广东省中山市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 广东省 中山市 2019 2020 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、广东省中山市2019-2020学年高一英语下学期期末考试试题(含解析)阅读理解阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AWhen in Rome, do as the Romans do. Here are some British etiquette(礼仪) and customs international students ought to know.VisitingIn most houses in Britain, the doors are usually kept closed. It is customary to visit people at
2、a pre-arranged time and day. Usually, people are not comfortable if you just drop in. Nevertheless, if someone says to drop in at any time, feel free to do so as long as it is not in the middle of the night. When you go into someones house, do take your hat off (men only). It is impolite for men to
3、wear hats indoors especially in churches.GreetingIn Britain, the handshake is a common form of greeting. When you meet people for the first time, it is normal to shake hands. A firm handshake is the norm(标准); there are no issues over gender in Britain. The usual formal greeting is How do you do? and
4、 a firm hand shake, but with a lighter touch between men and women. In Britain, unlike some other European countries, it is unusual to embrace or kiss the other person (unless they are family or a very close friend).GiftsDuring birthday and Christmas celebrations, it is common for the British to exc
5、hange gifts between family members and close friends. The gift doesnt need to be expensive, but it should usually show an attempt to find something that is related to the recipients(接受者) interests. When invited to someones home, it is normal to take along a box of good chocolates, a bottle of good w
6、ine or a bunch of beautiful flowers. Note that gifts are opened when received.PunctualityThe British are generally punctual(守时的), especially the scots. The British consider it impolite if you turn up late for an appointment. In most cases, the people you are meeting will be on time, call even if you
7、 will be 5 minutes later than youve promised. If you have been late or fail to keep your appointment, make an effort to contact the person to let them know. It is a good idea to telephone and offer your apologies.1. What do the British men usually do when they meet for the first time?A. Embrace or k
8、iss each other.B. shake hands firmly.C. Bring an expensive gift.D. Take off their hats immediately.2. What present may the author recommend you if you attend a birthday party in Britain?A. A book the receiver is interested in.B. A pet that you think is cute.C. A red envelope with some money.D. A fan
9、tastic and expensive bike.3. Which of the following may be considered not polite for visiting British people?A. Visit them at a scheduled time.B. Show up on time instead of arriving earlier.C. Phone to tell them if one will be late.D. Pay an unexpected visit to give them a surprise.【答案】1. B 2. A 3.
10、D【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍了在英国需要遵守的一些礼仪。【1题详解】细节理解题。根据Greeting部分的When you meet people for the first time, it is normal to shake hands. A firm handshake is the norm(标准)可知,在英国第一次见面应该紧紧地握手。B. shake hands firmly.(紧紧地握手)符合以上说法,故选B项。【2题详解】细节理解题。根据Gifts部分的The gift doesnt need to be expensive, but it should usuall
11、y show an attempt to find something that is related to the recipients(接受者) interests.可知,生日或者圣诞节的礼物不需要贵,但是应该和接收者的兴趣相关。A. A book the receiver is interested in.(一本接收者感兴趣的书)符合以上说法,故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Visiting部分的Usually, people are not comfortable if you just drop in.可知,突然造访会让主人不适,这是不礼貌的。D. Pay an unexpec
12、ted visit to give them a surprise.(为了给他们一个惊喜突然拜访)不符合英国的礼仪,故选D项。BWhen it comes to giving help to developing countries, we often think about donating money so that these countries can build schools and hospitals, buy food and medicine, or find clean water supplies. These seem to be the most important
13、basic needs of the people we are trying to help. However, the traditional way is far from enough. We need better ideas to help them.Recently, I read about a plan to make cheap laptop computers for children in developing countries. A man called Nicholas Negroponte invented a cheap laptop computer, wh
14、ich can run without electricity. He decided to invent this computer after he visited a school in Cambodia.The laptop which Mr. Negroponte has designed is a little different from the normal laptop computers you can buy in the shops. Covered in rubber, this computer is very strong and wont be damaged
15、easily. As an electricity supply can be a problem in developing countries, the computer also has a special handle (把手) so that children can wind (摇) the computer up to give it extra power when needed.These special laptop computers will cost less than 100 US dollars and Mr. Negroponte wants to build
16、as many as 15 million machines in the first year of production. The idea is that these computers will help the childrens education as they will be able to access the Internet.These computers might not help the people in developing countries immediately, but by improving childrens education they shou
17、ld help people to find their own solutions to their problems in the long term. Another idea to help children in developing countries is to recycle old mobile phones so that they can be used again. In the UK, and probably in many other countries too, millions of mobile phones are thrown away every ye
18、ar. The waste created by throwing away these old phones is very bad for the environment, so it seems to be an excellent idea to recycle them. In this way we will be able to achieve two important goals at the same time. We will reduce the waste we produce and help others. In other words, we will be a
19、ble to “kill two birds with one stone”, and that is always a good thing.4. Which of the following words can be best used to describe Nicholas Negroponte?A. Determined and devoted.B. Independent and successful.C. Responsible and selfless.D. Creative and caring.5. What can we infer from the passage?A.
