山东省淄博市2020届高三英语10月摸底考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
2 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 淄博市 2020 届高三 英语 10 摸底 考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省淄博市2020届高三英语10月摸底考试试题(含解析)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节 (共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的
2、时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What was the last place the man visited?A. Rome. B. Thailand. C. China.2. Why doesnt the woman advise the man to go to the store around the corner?A. The clothes there are not good.B. The clothes there are all skirts.C. The clothes there are expensive.3. Whats the probab
3、le relationship between the two speakers?A. Boss and secretary. B. Brother and sister. C. Teacher and student.4. What did the man plan to do at first?A. Visit Professor Brown. B. Attend a class. C. Watch a movie.5. What is the man asking about?A. His bill. B. A house rent. C. Wireless Internet use.第
4、二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. How was the weather yesterday?A. Stormy. B. Cloudy. C. Foggy.7. What did the man do?A. He took Doug to the hospital.B. He helped remove a tree.C. He v
5、isited some friends.请听第7段材料,回答第8至10题。8. What kind of ticket does the man buy?A. Saver Return. B. First Open Return. C. Standard Open Return.9. How does the man pay?A. By credit card. B. By check. C. In cash.10. How long does it take to get to Cambridge by train?A. An hour.B. An hour and 9 minutes.C.
6、 Two hours and 9 minutes.请听第8段材料,回答第11至13题。11. What did Sally Ride do in 1983?A. She graduated from college.B. She joined NASA.C. She entered space.12. How many times did Sally Ride enter space?A. 1. B. 2. C. 3.13. What did Sally Ride focus on after she left NASA?A. Encouraging American kids to be i
7、nterested in STEM.B. Encouraging American kids to become astronauts.C. Encouraging more women to become astronauts.请听第9段材料,回答第14至17题。14. What do we know about The Invention of Hugo Cabret?A. It is a picture book without words.B. It is over 500 pages long.C. It is mainly for little kids.15. Which is
8、the first novel to win the Caldecott Medal?A. The Houdini Box.B. Where the Wild Things Are.C. The Invention of Hugo Cabret.16. Where did the man receive his first award?A. From an elementary schoo1.B. From a publishing house.C. From the government.17. How did the man feel after receiving his first a
9、ward?A. Surprised. B. Motivated. C. Relaxed.请听第10段材料,回答第18至20题。18. What did the woman do after receiving her birth record in the mail?A. She called Ohios health department.B. She changed her Facebook profile.C. She searched on the Internet.19. How did the woman communicate with her birth mother?A. B
10、y calling her.B. By going to the front desk.C. By visiting her Facebook page.20. How old is the womans mother now?A. 38. B. 43. C. 53.第二部分 阅读理解(共两节,满分50分)第一节(共16小题;每小题2.5分,满分40分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。ADo you remember the name of your kindergarten teacher? I do. Her name was Mr
11、s. White. I dont remember much about what we learned in her class, but my mother once told me we used to write a lot. And I would bring back what I wrote and she would see there were so many mistakes. But no red corrections. And always a star. Sometimes even a Good! That would make my heart soar wit
12、h happiness. But it worried my mother, so when she went to meet Mrs. White for one of those Parent-Teacher meetings, she asked her why she never corrected my mistakes, why she never red-pencilled in the right spellings of words or pointed out grammatical errors.Mrs. White explained the children were
13、 just beginning to get excited about using words, about forming sentences. She didnt want to dampen that enthusiasm with red ink. Spelling and grammar could wait. The wonder of words wouldnt . And maybe she didnt say it exactly like that, but I grew up learning to use words with loving confidence li
14、ke that.I look back now and think she must have been a rather extraordinary teacherto allow the joy, wonder and excitement of expression to flowerhowever faultily like that.I used to misspell “beautiful” a lot. Never could I quite remember that the “e” went before the “a”. Eventually the es and as s
