宁夏石嘴山市第三中学2021届高三上学期第三次月考(期末)英语试题 WORD版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏石嘴山市第三中学2021届高三上学期第三次月考期末英语试题 WORD版含解析 宁夏 石嘴山市 第三中学 2021 届高三 上学 第三次 月考 期末 英语试题 WORD 解析
- 资源描述:
-
1、高三年级第一学期第三次月考考试英语(满分:150分 时间:120分钟)注意事项:1.本试卷分第卷(选择题)和第卷(非选择题)两部分。答题前,考生务必将自己的姓名、考生号填写在答题卡上。2.回答第卷时,选出每小题的答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。写在试卷上无效。3.回答第卷时,将答案填写在答题卡上,写在试卷上无效。4.考试结束,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分30分)注意:听力部分答题时请先将答案标在试卷上,听力部分结束前你将有两分钟的时间将答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每题1.5分,满分7.5分)听下面
2、5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.When will the concert start?A. At 8:00. B. At 7:30. C. At 7:00.2.What language does the woman want to learn?A. English. B. Japanese. C. French.3 Where did the man grow up?A. In England. B. In Canada. C. In
3、Germany.4. How does John look?A. Excited. B. Satisfied. C. Worried.5. What are the speakers going to do?A. Watch TV. B. Read newspapers. C. Go to the cinema.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍
4、。听第6段材料,回答第6至7题。6. What are the speakers talking about?A. Doing volunteer work. B. Cleaning up the parks. C. Helping old people.7. How much time does the woman spend on it?A. Two days a week. B. Five days a month. C. Five hours a week.听第7段材料,回答第8至10题。8. What was the man doing when the accident happe
5、ned?A. Driving home. B. Driving to work. C. Driving to a shop.9 Who should be responsible for the accident?A. Mr. Atkins. B. The driver of the blue car. C. The driver of the white Ford.10. What does the woman do most probably?A. A teacher. B. A lawyer. C. A driver.听第8段材料,回答第11至13题。11. What happened
6、to the man last night?A. He didnt sleep well. B. He stayed up working. C. He complained to his neighbors.12. What were the neighbors doing?A. Watching TV. B. Having a party. C. Singing and dancing.13. What will the speakers do in the afternoon?A. Be away on business. B. Take a short sleep. C. Have a
7、 meeting.听第9段材料,回答第14至16题。14. When did the man build the first computer?A. When he was in junior high school.B. When he was in senior high school.C. When he was at the university.15. Where does the man work?A. In a school. B. In a company. C. In a store.16. What is the mans attitude to technology?A.
8、 Negative. B. Critical. C. Positive.听第10段材料,回答第17至20题。17. How long was the baby elephant trapped in the well?A. For 8 hours. B. For 9 hours. C. For 11 hours.18. What did the villagers do when they first arrived at the spot?A. Stood watching.B. Removed some of the soil.C. Gave some bananas to the mot
9、her elephant.19. Who got the baby elephant out of the well?A. The mother elephant. B. The villagers. C. The baby elephant itself.20. What is the speaker talking about?A. Why people should protect elephants.B. How the villagers helped save a baby elephant.C. What people should do to protect animals.第
10、二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳答案。AMost people agree that eating healthy food is important. But sometimes making good food choices can be difficult. Now, there are apps that can help people learn about the food they eat to improve their health and their dinin
11、g out experience. Open Table app Open Table app helps people choose restaurants when they want to go out to eat. It is a free service that shows users restaurant available based on where and when they want to dine. It gives users points when they make reservations (预定), which can add up to discounts
12、 on restaurant visits. Max McCalmans Cheese &Wine Pairing app Wine and cheese can be a great combination. But which wines go best with which cheeses? Max McCalmans Cheese & Wine Pairing app can help. It provides information about hundreds of different cheeses and suggests wines to pair with each. Ma
13、x McCalmans Cheese&. Wine Pairing app is free. Happy Cow app Vegetarians do not eat animal meat. Vegans do not eat any animal products. The Happy Cow app is made for both groups. Users can search for vegetarian-vegan restaurants and stores around the world. Local Eats app Restaurant chains, like McD
14、onalds, can be found almost anywhere a person might travel. But sometimes travelers want to eat like locals. The Local Eats app is designed for that. It can help you find local restaurants in major cities in the US and in other countries. It costs about a dollar. Where Chefs Eat app“Where Chefs Eat”
