分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 11

类型Unit 2 单元话题任务型阅读专项练习-2022-2023学年九年级英语全一册单元重难点易错题精练(人教版).docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:780762
  • 上传时间:2025-12-14
  • 格式:DOCX
  • 页数:11
  • 大小:262.28KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    Unit 单元话题任务型阅读专项练习-2022-2023学年九年级英语全一册单元重难点易错题精练人教版 单元 话题 任务 阅读 专项 练习 2022 2023 学年 九年级 英语 一册 难点 易错题
    资源描述:

    1、Unit 2 I think that mooncakes are delicious!单元话题任务型阅读专项练习(2022吉林长春市二道区教师进修学校九年级期中)China is a country with many colorful days and festivals. The Dragon Head Raising Day is one of them.This special day is on the second day of the second month in the Chinese lunar calendar. It stands for the start of s

    2、pring and farming. This year, the day fell on March 4th.The dragon is important in Chinese culture. We Chinese people always call ourselves the “descendants(传人)of the dragon”. So people celebrate the Dragon Head Raising Day with many customs about dragons.On the day in ancient times, people put ashe

    3、s(灰)in the kitchen. This was to “lead the dragon into the house”. People believed that with the help of the dragon, they could have a good harvest(收获)in autumn.Also, people eat special foods on that day. The foods are usually named after dragons. For example, people eat “dragon whisker(龙须)” noodles

    4、and dumplings called “dragon teeth”.Today many customs have faded away(消退). But one that has been kept is the cutting of hair. It is said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the mothers brothers. So many people have their hair cut on the Dragon Head Raising Day.根据短文内容,回

    5、答下列问题。1Which country does the Dragon Head Raising Day belong to?_2When was the Dragon Head Raising Day this year?_3Where did people put ashes on the day in ancient times?_4Do people eat special food on the Dragon Head Raising Day?_5Why do many people not have their hair cut during the first lunar mo

    6、nth?_(2022山东淄博九年级期中)阅读短文,根据短文内容回答问题。Need a reason to be happy? Then you will be happy to know that March 20th is the International Day of Happiness. The United Nations set up the International Day of happiness in 2012 to tell us that happiness is a basic human goal and right.It was celebrated for th

    7、e first time in 2013. On that day, we celebrated hundreds of “Happy Heroes”people who did so much to bring happiness to others. They helped the homeless to live a comfortable life and the poor kids to go to school.The 2014 Day of Happiness actions asked people to share pictures of making them happy.

    8、 People all over the world showed their favourite pictures on the Internet. “Its exciting to see so many people sharing photos of what makes them happy.” Joe, a senior high school students from Canada said.The theme of the 2019 Day of Happiness is “Happier Together”. It encourages people worldwide t

    9、o focus on what we have in common, rather than what divides us. The theme for 2020 International Day of Happiness is “Happiness For All, Together”, the UN states. For the year 2021, the theme of the International Day of Happiness is “Happiness For All, Forever”. It means that people from all around

    10、the globe should feel happy no matter what the circumstances are. This years theme also suggests that people should always try to be happy in their life.6When is the International Day of Happiness?_7Why did the United Nations set up the International Day of Happiness?_8Who are “Happy Heroes”?_9How d

    11、id Joe feel when he saw many people sharing photos?_10What is the theme of 2021 Day of Happiness?_(2022北京大兴九年级期中)ThanksgivingThanksgiving Day is an important holiday. It is time to give thanks for the harvest (丰收) and say thanks to anyone who helps us. So it is popular with the people all over the w

    12、orld.In 1620, some European people left for America. They went there by ship. After a long trip, finally they arrived in America. They didnt have enough food and they didnt know what to do. At that time the weather was very cold and they didnt get used to (习惯于) it. At last many of them lost their li

    13、ves. Only fifty people were alive. Next spring they got much help from the kind local American Indians. They learned how to grow crops (庄稼). They worked very hard. And they got a good harvest in the next autumn. They invited the local Indians to have a great dinner in order to say their thanks to th