15、ettled into their right places of their own accord. Im glad I didnt wait on them though. Pretty is easier to spell but it doesnt hold as much as you mean sometimes.And thanks to Mrs. White, I had no qualms about writing what I meant even if I couldnt quite spell it out. Because Life isnt Pretty. Its
16、 Beautiful.1. How did the mother react to Mrs. Whites teaching method?A. She paid no attention.B. She tried to correct it.C. She quarreled with her.D. She went to consult her.2. Why did the teacher never correct the mistakes?A. She wanted parents to help the students.B. She thought it was difficult
17、to correct them.C. She hoped to develop students confidence.D. She wanted to strengthen teacher-student relationship.3. What does the underlined word “qualm” in the last paragraph refer to?A. RelaxationB. ConcernC. PatienceD. Ambition.4. What is the best title for the text?A. Life Is BeautifulB. No
18、Pains, No GainsC. Practice Makes PerfectD. Spelling Is Important【答案】1. D 2. C 3. B 4. A【解析】这是一篇记叙文。作者描述自己在幼儿园时,怀特小姐对自己写的东西从不打击,反而通过各种方式鼓励自己。让作者从小就学会了用充满爱和自信的语言。【1题详解】推理判断题。根据文章第一段But it worried my mother, so when she went to meet Mrs. White for one of those Parent-Teacher meetings, she asked her why
19、 she never corrected my mistakes, why she never red-pencilled in the right spellings of words or pointed out grammatical errors(但这让我妈妈很担心,所以当她去参加家长会见怀特女士时,她问她为什么不纠正我的错误,为什么不在正确的单词拼写上用红铅笔涂改,或者指出语法错误)可知,我的妈妈很担心,所以当她去参加家长会时,她见了怀特小姐,并且问了她一些问题。故选D项。【2题详解】细节理解题。根据文章第二段Mrs. White explained the children wer
20、e just beginning to get excited about using words, about forming sentences. She didnt want to dampen that enthusiasm with red ink(怀特太太解释说,孩子们刚刚开始对使用单词和造句感到兴奋。她不想用赤字来浇灭她的热情)可知,对于刚刚开始学习单词和造句的孩子们,怀特太太不想用红笔打击孩子们的信心。故选C项。【3题详解】词义猜测题。前文提到怀特太太从一开始就培养作者的自信,这点对作者的影响很大。因此可以推断,多亏怀特小姐,就算碰到“我不能完全把它拼出来”,我也能“毫不担心的
21、写下我想表达的意思”。A. Relaxation 放松;B. Concern 担心;C. Patience耐心;D. Ambition野心。综合分析,故选B项。【4题详解】主旨大意题。作者描述自己在幼儿园时,怀特太太对自己写的东西从不打击,反而通过各种方式鼓励自己。让作者从小就学会了用充满爱和自信的语言。最后一段作者告诉我们And thanks to Mrs. White, I had no qualms about writing what I meant even if I couldnt quite spell it out. Because Life isnt Pretty. Its
22、Beautiful(多亏了怀特太太,我毫不犹豫地写下了我的意思,即使我不能很好地表达出来。因为生活并不美好。它很漂亮),综合分析,文章最后教给我们一个哲理即人生是美丽的。故选A项。BHealth and Social Care Secretary Jeremy Hunt has announced that the UK will host the first ever Global Ministerial Mental Health Summit(峰会) in London this October.This global summit aims to put mental-health c
23、are on an equal footing with the physical kind.But there is a long way to go. One in four people will experience a mental-health problem at some point in life. In rich countries mental illnesses account for more suffering and premature death than heart disease, strokes(中风) or cancer. Meanwhile the c
24、entral-African countries have just one mental-health professional per 100,000 people, a fiftieth as many as Europe has. (Less than 1% of foreign aid for health care goes towards mental health.)As developing countries handle infectious diseases, mental health will consume a greater share of budgets a
25、nd attention there. By 2020 mental-health conditions may account for 15% of the global burden of disease, but even in rich countries many people with common problems still go without treatment.It is clear that mental illness is fast becoming one of the global health challenges of the 21st century. U
26、ntil recently, this hasnt had the profile it deserves on a global stage. The ministers gathering in London must produce new money and focusand not just another declaration. The summit is also expected to help countries learn from each other to find the best ways to deal with increased rates of depre
27、ssion and anxiety among young people.5 Which of the following best explains “on an equal footing” underlined in paragraph 1?A. Standing up for.B. Being as important as.C. Standing in ones shoes.D. Having an advantage over.6. What is the purpose of holding the meeting?A. To find more foreign aid for
28、health care.B. To make a declaration on mental illnesses.C. To solve the physical problems of the youth.D. To stress the importance of mental health.7. Which disease causes more premature death in rich countries?A. Heart disease.B. Cancer.C. Mental illness.D. Stroke.8. What can we learn from the las
