山东省青岛市黄岛区2021届高三英语上学期期中试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
4 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东省 青岛市 黄岛区 2021 届高三 英语 学期 期中 试题 解析
- 资源描述:
-
1、山东省青岛市黄岛区2021届高三英语上学期期中试题(含解析)(考试时间:120分钟 试卷满分:150分)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号等填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。3.考试结束后,将答题卡交回。第一部分:听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案划在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题
2、中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the girl going to do this weekend?A. Collect empty bottles. B. Go on a field trip. C. Buy uniforms.2. What does the woman suggest the man do?A. Try a different website.B. Sign up to be a member.C. Choose movies at home on TV.3
3、 Why has the woman moved the boy?A. He talks too much.B. He cant see clearly.C. He has trouble in listening.4. How often does the man work out now?A. Once a week. B. Twice a week. C. Every other day.5. Who is the woman probably speaking to?A. Her good friend. B. Her doctor. C. Her personal trainer.第
4、二节: (共15小题:每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. Where does the conversation take place?A. In an office downtown.B. In an apartment downtown.C. In an apartment in the East End.7. Wh
5、at does the man want to do now?A. Get to work.B. Go to a restaurant.C. Visit the womans company.听下面一段对话,回答第8至10题。8. When did the speakers parents get married?A. 15 years ago. B. 30 years ago. C. 35 years ago.9. What will the speakers do for the wedding anniversary?A. Send their parents on a trip.B.
6、Have a little wedding ceremony.C. Invite some new friends to a party.10. Who will send out the invitation emails?A. The man. B. Mom and Dad. C. The woman.听下面一段对话,回答第11至13题。11. How does the woman feel about her job?A. Satisfied. B. Unhappy. C. Excited.12. What does the man do for a living?A. He is a
7、doctor. B. He works as a lawyer. C. He owns his business.13 When will the woman take some time off?A. In the spring. B. In the summer. C. In the winter.听下面一段对话,回答第14至17题。14. How does the girl spend her day?A. Playing ball games.B. Talking with her friends.C. Sharing pictures with her friends.15. Wha
8、t best describes the mans work?A. Technological. B. Financial. C. Medical.16. What is the mans main concern about Meitu?A. Its making his daughter less smart.B. Its an old technology.C. It isnt very private.17. What might happen in the end?A. The girl will have to delete Meitu.B. The man will allow
9、the girl to use Meitu.C. The man will send his daughter to a different school.听下面一段独白,回答第18至20题。18. Which type of ski run is fit for beginners?A. Green-circle. B. Blue-square. C. Black-diamond.19. What do we know about Whistler Blackcomb Mountain Resort?A. There are no instructors there.B. Visitors
10、can take cable cars there.C. Cabins there are in the center of the forest.20. How can visitors get the best prices?A. By calling the resort directly.B. By going to the sales desk.C. By booking through the website.第二部分 阅读 (共两节,满分50分)第一节 (15个小题,每题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AThe Cost
11、a Book Awards consistently pick winners that are both of the moment and subsequently endure. Its our pleasure to confirm this years Category Winners.First Novel Award WinnerBook: Eleanor Oliphant is Completely FineAuthor: Gail HoneymanEleanor is 31 years old; work finishes on a Friday and begins aga
12、in on a Monday. Between, her only company will be two bottles of vodka and her own unique wisdom. It is an unexpected shared experience suddenly opens the door to possibility. Challenging reader expectations with a living, breathing character, Gail Honeymans debut is a funny and moving diamond.Biogr
13、aphy Award WinnerBook: In the Days of RainAuthor: Rebecca StottThe Exclusive Brethren were a closed community who believed the world is ruled by Satan. Into this is born Rebecca. Her father had been an influential Brethren Minister. As her father lay dying, he begged her to help him write the memoir
14、. He wanted to tell the story of their family who for generations had all been members of a fundamentalist Christian sect.Poetry Award WinnerBook: Inside the WaveAuthor: Helen DunmoreTo be alive is to be inside the wave, always travelling until it breaks and is gone. These poems are concerned with t
15、he borderline between the living and the dead the underworld and the human living world and the acutely intense being of both.Childrens Award WinnerBook: The ExplorerAuthor: Katherine Rundell, Hannah HornFour children survive their aircraft plunging into the Amazon jungle, but for Fred and his frien