    14、em. Later the day is called Thanksgiving Day. Now many people from all over the world celebrate it.The turkey and pumpkin pies are the common food. The turkey is the symbol of Thanksgiving Day. People will eat them on that day. It is always delicious and popular with people.Most people celebrate the

    15、 day by getting together at home with family or friends for a big dinner. They can enjoy opera shows and sports all over the country. Schools and shops will rest, too. The children are very happy and they will paint their faces or wear the masks (面具) like the Indians. They will draw the turkeys in t

    16、heir pictures. Thanksgiving Eve is one of the busiest nights of the year for bars (酒吧).11When did those European people leave for America?_12What did they learn from American Indians?_13Why did they invite local Indians to have dinner with them?_14What is the common food on Thanksgiving Day?_15What

    17、is the last paragraph mainly about? _(2022全国九年级课时练习)The Mid-Autumn Festival is the second largest festival in China after the Spring Festival. Families come together to enjoy the full moon and eat mooncakes during the festival. In fact, besides these two traditions, there are many others.In ancient

    18、times, watching the tide on the Qiantang River in Zhejiang Province was another great event of the Mid-Autumn Festival. The tide is very wonderful and attracts many visitors. It has been recorded exactly since the Han dynasty. You can find something about tide in detail from the ancient books. Many

    19、famous ancient poets, like Su Shi in the Song Dynasty, wrote about the great event in their poems. Today, watching the tide on the Qiantang River is still a special event for the festival .The clay(泥土) rabbit is a traditional handicraft in Beijing at the Mid-Autumn Festival. Based on an image of the

    20、 Jade Rabbit from the story of Change in the Moon Palace, a clay rabbit is made in a special art form .Drinking Osmanthus-flavored(桂花香的) wine is also popular at the Mid-Autumn Festival. Many people like drinking Osmanthus-flavored wine at the Mid-Autumn Festival because it means sweetness, wealth an

    21、d prosperity of the family .Nowadays, some traditional customs are disappearing. The younger generation have their own ways to spend the Mid-Autumn Festival, such as shopping, going to a party, or traveling, seemingly forgetting the traditional customs of the festival. This is because many in the 80

    22、s and 90s generations have a lot of stress in studying, work or life. However, if they had a chance, they would come back home to have a big dinner with their families.回答下面5个问题,每题答案不超过8个词。16Which is the largest festival in China?_17How many traditional activities are mentioned in the article?_18When

    23、 did people begin to record the tide on Qiantang River?_19What does Osmanthus-flavored wine mean?_20Why do younger generations seemingly forget the tradition customs of the festival?_(2019黑龙江齐齐哈尔中考真题)There are many holidays and festivals. Dads have Fathers Day Mums have Mothers Day But do our grandp

    24、arents have a special festival? Yes, they do!The Double Ninth Festival is a special day for older people in China. It started long ago. The festival is on lunar September 9th. On this day, people show love and respect to their grandparents.There are many ways in which Chinese people express their re

    25、spect. When an older person enters a room, everyone stands. People are introduced from the oldest to the youngest. When we present a book to an older person, two hands are used. Young people always offer their seats to older people on a crowded subway or bus.Respecting older people is a tradition in

    26、 China. Thats because the Chinese know that older people have knowledge and experience that young people can learn. Chinese people are proud of being old.In Western countries, however, older people seldom think they are old. They are called “seniors” instead of “old people”. Theyd rather do everythi

    27、ng themselves. Even after retirement (退休) they take up hobbies, part-time jobs and new activities to keep their bodies working well.Westerners respect their older people, too. Usually, seniors dont have to buy tickets for trains and buses. They are given discounts (打折) in stores and restaurants.But

