分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 20

类型2022届高考英语核心猜题卷全国卷试卷.docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:688954
  • 上传时间:2025-12-13
  • 格式:DOCX
  • 页数:20
  • 大小:58.13KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    2022 高考 英语 核心 猜题卷 全国卷 试卷
    资源描述:

    1、2022届高考英语核心猜题卷全国卷注意事项:1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡的指定位置。2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。3.非选择题的作答:用黑色签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。4.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选

    2、出最佳选项。AAttractions for Kids with Dinosaur FeverWhile there are plenty of movies and books that can teach your little one all about dinosaurs, the following childrens attractions will allow them to come face-to-face with their favorite dinosaurs and learn in an interactive, fun environment.1. Dinosau

    3、rs Alive at Cedar PointSandusky, OHSee the age of dinosaurs come to life with interactive exhibits based on real fossil evidence. At the Dinosaurs Alive section of Cedar Point park, visitors can walk among more than 50 life-sized dinosaurs which move and roar. See these gigantic lizards up close and

    4、 learn more about the most fearsome period of the earths history.2. The Chicago Childrens MuseumChicago, ILThe Chicago Childrens Museum is filled with plenty of activities for kids of all ages, but one of the coolest has to be the Dinosaur Exhibition. At this exhibit, children can spend time digging

    5、 for dinosaur bones at an excavation site, looking at dinosaur fossils, and learning what life is like for real archaeologists.3. Carnegie Museum of Natural HistoryPittsburgh, PAIn addition to plenty of exhibits about wildlife, the Carnegie Museum of Natural History has one of the finest dinosaur fo

    6、ssil collections in the world. Visitors can see experts work with real dinosaur fossils in the PaleoLab. Make sure to snap a photo in front of Dippy, the scarf-loving dinosaur guarding the front of the museum!4. The Childrens Museum of IndianapolisIndianapolis, INFrom the dinosaurs exploding out of

    7、the side of the building to the fossils within, the Childrens Museum of Indianapolis is filled with fun things to do. Kids can touch a real T-rex bone and see reconstructed dinosaur skeletons up close.1.Who are the attractions mainly intended for?A.Archaeologists.B.Parents.C.Children.D.Volunteers.2.

    8、In which museum can visitors dig for dinosaur bones?A.Dinosaurs Alive at Cedar Point.B.The Chicago Childrens Museum.C.Carnegie Museum of Natural History.D.The Childrens Museum of Indianapolis.3.What are visitors advised to do in Pittsburgh, PA?A.Touch a real T-rex bone.B.Take a photo in front of Dip

    9、py.C.See reconstructed dinosaur skeletons.D.See experts work with real dinosaur fossils.BLucio Arreola is 50 years old, the father of three daughters and a bank manager in Puerto Rico. He is going to have a surprising Fathers Day this year. He finds just about every day surprising now. Arreola has a

    10、 new heart, or at least, new to him. On April 20, doctors transplanted (移植) the heart of a dead 25-year-old man into him. Although he may never know the mans identity, he and his family will always be grateful to him.Arreola was told he had a heart muscle disease 15 years ago that weakened his breat

    11、hing and circulation, so he went on a lot of medications. His wife and daughters worried about his health, while he worried about their happiness.Lucio Arreola has been recovering from his heart transplant surgery at Houston Methodist over the past two months. One day up, one day down, he said. Some

    12、 days dark, some light. But what happens is that when the sun is out, you really feel it. Every breath is sweet. You see the trees and people. You hear your daughters laugh, and its like birds singing. You tell yourself, There is no time in life for anything but love.Liz Laguaite, a hospital music t

    13、herapist, told Arreola and his family, Why dont you try to write a song together about what youve been through and what youve learned? They decided to try. Lucio Arreola worried that illness might make his daughters see him as a delicate man. But instead of frailty, they mostly saw his courage to go

    14、 on. And he said their love was like his own powerful heart muscle that gave him faith, hope and courage.My weak heart, he said, helped make them strong.Lucio Arreola said he had learned that human hearts were delicate. But a familys love was enduring. The Arreolas recorded the song they created whi

    15、le Lucio recovered. The song begins with the strong beat of a fathers loving heart.4.Why does Arreola find every day surprising?A.He has a new heart now.B.He gets promoted at work.C.He loses his 25-year-old son.D.He has a new and lovable family.5.What does Arreola realize at sunrise?A.Life is full o

    16、f ups and downs.B.His daughters have a gift for music.C.Love is the only thing for life.D.Light can drive away darkness.6.What does the underlined word frailty in paragraph 4 mean?A.Failure.B.Weakness.C.Caution.D.Hesitation.7.What did Arreolas daughters see from their dad?A.The concern of a kind hea

    17、rt.B.The suffering of a patient.C.The importance of exercise.D.The courage to live on.C It can be incredibly difficult to encourage ourselves to go for a run during winter, particularly when its wet and windy outside. But new research has found that even a super-quick run could have great health ben

    18、efits. In fact, it seems just a 10-minute session will not only make us feel better, but could actually improve brain health, too. Now, we all know that exercise can improve mental and physical health in many ways. But when it comes to mental wellbeing, theres been relatively little research done on