29、t two paragraphs?A. Effective measures should be taken on mental health.B. The problem of mental illness has drawn enough attention.C. People in developed countries suffer less mental illnesses.D. Mental-health diseases have taken up about 15% of the global illness cases.【答案】5. B 6. D 7. C 8. A【解析】这
30、是一篇说明文。文章提到精神健康问题是全世界各国都需面对的共同问题。各国人民的精神保健和身体保健同等重要。【5题详解】词义猜测题。根据文章第一段第一句话Health and Social Care Secretary Jeremy Hunt has announced that the UK will host the first ever Global Ministerial Mental Health Summit(峰会) in London this October(英国卫生和社会关怀大臣杰里米亨特宣布,英国将于今年10月在伦敦主办首届全球部长级心理健康峰会)可知,“心理健康”议题被各个国
31、家重视。因此可知,精神保健和身体保健同等重要。综合分析,故选B项。【6题详解】推理判断题。根据文章第一段This global summit aims to put mental-health care on an equal footing with the physical kind(这次全球峰会的目的是将精神保健与身体保健放在同等的地位)可知,此次峰会是为强调精神保健的重要性。故选D项。【7题详解】细节理解题。根据文章第二段In rich countries, mental illnesses account for more suffering and premature death
32、than heart disease, strokes or cancer(在发达国家,精神疾病比心脏病、中风或癌症造成更多的痛苦和过早死亡)可知,在发达国家精神疾病导致过多的过早死亡。故选C项。【8题详解】推理判断题。文章倒数第二段在阐述不管是在发展中国家还是发达国家,精神健康问题都需要得到重视。再根据文章倒数第二段It is clear that mental illness is fast becoming one of the global health challenges of the 21st century. Until recently, this hasnt had the
33、 profile it deserves on a global stage. The ministers gathering in London must produce new money and focusand not just another declaration. The summit is also expected to help countries learn from each other to find the best ways to deal with increased rates of depression and anxiety among young peo
34、ple(显然,精神疾病正迅速成为21世纪的全球健康挑战之一。直到最近,它还没有在国际舞台上获得应有的地位。齐聚伦敦的部长们必须拿出新的资金和重点而不仅仅是另一份宣言。峰会还将帮助各国相互学习,找到应对年轻人日益增长的抑郁和焦虑的最佳方法)可知,精神健康问题需要得到各国的重视,各国需拿出有效措施来解决国民的精神健康问题。综合分析,故选A项。CScientists say they have found high levels of small plastic particles(颗粒) in Arctic snow. A German-Swiss research team collected
35、snow samples(样本)from the Arctic and other areas. They included northern Germany, the Bavarian and Swiss Alps, and the North Sea island of Heligoland.When the researchers examined the samples in a laboratory, they were surprised to find very high levels of microplastics.Microplastics are very small p
36、ieces of plastic. These plastic particles are generally smaller than 5 millimeters in length. They come from the breakdown of man-made plastic products and industrial waste.The study found the highest levels of microplastics came from the Bavarian Alps. One snow sample from the area had 154,000 micr
37、oplastic particles per liter. Samples collected from the Arctic had much lower levels. However, even samples from the Arctic contained up to 14,000 particles per liter.The study also attempted to explore how some of the material could have been carried in the atmosphere. A limited number of earlier
38、studies did find microplastics in the air of some cities, including Paris, Tehran and Dongguan, China.Bergmann Melanie co-wrote the report on the new study. She believes the new study clearly shows that “the majority of the microplastic in the snow comes from the air.” The new study suggests that mu
39、ch of the microplastic found in Europe and the Arctic comes from the atmosphere and snow.While there is growing concern about the effect of microplastics on the environment, scientists are still studying their possible harmful effects on humans and animals. “I hope the new study will lead to more re
40、search on this issue. I think microscopic plastic particles should be included in worldwide observations of air pollution levels.We really need to know what effects microplastics have on humans, especially if inhaled with the air that we breathe.” Bergmann said.9. Why did scientists collect samples
41、from so many places in paragragh 1?A. To make the research convincing.B. To attract people to explore there.C. To measure the length of microplastics .D. To examine the samples easily in the lab.10. What is the second paragraph mainly about?A. The risks of microplastics.B. The transport of microplas
42、tics.C. The breakdown of plastic products.D. The description of microplastics.11. What did the research team find about microplastics?A. Many people threw them away at the Alps.B. They were delivered to remote areas through air.C. They could be caught sight of in the air.D. They had no great effect
