天津专用2019高考英语二轮增分策略专题三阅读理解第二节分类突破十一主旨大意_标题归纳题优选习题.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
9 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 天津 专用 2019 高考 英语 二轮 策略 专题 阅读 理解 第二 分类 突破 十一 主旨 大意 标题 归纳 优选 习题
- 资源描述:
-
1、十一、主旨大意标题归纳题(20186月天津,C)Theres a new frontier in 3D printing thats beginning to come into focus:food.Recent development has made possible machines that print,cook,and serve foods on a mass scale.And the industry isnt stopping there.Food productionWith a 3D printer,a cook can print complicated chocol
2、ate sculptures and beautiful pieces for decoration on a wedding cake.Not everybody can do thatit takes years of experience,but a printer makes it easy.A restaurant in Spain uses a Foodini to “re-create forms and pieces” of food that are “exactly the same,” freeing cooks to complete other tasks.In an
3、other restaurant,all of the dishes and desserts it serves are 3D-printed,rather than farm to table.Sustainability(可持续性)The global population is expected to grow to 9.6 billion by 2050,and some analysts estimate that food production will need to be raised by 50 percent to maintain current levels.Sust
4、ainability is becoming a necessity.3D food printing could probably contribute to the solution.Some experts believe printers could use hydrocolloids(水解胶体) from plentiful renewables like algae(藻类) and grass to replace the familiar ingredients(烹饪原料).3D printing can reduce fuel use and emissions.Grocery
5、 stores of the future might stock “food” that lasts years on end,freeing up shelf space and reducing transportation and storage requirements.NutritionFuture 3D food printers could make processed food healthier.Hod Lipson,a professor at Columbia University,said,“Food printing could allow consumers to
6、 print food with customized nutritional content,like vitamins.So instead of eating a piece of yesterdays bread from the supermarket,youd eat something baked just for you on demand.”ChallengesDespite recent advancements in 3D food printing,the industry has many challenges to overcome.Currently,most i
7、ngredients must be changed to a paste(糊状物) before a printer can use them,and the printing process is quite time-consuming,because ingredients interact with each other in very complex ways.On top of that,most of the 3D food printers now are restricted to dry ingredients,because meat and milk products
8、 may easily go bad.Some experts are skeptical about 3D food printers,believing they are better suited for fast food restaurants than homes and high-end restaurants.46.What benefit does 3D printing bring to food production?A.It helps cooks to create new dishes.B.It saves time and effort in cooking.C.
9、It improves the cooking conditions.D.It contributes to restaurant decorations.答案B解析推理判断题。根据Food production下的第二句中的“.it takes years of experience,but a printer makes it easy.”可知,利用3D打印机打印食物省时省力。故答案为B。47.What can we learn about 3D food printing from Paragraph 3?A.It solves food shortages easily.B.It qu
10、ickens the transportation of food.C.It needs no space for the storage of food.D.It uses renewable materials as sources of food.答案D解析推理判断题。根据第三段中的“Some experts believe printers could use hydrocolloids(水解胶体) from plentiful renewables like algae(藻类) and grass to replace the familiar ingredients(烹饪原料).”
11、可知,3D打印机用的是可再生材料。故D项正确。48.According to Paragraph 4,3D-printed food .A.is more available to consumersB.can meet individual nutritional needsC.is more tasty than food in supermarketsD.can keep all the nutrition in raw materials答案B解析推理判断题。根据第四段中的“Food printing could allow consumers to print food with c
12、ustomized nutritional content,like vitamins.”可知,3D打印机打印食物可以满足个人的营养需求。故答案为B。49.What is the main factor that prevents 3D food printing from spreading widely?A.The printing process is complicated.B.3D food printers are too expensive.C.Food materials have to be dry.D.Some experts doubt 3D food printing.