    19、 the specific benefits of running, compared with other physical activities, such as cycling. So this was something put to the test during a recent study. Researchers from University of Tsukuba in Japan asked participants to run on a treadmill (跑步机) for just 10 minutes. They then had to take a Stroop

    20、 Color and Word Test which is used to measure reaction times in brain processing. Results showed there was a highest point in self-reported pleasure and an increase in degree of activity of the brain. In other words, runners were found to have an increase in blood flow in the part of the brain thats

    21、 associated with dealing with functions and controlling mood (情绪). Researchers then compared these results to a similar study on cycling, which also showed improved cognition(认知), but no mood improvement. Therefore, it seems various types of exercise can make us feel differently. The authors noted,

    22、Given exercise is medicine, the effects of drugs differ depending on the type of drug, different types of exercise such as running and cycling should be observed to have different effects on mental health and brain functions as well. So pushing ourselves to get outside for a run really will make us

    23、feel better, potentially more than other fitness activities. And these findings show that we dont necessarily need to do a lot of exercise to feel the benefit of it.8. What did the new research find?A. Running fast benefits all of us. B. Running is the best exercise. C. A short time run can be benef

    24、icial. D. A healthy mind encourages us to run. 9. How did the researchers get the result?A. By using different drugs. B. By taking some word tests. C. By collecting the former information. D. By doing experiments and comparisons. 10. Which is related to our happiness?A. Cycling. B. Medicine. C. Bloo

    25、d flow. D. Colors. 11. What is the main idea of the text?A. We should go for a run in winter. B. Running benefits us physically and mentally. C. We dont need a lot of exercise. D. Running on a treadmill is better than running outside. DIf we jump in the air as high as possible, we can stay off the g

    26、round for about half a second. Michael Jordan could stay airborne for almost one second while ski jumpers are able to do that for five to seven seconds as they travel about the length of a football field through the air. So how do they do this?Three major concepts from physics are at play in the ski

    27、 jump: gravity, lift and drag. Gravity pulls any object in flight down toward the ground and there is nothing athletes can do to lessen its effect. But athletes also interact with the air as they move. It is this interaction that can produce lift, an upwards force produced by air pushing on an objec

    28、t. If the force produced from lift roughly balances the force of gravity, the object can fly. The same interaction also produces drag. It resists the forward motion of any object and slows it down.In the ski jump, jumpers start high up on a slope and then ski downhill to generate speed. Just before

    29、they reach the end of the slope, they jump. Once jumpers are in the air, the fun physics begins. They use careful body positioning to maximize lift while / minimizing drag. To do this, they adjust their skis and body nearly parallel (平行的) to the ground and place their skis in a V-shape just outside

    30、the form of the body. This position increases the surface area that generates lift and puts them in the ideal angle of attack that will also maximize lift. As drag reduces the speed of the jumpers, lift decreases and gravity continues to pull on them. They will begin to fall faster and faster until

    31、they land.As you tune into the Olympics to wonder at the physical power of the athletes, take a moment to consider also their mastery of the concepts of physics.12.What does the underlined word this in Paragraph 1 refer to?A. Staying longer in the air.B. Traveling forward slower.C. Falling down the

    32、hill faster.D. Jumping higher than average.13.How can ski jumpers fly in the air according to Paragraph 2?A. They make use of the interaction with air.B. They get more forces of gravity than lift.C. They keep a good balance while skiing.D. They get rid of the effect of gravity.14.What does Paragraph

    33、 3 mainly discuss about the ski jump?A. Its training equipment.B. Its safety guidelines.C. Its major concepts.D. Its basic routine.15.What may be the best title for the text?A. Ski jumpers flying in the skyB. Falling or flying is your choiceC. Physics: as difficult as imaginedD. Ski jump booming in

    34、the Olympics第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 In a recent Health and Safety Laboratory report, 97% of respondents rated providing pupils with an appreciation of health and safety risks as important or very important._16_. Despite this, first aid in schools is still not a

    35、s high up the agenda as it should be._17_. It can equips them with skills to be the difference between a life lost and a life saved. Research by St John Ambulance showed that 94 per cent of teachers believed first aid lessons in school would help teach young people to be more responsible. _18_.Howev

    36、er, there are resources available for teachers that will help them teach pupils first aid at a relatively low cost. For example, packages can be purchased for pre-school for a minimal cost._19_. By ensuring that training is as interactiveas possible, and taking into consideration all learning styles

    37、, schools can help to encourage first aid knowledge from an early age so that pupils feel inspired to be the difference. _20_, such as our own Young First Aider pack. It is designed to provide an introduction to first aid and fits into many subjects of the national curriculum. These specialists give

    38、 students a grounding on how to manage an incident and the most commonly needed first aid skills.A.There are many kinds of first aid coursesB.73% of schoolchildren wanted to learn how to give first aidC.Schools can also arrange for specialist trainers to deliver coursesD.Extending first aid training

    39、 to pupils teaches them to care for othersE.Quite a lot of schoolchildren have accepted first aid training in schoolsF.Yet, one in three teachers said cost was the biggest obstacle to teaching first aidG.These packages can be used by anyone with both a teaching and a first aid qualification第二部分 语言知识

    40、运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。Nearly eight years ago, I was told that I had brain cancer, and this experience changed my attitude about 21 completely. I thought that I was going to die and that all my adventures were 22 .I did not have brain cance

