宁夏银川一中2020-2021学年高二英语上学期期末考试试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
6 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 宁夏银川 一中 2020 2021 学年 英语 学期 期末考试 试题 解析
- 资源描述:
-
1、宁夏银川一中2020-2021学年高二英语上学期期末考试试题(含解析)(总分:150分;考试时间:120分钟)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、准考证号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题的答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷及草稿纸上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题:每小题1.5分,满分 7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位
2、置。 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What was the weather like yesterday?A. Rainy B. Sunny C. Windy2. What are the speakers mainly talking about?A. A game B. A computer C. An exhibition3. How is the man going to Scotland?A. By coach B. By train C. By car4. What subject is the man probably
3、 going to study at university?A. History B. Science C. Geography5. What did the man do on Saturday?A. He enjoyed a play. B. He watched a film. C. He went to a park.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听第6段材料,回答第6、7题。6 What does the man say about the woman?A. Shes too strict. B. Shes too young. C. Shes too tir
4、ed.7. What is the probable relationship between the speakers?A. Husband and wife. B. Teacher and parent. C. Father and daughter.请听第7段材料,回答第8、9题。8. Where is the man from?A. Italy B. Argentina C. Canada9. Why does the woman think the man is unsuitable for the advanced course?A. He did poorly in the le
5、vel test. B. He came to the US only recently. C. He made a grammar mistake just now.请听第8段材料,回答第10至12题。10. What at the hall needs to be cleaned?A. The floor. B. The mirror. C. The carpet.11. Where are the cloths?A. In the basket. B. In the cupboard. C. In the box.12. What will the speakers do at the
6、meeting room?A. Put up a picture. B. Put the mop away. C. Repair the light.请听第9段材料,回答第13至16题。13. When did the woman move away?A. In December. B. In January. C. In February.14. Who got the scholarship?A. Helen B. Steve C. Jay15. What did the woman do after she failed to get the scholarship?A. She arg
7、ued with her teacher. B. She talked to her mother.C She called the press.16. Why didnt the woman get the scholarship?A. She didnt get good grades.B. She didnt work for the school.C She wasnt at the school long enough.请听第10段材料,回答第17至20题。17. What should people put in the green dustbins?A. Waste paper.
8、 B. Plastic bottles. C. Glass.18. How often will the dustbins be emptied?A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week.19. What will the local government take away free of charge?A. Fridges. B. Sofas. C. Pianos.20. What is the speaker going to do next?A. Talk to a guest. B. Answer the phone
9、. C. Play some music.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题:每小题2分,满分30分)。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项。并在答题卡上将该项涂黑。AThe following are the events with the most reviews this week. Free Comedy Show Phone number: (646)410-0503From: Friday, Sep 7, 7:30pm To: Friday, Oct 5, 9:00pm Comedy Evening is a completel
10、y free comedy show every Friday at 7: 30 pm in the heart of the West Village featuring comedians who have appeared on TruTv, Comedy Central and more! The show takes place in the downstair basement of the venue. Please note that you must be over 21 years old to attend as the venue is a bar. While the
11、re is no cover or item minimum for the show, it is recommended that you get a drink(soda, beer, wine, etc.)or food item to support the bar and help keep the show free. Chile Pepper Festival 2018Phone number: (718)307-7133From: Sep 26, Sep 29,12:00 am To: 6:00pm Enjoy six world-class musical acts, in
12、cluding the Grammy-winning Lost Bayou Ramblers and global talents Coreyah, Doctor Nativo, Dahka Band, Nation Beat and more. Yelps Tour Of Jersey CityPhone number: (201)216-2677From: Thursday, Oct 4, 10:00 am To: Sunday, Oct 7, 7:00 pm Yelps mission is to connect people with great local businesses. A
13、s a part of the Jersey City Art &. Studio tour, Yelp can take you on a photo tour of Jersey City. Weve made a gallery of some of the most awe-inspiring photos that were uploaded to Yelp by users and business owners. Help us celebrate Jersey City and the local businesses that make our five-star city
14、shine. Dont forget to support local and share your adventures with us on Yelp!EgyptWoodbury, NY11797Phone number: (516)367-4584From: Friday, Sep 21, 6:00pm To: Sunday, Sep 30, 6:00 pm This cultural experience includes an exclusive tour through different Pharaonic Kingdoms. Have fun in the Egyptian t
15、heme photo booths followed by tasting delicious authentic homemade Egyptian dishes.1. What are people advised to do when attending Comedy Evening?A. Book tickets in advance.B. Help perform on the show.C. Bring their kids on Friday.D. Consume some drinks or food.2. Which number will music fans call f
16、or more information?A. (646)410-0503.B. (718)307-7133.C. (201)216一2677.D. (516)367-4584.3. Which event will people choose to upload their photos?A. Free Comedy Show.B. Chile Pepper Festival 2018C. Yelps Tour Of Jersey City.D. EgyptWoodbury, NY 11797.【答案】1. D 2. B 3. C【解析】这是一篇应用文。文章介绍了本周评论最多的几个活动。【1题
