分享
分享赚钱 收藏 举报 版权申诉 / 5

类型【高考专题辅导】广东省2022版高考英语 专题检测卷(十二) 阅读理解 .docx

  • 上传人:a****
  • 文档编号:812345
  • 上传时间:2025-12-15
  • 格式:DOCX
  • 页数:5
  • 大小:67.05KB
  • 配套讲稿:

    如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。

    特殊限制:

    部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。

    关 键  词:
    高考专题辅导
    资源描述:

    1、专题检测卷(十二) 阅读理解(建议用时: 25分钟)A体裁新闻报道话题建造“泰坦尼克二号”词数364NEW YORKAustralian mining enterpriser Clive Palmer on Tuesday unveiled(公布)blueprints for Titanic, a modern copy of the doomed ocean liner, although he didnt call the ship unsinkable any more. The ship will largely recreate the design and decoration o

    2、f the fabled original, with some modifications to keep it in line with current safety rules and shipbuilding practices, and the addition of some modern comforts such as air conditioning, Palmer said at a press conference in New York. The three passenger classes, however, will be prevented from mingl

    3、ing(混杂), as in 1912, Palmer said. “Im not too superstitious(迷信的). ”Palmer said when asked whether recreating a ship best-known for sinking was tempting fate. White Star Line, the operator of the original ship, had said the Titanic was designed to be unsinkable. About 1, 500 people died on Titanics m

    4、aiden voyage in 1912 from Southampton to New York after the ship collided with an iceberg in the North Atlantic. Palmer, who created the company Blue Star Line last year, refused to make a similar boast. “Anything will sink if you put a hole in it, ”Palmer said. “I think it would be very cavalier to

    5、 say it. ”Unlike the original, Titanicwill have more than enough space in its lifeboats for every person on board and will have additional escape staircases. Markku Kanerva, sales director at Deltamarin, the Finnish company designing the ship, said it would be the“safest cruise ship in the world”. P

    6、almer refused to answer questions about the projects cost. Although the Titanic was the worlds largest ship in her time, she would be smaller than many of todays modern cruise ships. “Its not about the money, ”Palmer said. “Ive got enough money for it. I think thats all that matters. ”Forbes estimat

    7、ed Palmers net worth to be $795 million in 2022. He describes himself as a billionaire. Titanicwill be built by Chinese state-owned CSC Jinling Shipyard, which has already built four ore carriers for Palmers mining business, he said. The contract to build Titanichas not yet been signed, Palmer said.

    8、 1. Whats the best title of the passage? A. The old TitanicB. The blueprints of TitanicC. The unsinkable TitanicD. Clive Palmera billionaire2. Whats the meaning of the underlined word“maiden”in Paragraph 4? A. First. B. Trial. C. Second. D. Last. 3. What can be inferred about Titanicfrom the passage

    9、? A. Titanicwill have more space in its lifeboats than the Titanic. B. Titanicwill be the largest cruise ship in the world. C. Titanicwill allow different classes of passengers to mingle. D. Titanicwill be a real unsinkable cruise ship. 4. Which of the following statements is TRUE according to the p

    10、assage? A. 1, 500 people died on Titanics maiden voyage in 1912. B. The Titanic collided with an iceberg in the South Pacific. C. The Titanic was equipped with air conditioning. D. The Titanic was the worlds largest ship at that time. 5. Whats the authors purpose of writing the passage? A. To tell u

    11、s the story of the Titanic. B. To tell us Titanicwill cost a lot of money. C. To tell us about the future Titanic. D. To tell us a Chinese Shipyard will build Titanic. B体裁科技新闻话题无人驾驶的机器人车辆比赛词数348(2022中山模拟)Thirteen vehicles lined up last March to race across the Mojave Desert, seeking a million in pri

    12、ze money. To win, they had to finish the 142-mile race in less than 10 hours. Teams and watchers knew there might be no winner at all, because these vehicles were missing a key partdrivers. DARPA, the Defense Advanced Research Projects Agency, organized the race as part of a push to develop robotic

    13、vehicles for future battle fields. But the Grand Challenge, as it was called, just proved how difficult it is to get a car to speed across an unfamiliar desert without human guidance. One had its brake lock up in the starting area. Another began by throwing itself onto a wall. Another got tied up by

    14、 bushes near the road after 1. 9 miles. One turned upside down. One took off in entirely the wrong direction and had to be disabled by remote(远距离的)console. One went a little more than a mile and rushed into a fence; another managed to go for six miles but stuck on a rock. The“winner”, if there was a

    15、ny, reached 7. 8 miles before it ran into a long, narrow hole, and the front wheels caught on fire. “You get a lot of respect for natural abilities of the living things, ”says Reinhold Behringer, who helped design two of the ear-size vehicles for a company called Sci-Autonics, “Even ants can do all

    16、these tasks effortlessly. Its very hard for us to put these abilities into our machines. ”The robotic vehicles, though with necessary modern equipment such as advanced computers and GPS guidance, had trouble figuring out fast enough the blocks ahead that a two-year-old human recognizes immediately.