16、ds, its only the beginning of a cruel battle for survival. Filled with adventure and a real command of character and incident, Rundell has few peers in superb childrens fiction.1. Which of the following tells about a family story?A. Eleanor Oliphant is Completely Fine.B. In the Days of Rain.C. Insid
17、e the Wave.D. The Explorer.2. Which character in the book lives alone and like drinking?A. Eleanor Oliphant.B. Gail Honeyman.C. Rebecca.D. Fred.3. What can we learn from the underlined sentence in the last paragraph?A. Randell has written a lot of excellent childrens books.B. The Explorer is no good
18、 than other childrens fictions.C. Few childrens fiction is as good as Randells.D. Randell cooperates with others in writing childrens fiction.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】本文是一篇应用文,介绍了四部科斯塔图书奖的获奖作品。【1题详解】细节理解题。根据Book: In the Days of Rain中“He wanted to tell the story of their family who for generations had a
19、ll been members of a fundamentalist Christian sect.(他想讲述他们家族的故事,他们家族世代都是基督教原教旨主义的成员。)”可知,In the Days of Rain.讲述了一个家庭故事。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Book: Eleanor Oliphant is Completely Fine中“Eleanor is 31 years old; work finishes on a Friday and begins again on a Monday. Between, her only company will be two b
20、ottles of vodka and her own unique wisdom. (Eleanor31岁,工作周五结束,周一重新开始。其间,她唯一的陪伴就是两瓶伏特加和她自己独特的智慧。)”可知,Eleanor Oliphant独自一人居住,而且喜欢喝酒。故选A。【3题详解】推理判断题。根据划线句“Filled with adventure and a real command of character and incident, Rundell has few peers in superb childrens fiction.(充满冒险和对人物和事件的真实把握,Rundell在优秀的儿
21、童小说中很少有同龄人与之匹敌。)”由此判断出,Rundell的儿童小说很优秀,很少有儿童科幻作品能与之媲美。故选C。BMusic is said to be a universal language. But for Chase Burton, a deaf filmmaker from Texas, music has always been a profoundly different experience.“When I was a kid, Id lie on the floor above our garage so I could feel the vibrations from
22、my brothers band rocking out below my body,” the 33-year-old told CNN. “That was one of the first times I began building a relationship with music.”In 2016, his ability to experience music changed dramatically, thanks to California-based technology company Not Impossible Labs.It designed a vibrating
23、 suit that enables deaf people to “feel” music through their skin. Consisting of a body harness, ankle and wrist straps, the device translates audio into a range of vibrating pulses that are felt at 24 contact points. Burton has been testing the suit for four years.The sound hits different parts of
24、your body, said Burton. “Maybe it will strike me down in my ankles first. And then Ill start to feel the vibrations in my back. And then Ill feel some pulsations in my wrist.”The creators want to extend the tactile musical experience beyond the deaf community. In 2018, they gave out 150 of the weara
25、bles at a rock concert in Las Vegas where half the audience members were deaf and half were hearing.Since then, Not Impossible Labs has been working to improve the technology and says its ready to go to market soon. Eventually, the creators want the device to become a consumer product, accessible to
26、 all. The companys talent and business development director, Jordan Richardson, told CNN that the technology could be incorporated into live sports broadcasts, video games, theme parks or museum installations. The newest digital streaming movie releases could have built in vibe-tracks to feel the mo
27、vie. He said. “We truly think that anything that has an audio element can also have a vibrational experience associated with it as well.”4. How does Chase Burton feel music with the new technology?A. By lying on the floor above their garage.B. By wearing a wearable device to feel the vibrating pulse
28、s.C. By striking different parts of his body.D. By feeling the audio of the music.5. Which of the following is right?A. Both deaf and common audience experienced the device in 2018.B. Chase Burton is a deaf music maker.C. Music always strikes Burtons ankle first.D. The device translates vibrating pu
29、lses into a range of audio.6. What can we infer from the last paragraph?A. We can buy a vibrating suit on the market now.B. The device is only aimed at deaf people.C. The technology will be used in other fields.D. The technology is mature and perfect.7. What is the best title for the passage?A. Musi
