山东新高考质量测评联盟 2021届高三4 月联考英语试题 扫描版含解析.doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 山东新高考质量测评联盟 2021届高三4 月联考英语试题 扫描版含解析 山东 新高 质量 测评 联盟 2021 届高三 联考 英语试题 扫描 解析
- 资源描述:
-
1、山东新高考质量测评联盟4月联考试题高三英语注意事项:1.答题前,考生务必用0. 5毫米黑色签字笔将自己的姓名、座号和考生号填写在答题卡和试卷规定的位置上。2.选择题部分,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑;如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。3.答非选择题部分时,必须用0. 5毫米黑色签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目 指定区域内相应的位置;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不能使用涂改液、胶带纸、修正带。不按以上要求作答的答案无效。第一部分 阅读(共两节,满分50分)第一节(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D
2、四个选项中选出最佳选项。AFour Great classical pieces inspired by animalsCatalogue of the Birds by Oliver MessiaenMessiaen transcribed 13 birdsongs to piano pieces. Each piece is written for a French province with a title of bird chosen for each region. Messiaen uses the colour of tones at its most powerful, whe
3、re different sounds interconnect and lay the birdsong among the nature most beautifully.The Cat and the Mouse by Aaron CoplandWe can hear so vividly different plots and the tune is easily accessible to all listeners. Copland uses the pace and rhythm successfully, which creates the animation in the m
4、usic. Lots of loud and dissonant (刺耳的)chord is fully applied in the entire piece, giving the” storytelling“ nature to the music.The Maid and the Nightingale by Enrique GranadosIn the music, the maid sings a mournful song to the nightingale as her lover has gone to fight another guy out of jealousy,
5、and eventually dies. After her mournful song ends, the last part of the piece is pure bird sound. Granados mainly uses quick and light single notes to paint the melodies of birdsongs.Carnival of the Animals by Camille Saint-SansThe Carnival of the Animals is the most famous work from Saint-Sans. Int
6、erestingly, he forbade the work to be published during his lifetime as he felt it did not represent him properly. The different musical techniques and the fast and light rhythm of the full suite truly make this set of works the most typical music for animals.1. What characteristic do The Cat and the
7、 Mouse and Carnival of the Animals share?A. MournfulB. DynamicC. DiscouragingD. Peaceful2. Which work gains its popularity out of the composers expectation?A. Catalogue of the BirdsB. The Cal and the MouseC. The Maid and the NightingaleD. Carnival of the Animals3. What can we learn from the four cla
8、ssical pieces?A. Each piece of Catalogue of the Birds is named after a French province.B. The tune of The Cat and the Mouse is accepted by all listeners.C. The Carnival of the Animals is the first hit of Saint-Sans.D. The creation of the bird sound in The Maiden and the Nightingale is different from
9、 Catalogue of the Birds.【答案】1. B 2. D 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了以动物为灵感创作的四大经典作品。【1题详解】推理判断题。根据文章第二段“Copland uses the pace and rhythm successfully, which creates the animation in the music.(科普兰成功地运用了节奏和节奏,在音乐中创造了动画。)”可知,这部作品展示了动态的这个特征。故选B。【2题详解】细节理解题。根据文章最后一段“Interestingly, he forbade the work to be p
10、ublished during his lifetime as he felt it did not represent him properly. The different musical techniques and the fast and light rhythm of the full suite truly make this set of works the most typical music for animals.(有趣的是,他生前禁止这本书出版,因为他觉得这本书不能很好地代表他。不同的音乐技巧和整组曲快、轻的节奏使这组作品成为最典型的动物音乐。)”可知,Carnival
11、 of the Animals这本书的流行出乎作曲家的意料。故选D。【3题详解】细节理解题。根据文章第一段“Messiaen uses the colour of tones at its most powerful, where different sounds interconnect and lay the birdsong among the nature most beautifully.(弥赛安将“色彩的音调”运用到最有力的地方,不同的声音相互连接,把鸟鸣置于大自然中最美丽的地方。)”和文章第三段“Granados mainly uses quick and light singl
12、e notes to paint the melodies of birdsongs.(格拉纳多斯主要用轻快的单音来描绘鸟鸣的旋律。)可知,少女与夜莺中鸟儿发出的声音与鸟类目录中不同。故选D。BThe star here is 70-year-old Chen Jifang, who used to be a saleswoman in a local food company before retirement, with 3 million likes on her Douyin videos.“The main group that I wanted to encourage was p
13、eople aged 30 to 50, says Chen, “They will be motivated to work out in the gym after seeing that a granny like me can. The message I want to convey is that it is never too late to pursue good health. In the past, whenever I felt uncomfortable, I would lie at home for an entire day.”Chen had been in
14、a poor physical condition since she was a child. She even had to give up her job after giving birth to her daughter because her health was severely affected by the pregnancy. Her husband shows his approval by doing most of the household chores.An overweight Chen started with light jogging, but a fit