20、 The computer invented by Nicholas Negroponte runs without electricity.B. Recycling old phones is a traditional way to help developing countries.C. Improving education can help developing countries in the long run.D. The UK creates most of the waste by throwing mobile phones.6. What is the authors p
21、urpose in writing this passage?A. To introduce some new and better ways to help developing countries.B. To call on people to help developing countries.C. To talk about different ways to help developing countries.D. To tell readers how to help developing countries.【答案】4. D 5. A 6. A【解析】本文是说明文。文章主要讲了N
22、icholas Negroponte发明了一种便宜的手提电脑和循环使用手机来帮助发展中国家。【4题详解】推理判断题。根据第三段的A man called Nicholas Negroponte invented a cheap laptop computer, which can run without electricity. (一个叫尼古拉斯内格罗蓬特的人发明了一种廉价的笔记本电脑,它可以在没有电的情况下运行)可推断,Negroponte发明了这种笔记本电脑,因此他是有创造力的;由第四段的As an electricity supply can be a problem in develo
23、ping countries, the computer also has a special handle (把手) so that children can wind(摇) the computer up to give it extra power when needed.(由于电力供应可能是发展中国家的一个问题,计算机也有一个特殊的手柄,这样孩子们就可以在需要的时候把电脑卷起来给它额外的电源)可推断,Negroponte是充满爱心的,想要帮助发展中国家的人。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段的A man called Nicholas Negroponte invented a
24、 cheap laptop computer, which can run without electricity.可知,尼古拉斯内格罗蓬特发明的电脑没有电可以运行。故选A。【6题详解】推理判断题。文章第一段最后一句提到帮助发展中国家传统的方式是远远不够的。我们需要更好的想法来帮助他们;二到四段讲述了尼古拉斯内格罗蓬特发明的电脑不用电可以运行,帮助孩子们得到教育让他们能够上网,改善发展中国家的教育;最后一段讲述了帮助发展中国家儿童的另一个想法是回收旧手机,使它们能够再次使用。因此推断,作者写这篇文章的目的是介绍一些帮助发展中国家的新的更好的方法。故选A。COne of the problems
25、 damaging our planet is the number of things we throw away. Rubbish of all kinds is piling up in landfill and polluting our rivers and oceans. A more recent addition to the list of things we throw away is e-wasteelectronic items that are broken and not recycled. Now solutions are being found to give
26、 this stuff a new life.Many millions of tons of televisions, phones, and other electronic equipment are discarded each year, partly because its cheaper to replace them than fix them, but also because we lack the skills to repair them. A UN report claims the 50 million tons of e-waste produced every
27、year will more than double to 110 million tons by 2050, making it the fastest growing waste stream in the world.However, theres a growing trend for repair events and clubs which could be part of a solution to the growing amount of electrical and electronic junk. The BBC visited a Restart Project in
28、London, which is one of many found around the world. One of its volunteers, Francesco Calo, said that this project allows you to reduce waste, make the life of objects longer, and it helps people who cannot afford to get rid of items that have developed a fault. As many electrical items contain valu
29、able metals, another idea is e-waste mining. An experiment at the University of New South Wales involves extracting(提取)these materials from electrical items. Its thought that doing this could be more profitable than traditional mining. With phones typically containing as many as 60 elements, this co
30、uld be part of the solution to our appetite for new technology.These projects make total sense collection of e-waste for recycling are stagnating (停滞不前的) or even decreasing according to Ruediger Kuehr of the United Nations University. And in countries where there is no legislation(立法), much of it is
31、 just thrown away. However, the European Union, for example, is trying to deal with the problem by insisting that manufacturers have to make appliances longer-lasting and will have to supply spare parts for machines for up to 10 years.7. What does the underlined word discarded in Paragraph 2 mean?A.