    17、Sure, that very young child, who has just only learned to walk, may not think to wipe apple juice off her face, but she already knows that when theres a cookie in the kitchen she has to climb up the table, and that when she gets to the cookie it will taste good. She is more advanced, even months old

    18、, than any machine humans have designed. 6. Watchers doubted if any of the vehicles could finish the race because. A. they did not have any human guidanceB. the road was not familiar to the driversC. the distance was too long for the vehiclesD. the prize money was unattractive to the drivers7. DARPA

    19、 organized the race in order to. A. raise money for producing more robotic vehiclesB. push the development of vehicle industryC. train more people to drive in the desertD. improve the vehicles for future wars8. From the passage we know“robotic vehicles”are a kind of machine that. A. can do effortles

    20、sly whatever tasks living things canB. can take part in a race across 142 miles with a time limitC. can show off their ability to turn themselves upside downD. can move from place to place without being driven by human beings9. In the race, the greatest distance one robotic vehicle covered was. A. a

    21、bout eight milesB. six milesC. almost two milesD. about one mile10. In the last paragraph, the writer implies that there is a long way to go. A. for a robotic vehicle to finish a 142-mile race without any difficultiesB. for a little child who has just learned to walk to reach the cookie on the table

    22、C. for a robotic vehicle to deal with a simple problem that a little child can solveD. for a little child to understand the importance of wiping apple juice off its faceC体裁记叙文话题传递爱心词数317Lisa Klein spends much of her time surrounded by mountains of brightly colored baby clothes. For most parents, thi

    23、s is pretty routine, but Klein has a larger purpose: Shes getting baby clothing to mothers in need. She was inspired a few days after Hurricane Katrina, when she read that a Louisiana church was asking for baby clothes for stricken families camped out on the churchs front lawn. “I instantly knew Id

    24、found a way to help, ”Klein says. She pulled together all the used clothes of her daughter and spread the word to her friends. Within days, 200 pounds of dresses, booties, sweaters, and other little items were piled up in front of her, ready to be shipped to New Orleans. Klein thought, “If thats wha

    25、t I can do in four days with a few friends, what if I really put my mind to it? ”Not long after her second child was born, in 2022, Klein started her own group Loved Twice to collect donations of used baby clothes for distribution to hospitals, prenatal-care clinics, and shelters in the San Francisc

    26、o Bay Area. Now Loved Twice supplies baby clothes to 40 social service agencies assisting new mothers. Fifty more want to sign up. The groups six collection bins fill up quickly, landing over 1, 000 pounds of clothing in Kleins house every month. Volunteers sort the clothes into boxes, each holding

    27、75 items of clothing, sizes zero to 12 months, along with kids books and tips on child-care resources. Up to now, Kleins group has sorted and delivered over 28, 000 pounds of clothing to newborns in need and the clothes keep on coming. Her dream is to raise enough money to rent a house as a headquar

    28、ters, allowing her to handle even larger amounts of clothing and more volunteers. “Im so happy to be able to spread awareness, ”she says. “These babies deserve to be warm and clean. ”11. Lisa Klein keeps herself busy most of her time to. A. make beautiful baby clothesB. deal with her daily housework

    29、C. collect baby clothes for mothers in needD. take care of her two kids12. What led Lisa to start her work in charity? A. Her own experience as a poor mother. B. Those stricken families in the hurricane. C. The advice from her friends. D. Her special abilities to make clothes. 13. Which is TRUE abou

    30、t Loved Twice? A. It was founded before Hurricane Katrina. B. It was named after her daughter. C. It has helped many families in need. D. It will make baby clothes on its own. 14. According to the fifth paragraph, Lisas biggest wish is that she needs more. A. money to get a bigger working placeB. in

    31、formation about disastersC. books for kids besides clothesD. volunteers to make baby clothes15. What can we learn from Lisas words in the last paragraph? A. She thinks few of mothers at present are qualified. B. She considers her efforts worthwhile and meaningful. C. Nothing has been done to arouse

    32、the peoples awareness in the past. D. Mothers should learn how to keep babies warm and clean. 答案解析A【文章大意】本篇文章主要讲述澳大利亚一家公司欲建造“泰坦尼克二号”游轮的构想。1.【解析】选B。主旨大意题。由文章第一段中的“Australian mining enterpriser Clive Palmer on Tuesday unveiled blueprints for Titanic”可知这篇文章的标题为B。2.【解析】选A。词义猜测题。由文章中的“About 1, 500 people