15、ness coach later advised her to rehabilitate her knee before running. Because of this, Chen entered a gym for the first time on Dec 29,2018.“Everyone in the gym was young. They were giving me weird looks, recalls Chen, who made it a point to walk 3. 5 kilometers to the gym every day.Her daily traini
16、ng started at 8 am with 50 pushups, mountain-climbing workouts, running and weightlifting. After a short break at 9 am, Chen continued working put until 3 pm. She hit the gym every day in 2019. For Chen, her passion for exercising was born out of a need instead of desire to become famous.When her he
17、alth and fitness improved, Chen embarked on high-intensity training sessions and dealt with the more challenging workouts like kettlebell swings, battle ropes and deadlifts. Three months later, she lost a whopping 28 kilograms. Her body mass index also returned to normal.4. Which words best describe
18、 Chen Jifang?A. Elegant and resistantB. Ambitious and toughC. Independent and considerateD. Passionate and dutiful5. What does the underlined word “rehabilitate in paragraph 4 refer to?A. surviveB. restoreC. reviveD. protect6. What can we learn from the text?A. Chen was poor when she was young.B. Ch
19、en, as a saleswoman, gained 3 million fans.C. Chens decision largely comes from her husband.D. Chen managed to sustain her workouts for about 6 hours per day.7. What can be a best title for the text?A. A granny can liftB. An idle youth, a needy ageC. A fall in a pit, a gain in your witD. Good health
20、 is the best wealth【答案】4. B 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述的是70岁的陈继芳,一位抖音明星,退休前曾是当地一家食品公司的销售人员,通过健身引起了人们关注。【4题详解】推理判断题。根据文章第二段“The main group that I wanted to encourage was people aged 30 to 50, says Chen, “They willI would lie at home for an entire day.”( “我想鼓励的主要人群是30到50岁的人,”陈说,“当他们看到像我这样的老奶奶可以
21、在健身房锻炼后,他们会有动力去锻炼。”我想传达的信息是,追求健康永远都不晚。过去,每当我感到不舒服,我就会在家里躺上一整天。”)”可知,陈继芳想通过自己的案例鼓励中年人锻炼,向人们传达“追求健康永远都不晚”的信息,这说明她是有追求、有雄心的;根据文章倒数第二段“Her daily training started at 8 am with 50 pushups, mountain-climbing workouts, running and weightlifting.(她每天的训练从早上8点开始,做50个俯卧撑、登山、跑步和举重。)”和文章最后一段“When her health and f
22、itness improved, Chen embarked on high-intensity training sessions and dealt with the more challenging workouts like kettlebell swings, battle ropes and deadlifts.(当她的健康状况和体能有所改善后,陈晨开始了高强度的训练课程,并做了一些更具挑战性的训练,比如壶铃秋千、格斗绳和举重。)”可知,她坚持每天锻炼,而且当健康状况和体能有所改善后,她还开始了高强度的训练课程。这说明她是一个坚韧的人。故选B。【5题详解】词句猜测题。根据文章第四段
23、“but a fitness coach later advised her to rehabilitate her knee before running. Because of this, Chen entered a gym for the first time on Dec 29, 2018.(但是一名健身教练后来建议她在跑步前先修复膝盖。正因如此,2018年12月29日,陈勇军第一次进入健身房。)”及最后一段When her health and fitness improved(当她的健康状况改善时)可知,陈继芳去健身房的原因是为了rehabilitate her knee,之后在
24、健身房锻炼了一段时间之后,她的健康和体能得到了改善,由此推知,rehabilitate与restore意义接近,表示“恢复”,故选B。【6题详解】细节理解题。根据倒数第二段的“Her daily training started at 8 am with 50 pushups, mountain-climbing workouts, running and weightlifting. After a short break at 9 am, Chen continued working out until 3 pm.(她每天的训练从早上8点开始,做50个俯卧撑、登山、跑步和举重。上午9点短暂
25、休息后,陈晨继续工作到下午3点。)”可知,陈继芳每天早上8点开始运动,9点休息一下,之后会一直锻炼到下午三点,因此推知,她每天坚持锻炼约6个小时。故选D。【7题详解】主旨大意题。根据文章第一段“The star here is 70-year-old Chen Jifang, who used to be a saleswoman in a local food company before retirement, with 3 million likes on her Douyin videos.(这里的明星是70岁的陈继芳,退休前曾是当地一家食品公司的销售员,她的抖音视频获得了300万个赞
26、。)”可知,本文主要讲了70岁的陈继芳通过健身在抖音上引起了人们关注。故A选项的“振奋人心的老奶奶”是这篇文章的最佳标题。故选A。CWhen Dr. Stanley Fineman started as an allergist, he reminded patients to start taking medications and prepare for pollen season in the middle of March. That was about 40 years ago. Today , he tells them to start around the middle of
27、February.Since 1990, pollen season across the United States and Canada has been starting earlier, about 20 days earlier. And pollen loads, the amount of pollen released by plants, are 21 percent higher. The main reason for this, a new study found, is global warming.Other studies have demonstrated No
28、rth Americas allergy, season getting longer and worse. But this one, published in the Proceedings of the National Academies of Sciences, is the first study to make scientific connections between an earlier and more intense pollen season with human-caused climate change. The study says the warmer the