    41、r, it 23 . but rather multiple sclerosis(多发性硬化症), which meant that, 24 they were not over, the definition of my adventures could have to 25 . Each morning that I wake up to is a fresh event, something that I might not have had. Each 26 that I make carries the weight of uncertainty and demands signif

    42、icant attention: buttoning my shirt, changing a light bulb, 27 down stairs. In some cases, even with great effort Im still not able to do them 28 . If I could not delight in them, they would likely drown me in 29 and in self-pity. I admire the 30 adventures of others. I read about them with interest

    43、. With Peter Matthiessen I have hiked across the Himalayas. David Bain has gone with me along the Philippine coast, and Ed Abbey has 31 me down the Colorado River. I enjoy the adventures of these 32 figures, who can set out on difficult tripsready to bear cold and tiredness, indeed not to bear but t

    44、o 33 . But as for me, I can no longer walk very far from the 34 in which I read. Some days I dont even make it to the backyard. And yet Im 35 to give up the adventurous life, the difficulty of it even the 36 , the anxiety and fear, and the sudden brief lift of 37 that makes a hard journey more attra

    45、ctive. I 38 adventure, making it smaller and smaller. And now, whether I am moving on my hands and knees across the dining room to help my cat, lying 39 in the dark batting another period of sadness, gathering flowers from the garden, 40 : having the adventures that are mine to have. 21. A. deathB.

    46、diseaseC. adventureD. life22. A. upB. downC. overD. out23. A. put forwardB. turned outC. showed offD. figured out24. A. sinceB. beforeC. untilD. although25. A. changeB. explainC. approveD. acquire26. A. gestureB. riskC. progressD. journey27. A. walkingB. slippingC. wavingD. sliding28. A. helpfullyB.

    47、 happilyC. proudlyD. successfully29. A. reliefB. sacrificeC. angerD. satisfaction30. A. smallB. grandC. sameD. fresh31. A. swamB. flowedC. navigatedD. rowed32. A. preciousB. courageousC. anxiousD. luxurious33. A. struggleB. avoidC. celebrateD. adapt34. A. armchairB. mountainC. bookD. expedition35. A

    48、. desperateB. unwillingC. unfortunateD. satisfied36. A. warmthB. braveryC. curiosityD. pain37. A. healthB. reputationC. wealthD. spirit38. A. redefineB. reviseC. reviewD. regain39. A. jaw-droppedB. arm-crossedC. wide-eyedD. mouth-opened40. A. catchingB. meetingC. refusingD. defending第二节(共10小题;每小题1.5

    49、分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。 Egyptian radiologist Ahmed Hassan liked the design and architecture of Chinas _41_ (remark) Temple of Heaven so much that he decided to build a replica (复制品) of Beijings historic monument with matchsticks. In his free time, while exercising his hobby of b

    50、uilding models of landmarks with matchsticks, Hassan spent more than two months _42_ (work) on the Temple of Heaven. He finished the whole replica of it using about 22,000 matchsticks which he _43_ (think) is one of the key landmarks and tourist _44_ (attract) of Beijing, the capital of China. The o

    51、ver 600-year-old monument covers_45_ area of 270 hectares and _46_ (consider) one of the largest existing architectural complexes in the world. Just as the original circular building is _47_ (complete) wooden with no nails, the Egyptian radiologist used only matchsticks, white glue and a cutter blad

    52、e to build the replica of the temple. Hassan,_48_returned to his old hobby in 2013, has produced more than 20 replicas of monuments from Egypt, Britain, France, Denmark and Russia over the past few years. He said that building a matchstick model of the Temple of Heaven wasnt an easy job, for it was

    53、his first time _49_ (carry) out a replica of a landmark from Asia in general and China_50_ particular.第三部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1、每处错误

    54、及其修改均仅限一词;2、只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Our school offers all kinds of activities with students after school, especially art activities like music festivals. There are lots of music club on campus. To my greatly joy, I have joined the orchestra which I have made lots of new friends. Sometimes, we represe

    55、nt our school in regional competitions and that is worthwhile to join in these contests. Amazingly we also have a robotics club, which wins a national robot contest last week, so it is getting popular at present. In addition, academic clubs are offered as well as, including the written club and the

    56、French film club.Although we have many homework, we still manage to take active part in various activities after school.第二节 书面表达(满分25分)北京2022年冬奥会和残奥会的主题口号是“一起向未来”,传递出了14亿中国人民的美好期待:与世界人民携手共进、守望相助、共创美好未来。假定你是李华,请你以“Together for a Shared Future”为题,写一篇英文演讲稿,参加你校举办的英语演讲比赛。内容包括:1. 对该口号的理解; 2. 如何响应该口号。注意:1

    57、. 词数100左右,开头结尾已给出,不计入总词数;2. 参考词汇:主题口号 official motto;北京2022年冬奥会和残奥会 2022 Beijing winter Olympics and ParalympicsDear teachers and schoolmates, It is my honor to give a speech titled Together for a shared future_ _Thats all! Thank you for your listening.2022届高考英语核心猜题卷全国卷 参考答案第一部分 阅读理解第一节A答案:1.C; 2.B;

