分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 19

类型安徽省蚌埠第二中学2023-2024学年高三上学期期中考试英语试题(Word版附解析).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:382932
  • 上传时间:2025-11-29
  • 格式:DOCX
  • 页数:19
  • 大小:48.29KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    安徽省 蚌埠 第二 中学 2023 2024 学年 上学 期中考试 英语试题 Word 解析
    资源描述:

    1、蚌埠二中2023-2024学年度高三第一学期期中考试英语试题第一部分 听力(共两节,满分30分)略第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题,每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A,B,C和D四个选项中,选出最佳选项。AIf youre interested in pushing yourself academically while experiencing college life, our Summer Programs for Pre-College Students (SPP) can be ideal for you. Our long-ru

    2、nning summer term pre-college offerings include a choice of one-, two-, three-, and six-week programs that prepare you for success in college. With five exciting and challenging pre-college summer programs to choose from, you can earn college credit, discover a new subject area, perform cutting-edge

    3、 research in university labs, or immerse yourself in hands-on learning.Academic lifeSSP invites you to join other highly motivated teens from 87 countries in our summer programs for high school students and take the leap into college life and academics. You can take college courses alongside undergr

    4、aduates either on campus or online. And you can also earn up to eight college credits by conducting in-depth STEM research with individual instructors or as part of a group project. Or, you can immerse yourself in a variety of inspiring noncredit seminars (研讨会) that combine lectures with experientia

    5、l learning, discussions, and projects.Campus/Residence lifeEmbracing college life is an exciting experience. Whether you live on campus or commute, youll get to know the ins and outs of college and city life. If you live on campus, you will stay in the residence hall, sharing a room and participatin

    6、g in dorm activities. There are typically two students per room and safety is our highest priority: residence halls have live-in university staff and 24-hour security. Resident program assistants provide guidance, coordinate and lead social activities, ranging from group activities that include come

    7、dy shows to field trips.Your hard work will be combined with social events and fun activities and youll still have time for your own adventures on campus! Email the SPP office at sppofficemail.edu.1. What does SPP aim to do?A. To help college students to achieve academic success.B. To provide admiss

    8、ion guidelines for pre-college students.C. To get high school students well-prepared for college life.D. To encourage students to participate in hands-on learning.2. What are students supposed to do to earn the required credits?A. Attend various seminars.B. Finish the courses online.C. Carry out STM

    9、E research.D. Join in experiential learning.3. What can we know about students living on campus?A. They can organize social activities.B. They are provided with good security.C. They will have access to a single room.D. They are advised to direct comedy shows.【答案】1 C 2. C 3. B【解析】【导语】这是一篇应用文。文章主要介绍了

    10、几个大学预科学生暑期课程(SPP)。【1题详解】细节理解题。根据文章第一段“Our long-running summer term pre-college offerings include a choice of one-, two-, three-, and six-week programs that prepare you for success in college.(我们长期的夏季学期大学预科课程包括一、二、三和六周的课程,为你在大学取得成功做好准备)”可知,SPP的目标是让高中生为大学生活做好充分准备。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Academic life部分的“And

    11、 you can also earn up to eight college credits by conducting in-depth STEM research with individual instructors or as part of a group project.(你还可以通过与个人导师或作为小组项目的一部分进行深入的STEM研究,获得最多8个大学学分)”可知,学生应该通过进行STEM研究来获得所需的学分。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Campus/Residence life部分的“There are typically two students per room

    12、and safety is our highest priority: residence halls have live-in university staff and 24-hour security.(每个房间通常住两名学生,安全是我们的首要任务:宿舍有住校工作人员和24小时保安)”可知,住在校园里的学生有很好的安全保障。故选B。BThe kitchen is not just where we prepare meals. In many places, the kitchen is the heart of the home. Its where we connect with ou

    13、r family and friends. We have open talks about our pleasures and problems we met during the day while we make dinner or have a bite to eat. So, it can be a very busy room in the house.Sometimes you need order in the kitchen for things to run smoothly. And sometimes you need one person to be in charg

    14、e. Imagine you are cooking dinner for your friends. As you are making the soup, your friend Sara tastes it and says, “This needs more salt.” So, she adds more salt. Harlan comes to taste your soup and throws some fresh black pepper into the pot and some dried herbs. Cecilia tastes the soup and pours

    15、 in some vinegar. What will the soup be like?You are happy to spend time with your friends. But, quite frankly, all their opinions about your soup are becoming annoying. Worst of all, you taste the soup and its awful! And that is where we get the expression “too many cooks spoil the soup”.This expre

    16、ssion describes an age-old problem: If too many people help to complete a task, it may not go very well. But, you may think, “If many people are trying to get something done, the task will get done faster.” After all, American English also has the expression “many hands make light work”.To answer th

    17、at point, I will draw your attention to the word “cook”. Now, the cook is the leader in the kitchen. They may have assistants to help them. But the cook has the final say. So, what if a kitchen has many cooks? Who is the leader? Everyone! And thats where the trouble comes.4. What does the author thi

    18、nk of the kitchen according to the first paragraph?A. It is crowded in many houses.B. It is where we feed our body and soul.C. It helps to brighten up peoples day.D. It serves as the most useful place in a home.5. Why does the author take “your friends” as an example?A. To describe a common phenomen