30、c dramatically changed my lifeB. Wearable devices for deaf peopleC. How to feel the vibrationsD. Vibrating suit allows deaf people to feel music【答案】4. B 5. A 6. C 7. D【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了一个名为“Not Impossible Labs”的科技公司设计了一种震动服,使聋人能够通过皮肤“感觉”音乐。文章介绍了这种震动服的工作方式,技术研发过程以及未来的应用前景。【4题详解】细节理解题。根据第四段“It design
31、ed a vibrating suit that enables deaf people to feel music through their skin. Consisting of a body harness, ankle and wrist straps, the device translates audio into a range of vibrating pulses that are felt at 24 contact points. Burton has been testing the suit for four years.(该公司设计了一种震动服,使聋人能够通过皮肤
32、感觉音乐。该设备由身体背带、脚踝和手腕带组成,可以将音频转换为一系列震动脉冲,在24个接触点都能感觉到。Burton已经对这件装置进行了四年的测试)”可知,Chase Burton通过佩戴一种可穿戴设备来感受震动脉冲,从而用这种新技术来感受音乐。故选B。【5题详解】细节理解题。根据倒数第二段中“In 2018, they gave out 150 of the wearables at a rock concert in Las Vegas where half the audience members were deaf and half were hearing.( 2018年,他们在拉斯
33、维加斯的一场摇滚音乐会上分发了150款这种可穿戴设备,当时一半的观众是聋人,一半是正常人)”可知,A选项“聋人和普通观众都在2018年体验过该设备”正确。故选A。【6题详解】推理判断题。根据最后一段中“The companys talent and business development director, Jordan Richardson, told CNN that the technology could be incorporated into live sports broadcasts, video games, theme parks or museum installati
34、ons.(该公司的人才和业务发展总监Jordan Richardson告诉CNN,这项技术可以应用到体育直播、视频游戏、主题公园或博物馆装置中)”可推知,这项技术将被应用于其他领域。故选C。【7题详解】主旨大意题。根据第四段中“It designed a vibrating suit that enables deaf people to feel music through their skin. Consisting of a body harness, ankle and wrist straps, the device translates audio into a range of
35、vibrating pulses that are felt at 24 contact points. Burton has been testing the suit for four years.(该公司设计了一种震动服,使聋人能够通过皮肤感觉音乐。该设备由身体背带、脚踝和手腕带组成,可以将音频转换为一系列震动脉冲,在24个接触点都能感觉到)”结合文章主要说明了一个名为“Not Impossible Labs”的科技公司设计了一种震动服,使聋人能够通过皮肤“感觉”音乐。文章介绍了这种震动服的工作方式,技术研发过程以及未来的应用前景。可知,故D选项“震动服让聋人感受音乐”最符合文章标题。故
36、选D。CBalancing preservation of the land with our desire to travel is a challenge for us travelers. When seeing cities face constant resource and waste problems, I couldnt help but think about how much travel can affect the environment.Back in my youth, I was an environmental activist. But over the ye
37、ars, I leave the lights on. I fly a lot. I drink out of plastic bottles. I eat a lot of meat. And I love fish, especially tuna. However, recently, Ive begun thinking harder about how travel affects the environment and how I affect the environment. In doing so, Ive tried to be a lot more aware of my
38、actions.I dont know if there is an easy solution for this problem. The most environmentally friendly activity is not to travel at all, but thats unrealistic and too extreme. Theres so much money in travel that I dont think the government and regulation can do much. Only when their profits are hurt w
39、ill hotels, operators, and the industry as a whole begin to listen. Instead, its all about the consumers. The only good way is to get people to be more environmentally conscious and make better decisions.Consumers have a lot of power. Why did Wal-Mart start selling only sustainable fish and whole mi
40、lk? Consumers wanted it. I think if we as travelers begin to demand more environmentally friendly practices and avoid companies with poor environmental records, we can change things.Now, I recycle more, I use fewer water bottles, I shut off the lights, Most importantly, I use operators and stay at p
41、laces that are reducing their environmental impact.Travel can destroy the environment but it doesnt have to. We have the power to make things better. We can do small things and demand more of the places we stay and visit. We can and should demand more of places, and of ourselves.8. Which of the foll
42、owing might be the best title for the text?A. My experiences of protecting the environment.B. Can we balance travel and the environment?C. Is there an easy way to solve environmental problems?D. How can we travel in an environmentally friendly way?9. Why does the writer list his actions over the yea
43、rs?A. To show he is wealthy.B. To tell he is fond of travelling.C. To indicate he has become less environmentally conscious.D. To explain his hobby.10. Whats the realistic way to solve the problem according to paragraph 3?A. People do not travel at all.B. The government takes effective measures.C. T
44、ourism industry follows environmental rules.D. Consumers become more environmentally conscious.11. What can be learned from the last paragraph?A. Travel will surely destroy the environment.B. Few things travelers can do to protect the environment.C. We can get a lot from the places we travel.D. What