15、 is a 975 page book. Most people would not want to carry that around. But there is a much lighter app version of the same name for just $ 15. Six hundred chefs provide information on 3, 000 restaurants around the world on the Where Chefs Eat app.1. What do the first two apps have in common?A. They a
16、re both free of charge.B. Discounts are provided on both.C. Best wines can be reserved on both.D. They tell you where to find the best restaurant.2. Who is Happy Cow app probably designed for?A. People who love drinking wine.B. People who dont t eat meat or animal products.C. People who enjoy meat v
17、ery much.D. People who often eat in restaurant.3. Where can we most likely see the text?A. On a tourism guide.B. In a students textbook.C. In a cellphone application introduction.D. On a scientific discovery TV program.【答案】1. A 2. B 3. C【解析】这是一篇说明文。大多数人都想吃的健康,但是有时候选择好食物很难,而本文就给读者介绍了五个帮助他们了解健康饮食的应用软件
18、。【1题详解】细节理解题。根据Open Table app部分中“It is a free service that shows users restaurant available based on where and when they want to dine.(这是一项免费服务,根据用户想要用餐的地点和时间向用户显示餐厅)”以及Max McCalmans Cheese&Wine Pairing app部分中“Max McCalmans Cheese&Wine Pairing app is free.( Max McCalmans Cheese&Wine Pairing应用程序是免费的)
19、”可知前两个应用程序的共同点是他们都是免费的。故选A。【2题详解】细节理解题。根据HappyCow app部分中“Vegetarians do not eat animal meat. Vegans do not eat any animal products. The HappyCow app is made for both groups.(素食者不吃肉。严格素食者不吃任何动物产品。而快乐奶牛应用软件就是为这两个群体制作的)”可知,Happy Cow软件是为不吃肉或动物产品的人设计的。故选B。【3题详解】推理判断题。根据第一段中“Now, there are apps that can h
20、elp people learn about the food they eat to improve their health and their dining out experience.( 现在,有一些应用程序可以帮助人们了解他们吃的食物,从而改善他们的健康和外出就餐的体验)”结合文章主要介绍了五个手机应用软件,故最有可能在手机应用介绍看到本文。故选C。BMorris, a well-known English violinist, had been exhausted from a day of recording at Abbey Road Studios when he exit
21、ed the Southeastern Railway from London late last month. He was so tired that he didnt even realize that he had left his beloved violin on the train until the following morning.The violin is one of the few surviving instruments made by Roman craftsman David Tecchler in 1709. Not only is the violin w
22、orth$320,000,but Morris has also been playing the instrument for 15 years.Feeling panic, Morris contacted the British Transport Police to see if it had been returned; unfortunately, officers checked the footage(录像) and saw that the violin had been picked up by another train passenger. Morris then cr
23、eated social media accounts to beg for the return of his instrument. The footage was shown in the news, and the person responsible for taking the violin was treated as a suspect.Several days later, Morris received a phone call from someone who recognized the man on the train. Morris was then put in
24、contact with the man who took the violinand he had apparently been very eager to return the instrument. After promising the man that he wouldnt be arrested, Morris met him in a parking lot so he could reunite with his beloved instrument.The man apologized sincerely, saying he wanted to hand it to Mo
25、rris in person. Morris found the instrument and the contents of its case were still in consummate condition. To his surprise, it was even still in tune(音调准确). Morris was excited and deeply grateful for its return.“Im still getting over the shock of its coming back,” Morris admitted in an interview a
26、fterwards. Then he played a breathtaking piece of music Amazing Grace on his 310-year-old violin in front of the reporters.4. What can we learn about the lost violin?A. Its valuable and important.B. Its a gift from David Tecchler.C. Its the only violin Morris owns.D. Its the oldest violin in the wor
27、ld.5 What did Morris do first after he found his violin missing?A. He spoke to reporters about it.B. He turned to the police for help.C. He described his situation online.D. He returned to the train to look for it.6. What do we know about the man who took the violin away?A. He knew the violin was un
28、ique.B. He got in touch with Morris directly.C. He was unwilling to return the violin.D. He felt afraid to be punished for his act.7. What does the underlined word “consummate” in Paragraph 5 probably mean?A. Unusual.B. Poor.C. Perfect.D. General.【答案】4. A 5. B 6. D 7. C【解析】这是一篇记叙文。主要介绍了英国著名的小提琴家Morr
29、is不小心将他演奏了15年的珍贵小提琴弄丢,而后通过各种途径将其寻回。对此他很兴奋,对它的归来深表感激,于是给人们演奏了一首令人惊叹的曲子。【4题详解】细节理解题。由文章第二段“The violin is one of the few surviving instruments made by Roman craftsman David Tecchler in 1709. Not only is the violin worth $320,000,but Morris has also been playing the instrument for 15 years.”( 小提琴是罗马工匠Da