17、详解】细节理解题。根据Free Comedy Show部分Comedy Evening is a completely free comedy show every Friday at 7: 30 pm in the heart of the West Village featuring comedians who have appeared on TruTv, Comedy Central and more!和While there is no cover or item minimum for the show, it is recommended that you get a drink
18、(soda, beer, wine, etc.)or food item to support the bar and help keep the show free. (虽然节目没有最低要求,但建议你买一杯饮料(苏打水、啤酒、葡萄酒等)或食物来支持吧台,这样节目就可以免费了)由此可知,人们在参加Comedy Evening时,被建议消费一些饮料和食物。故选D。【2题详解】细节理解题。根据Chile Pepper Festival 2018部分Phone number: (718)307-7133和Enjoy six world-class musical acts, including th
19、e Grammy-winning Lost Bayou Ramblers and global talents Coreyah, Doctor Nativo, Dahka Band, Nation Beat and more.(欣赏6个世界级的音乐表演,包括格莱美奖得主Lost Bayou Ramblers和全球天才Coreyah、Doctor Nativo、Dahka Band、Nation Beat等等)由此可知,音乐爱好者会拨打(718)307-7133这个号码来获得更多信息。故选B。【3题详解】细节理解题。根据Yelps Tour Of Jersey City部分Weve made a
20、 gallery of some of the most awe-inspiring photos that were uploaded to Yelp by users and business owners.(我们制作了一个图库,里面是用户和企业主上传到Yelp上的一些最令人惊叹的照片。)由此可知,Yelps Tour Of Jersey City活动,人们会选择上传他们的照片。故选C。BBWhen her five daughters were young, Helene An always told them that there was strength in unity (团结).
21、 To show this, she held up one chopstick, representing oneperson. Then she easily broke it into two pieces. Next, she tied several chopsticks together, representing a family. She showed the girls it was hard to break the tied chopsticks. This lesson about family unity stayed with the daughters as th
22、ey grew up.Helene An and her family own a large restaurant business in California. However, when Helene and her husband Danny left their home in Vietnam in 1975, they didnt have much money. They moved their family to San Francisco. There they joined Dannys mother, Diana, who owned a small Italian sa
23、ndwich shop. Soon afterwards, Helene and Diana changed the sandwich shop into a small Vietnamese restaurant. The five daughters helped in the restaurant when they were young. However, Helene did not want her daughters to always work in the family business because she thought it was too hard.Eventual
24、ly the girls all graduated from college and went away to work for themselves, but one by one, the daughters returned to work in the family business. They opened new restaurants in San Francisco and Los Angeles. Even though family members sometimes disagreed with each other, they worked together to m
25、ake the business successful. Daughter Elisabeth explains, Our mother taught us that to succeed we must have unity, and to have unity we must have peace. Without the strength of the family, there is no business.Their expanding business became a large corporation in 1996, with three generations of Ans
26、 working together. Now the Ans corporation makes more than $20 million each year. Although they began with a small restaurant, they had big dreams, and they worked together. Now they are a big success.4. Helene tied several chopsticks together to show _.A. the strength of family unityB. the difficul
27、ty of growing upC. the advantage of chopsticksD. the best way of giving a lesson5. We can learn from Paragraph 2 that the Helene An family _.A. started a business in 1975B. left Vietnam without much moneyC. bought a restaurant in San FranciscoD. opened a sandwich shop in Los Angeles6. What can we in
28、fer about the five daughters?A. They did not finish their college education.B. They could not bear to work in the family business.C. They were influenced by what Helene taught them.D. They were troubled by disagreement among family members.7. Which of the following can be the best title for the pass
29、age?A. How to Run a CorporationB. Strength Comes from PeaceC. How to Achieve a Big DreamD. Family Unity Builds Success【答案】4. A 5. B 6. C 7. D【解析】这是一篇记叙文。Helene和丈夫离开越南时,他们并不富有。Helene给她的女儿讲述了一个关于团结的故事。几双筷子被绑在一起将会很难被折断,家庭亦是如此。文章通过讲述一个家族企业的发展历程来强调家庭团结的重要性。【4题详解】细节理解题。根据第一段“she tied several chopsticks to
30、gether, representing a family. This lesson about family unity.”可知,Helene把筷子绑在一起并试着折断它们,是为了显示团结的力量。故选A项。【5题详解】细节理解题。根据“when Helene and her husband Danny left their home in Vietnam in 1975, they didnt have much money.”可知,当离开越南时,Helene夫妇并没有太多的钱。故选B项。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段Even though family members sometim
31、es disagreed with each other, they worked together to make the business successful. Daughter Elisabeth explains, Our mother taught us that to succeed we must have unity, and to have unity we must have peace. Without the strength of the family, there is no business.可知,尽管有时家庭成员之间意见不一致,但他们一起努力使生意成功。女儿伊
32、丽莎白解释说:“我们的母亲教导我们。要成功,我们必须团结;要团结,我们必须和平相处。没有家庭的力量,就没有生意的成功。所以通过关键词“disagreed with,make the business successful”以及伊丽莎白所说的话可以判断出,这五个女儿受到妈妈教诲的影响,团结一心,把生意越做越大。故选C项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Helene An always told them that there was strength in unity (团结).”和第三段“to succeed we must have unity”与第四段“and they worked
33、together. Now they are a big success.”可知,文章主要讲的是家庭团结对取得成功的重要性。所以短文最佳标题为“家庭团结成就成功”。故选D项。CA new study shows students who write notes by hand during lectures perform better on exams than those who use laptops(笔记本电脑)Students are increasingly using laptops for notetaking because of speed and legibility(清
34、晰度)But the research has found laptop users are less able to remember and apply the concepts they have been taught.Researchers performed experiments that aimed to find out whether using a laptop increased the tendency to make notes “mindlessly” by taking down word for word what the professors said.In