45、 travelers do can make a difference to the environment.【答案】8. B 9. C 10. D 11. D【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议的文章。本文讲述了作者的疑问:能否将保护环境和旅游平衡好。还以自己的亲身经历以及故事举例说明人们能在日常生活中为实现上述平衡而做的小事。【详解】1.主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段第一句“Balancing preservation of the land with our desire to travel is a challenge for us travelers.”(如何平衡土地的保护和
46、我们的旅行愿望对我们旅行者是一个挑战)可知,本文讲述了作者的疑问:能否将保护环境和旅游平衡好。还以自己的亲身经历以及故事举例说明人们能在日常生活中为实现上述平衡而做的小事。因此文章的最佳标题可以是“我们能平衡旅行和环境吗?”。故选B。2.推理判断题。根据第二段第一句“Back in my youth, I was an environmental activist. ”可知,过去“我”是一个环保主义者,根据转折词but可知,前后句意相反,所以but后是讲在最近几年里,“我”已经变得不那么有环保意识了。由此可知,提这几年作者的行为,是为了表明作者已经变得不那么有环保意识了。故选C。3.细节理解题
47、。根据第三段的“Instead, its all about the consumers. The only good way is to get people to be more environmentally conscious and make better decisions.”(然而,这一切的出发点都是消费者。唯一的好办法是让人们更加环保,做出更好的决定。)可知,解决环保问题的实际方法是让消费者更加环保,做出更好的决定。故选D。4.细节理解题。根据最后一段前两句“Travel can destroy the environment but it doesnt have to. We
48、 have the power to make things better.”(旅行可以破坏环境,但它没有必要。我们有能力让事情变得更好。)可知,旅行者做的事对环境有很大影响。故选D。DMore than a billion people around the world have smart phones, almost all of which come with navigation (导航) apps such as Google or Apple Maps. This raises the questions we meet with any technology: what ski
49、lls are we losing? What abilities are we gaining?Talking with people whore good at finding their way around or using paper maps, I often hear lots of frustration with digital maps. North/South direction gets messed up, and you can see only a small sections at a time.But consider what digital navigat
50、ion aids have meant for someone like me. Despite being a frequent traveler, Im so terrible at finding my way that I still use Google Maps every day in the small town where I have lived for many years. What looks like an imperfect product to some has been a significant expansion of my own abilities.P
51、art of the problem is that reading paper maps requires specific skills. There is nothing natural about them. In many developed nations, including the U.S., one expects street names and house numbers to be meaningful references, and instructions such as “go north for three blocks and then west ” make
52、 sense. In Istanbul, in contrast, where I grew up, none of those hold true. For one thing, the locals rarely use street names. Why bother when a government or a military group might change them again? Besides, the city is full of winding, ancient alleys that meet newer avenues at many angles. Instru
53、ctions as simple as “go north”would require a helicopter or a bulldozer.Lets come back to my original questions. While we often lose some skills after leaving the work to technology, it may also allow us to expand our abilities. Consider the calculator: I dont doubt our arithmetic skills might have
54、dropped a bit as the little machines became common, but calculations that once boring and tricky are now much more straightforward and one can certainly do more complex calculations more confidently.12. What does the underlined word “frustration” in paragraph 2 mean?A. Convenience.B. Annoyance.C. Ex
55、citement.D. Explanation.13. What does digital map mean to the writer?A. Travelling friend.B. An imperfect product.C. A good helper.D. A learning tool.14. What can we learn from the fourth paragraph?A. The skills of reading maps are important.B. How Americans name street.C. America and Istanbul are d
56、ifferent in many ways.D. It is necessary to use navigation maps in Istanbul.15. Which of the following will the writer agree?A. Two paper maps are better than a digital one.B. Calculations become boring due to the use of calculators.C. Technology reduces our abilitiesD. When technology closes a door
57、, it opens one as well.【答案】12. B 13. C 14. D 15. D【解析】这是一篇议论文。作者在文章中赞成使用电子地图。作者认为虽然我们放弃了一些技能但同时我们也能扩展我们的能力,更加自信的处理一些复杂的问题。【12题详解】词义猜测题。根据画线词后文“North/South direction gets messed up, and you can see only a small sections at a time.(南北方向变得混乱,你一次只能看到一小部分地图)”可知,作者在与那些擅长找路或使用纸质地图的人交谈时,经常听到人们对电子地图进行这样负面评价。
58、由此推知,画线词意思为“烦恼”。A. Convenience.方便;B. Annoyance. 烦恼;C. Excitement.激动;D. Explanation.解释。故选B。【13题详解】细节理解题。根据第三段中“Despite being a frequent traveler, Im so terrible at finding my way that I still use Google Maps every day in the small town where I have lived for many years. What looks like an imperfect p
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
