填写在答题卡和试卷指定位置上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 阅读理解(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项。AThe International
2、Voluntary Service runs a number of Youth Exchanges throughout the year. Youth Exchanges give small groups of 4-5 young people the opportunity to take part in volunteering trips abroad for an average of two weeksThese young people are joined by 4-5 young people from 3-4 other nationalities and are a
3、wonderful intercultural experience in a safe environment.Example Youth Exchanges:Youth Exchange 1Location:IrelandOther nationalities:Ireland,Spain,Italy,HungaryTheme:Focuses on the topic of community reconstruction and community activitiesexploring how local issues facing our communities are connect
4、ed to global issuesThe group will also learn about the eco-village as an example of a community and take part in team-building activities.Youth Exchange 2Location:FranceOther nationalities:Bulgaria,Italy,FranceTheme:Organic gardening & continual livingThis project will take place in a natural park,w
5、here the group will take part in gardening activities and gamesworkshops about continuous developmentYouth Exchange 3Location:MacedoniaOther nationalities:Serbia,Turkey,IrelandTheme:Foster social inclusion and motivate personal development of young people through sports and outdoor activitiesPromote
6、 outdoor activities as a tool to help inclusion of young people with fewer opportunitiesYouth Exchange 4Location:ItalyOther nationalities:Italy,Bulgaria,GreeceTheme:A sociaI-environmental project that intends to promote social inclusion and continuable development,regarded as a process of civil righ
7、ts and active citizenship. Over 10 days, the group will participate in activities to raise awareness about the effect of our behavior on the environment1. What do you focus on when travelling in France?A. Gardening work.B. Civil rights.C. Developing social inclusion.D. Rebuilding communities.2. If y
8、ou are interested in protecting the environment,you can take part in _.A. Youth Exchange 1B. Youth Exchange 2C. Youth Exchange 3D. Youth Exchange 43. Which nationality are Youth Exchanges most popular with?A. SpainB. Italy.C. Ireland.D. France.【答案】1. A 2. D 3. B【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了几项青年交流项目。【1题详解】细节理
9、解题。根据文中Theme:Organic gardening & continual living.可知,法国旅游主要集中在园艺方面。故选A。【2题详解】细节理解题。根据文中Theme:A sociaI-environmental project that intends to promote social inclusion and continuable development,regarded as a process of civil rights and active citizenship. 可知,Youth Exercise 4是关于环保的。故选D。【3题详解】细节理解题。文中四
10、则消息中,三则都包括意大利,故判断意大利最流行。故选B。BCoral reefs (珊瑚礁) are not just beautiful to look at, but also very useful. They shelter nearly 25 of ocean life and provide food for billions of people. However, like many other species, this amazing ecosystem (生态系统) is in danger of dying out!There are two main reasons f
11、or the destruction the rising carbon dioxide levels caused by global warming as well as human influences like bottom operation. While not much can be done about the former, the loss caused by the latter can be reduced.Bottom operation involves dropping nets to the ocean bed and then dragging them up
12、 when filled with fish. This action damaged the ocean floor, causing the coral branches to separate from the reefs. While that is very discouraging, the good news is that if these branches are found quickly, they can be saved. At present, that work is being performed by volunteer divers. But the met
13、hod has only limited success because they cannot stay long underwater, nor reach depths of over 200 meters where some of the deep-sea coral grows.However, this is not the case for Coralbots the robots that can constantly seek out broken branches. A team of “coralbots”, each individually working to s
14、imple rules will piece together damaged bits of coral, allowing them to regrow. They are programmed to be able to distinguish between other things and the coral. The robots work together in groups, similar to bees. If one coral bot is damaged, then the others will still be able to complete the task.
15、Dr Lea-Anne Henry said: “The project of using coralbots offers us the possibility to restore (修复) the function of reefs. It is in the final stage of testing. Once ready, the researchers hope to build hundreds of them and use them effectively in the waters off Scotland and then hopefully in the ocean
16、s across the world.”4. Which of the following is a cause of the danger that coral reefs are facing?A. The appearance of new creatures.B. The seriously polluted sea water.C. The activities of volunteer divers.D. Human activities like bottom operation.5. Compared with volunteer divers, coralbots _. A.