32、 recycledB. thrown awayC. dealt withD. produced8. What do we know about the Restart Project in London according to the text?A It helps people to use their electronics longer in order to reduce waste.B. It collects all kinds of electronic items that are broken.C. It encourages people to get rid of it
33、ems that have developed a fault.D. It is one of the famous clubs in the world.9. What is the authors attitude towards these projects?A. Negative.B. Positive.C. Neutral.D. Critical.10. What is the best title for the passage?A. Giving the rubbish a new lifeB. The fastest growing waste streamC. Solving
34、 the problem of e-wasteD. The importance of recycling【答案】7. B 8. A 9. B 10. A【解析】这是一篇说明文。文章主要讲述了现在人们正在用一些办法来延长物品,尤其是电子产品的使用寿命,最终达到减少浪费的目的。【7题详解】词义猜测题。根据第一段的One of the problems damaging our planet is the number of things we throw away.(毁坏我们地球的问题之一是我们扔掉的东西的数量)和第二段的Many millions of tons of televisions,
35、 phones, and other electronic equipment are discarded each year, partly because its cheaper to replace them than fix them, but also because we lack the skills to repair them.(每年数以百万的电视机、电话和其它电子产品被discarded,部分原因是重新买一个比修理它们便宜,还因为我们缺乏修理它们的技术)猜测划线部分的意思是“扔掉”。B. thrown away(扔掉)符合以上说法,故选B项。【8题详解】细节理解题。根据第三
36、段的this project allows you to reduce waste, make the life of objects longer, and it helps people who cannot afford to get rid of items that have developed a fault.可知,Restart Project这个项目让你减少浪费,让物品的使用寿命更长,并且帮助不能承担扔掉那些有问题的物品的人。A. It helps people to use their electronics longer in order to reduce waste.(
37、它帮助人们更长时间使用他们的电子产品以达到减少浪费的目的)符合以上说法,故选A项。【9题详解】推理判断题。根据最后一段的These projects make total sense(这些项目完全有意义)可推测,作者对这些项目持支持态度。B. Positive.(积极的)符合以上说法,故选B项。【10题详解】主旨大意题。根据文章的主要内容,可知本文主要讲述了现在人们正在用一些办法来延长物品,尤其是电子产品的使用寿命,最终达到减少浪费的目的。再结合第一段的Now solutions are being found to give this stuff a new life.(现在一些方法正在被采
38、用来给这些东西一个新生命)可知,A. Giving the rubbish a new life(给垃圾一个新生命)可以作为本文标题,故选A项。根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。During summer days, warmer temperatures bring pests like mosquitoes. Mosquitoes can cause lots of trouble for people._11_. They even can spread many serious diseases.An easy way to protec
39、t yourself against mosquitoes is using repellents (驱虫剂). Joseph Conlon, an advisor of the American Mosquito Control Association, recommends using repellents that are registered with the Environmental Protection Agency, which ensures that they actually do no harm to humans. _12_. But some repellents
40、can provide 4-6 hours of protection if the quality of them is excellent.Mosquitoes are also very weak. A slight wind from a fan can help keep them away from you. It turns out that many mosquitoes are not very good fliers. _13_. Another way is to clear all the standing water (积水) every five days. Con
41、lon explains that mosquitoes can produce young in water collected in areas as small as bottle caps. But they have a limited flight range, which means they cant travel far. “The best way to avoid them is to not have them around in the first place.” he says. If youve got them in your backyard, its bec
