安徽省芜湖市第一中学2023-2024学年高一英语上学期10月月考试卷(Word版附解析).docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
3 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 安徽省 芜湖市 第一 中学 2023 2024 学年 英语 上学 10 月月 考试卷 Word 解析
- 资源描述:
-
1、芜湖一中2023级高一年级10月份教学质量诊断测试英语试卷第一部分 阅读(共两节,满分40分)第一节(共11小题;每小题2.5分,满分27.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。AReading can make you feel less alone and more connected with the world at large. It can open your eyes to issues, successes and challenges that you never dreamed of, and take you to faraway plac
2、es. Here are the top books all teens should read before they turn 18. A Wrinkle in Time by Madeleine LEngleThough this book recently became popular again due to the release of the movie version, the movie is not a substitute for this beautiful story about family and the process of becoming who you t
3、ruly are through the angle of space and time exploration. Wonder by R. J. PalacioAuggie was born with a facial difference that kept him out of school for years. In fifth grade, he discovers what its like to long for normalcy and also that difference can be the most meaningful teacher. Brown Girl Dre
4、aming by Jacqueline WoodsonThe author shares beautiful poetry that will speak to teenagers about her experience of growing up in the South as an African-American in the 1960s and 1970s. The poems are charged with the themes of self-awareness and identity. The Four Agreements by Don Miguel RuizThe at
5、tractive advice given in this book is perfect for teens going off to college or beginning a new stage of independence. It is a book that can be reread all throughout life without losing its power.1. What is special about A Wrinkle in Time?A. It shows a teens difference.B. Its about space exploration
6、.C. It has been adapted for film.D. It has opened teenagers eyes.2. Whose book is based on personal experience?A. Jacqueline Woodsons.B. R. J. Palacios.C. Madeleine L Engles.D. Don Miguel Ruizs.3. Which book is intended for teens stepping into a novel life?A. A Wrinkle in Time.B. Wonder.C Brown Girl
7、 Dreaming.D. The Four Agreements.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】【导语】这是一篇应用文。文章介绍了青少年在18岁之前应该读的4本顶级书籍。【1题详解】细节理解题。根据文章第二段“Though this book recently became popular again due to the release of the movie version,(尽管这本书最近因为电影版的发行而再次流行起来)”可知“A Wrinkle in Time时间的皱纹”这本书因为电影版的发行而再次流行起来,即这本书被改变成电影;故选C项。【2题详解】细节理解题。根据文
8、章第四段“The author shares beautiful poetry that will speak to teenagers about her experience of growing up in the South as an African-American in the 1960s and 1970s.(作者分享了一些优美的诗歌,这些诗歌将向青少年讲述她在20世纪60年代和70年代作为非裔美国人在南方成长的经历)”可知Jacqueline Woodson写的“Brown Girl Dreaming 棕色女孩梦”是根据作者的个人经历来编写的;故选A项。【3题详解】细节理解题
9、。根据文章最后一段“The attractive advice given in this book is perfect for teens going off to college or beginning a new stage of independence. It is a book that can be reread all throughout life without losing its power.(这本书中给出的有吸引力的建议非常适合青少年去上大学或开始独立的一个新阶段)”可是Don Miguel Ruiz写的“The Four Agreements四个约定”适合青少年
10、将去上大学或者开始独立的一个新阶段,即这本书适合即将步入新的生活的青少年们;故选D项。BFinally came Wednesday! I walked onto campus (校园) feeling nervous even though I had walked on these same grounds for two years because my junior high school is next door. Everything looked and felt different now that I was in senior high.I looked at my sch
11、edule (时间表). First period-German. Our German teacher was very friendly and I liked her from the beginning. What I didnt like, though, was that I was surrounded by students from other grades, with only five familiar faces.Then I had to walk all the way across campus and up three flights of stairs to
12、get to my second period- biology. Our biology teacher is Ms Campeau, and I think that she will teach us a lot this year because she is very to the point. She also has her unique way of saying “be quiet”; she says “alligator”. She explained that she is the king, or should I say queen, of the class be
13、cause alligators are the “king of the swamps(沼泽)”.My third class was English. After surviving two periods without too much of a challenge, I began to feel good. However, the third period changed everything. Mr Valassidis, my English teacher, told us that we would have to write 40 essays (文章) and rea