    58、 3.B解析:1.细节理解题。根据第一段第一句中的the following childrens attractions will allow them to come face-to-face with their favorite dinosaurs下面这些为孩子们准备的旅游景点可以让他们与自己最喜欢的恐龙面对面(交流)。由此可知,文章介绍的这些景点主要是为孩子们准备的。A.Archaeologists考古学家;B.Parents父母;C.Children孩子们;D.Volunteers志愿者。故选C。2.细节理解题。根据第三段第二句中的Atthisexhibit,childrencans

    59、pendtimediggingfordinosaurbonesatanexcavationsite,在这个展览中,孩子们可以花时间在挖掘地点挖掘恐龙骨骼。可知,在芝加哥儿童博物馆中,游客们可以挖掘出恐龙的遗骨。故选B。3.细节理解题。根据第四段最最后一句中的MakesuretosnapaphotoinfrontofDippy,确保在Dippy面前拍张照片。可知,当游览位于匹兹堡的卡内基自然历史博物馆时,作者建议游客们在名为Dippy的恐龙化石前拍照。故选B。 B答案:4.A; 5.C; 6.B; 7.D解析:4.细节理解题。根据第一段中“He finds just about every da

    60、y surprising now. Arreola has a new heart, or at least, new to him.(现在他几乎每天都感到惊讶。Arreola有了一颗新的心脏,至少对他来说是新的)”可知,Arreola现在有一颗新的心脏,所以认为每天都是令人惊讶的。故选A项。5.细节理解题。根据第三段“But what happens is that when the sun is out, you really feel itYou tell yourself, There is no time in life for anything but love.”(但是当太阳出来

    61、的时候,你真的感觉到它你告诉自己,生命中除了爱没有时间做其他的事”。)可知,Arreola在日出时意识到爱是世界上唯一的事情。故选C项。6.词义猜测题。根据划线词前的instead of“而不是”可知,划线词与courage“勇气”意思相反,本句意为“但他们看到的不是他的软弱,而是他坚持下去的勇气”,“frailty”意为“软弱”。故选B项。7.细节理解题。根据倒数第三段中“Lucio Arreola worried that illness might make his daughters see him as a delicate man. But instead offrailty,th

    62、ey mostly saw his courage to go on.(Arreola担心,疾病可能会让女儿们把他看成一个脆弱的人。但他们看到的不是他的软弱,而是他坚持下去的勇气。)”可知,Arreola的女儿们从她们的父亲身上看到的是坚持下去的勇气。故选D项。 C答案:8-11 CDCB解析:8.推理判断题。根据第一段第三句“In fact, it seems just a 10-minute session will not only make us feel better, but could actually improve brain health, too.”可知,事实上,仅仅10

    63、分钟的锻炼时间似乎不仅能让我们感觉更好,而且居然能改善大脑健康。由此可推知,新的研究发现,短时间的跑步可能是有益的。故选C。9.细节理解题。根据第二段第三句“Researchers from University of Tsukuba in Japan asked participants to run on a treadmill(跑步机) for just 10 minutes.”以及第三段第二句中的“Researchers then compared these results to a similar study on cycling”可知,日本筑波大学的研究人员做了一项实验,要求参与

    64、者们在跑步机上跑步10分钟,并与相同条件下的骑自行车(的参与者们)的结果进行比较,即研究者们通过做实验和比较得出了研究结果。故选D。10.推理判断题。根据第二段内容尤其是最后一句“Results showed there was a highest point in self-reported pleasure and an increase in degree of activity of the brain.”和第三段第一句“In other words, runners were found to have an increase in blood flow in the part of

    65、 the brain thats associated with dealing with functions and controlling mood(情绪).”可知,实验结果表明自我报告的快乐程度达到了最高点,大脑的活跃程度也有所增加。换句话说,跑步者大脑中的与执行功能和控制情绪相关的部分的血流量增加了。由此可推知,血流量与人们的快乐相关。故选C。11.主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了一项研究,研究表明跑步对人们的身心健康有好处。B项符合文章主旨。故选B。D答案:12-15 AADA解析:12.代词指代题。 根据第一段“If we jump in the air as high a

    66、s possible, we can stay off the ground for about half a second. Michael Jordan could stay airborne for almost one second while ski jumpers are able to do that for five to seven seconds as they travel about the length of a football field through the air. So how do they do this?”(如果我们跳到尽可能高的空中,我们可以离开地

    67、面大约半秒钟。迈克尔乔丹可以在空中停留将近一秒钟,而滑雪运动员在空中飞行大约一个足球场的长度时,可以停留五到七秒钟,那么他们是如何做到这一点的呢?)可知,this指代的是上文提到的情况,即“迈克尔乔丹可以在空中停留将近一秒钟,而滑雪运动员在空中飞行大约一个足球场的长度时,可以停留五到七秒钟。”,所以this指的是迈克尔乔丹和滑雪运动员在空中比我们停留更长时间。故选A项。13.细节理解题。 根据第二段“But athletes also interact with the air as they move. It is this interaction that can produce lift

    68、, an upwards force produced by air pushing on an object. If the force produced from lift roughly balances the force of gravity, the object can fly.”(但运动员在运动时也会与空气相互作用,正是这种相互作用可以产生升力,即空气推动物体产生的向上的力。如果升力与重力大致平衡,物体就可以飞行。)可知,滑雪运动员是利用与空气的相互作用在空中飞行。故选A项。14.段落大意题。根据第三段“In the ski jump, jumpers start high u