42、ause youre raising them in your backyard. _14_. “If you cant avoid the standing water around your house, I suggest raising fish that will eat mosquito larvae (幼虫).”_15_. Theyve experimented with male mosquitoes containing some materials that stop females from producing larvae. “There are not a lot o
43、f companies producing new chemicals or treatments that we can use,” a researcher of the experiment adds. “We need new technologies and products to get rid of mosquitoes.”A. They usually provide two hours of protection.B. Do remember to keep children away from them.C. So try to make sure your house d
44、oesnt have standing water.D. You can wear protective clothing and keep your windows closed.E. You can set up a fan in your house so that mosquitoes cant bite you.F. Many people hardly sleep well at night with mosquitoes flying around.G. The researchers also try to find high-tech solutions to mosquit
45、o population.【答案】11. F 12. A 13. E 14. C 15. G【解析】这是一篇说明文。文章主要介绍如何保护自己免受蚊子叮咬的方法。【11题详解】空格前一句“Mosquitoes can cause lots of trouble for people”表示的是蚊子会给人们带来很多麻烦。空格后一句“They even can spread many serious diseases.”表示的是它们甚至会传播很多严重的疾病。由此可见,为了承接上句,空格处应该表示的是蚊子具体带来的麻烦。选项F“Many people hardly sleep well at night
46、 with mosquitoes flying around.”表示的是随着蚊子到处飞来飞去,很多人在夜晚难以安眠。承接了上句,符合语境。故选F。【12题详解】空格后一句“But some repellents can provide 4-6 hours of protection if the quality of them is excellent.”表示的是但是一些驱虫剂如果质量不错的话,它们能提供4-6小时的保护。由此可见,空格和后一句是转折关系,空格处描述的应该也是关于保护时间。选项A“They usually provide two hours of protection”表示的是
47、它们通常提供2个小时的保护。和后一句形成对比,符合语境。故选A。【13题详解】由第二段的第二句“A slight wind from a fan can help keep them away from you.”可知,来自风扇轻微的风都能使得蚊子远离你。由此可见,空格处应该是在描述风扇可以帮助远离蚊子。选项E“You can set up a fan in your house so that mosquitoes cant bite you.”表达的是你可以在你房子里装上风扇,这样蚊子就不会叮咬你。这表达的是风扇可以帮助远离蚊子的叮咬,符合语境。故选E。【14题详解】空格后一句“If yo
48、u cant avoid the standing water around your house, I suggest raising fish that will eat mosquito larvae (幼虫).”表达的是如果你无法避免在你房子四周有积水,我建议饲养一些可以吃掉蚊子幼虫的鱼。这是对空格内容的承接,由此可见,空格处应该描述的是房子四周不要有积水。选项C“So try to make sure your house doesnt have standing water.”表示的是所以努力确保你的房子没有积水。空格后一句是对这句的进一步的描述,符合语境。故选C。【15题详解】空
49、格后一句“Theyve experimented with male mosquitoes containing some materials that stop females from producing larvae.”表示的是他们已经对一些雌性蚊子做了实验,这些雌性蚊子含有一些可以阻止它们繁殖幼虫的物质。选项G“The researchers also try to find high-tech solutions to mosquito population.”表达的是研究者也在努力寻找针对蚊子种群的高科技方法。这和后一句表达的“阻止蚊子繁殖的实验”相呼应,符合语境。故选G。完形填空
50、阅读下面短文,从短文后各题所给四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。A modern phone can put the world at the users fingers. But sometimes, these_16_are of little practical use. Lekus 63-year-old mother_17_in the Yi language(彝语). She cant read Chinese or speak Mandarin and is_18_ to read numbers. Therefore, a_19_function of
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