    19、on (现象).B. To vividly introduce a saying.C. To explain a way to be a good cook.D. To stress the importance of teamwork.6. Which situation agrees with “too many cooks spoil the soup”?A. A group of students get a task done together.B. Some volunteers discuss how to help others.C. Five designers want t

    20、heir own idea to be accepted.D. Many retired workers learn how to be a cook.7. Which of the following is the best title for the text?A. What Happens with Too Many Cooks in the Kitchen?B. Should a Cook Be Open to Suggestions?C. What Could a Cook Do to Everyones Satisfaction?D. Why Will Too Many Cooks

    21、 Work in the Kitchen?【答案】4. B 5. B 6. C 7. A【解析】【导语】本文为一篇说明文。文章主要通过厨房里的场景介绍了习语“too many cooks spoil the soup (人多反误事)”的意义。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“Its where we connect with our family and friends. We have open talks about our pleasures and problems we met during the day while we make dinner or have a bite

    22、 to eat. So, it can be a very busy room in the house. (这是我们与家人和朋友联系的地方。我边做饭边和朋友谈论我们白天遇到的问题和乐趣。因此,这是家里非常忙的一个地方。)”可知,厨房不仅仅是我们准备食物的地方,也是与人坦诚沟通的地方,因此这里能满足我们身心的需求,故选B。【5题详解】推理判断题。根据文章第二段“As you are making the soup, your friend Sara tastes it and says, “This needs more salt.” So, she adds more salt. Harla

    23、n comes to taste your soup and throws some fresh black pepper into the pot and some dried herbs. Cecilia tastes the soup and pours in some vinegar. What will the soup be like? (当你在做汤时,你的朋友Sara尝了一下,说:“需要再加点盐”。因此,她加了一些盐。Harlan过来尝了一下,放了一些黑胡椒和干草药在里面。Cecilia尝了一下,加了一些醋。汤会成什么样子呢?)”和第三段“Worst of all, you ta

    24、ste the soup and its awful! And that is where we get the expression “too many cooks spoil the soup”. (最糟糕的是,你尝了一下,觉得太难喝了!我们也就是从这里得出了“人多反误事”这一习语。)”可知,作者在第二段中描述了做汤的场景,第三段得出了这一习语,故作者用朋友的例子是为了引出这一习语,故选B。【6题详解】推理判断题。根据文章第三段“But, quite frankly, all their opinions about your soup are becoming annoying. (但是

    25、,坦白说,她们给出的关于你的汤的意见就变得很烦。)”和最后一段“So, what if a kitchen has many cooks? Who is the leader? Everyone! And thats where the trouble comes. (因此,如果一个厨房有很多厨师怎么办呢?谁是领导?每个人都是!这也就是问题所在的地方。)”可知,多人的意见导致做出很糟糕的人汤,因此做主的人多反会误事,故C项“五个设计师希望自己的想法被采纳”与习语描述的情境相符,故选C。【7题详解】主旨大意题。根据文章最后一段“So, what if a kitchen has many coo

    26、ks? Who is the leader? Everyone! And thats where the trouble comes. (因此,如果一个厨房有很多厨师怎么办呢?谁是领导?每个人都是!这也就是问题所在的地方。)”可知,文章通过厨房里的太多人做主场景的描写,介绍了习语“too many cooks spoil the soup (人多反误事)”的意义。故A项“厨房里厨师太多会发生什么?”符合本文标题,故选A。CAfter bikes and umbrellas are made sharable across China, some companies started eyeing

    27、 the fitness market, so shared gym rooms have hit the streets in Beijing.Unlike common gyms that provide large, open spaces for many members to share at the same time, the newly built shared gym rooms are small, stand-alone rooms for a person to use, often set up near living communities.Every four-s

    28、quare-meter room is equipped with a treadmill (跑步机) an air cleaner, a mirror, a television and an air conditioner, and users can let down the curtains for privacy. When exercising, users can listen to music, watch movies and check emails by connecting to the Internet by the screen fixed on the tread

    29、mill. Theres no shower or washbasin.Similar to using a shared bike, users can locate a shared gym room by smartphone application, book a room in advance and then need to scan a QR code for use. A refundable deposit (保证金) of 99 yuan is required, and users are charged 1 yuan every 5 minutes.The shared

    30、 gym rooms are created by Misspao, a Beijing-based technology company founded in July. Within several months since it was founded, the company has already raised over 100 million yuan, Yicai Global reports. The idea of the shared fitness experience is not entirely nascent. Last December, the Shangha

    31、i-based technology company VRUN set up shared treadmills in office and apartment buildings.The sharing economy is still becoming popular in China. According to Yicai Global, confident investors are pouring millions into sharing start-ups. In March, the State Information Center published a report whi

    32、ch predicts that the total value of Chinas sharing economy will see a yearly growth of 40% in the coming years, and it is expected to make a great contribution to the countrys GDP.8. What makes the shared gym room different from the common one?A. Holding one person at a time.B. Standing in the livin

    33、g zone.C. Offering open spaces.D. Having some advanced equipment.9. What do people need to do to use the shared gym room?A. Let down curtains for privacy.B. Pay 100 yuan first.C. Use a smartphone.D. Have a shower before exercise.10. What does the underlined word “nascent” in paragraph 5 mean?A. Simp