43、on the environment.12. What can be inferred from what Bergmann said in the last paragraph?A. Scientists are worried about the the influence of microplastics.B. We have found a practical solution to the environment problem.C. The effect of microplastics on human must be urgently researched.D. There i
44、s no need to change observations of air pollution levels.【答案】9. A 10. D 11. B 12. C【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了北极冰雪中的微塑料,研究人员通过采集不同地区的微塑料样品探究了其传播途径以及对人类的影响。【9题详解】推理判断题。由文章第三、四、五段内容可知,第一段提到研究人员在许多地方采集样品是为了比较各地微塑料存在的数量,以及后期进一步研究发现微塑料可以通过空气传播,某些地区的微塑料是通过大气从另外一些地区传播来的。所以最终目标是为了得到令人信服的研究结果。故选A项。【10题详解】主旨大意题。由第二段“M
45、icroplastics are very small pieces of plastic. These plastic particles are generally smaller than 5 millimeters in length. They come from the breakdown of man-made plastic products and industrial waste.”可知,微塑料是一种很微小的塑料片。这些微塑料通常长度会小于5毫米。它们来自于人造塑料产品和工业废料的分解物。整个段落在介绍微塑料是什么,它们的大小以及它们来自于哪里。所以是在对微塑料进行描述。故
46、选D项。11题详解】细节理解题。由第四段The study also attempted to explore how some of the material could have been carried in the atmosphere. A limited number of earlier studies did find microplastics in the air of some cities, including Paris, Tehran and Dongguan, China.(这项研究还试图探讨一些材料是如何在大气中携带的。少数早期的研究确实在一些城市的空气中发现了
47、微塑料,包括巴黎、德黑兰和中国东莞。)以及第五段“She believes the new study clearly shows that “the majority of the microplastic in the snow comes from the air.” The new study suggests that much of the microplastic found in Europe and the Arctic comes from the atmosphere and snow.(她认为这项新的研究清楚地表明,“雪中的微塑料大部分来自空气”,这项新的研究表明,在欧
48、洲和北极发现的微塑料大部分来自大气和雪。)可知,研究人员发现雪中发现的极大多数微塑料来自于大气中,是通过空气传播的。故选B项。【12题详解】推理判断题。由最后一段“I hope the new study will lead to more research on this issue. I think microscopic plastic particles should be included in worldwide observations of air pollution levels. We really need to know what effects microplasti
49、cs, have on humans, especially if inhaled with the air that we breathe.(我希望新的研究将导致对这个问题的更多研究。 我认为微观塑料颗粒应该包括在世界范围内对空气污染水平的观测中。 我们真的需要知道微塑料对人类有什么影响,特别是如果我们与呼吸的空气一起吸入的话。)”可知,Bergmann 提出,应该集世界之力从空气污染的角度去研究微塑料对人类生活的影响。所以Bergmann 在强调应该去研究微塑料对人类生活的影响。故选C项。DArtemis is NASAs new lunar exploration program. Th
50、rough the Artemis program, NASA will use new technology to study the Moon in new and better ways, and prepare for human missions to Mars.NASAs new rocket will carry the Orion spacecraft to lunar orbit. Then, astronauts will dock (对接) Orion at a small spaceship called the Gateway, from which the crew
51、 will take trips to the lunar surface in a new human landing system, and then return to the Gateway. The crew will return to the Earth aboard Orion.NASA will test the rocket and spacecraft in flight, then send a crew for a test flight:Artemis 1 will be a test flight of the SLS rocket with the Orion
52、spacecraft with no crew.Artemis 2 will fly SLS and Orion with a crew past the Moon, then circle it and return to the Earth. This trip will be the farthest any human has gone into space.Artemis 3 will send a crew with the first woman and the next man to land on the Moon by 2024. The Artemis 3 crew wi
53、ll visit the Moons South Pole. No one has ever been there.At the Moon, astronauts will:Search for the Moons water and use it.Learn how to live and work on the surface of another celestial body (天体) where astronauts are just three days from home.Test the technologies we need before sending astronauts
54、 on missions to Mars, which can take up-to three years round trip.The Moon is a good place to learn new science. NASA will learn more about the Moon, the Earth and even the Sun. The Moon is a “test bed” for Mars. The Moon is a place to show that astronauts will one day be able to work away from the
55、Earth on Mars for long periods of time.13. What is the aim of the Artemis program?A. To help astronauts return to the Earth.B. To be ready for the landing on Mars.C. To study the Mars using new science.D. To test the Moon landing spacecraft, Orion.14. Which will be the achievement of the Artemis ser
56、ies?A. Going to the Moons South Pole.B. Making the farthest trip into space.C. Sending the first man to the Moon.D. Flying to the Moon with three persons.15. What will Artemis astronauts do on the Moon?A. Send astronauts to Mars.B. Run a three-year-long test.C. Find and make use of water.D. Learn to
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