    69、p on a slope and then ski downhill to generate speed. Just before they reach the end of the slope, they jump. Once jumpers are in the air, the fun physics begins. They use careful body positioning to maximize lift while / minimizing drag. To do this, they adjust their skis and body nearly parallel t

    70、o the ground and place their skis in a V-shape just outside the form of the body. This position increases the surface area that generates lift and puts the m in the ideal angle of attack that will also maximize lift. As drag reduces the speed of the jumpers, lift decreases and gravity continues to p

    71、ull on them. They will begin to fall faster and faster until they land.”(在跳台滑雪中,滑雪运动员从斜坡上的高处开始,然后滑下山以产生速度。就在他们到达斜坡尽头之前,他们跳了起来,一旦滑雪运动员在空中,有趣的物理开始了。他们使用谨慎的身体定位来最大限度地提升,同时最小化阻力。为了做到这一点,他们调整他们的滑雪板和身体几乎平行于地面,并把他们的滑雪板放在身体外部的V形。这个位置增加了产生升力的表面积,并使它们处于理想的角度,从而使升力最大化。当阻力降低跳投者的速度时,升力降低,重力继续拉着跳投者。它们会越来越快地下落,直到着

    72、陆。)可知,这段主要讨论的是跳台滑雪的基本步骤。故选D项。15.主旨大意题。 根据第二段中“Three major concepts from physics are at play in the ski jump: gravity, lift and drag(在跳台滑雪中有三个主要的物理概念:重力,升力和阻力)”结合文章主要讲述了滑雪运动员是如何在空中飞行及其基本步骤。A选项“跳台滑雪运动员在天空中飞翔”最符合文章标题。故选A项。第二节答案:16-20 BDFGC解析:16.逻辑关系题。根据上文“In a recent Health and Safety Laboratory report

    73、, 97% of respondents rated providing pupils with an appreciation of health and safety risks as important or very important.”可知,在最近的一份健康和安全实验室报告中,97%的受访者认为让学生了解健康和安全风险是非常重要的;根据下文“Despite this, first aid in schools is still not as high up the agenda as it should be.”可知,尽管如此,学校的急救(教学)仍然没有像它理应的那样被提上(教学)

    74、日程。B项“73%的小学生希望学习如何进行急救”承上启下,符合语境。故选B。17.段落主旨题。根据下文“It can equips them with skills to be the difference between a life lost and a life saved.”可知,它可以让他们具备关乎生死的技能。D项“将急救培训的范围扩大到学生之中,教会他们照顾他人”统领本段,符合语境。故选D。18.逻辑关系题。根据上文“Research by St John Ambulance showed that 94 per cent of teachers believed first ai

    75、d lessons in school would help teach young people to be more responsible.”可知,St John Ambulance进行的研究表明,94%的教师认为校园急救课程会有助于使年轻人更有责任感;根据下文“However, there are resources available for teachers that will help them teach pupils first aid at a relatively low cost.”可知,然而,对教师来说,有一些可用的资源能够帮助他们以相对较低的成本教授学生们急救知识。

    76、F项“然而,三分之一的教师说,费用是教授急救(知识)的最大阻碍”承上启下,符合语境。故选F。19.逻辑关系题。根据上文“For example, packages can be purchased for pre-school for a minimal cost.”可知,例如,可以以最低的成本购买学前教育套餐。G项“任何兼有教学和急救资格的人都可以使用这些套餐”承接上文,符合语境。故选G。20.逻辑关系题。根据下文“These specialists give students a grounding on how to manage an incident and the most com

    77、monly needed first aid skills.”可知,这些专家为学生们提供了如何处理(突发)事故的基础知识,以及最必要的急救技能。C项“学校也可以安排专业的培训师来授课”引出下文,符合语境。故选C。第二部分 语言知识运用第一节答案:21-25CCBDA 26-30AADCB 31-35DBCAB 36-40DDACB 解析:21.考查名词词义辨析。句意:将近八年前,我被告知患有脑癌,这次经历彻底改变了我对冒险的态度。A.keath死亡;B.disease疾病;C. adventure冒险; D. life生命,根据下文I thought that I was going to d

    78、ie and that all my adventures were 22 可知,此处是信息词adventure的词汇复现,表示因为作者被告知患有脑癌,彻底改变了对冒脸的态度,故选C。22.考查副词词义辨析。句意:我以为我要死了,我所有的冒险都结束了,A.up向上;B.down向下;C.over结束;D.out外部。根据上文“I thought that I was going to die”可知,作者以为自己要死了,所以所有的冒险都要结束了。故选C。23.考动词短语辨析。句意:事实证明,我并没有患脑癌,而是多发性硬化症,这意味着,尽管我的病还能痊愈,但我冒险的定义可能不得不改变,A. pot

    79、 forward提出;B.turned out结果;C.showed off炫耀;D.figured out想出,根据“but rather multiple sclerosis(多发性硬化定)”可知,事实证明,作者没有的脑癌,而是多发性硬化症,turn out“结果是,证明是”,故选B。24.考查连词词义辨析。句意:事实证明,我并没有患舷癌,而是多发性硬化症,这意味着,尽管我的病还能痊愈,但我冒险的定义可能不得不改变。A.since自从;B.before在之前;C.until直到;D.although尽管。根据语境可知,此处上下文为转折关系,表示尽管作者的病还有痊愈,但他冒险的定义可能不得不