    28、Western seniors dont often live with their childrenthey live alone. For holidays, the family usually gather at the grandparentshome, and a great smile and a warm hug for their parents are enough for grown children to show their respect.阅读短文,回答下列问题。21When is the double ninth Festival?_22How many ways

    29、 in which Chinese people express their respect are mentioned?_23What can the young learn from older people?_24Can seniors in Western countries take the trains for free?_25How do Western grown children show their respect?_(2017湖南长沙中考真题)“May we all be blessed with longevity. Though miles apart, we are

    30、 still able to share the beauty of the moon together(但愿人长久,千里共婵娟),” wrote Su Shi, a poet during the Song Dynasty, in his well-known poem to his younger brother Su Zhe.The moon is at its brightest on the 15th day of the eight month of the lunar calendar(阴历). On this day, people celebrate Mid-Autumn F

    31、estival. It has been enjoying great popularity all over the country.In ancient China, that day was a harvest(收获)festival because crops(庄稼)were harvested during that period. It was a time for relaxation and celebration.Just like Thanksgiving in Western countries, families also try to get together for

    32、 the Mid-Autumn Festival in China. Usually, no matter how far away or how busy they are, people will try to return home for the celebration.The Mid-Autumn has its own special food just as other traditional Chinese holidays. People eat moon cakes with fillings such as sugar and eggs. The round shape

    33、of the cake makes it look like the full moon. The full moon and moon cakes stand for family reunion(团聚).With the beautiful moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat moon cakes and fruits, share the stories, and express the best wishes for the family members and friends who li

    34、ve afar.26Who did Su Shi write the poem for in Paragraph One?_27Why was the Mid-Autumn Festival a harvest festival in ancient China?_28Do Thanksgiving and the Mid-Autumn Festival have anything in common?_29What do the full moon and moon cakes stand for?_30How do people spend the night of the Mid-Aut

    35、umn Festival?(List at least three activities)_参考答案:1China. / It belongs to China.2(On) March 4th. / It was on March 4th. / It fell on March 4th. 3In the kitchen.4Yes. / Yes, they do. 5Because it is said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the mothers brothers. / Because

    36、 it / cutting hair / a hair cut during the first lunar month may bring bad luck to the mothers brothers. / Because they dont want to bring bad luck to their mothers brothers.【导语】本文主要介绍中国的传统节日龙抬头,包括龙抬头的时间和习俗等。1根据“China is a country with many colorful days and festivals. The Dragon Head Raising Day is

    37、 one of them.”可知,龙抬头这个传统节日属于中国。故填China. / It belongs to China.2根据“This year, the day fell on March 4th.”可知,今年的龙抬头时间是在3月4日。故填(On) March 4th. / It was on March 4th. / It fell on March 4th. 3根据“On the day in ancient times, people put ashes(灰)in the kitchen.”可知,古时候的这一天,人们会把灰放在厨房里。故填In the kitchen.4根据“Al

    38、so, people eat special foods on that day.”可知,人们在那一天吃特殊的食物。故填Yes. / Yes, they do.5根据文章最后“It is said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to the mothers brothers. So”可知,在农历正月理发会给母亲的兄弟带来坏运气。故填Because it is said that a haircut during the first lunar month may bring bad luck to

    39、the mothers brothers. / Because it / cutting hair / a hair cut during the first lunar month may bring bad luck to the mothers brothers. / Because they dont want to bring bad luck to their mothers brothers.6On March 20th.7To remind us that happiness is a basic human goal and right.8They are people wh

    40、o did so much to bring happiness to others.9Excited.10Happiness For All, Forever.【导语】本文介绍了什么是国际幸福日,联合国要设立国际幸福日的目的,往年国际幸福日的基本情况以及今年的主题“快乐在一起”,鼓励全世界的人关注共同点,而不是分歧。6根据“Then you will be happy to know that March 20th is the International Day of Happiness.”可知,3月20日是国际幸福日,故填On March 20th.7根据“The United Nati

