专题08 中考阅读表达-2023年江苏省中考英语二轮复习基础知识过过过 高分题型练练练.docx
- 1.请仔细阅读文档,确保文档完整性,对于不预览、不比对内容而直接下载带来的问题本站不予受理。
- 2.下载的文档,不会出现我们的网址水印。
- 3、该文档所得收入(下载+内容+预览)归上传者、原创作者;如果您是本文档原作者,请点此认领!既往收益都归您。
下载文档到电脑,查找使用更方便
8 0人已下载
| 下载 | 加入VIP,免费下载 |
- 配套讲稿:
如PPT文件的首页显示word图标,表示该PPT已包含配套word讲稿。双击word图标可打开word文档。
- 特殊限制:
部分文档作品中含有的国旗、国徽等图片,仅作为作品整体效果示例展示,禁止商用。设计者仅对作品中独创性部分享有著作权。
- 关 键 词:
- 专题08 中考阅读表达-2023年江苏省中考英语二轮复习基础知识过过过 高分题型练练练 专题 08 中考 阅读 表达 2023 江苏省 英语 二轮 复习 基础知识 过过 高分 题型 练练
- 资源描述:
-
1、专题08 中考阅读表达(1)做此类题型遵循的总原则是: 能简略回答, 尽量简略回答; 能从文章中找出答案来源,尽量从文章中寻找出来。 (2)书写要规范。句子的开头首字母一定要大写; 句末的标点符号要规范, 并且要使用正确; 句中的单词拼写要正确无误; 整个答案的书写要认真。(3)做出适当调整。在回答时, 应对照题目,根据需要对句子的人称、单复数、时态、语态、词性、主谓搭配等做出适当调整。一、细节理解题One morning, when Einstein was holding a fishing rod and was about to go fishing with his friends,
2、 his father stopped him and said calmly, “Einstein, you spent so much time playing that you failed your exam. Im worried about your future.”“What are you worried about? Jack and Robert also failed, but dont they still get to go fishing?”.Hearing this, Einstein put down his fishing rod and returned t
3、o his room. He decided to pay more attention to his studies and less attention to what his friends were doing. This allowed him to be successful.回答下面问题,每题答案不超过6个词。51. What was Einsteins main problem according to his father?_【答案】51. He spent too much time playing. 【解析】根据第二段“Einstein, you spent so muc
4、h time playing that you failed your exam.”可知,爱思汀的主要问题是他花费太多时间玩耍。故填He spent too much time playing.52. Who would Einstein go fishing with that morning?_【答案】52. Jack and Robert. 【解析】根据第三段“Jack and Robert also failed, but dont they still get to go fishing?”可知,爱思汀和他的朋友Jack和Robert去钓鱼了。故填Jack and Robert.54
5、. Where did Einstein go after hearing his fathers words?_【答案】54. To his room. 【解析】根据最后一段“Hearing this, Einstein put down his fishing rod and returned to his room.”可知,爱思汀在听完他父亲的话后回到了自己的房间。故填To his room.However, many students think this trend(趋势)also brings problems. Some students just copy the answer
6、s online without thinking. They become lazy. A head teacher in Andy and Johns school, Mr. Li said that knowing how to use the Internet is important. The key is to have good self-control. No matter how difficult the problem is, think about it independently first, or you wont make progress. If you don
7、t have confidence in your self-control, ask your parents for help.”58. Why are many students against searching for answers online?_【答案】58. Because searching for answers online without thinking makes them lazy. 【解析】根据“Some students just copy the answers online without thinking. They become lazy.”可知,在
8、网上不加思考地抄答案会让他们变得懒惰,故填Because searching for answers online without thinking makes them lazy.59. According to Mr. Li, what do students need to have if they want to use the Internet properly?_【答案】59. Students need to have good self-control. 【解析】根据“The key is to have good self-control”可知,需要有良好的自制力,故填Stu
9、dents need to have good self-control.二、主旨大意题有些文章主旨大意清晰明了,考生只需从原文中提取信息即可。 例原文:Each educational system has its own advantages. For example, the Japanese students learn more math and science than American students by the end of high school. The advantage of the educational system in America is that stu
10、dents learn to think by themselves. The teaching method makes them more creative.问题:What does the writer want to tell us?思路:通过略读寻找关键句,考生应回答:Each educational system has its own advantages.有些文章除了需要把握首尾段或段落首尾关键句之外,考生还要把握全文结构,分清段落层次,从而归纳出主旨大意。例 原文:首段末句:But what about blue food?第二段末句:Children still prefe
11、rred the sweets that were the usual colors of red, green, brown, yellow and orange.第三段末句:This is perhaps why we dont usually use blue food coloring for drinks, cakes and other food.第四段首句:Some people say we eat with our eyes.尾段:So will we ever see blue foods on our plates? The answer seems to be “no”
12、, at least in countries like the UK and the USA.问题: What is the passage mainly about?思路:通过略读寻找首尾段的关键句,并结合人们不喜欢蓝色食物的现象以及原因,考生应总结答案为:People dont like the blue food and the reasons.三、信息归纳题例 原文:I never knew her and nor did I know what to do, but I was there, saying some comforting words to a stranger in
13、 pain. I asked her to stand still for a few minutes. We then looked for a place for her to sit. From out of nowhere, her friend joined us.问题:What did the writer do for the girl?思路:通过寻读并整合信息,考生应回答出两点: The writer said some comforting words to her and looked for a place for her to sit.“Einstein, no one