29、 Earth gets, the earlier spring starts for animals and plants, especially plants that release pollen. Additionally, plants yield more pollen when they drink in carbon dioxide.Since 1990,about half of the earlier pollen seasons were linked to climate change mostly from warmer temperatures. And carbon
30、 dioxide played a part. Since the 2000s, about 65 percent of earlier pollen seasons can be blamed on wanning. And about 8 percent of the increased pollen loads can be blamed on climate change. Bill Anderegg, the lead writer of the study, said, u climate change is here and its in every breath we take
31、. This is clearly warming temperatures and more carbon dioxide, giving rise to more pollen in the air. ”Chris Downs of St. Louis, Missouri already has problems with breathing, headaches, and red itchy eyes. His allergies usually hit in March. But the last two years, they came in early February. As a
32、 kid I never saw anything start blooming in February, Downs said, Now I see a handful of years like that. This is not just a matter of sneezing and watery eyes. There are more serious health concerns. A University of Maryland scientist said the pollen is a risk for other diseases including asthma.8.
33、 Why is Dr. Stanleys advice mentioned in paragraph 1?A. To arouse the readers interest.B. To define the term pollen season”.C. To caution the readers about global warming.D. To emphasize his capacity as an allergist.9. Which statement is true according to the text?A. Carbon dioxide is the main reaso
34、n for earlier pollen season.B. Warming temperatures account for more carbon dioxide.C. Half of the increased pollen loads are due to climate change.D. The impact of climate on early pollen seasons has been increasing.10. What can we learn about Chris Downs?A. His allergies have been more severe.B. H
35、e sees more blossoms than before.C. His symptoms were ahead of time since two years ago.D. He has suffered from allergies since he was a kid.11. In the following paragraph, the writer will most probably deal with_.A. causes of asthmaB. measures of preventing global warmingC. connection between asthm
36、a and pollen seasonD. advice on how to protect yourself against pollen【答案】8. A 9. D 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了花粉生长和全球变暖的关系,引出花粉带来的更大的健康问题。【8题详解】推理判断题。根据文章第一段“When Dr. Stanley Fineman started as an allergist, he reminded patients to start taking medications and prepare for pollen season in th
37、e middle of March. That was about 40 years ago. Today , he tells them to start around the middle of February.(当斯坦利法恩曼医生开始做过敏专科医生时,他提醒病人开始服药,并为3月中旬的花粉季节做好准备。那是大约40年前的事了。今天,他告诉他们在2月中旬左右开始。)可知,文章第一段用40年前和40年后的建议做对比,为下文花粉和气候变暖的关系的描述做铺垫。由此可知,是为了引起读者的兴趣。故选A。【9题详解】细节理解题。根据文章第三段“But this one, published in t
38、he Proceedings of the National Academies of Sciences, is the first study to make scientific connections between an earlier and more intense pollen season with human-caused climate change.(但是,发表在美国国家科学院院刊上的这项研究,是第一个将更早和更强烈的花粉季节与人类造成的气候变化进行科学联系的研究。)和文章第四段“Since 1990, about half of the earlier pollen s
39、easons were linked to climate change.can be blamed on warming.(自1990年以来,大约一半的早期花粉季节与气候变化有关主要是由于气温升高。二氧化碳也起了作用。自21世纪以来,大约65%的花粉季节的早期都可以归咎于气候变暖)”可知,气候对花粉季的影响越来越大,故选D。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段“His allergies usually hit in March. But the last two years, they came in early February.(他的过敏症通常在三月发作。但过去两年,他们是在2月
40、初来的。)”可知,Chris Downs的过敏症状从两年前就开始提前了。故选C。【11题详解】推理判断题。根据最后一段“There are more serious health concerns. A University of Maryland scientist said the pollen is a risk for other diseases including asthma.(还有更严重的健康问题。马里兰大学的一位科学家说,花粉可能引发包括哮喘在内的其他疾病)”可知,接下来作者可能会讨论如何在花粉季里保护自己的健康。故选D。DGoogle has announced plans
41、 to stop supporting tools designed to follow Internet users across the web in order to target them with specific advertising.Such tools are known as cookies-small data files that are stored on an Internet users computer as they browse (浏览)different websites. This data can be read by web servers to i
42、dentify web browsing behaviors of the user. Cookies make it possible for users to avoid having to repeatedly enter their user names and passwords to get access to websites they use often. But the use of cookies raises major privacy concerns, with critics saying a users browsing history should not be
43、 recorded just to target them with ads.Google announced in 2020 it had decided “to remove support for third-party cookies from its Chrome browser. In another online announcement, Google repeated this promise, saying it will not build new tools to replace current cookie technology.In explaining its d