17、 can stay longer underwaterB. must work as bees doC. can distinguish what is coralD. can never be damaged6. What does the underlined word “them” in the last paragraph refer to?A. Coralbots.B. Broken branches.C. Working bees.D. Bits of coral.7. We can infer from the passage that _. A. bottom operatio
18、n has affected most underwater creaturesB. broken branches of coral can regrow if saved in timeC. hundreds of the coralbots have worked well in the oceansD. with the coralbots all damaged coral reefs can be restored【答案】4. D 5. A 6. A 7. B【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了珊瑚礁所面临的问题以及应对的方法。珊瑚礁由于全球变暖以及人类的一些海底作业而濒临灭绝
19、。对此,Coral bots却是一个挽救珊瑚礁的好帮手,它可以长时间呆在水下以帮助受损的珊瑚礁重新生长。【4题详解】细节理解题。根据第二段的There are two main reasons for the destruction the rising carbon dioxide levels caused by global warming as well as human influences like bottom operation.可知,造成这种破坏的主要原因有两个:一是全球变暖导致的二氧化碳水平上升,二是海底作业等人类活动的影响。由此可知,人类海底作业是导致珊瑚礁面临灭绝的一个
20、主要原因。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段最后的But the method has only limited success because they cannot stay long underwater, nor reach depths of over 200 meters where some of the deep-sea coral grows.(但这种方法的效果有限,因为他们不能在水下停留很长时间,也不能到达200多米深的海底,那里生长着一些深海珊瑚)以及第四段的However, this is not the case for Coralbots the robot
21、s that can constantly seek out broken branches.(然而,Coralbots并非如此,机器人可以不断地寻找断裂的树枝)可知,志愿者不能长时间呆在水下,但是Coral bots可以长时间呆在水下。故选A。【6题详解】词义猜测题。根据划线词后的and use them effectively in the waters off Scotland and then hopefully in the oceans across the world.可知,在苏格兰海域有效地使用它们,希望在世界各地的海洋中也能如此。由此可知,划线词them指代的是上文提到的Co
22、ralbots,因为要用这样东西来修复珊瑚礁。故选A。【7题详解】推理判断题。根据第三段的While that is very discouraging, the good news is that if these branches are found quickly, they can be saved.可知,珊瑚礁如果被损后再短时间内修复还是可以的,选项B正确;选项A未涉及;根据最后一段的It is in the final stage of testing.可知,它处于测试的最后阶段,选项C错误;而根据then hopefully in the oceans across the wo
23、rld可知,修复所有珊瑚礁只是有希望,而不是绝对会被修复,故选项D错误。故选B。CIm a student in my third year at Robert Gordon University, but I also work 35 hours a week at Sainsburys to make ends meet.I constantly have to force myself to stay awake, and to be alert, whatever it takes. The work I do at Sainsburys is very physical like s
24、tacking shelves. I am lucky because the amount I lift at work is nothing compared with the weight I lift in the gym. I know I have the strength to bear it.I am originally from Nigeria. I came here when I was seven. Money was always tight. My parents gave me everything I needed, but there was no mone
25、y for luxuries. I worked hard at school though and, with the help of professors, I got the best A-level grades in my class.Unfortunately, though I had applied for “settled” British residential status the Home Office waited until I was in sixth form to approve my application. That meant I was not eli
26、gible for a student loan. The only way I could afford to go to university was that I got a job that would pay for all my living costs and my parents paid for my tuition fees.I dont have much time to socialize because of my job. Ideally, Id like to have more time to study so I can excel at my course.