    41、ons set up the International Day of happiness in 2012 to tell us that happiness is a basic human goal and right.”可知,联合国设立“国际幸福日”是为了提醒我们幸福是人类的基本目标和权利,故填To remind us that happiness is a basic human goal and right.8根据“On that day, we celebrated hundreds of Happy Heroespeople who did so much to bring ha

    42、ppiness to others.”可知,“快乐英雄”是那些为他人带来了很多快乐的人。故填They are people who did so much to bring happiness to others.9根据“Its exciting to see so many people sharing photos of what makes them happy.”可知,他很兴奋,故填Excited.10根据“For the year 2021, the theme of the International Day of Happiness is Happiness For All, F

    43、orever.”可知,2021年国际幸福日的主题是“所有人永远幸福”。故填Happiness For All, Forever.11In 1620.12They learned how to grow crops.13In order to say their thanks to them.14The turkey and pumpkin pies.15The ways people celebrate Thanksgiving.【导语】本文主要介绍了感恩节的由来及习俗。11根据“In 1620, some European people left for America.”可知那些欧洲人是1

    44、620年去美国的。故填In 1620.12根据“Next spring they got much help from the kind local American Indians. They learned how to grow crops.”可知他们从美印第安人那里学到了如何种植庄稼。故填They learned how to grow crops.13根据“They invited the local Indians to have a great dinner in order to say their thanks to them.”可知他们要邀请当地的印第安人一起吃饭是为了向他

    45、们表示感谢。故填In order to say their thanks to them.14根据“The turkey and pumpkin pies are the common food.”可知感恩节常见的食物是火鸡和南瓜派。故填The turkey and pumpkin pies.15根据“Most people celebrate the day by getting together at home with family or friends for a big dinner. .”可知最后一段主要讲的是人们庆祝感恩节的方式。故填The ways people celebra

    46、te Thanksgiving.16The Spring Festival.175/Five.18In the Han Dynasty.19Sweet , wealth and prosperity of the family.20Because of stress in studying, work or life.【分析】文章讲了中国的传统节日。中秋节是中国仅次于春节的第二大节日,每家每户都聚在一起赏月、吃月饼,其实除了这两个传统之外,还有很多其他的传统。如今,一些传统习俗正在消失,年轻一代有自己的中秋节消费方式,比如购物、聚会、旅游,似乎忘记了中秋节的传统习俗,这是因为许多80后、90后

    47、一代都在外地打工、学习他们中的一些人生活压力很大,但是,如果有机会,他们会回家和家人一起吃一顿丰盛的晚餐。16根据“The Mid-Autumn Festival is the second largest festival in China after the Spring Festival. ”中秋节是中国仅次于春节的第二大节日。可知春节是中国最大的节日,故填The Spring Festival。17通读全文可知提到了:enjoy the full moon、eat mooncakes、watching the tide on the Qiantang River in Zhejiang

    48、、the clay rabbit、drinking Osmanthus-flavored wine一共5个传统活动,故填5/Five。18根据“It has been recorded exactly since the Han dynasty. ”可知从汉朝起就有确切的记载,故填In the Han Dynasty。19根据“Many people like drinking Osmanthus-flavored wine at the Mid-Autumn Festival because it means sweetness, wealth and prosperity of the f

    49、amily .”,可知在中秋节喝桂花酒,因为它意味着家庭甜蜜、富有和兴旺。故填Sweet , wealth and prosperity of the family。20根据“This is because many in the 80s and 90s generations have a lot of stress in studying, work or life. ”,可知这是因为80后和90后在学习、工作和生活中有很大的压力。故填Because of stress in studying, work or life。21Its on lunar September 9th./ On

    50、lunar September 9th.22Four (ways)/4 (ways).23Knowledge and experience. /They can learn knowledge and experience.24Yes, they can.25By giving a great smile and a warm hug./They show their respect by giving a great smile and a warm hug./They give a great smile and a warm hug.【分析】这篇短文主要讲述了尊重老人的节日。21根据文中

