四川省宜宾市2019-2020学年高一英语上学期期末教学质量检测试题(含解析).doc
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
7 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 四川省 宜宾市 2019 2020 学年 英语 学期 期末 教学质量 检测 试题 解析
- 资源描述:
-
1、四川省宜宾市2019-2020学年高一英语上学期期末教学质量检测试题(含解析)(考试时间:120分钟 满分:150分)第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5 小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. 19.15. B. 9.18. C. 9.15. 答案是C。
2、1. What is the weather going to be like?A. Bad. B. Nice. C. Hot.2. Where does the conversation most probably take place?A. In a restaurant. B. On a farm. C. At the mans home.3. How much are the oranges?A. 6 cents a pound. B. 16 cents a pound. C. 60 cents a pound.4. What does the man want to do?A. Ru
3、n to the airport. B. Catch the next bus. C. Wait for another bus.5 How much time is left before the movie begins?A. 7 minutes. B. 15 minutes. C. 30 minutes.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6
4、至8题。6. What will the man do this evening?A. Go to London. B. Meet somebody. C. See the woman again.7. Where are the two speaking?A. In the street. B. In a hotel. C. In a taxi.8. What can we learn from the conversation?A. They wont meet tomorrow.B. All taxis in England are yellow.C It is the mans fir
5、st time in England.听第7段材料,回答第9至11题。9. What is the probable relationship between the two speakers?A. Husband and wife. B. Mother and son. C. Father and daughter.10. Where is the mans red tie?A. In the jewelry box. B. In the shop drawer. C. On the dresser.11. When does the play start?A. At 8. B. At 6:
6、45. C. At 4:05.听第8段材料,回答第12至14题。12. Why did the man go to Britain?A. To study there. B. To work there. C. To visit a friend.13. Why does the man work in the restaurant?A. He likes the job.B. He has to support himself.C. He needs practical experience.14. How much does the man earn every day?A. 10 pou
7、nds. B. 30 pounds. C. 20 pounds.听第9段材料,回答第15至17题。15. When does the man usually spend his winter holiday?A. Both in the 2nd and 3rd week of January.B. Either in the 2nd or 3rd week of January.C. Neither in the 2nd nor 3rd week of January.16. Which is the mans favorite sport?A. Skating. B. Surf-skiing
8、. C. Skiing.17. Why doesnt the woman like to spend her weekend with the man?A. She likes to stay at home.B. She dislikes the cold weather.C. She doesnt like any outdoor sports.听第10段材料,回答第18至20题。18. Which car was badly damaged?A. Another mans car. B. The sports car. C. Pauls car.19. Where was the dri
9、ver of the sports car when the accident happened?A. Inside the car. B. In the supermarket. C. In the garage.20. Who did Paul think was to blame for the accident?A. The driver of the sports car.B. The two girls inside the car.C. The bus driver.第二部分 阅读理解(共两节,满分40)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选
10、项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AYou might really like Hong Kong Science Museum if you are interested in science. The Museum wants to teach kids science. It gives them a place to have fun with computers. However, adults can learn some science, too.The Museum has 6,500 square meters. There are over 50
11、0 exhibits, and nearly 70 percent of them are suitable for visitors of all ages. Since its opening in April 1991, the Hong Kong Science Museum has proven itself to be a good place for learning science. The Museum wants to make science popular to the public and support science education in schools.If
12、 you want to have a visit, youd better read the information carefully.Opening hoursMonday to Wednesday, Friday: 10 am-7 pm.Saturday, Sunday and public holidays: 10 am-9 pm.Christmas Eve and Chinese New Years Eve: 10 am- 5 pm.Closed on Thursdays, and the first two days of the Chinese New Year.Ticketi
13、ng informationStandard Ticket: $20 per personGroup Ticket: $14 per person (for groups of 20 people or more)1. The aim of the Museum is to .A. hold 500 exhibitsB. attract more visitorsC. prove itself a good placeD. support science education2. When can you visit the Museum?A. At 2 pm on Sunday.B. At 9
14、 am on Monday.C. At 10 am on Thursday.D. At 6 pm on Christmas Eve.3. How much does a group of 22 kids need to pay?A. $440.B. $328.C. $308.D. $220.【答案】1. D 2. A 3. C【解析】这是一篇应用文。文章是关于香港博物馆的一则广告。广告介绍了该博物馆的历史、开放时间和票价。【1题详解】细节理解题。根据第一段的The Museum wants to teach kids science.可知,这个博物馆的目的是教孩子科学。D. support s
15、cience education(支持科学教育)符合以上说法,故选D项。【2题详解】细节理解题。Opening hours部分Saturday, Sunday and public holidays: 10 am-9 pm.可知,星期六、星期天和公共节假日的开放时间是早上10点到晚上9点,即可以在这个时间段去参观该博物馆。A. At 2 pm on Sunday.(星期天下午两点)符合以上时间段,故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Ticketing information部分的Group Ticket: $14 per person (for groups of 20 people or