    34、le.B. Popular.C. Satisfying.D. New.11. What is the authors purpose of writing the text?A. To advertise a technology company.B. To introduce shared gym rooms.C. To support the shared gym rooms.D. To predict the future of shared gym rooms.【答案】8. A 9. C 10. D 11. B【解析】【导语】这是一篇说明文。作者介绍了新兴产业:共享健身房,以及共享健身

    35、房的一些特点和使用方法,以及这个项目的创立过程等。【8题详解】细节理解题。根据第二段“Unlike common gyms that provide large, open spaces for many members to share at the same time, the newly built shared gym rooms are small, stand-alone rooms for a person to use, often set up near living communities.(与普通健身房不同的是,新建的共享健身房是供个人使用的小型独立房间,通常设置在生活社

    36、区附)”可知,共享健身房和普通健身房的不同之处在于,共享健身房每次只容纳一个人。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第四段“Similar to using a shared bike, users can locate a shared gym room by smartphone application, book a room in advance and then need to scan a QR code for use. A refundable deposit(保证金) of 99 yuan is required, and users are charged 1 yuan e

    37、very 5 minutes.(与共享单车类似,用户可以通过智能手机应用程序定位共享健身房,提前预订房间,然后需要扫描二维码才能使用。用户需缴纳99元可退还的押金,每分钟收费1元)”可知,需要智能手机才能使用APP扫码,故想要使用共享健身房的用户需要一部智能手机。故选C。【10题详解】词义猜测题。根据画线词后的“Last December, the Shanghai-based technology company VRUN set up shared treadmills in office and apartment buildings.(去年12月,总部位于上海的科技公司VRUN在办公楼

    38、和公寓楼里设置了共享跑步机)”|可知,这个共享健身体验的观点不是新的。故选D。【11题详解】推理判断题根据第一段“After bikes and umbrellas are made sharable across China, some companies started eyeing the fitness market, so shared gym rooms have hit the streets in Beijing.(在自行车和雨伞在中国被共享之后,一些公司开始关注健身市场,因此共享健身房开始在北京的街道上出现)”可知,文章由第一段的话题引出共享健身房的一些特点和使用方法,以及这

    39、个项目的创立过程z。由此推知,作者写这篇文章的目的是介绍共享健身房。故选B。DIf youve ever driven across the United States of America, you have passed beneath the wings of a courageous songbird smaller than your palm, light as your change pocket, feathered in bright blue and yellowish-brown called the cliff swallow (崖燕). Where other ani

    40、mals flee the human footprint, cliff swallows dont. They should properly be called the bridge swallow, for our steel spans have furnished it with more nesting sites. Once a bird of the western mountains, in the last century cliff swallows have spread onto the Great Plains and across them, making the

    41、ir mud nests under bridges, works of birds engineering no less impressive than our own.For the last four decades Brown has paid annual visits to more than two hundred nesting sites in Nebraska, trying to figure out what makes swallow societies success or fail. “Ninety-eight percent of cliff swallows

    42、 in western Nebraska,” Brown said; “are within fifty feet of a road.”Near a road, of course, is the most dangerous place an animal can live. When Brown began studying swallows in the 1980s, he often picked up dead swallows on the roads, wings broken and heads crushed (压变形). However, Brown found swal

    43、low roadkill had been decreasing. By 2011 it had dropped to four. Somehow swallows had become harder to kill.He found his answer. When he stretched a tape measure from the birds shoulders to their outermost feathers, he found car struck swallows had longer wings than the average bird he caught in hi

    44、s nets. Brown immediately understood the significance. Traffic was weeding slower long-winged swallows from the population and favoring the quicker, short-winged ones -Darwinian selection in action. “Centuries ago . cliff swallows had existed largely beyond human influence; now they were so involved

    45、 in our world that our infrastructure (基础设施) had influenced their DNA,” Brown said. Cliff swallows were rare winners of concrete and steel. Yet their success had come at a cost to the long-winged swallows erased from the population and to the birds altered genes themselves. They had been shaped by t

    46、he road.12. What is special about cliff swallows?A. They flee steel and concrete.B. They are good at social engineering.C. They take on colors of the background.D. They take advantage of human footprint.13. What leads to cliff swallows survival from the roadkill?A. Human aid.B. Traffic control.C. Na

    47、tural selection.D. Infrastructure improvement.14. What did cliff swallows success cost them?A. Habitat loss.B. Genetic abnormalities.C. Dramatic declines in population.D. Removal of a genetic characteristic.15. The text is most likely taken from a book about _.A. road ecologyB. DNA profilingC. urban

    48、 developmentD. biological diversity【答案】12. D 13. C 14. D 15. A【解析】【导语】本文是一本书的节选,为说明文。文章介绍了人类的道路设施改变了崖燕的筑巢地点,进而改变了其基因。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“Where other animals flee the human footprint, cliff swallows dont. They should properly be called the bridge swallow, for our steel spans have furnished it with mo

    49、re nesting sites.(其他动物会逃离人类的足迹,崖燕却不会。它们应该被恰当地称为桥燕,因为我们的钢桥为它们提供了更多的筑巢地点)”可知,和其他动物远离人类足迹不同,崖燕利用人类的设施建筑巢穴。故选D。【13题详解】推理判断题。根据第三、四段中整体内容可判断,被车撞死的崖燕逐渐减少,是因为移动不够敏捷的长羽崖燕被慢慢淘汰,由此可知,是自然抉择使得崖燕这个族群可以幸存下来。第四段的最后一句“Traffic was weeding slower long-winged swallows from the population and favoring the quicker, shor