    80、改变。故选D。25.考查动词词义辨析。句意:事实证明,我并没有患脑癌,而是多发性硬化症,这意味着,尽管他们还没有结束,但我冒险的定义可能不得不改变,A.change变更;B.explain解释;C.approve批准;D.acquire获得。根据上文all my adventures were 22 可知,作者原以为要死了,冒险都要结束,但发现是患上了多发性硬化症,所以作者的对冒险经历的定义可能不得不改变。故选A。26.考查名词词义辨析。句意:我做的每一个动作都带有不确定性,需要极大的关注:扣上衬衫,换灯泡,走下楼梯。A.gestune姿势,动作;B.risk风险;C.progress进展;D

    81、.joumey旅程。根据下文“buttoning my shirt. changing a light bulb”可知,作者因为生病,每一个动作都有不确定性,故选A。27.考查动词词义辨析。句意:我做的每一个动作都带有不确定性,需要极大的关注:扣上衬衫,换灯泡,走下楼梯。A.walking走路;B.slipping滑倒;C.waving挥舞;D.sliding滑倒。根据空后“down stairs”可知,作者是走下楼梯。故选A。28.考查副词词义辨析,句意:在某些情况下,即使付出很大的努力,我仍然无法成功地完成这些任务,A.helpfully帮助地;B.happily快乐地;C.proudly

    82、自豪地;D.successfully成功地, 根据上文even with great effort Im still not able to do them可知,作者即使付出很大的努力,有时他仍然不能成功地完成这些任务。故选D。29.考查名词词义辨析。句意:如果我不能以它们为乐,它们可能会让我沉浸在愤怒和自怜之中。A.relief教济;B.sacrificc牺牲;C.anger愤怒;D.satisfaction满足,根据上文If I could not delight in them以及空后“in self-pity”可知, 如果作者不能以这些事情为乐,那么他就有可能让自己陷入愤怒和自怜的境地

    83、当中。故选C。30.考查形容词词义辨析。句意:我欣赏别人的伟大冒险。A.small小的;B.grand伟大的;C.same相同的;D.fresh新鲜的。根据下文with Peter Matthiessen I have hiked across the Himalayas. David Bain has gone with me along the Philippine coast, and Ed Abbey has 31 me down the Colorado River.可知,作者觉得别人的探险都是很伟大的。故选B.31.考查动词词义辨析。句意:大卫贝恩和我一起去了菲律宾海岸,埃德艾比则

    84、划船带我沿着科罗拉多河顺流而下。A.swam游泳;B.flowed流动;C.navigated航行;D.rowed划船。根据空后“down the Colorado River”可知,埃德艾比划船带着作者沿着科罗拉多河顺流而下。故选D。32.考查形容词词义辨析。句意:我喜欢这些勇敢的人物的冒险经历,他们可以踏上艰难的旅程,准备忍受寒冷和疲劳,实际上不是为了忍受而是为了庆祝。A.precious珍贵的;B.courageous勇取的;C.anxious焦虑的;D.luxurious奢侈的。根据语境可知,作者喜欢别人的冒险故事,这些喜欢冒险的人都是勇敢的,故选B。33.考查动词词义辨析。句意:我喜

    85、欢这些勇敢的人物的冒险经历,他们可以踏上艰难的旅程,准备忍受寒冷和疲劳,实际上不是为了忍受而是为了庆祝。A.struggle奋斗;B.avoid避免;C.cclebrate庆祝;D.adapt适应, 根据上文“who can set out on difficult trips-ready to bear cold and tiredness”可知,作者认为这些冒险的人以踏上艰难的旅程,准备忍受寒冷和疲劳,实际上不是为了去忍受,而是为了庆祝他们能够去冒险。故选C。34.考查名词词义辨析,句意:但对我来说,我再也不能走得离我看书的扶手椅很远了。A.amchair扶手椅;B.mountain高山;

    86、C. book书籍;D. expedition探险,根据上文I did not have brain cancer, it 23 , but rather multiple sclerosis(多发性硬化症), which meant that 24 they were not over, the definition of my adventures could have to 25 .可知,作者因为生病,不能离开自己读书的扶手椅太远,故选A。35.考查形容词词义辨析。句意:然而,我不愿意放弃冒险的生活,不愿意放弃其中的困难,甚至不愿意放弃痛苦,焦虑和恐惧。也不愿意放弃让艰难旅程更具吸引力的

    87、短暂精神提升。A.desperate绝望的;B.unwilling不情愿的;C.unfortunate不幸的;D.satisfied满意的。根据And yet可知,作者不愿意放弃冒险的生活,故选B。36.考查名词词义辨析,句意:然而,我不愿意放弃冒险的生活,不愿意放弃其中的困难,甚至不愿意放弃痛苦,焦虑和恐惧,也不愿意放弃让艰难旅程更具吸引力的短暂精神提升。A.warmth温暖;B.bravery勇敢;C.cuniosity好奇;D.pain痛苦,根据下文the anxiety and fear可知,此处和anxiety,fear并列,所以表示不愿意放弃痛苦,焦虑和恐惧,故选D。37.考查名词