13、答案C解析细节理解题。根据Challenges下的“On top of that,most of the 3D food printers now are restricted to dry ingredients.”可知,选项C正确。50.What could be the best title of the passage?A.3D Food Printing:Delicious New TechnologyB.A New Way to Improve 3D Food PrintingC.The Challenges for 3D Food ProductionD.3D Food Prin
14、ting:From Farm to Table答案A解析标题归纳题。本文介绍了一种美味的新科技3D食物打印,故A项适合作文章标题。一、题型解读记叙文、说明文和议论文三种文体所涉及的不同话题的阅读材料都会考查到标题归纳题。设问形式常有:(1)Which of the following can be the best title for the passage?(2)What can be a suitable title for the passage/text? (3)What is the best title for this passage?(4)The most suitable t
15、itle of this passage is .一个好的标题应具备三大特点:概括准确而又简短;针对性标题外延正好与文章内容相符;醒目能引发读者的阅读欲望。二、解题技巧1.“高度概括”定标题(1)所选文章标题须能概括全文的中心内容。标题是文章的点睛之笔,是文章的灵魂和门面。为吸引读者的注意,标题往往比较醒目。(2)一般文章的标题可根据主题句来判断,但在某些文章中,如记叙文,没有明确的主题句,需要根据文中的事实细节,查找文章的“主线”,归纳出文章的主题。2.文章标题三特点(1)形式一般为单词、短语或句子,短语居多;(2)短小精悍,精确性强;(3)涵盖性强,能覆盖全文大意。例如:【真题感悟】中第5
16、0题,要求概括标题,文章主要介绍了3D打印技术在食物上的应用取得了进展,但目前仍面临着许多方面的挑战。所以用标题“3D Food Printing:Delicious New Technology”。考生做此题时一定要注意选项的内容必须要能概括整个文章的内容,不能以偏概全。如B、C、D选项的内容在文章中都有所涉及,但不足以概括全文,所以需要考生正确概括全文的主旨大意。A(2018天津十二区县二模)Tears of relief and shouts of joy rang out at the San Jose Mine in northern Chile when 33 miners wer
17、e lifted to freedom,one by one.The men,ranging from 19 to 63 years old,have been buried alive since a cave in the copper and gold mine they were working collapsed on August 5,2010.It is the longest time anyone has ever survived being trapped underground.After the collapse,the men found an emergency
18、shelter off one of the mines tunnels.The temperature in the dark shelter was around 90 degrees Fahrenheit.For more than two weeks,the miners water came from the tanks on their work vehicles.They shared a supply of food that was meant to last for only 48 hours.The miners were totally isolated until r
19、escue teams made contact with the men on August 22.They sent a note to the surface explaining their situation.Rescuers drilled small holes to reach the cave and sent down supply tubes containing food,water,clothes,medicine,fresh air and other supplies.They also received letters from their families,a
20、 television set and games.Additional collapses slowed down rescue efforts.Finally,a tunnel was built that could fit a 13-foot rescue capsule(救生舱),called the Pheonix.The escape hole measures 28 inches across,a tight fit for the twisting 20 minutes,2,041-foot ride.The first miner reached the surface j
21、ust after midnight on October,13.The rescue mission was faster than expected,and all 33 men had been brought to safety by late the same day.The miners were met by family members who were waiting at Camp Hope,a settlement of tents near the mine.Chiles president,Sebastian Pinera,cheered at the scene a
22、nd hugged the miners.“We made a promise never to give up,and we kept it,” he said.After an immediate medical exam,the men were airlifted to the nearest hospital for 48 hours of observation.1.How long were the rescued miners trapped in the mine?A.About 48 hours.B.About two weeks.C.One month and a hal
23、f.D.More than two months.答案D解析细节理解题。根据第一段中的“a cave in the copper and gold mine they were working collapsed(倒塌) on August 5,2010”和倒数第二段第四、五句“The first miner reached the surface just after midnight on October,13.all 33 men had been brought to safety by late the same day.”可知,所有被营救出来的矿工已被困了两个多月。2.Which
24、of the following doesnt belong to the rescue work?A.The water from the tanks.B.Small holes drilled to reach the cave.C.A tunnel built to fix a rescue capsule.D.Letters,games and a TV set from the surface.答案A解析细节理解题。根据第二段第三句“For more than two weeks,the miners water came from the tanks on their work v
25、ehicles.”可知,矿工们起初两个多星期饮用的水是作业车辆水箱中原先就有的,不属于救援工作。故选A。3.What can we learn from the text?A.All miners reached the surface just after midnight on October 13.B.The loss of the mine collapse.C.The health condition of the trapped miners.D.The concern of Chiles president about the mine collapse.答案D解析推理判断题。根