16、more)可知,等于或大于20人的团体票是14美元一人。那么22人的团体要付的费用是:22*14$=308$。C. $308.符合以上说法,故选C项。BMore than 1,800 teen researchers came to the Valley of the Sun this week (May 12-17). Those who shone brightest took home big prizes. The prizes are from the Intel International Science and Engineering Fair (ISEF). Top winne
17、r Krithik Ramesh took home $75,000. He developed a system to help doctors do spinal surgery (脊椎外科手术) better. Using the technology, doctors can finish the surgery more quickly.Krithiks system can map a patients spine. It can give doctors advice about how to carry out spinal surgery. It can be used no
18、t only in cities, but also in the countryside. The new system could take the place of the methods being used by todays doctors, says Krithik,16, who attends Cherry Creek High School in Greenwood Village, Colo, USA. Krithiks project won the Gordon E. Moore Award. Its named for a founder of Intel. Oth
19、er winners took home sizeable awards as well, this year. Together, these awards totaled about $5 million.The Intel ISEF has been honoring (表扬) young researchers since 1950. This competition was created and is still run by Society for Science & the Public(SSP). It is the worlds largest international
20、pre-college science competition. Now supported by Intel, the 2019 ISEF brought together students from more than 80 countries and areas.“I am inspired by all of the creativity on show this week,” said SSP President Maya Ajmera. “Congratulations to our winners and all our finalists. They are, showing
21、that world-changing ideas can come from anywhere in the world.”.4. Krithik Ramesh won the prize for his _.A. computer skillsB. wonderful resultsC. advice about surgeryD. system to help doctors5. What does the underlined word “Award” in Paragraph 2 mean?A. Intel.B. Competition.C. Prize.D. System6. Wh
22、o is the competition intended for?A. Teenagers.B. Scientists.C. Engineers.D. Doctors.7. What is the authors purpose in writing the article?A. To praise the Intel ISEF.B. To admire the young winners.C. To encourage the competition.D. To introduce a new technology.【答案】4. D 5. C 6. A 7. B【解析】【分析】这是一篇说明
23、文。文章主要介绍了世界最大的国际性青少年科学大赛,包括参赛对象、奖项、作品及历史等等。【4题详解】细节理解题。由第一段的“Top winner Krithik Ramesh took home $75,000.He developed a system to help doctors do spinal surgery (脊椎外科手术) better”可知,Krithik Ramesh获得第一名是由于他发明了一种可以帮助医生进行脊椎手术的体系。故选D项。【5题详解】词义猜测题。由第一段的“The prizes are from the Intel International Science a
24、nd Engineering Fair (ISEF). Top winner Krithik Ramesh took home $75,000”及第二段的“Together, these awards totaled about $5 million.”可知,来自ISEF的奖项是奖金,在共计5百万美元的奖金中,Krithik Ramesh获得了75,000美元,所以award是“奖项”的意思。故选C项。【6题详解】细节理解题。由第一段的“More than 1,800 teen researchers came to the Valley of the Sun this week (May 1
25、2-17).”可知,此项比赛的参赛对象是青少年研究者,所以是为青少年设计的一项比赛。故选A项。【7题详解】推理判断题。由最后一段可知,这个比赛展示了青少年非凡的创造力,他们的成就告诉我们那些能够改变世界的想法可以来源于世界任何一个地方,我们在这些人的身上所感受到的创造力是令人惊叹的,由此可推断出作者意在赞扬这些有着非凡创造力的青少年。故选B项。【点睛】推理判断题本身就需要源于文章但是高于文章。在进行写作目的推断的时候,可以试着反其道而行之。如本篇中的第4小题,容易误选为C项。那可以先假设,如果作者的目的是鼓励这个比赛,那应该着墨更多的是这个比赛所带来的影响和后续推动社会发展的作用,但文章涉及到
26、的这部分内容并没有,故而不能选。CBefore the discovery of DNA information in the 1980s, fingerprints(指纹)were the easiest way to solve serious crimes. Its believed that each one of us has our own fingerprints. But did you know that our fingerprints could show a lot about us?According to The Conversation, fingerprints
27、 can show lifestyle and environment, eating habits, possible medical problems and even the job of a person.So how can we work all this out from just a simple fingerprint? Well, a fingerprint is formed when a finger touches a surface. Most fingerprints cant be seen to the eye and require a chemical d
28、evelopment process in order to make them shown. Stuck between the raised lines of a fingerprint, however, are things that can tell a story about who we are. Things like sweat, blood, and food show a lot of information about us.Besides, its use could be much wider. For example, it may be helpful in t
29、he future to doctors treating their patients. A fingerprint check may also tell a doctor whether a patient is properly having a medicine. In the treatment of some of the most serious illnesses, having proper medicine is important.In the future, fingerprint science can be used to the police and help
30、doctors keep us in the best possible health.8. Fingerprints may not show ones _.A. lifestyleB. beautyC. eating habitsD. medical problems9. What can make the fingerprints tell a story?A. Things stuck between raised lines.B. The chemical development.C. A finger touching a surface.D. The eyes of scient