    88、词义辨析,句意:然而,我不愿意放弃冒险的生活,不愿意放弃其中的困难,甚至不愿意放弃痛苦,焦虑和恐惧,也不愿意放弃让艰难旅程更具吸引力的短暂精神提升。A.health健康;B.reputation声誉;C.wealth财富;D.spinit精神。根据上文he sudden brief lift可知,艰难旅程更具吸引力使作者的精神有短暂的提升。故选D。38.考查动词词义辨析。句意:我重新定义冒验,让它变得越来越小。A.redefine重新定义;B.revise修订;C.review审查;D.regain重新获得,根据下文making it smaller and smaller可知,作者因为生病这

    89、件事对冒险有了重新的认识,他重新定义了冒险。故选A。39.考查形容词词义辨析,句意:现在,我是否要用双手和膝盖穿过餐厅帮助我的猫,睁大眼睛躺在黑暗中与另一段悲伤作斗争,从花园里采花,与朋友共进午餐。A.jaw-dropped垂头丧气的;B.arm-crossed双肾交叉的;C.wide-eyed眼睛睁得大大的;D.mouth-opencd嘴巴张开的,根据下文in the dark battling another period of sadness可知,作者在黑暗中井没有闭上眼睛, 而是睁大眼睛和另一段悲伤作斗争。故选C。40.考查动词词义辨析。句意:现在,我是否要用双手和膝盖穿过餐厅帮助我的

    90、猫,睁大眼睛躺在黑暗中与另一段悲伤作斗争,从花园里采花,与朋友共进午餐。A.catching抓住;B.meeting相逢;C.refusing拒绝;D.defending解护。根据空后a friend for lunch可知,作者和朋友共进晚餐。故先B。第二节答案: remarkable; working; thought; attractions; an; is considered; completely; who; to carry; in解析:41.考查形容词。空处修饰名词短语Temple of Heaven,所以应用形容词形式。故填remarkable。42.考查非谓语动词。spen

    91、ddoing sth是固定结构,意为“在做某事上花费(时间、金钱等)”。故填working。43.考查时态。分析上文可知,他的“天坛是中国首都北京的重要地标和旅游景点之一”这种想法是他在复制天坛时的想法,所以用一般过去时。故填thought。44.考查名词。one of后是and连接的两个并列的名词短语,所以这里应用名词的复数形式。故填attractions。45.考查冠词。cover an area of.是固定短语,意为“占地面积”。故填an。46.考查时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,空处与covers并列作句子的谓语;主语The over 600-year-old monumen

    92、t表示单数概念;主语与consider之间为动宾关系,所以应用一般现在时的被动语态。故填is considered。47.考查副词。空处修饰形容词wooden,所以应用副词形式。故填completely。48.考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导非限制性定语从句,且在定语从句中作主语。先行词为Hassan,指人,所以填who。49.考查非谓语动词。“It was ones first time to do sth.”为固定句型,意为“那是某人第一次做某事”。文中it作形式主语,不定式短语作真正的主语。故填to carry。50.考查介词。in particular是固定短语,意为“特别,尤

    93、其”。第三部分 写作第一节 短文改错答案:Our school offers all kinds of activities students after school, especially art activities like music festivals. There are lots of music on campus. To my joy, I have joined the orchestra I have made lots of new friends. Sometimes, we represent our school in regional competitions

    94、 and is worthwhile to join in these contests. Amazingly we also have a robotics club, which a national robot contest last week, so it is getting popular at present. In addition, academic clubs are offered as well as, including the club and the French film club.Although we have homework, we still man

    95、age to take active part in various activities after school.解析: 1. 本题主要考查固定搭配。文章第一段第一句,结合句意,我们学校为学生提供各种各样的课外活动,特别是像音乐节这样的艺术活动。校园里有很多音乐俱乐部。offersth.tosb.为固定搭配,意为“给某人提供某物”。故正确答案为将with替换为to。2. 本题主要考查主谓一致。文章第一段第二句,结合句意,校园里有很多音乐俱乐部。根据本句中Therearelotsof可知,club应用复数形式clubs。故正确答案为将club替换为clubs。3. 本题主要考查固定搭配。文章

    96、第一段第三句,结合句意,令我高兴的是,我加入了管弦乐队,在那里我交了很多新朋友。Toonesgreatjoy为固定搭配,意为“令某人高兴的是”。故正确答案为将greatly替换为great。4. 本题主要考查定语从句。文章第一段第三句,结合句意,令我高兴的是,我加入了管弦乐队,在那里我交了很多新朋友。分析句子结构可知,which在此句中补充当任何成分,应用where,表示“在管弦乐队中”。故正确答案为将which替换为where。5. 本题主要考查代词。文章第一段第四句,结合句意,有时,我们代表学校参加地区性的比赛,参加这些比赛是值得的。itis+形容词+todosth.为固定句型,意为“做是