44、ecision, Google referred to a Pew Research study that found 72 percent of Americans feel that almost all of what they do online is tracked by advertisers. Googles decision to remove third-party cookies also followed increasing efforts to protect privacy in Europe and the United States. Google said t
45、he current Internet advertising model needs to change to answer “the growing concerns people have about their privacy and how their personal identity is being used.”In January, however, Googles plan was questioned by British competition regulators. The countrys Competition and Markets Authority anno
46、unced it had launched an investigation into whether the changes would give Google an unfair advantage over competitors in Internet advertising. The agency said it received objections to the plan from Marketers for an Open Web, a league of technology and publishing companies. The group accuses Google
47、 of “abusing its dominant position” by attempting to create a new advertising model.In its latest statement, Google said, “We will not build alternate identifiers to track individuals as they browse across the web, nor will we use them in our products.”12. According to the text, what do you know abo
48、ut cookies?A. Cookies are inconvenient for web users.B. The users should repeat their passwords to enter websites.C. Google uses Cookies to monitor the web users private life.D. The tracks of the web users can be followed by the web servers.13. Why did Google make the decision?A. To use a alternativ
49、e tool.B. To get more personal informationC. To respond to concerns about privacy.D. To create a fair Internet advertising platform.14. What does the investigation show us?A. It was organized by an agency of the US.B. All people dont accept the Googles plan.C. Google has the biggest advantages on th
50、e Internet.D. Marketers for an Open Web is in favor of the Googles plan.15 What is the text mainly about?A Privacy should be protected.B. Google will change advertising model.C. There should not be many advertisements on the web.D. Cookies will be removed from Google for privacy protection.【答案】12. D
51、 13. C 14. B 15. D【解析】【分析】本文是新闻报道,介绍了Google将停用能识别用户网络浏览行为的Cookies,并解释了停用的原因以及各方的反应。【12题详解】细节理解题。根据第二段中“Such tools are known as cookiessmall data files that are stored on an Internet users computer as they browse (浏览)different websites. This data can be read by web servers to identify web browsing be
52、haviors of the user.”(这类工具被称为cookie互联网用户浏览不同网站时存储在其电脑上的小型数据文件。这些数据可以被网络服务器读取,从而识别用户的网络浏览行为。)可知,cookies可以帮助网络服务器跟踪记录用户的网络行为。故选D项。【13题详解】细节理解题。根据第四段中“In explaining its decision, Google referred to a Pew Research study that found 72 percent of Americans feel that almost all of what they do online is tr
53、acked by advertisers. Googles decision to remove third-party cookies also followed increasing efforts to protect privacy in Europe and the United States.”(在解释这一决定时,谷歌引用了皮尤研究中心的一项研究,该研究发现,72%的美国人觉得他们在网上做的几乎所有事情都被广告商跟踪。谷歌决定删除第三方cookie也是对欧洲和美国保护隐私的努力回应。)可知,谷歌这样做的原因是回应用户对隐私的担忧,故选C项。【14题详解】细节理解题。根据第五段中“T
54、he countrys Competition and Markets Authority announced it had launched an investigation into whether the changes would give Google an unfair advantage over competitors in Internet advertising. The agency said it received objections to the plan from Marketers for an Open Web, a league of technology
55、and publishing companies. ”(该国竞争与市场管理局宣布已展开调查,调查这些变化是否会让谷歌在互联网广告领域获得相对于竞争对手的不公平优势。该机构表示,它收到了来自技术和出版公司联盟Open Web的营销人员的反对意见。)可知,谷歌的这一计划受到一些公司的质疑和反对,即:不是所有人都接受谷歌的这一计划。故选B项。【15题详解】主旨大意题。本文是一篇新闻报道,首段“Google has announced plans to stop supporting tools designed to follow Internet users across the web in o
56、rder to target them with specific advertising.”(谷歌已经宣布计划停止支持旨在跟踪互联网用户以瞄准特定用户的广告工具。)即全文的主題句,后文围绕这一新闻展开,具体说明了要停用的是Cookies和停用的原因是为了保护隐私。故选D项。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下而短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项 为多余选项。Smart glasses could be the next leap in technologyFirst there was the keyboard, then the touch
57、 screen. Some tech companies say a wearable pair of glasses could be the next leap in technology, even if it didnt work out for Google glass. In the future we wont be only limited to our smartphones, when it comes to understanding the world around us. _16_The US-based company Snaps investment is thi
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