35、 the first experiment,students were given either a laptop or pen and paper. They listened to the same lectures and were told to use their usual notetaking skills. Thirty minutes after the talk,they were examined on their ability to remember facts and on how well they understood concepts.The research
36、ers found that laptop users took twice as many notes as those who wrote by hand. However,the typists performed worse at remembering and applying the concepts. Both groups scored similarly when it came to memorizing facts.The researchers report said,“While more notes are beneficial,if the notes are t
37、aken mindlessly,as is more likely the case on a laptop,the benefit disappears.”In another experiment aimed at testing longterm memory,students took notes as before but were tested a week after the lecture. This time,the students who wrote notes by hand performed significantly better on the exam.Thes
38、e two experiments suggest that handwritten notes are not only better for immediate learning and understanding,but that they also lead to superior revision in the future.8. More and more students favour laptops for notetaking because they can _.A. write more notesB. digest concepts betterC. get highe
39、r scoresD. understand lectures better9. While taking notes,laptop users tend to be _.A. skilfulB. mindlessC. thoughtfulD. tireless10. The author of the passage aims to _.A. examine the importance of longterm memoryB. stress the benefit of taking notes by handC. explain the process of taking notesD.
40、promote the use of laptops11. The passage is likely to appear in _.A. a newspaper advertisementB. a computer textbookC. a science magazineD. a finance report【答案】8. A 9. B 10. B 11. C【解析】本文是说明文。文章介绍通过实验发现,手写记笔记比用笔记本电脑记笔记更有好处,有利于学生记忆和复习。【8题详解】细节理解题。根据文章第二段第一行的句子Students are increasingly using laptops
41、for note-taking because of speed and legibility(清晰度).可知,越来越多的学生喜欢用笔记本记笔记,因为这样他们可以记更多的笔记。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段的句子Researchers performed experiments that aimed to find out whether using a laptop increased the tendency to make notes mindlessly by taking down word for word what the professors said可知,使用笔记
42、本电脑记笔记的学生在记笔记的过程中往往是无意识的、不动脑的。故选B。【10题详解】推理判断题。根据文章第一段A new study shows students who write notes by hand during lectures perform better on exams than those who use laptops(笔记本电脑)和最后一段These two experiments suggest that handwritten notes are not only better for immediate learning and understanding,but
43、 that they also lead to superior revision in the future.可知,文章介绍通过实验发现手写记笔记比用笔记本记笔记好处更多,学生更容易记住记的材料,所以作者是想强调用手记笔记的重要性。故选B。【11题详解】推理判断题。根据文章第一段中的Researchers performed experiments that.及倒数第二段中的In another experiment aimed at testing long-term memory可知,研究结果是通过科学实验得出的,所以短文应该出现在科学杂志上,而不是:报纸广告,电脑课文,和财经报道。故选
44、C。DIn the UK, electric and other low-emission(低排放)cars, vans, and buses could be given special green plates to encourage more people to buy such cars, and promote awareness for “clean” cars.Strange as it may seem, there is some reason to believe that something as small as this could make a big diffe
45、rence. Already, similar ideas have been put into effect in Norway, Canada, Latvia, and China, and the results have been encouraging.Elisabeth Costa, director of the Behavioural Insights Team, explains, “Simple changes based on behavioral science can have a big impact. Green plates would be more noti
46、ceable to road users, and this increased attraction can help normalise the idea of clean vehicles, highlighting(使突出)the changing social norms(规范)around vehicle ownership.” Actually, hybrids and electric cars accounted for 5.5% of the cars sold in the UK in the first half of the year, compared to 4.2
47、% for the same period in 2017.However, colored plates can only go so far. At the end of the day, you need strong, concrete(具体的)measures if you want to support a market like electric cars. The UK already has generous allowances for electric cars, but a study for the RAC Foundation found that the lack
48、 of reliable, easy-to-use charging stations is the main roadblock to people purchasing more electric cars. This was repeated by separate research from AA, the UKs largest motorist association, which found that although 1 in 2 young drivers want electric cars, 8 out of 10 drivers feel that the lack o
49、f adequate electrical chargers is the main reason not to buy an electric car.Yet this all shows that more and more people are nearing a tipping point where they are willing to buy electric cars. And a small PR stunt(噱头), the “coolness factor” of the colored plates could end up making a difference. S
50、imilarly, having red plates for the more polluting cars might also play a role.A spokesman for the Environmental Transport Association said, “While green number plates will be positive PR for low-emission car makers and early adopters of the technology alike, to be truly effective any such measures
51、will need to at the same time shame the drivers of the most polluting vehicles.”12. Why does the UK give green license plates to cars?A. To promote car sales.B. To beautify the environment in the UK.C. To separate “clean” cars from polluting cars.D. To inspire people to buy low-emission vehicles.13.