30、vid Tecchler 1709年制造的,为数不多的现存乐器之一。这把小提琴不仅价值32万美元,而且Morris已经用它演奏了15年)可知,这把丢失的小提琴很珍贵并且对于Morris来说很重要。故选A项。【5题详解】细节理解题。由文章第三段“Feeling panic, Morris contacted the British Transport Police to see if it had been returned(Morris感到很恐慌,他联系了英国交通警察,看看是否已经归还)”可知,第二天早上Morris发现小提琴不见后,首先是向警察求助。故选B项。【6题详解】推理判断题。由文章第
31、四段“Morris was then put in contact with the man who took the violinand he had apparently been very eager to return the instrument. After promising the man that he wouldnt be arrested, Morris met him in a parking lot so he could reunite with his beloved instrument.(Morris随后与拿走小提琴的人取得了联系,他显然非常渴望能够归还这件乐
32、器。在向那个男人保证他不会被逮捕之后Morris在停车场约见了他,这样他就可以和他心爱的乐器团聚了)”可知,那个拿走小提琴的人是在Morris向他明确保证他不会被逮捕之后才与Morris见面归还小提琴的,由此可推断这个人应是很怕被逮捕,被受到惩罚的。故选D项。【7题详解】词句猜测题。由文章第五段下划线单词下文“To his surprise, it was even still in tune(音调准确). Morris was excited and deeply grateful for its return.(令他惊讶的是,它甚至还是音调准确的。Morris对它的回归感到兴奋和深深的感激
33、)”可知,这个丢失的小提琴音调还准确,应是完好无损的。再结合下划线单词所在句“Morris found the instrument and the contents of its case were still in consummate condition.(Morris发现这个工具和箱子里的东西仍然是_的)”,下划线单词应是“完好的、完美的”意思。故选C项。CWater keeps us alive. When it runs out, we have a problem.About one out of four people on the planet are facing a sh
34、ortage of water. Seventeen countries around the world are dealing with high-water stress. This means they are using almost all the water they have access to. Many are dry countries. Some waste much of their water. Some may currently use too much of their groundwater that they should be saving. Sever
35、al big cities face acute shortages. These include Sao Paulo, Brazil; Chennai, India; and Cape Town, South Africa. A year ago, Cape Town faced nay Zero-the day when all its dams would he dry.Climate change adds to the risk of water shortages. Rainfall is less steady. The water supply becomes less rel
36、iable. The days grow hotter. More water evaporates(蒸发)from lakes and rivers even as demand for water increases. By 2030, the number of cities in the high-stress category may have risen to 45 and include almost 470 million people.All over the world, farmers compete with city residents for water. Rich
37、 urban places, such as Los Angeles, use too much water for pools and golf courses. But the worst problem is the growth of cities. Bangalore, India, for example, had a few years with little rain. It built over its many lakes or filled them with city waste. The lakes are no longer the rain water stora
38、ge tanks they once were. Bangalore now imports water. A lot of the imported water, however, gets lost on the way to Bangalore.To address this issue, what can be done? First, cities can plug leaks in their water distribution system. Wastewater can be recycled. Rain can be harvested and saved for hard
39、 times. Lakes and wetlands can be cleaned up and old wells can be restored. And farmers can switch from water-intensive crops like rice to less-thirsty crops like millet(小米).Experts are looking at ways to reduce the number of people on the planet. They are looking at ways to reduce the size of citie
40、s. They are looking for ways to encourage people factories and farmers to use less water.8. What can we know from Paragraph 2?A. A quarter of the worlds population is living with water shortages.B. Nearly all countries are facing acute water shortages now.C. Underground water should he used to meet
41、the water demand.D. Measures have been taken to deal with the water shortage in India.9. What is the main idea of the third paragraph?A. Rainfall is not as steady as before.B. Climate change may lead to water shortages.C. The water supply relies more on rainfall.D. Hotter weather changes the water d
42、emand.10. What can farmers do to deal with water shortage?A. Plug leaks in the water distribution system.B. Clean up lakes and wetlands and restore wells.C. Reduce the number of people in the cities.D. Grow less-water consumption crops instead.11. What will be discussed if the passage continues?A. H
43、ow to prevent from climate change.B. How to inspire people to save water.C. How to recycle wastewater in cities.D. How to make people get access to clean water.【答案】8. A 9. B 10. D 11. B【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了世界上的一些国家和地区严重缺水的原因、影响和可能的解决办法。【8题详解】细节理解题。根据第二段第一句About one out of four people on the planet are