    33、 died on Titanics maiden voyage in 1912”以及结合常识可知“泰坦尼克号”是在首航中沉没的。3.【解析】选A。推理判断题。根据第七段第一句可知“泰坦尼克二号”上救生艇的空间要比“泰坦尼克号”大。4.【解析】选D。细节理解题。由第八段第二句中“the Titanic was the worlds largest ship in her time”可知在当时“泰坦尼克号”是世界上最大的船。5.【解析】选C。写作意图题。本篇文章主要介绍了未来的Titanic的设计、装修以及建造的情况, 故选C。B【文章大意】13辆无人驾驶的车辆为一百万的大奖在莫哈韦沙漠举行比赛,

    34、 要求在不到10小时的时间完成142英里的路程, 他们都没能顺利完成, 从而想到未来战场上所需要的机器人车辆真正运行起来还是有一定难度的。6.【解析】选A。细节理解题。根据第一段最后一句Teams and watchers knew there might be no winner at all, because these vehicles were missing a key partdrivers. 和第二段第二句But the Grand Challenge, as it was called, just proved how difficult it is to get a car

    35、to speed across an unfamiliar desert without human guidance. 可知本题选A。7.【解析】选D。细节理解题。根据第二段第一句DARPA, the Defense Advanced Research Projects Agency, organized the race as part of a push to develop robotic vehicles for future battle fields. 可知组织这场比赛是为未来的战争研发更先进的车辆, 故本题选D。8.【解析】选D。推理判断题。本文就是通过叙述13辆无人驾驶的车辆

    36、在莫哈韦沙漠比赛的活动, 为未来战争所需要的机器人车辆的研制作铺垫, 故robotic vehicles指的应该就是无人驾驶的机动车辆, 故选D。9.【解析】选A。细节理解题。根据第三段的最后一句The“winner”, if there was any, reached 7. 8 miles before it ran into a long, narrow hole, and the front wheels caught on fire. 可知本题答案为A。10.【解析】选C。细节理解题。最后一段通过让机器人车辆和一个2岁的孩子做同样的事情作对比发现一个两岁孩子能解决的简单问题对机器人车

    37、辆来说还是有难度的, 故本题选C。C【文章大意】Lisa Klein是一位非常有爱心的妈妈, 读到卡特里娜飓风中受灾家庭的处境, 她决心要通过自己的方式为处于困境中的妈妈们送婴儿的衣服来帮助她们。后来她还成立了Loved Twice这一慈善组织以帮助更多的人, 而她认为这是非常有意义和值得做的事情。11.【解析】选C。细节理解题。从文章第一段中的but Klein has a larger purpose: Shes getting baby clothing to mothers in need可知, Lisa Klein这样做的目的是要收集小孩的衣服帮那些处于困境中的妈妈们。12.【解析】

    38、选B。细节理解题。从文章第二段中的She was inspired a few days after Hurricane Katrina, when she read that a Louisiana church was asking for baby clothes for stricken families camped out on the churchs front lawn可知, 是那些飓风中受害的家庭使Lisa有了做慈善的想法。13.【解析】选C。细节理解题。根据文章可知, Loved Twice这一慈善组织不是在Hurricane Katrina之前建立, 而是在Lisa的第二个孩子出生后, 但文章没有提到以她的女儿命名, 从文章第三、四段可知, 它已经帮助过很多困难家庭, 而Loved Twice这些衣服的来源是他人的捐助, 因此D项不正确。14.【解析】选A。细节理解题。从文章第五段中的Her dream is to raise enough money to rent a house as a headquarters可知, Lisa希望能募集到更多的钱以便能有一个更大的工作空间。15.【解析】选B。推理判断题。从文章最后一段可知, Lisa认为自己所做的一切是非常值得和有意义的。