    51、The Double Ninth Festival is a special day for older people in China. It started long ago. The festival is on lunar September 9th.可知,在阴历九月初九。故填Its on lunar September 9th./ On lunar September 9th.22根据文中When an older person enters a room, everyone stands. People are introduced from the oldest to the y

    52、oungest. When we present a book to an older person, two hands are used. Young people always offer their seats to older people on a crowded subway or bus.可知,文中提到了四种尊重老人的方式。故填Four (ways)/4 (ways).23根据文中Thats because the Chinese know that older people have knowledge and experience that young people can

    53、 learn. Chinese people are proud of being old.可知,知识和经验。/他们可以学习知识和经验。故填Knowledge and experience. /They can learn knowledge and experience.24根据文中Westerners respect their older people, too. Usually, seniors dont have to buy tickets for trains and buses.可知,西方人也尊重他们的老年人。通常,老年人不必买火车和公共汽车的票。这里是做肯定回答。故填Yes,

    54、 they can.25根据文中For holidays, the family usually gather at the grandparentshome, and a great smile and a warm hug for their parents are enough for grown children to show their respect. 在假期里,家人通常会聚集在祖父母家里,对他们的父母一个灿烂的微笑和一个温暖的拥抱就足以让成年子女表达他们的尊敬。故填By giving a great smile and a warm hug./They show their r

    55、espect by giving a great smile and a warm hug./They give a great smile and a warm hug.26His younger brother Su Zhe.27Because crops were harvested during that period.28Yes./ Yes, they do.29Family reunion.30People sit together, eat moon cakes and fruit and share the stories.【分析】本文介绍了在中国中秋节的意义以及人们在这一天的

    56、活动。26细节理解题。题干意为:苏轼在第一段中为谁写了这首诗?由第一段末句a poet during the Song Dynasty, in his well-known poem to his younger brother Su Zhe.得知,这首诗是写给他的弟弟苏辙的。故此处为His younger brother Su Zhe.27细节理解题。题干意为:为什么中秋节在古代中国是一个丰收的节日?由第三段首句“the day was a harvest festival because crops were harvested during that period.”(这一天是丰收节因为

    57、庄稼在那期间获得丰收。)故此处为Because crops were harvested during that period.28细节理解题。题干意为:感恩节和中秋节有什么共同点吗?由第四段“Just like Thanksgiving in Western countries, families also try to get together”可知是有公共点的。故此处用肯定回答,故为Yes./ Yes, they do.29细节理解题。题干意为:满月和月饼代表什么?由倒数第二段末句The full moon and moon cakes stand for family reunion(

    58、团聚).得知满月和月饼是代表家庭团聚。故此处为Family reunion.30题干意为:人们如何度过中秋节的夜晚?可从末段With the beautiful moon up in the sky, people sit together, enjoy the full moon, eat moon cakes and fruits, share the stories, and express the best wishes for the family members and friends who live afar.可知,人们在中秋节夜晚,坐在一起,赏月,吃月饼和水果,分享过时,表达对远方的亲人和朋友的最好祝愿。故此处为People sit together, eat moon cakes and fruit and share the stories.