26、据最后一段第二句“Chiles president,Sebastian Pinera,cheered at the scene and hugged the miners.We made a promise never to give up,and we kept it, he said.”可知,智利总统对矿难非常关切。故选D。4.According to the text,the rescued miners .A.received medical examination in a hospital at firstB.could go home immediately they got o
27、ut of the mineC.had to stay in a hospital for two days before going homeD.felt relieved to see their family members taken good care of答案C解析细节理解题。根据最后一段末句“After an immediate medical exam,the men were airlifted to the nearest hospital for 48 hours of observation.”可知矿工获救后被送往最近的医院进行为期两天的观察。故选C。5.The bes
28、t title for the text should be .A.Disaster at the MineB.A Miracle at the MineC.Efforts of Great ChileansD.Miserable Life of Chilean Miners答案B解析标题归纳题。本文主要描述了在营救者不懈的努力以及矿工们的顽强毅力下,智利矿难的营救工作取得了圆满成功,33名矿工在困于矿井两个多月后终于获救,这可以说是一个生命的奇迹。B(2018和平区二模)Since the 1970s,scientists have been searching for ways to li
29、nk the brain with computers.Brain-computer interface(界面)(BCI) technology could help people with disabilities send commands to machines.Recently,two researchers,Jose Milan and Michele Tavella from the Federal Polytechnic school in Lausanne,Switzerland,demonstrated(展示) a small robotic wheelchair direc
30、ted by a persons thoughts.In the laboratory,Tavella operated the wheelchair just by thinking about moving his left or right hand.He could even talk as he watched the vehicle and guided it with his thoughts.“Our brain has billions of nerve ceils.These send signals through the spinal cord(脊髓) to the m
31、uscles to give us the ability to move.But spinal cord injuries or other conditions can prevent these weak electrical signals from reaching the muscles,” Tavella says.“Our system allows disabled people to communicate with external world and also to control devices.”The researchers designed a special
32、cap for the user.This head cover picks up the signals from the scalp(头皮) and sends them to a computer.The computer interprets the signals and commands the motorized wheelchair.The wheelchair also has two cameras that identify objects in its path.They help the computer react to commands from the brai
33、n.Prof.Milan,the team leader,says scientists keep improving the computer software that interprets brain signals and turns them into simple commands.“The practical possibilities that BCI technology offers to disabled people can be grouped in two categories:communication,and controlling devices.One ex
34、ample is this wheelchair.”He says his team has set two goals.One is testing with real patients,so as to prove that this is a technology they can benefit from.And the other is to guarantee that they can use the technology over long periods of time.6.BCI is technology that can .A.help to update comput
35、er systemsB.link the human brain with computersC.help the disabled to recoverD.control a persons thoughts答案B解析细节理解题。根据第一段可知,人类一直在寻找把人脑和电脑联系在一起的方法,BCI可以帮助残疾人向机器发布命令。由此可知,BCI是一种可以连接人脑和电脑的技术。7.How did Tavella operate the wheelchair in the laboratory?A.By controlling his muscles.B.By talking to the mach
36、ine.C.By moving his hand.D.By using his mind.答案D解析细节理解题。根据第三段第一句“In the laboratory,Tavella operated the wheelchair just by thinking about moving his left or right hand.”可知,特维拉通过想着移动左手或右手,就可以操作轮椅了。说明他通过思维来控制轮椅。8.Which of the following shows the path of the signals described in Paragraph 5?A.scalpcomp
37、utercapwheelchairB.computercapscalpwheelchairC.scalpcapcomputerwheelchairD.capcomputerscalpwheelchair答案C解析细节理解题。根据第五段第前三句“The researchers designed a special cap for the user.This head cover picks up the signals from the scalp(头皮) and sends them to a computer.The computer interprets the signals and c
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-381440.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
五年级上语文作业课件-期中综合测试 语文S版.PPT