14、 can be your mirror. You have to think for yourself. If you just do what everyone else does, you will never learn.”Hearing this, Einstein put down his fishing rod and returned to his room. He decided to pay more attention to his studies and less attention to what his friends were doing. This allowed
15、 him to be successful.53. Why did Einsteins father tell him a story?_【答案】53. To stop him from playing./To tell him to be himself./. 【解析】根据倒数第二段“Einstein, no one can be your mirror. You have to think for yourself.”可知,爱思汀的父亲想通过这个故事来阻止他玩或者让他做自己。故填To stop him from playing./To tell him to be himself./.55
16、. What can you learn from the story?_【答案】55. We shouldnt play too much./We should think for ourselves./.【解析】此题为主观题。只要答案与文章主题贴合则正确,答案不唯一。本文主要讲述了一个小男孩非常贪玩,以至于考试不及格,他的父亲给他讲了三只小猫的故事,让他意识到自己做什么没必要看别人怎么做的,最后取得成功。故填We shouldnt play too much./We should think for ourselves./.四、开放性问答题例 原文:According to an inte
17、rnational survey in 2016, young people in emerging(新兴的)countries like China and India have a greater sense of hope for the future, compared with those living in developed areas such as Europe, North America and Australia.It was found that 53% of those questioned in China thought the world was becomi
18、ng a better placethe highest among the countries surveyed. Some of them also felt hopeful about the future because of the development of technology.However, young people in France, Italy and Turkey had a pessimistic outlook on the future.问题:Whats your opinion of the future? And why?思路:通过阅读获悉在新兴国家,如中
19、国和印度,年轻人由于技术的进步对未来充满希望,而法国、意大利和土耳其的年轻人则持消极态度。此题虽为开放性题目,但考生应结合自身国籍考虑,参考答案为:I feel hopeful about the future, because the technology is developing quickly.However, many students think this trend(趋势)also brings problems. Some students just copy the answers online without thinking. They become lazy. A he
20、ad teacher in Andy and Johns school, Mr. Li said that knowing how to use the Internet is important. The key is to have good self-control. No matter how difficult the problem is, think about it independently first, or you wont make progress. If you dont have confidence in your self-control, ask your
21、parents for help.”60. Will you do your homework with the help of the Internet like Andy? Why or why not?_【答案】60. No, I wont. Because Im afraid that I will depend on Internet instead of thinking independently.(答案合理即可)【解析】开放性试题,答案合理即可。参考答案为:No, I wont. Because Im afraid that I will depend on Internet
22、instead of thinking independently.【近几年江苏省中考阅读表达真题讲解】2022苏州中考第六部分阅读表达(共3小题;54题2分,55题2分,56题3分,满分7分)A library is a place to keep books and store knowledge. Recently libraries are not as popular as before because people prefer to use the Internet to find out information, rather than books. With a click
23、of a mouse, it is possible to find out almost anything people care to know. But being in a room that is full of books is a fantastic thing. Just think about how many words there are in a library. Each of those words has been thought of, and carefully chosen, by tens of thousands of people. That must
24、 make it a special place to be. Maybe all kinds of things can happen in libraries. Sometimes, you see that a library is used for poetry workshops or guitar lessons. Also, they may have writers visiting and talking about their books. All of these activities are much better because they are in a libra
25、ry. Lots of schools have libraries. If your school has a library, its probably not just a place to read books. Libraries are also quiet places to be. They are calmer than the playground or the dining hall. Its the books that keep us calm and peaceful.54. Why are libraries less popular than before? _
26、55. What activities can be organized in a library? _56. What type of book would you like to borrow from your school library? Why? _【答案】54. Because people prefer to use the Internet to find out information rather than books.55. Having poetry workshops/guitar lessons. Listening to writers talks about
27、their books.56. Novel/Science/History/Travel/Because they can improve my knowledge of the past/science/They help me relax after a busy day.【解析】本文是一篇说明文,介绍了图书馆的一些好处。【54题详解】根据“Recently libraries are not as popular as before because people prefer to use the Internet to find out information, rather than