    展开阅读全文
    提示  课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
    关于本文
    本文标题:【高考专题辅导】广东省2022版高考英语 专题检测卷(十二) 阅读理解 .docx
    链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-812345.html
    相关资源 更多
  • 人教版八年级生物下册:第8单元第二章 用药与急救教案(1).docx人教版八年级生物下册:第8单元第二章 用药与急救教案(1).docx
  • 人教版八年级生物下册:第8单元第二章 用药与急救教案(1).docx人教版八年级生物下册:第8单元第二章 用药与急救教案(1).docx
  • 人教版八年级生物下册:第8单元第3章第二节 选择健康的生活方式 教案(1).docx人教版八年级生物下册:第8单元第3章第二节 选择健康的生活方式 教案(1).docx
  • 人教版八年级生物下册:第8单元第3章第一节 评价自己的健康状况 教案(1).docx人教版八年级生物下册:第8单元第3章第一节 评价自己的健康状况 教案(1).docx
  • 人教版八年级生物下册:第8单元第1章第二节 免疫与计划免疫 教案(1).docx人教版八年级生物下册:第8单元第1章第二节 免疫与计划免疫 教案(1).docx
  • 人教版八年级生物下册:第8单元第1章第一节 传染病及其预防 教案(1).docx人教版八年级生物下册:第8单元第1章第一节 传染病及其预防 教案(1).docx
  • 人教版八年级生物下册:第7单元第1章第三节 两栖动物的生殖和发育 教案(1).docx人教版八年级生物下册:第7单元第1章第三节 两栖动物的生殖和发育 教案(1).docx
  • 人教版八年级生物下册8.2用药和急救教案.docx人教版八年级生物下册8.2用药和急救教案.docx
  • 人教版八年级生物下册8.1传染病及其预防教学设计.docx人教版八年级生物下册8.1传染病及其预防教学设计.docx
  • 人教版八年级生物下册第八单元第二章用药和急救教学设计.docx人教版八年级生物下册第八单元第二章用药和急救教学设计.docx
  • 人教版八年级生物下册第八单元第二、三章综合测试题.docx人教版八年级生物下册第八单元第二、三章综合测试题.docx
  • 人教版八年级生物下册第八单元第一章传染病和免疫单无测试题.docx人教版八年级生物下册第八单元第一章传染病和免疫单无测试题.docx
  • 人教版八年级生物下册第八单元第一章传染病与免疫测试试卷.docx人教版八年级生物下册第八单元第一章传染病与免疫测试试卷.docx
  • 人教版八年级生物下册第八单元用药与急救同步练习(无答案).docx人教版八年级生物下册第八单元用药与急救同步练习(无答案).docx
  • 人教版八年级生物下册第八单元 第二、三章基础知识梳理.docx人教版八年级生物下册第八单元 第二、三章基础知识梳理.docx
  • 人教版八年级生物下册第三章第二节生物进化的历程教学案.docx人教版八年级生物下册第三章第二节生物进化的历程教学案.docx
  • 人教版八年级生物下册第七单元第二章生物的遗传和变异 测试题.docx人教版八年级生物下册第七单元第二章生物的遗传和变异 测试题.docx
  • 人教版八年级生物下册第七单元第三章《生物的进化》复习课说课.docx人教版八年级生物下册第七单元第三章《生物的进化》复习课说课.docx
  • 人教版八年级生物下册第七单元第一章第一节植物的生殖 练习(无答案).docx人教版八年级生物下册第七单元第一章第一节植物的生殖 练习(无答案).docx
  • 人教版八年级生物下册第七单元第一章生物的生殖和发育检测题(无答案).docx人教版八年级生物下册第七单元第一章生物的生殖和发育检测题(无答案).docx
  • 人教版八年级生物下册第七、八单元综合测试题(含解析).docx人教版八年级生物下册第七、八单元综合测试题(含解析).docx
  • 人教版八年级生物下册同步练习:第八单元 第三章第二节 选择健康的生活方式.docx人教版八年级生物下册同步练习:第八单元 第三章第二节 选择健康的生活方式.docx
  • 人教版八年级生物下册同步练习:第八单元 第三章第一节 评价自己的健康状况.docx人教版八年级生物下册同步练习:第八单元 第三章第一节 评价自己的健康状况.docx
  • 人教版八年级生物下册同步练习:第七单元第二章第四节 人的性别遗传.docx人教版八年级生物下册同步练习:第七单元第二章第四节 人的性别遗传.docx
  • 人教版八年级生物下册同步练习:第七单元第一章 第四节 鸟的生殖和发育.docx人教版八年级生物下册同步练习:第七单元第一章 第四节 鸟的生殖和发育.docx
  • 人教版八年级生物下册同步练习:第七单元第一章 第三节 两栖动物的生殖和发育.docx人教版八年级生物下册同步练习:第七单元第一章 第三节 两栖动物的生殖和发育.docx
  • 人教版八年级生物下册同步练习:第一章 第一节 植物的生殖.docx人教版八年级生物下册同步练习:第一章 第一节 植物的生殖.docx
  • 人教版八年级生物下册单元测试题:第八单元 第一章传染病和免疫.docx人教版八年级生物下册单元测试题:第八单元 第一章传染病和免疫.docx
  • 人教版八年级生物下册 8.1.2传染病和免疫教案.docx人教版八年级生物下册 8.1.2传染病和免疫教案.docx
  • 相关搜索
    关于我们 - 联系我们 - 加入我们 - 常用工具与软件 - 公益活动

    copyright@ 2020-2024 www.ketangku.com网站版权所有

    黑ICP备2024021605号-1