    50、t-winged ones -Darwinian selection in action.(交通拥堵使速度较慢的长羽崖燕从种群中消失,而青睐速度较快的短羽崖燕达尔文选择在起作用)”也是明证。故选 C。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“Yet their success had come at a cost to the long-winged swallows erased from the population and to the birds altered genes themselves.(然而,它们的成功是有代价的长羽崖燕从种群中消失,它们的基因也发生了改变)”可知,长羽崖燕

    51、在种群适者生存的过程中消失了,从而也导致这种遗传特征在种群中不复存在。故选 D。【15题详解】推理判断题。文章讲述了崖燕改变筑巢地点后,从道路的牺牲者,到为了适应新的生存环境族群产生基因改变,可知本文很可能是选自有关道路生态的一本书籍。道路生态学是研究道路对生态系统的影响的科学。故选 A。第二节 七选五(共5小题,每小题2.5分,满分12.5分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多于选项。Museums become the next stop many students want to visit at their leisure. _16_ Howev

    52、er, the experience of visiting a museum could be quite disappointing if not done right, even for the experienced museumgoers._17_. No matter how much youre enjoying yourself, many museums can take hours, days, or even weeks to fully explore. If you try to put it all in, you will get worn out to the

    53、point where you wont really be seeing anything. Pick a few paintings and explore them in a detailed way, and your museum experience will be more relaxing.Have you ever started your visit by waiting in line in front of the museum for a few hours just to get in? And thats the sad reality when visiting

    54、 many of those world-famous museums. Thus, be smart to browse the instructions for visiting and book in advance online. _18_.What if you dont like some museums? Then dont visit them! Im not a massive fan of parks, so I would hardly ever end up in any park while travelling. _19_Do they have a nice co

    55、llection of an art style you love? Just ask yourself and visit the museum website to see what the highlights are.There is nothing worse than impolite manners while visiting. Weve all witnessed that guy being yelled at by the security for touching or taking flash photos. _20_.Otherwise, not only will

    56、 you absolutely get embarrassed by security guards, but you can actually ruin artworks!All of these ground rules are often neglected by us. Bear them in mind before setting off, and you will enjoy your museum tour!A. Its the same with the museumsB. But most of them do it all wrongC. If you havent, d

    57、ont let it be youD. That way you can have an easy accessE. The first step is to research how to enjoy everythingF. Sometimes you have to admit museum tiredness is a real thingG. Generally, there is no right or wrong way to visit a museum【答案】16. G 17. F 18. D 19. A 20. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要针对如何更好地游览

    58、博物馆给出一些建议。【16题详解】根据下文“However, the experience of visiting a museum could be quite disappointing if not done right, even for the experienced museumgoers.(然而,如果做得不对,参观博物馆的经历可能会非常令人失望,即使是对经验丰富的博物馆游客来说也是如此)”可知,这里说的是参观博物馆要合理安排,没有对错之分,G项:Generally, there is no right or wrong way to visit a museum(一般来说,参观博

    59、物馆没有对错之分)符合题意,故选择G项。【17题详解】根据下文“No matter how much youre enjoying yourself, many museums can take hours, days, or even weeks to fully explore.(无论你多么享受,许多博物馆都可能需要数小时、数天甚至数周的时间才能完全探索)”可知,这里说的是参观博物馆有时会花费很长时间,会令人疲惫,F项:Sometimes you have to admit museum tiredness is a real thing(有时你可能会感叹博物馆的疲惫是真实存在的)符合题意

    60、,故选择F项。【18题详解】根据上文“Thus, be smart to browse the instructions for visiting and book in advance online.(因此,明智地浏览访问指南并提前在线预订)”可知,这里要说的是,在网上提前预定就可轻松游览,而不用等待,D项:That way you can have an easy access(这样你就可以轻松访问)符合题意,故选择D项。【19题详解】根据上文“What if you dont like some museums? Then dont visit them! Im not a massiv

    61、e fan of parks, so I would hardly ever end up in any park while travelling.(如果你不喜欢一些博物馆怎么办?那就不要去游览它们!我不太喜欢公园,所以我在旅行时几乎不会去任何公园)”可知,这里要说的是,如果不喜欢博物馆那就不要去游览,就像作者不喜欢公园一样,A项:Its the same with the museums(博物馆也是如此)符合题意,故选择A项。【20题详解】根据上文“Weve all witnessed that guy being yelled at by the security for touchin

    62、g or taking flash photos.(我们都目睹过某个家伙因为触摸或拍闪光灯照片而被保安大喊大叫)”可知,作者想要劝大家不要做不礼貌的事情,C项:If you havent, dont let it be you (如果你没有这样,就不要让它成为你)符合题意,故选择C项。第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)第一节 完形填空(共15小题,每小题1份,满分15分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A,B,C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Millions of pets go missing each year in the U.S, leaving pet ow

    63、ners with slim chances of reunion. A Kansas woman Carol Holmes experienced this_21_when she last saw her cat, Bob, ten years ago.However, an email_22_in Holmes inbox last month from a vet (兽 医 ) in North Carolina, saying that Bob had been_23_ . Before reaching the vets office, Bob had_24_1,200 miles