28、 books.”可知,最近图书馆不像以前那么受欢迎了,因为人们更喜欢使用互联网来寻找信息,而不是书籍。故填Because people prefer to use the Internet to find out information, rather than books.【55题详解】根据“Sometimes, you see that a library is used for poetry workshops or guitar lessons. Also, they may have writers visiting and talking about their books.”可知
29、,有时,你会看到图书馆被用作诗歌讲习班或吉他课。此外,他们可能会邀请作家访问并谈论他们的书。故填Having poetry workshops/guitar lessons. Listening to writers talks about their books. 【56题详解】本题属于开放性试题,言之有理即可。参考答案:Novel/Science/History/Travel/Because they can improve my knowledge of the past/science/They help me relax after a busy day.2022年扬州市中考五、阅读
30、表达(共5小题;每小题2分,计10分)阅读短文,回答下面5个问题。(每题答案不超过10个词)You dont know me unless you read a book called The Adventures of Tom Sawyer. Hucks my name, Huckleberry Finn. That book ends like this: my best friend, Tom Sawyer, and I found $12,000 in gold in a cave. We became rich. We got $6,000 each.My mother died l
31、ong ago and then my dad, Pap, disappeared. He was always drunk and he often beat me. Then a kind old lady called Widow Douglas took me into her home to live. She gave me a bed to sleep in and bought new clothes for me. She read stories to me and taught me how to eat at a table. She sent me to school
32、 every day.I hated those new clothes. I missed my old life. I put on my old clothes and ran away and was free and happy, but Tom Sawyer found me and said that if I wanted to join his club, I would have to return to live with the widow. For this reason, I returned to live with her.The months passed a
33、nd winter came. The weather got cold. One morning I woke up and there was snow on the ground. On my way to school I saw some footprints outside the widows house. My heart jumped. Pap!“Hes heard about my money,” I thought. “And he wants it! ”When I lit my candle and went up to my room that night, the
34、re sat Paphis own self! I expected to be scared of him now, but I wasnt. I stood looking at him; he set therelooking at me.Pap was nearly fifty years old. His black hair was long and uncombed and dirty. He had allowed hair to grow on his face, which was ghostly white. Just looking at the ugly white
35、skin made me feel sick. His clothes? dirty and torn. His feet showed through large holes in his shoes. His hat was on the flooran old black hat with a large hole in it.Taken from The Adventures of Huckleberry Finn56. Who is telling the story?_57. How did Tom and Huck become rich?_58. Why did Widow D
36、ouglas take Huck in to live with her?_59. Why did Huck return to live with Widow Douglas?_60. What is Hucks father like in your eyes? Why do you think so?_【答案】56. Huckleberry Finn. 57. They found $12,000 in gold in a cave. 58. Because his mother died long ago and his father disappeared. 59. Because
37、he wanted to join Toms club. 60. His father was irresponsible, lazy and weather-bitten. Because his father was always drunk and he often beat Huck. His father disappeared and then returned looking old, dirty and poor.【解析】本文讲述哈克贝利费恩的母亲去世,父亲消失了。一位寡妇收养了他。他想加入汤姆的俱乐部,所以回去和寡妇一起住。后来有一天他发现父亲回来了的经历。【56题详解】根据
38、第一段“Hucks my name, Huckleberry Finn”可知是哈克贝利费恩在讲述故事。故填Huckleberry Finn.【57题详解】根据第一段“That book ends like this: my best friend, Tom Sawyer, and I found $12,000 in gold in a cave. We became rich”可知,汤姆索亚和哈克贝利费恩在洞穴里找到了价值一万两千美元的黄金,所以变得有钱了。故填They found $12,000 in gold in a cave.【58题详解】根据第二段“My mother died l
39、ong ago and then my dad, Pap, disappeared. He was always drunk and he often beat me”可知,哈克的母亲很久前去世了,他的父亲消失了,他总是喝酒经常打他。故填Because his mother died long ago and his father disappeared.【59题详解】根据第三段“Tom Sawyer found me and said that if I wanted to join his club, I would have to return to live with the wido
40、w. For this reason, I returned to live with her”可知,汤姆索亚找到哈克,告诉他如果哈克想加入汤姆的俱乐部,哈克必须回去和寡妇一起住。故填Because he wanted to join Toms club.【60题详解】根据第二段“my dad, Pap, disappeared. He was always drunk and he often beat me”可知,哈克的父亲消失了,他的父亲总是喝酒,经常打哈克,可推断哈克的父亲很不负责。根据最后一段“Pap was nearly fifty years old. His black hai
41、r was long and uncombed and dirty. He had allowed hair to grow on his face, which was ghostly white. Just looking at the ugly white skin made me feel sick. His clothes? dirty and torn. His feet showed through large holes in his shoes. His hat was on the flooran old black hat with a large hole in it”