27、 Yes, I have a lot on my plate, but working hard isnt new for me. Growing up, my parents cultivated in me the importance of working hard for what I want in life.My dream is to get a job in the NHS. But now, Im just focused on trying to get the best grades I can. Whenever I find life hard, I tell mys
28、elf this is about my future.8. Why does the author work long hours and sometimes overtime every week?A. To pay for his own living expensesB. To pay for his tuition feesC. To prove his ability to earn moneyD. To help his parents pay off the debts9. What does the underlined word “eligible” in Paragrap
29、h 4 refer to?A. Responsible.B. Anxious.C. Qualified.D. Accessible.10. Which of the following can NOT be used to describe the author?A. Persistent.B. Diligent.C. Sociable.D. Ambitious.11. Which proverb can best summarize the passage?A. Actions speak louder than words.B. God help those who help themse
30、lves.C. A penny saved is a penny earned.D. Where there is life, there is hope.【答案】8. A 9. C 10. C 11. B【解析】这是一篇记叙文。作者是Robert Gordon大学三年级的一名学生,他每周要在Sainsbury工作35个小时来维持生计。【8题详解】细节理解题。根据第四段最后一句The only way I could afford to go to university was that I got a job that would pay for all my living costs an
31、d my parents paid for my tuition fees.(我上得起大学的唯一方法是找一份能支付我所有生活费用的工作,而我的父母支付我的学费)可知,作者每周要工作很长时间,有时还要加班是为了自己支付生活费用。故选A。【9题详解】词义猜测题。根据上文Unfortunately, though I had applied for “settled” British residential status the Home Office waited until I was in sixth form to approve my application.(不幸的是,尽管我申请了“定居
32、”英国的居住身份,但英国内政部一直等到我上六年级时才批准了我的申请)可推测,作者不符合学生贷款的“资格”,故划线部分单词意思为“合格的,有资格的”。A. Responsible.负责的;B. Anxious.焦急的;C. Qualified.有资格的;D. Accessible.易接近的。故选C。【10题详解】判断推理题。根据倒数第二段第一句I dont have much time to socialize because of my job.(因为我的工作,我没有太多的时间去社交)可推测,作者并不是一个善于社交的人。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章内容可知,出生于一个家庭经济情况
33、紧张的作者为了上大学,每周坚持工作35个小时,并且一直保持着全班最好的成绩,作者这种不懈努力的行为体现了“天助自助者”。故选B。DI have two kids, a boy and a girl. I dont worry about my girl; Im sure shell be well trained in mixed martial arts. I worry about my son. Im pretty sure hes going to be feminine (女性化的). Sorry to say that, but lets face it. No dad wants
34、 his son to go feminine.At the rate were moving in a couple of years you wont be able to tell the difference between boys and girls Sound extreme? Think about this. In every movie where advanced time-traveling beings come to our planet theres one constant: You cant tell the male aliens from the fema
35、le aliens!But thats the future. Kids today are soft and fat. People ask why. Is it junk food? No. Junk food has been around for fifty years. Is it video games? No. Video games have been around for thirty years. None of the kids playing them back in the day were terribly obese. Were all scratching ou
36、r heads trying to figure out what weve introduced to society to ruin our kids. But its not anything weve added that has ruined our kids. Its stuff weve gotten rid of.Take the gym rope for example. Remember that thing that stretched from the floor to the ceiling in your gym class that you could never
37、 climb? Most of the kids couldnt make it to the top. But that wasnt the point; the point was you had to try while some middle-aged guy who couldnt make it up a flight of stairs shouted at you. We should have put our son on that rope, and given him a head start, but we didnt want to shame the boy, so
38、 we took it down.Taking down the rope would be a good idea if there were no ropes in life. But theyre everywhere. You just cant see them. Theyre in every goal unrealized and expectation not met. The point everyone missed about the rope is you werent supposed to make it to the top. It was there to cr
39、eate a fire that burned in the oversized belly of every kid.12. What is the example of aliens used to show?A. Girls are growing like boys.B. Boys are going feminine.C. There are really time-traveling beings.D. Alien movies are popular with children.13. What causes kids today to be soft and fat?A. Ju
40、nk food.B. Video games.C. Stuff introduced to society.D. Things removed from society.14. How does the author find teenagers today?A. They have too much dignity.B. They are overprotected.C. They are less independent.D. They are thought too highly of.15. What does the rope probably symbolize?A. Goals.