    64、 to a couples front yard. They brought him to a local animal hospital where his microchip (微芯片)_25_Holmes information.The news was very_26_to Holmes, as it came on the birthday of her late father, after whom the cat Bob was named. She believed it was a message from_27_.The couple _28_agreed to take

    65、care of the cat until it could return to Kansas. However, for Holmes who was in a_29_ economy, transporting a cat over 1,200 miles was_30_. She turned to her community for_31_. Cat lovers across the country enthusiastically came to her aid. In just a matter of days, a_32_for Bobs returning home was

    66、made.Holmes was_33_for all of these. “Its_34_that they would do so much for me,” she said. “The_35_will be like a dream. Were so blessed.”21. A. heartacheB. mistakeC. illnessD. failure22. A. filledB. appearedC. remainedD. existed23. A. foundB. acceptedC. soldD. raised24. A. measuredB. racedC. escape

    67、dD. traveled25. A. revealedB. predictedC. recognizedD. received26. A. specificB. significantC. reliableD. strange27. A. nowhereB. heavenC. societyD. nature28. A. hesitantlyB. immediatelyC. carefullyD. generously29. A. healthyB. dynamicC. falseD. tough30. A. appealingB. rewardingC. challengingD. surp

    68、rising31. A. adaptationB. approvalC. assistanceD. arrangement32. A. dealB. giftC. requestD. plan33. A. anxiousB. desperateC. gratefulD. responsible34. A. beyond all expectationsB. to my satisfactionC. out of thankfulnessD. without any doubt35. A. programB. reunionC. adventureD. situation【答案】21. A 22

    69、. B 23. A 24. D 25. A 26. B 27. B 28. D 29. D 30. C 31. C 32. D 33. C 34. A 35. B【解析】【导语】这是一篇记叙文。文章主要讲述了堪萨斯州的一位妇女卡罗尔福尔摩斯在十年前和她的猫鲍勃失散了,十年后被一对夫妇捡到了,在社区和其他人的帮助下,福尔摩斯得以和自己的猫团聚。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:堪萨斯州一位妇女卡罗尔霍姆斯在十年前最后一次见到她的猫鲍勃时,经历了这种“心痛”。A. heartache心痛;B. mistake错误;C. illness疾病;D. failure失败。根据上文“Millions

    70、of pets go missing each year in the U.S, leaving pet owners with slim chances of reunion. (在美国,每年有数百万只宠物失踪,让宠物主人团聚的机会渺茫)”可知,此处指经历和宠物失散的心痛。故选A。【22题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,上个月,一封来自北卡罗来纳州兽医的电子邮件出现在福尔摩斯的收件箱里,说鲍勃已经被找到了。A. filled充满;B. appeared出现;C. remained提醒;D. existed存在。根据后文“in Holmes inbox”指电子邮件出现在福尔摩斯的收件箱,故

    71、选B。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,上个月,一封来自北卡罗来纳州兽医的电子邮件出现在福尔摩斯的收件箱里,说鲍勃已经被找到了。A. found找到;B. accepted接受;C. sold出售;D. raised提升。根据上文“when she last saw her cat, Bob, ten years ago”可知,卡罗尔和猫失散了,这封邮件是说猫找到了。故选A。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:在到达兽医办公室之前,鲍勃已经走了1200英里来到一对夫妇的前院。A. measured测量;B. raced比赛;C. escaped逃走;D. traveled旅行。根据

    72、后文“1,200 miles to a couples front yard”可知,指猫鲍勃已经走了1200英里来到一对夫妇的前院。故选D。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:他们把他带到当地的一家动物医院,在那里他的微芯片显示了福尔摩斯的信息。A. revealed揭露,显示;B. predicted预测;C. recognized识别;D. received收到。根据后文“Holmes information”指芯片显示了猫主人的信息,应用reveal。故选A。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:这个消息对福尔摩斯来说意义重大,因为这一天正好是她已故父亲的生日,猫鲍勃就是以父亲的名字

    73、命名的。A. specific特别的;B. significant重要的;C. reliable可靠的;D. strange奇怪的。根据后文“as it came on the birthday of her late father, after whom the cat Bob was named.”可知,当天正好是她已故父亲的生日,猫鲍勃就是以父亲的名字命名的,所以这个消息对福尔摩斯来说意义重大,故选B。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:她相信这是来自天堂的信息。A. nowhere不存在的地方;B. heaven天堂;C. society社会;D. nature自然。结合上文可知福尔

    74、摩斯刚好在父亲生日这天得知了猫的信息,所以认为是天堂的信息,故选B。【28题详解】考查副词词义辨析。句意:这对夫妇慷慨地同意照顾这只猫,直到它能回到堪萨斯州。A. hesitantly犹豫地;B. immediately立即;C. carefully仔细地;D. generously慷慨地。根据后文“agreed to take care of the cat until it could return to Kansas”可知,这对夫妇同意照顾这只猫,愿意慷慨相助。故选D。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,对于经济困难的福尔摩斯来说,运送一只猫超过1200英里是一项挑战。A. h