52、 What does the underlined sentence “colored plates can only go so far” mean?A. The results of giving colored plates are discouraging.B. The measures of giving colored plates will be at an end.C. Giving colored plates has a limited impact on promoting “clean” cars.D. Giving colored plates will be rep
53、laced by strong, concrete measures.14. Why do most drivers choose not to buy an electric car?A. Allowances for electric cars are not attractive.B. They arent fond of the green color.C. Charging stations are not readily available.D. Electric cars are unaffordable to them.15. What did the spokesman fo
54、r the Environmental Transport Association focus on?A. Banning people from buying polluting cars.B. Continuing the use of green number plates.C. Replacing green plates with red ones.D. Shaming the drivers of polluting cars into buying “clean” cars.【答案】12. D 13. C 14. C 15. D【解析】这是一篇说明文。在许多国家,电动汽车或者低排
55、放的汽车可以上绿色牌照。这个小小的举动能帮助普及绿色汽车的意识。但是,绿色牌照能起的作用仅此而已,要想让绿色汽车普及还需要更具体的措施。研究发现,很多人会考虑买电动汽车,但是基于充电桩不方便,还是会很犹豫。【12题详解】细节理解题。根据文章第一段“In the UK, electric and other low-emission(低排放)cars, vans, and buses could be given special green plates to encourage more people to buy such cars, and promote awareness for “c
56、lean” cars.”(在英国,电动汽车和其他低排放汽车、货车和公共汽车可以获得特殊绿色车牌,以鼓励更多的人购买这类汽车,并提高“清洁”汽车的意识。)可知,英国给汽车发放绿色牌照,以鼓励人们购买低排放车辆。故选D。【13题详解】词句猜测题。根据划线词后面的“at the end of the day, you need strong, concrete(具体的)measures if you want to support a market like electric cars.”(说到底,如果你想支持电动汽车这样的市场,你就需要强有力的、具体的措施。)以及第六段中的“And a small
57、 PR stunt(噱头), the “coolness factor” of the colored plates could end up making a difference.”(作为一个小小的噱头,牌照的颜色效应也就只能制造一点小不同)可知,“colored plates can only go so far.”意为“彩色车牌对推广“清洁”汽车的影响是有限的。”。故选C。【14题详解】细节理解题。根据文章第五段“This was repeated by separate research from AA, the UKs largest motorist association, w
58、hich found that although 1 in 2 young drivers want electric cars, 8 out of 10 drivers feel that the lack of adequate electrical chargers is the main reason not to buy an electric car.”(英国最大的汽车协会AA的另一项调查也得出了同样的结论。该调查发现,尽管有1 / 2的年轻司机想要电动汽车,但有8 / 10的司机认为缺乏足够的充电器是不购买电动汽车的主要原因。)可知,大多数司机选择不买电动汽车的原因是由于充电桩的
59、不足。故选C。【15题详解】细节理解题。根据文章最后一段“While green number plates will be positive PR for low-emission car makers and early adopters of the technology alike, to be truly effective any such measures will need to at the same time shame the drivers of the most polluting vehicles.”(尽管绿色车牌对于低排放汽车制造商和该技术的早期采用者来说都是一种
60、积极的公关,但要想真正发挥作用,任何此类措施都必须同时让污染最严重的车辆的司机感到羞愧。)可知,环境运输协会的发言人着重于使污染汽车的司机感到羞耻,促使他们购买“清洁”汽车。故选D。第二节 (共 5 小题,每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。How to keep a Relationship Healthy and StrongAre you new to experiencing relationships? Well,let me give you advice on how to have a healthy
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