44、facing a shortage of water.可知,世界,上四分之一的人生活在水资源短缺的环境中。由此可知,世界上四分之一的人口生活在水资源短缺之中。故选A。【9题详解】段落大意题。根据第三段Climate change adds to the risk of water shortages. Rainfall is less steady. The water supply becomes less reliable. The days grow hotter. More water evaporates(蒸发)from lakes and rivers even as demand
45、 for water increases. By 2030, the number of cities in the high-stress category may have risen to 45 and include almost 470 million people.可知气候变化增加了水资源短缺的风险。降雨量也不稳定。供水变得不那么可靠了。天气越来越热。更多的水从湖泊和河流蒸发,即使对水的需求增加。到2030年,处于高压力状态的城市数量可能会上升到45个,包括近4.7亿人口。由此可知,第三段主要内容是气候变化使得水资源短缺问题更加严重。故选B。【10题详解】细节理解题。根据第五段最后
46、一句And farmers can switch from water-intensive crops like rice to less-thirsty crops like millet(小米).可知,农民可以通过种植需水量较少的作物,来代替需水量大的作物,以应对水资源短缺问题。由此可知,农民们能通过种植耗水量少的作物,来解决水资源短缺的问题。故选D。【11题详解】推理判断题。根据最后一段最后一句They are looking for ways to encourage people, factories and farmers to use less water.可知他们正在寻找鼓励人
47、们、工厂和农民减少用水的方法。由此可推知,文章接下来会讨论如何鼓励人们节约水资源。故选B。DPeople say money doesnt buy happiness, but how much money you make can affect the way you experience it?While its true that money cant buy happiness, having money has certain benefits. For example, money can buy you time to do things that make you happie
48、r, and giving away some of your money can make you happier as well. Now scientists from the University of California at Irvine have found that how much money you make may impact (影响) how you experience happiness; higher earners are more likely to experience positive emotions focused on themselves, w
49、hile lower earners are more likely to experience positive emotions focused on connecting with other people.Scientists used data from an existing survey of 1,519 U.S. adults between the ages of 24 to 93, to be representative of the entire U.S. population. From the survey, scientist collected the hous
50、ehold income of each person and analyzed how each person experienced the seven emotions that are believed to cause happiness: amusement, admiration, compassion, satisfaction, enthusiasm, love, and pride.What they found was that higher earners were associated with the happiness-related emotions of sa
51、tisfaction, pride, and amusement, all of which are self-focused in nature. Lower earners were associated with more other-oriented (他人指向) happiness-related emotions: compassion, love, and admiration. There were no differences observed with enthusiasm.As to reasons for the difference, the researchers
52、suppose that while pride and satisfaction may reflect upper class individuals (个人) desire for independence, increased love and compassion may help lower class individuals form more harmonious (和谐的), interdependent bonds to help deal with their more threatening environments. In other words, the resea
53、rchers are not saying that one way of getting happiness is better than another, but rather that the way one obtains happiness may be a product of existing and coping within ones particular circumstances.12. What do higher earners prefer to do?A. Long to connect with others.B. Spend more money on the
54、 poor.C. Buy things to make them happier.D. Pay more attention to themselves.13. Why did the scientists study the seven emotions?A. They can make people happy.B. They can be bought with money.C. They are the most common feelings.D. They are the results of and existing survey.14. Which emotions did l
55、ower-income people have based on the study?A. Pride and satisfaction.B. Enthusiasm and amusement.C. Admiration and compassion.D. Compassion and satisfaction.15. What can be inferred from people with different incomes according to his passage?A. They all live a hard life.B. They have different ways t
56、o get happiness.C. They are all satisfied with their lives.D. Their happiness has nothing to do with money.【答案】12. D 13. A 14. C 15. B【解析】【分析】本篇是一篇说明文,题材为社会生活类。文章研究的是金钱与幸福的关系。研究结果表明,挣钱多的人和挣钱少的人获得幸福情感的种类不同,挣钱多的人能获得自豪和满足;而挣钱少的人则会获得赞赏和同情的情感。【12题详解】细节理解题。根据第二段的最后一句.higher earners are more likely to expe
57、rience positive emotions focused on themselves.可知,挣钱多的人更有可能体验到专注于自己的积极情绪,也就是更关注自己,故选D。【13题详解】细节理解题。根据第三段的第二句.each person experienced the seven emotions that are believed to cause happiness可知,科学家研究这7种情感是因为它们与人们的幸福感有关。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第四段的第二句A lower income was associated with. emotions; compassion,
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-386351.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