    75、ealthy健康的;B. dynamic动态的;C. false错误的;D. tough艰难的。结合后文她请求社区的帮助,可推测是有经济困难,形容词tough修饰后文名词economy。故选D。【30题详解】考查形容词词义辨析。句意:然而,对于经济困难的福尔摩斯来说,运送一只猫超过1200英里是一项挑战。A. appealing吸引人的;B. rewarding值得的;C. challenging挑战性的;D. surprising惊人的。根据上文“transporting a cat over 1,200 miles was”以及常识,可知要运送一只猫超过1200英里是一项挑战。故选C。【3

    76、1题详解】考查名词词义辨析。句意:她向社区寻求帮助。A. adaptation改编;B. approval赞成;C. assistance帮助;D. arrangement安排。根据后文“Cat lovers across the country enthusiastically came to her aid. (全国各地的爱猫人士热情地帮助了她)”可推知她向社区寻求帮助。故选C。【32题详解】考查名词词义辨析。句意:在仅仅几天的时间里,鲍勃回家的计划就制定好了。A. deal交易;B. gift礼物;C. request要求;D. plan机会。根据后文“for Bobs returnin

    77、g home was made”指制定鲍勃回家的计划,应用make a plan。故选D。【33题详解】考查形容词词义辨析。句意:福尔摩斯对这一切都很感激。A. anxious焦虑的;B. desperate绝望的;C. grateful感激的;D. responsible负责的。根据后文“Were so blessed.”可知,得到了这么多人的帮助,福尔摩斯感到感激。故选C。【34题详解】考查介词短语辨析。句意:她说:“他们会为我做这么多,这超出了所有预料。”A. beyond all expectations超出所有期望;B. to my satisfaction令我满意的是;C. out

    78、 of thankfulness出于感激;D. without any doubt毫无疑问。根据后文“that they would do so much for me”可知,他人给予了许多帮助,超出了福尔摩斯的预料。故选A。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:他们的重聚就像一场梦。A. program项目;B. reunion重聚;C. adventure冒险;D. situation情况。根据上文“when she last saw her cat, Bob, ten years ago”可知,福尔摩斯十年前后鲍勃失散了,如今在人们的帮助下团聚了,故选B。第二节 语法填空(共10小题,每

    79、小题1.5分,满分15分)阅读短文内容,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。As one of the top contemporary Chinese painters _36_ (major) in landscapes, Fan Yang, over the past decades, has used the traditional forms of Chinese painting to record major historical events in the country with his brush.Fan Yang _37_ (grow) up in Nant

    80、ong, a city abundant in cultural riches dating back to ancient times. He came from a famous literary family, _38_ influence grounded in him a solid foundation and love of traditional culture and painting.After graduating from high school, Fan chose to work at the Nantong Arts and Crafts Research Ins

    81、titute. He applied _39_ (he) to learning about folk art, which played a significant role in his future development.In 1978, Fan Yang _40_ (admit) to the Art Department of Nanjing Normal University, _41_ school with a 120-year history. Over the past century, it has cultivated many Chinese artists suc

    82、h as outstanding Chinese artist known _42_ horse paintings, Xu Beihong, revolutionizing Chinese ink painting master, Fu Baoshi , pioneer of 20th-century Chinese oil painting Lyu Sibai and Chinas famous painter, fine art historian and _43_ (educate) Qin Xuanfu (1906-1998).During his four years of col

    83、lege life, Fan absorbed the skills and knowledge of his predecessors (先辈) _44_ going on to form his own painting style.After many years of _45_ (create) experimentation, Fan gained a strong reputation among contemporary Chinese painting circles.【答案】36. majoring 37. grew 38. whose 39. himself 40. was

    84、 admitted 41. a 42. for 43 educator 44. before 45. creative【解析】【导语】本文是一篇记叙文。主要讲述了中国当代顶尖的山水画家范扬的事迹。【36题详解】考查非谓语动词。句意:作为中国当代顶尖的山水画家之一,范扬在过去的几十年里,用他的画笔记录了中国的重大历史事件。分析句子结构可知,空处作非谓语动词,major与逻辑主语painters之间是主动关系,应用现在分词形式作后置定语。故填majoring。【37题详解】考查时态。句意:范扬在南通长大,南通自古以来就有丰富的文化财富。根据句意以及后句中came可知,句子描述过去的情况,应用一般过

    85、去时,动词使用过去式形式。故填grew。【38题详解】考查定语从句。句意:他来自著名的书香门第,其影响为他奠定了坚实的基础和对传统文化和绘画的热爱。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,influence与先行词a famous literary family之间有从属关系,所以空处应用关系代词whose引导从句。故填whose。【39题详解】考查代词。句意:他致力于学习民间艺术,这对他未来的发展起到了重要作用。空处在句中作宾语,且与主语he一致,所以应用反身代词himself,表示“他自己”。故填himself。【40题详解】考查时态和语态。句意:1978年,范扬考入南京师范大学艺术系

    86、,一所已有120年的历史的学校。根据时间状语in 1978可知,句子应用一般过去时,admit与主语Fan Yang之间是被动关系,应用被动语态,且主语Fan Yang是单数,be动词应用was。故填was admitted。【41题详解】考查冠词。句意:1978年,范扬考入南京师范大学艺术系,一所已有120年的历史的学校。结合语意可知,此处表示“一所已有120年的历史的学校”,空处应用不定冠词,且school是辅音音素开头的单词,前边应用不定冠词a。故填a。【42题详解】考查介词。句意:在过去的一个世纪里,它培养了许多中国艺术家,如中国杰出的马画艺术家,徐悲鸿,革命性的中国水墨大师,傅抱石,