31、ists.10. In the future, the doctor may know patients through _.A. a drug testB. a fingerprint checkC. a blood testD. a health check11. What is the main idea of the text?A. Fingerprints are helpful to the police.B. Fingerprints keep us in the best possible health.C. Fingerprints can tell much informa
32、tion about us.D. Fingerprints can be used in treatment in the future.【答案】8. B 9. A 10. B 11. C【解析】本文为说明文。每个人都有自己的指纹,指纹能透露个人的生活方式和环境、饮食习惯、可能的健康问题等等信息为人们所用。【8题详解】细节理解题。根据第二段According to The Conversation, fingerprints can show lifestyle and environment, eating habits, possible medical problems and even
33、 the job of a person(根据The Conversation,指纹可以显示一个人的生活方式和环境、饮食习惯、可能的健康问题,甚至是工作)可知,指纹可以显示一个人的生活方式、饮食习惯和健康问题等,但不一定能显示一个人的美丽,故选B。【9题详解】细节理解题。根据Stuck between the raised lines of a fingerprint, however, are things that can tell a story about who we are(然而,在指纹凸起的纹路之间,有一些东西可以告诉我们,我们是谁)可知,指纹凸起的纹路可以显示很多关于我们的信息
34、,选项A. Things stuck between raised lines符合题意,故选A。【10题详解】细节理解题。根据倒数第二段Besides, its use could be much wider. For example, it may be helpful in the future to doctors treating their patients. (此外,它的用途可以更广泛。例如,它可能在未来帮助医生治疗他们的病人)可知,在未来,医生可能通过指纹检查治疗病人,故选B。【11题详解】主旨大意题。通读全文,尤其根据文章各段落主题句,如第二段fingerprints can
35、show lifestyle and environment, eating habits, possible medical problems and even the job of a person(指纹可以显示一个人的生活方式和环境、饮食习惯、可能的健康问题,甚至是工作)以及第四段Besides, its use could be much wider(此外,它的用途可以更广泛),和最后一段In the future, fingerprint science can be used to the police and help doctors keep us in the best po
36、ssible health(在未来,指纹科学可以用于警察和帮助医生让我们保持健康)等等可知,指纹能透露我们的很多信息为人类所用,故选C。DA pen has always been an important tool when we are taking exams. However, in the digital age, this traditional tool may become a thing of the past. Cambridge University in Britain is considering ending 800 years of written exams a
37、nd allowing students to use laptops or iPads to take exams instead. The move comes after Cambridge teachers complained (抱怨) that students handwriting is becoming too hard to recognize. The fall in writing clearly depends on laptops in lessons and elsewhere.As a result, more and more students with po
38、or handwriting are being forced to return to university during the summer holidays to read their answers aloud to their teachers. However, some criticized (批评) the move, fearing the handwritten word would become a lost art.Tracey Trussell, a handwriting expert, asked Cambridge to make sure that stud
39、ents continue to write by hand, particularly in lessons. She told The Telegraph that writing by hand could help students improve their memory and understand lessons better.The move also draws the attention of Harvard professor Eric Mazur. He believes that the rise of mobile internet use means that w
40、e live in an age in which we dont need to remember anything.So he encourages students to bring their laptops and mobile phones into exams. With them, students can look up whatever they want, whenever they want and be tested on their productive skills, rather than the ability of memory.12. Why is Cam
41、bridge University considering ending written exams?A. Because students handwriting is too poor.B. Because we are already in the digital age.C. Because traditional tools are out of date.D. Because writing on laptops is faster.13. What does the underlined part in the 2nd paragraph refer to?A. Bringing
42、 mobile phones into exams.B. Students returning to university.C. The rise of mobile internet use.D. The end of written exams.14. What is Tracey Trussells attitude to students writing by hand?A. Unfavorable.B. Uncaring.C. Supportive.D. Doubtful.15. Which is true according to Professor Eric Mazur?A. M
43、obile internet use is bad.B. Students should write by hand.C. The ability of memory is important.D. Students can use mobile phones in exams.【答案】12. A 13. D 14. C 15. D【解析】这是一篇议论文。因为学生的书写很糟糕,剑桥大学结束了有800年历史的书面考试,允许学生用笔记本电脑或平板参加考试。针对剑桥的这一举措,一些专家发表了他们自己的看法。【12题详解】细节理解题。根据第一段的The move comes after Cambrid
44、ge teachers complained (抱怨) that students handwriting is becoming too hard to recognize.可知,剑桥大学取消书面考试,是因为学生的书写很差,很难辨认。A. Because students handwriting is too poor.(因为学生的书写太糟糕的)符合以上说法,故选A项。【13题详解】词义猜测题。结合上下文可知,划线部分指代的上文提到的Cambridge University in Britain is considering ending 800 years of written exams
45、 and allowing students to use laptops or iPads to take exams instead. (英国的剑桥大学考虑结束有800年历史的书面考生,允许学生用笔记本电脑和平板参加考试)剑桥大学结束书面考试的行动。D. The end of written exams.(结束书面考生)符合以上说法,故选D项。【14题详解】推理判断题。根据第三段的She told The Telegraph that writing by hand could help students improve their memory and understand lesson
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-396040.html


鄂教版七年级语文下册第8课《诗两首》精题精练.doc