14、d AP-level books such as The Odyssey this year. I love reading and writing, but 40 ESSAYS?AP-level books? Now I was scared. He also talked about how important it was to be focused. Last year was not a very “focused” year for me. While doing homework, I was often talking on the phone, or busy with a
15、conversation online. I planned on stepping it up this year because I wanted to stay an honour(荣誉) student.4. What did the author mainly write about in this passage?A. Her new teachers.B. Her plan for the new year.C. Her first day of senior high.D. Her schedule for Wednesday.5. What should students d
16、o when Ms Campeau says “alligator”?A. Sit still.B. Stop talking.C. Look at the blackboard.D. Listen carefully.6. How did the author find her first two classes?A. Unattractive.B. difficult.C. Very tiring.D. Very easy.7. Why did the author feel scared during the third period?A. She couldnt focus on he
17、r work.B. She found the class demanding.C. She didnt like the teacher.D. She did poorly at school.【答案】4. C 5. B 6. D 7. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。作者介绍了自己的第一天高中生活。【4题详解】主旨大意题。根据文章中作者对一天课程的介绍,结合第一段“Finally came Wednesday! (终于到了星期三!)”以及“Everything looked and felt different now that I was in senior high.(现在我上高中了
18、,一切看起来和感觉起来都不一样了)”可知,本文主要讲述的是作者的第一天高中生活。故选C。【5题详解】细节理解题。根据第三段“She also has her unique way of saying “be quiet”; she says “alligator”.( 她也有自己独特的表达“安静”的方式;她说“鳄鱼”)”可知,当Compeau老师说“alligator”时,就表明她在要求大家安静,同学们就应该停止说话。故选B。【6题详解】细节理解题。根据最后一段“After surviving two periods without too much of a challenge, I beg
19、an to feel good.(前两门课都没有太大挑战性,我感觉还不错)”可知,作者感觉前两门课不难。故选D。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“Mr Valassidis, my English teacher, told us that we would have to write 40 essays (文章) and read AP-level books such as The Odyssey this year. I love reading and writing, but 40 ESSAYS?AP-level books? Now I was scared.(我的英语老师Va
20、lassidis先生告诉我们,今年我们必须写40篇文章,并阅读像奥德赛(The Odyssey)这样的AP级书籍。我喜欢阅读和写作,但40篇散文?AP-level书?现在我害怕了)”可推知,作者担心这门课的原因是这门课的要求很高。故选B。CWe all know the feelingyou want to check what someone you care about has been up to on social media (社交媒体), and suddenly you find you are refused. Its the start of mixed feelingswh
21、en did this happen? Did I do anything wrong? What are they trying to hide from me?And thats what half of Chinese parents have to deal with when they try to browse (浏览) their childrens WeChat Moments, also known as “Friends Circle”. According to a survey by Tencent, about 52 percent of WeChat users a
22、ged 18 to 29 block their parents on Moments. The young interviewees said that parents “are worried about everything”, along with reasons such as fear of parents disagreement, avoiding parents nagging (唠叨), and protecting their private life. Xie Yun, a 26-year-old, said that while she didnt block her
23、 parents completely, they were in a specific group with which she only shared positive posts. “I dont want my parents to see failures in my life,” she said. Once her parents saw a Moments picture of her hand getting burned while cooking, and they traveled all the way to her city to make sure she was
24、 all right.The report also found that more than 49 percent of Chinese parents use WeChat as a main tool to communicate with their children. Roughly 36 percent of the parents who took the survey said they checked every post made by their children. When asked how they would respond to being blocked, s
25、ome parents said they would start a conversation with their children to find out the reason, while others said they wouldnt care. And some parents just were shrewder than their kids in this hide-and-seek game online. “I didnt realize I was blocked until I compared what I could see on my phone to wha
26、t my sons aunt could see,” said Chen, a mother of a 27-year-old son. “I chose to remain silent on this and now Im following my sons posts through his aunt.”8. What causes mixed feelings according to Paragraph 1?A. Stress from being controlled.B. Being turned down on social media.C. Checking social m
27、edia frequently.D. Anxiety about the safety on social media.9. What can we know about Xie Yuns WeChat Moments?A. It didnt have pictures.B. It only had positive posts.C. It was set to be seen by herself.D. It was open to her parents partly.10. What does the underlined word “shrewder” mean?A. Calmer.B