    87、20世纪中国油画先驱,吕斯百,中国著名画家、美术史学家和教育家秦玄甫(1906-1998)。known for为固定搭配,表示“因而著名”,符合题意。故填for。【43题详解】考查名词。句意:在过去的一个世纪里,它培养了许多中国艺术家,如中国杰出的马画艺术家,徐悲鸿,革命性的中国水墨大师,傅抱石,20世纪中国油画先驱,吕斯百,中国著名画家、美术史学家和教育家秦玄甫(1906-1998)。结合语意可知,此处表示秦玄甫是中国著名画家、美术史学家和教育家,所以空处应用名词educator,表示“教育家”。故填educator。【44题详解】考查介词。句意:在四年的大学生活中,范吸收了前人的技巧和知识

    88、,形成了自己的绘画风格。结合语意可知,此处表示在范扬形成自己的绘画风格之前,空处应用介词before,表示“在之前”。故填before。【45题详解】考查形容词。句意:经过多年的创作试验,范在当代中国画坛享有很高的声誉。空处修饰名词experimentation,应用形容词creative作定语。故填creative。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文写作(满分15分)46. 假定你是李华,你因故不能参加下周二的音乐会,想把票转赠给你的留学生朋友John。请你给他写一封邮件告知相关情况,内容包括:1.你不能参加音乐会的理由;2.音乐会的基本情况;3.如何获取门票。注意:1.写作

    89、词数应为80个左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Hi John,_Li Hua【答案】Hi, John,Long time no see! Are you interested in attending a concert next Tuesday? I waited for hours to get one, but unfortunately, Ill have an important exam that day. It conflicts with the time schedule for the concert. The concert will start at 9:

    90、 30 in Xinghai Theatre, lasting for two hours. The musical performances will combine Chinese and Western elements. Since you a keen classical music lover, I bet the Butterfly Lovers violin concerto will be extremely impressive. Please come to my home to pick up the ticket or I can have it delivered

    91、to you. I hope you will not miss the concert!Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达是一篇应用文。要求考生给留学生朋友John写一封邮件告知转赠音乐会门票的相关情况。【详解】1.词汇积累对感兴趣:be interested intake an interest in重要的:importantsignificant参加:attendparticipate in热衷的:keenenthusiastic2.句式拓展简单句变复合句原句:The concert will start at 9: 30 in Xinghai Theatre, lasting f

    92、or two hours.拓展句:The concert will start at 9: 30 in Xinghai Theatre, which will last for two hours.【点睛】高分句型1The concert will start at 9: 30 in Xinghai Theatre, lasting for two hours.(运用了现在分词作状语)高分句型2Since you a keen classical music lover, I bet the Butterfly Lovers violin concerto will be extremely

    93、impressive.(运用了since引导原因状语从句)第二节 读后续写(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The telephone rang. Jack answered the call from his mother, “Mr. Richard died last night. The funeral is Wednesday.” Memories flashed through his mind like an old newsreel (新闻影片) as he sat quietly remembering his ch

    94、ildhood days. It had been some time since Jack had seen the old man. College, career, and life itself got in the way. In fact, Jack moved across the country in pursuit of his dreams. There, in the rush of his busy life, Jack had little time to think about the past and often no time to spend with his

    95、 wife and son. “Jack, did you hear me?” “Oh, sorry, Mom. Yes, I heard you. Its been so long since I thought of him.” Jack said.“Well he didnt forget you. Every time I saw him hed ask how you were doing. Hed reminisced (追忆) about the many days you spent over his side of the fence as he put it,” Mom t

    96、old him. After Jacks father died, Mr. Richard stepped in to make sure Jack had a mans influence in his life and it was Mr. Richard who taught Jack many things. Jack wouldnt have been in this business if it hadnt been for Mr. Richard.Busy as he was, he returned home and attended the funeral, which wa

    97、s small and uneventful. Mr. Richard had no children of his own, and most of his relatives had passed away. The night before Jack had to return home, he and his mother stopped by to see the old house next door one more time. Standing in the middle of the room, Jack paused for a moment. It was like cr

    98、ossing over into another dimension, a leap through space and time. The house was exactly as he remembered. Every step held memories. Every picture, every piece of furniture. Jack stopped suddenly. “Whats wrong, Jack?” Mom asked. “Where is the watch, the thing he valued most?” he seemed to ask himsel

    99、f. 注意:1. 续写词数应为150左右;2. 请按如下格式在答题纸的相应位置作答。“It was a gold pocket watch that he used to wear every day,” he told his mom. _One day Jack received a package on his desk. _【答案】“It was a gold pocket watch that he used to wear every day,” he told his mom. And then he continued,“I must have asked him hundre

    100、ds of times to let me play with the shiny watch. He always refused and all he had ever told me was that the pocket watch was what he valued most.” Now that it was gone, Jack would never know why Mr. Richard treasured it so much. Jack believed Mr. Richard had gone to heaven with his pocket watch. Goo

    101、d memories with Mr. Richard let him soon forget about the sorrow as well as the watch.One day Jack received a package on his desk. It was posted from Mr. Richard two weeks ago. Jack carefully opened the package, inside which was Mr. Richards gold pocket watch. Jacks hands shook as he held the watch.