    97、的”。故正确答案为将that替换为it。6. 本题主要考查时态。文章第一段第五句,结合句意,令人惊讶的是,我们还有一个机器人俱乐部,它在上周的一场全国机器人比赛中获胜,所以它现在越来越受欢迎。句中的时间状语lastweek意为“上周”,故谓语动词为一般过去时。win的一般过去时是won。故正确答案为将wins替换为won。7. 本题主要考查固定搭配。文章第一段第六句,结合句意,此外,还有学术俱乐部,包括写作俱乐部和法国电影俱乐部。aswell为固定搭配,意为“也;同样地”。故删除第二个as。故正确答案为将as删除。8. 本题主要考查动名词。文章第一段第六句,结合句意,此外,还有学术俱乐部,包括

    98、写作俱乐部和法国电影俱乐部。“写作俱乐部”的英文表达为writing club。故正确答案为将 written 替换为 writing。9. 本题主要考查形容词。文章第二段第一句,结合句意,虽然我们有很多作业,我们仍然设法积极参加各种课外活动。homework 意为“家庭作业”,为不可数名词,故应用much来修饰。故正确答案为将many替换为much。10. 本题主要考查固定搭配。文章第二段第一句,结合句意,虽然我们有很多作业,我们仍然设法积极参加各种课外活动。take an active part in为固定搭配,意为“积极参加”。故正确答案为在active之前添加 an。第二节 书面表达答

    99、案:Dear teachers and schoolmates,It is my honor to give a speech titled Together for a shared future, the official motto for 2022 Beijing winter Olympics and Paralympics, conveying Chinese peoples expectations: working hand in hand and advancing with all nations to create a beautiful future.Facing th

    100、e global challenges like COVID-19, climate change, pollution and so on, all countries have no choice but to strengthen international cooperation and build a global community with a shared future. In order to achieve this dream, everyone should try their best. As a student, if I want to make contributions to society, I should equip myself with modern knowledge. Besides, I will build up my body. As long as we humans take actions shoulder-to-shoulder, the motto will come true.Thats all! Thank you for your listening.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:2022届高考英语核心猜题卷全国卷试卷.docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-688954.html
    相关资源 更多
  • 任命后个人表态发言4篇 任命后个人表态发言三篇 任命后个人表态发言稿 任命后个人表态发言.docx任命后个人表态发言4篇 任命后个人表态发言三篇 任命后个人表态发言稿 任命后个人表态发言.docx
  • 任命后个人表态发言.docx任命后个人表态发言.docx
  • 任务阅读(阅读还原)期末复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语九年级上册.docx任务阅读(阅读还原)期末复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语九年级上册.docx
  • 任务阅读(阅读还原)期中复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语七年级上册.docx任务阅读(阅读还原)期中复习专项练习10篇-2022-2023学年人教版英语七年级上册.docx
  • 任务阅读(阅读填空)期末复习专项练习10篇-2021-2022学年牛津译林英语七年级下册.docx任务阅读(阅读填空)期末复习专项练习10篇-2021-2022学年牛津译林英语七年级下册.docx
  • 任务突破练7 赏析环境——明辨类型,关注效果.docx任务突破练7 赏析环境——明辨类型,关注效果.docx
  • 任务突破练2 论证分析——关注论据判定,辨清论证思路.docx任务突破练2 论证分析——关注论据判定,辨清论证思路.docx
  • 任务突破练21 语用中的常备考点.docx任务突破练21 语用中的常备考点.docx
  • 任务突破练20 情境化的语言表达题.docx任务突破练20 情境化的语言表达题.docx
  • 任务突破练12 文言文选择题.docx任务突破练12 文言文选择题.docx
  • 任务三 尝试创作.docx任务三 尝试创作.docx
  • 任前集体廉政谈话会讲话提纲10篇.docx任前集体廉政谈话会讲话提纲10篇.docx
  • 任前廉政谈话表态发言最新.docx任前廉政谈话表态发言最新.docx
  • 价值量和社会劳动生产率题型专项讲练(以近三年高考真题为例).docx价值量和社会劳动生产率题型专项讲练(以近三年高考真题为例).docx
  • 仰望星空与脚踏实地.docx仰望星空与脚踏实地.docx
  • 仰望大树.docx仰望大树.docx
  • 仪表联锁系统管理制度.docx仪表联锁系统管理制度.docx
  • 仪表联锁系统管理.docx仪表联锁系统管理.docx
  • 仪表维护管理制度.docx仪表维护管理制度.docx
  • 仪表电工岗位操作规程.docx仪表电工岗位操作规程.docx
  • 仪表公司消防应急预案.docx仪表公司消防应急预案.docx
  • 仪控部岗位责任制.docx仪控部岗位责任制.docx
  • 仪器——2022年浙江省杭州市中考科学.docx仪器——2022年浙江省杭州市中考科学.docx
  • 以项目实践谈建筑施工项目的安全生产管理.docx以项目实践谈建筑施工项目的安全生产管理.docx
  • 以车抵押借款合同 .docx以车抵押借款合同 .docx
  • 以质量安全为核心 强化现场标准化管理.docx以质量安全为核心 强化现场标准化管理.docx
  • 以积极向上的态度涵养高尚师德.docx以积极向上的态度涵养高尚师德.docx
  • 以科学发展观指导铁路安全管理创新.docx以科学发展观指导铁路安全管理创新.docx
  • 以社会组织参与基层社会治理为主题的代表约见活动领导讲话.docx以社会组织参与基层社会治理为主题的代表约见活动领导讲话.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1