28、. Securer.C. Smarter.D. Tougher.11. What does the text mainly talk about?A. Tough parent-child communication on WeChat.B. Changes on the current parent-child relationship.C. Arguments about whether to block parents.D. Ways to avoid being blocked on WeChat.【答案】8. B 9. D 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介
29、绍了微信上孩子们不想让父母看自己的朋友圈、屏蔽父母这一现象。【8题详解】细节理解题。由第一段中的“We all know the feelingyou want to check what someone you care about has been up to on social media (社交媒体), and suddenly you find you are refused. Its the start of mixed feelingswhen did this happen? (我们都知道这种感觉你想在社交媒体上查看你所关心的人在做什么,突然你发现自己被拒绝了。这是复杂情绪的开
30、始这是什么时候发生的?)”可知,被拒绝在社交媒体上查看你所关心的人在做什么,导致了复杂的情绪。故选B项。【9题详解】推理判断题。由第二段中的“According to a survey by Tencent, about 52 percent of WeChat users aged 18 to 29 block their parents on Moments. (根据腾讯的一项调查,大约52%的18岁至29岁的微信用户屏蔽了父母的朋友圈)”和“Xie Yun, a 26-year-old, said that while she didnt block her parents comple
31、tely, they were in a specific group with which she only shared positive posts. (26岁的谢云说,虽然她没有完全屏蔽父母,但他们属于一个特定的群体,她只与他们分享积极的观点)”可知,谢云与父母只分享积极的观点,可得出谢云的朋友圈对父母部分可见。故选D项。【10题详解】词句猜测题。由最后一段中的“And some parents just were shrewder than their kids in this hide-and-seek game online. “I didnt realize I was blo
32、cked until I compared what I could see on my phone to what my sons aunt could see,” said Chen, a mother of a 27-year-old son. “I chose to remain silent on this and now Im following my sons posts through his aunt.”(有些家长在网上捉迷藏游戏中比他们的孩子shrewder。“直到我把我在手机上看到的东西和我儿子的阿姨看到的东西进行比较,我才意识到我被屏蔽了,”一个27岁的儿子的母亲Che
33、n说)”可知,母亲Chen通过把自己的看到的东西和别人手机上看到的东西进行比较,发现自己被屏蔽了,这是一种聪明的做法,shrewder在此处意为“Smarter (更聪明的)”。故选C项。【11题详解】主旨大意题。由第一段中的“We all know the feelingyou want to check what someone you care about has been up to on social media (社交媒体), and suddenly you find you are refused. Its the start of mixed feelingswhen did
34、 this happen? (我们都知道这种感觉你想在社交媒体上查看你所关心的人在做什么,突然你发现自己被拒绝了。这是复杂情绪的开始这是什么时候发生的?)”和第二段中的“And thats what half of Chinese parents have to deal with when they try to browse (浏览) their childrens WeChat Moments, also known as “Friends Circle”. According to a survey by Tencent, about 52 percent of WeChat user
35、s aged 18 to 29 block their parents on Moments. (这也是半数中国家长在浏览孩子的微信时刻(也称为“朋友圈”)时必须面对的问题。根据腾讯的一项调查,在18岁至29岁的微信用户中,约有52%的人会屏蔽父母的朋友圈)”可知,文章主要讲微信上孩子们不想让父母看自己的朋友圈、屏蔽父母这一现象,体现了微信上亲子沟通的艰难,A项“微信上艰难的亲子沟通”符合句意。故选A项。第二节(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Everyone wants to be happy eve
36、ry day, but sometimes we come across some problems which make us feel bad. There are a few ways that we can use to help ourselves to be happier every day. Measure your progress not your distance to the goal. When looking at your goals, remember to look at how far you have come towards achieving them
37、. _12_ you will always have a negative feeling. When you measure yourself against where you started, you will be recognizing your achievements, and those deserve to be celebrated._13_. Expressing your appreciation for what you have is an important happiness strategy. Its one that is worth doing on a
38、 daily basis. If youre having trouble thinking of things, you may be thinking too small. You need to widen your view. You can think about nature: the trees, the sun and the sound of a running stream. You can also think about people: family and friends with whom you are grateful to have a relationshi
39、p. _14_Help other people. There are many benefits that come from helping others, whether helping someone you know or volunteering for a community._15_ Studies have shown that people who volunteer live longer. Volunteering is also a great tool in the fight against depression because its easier to tem
40、porarily forget your problems when you turn your attention to the needs of others. Besides, its an extremely pleasing activity. _16_ and you will have a happier life!A Express your thanks.B. Youve probably heard this before.C. We all have much to be grateful for.D. Use these tips in all areas of you
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-382879.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