    102、 He lifted the lid and found these words carved inside: “Jack. Thanks for your time! Harold Richard.” Tears misted his eyes. “He sent what he valued most to me before he died” Jack stared at the watch for a few minutes, and then called his assistant to clear his appointments for the next two days. H

    103、e needed some time to spend with his family.【解析】【导语】本文以人物为线索展开,讲述了主人公杰克整天为生计、为事业忙忙碌碌。突然有一天,得知在童年时期对自己有巨大影响的理查德先生去世了。杰克回到家乡,和母亲看了看隔壁的老房子,想起理查德先生的盒子,他从小就想知道里面放着什么东西的故事。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“那是一块他以前每天都戴的金怀表,他告诉妈妈。”可知,第一段可描写杰克告诉妈妈关于这块怀表的故事。由第二段首句内容“一天,杰克在他的办公桌上收到一个包裹。”可知,第二段可描写杰克打开包裹看到理查德先生的金怀表以及他的感悟。2.续写

    104、线索:告诉妈妈怀表的事情怀表对理查德先生的意义和价值杰克相信理查德先生带走了怀表杰克收到包裹看到理查德先生的怀表感悟3.词汇激活行为类拒绝:refused/turned down/rejected珍惜:treasured/cherished/valued取消:clear/cancel/call off情绪类悲伤:sorrow/sadness/grief感谢:thanks/appreciate/be grateful to【点睛】高分句型1He always refused and all he had ever told me was that the pocket watch was what he valued most.(运用了从属连词that引导的表语从句以及连接代词what引导的表语从句)高分句型2Jack carefully opened the package, inside which was Mr. Richards gold pocket watch.(运用了介词inside+关系代词which引导的非限制性定语从句)

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:安徽省蚌埠第二中学2023-2024学年高三上学期期中考试英语试题(Word版附解析).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-382932.html
    相关资源 更多
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 5 PERIOD THREE .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 5 PERIOD THREE .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 5 PERIOD FOUR .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 5 PERIOD FOUR .ppt
  • 2020-2021学年人教七年级英语下册课件-Unit 11 How was your school trip Section A一般过去时.docx2020-2021学年人教七年级英语下册课件-Unit 11 How was your school trip Section A一般过去时.docx
  • 2020-2021学年人教七年级英语下册unit 6导学案及当堂检测(无答案).docx2020-2021学年人教七年级英语下册unit 6导学案及当堂检测(无答案).docx
  • 2020-2021学年人教七年级下册英语Unit4 SectionA 1a-1c 课件.docx2020-2021学年人教七年级下册英语Unit4 SectionA 1a-1c 课件.docx
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 3《SECTION TWO LANGUAGE POINTS》1 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 3《SECTION TWO LANGUAGE POINTS》1 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 1《SECTION THREE GRAMMAR》 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 1《SECTION THREE GRAMMAR》 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 1《SECTION ONE WARMING UPPRE-READING AND READING》1 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 1《SECTION ONE WARMING UPPRE-READING AND READING》1 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 1《SECTION FOUR USING LANGUAGE》2 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修四(浙江专用 人教版)课件:UNIT 1《SECTION FOUR USING LANGUAGE》2 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 SECTION THREE GRAMMAR2课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 SECTION THREE GRAMMAR2课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 PERIOD FOUR .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 PERIOD FOUR .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 3 SECTION THREE GRAMMAR课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 3 SECTION THREE GRAMMAR课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 2 SECTION FOUR USING LANGUAGE2课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 2 SECTION FOUR USING LANGUAGE2课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 1 SECTION THREE GRAMMAR1课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 1 SECTION THREE GRAMMAR1课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 1 PERIOD TWO .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修二(浙江专用人教版)课件 UNIT 1 PERIOD TWO .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 4 PERIOD FOUR.ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 4 PERIOD FOUR.ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 3 PERIOD ONE.ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 3 PERIOD ONE.ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 2 PERIOD TWO.ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 2 PERIOD TWO.ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 1 PERIOD ONE.ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:UNIT 1 PERIOD ONE.ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:SECTION THREE GRAMMAR.ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:SECTION THREE GRAMMAR.ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:SECTION ONE WARMING UP AND PRE-READING 2.ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:SECTION ONE WARMING UP AND PRE-READING 2.ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:SECTION ONE WARMING UP AND PRE-READING 1.ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件:SECTION ONE WARMING UP AND PRE-READING 1.ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 SECTION ONE WARMING UP AND READING1课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 SECTION ONE WARMING UP AND READING1课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 SECTION FOUR USING LANGUAGE课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 SECTION FOUR USING LANGUAGE课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 PERIOD TWO .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 PERIOD TWO .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 PERIOD THREE .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 4 PERIOD THREE .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 3 SECTION ONE WARMING UP AND READING2课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 3 SECTION ONE WARMING UP AND READING2课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 2 SECTION TWO LANGUAGE POINTS课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 2 SECTION TWO LANGUAGE POINTS课件 .ppt
  • 创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 2 SECTION ONE WARMING UP AND READING 1课件 .ppt创新设计-学业水平考试2016-2017高中英语必修一(浙江专用人教版)课件 UNIT 2 SECTION ONE WARMING UP AND READING 1课件 .ppt
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1