42、可知,哈克的父亲的头发很长没有梳理,很脏,头发变成白色了,衣服很脏很破,鞋子破了大洞,帽子很旧破了一个大洞。可推断哈克的父亲饱经风霜。故填His father was irresponsible, lazy and weather-bitten. Because his father was always drunk and he often beat Huck. His father disappeared and then returned looking old, dirty and poor.2022年泰州市中考四、阅读表达阅读下面的短文,并根据短文后的要求答题。(共5小题;每小题2分
43、,满分10分)Flora and her dad are moving to a new house soon. Next week, workers will turn the yard of the old house into a car park. The yard is full of beautiful flowers grown by Flora and Dad.“My poor flowers,” Flora complains in a low voice, looking at the bright purple blooms(花朵) sadly. She sits out
44、side, selling things she doesnt want to take to the new house. Beside her hangs a sign that says Yard Sale. Several of her neighbours come to have a look.Dad comes out, holding some snacks in his hands. “Heres a snack for everyone,” he says. Floras dad loves sharing things.Occasionally(偶然地), Flora d
45、igs her heels(鞋后跟) deep into the grass. Then she feels the soft earth move under her heels, and she knows what she can do.She whispers her plan to Dad. He nods with a smile. Flora takes out some flowerpots(花盆) happily and finds a tool to dig with. Carefully she digs up the flowers with some earth an
46、d puts them into the pots.She lines up the pots near her sign. Now she is ready to be a generous person, just like her Dad.“How much is a pot?” asks Ana from next door.“Zero cents!” she smiles and says, “Pick any pot you like!”回答下面5个问题,每题答案不超过8个词。44 What will happen to the yard?_45. Why does Flora f
47、eel sad at first?_46. What is written on the sign?_47. Where are the flowers in the pots from?_48. What do you think of Floras Dad according to the passage?_【答案】44. It will be turned into a car park.45. Because she doesnt want to leave the flowers. 46. Yard Sale. 47. They are from the yard. 48. He i
48、s kind and friendly.(开放性作答,言之有理即可)【解析】本文主要讲述了Flora把院子里的花免费送给别人的故事。【44题详解】根据“Next week, workers will turn the yard of the old house into a car park”可知下周,工人们将把老房子的院子改成停车场,故填It will be turned into a car park.【45题详解】根据“My poor flowers,” Flora complains in a low voice, looking at the bright purple blooms
49、(花朵) sadly.”可知Flora感到难过是因为她不愿意离开那些花,故填Because she doesnt want to leave the flowers.【46题详解】根据“Beside her hangs a sign that says Yard Sale.”可知牌子上写着庭院出售,故填Yard Sale.【47题详解】根据“Flora takes out some flowerpots(花盆) happily and finds a tool to dig with. Carefully she digs up the flowers with some earth and
50、puts them into the pots.”可知花盆里的花是从院子里挖的,故填They are from the yard.【48题详解】开放性作答,结合文章,言之有理即可,参考答案为He is kind and friendly.2022年徐州市中考B)阅读短文,回答短文后的五个问题。Chinese traditional painting and dance are two important parts of the art world. But what about when they meet each other?This year, a dance drama called
51、 Poetic Dance: The Journey of a Legendary Landscape Painting (只此青绿) was shown on CCTVs Spring Festival Gala. It became popular overnight.According to CCTV, this poetic dance got the idea from the 900-year-old Chinese painting A Panorama of Rivers and Mountains (千里江山图). Created by Song Dynasty painte
52、r Wang Ximeng at about 18, the painting is amazing in its sweeping size, rich coloration and expressive details. It shows a Chinese blue-green landscape: “mountains and groupings of endless rise and fall between cloudless sky and rippling water”. A The dance shows the Chinese traditional beauty of t
53、he painting. The dancers each had a different hairstyle, which looked like a mountain rock. B The clothes that they wore were shades of green and blue, which is also poetic show of the mountains and rivers. C When the dancers swayed beautifully, the audience seemed to be looking at the moving mounta
54、ins and rivers. D More than a thousand years later, green mountains and rivers still wow people as they did long ago.In recent years, more and more modern shows highlight Chinese traditional culture and have received warm welcome, especially among young people. They show _ Chinese culture and are pr
55、oud of it.注:每题答案不超过5个词。66. What does the underlined word “they” refer to in Paragraph 1?_67. In A Panorama of Rivers and Mountains, what colour is the Chinese landscape?_68. What does the dancers hairstyle look like?_69. In Paragraph 4, the sentence “Huge mountains and rivers are coming to life!” is
展开阅读全文
课堂库(九科星学科网)所有资源均是用户自行上传分享,仅供网友学习交流,未经上传用户书面授权,请勿作他用。
链接地址:https://www.ketangku.com/wenku/file-830046.html


2019届人教A版数学必修二同步课后篇巩固探究:2-1-1 平面 WORD版含解析.docx