41、B. Expectations.C. Competition.D. Assistance.【答案】12. B 13. D 14. B 15. C【解析】本文是一篇议论文。本文主要论述了现在的男孩越来越女性化,而他们变得女性化的原因是父母亲过多的保护孩子,而没有让男孩子自己去承受一些他们应该承受的东西。【12题详解】细节理解题。根据第一段中I worry about my son. Im pretty sure hes going to be feminine (女性化的). Sorry to say that, but lets face it. No dad wants his son to
42、 go feminine.(我担心我的儿子。我很确定他会很有女人味。很抱歉这么说,但是让我们面对现实吧。没有爸爸想让他的儿子变得女性化)及第二段中的In every movie where advanced time-traveling beings come to our planet theres one constant: You cant tell the male aliens from the female aliens!(在每一部有先进的时间旅行生物来到我们星球的电影中,都有一个不变的事实:你分不清男性外星人和女性外星人!)可知,作者举外星人的例子是进一步说明想告诉我们现在男孩越
43、来越女性化。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段最后一句But its not anything weve added that has ruined our kids. Its stuff weve gotten rid of.(但并不是我们添加的任何东西毁了我们的孩子。这些东西我们已经处理掉了)可知,是因为我们抛弃了一些社会准则导致了今天的孩子又软又胖、变得女性化了。故选D。【14题详解】细节理解题。根据第四段中We should have put our son on that rope, and given him a head start, but we didnt want
44、 to shame the boy, so we took it down.(我们应该把儿子放在那根绳子上,让他领先一步,但我们不想让孩子感到羞耻,所以我们把绳子取了下来)可知,作者认为今天的青少年被过多地保护了。故选B。【15题详解】推理判断题。根据文中最后两段可知,这里的rope指的是竞争,父母为了不伤害孩子,他们把标准降低了。故选C。第二节 (共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Everyone wants to achieve happiness and smile_16_How do
45、 we find real happiness and smile? By getting rich? In case you are scratching your head,looking for some reasons or ideas to be happyHere are a few16. Throw an impromptu(即兴的) party_2_An impromptu one increases the joy to a new levelAnd of course making other people happy is bound to have the same e
46、ffect on you17. Treat yourself . Sometimes all it takes to make one happy is a little indulgence(放纵)So,go ahead and grab a cup of coffee and sit inside a blanket with a good book! You will be surprised at how happy it makes you18. _3_. Happiness can be transformed! When we feel happy and excited,it
47、can lift the spirits of othersYour simple gesture can transform a persons day and get him or her prepared to take on any challenge19. Have a conversation with a parentIf you are like most kids,you possibly spend more time texting or surfing the Internet than talking to your family_4_You will be surp
48、rised at the feeling of joy that it brings to you20. Finally,dont forget to be happy every day! While International Day of Happiness may come about only once a year,happiness is around you all day and night_5_A. You just have to seek it out and grab itB. Most of your family members show no interest
49、in texting or the InternetC. But life is hard,so it is very difficult to find real happiness and smileD. Be friendly to others and smile at a strangerE. Set aside your mobile phone for a few minutes and have a chat with a family memberF. You should try to celebrate the Day of Happiness every day and
50、 everywhereG. Nothing makes people happier than being invited to a party.【答案】16. C 17. G 18. D 19. E 20. A【解析】本文是说明文。每个人都想获得快乐和微笑,但是怎样才能找到真正的快乐和微笑呢?这篇文章将会给你一些建议。【16题详解】考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上文内容可知每个人都想获得快乐和微笑,而下文意为“我们如何才能找到真正的快乐和微笑呢?”C项意为“但是生活艰难,很难找到真正的快乐与微笑”,正好起到了承上启下的作用。故选C。【17题详解】考查对上下文的理解和推理判断能力。根据
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