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:Unit 2 单元话题任务型阅读专项练习-2022-2023学年九年级英语全一册单元重难点易错题精练(人教版).docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-780762.html
    相关资源 更多
  • 全国中考数学试题分知识点汇编:48几何最值.docx全国中考数学试题分知识点汇编:48几何最值.docx
  • 全国中考化学模拟试题分类汇编认识几种化学反应doc初中化学.docx全国中考化学模拟试题分类汇编认识几种化学反应doc初中化学.docx
  • 全国中考化学模拟试题分类汇编微粒构成物质doc初中化学.docx全国中考化学模拟试题分类汇编微粒构成物质doc初中化学.docx
  • 全国中学生英语能力竞赛高一复赛试卷和答案(图片版).docx全国中学生英语能力竞赛高一复赛试卷和答案(图片版).docx
  • 全国中学生数理化创新能力大赛(决赛)数学试题图片版.docx全国中学生数理化创新能力大赛(决赛)数学试题图片版.docx
  • 全国中学生2022年九年级英语能力竞赛试题.docx全国中学生2022年九年级英语能力竞赛试题.docx
  • 全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略难点聚焦练3遗传规律的综合应用与探究.docx全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略难点聚焦练3遗传规律的综合应用与探究.docx
  • 全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略难点聚焦练2细胞分裂与遗传变异的综.docx全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略难点聚焦练2细胞分裂与遗传变异的综.docx
  • 全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题十二必考点30胚胎工程生物技术的安全性和伦理问题以及生态工程试题.docx全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题十二必考点30胚胎工程生物技术的安全性和伦理问题以及生态工程试题.docx
  • 全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题六必考点18“拨开迷雾”的进化理论试题.docx全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题六必考点18“拨开迷雾”的进化理论试题.docx
  • 全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题六必考点16“千变万化”的生物变异试题.docx全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题六必考点16“千变万化”的生物变异试题.docx
  • 全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题五必考点13“八年耕耘”的孟氏定律试题.docx全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题五必考点13“八年耕耘”的孟氏定律试题.docx
  • 全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题七必考点19“生长靠我”的生长素试题.docx全国专用2022版高考生物大二轮总复习增分策略专题七必考点19“生长靠我”的生长素试题.docx
  • 全国一卷阅读理解真题改编.docx全国一卷阅读理解真题改编.docx
  • 全国I卷五省优创名校高三联考物理试卷(扫描版含答案).docx全国I卷五省优创名校高三联考物理试卷(扫描版含答案).docx
  • 全国2卷 2020-2021学年高二上学期期末备考金卷 英语(B卷) WORD版含答案.docx全国2卷 2020-2021学年高二上学期期末备考金卷 英语(B卷) WORD版含答案.docx
  • 全国2023高考英语冲刺压轴卷(二).docx全国2023高考英语冲刺压轴卷(二).docx
  • 全国2022版高考地理单元检测二宇宙中的地球湘教版.docx全国2022版高考地理单元检测二宇宙中的地球湘教版.docx
  • 全国2022年最新中考英语专题整理 被动语态.docx全国2022年最新中考英语专题整理 被动语态.docx
  • 全国2022年最新中考英语专题整理 感叹句.docx全国2022年最新中考英语专题整理 感叹句.docx
  • 全国2022年最新中考英语专题整理 情态动词.docx全国2022年最新中考英语专题整理 情态动词.docx
  • 全国2022年初中数学竞赛模拟试题(六)(无答案).docx全国2022年初中数学竞赛模拟试题(六)(无答案).docx
  • 全国2022年初中数学竞赛模拟试题(二)(无答案).docx全国2022年初中数学竞赛模拟试题(二)(无答案).docx
  • 全国2022年初中数学竞赛模拟试题(七)(无答案).docx全国2022年初中数学竞赛模拟试题(七)(无答案).docx
  • 全国2022年中考物理110套试题分类汇编电流和电路.docx全国2022年中考物理110套试题分类汇编电流和电路.docx
  • 全国2022年中考物理110套试题分类汇编生活用电.docx全国2022年中考物理110套试题分类汇编生活用电.docx
  • 全国2022年中考物理110套试题分类汇编温度及物态变化.docx全国2022年中考物理110套试题分类汇编温度及物态变化.docx
  • 全国2022年中考物理110套试题分类汇编欧姆定律.docx全国2022年中考物理110套试题分类汇编欧姆定律.docx
  • 全国2022年中考物理110套试题分类汇编机械运动.docx全国2022年中考物理110套试题分类汇编机械运动.docx
  • 关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1